Page 1

Et magasin fra Bring Dialog og Bring Mail. Nr 2, 2012

Også på

Klar tale

iPad!

Lill Cecilie Bølstad og NetCom spiller på alle strenger i sitt register av reklamekanaler for å få fram budskapet i mediestøyen.

Hjertelig lojalitet Et lojalitetsprogram er det viktigste verktøyet å bruke for bedrifter som vil skape, måle og styrke forholdet til kundene.

LES OGSÅ

Kreativitet gir klirrende mynt

Blinkskudd med presis DM

Canal Digital tilpasser seg


FOTO: Qual ity Resort Spa & Resort Strömstad

26.-29. august, Quality Spa & Resort Strömstad

Få rom igjen - meld deg på nå! Meld deg på Skandinavias største konferanse innen kundedialog og 1:1 markedsføring! Dk12-programmet gir deg rekordstore 51 casepresentasjoner fra 18 ulike bransjer og 10 land. Konferansens høydepunkter Jason Shugg, Strategy Developement Director, Lonely Planet, Australia: «The benefits of obsessing about consumers in an environment where the rules of the game are constantly changing.» James Jeynes, Global Brand Manager, NIKE, England: «Market strategy and customer communication at one of the worlds most powerful brands.»

Forrige år ble utsolgt – så meld deg på nå! bring.no/dialogkonferansen

Jean-Marie Shields, Global Brand Director, Starbucks Coffee Company, USA: «how the future will embrace brands that connect with Consumers by converting ideas into thoughtful change.» Paal Fure, Adm Direktør, Isobar, Norge: «Kundeopplevelser på digitale plattformer.» Professor Kjell Nordström, Sverige «Glem vedtatte sannheter og oppgåtte spor. Bli en motgift mot enfoldig tenking.» Francois-Yves Caya , Manager, Loyalty Marketing and Customer Relationship Marketing, Via Rail, Canada: «The loyalty program that won «Company of the Year Award» in 2008.»


innhold Trender: Et program for lojalitet gir deg plass i kundens hjerte.

KUNDEPROFILEN: NetCom spiller på alle strenger for å få fram budskapet. INNSIKT: Kreativitet bidrar til effekt. Se tallenes tydelige tale. TEMA KREATIVITET: Prisbelønt, kreativ reklame gir mye større uttelling. TEMA KREATIVITET: Kreativ DM ga stor respons og avgjørende kunnskap. TEMA KREATIVITET: Svenskene vet mest om hva nordmenn vil ha i postkassen. KUNDECASET: Canal Digital tenker utenfor boksen med hjelp av Bring. E-POSTAKADEMIET: Unngå snarveiene hvis du vil treffe presist med e-post. SMART: Magasin i postkassen trekker kunder til kjøpesenteret. INSPIRASJON: Synsam ble mye mer synlig med DM som viktigste kanal.

Her kan du laste ned Dialogmagsinet på iPad. www.bring.no/dialogmagasinet

Ø M E R KE T ILJ

24 1

81 1

M

6 8 12 13 16 18 20 22 24 26

leder

Kjendisfaktoren Kan George Clooney bety noe for bunnlinjen til DNB? Ja, faktisk. Emosjonell reklame som bidrar til å skape «buzz»-effekt gir størst vekst i lønnsomhet. En studie gjengitt i magasinet sier mye om hva kreativitet i reklame kan bety. Resultatene vil overraske deg. Kreativitet handler også om valg av kommunikasjonskanaler. Les om hvordan NetCom tenker for å få mest igjen for reklamebudsjettet. Postkassen har endret sin rolle som markedsføringskanal. Utviklingen av folks medievaner gir nye muligheter for de som tenker kreativt. Hva skjer? Reklamebyrået IK Stockholm har svaret. En kombinasjon av godt forarbeid og kreativ løsning ga firmaet bak Gule Sider og Ditt Distrikt ti prosent respons på en DM-utsendelse. Eniro Norge fikk hjelp av Bring til å treffe blink hos kundene. Alt dette og mye mer spennende fag-stoff kan du lese om i denne utgaven av Dialog.

Ida Svele

Redaktør for Dialog

Besøksadresse: Posthuset Biskop Gunnerus’ gate 14A, Oslo. Redaktør: Ida Svele, Tlf: +47 45024502 Epost: ida.svele@posten.no Prosjektleder: Preben Hallén, Tlf: +47 958 48 886 Epost: Preben.Hallen@posten.no Deskansvarlig: Terje Owrehagen, Tlf: +47 408 58 927 Epost: terje.owrehagen@posten.no Design og produksjon: Konsernstab kommunikasjon, Design Utgiver: Bring Mail og Bring Dialog, Postboks 1500 Sentrum, 0001 OSLO Trykk: Rolf Ottesen AS Opplag: 3 500.

