Page 1

vlos VLOS (Vluchtelingen Ondersteuning Sint-Niklaas) is een ongebonden vzw die vluchtelingen en asielzoekers ondersteunt in hun zoektocht naar opvang, materiĂŤle hulp en administratieve begeleiding bij regularisatie.


Wat doet VLOS? Administratieve ondersteuning bij regularisatie VLOS ondersteunt vluchtelingen en asielzoekers bij hun zoektocht naar erkenning en informatie. VLOS biedt administratieve hulp aan mensen die het moeilijk hebben om hun weg te vinden naar de juiste (overheids)instanties. VLOS gaat samen met vluchtelingen op zoek naar juridische bijstand tijdens de regularisatie-aanvraag

of -procedure, of het biedt praktische informatie omtrent scholing, huisvesting, gezondheidszorg en werk. VLOS richt zich vooral op mensen die al langere tijd in België verblijven, ongeacht of ze al dan niet over een geldig verblijfsstatuut beschikken.

Tijdelijke opvang van vluchtelingen en asielzoekers Duizenden asielzoekers in België hebben recht op opvang, maar zijn in de praktijk dakloos. Mensen die noodgedwongen de opvang moeten verlaten of nergens anders terecht kunnen, bellen aan bij VLOS. VLOS bezorgt nieuwkomers - in de mate van het mogelijke - tijdelijke opvang, tot er een oplossing is. Wie lange tijd bij VLOS verblijft, helpt mee in de dagelijkse werking en volgt cursussen in het volwassenenonderwijs. Leyla doet stage bij VLOS als opvoedster. Ze begeleidt Lucy, een jonge moeder, die onderdak vond via VLOS. Lucy ontvluchtte haar land wegens partnergeweld. Haar zoontje Alan werd geboren in België. Tussen de twee klikt het wonderwel. Leyla maakt Lucy wegwijs in medische zorgen en voeding voor de baby, maar ook in de administratieve procedure omtrent haar regularisatie-aanvraag. Lucy wordt opgevangen door de kloostergemeenschap van de O.L.V.-Presentatie, waar ze nu het verleden achter zich probeert te laten.

Voel jij er iets voor om tijdelijk een vluchteling bij je thuis te verwelkomen? Neem contact op met VLOS, via jozef.hertsens@vlos.be, of via 03 766 29 13 (gsm: 0477 40 62 19). Je kan ook financieel ondersteunen, zodat VLOS kan voorzien in tijdelijke opvang. Meer informatie vind je op de achterzijde van deze brochure.


Materiële ondersteuning Mensen zonder papieren beschikken doorgaans niet over een inkomen om (voldoende) levensmiddelen, spullen voor het huishouden of andere noodzakelijke aankopen te doen. •

Bij de VLOSkruidenier kunnen mensen zonder papieren terecht voor voeding en andere benodigheden (bijvoorbeeld zeep, toiletpapier, waspoeder,...). Vooral voor grote gezinnen betekent de VLOSkruidenier een groot verschil. Er is een gevarieerd aanbod levensmiddelen, zodat de bezoekers thuis gezonde maaltijden kunnen samenstellen voor het hele gezin.

In de VLOSbazar kunnen vluchtelingen en asielzoekers terecht voor kledij, speelgoed en huishoudspullen. Alle spullen uit de VLOSbazar zijn tweedehands en worden weggegeven door particulieren, bedrijven en bevriende organisaties. Bezoekers

Activiteiten VLOS organiseert jaarlijks tientallen activiteiten, voor en door vluchtelingen, asielzoekers, vrijwilligers & sympathisanten. Zo zijn er de VLOSbrunch, het Nieuwjaarsfeest en een eet- en infostand op Villa Pace. Specifiek voor vluchtelingen zijn er onder meer de wekelijkse kook- en naailessen, waar mensen elkaar op een ongedwongen manier ontmoeten.

