Page 32

TIPS FRÅN COACHEN!

Så får du det att hända Utmana en kompis!

Varför inte utmana en kompis i en stegtävling?

”Ibland sätter jag och min dotter upp mål kopplade till att må bra, som att lägga sig i tid, skippa sötsaker eller gå 10 000 steg per dag. Sen stämmer vi av och har man inte uppnått sina mål för veckan får man betala hundra kronor till välgörenhet.”

Gör det enkelt!

COACHEN

”MIKROPAUSER ÄR VIKTIGARE ÄN ATT HÄNGA PÅ GYMMET” Det kvittar om vi lyfter tungt eller sitter stilla, vi behöver röra på oss för att må bra. Anna-Maj Melin, träningsinstruktör hos PostNord, delar med sig av sina bästa knep. 1. Hitta något du tycker om När paketvolymerna ökar tenderar belastningen för PostNords medarbetare att göra detsamma. Men med en bra grundfysik kan du motverka vanliga belastningsskador. Vi är byggda för rörelse och 30 minuter om dagen ger enorma hälsovinster. Hitta något du tycker om att göra!

2. Spara ryggen – lyft rätt Att lyfta och bära tungt hör till jobbet, men om man lyfter på fel sätt riskerar det att leda till besvär i nacke och rygg. Använd därför rätt teknik: håll ryggen rak och använd benmusklerna, håll det du lyfter nära dig och vrid inte på kroppen samtidigt.

3. Stretcha mer För att motverka belastningsskador är axelrullningar och vadstretching effektivt. Böjer du dig framåt ofta? Gör det till en vana att en gång i timmen sätta händerna i ryggslutet och böja dig bakåt. Arbetar du vid en dator är det viktigt att träna bålen för att få balans.

”Sänk tröskeln för att inte känna att du misslyckas, och se till att det lilla blir av i stället. Det är lätt att skylla på att man inte har tid eller råd, men alla kan promenera eller göra några styrkeövningar hemma. Gör de enkla sakerna och gläds åt framgångarna.”

Glöm inte återhämtningen! ”Man kan köra på riktigt hårt, men till slut tar det stopp om du inte ser till att återhämta dig. Var noga med sömn, det är då kropp och hjärna återhämtar sig. Att umgås med vänner och göra roliga saker är också återhämtning.”

ANNA-MAJ MELIN

Gör: Utbildningsspecialist och instruktör. Var: Hälsocenter Arken på PostNords huvudkontor i Solna. Leder pass: På Hälsocenter leder hon pass i tabata, en form av högintensiv intervallträning, och funktionell styrka två gånger i veckan. Är också jympaledare på Friskis & Svettis. Träningens betydelse: ”Jag bor utanför Västerås och har pendlat i tolv år med fyra timmars restid om dagen. Det hade jag aldrig klarat utan träningen. Men framför allt blir jag glad av att träna, det ger mig energi och ork såväl mentalt som fysiskt.”

4. Ät, drick och andas Kom ihåg att äta och dricka regelbundet – också under stressiga dagar. Planera in bra mellanmål under dagen, som frukt eller nötter. Glöm inte heller att andas: stanna upp, slut ögonen och ta några djupa andetag ibland.

5. Ta pauser Monotona arbetspass är en vanlig orsak till belastningsskador. Ta hellre många mikropauser i arbetet än att gå på gymmet två gånger i veckan. Få i gång cirkulationen så att blodet kan tillföra näring och syre till musklerna. Försök också att komma ut en stund varje dag för att få dagsljus och frisk luft. FRIDA ANTER

32

P E O P L E BY P O ST N O R D

Profile for postnord

People by PostNord 1_2019 Svensk