TR Y KK S A K

03


Tallet

Smått om stort

30%

Visste du at emosjonell reklame gir større vekst i lønnsomhet (30 %) enn reklame som er bare rasjonell (16 %), eller en kombinasjon av rasjonell og emosjonell (26 %)? Kilde: IPA / The Gunn Report / Peter Field

Digitale kvitteringer Ønsker du kvitteringer digitalt tilsendt fra kjøp i butikk? Nå er det mulig via din postkasse i Digipost, Postens digitale postsystem. Legg inn dine betalingskort i Digipost og handle i en butikk som tilbyr elektronisk kvittering. Så vil kvitteringen sendes direkte til Digipost. Du slipper å ta vare på papirkvitteringen, og den elektroniske originalkvitteringen lagres trygt hos Digipost, så lenge du vil.

Over 350 butikker totalt i kjedene Byggmakker, XXL, G-Max, Euronics, Expert og Bunnpris er omfattet av samarbeidet med Digipost. Avtaler med kjeder og butikker innen de fleste forbrukerområder gjøres fortløpende. En slik løsning åpner for flere muligheter enn det som var tenkt på forhånd, tror IT-sjef Handelsløsninger i Gresvig Retail Group, Arnor Jonasson.

Opprett din digitale postkasse på digipost.no

04

Blant fordelene er muligheten til å effektivisere retur og reklamasjon, samt å vurdere effekten av kampanjer. Ambisjonen er at flere butikker i GMax-kjeden og andre selskaper i konsernet skal tilby digitale kvitteringer via Digipost på sikt. – For Gresvig er dette et ledd i arbeidet med å digitalisere kassapunktene, sier Arnor Jonasson.


Sitatet

I stadig større grad blir massemarkedsføring gjort om til en masse av nisjer. Chris Anderson

Tilbudssøk til tusen Etter cirka seks uker hadde om lag 60 000 personer prøvd Bring Mails portal for varetilbud: Tilbudssøk. Dette er en nettbasert, søkbar versjon av kundeaviser som kommer i postkassen. Hvert enkeltprodukt i kundeavisene gjøres om til en søkbar enhet. Da Dialogmagasinet gikk i trykken, hadde 53 kunder signert eller lastet opp sine tilbud til tjenesten. Så langt er cirka 160 kundeaviser eller kataloger lastet opp. Cirka 5000 søkbare produkter er inne i portalen. Brukerne tar løsninger stadig mer i bruk. Antall sidevisninger for hvert besøk har i snitt økt fra to til fire. De mest leste kundeavisene er fra Skeidar, Byggmakker, Europris, Black Design, Møbelringen og Fagmøbler.

Smakfull satsing på nytt Vareprøveesken fra Bring Mail har nylig gått ut i cirka 20 000 eksemplarer til familier med barn i Oslo og Akershus. Dette er en oppfølging av suksessen fra høsten 2011, da 20 000 oslokvinner i alderen 25 til 42 år fikk en eske med utvalgte vareprøver. 500 mottakere ble etterpå spurt om innholdet, og nesten alle syntes de var i målgruppen. De likte også forsendelsen og kunne tenke seg å kjøpe ett eller flere av produktene som var med. Responsen har fristet til gjentakelse for Bring Mail, men målgruppen er altså annerledes. Denne gangen er følgende produsenter representert: Stimorol med tyggegummi, Läckerol med pastiller, Freia med Toppris sjokolade, Procter & Gamble med sjampo og Quaker med frokostblanding.

Nye nettsider for reklame Bring har gjort det enklere for kundene som leter etter løsninger vi kan by på innen reklame. En ny portal så dagens lys i mai. Forut for lanseringen ble det innhentet kunnskap fra SMB- og storbedriftsmarkedet om hvordan kundene ønsker tjenestene presentert. Interne workshops og et eksternt byrå som spesialiserer seg på brukeropplevelser på nett ble også benyttet før portalen ble åpnet. Se selv på bring.no/reklame

05


trender

Et lojalt hjerte Veien til kundenes hjerte går via et godt lojalitetsprogram. Å holde på kundene sine er lønnsomt i det lange løp. Det er noe av grunnen til at kundelojalitetsprogrammer i ulike former har eksistert siden mennesket begynte med varehandel, banktjenester, luftfart eller hvilken som helst næring. Helt siden bøndene i steinalderen holdt på sine beste kunder ved å belønne dem med en ekstra neve korn, har lojalitetsprogrammene fulgt evolusjonen. Mike Atkin har høy ansiennitet innenfor lojalitetsmarkedsføring. Han er for guru å regne på fagfeltet. Til daglig er han administrerende direktør i MJA Associates, et anerkjent og uavhengig konsulentselskap som har spesialisert seg på nettopp lojalitetsmarkedsføring. Han skal også holde workshop om lojalitetsprogrammer på høstens Dialogkonferanse. – Et kundelojalitetsprogram er det viktigste markedsføringsverktøyet et selskap har for å skape, måle og styre sterke kundeforhold. Hvilken modell man velger bør være godt forankret i mål, KPI-målinger og konkurrentene virksomheten har, fastslår han.

Programmet er ferskvare For å gjøre kundene lojale over tid, må man være i stand til å forstå og tilfredsstille deres behov. I vår digitale alder kan slike behov endres over natten. Ifølge Atkin bør et lojalitetsprogram være fleksibelt nok til kontinuerlig å kunne utvikles i takt med behovene.