Driemaandelijkse VLOSkrant De VLOSkrant in je brievenbus of per mail? Abonneer je via info@vlos.be of 03 766 29 13

van de VLOSbazar betalen een klein bedrag voor hun aankopen. Mensen zonder papieren worden gratis bediend. De opbrengst gaat naar de werking van de VLOSkruidenier. •

In het VLOSmagazijn verdeelt VLOS onder meer tweedehands meubelen en huishoudtoestellen, zoals gaskachels, kookvuren, koelkasten en wasmachines. Het VLOSmagazijn huisvest ook een herstelplaats voor fietsen, zodat vluchtelingen van VLOS zich op een betaalbare manier kunnen verplaatsen. Alle spullen worden geschonken door particulieren, bedrijven en bevriende organisaties. Heb jij levensmiddelen of tweedehands spullen in goede staat (zoals kledij, dekens, speelgoed, huishoudspullen, meubelen, fietsen of huishoudapparaten) die je aan VLOS wil schenken? Neem contact op met het secretariaat van VLOS, via 03 766 29 13 of via info@vlos.be.

Aanbod voor scholen, verenigingen en jeugdbewegingen VLOS beschikt over een inleefspel voor het vijfde en zesde leerjaar, om op een laagdrempelige manier het vluchtelingenthema in de klas te brengen. Ook een bezoek aan het VLOS-centrum is mogelijk. Heel wat leerkrachten en leerlingen steken na zo’n bezoek ook de handen uit de mouwen, om de werking van VLOS een financieel duwtje in de rug te geven. VLOS nodigt ook organisaties en jeugdbewegingen uit, om samen met de mensen zonder papieren te komen eten in het VLOScentrum.


De werking van VLOS is voor een groot deel afhankelijk van financiële giften. Met uw financiële bijdrage slagen we erin om honderden vluchtelingen en asielzoekers te ondersteunen met administratieve begeleiding, onderwijs, voeding, kledij, huishoudspullen, etcetera. Toch moeten we nog altijd mensen in de kou laten staan, omdat de nodige financiële middelen ontbreken.

De werking van VLOS steunt op de inzet van tientallen vrijwilligers. De VLOSvrijwilligers zetten zich met hart en ziel in voor het lot van vluchtelingen en asielzoekers. Ze staan in voor de meest uiteenlopende activiteiten binnen de dagelijkse werking van het VLOScentrum in de Kasteelstraat, net als in de VLOSbazar, de VLOSkruidenier, het VLOSmagazijn, de ontelbare activiteiten binnen & buiten VLOS en de vele acties en overlegplatformen waarin VLOS participeert.

Uw financiële gift is daarom meer dan welkom. Voor giften vanaf 40 euro per jaar ontvang je een fiscaal attest dat je kan inbrengen bij je belastingaangifte. •

Storten kan op het rekeningnummer 000-0000041-41 van Caritas International (Liefdadigheidsstraat 43, 1210 Brussel) met vermelding ‘P163 VLOS’. Caritas stort uw bijdrage vervolgens door aan VLOS. Je kan ook rechtstreeks storten op het rekeningnummer van VLOS: 7551533254-28. Opgelet: enkel wie stort via het bovenstaande rekeningnummer van Caritas, krijgt een fiscaal attest toegestuurd.

Contacteer VLOS VLOS vzw Kasteelstraat 4 9100 Sint-Niklaas tel 03 766 29 13 gsm 0477 40 62 19 fax 03 777 97 76 info@vlos.be www.vlos.be Het VLOS-centrum is elke werkdag open van 8u30 tot 18u.

VLOS is op zoek naar mensen die vrijwillig een handje kunnen toesteken in de werking. Bij VLOS kom je terecht in een open en multiculturele omgeving. Je kiest zelf hoe vaak je je wil inzetten, en welk activiteit het beste bij je past. Het aanbod activiteiten waarvoor VLOS helpende handen kan gebruiken: • • • • • • •

secretariaatswerk en administratie meedraaien in de werking van de VLOSbazar, VLOSkruidenier of VLOSmagazijn begeleiden bij contacten met gemeentehuis, OCMW, ziekenbond,... juridische begeleiding bij regularisatie-procedures praktische klussen (vervoer met bestelwagen, herstellingen infrastructuur,...) taallessen Nederlands of huiswerkklassen organiseren van activiteiten (daguitstappen, jaarlijkse VLOSbrunch, stand op Villa Pace,...)

Iets voor jou? Neem contact op met Jozef Hertsens, via info@vlos.be of telefonisch via 03 766 29 13.

V.U. Jozef Hertsens - Kasteelstraat 4 - 9100 Sint-Niklaas

Vrijwilliger worden bij VLOS?

Brochure 17/04/2011

Steun VLOS met een gift!

Voorstellingsbrochure VLOS  

Wat doet VLOS?

Voorstellingsbrochure VLOS  

Wat doet VLOS?

Advertisement