06

– Det er viktig at programmet er ferskvare og føles interessant og relevant for kundene til enhver tid. Det bør brukes i alle markedsføringsaktiviteter. Programmet bør regelmessig by på individuelle tilbud til kundene basert på data om deres livsstil, oppførsel og tidligere kjøp. En aktivitetskalender med tilbud for høytider som jul, spesielle sportsarrangementer, morsdag og lignende er lurt å ha for å være i forkant av behovsendringer, mener Atkin. Lojalitetsguruen mener også det er uunnværlig å ha en god teknologisk løsning i bunn av programmet, som gjør det mulig umiddelbart å reagere på behovsendringer, konkurrentaktiviteter og mål bedriften setter seg.

Må ligge i hjertet For å kapre kundenes hjerte, bør et godt lojalitetsprogram baseres på relevans, respekt og belønning for kundene til kundene. Men det er ikke nok. Atkin påpeker at også dialog bør være en av hjørnesteinene i ethvert program. Ikke bare er det positivt for kundene å kunne kommunisere med bedriften. Det åpner også for å få tilbakemeldinger om programmet er relevant og interessant nok, og om kunden blir belønnet for lojaliteten sin. Kundene må kunne kommunisere med virksomheten din. Her er det mange som feiler. De bør også belønnes for å kommunisere med deg, som når de

fullfører spørreundersøkelser. Dette er kundeinnsikt som er gull verdt for å forstå hva kundene vil ha, sier han.

Må få støtte i styret Mangel på kommunikasjon er ikke den eneste grunnen til at lojalitetsprogrammer feiler. – En av de største grunnene er at virksomhetens kultur er mer produktfokusert enn kundefokusert. Det er svært viktig at ethvert lojalitetsprogram ligger i hjertet av virksomheten, har støtte hos styret og er markedsføringsverktøyet for bedriften, sier Atkin. Andre årsaker til at programmer feiler er dårlig eller ingen bruk av kundedata og belønningsprogrammer som ikke er relevante for kundene.

Globale trender Mye har skjedd innenfor lojalitetsmarkedsføring de siste årene. Som med alt annet har den digitale alderen gjort sitt inntog også her. Tilgangen på data om kundene har blitt større enn noen gang. – De globale trendene er basert på kundedata. De beste programmene samler og bruker informasjon om kundenes livsstil og kjøpsmønstre for å konsentrere markedsføringen sin. Den mobile teknologien blir sett på som en måte å engasjere den yngre generasjonen på. Smarttelefonene kan brukes til å identifisere kunder, og som et medium til å kommunisere med dem.


10 sjekkpunkter om lojalitet • Har målene dine endret seg? Hvordan skal strategien utvikle seg?

Mike Atkin Stilling: Adm. dir. i MJA Associates. Aktuell: Holder workshop under Dialogkonferansen.

• Hvilke eksterne faktorer påvirker strategien? • Er programmet ditt lønnsomt, og kan du styre det? • Hvordan kan du redusere de operative kostnadene? • Kan du håndtere uforløste poengverdier på en bedre måte? • Hvordan kan du konvertere kundedata til en verdifull eiendel for å levere større verdi til kundene? • Hvordan håndterer du sosiale nettverk og andre digitale kanaler? • Har din teknologiske plattform behov for oppgradering? Hvordan skal

Vil du vite mer om lojalitetsprogrammer? Kontakt Dag Fraurud tlf. 930 85 790 dag.fraurud@bringdialog.no

du takle prosessen, og hvordan skal du finne riktig leverandør? • Er kundene dine lei av de samme, gamle belønningstilbudene? Hvordan øker du spenningen rundt gavekort, varer og reiser? • Har du sett på programmet fra kundens synsvinkel?

Tekst: Håvard Jørstad

07


kundeprofilen

Synkronisert i alle kanaler

Et velkomponert samspill mellom kommunikasjonskanaler er Lill Cecilie Bølstad og NetComs verktøy mot reklamestøy. Forskning viser at svimlende 3000 reklamebudskap prøver å tiltrekke seg vår oppmerksomhet hver bidige dag. Dersom du nå skal prøve å huske hvor mange du har blitt eksponert for bare hittil i dag, innser du fort hvor krevende det er for en bedrift å fange forbrukernes oppmerksomhet i dagens støyende mediebilde. Hvordan skal man heve stemmen når alle prøver å skrike høyest?

Spiller på hele registeret NetCom er en av bedriftene hvor denne problemstillingen troner høyt på agendaen. Da teleselskapet så dagens lys i Norge tidlig på 90-tallet, ble det spådd en skjebne på nivå med «en snøball i helvete» av Trygve Hegnar i Kapital. Takket være blant annet en kreativ, solid og nytenkende kommunikasjonsstrategi smeltet ikke snøballen, men rullet seg heller større. I dag er NetCom Norges nest største mobiloperatør med over 1,2 millioner kunder. Siden oppstarten har flere teleoper-

08

atører tråklet seg frem på markedet, og i dag finnes et titall aktører som kniver om nordmenns signaturer på abonnementspapirene. Rimelige abonnementsløsninger og billige mobiltelefoner er virkemidler som brukes for å vinne deres gunst. Utfordringen er å få forbrukerne til å oppfatte dem. For å forsikre seg om at de virkelig treffer kunden, spiller NetCom på alle strenger de har til rådighet. – Vi benytter alle tenkelige kommunikasjonskanaler. Alt fra tradisjonelle kanaler som postkassen, fakturavedlegg og telefonsalg, til utradisjonelle som eDMer, apper og SMS. Noen ganger tenker vi også helt utenfor boksen med ultrautradisjonelle metoder, som for eksempel NetCom-ansatte i påskeløypene, sier Lill Cecilie Bølstad, Customer Programme Manager for CRM i NetCom.

Synkronisert kommunikasjon I 2012 er digitale kanaler selvskrevne i ethvert selskaps kommunikasjonsmiks, også i NetCom. Likevel har ikke selska-

pet forkastet de tradisjonelle kanalene. Det digitale og fysiske får heller supplere hverandre. Når NetCom virkelig slår på stortromma med en kampanje, brukes kanalene om hverandre i full symfoni. – Vi bruker selvsagt kanaler som epost, SMS, apper og sosiale medier. Mot utvalgte segmenter og ved visse kommunikasjonsoppgaver, er det likevel ikke bare smart, men ofte nødvendig å forsterke budskapet med fysiske utsendelser. I store kampanjer jobber vi 360 grader ved å synkronisere budskapene i alle kanaler, slik at målgruppen fanger dem opp i det støyende mediebildet. Dette innebærer å sikre en gjenkjennelseseffekt fra de store flatene som TV, radio og annonser, til de mer «skjulte» som eDM, DMer i posten og SMS, sier Bølstad. Bølstad mener dette gir høyere responsrate fra kundene. For å være kostnadseffektive sørger NetCom for å ha en klar formening om hvilken handling hvert enkelt budskap skal utløse hos mottakeren – helst med det samme.


09


kundeprofilen

«Vi benytter alle tenkelige kommunikasjonskanaler» Lill Cecilie Bølstad, Customer Programme Manager for CRM i NetCom

– Gir man mottakeren for mye å tenke på, og for lang tid til å vurdere om de skal respondere, vil det i mange tilfeller bli nødvendig å ringe kunden i tillegg. For eksempel for å minne om det fortreffelige tilbudet de har mottatt, sier Bølstad.

Velger vekk pris En av reklamekanalene som har gitt NetCom anerkjennelse, er TV. Filmene deres har vunnet flere priser opp gjennom årene. De fleste husker nok reklamefilmen om «lommeringeren» som kom i skade for å kalle kjæresten ei dum ku. I årets reklamefilm har de valgt en ny tilnærming. Den siste tiden har det vært skarpere søkelys på pris og produkt i markedsføringen fra teleoperatører, men NetCom har utelatt både pris- og produkttilbud. I stedet presenteres en minidokumentarserie om en animert families mobilbruk.

10

Tekst: Håvard Jørstad Foto: Sebastian Ludvigsen

– Telekom handler jo helt enkelt om å kunne være nær noe eller noen som ikke er der du er. Mulighetene har aldri vært bedre for å pleie nære bånd til venner og familie. For bedrifter handler det om å være nær kolleger og sikre nærhet til kundene Det har vært mye pris- og produktfokusering etter at Telenor i fjor høst dumpet prisene kraftig. Nå blir det veldig hyggelig å kunne kommet ut med noe annet, sa markedsdirektør i NetCom, Bente Linaae til magasinet Kampanje tidligere i år.

Kamp i postkassen Postkassen er en av kanalene teleselskapet trykker til sitt bryst. NetCom har brukt postkassen nesten helt siden oppstarten i 1989. Bølstad mener imidlertid det er viktig å fornye seg også her. Mange overøses av et titall kundeaviser daglig, og hun påpeker at

NetCom derfor er svært bevisst på at det som sendes ut ikke betraktes som negativt. Dagens samfunn stiller stadig høyere miljøkrav til bedrifter, noe som tenderer til å smitte over på forbrukerne. Dette har NetCom tatt konsekvensen av. – Vi er veldig miljøbevisst. Som sertifisert Miljøfyrtårn velger vi alltid Svanemerket papir og klimanøytral distribusjon der det er mulig, sier Bølstad. Kampen om oppmerksomheten utkjempes også i postkassen, og for å ruste opp tester NetCom for tiden ut et fysisk kundemagasin i posten mot utvalgte kundegrupper. – Vi har litt mer tid i et fysisk magasin enn vi har i en e-post. I et fysisk magasin kan vi tillate oss å snakke mer om fordelene ved å være NetCom-kunde, som for eksempel eksklusive kino- og konserttilbud gjennom tjenesten «NetCom FUS». Mange lurer også på hvordan de skal bruke mobiltelefonen smart i utlandet. Dette er ting kundene våre setter pris på å høre mer om, og som vi kan tillate oss å brodere litt mer ut i kundemagasinet, påpeker Bølstad.

NetCom og Bring Kundeforhold: Kjøper tjenester på nærmest alle leveringsområder fra Bring Dialog og Bring Mail. Utgangspunkt: Bevisst kostnadsbruk og høye krav til presis og effektiv kommunikasjon.

Samarbeid: Fornøyd med rådgivning og samarbeid om tjenester og reklamekampanjer.


Kan Kanpostkassen postkassen være væredin dinnettbutikks nettbutikks beste besteselger? selger? Du kan Du kan økeøke trafitrafi kkenkken til nettbutikken til nettbutikken din ved din ved å la åBring la Bring sørge sørge for for at du attreffer du treffer de rette de rette mottakerne mottakerne medmed detdet rette rette budskapet. budskapet. HvaHva kankan vi gjøre vi gjøre for for deg?deg?

Posten Norge AS Post, Marketing og digital Svarsendingsavtale 0200 0090 Oslo

bring.no bring.no


Innsikt

En oppsummering av funn fra 365 IPA-cases evaluert over 16 år

forhold til de som ikke har vunnet kreativitetspriser. Kreativitetens evne til å skape

Emosjonell reklame scorer høyere på alle parametre

Emosjonell reklame gir størst vekst i lønnsomhet 30

56

26

Vekst i lønnsomhet (%)

Rasjonell

31

16

28

27

26

11 4

Emosjonell

Salg Markedsandel

Kombinert Rasjonell emosjonell og rasjonell

Oppnå høy oppmerksomhet Oppnå betydelig omtale/nedlastninger /deling Evne til å skape ambassadører (som aktivt anbefaler merke)

Lojalitet Penetrasjon Priselastisitet

34

Vekst i lønnsomhet (%)

28

Emosjonell reklame bygger sterkere merkevarer 40

Emosjonell

34

5

2

Emosjonell reklame med høy

*«Fame»:

Rasjonell

22 13

13

14

Kreativt nyskapende

12

8

Ukonvensjonell bruk av kjendiser

Virkemidler for å skape «buzz» i «Fame»-kampanjer Bryte grenser og tabuer

6 5 Ekstrem humor

Fame Oppmerksomhet

Rasjonell

Emosjonell Kombinert emosjonell og rasjonell

20 13

26 16

Fame

32 28

12

Emosjonell

47

Forpliktelse

Kvalitet Image

Tillit

Utradisjonell mediebruk

Kundeinvolvering

Provokativ bruk av virkemidler


Kreativitet

Kreativitet er krutt

Kreativ reklame er i snitt dobbelt s책 effektiv som annen reklame, viser en ny studie.

13


«Den kreative reklamen har effekt både på kort og lang sikt» Henning Tunsli, adm.dir. i Penetrace

pen får spredt budskapet svært effektivt og fordi målgruppen sprer anbefalinger. Anbefalinger er gullkantede for annonsører og gir en selvforsterkende effektkurve, sier Tunsli.

Lavere budsjett

en britiske analytikeren Peter Field i byråforeningen IPA (Institute of Practitioners in Marketing) står bak funnene. Studien er basert på 365 analyserte reklamekampanjer i tidsrommet 1996-2010. Konklusjonen er at kreativ reklame er dobbelt så effektiv som annen reklame, og forspranget øker stadig. – Dette er hardtslående og klare funn, og viser at annonsører bør investere mer i kreativitet, sier Henning Tunsli, administrerende direktør i Penetrace.

De kreative reklamene oppnådde høyere effekt til tross for at de i gjennomsnitt hadde halvparten så stort mediebudsjett som de andre reklamene. Effekten for tradisjonell, rasjonell tilbudsreklame er dessuten fallende. – Dette er en klar indikasjon på at det ikke var pengebruk på medier som skapte de overlegne resultatene blant de prisvinnende reklamekampanjene, men kreativiteten. Det betyr at mer tradisjonelle reklamekampanjer i mindre og mindre grad vil gi tilfredsstillende effekt. Vi vil nok aldri se at «tilbudsreklamen» forsvinner, men den har effekt innenfor en kort tidshorisont. Den kreative reklamen har effekt både på kort og lang sikt, påpeker Tunsli.

Sprer budskapet

Emosjonell suksess

Reklamene i studien ble regnet som kreative dersom de hadde vunnet minst én av verdens 46 største kreativitetspriser. Effekten er målt i blant annet økt salg, markedsandel, ROI (Return on Investment) og penetrasjon. – Dersom du er så kreativ i budskapet at folk snakker om det i sosiale medier, gir det stor effekt – både fordi målgrup-

De suksessfulle kampanjene har som regel et budskap som gir en emosjonell effekt, og de har som mål å skape en «buzz»-effekt. – Det er ingen tvil om at George Clooney ble brukt av DNB for å få oppmerksomhet. Banken setter seg også i en kontekst de selv ønsker å være en del av når ny identitet skal lanseres. Re-

D

14

George Clooney hadde stor effekt for DNB.

sultatet er at nesten 3 000 000 har sett den på YouTube, eksemplifiserer Tunsli. DNB-reklamen ble en såkalt famekampanje, den mest effektive av de emosjonelle reklamene. «Fame»-reklamene er de som får mest oppmerksomhet, flest nedlastinger og flest anbefalinger. Ukonvensjonell bruk av kjendiser kan være ett virkemiddel for å oppnå dette. Også ekstrem humor, bryting av grenser og tabuer, utradisjonell mediebruk og kundeinvolvering kan skape en slik suksess. Norwegians halehelt-kampanje er et annet eksempel. Denne har en klar emosjonell appell, og har i tillegg skapt «buzz» gjennom kundeinvolvering i sosiale medier.

Må strekke grensene – Jeg tror man vil bli nødt til å tenke veldig annerledes framover og strekke grensene både kreativt og i bruk av mediekanaler, sier Tunsli. – Det er viktig at satsingen på sosiale medier ikke går på bekostning av kreativiteten – husk at sosiale medier er et resultat av kreativitet, ikke omvendt. Man må gå back to basics. Penetrace jobber nå med å dokumentere effekten av kreativitet og effekten av mediebruken i norske, svenske og danske reklamekampanjer. 2000 kampanjer skal analyseres, og funnene vil være klare i løpet av tidlig neste år.


Kreativitet

Julie Ege var blant kandidatene i Norwegians «flyhale-valgkamp», hvor kundene stemte fram favorittene i sin egen region. Den vellykkede kampanjen hadde en klar emosjonell appell og ble raskt spredt i sosiale medier.

Penetrace • En av Nordens største leverandører av effekt-dokumentasjon for markedsavdelinger og byråer. • Telenor, Gjensidige, Coop, Steen&Strøm, Boots og BI utviklet Penetrace med basis i egne innsiktsbehov i 2007. • Bring har vært en viktig bidragsyter for å sikre objektiv måling av postreklame. • 250 bedrifter og merkevarer får kampanjeeffektene dokumentert i Penetrace.

Henning Tunsli Stilling: Gründer og adm. direktør i Penetrace.

• Selskapet er blant de 50 raskest voksende IT-virksomhetene i Norge og blant topp 300 i Europa (Deloitte, 2010). • EFFEKTbasen og Penetrace har samarbeidet i fem år for å fremme en god, objektiv standard for rimelig og effektiv måling av multimediekampanjer.

Ledet Brings arbeid i å etablere EFFEKTbasen i 2004.

Tekst: Signe Steinnes

15


Skjøt blink med DM Bring Dialogs analyseverktøy og kreative DM-løsning ga stor respons og avgjørende kunnskap om en av Eniro Norges målgrupper.

Eniro Norge AS er et av Nordens ledende søkeselskap på nett, men utgir fortsatt den lokale katalogen Ditt Distrikt på papir. I Norge er Eniro best kjent for merkevarer som Gule Sider, Telefonkatalogen, Kvasir, Proff, Ditt Distrikt og SOL.

Større presisjon Mange søker nå på nett etter telefonnummer og adresser, men det er fortsatt en brukbar prosentandel som ønsker katalogen på papir. Eniro ville vite mer om den sistnevnte gruppen for å kunne distribuere katalogen med større presisjon. Derfor tok de kontakt med Bring Dialog med tanke på å sende ut en DM for å få respons og større kunnskap om hvem som foretrekker katalogen på papir. DM-en var adressert til mottaker. Dermed nådde den også frem til grupper blant de nærmere 40 prosent av landets befolkning som har reservert seg mot reklame i postkassen og ikke mottar katalogen.

Over all forventning – Vi ble forespeilet at om én prosent ga respons, ville det være et godt resultat. Da responsmeldingene var ferdig opptalt, viste det seg at hele ti prosent av mottakerne hadde svart på DM-en,

16

sier innkjøpssjef Sven Andreassen i Eniro Norge AS. Ikke overraskende var mer enn 70 % av de som svarte var over 50 år.

Over all forventning – Navnet på mottaker ble trykket i 90 punkts skrift. Stor skrift på stort postkort bidro til at budskapet ble sett, lest og oppfattet. Så enkelt var det, sier AD og grafisk designer Sverre Simonsen i kreativ avdeling hos Bring Dialog om DM-en for Eniro Norge AS. – Ingen kaster et brev med eget navn skrevet i så stor skrift. De vil sjekke hva det inneholder før de gjør noe mer. Dersom mottaker blir trigget til å lese budskapet, og oppfatter hva som står der, er veien til målet mye kortere, sier Simonsen. – Responsen var over all forventning og kunne gi oss mer presis kunnskap om målgruppen, sier Andreassen. – Det kreative elementet øker sannsynligheten for at mottakeren forstår budskapet. Formen kan gjerne være slik at det overrasker litt, sier Simonsen. – Etter utsendelsen av en DM evaluerer vi alltid prosjektet sammen med kunden, og analyserer responsen. Slik samles erfaring fra prosjekt til prosjekt, og vi får innspill som kan bidra til nye, kreative innspill i neste runde, sier Simonsen.

Treffer bedre – Bring Dialog vet hvor de tetteste bokonsentrasjonene med folk over 50 år befinner seg i landet. Som et resultat av responsen fulldistribueres fortsatt katalogen Ditt Distrikt i disse boområdene, mens vi skal finne mer direkte måter å distribuere til vår målgruppe i områder med yngre aldersgrupper, spesielt i byer. Opplaget reduseres, men vi treffer bedre med de katalogene vi distribuerer, sier Andreassen. – Hvorfor fikk DM-en så god respons? – Innledningsvis hadde vi flere møter med Bring Dialog. Vi lærte hverandre å kjenne, og Bring Dialog ble kjent med produktene våre. De kom med flere konkrete utkast før vi bestemte oss, sier Andreassen. Samarbeidet med Bring har gitt mersmak. I Fredrikstad sender Eniro i juni ut en ny adressert DM til et område der papirkatalogen Ditt Distrikt ikke distribueres.

Vil du vite mer? Kontakt Tone Sparre-Enger tlf. 916 26 939 tone.sparre-enger@bringdialog.no


kreativitet

Raskere og rimeligere Å sende ut en DM er en prosess med potensielle fallgruver. Det er en jungel av trykkerier, papirkvaliteter og pristilbud å forholde seg til. Bring Dialog forenkler prosessen med «one stop shop», og sparer ofte kostnader og tid for kunden. – Bring Dialog har et solid nettverk av leverandører i tillegg til erfaring og kompetanse. Vi vil alltid be om

pristilbud fra minst fire-fem trykkerier. Vi velger den rimeligste prisen uten å ta imot «kickbacks» fra trykkeriet. Vi ser på oss selv som «brokere» (formidlere) overfor trykkeriene, sier prosjektleder Merete Smith Lund. – Valg av trykkeri er én utfordring. En annen er adressevask. Hvis kunden har en base som er ett år gammel kan vi

enkelt «vaske» adressene slik at basen blir oppdatert med tanke på flyttinger og frafalte, og feil i utsendelsen elimineres. Vi kan gi råd om valg av papirkvaliteter, formater, konvolutter, design, riktig portosats og forhandling av portoavtale. Alle leddene i prosessen frem mot en vellykket utsendelse av DM, blir enklere med «one stop shop», sier Smith Lund.

Tekst: Signe Steinnes foto: thomas hammarstrøm

17


Daniel Hofmann

Strategic planner

Høy status og lite støy Høyere presisjon, større effektivitet og mindre støy rundt budskapet gir postkassen en ny rolle for fremtiden. Men hvorfor skjer det akkurat nå – og hva er nytt? Reklamebyrået IK Stockholm, som har vunnet kundetilfredshetsundersøkelsen «Årets Byrå» i Sverige de siste fire årene, har svarene. – Det handler først og fremst om hva som har skjedd i medielandskapet generelt. Det har blitt snudd opp-ned. Digitale kanaler har forandret folks vaner i stor grad, noe som betyr at tradisjonelle kanaler må omdefineres, sier strategic planner Daniel Hofmann i IK Stockholm. Reklambyrået har sammen med Bring, nylig gjort en større kvalitativ undersøkelse om det norske folks forhold til postkassen.

18

– Bring har nå fått ny innsikt. Det er spennende kunnskap som norsk næringsliv kan dra nytte av – om de bruker informasjonen riktig, sier Hofmann. De som trodde at den fysiske postkassen er på vei ut, tar feil, ifølge de svenske kommunikasjonsekspertene. Hoffman, kreativ sjef Oskar Lindström og konsulent Therese Kaiser har i år fordypet seg i postkassens framtidige rolle i Norge.

Oppleves mer privat – Flere kjente markedsføringseksperter (blant andre i Millward Brown og Harvard Business Review) har snakket om at postkassen er den nye kanalen for merkevarebygging. Før var det helsides reklamer i avisene og store TV-kampanjer som ble sett på

som kanalen for merkevarebygging for de store selskapene. Nå står vi foran et rollebytte hvor blant annet postkassen tar mer merkevarebygging for de samme aktørene, og TV og internett blir mer aktuelle i markedet for raske varekjøp og konsumentvarer.

Stor presisjon – Én grunn er at postkassen oppleves mer privat, at selskaper er blitt flinkere til å bruke databaser og at kanalen gjør det mulig å kommunisere langsommere med høy presisjon. Reklamesnuttene på TV tar bare 10-30 sekunder. Folk kan rett etterpå, via mobiltelefonen, gå inn på en hjemmeside for å bestille produkter. Slik har flere markedsførere oppdaget TV som den «nye», direkte markedsføring-


kreativitet

Therese kaiser

Konsulent

Oskar Lindström

Kreativ sjef

Reklamebyrået IK Stockholm mener at postkassen rykker opp og får høyere status og en ny rolle som markedsføringskanal. skanalen, mener strategen Hofmann. – Postkassen har fått rollen som relasjons- og lojalitetsskaper mot både eksisterende og potensielle kunder. Du kan alltid være relevant og inspirerende for din målgruppe og vise at du mener alvor med din kommunikasjon og ditt engasjement, forklarer Oskar Lindström. Postkassen kan også skape interesse for, og til og med selge, kompliserte varer og tjenester.

noe tilbake til kunden. Et kundemagasin må speile mer enn et ønske om å selge en vare. Det må gi noe ekstra, og vise den potensielle kjøperen at tilbyderen vil noe mer enn å tjene penger på den som mottar budskapet. Riktig merkevarebygging skaper lojalitet. Uten slik omtanke blir det enklere for kunden å velge en annen leverandør ved neste korsvei. Kvaliteten og innholdet i merkevarebyggingen blir avgjørende for valget kunden tar, mener Lindström.

Mer enn salg

Vil ha postkassen

Kreativ sjef Lindström mener postkassen i veldig stor grad innbyr til å være nettopp kreativ. –Du kan være relevant, overraskende og skape oppmerksomhet i postkassen. Langsiktig merkevarebygging må også gi

I undersøkelsen fikk et panel av brukere i forskjellig alder blant annet spørsmål om de kunne tenke seg at postkassen ble borte. –Det var utenkelig. Både yngre og eldre hadde en sterk personlig tilknytning

til postkassen. De reagerte nærmest voldsomt på tanken om at postkassen skulle bli borte.

IK Stockholm • • • •

Kåret til «Kundens Bästa Byrå» 4 år på rad. «Årets Byrå» i Sverige 3 år på rad. 23 ansatte. Kunder: Bl.a. Bredbandsbolaget, mySafety, Technia, Bring.

Tekst: Håvard Solerød

19


kundecase

Et klikk unna kunden Ved hjelp av applikasjonen IDA kan Canal Digital enkelt og effektivt sende e-poster tilpasset hver enkelt kunde.

– IDA er enkelt å forstå og bruke. Vi kan gjøre alt på egen hånd, noe som gjør at vi kan få informasjonen ut raskt – gjerne samme dag. Vi blir effektive på informasjon til kunden, sier André Selliers von Moranville, web-analytiker i Canal Digital. Canal Digital Norge har siden 2007 brukt IDA (Interaktiv Dialog Applikasjon) til å sende ut nyhetsbrev, viktig informasjon og segmenterte tilbudskampanjer via e-post.

Rask bestilling – Når det gjelder e-poster med et salgsbudskap, har vi utfordret Bring til å tenke litt utenfor boksen. Dette er toveiskommunikasjon hvor kunden må respondere, sier Selliers. Bring Dialog kobler e-posten med en landingsside som er tilpasset hver en-

20

kelt kunde – basert på hvilke kanaler og teknisk utstyr Canal Digital har oppgitt at kunden har. – Det blir lavere terskel for å bestille produkter når tilbudet er tilpasset kunden, poengterer Selliers. Bring benytter seg også av systemer som sørger for at tv-pakkene automatisk oppgraderes på kundens dekoder. – Når kunden har valgt en kanalpakke og trykker «bestill», fanges bestillingen opp av satellitter. Etter noen få minutter har du de nye kanalene, sier webanalytikeren. Med IDA har Canal Digital flyttet en del av prosessene fra «min side» til e-posten. – Du slipper innlogging med brukernavn og passord og kan gjøre alt via e-posten – det er en «one stop shop». I

tillegg når vi kundene som ikke har en profil, påpeker Selliers.

Relevant e-post Relevans er alfa og omega i e-postmarkedsføring. – Det er lettvint å sende e-post, men blir folk lei, melder de seg av. At vi har få avmeldinger og høy åpningsfrekvens på e-postene vi sender ut, tror vi har en sammenheng med at e-postene oppleves som relevante, sier Selliers. Som et suksesseksempel trekker han fram lanseringen av en ny dekoder med opptaks- og filmleiemuligheter. På denne e-posten var åpningsraten på hele 60 prosent, det dobbelte av gjennomsnittet. – Dette tilbudet gikk ut til kunder som allerede hadde en tilsvarende dekoder, med en introduksjonspris for oppgra-


dering til den nye. Det var relevant for kunden. Automatiserte e-poster – e-poster med et fast innhold som automatisk sendes ut ved bestemte anledninger – er neste steg i samarbeidet. – Det kan være bursdagshilsener, tips og triks når man har kjøpt ulike tjenester, eller spørreundersøkelser når man har vært kunde i en viss tid, eksemplifiserer Selliers.

Enkelt og tilgjengelig Canal Digital vurderte ulike tjenester og bedrifter da de skulle ta i bruk e-postmarkedsføring. – Vi valgte IDA og Bring på grunn av den lokale forankringen i Norge. Da har vi tilgang til ressurser for veiledning, brukerstøtte og vedlikehold i den da-

glige driften. Vi kan ta en telefon, avtale møte og få opp en kampanje ganske raskt, fordi det er lett å kommunisere, sier Selliers. De setter også pris på at IDA er i stadig utvikling. – Vi har utfordret Bring på prosjektene, og det som er morsomt, er at de er åpne for å prøve noe nytt. De er i en evolusjonsfase og er med på å spille ball. De ser mulighetene med e-post, sier Selliers. Bring Dialog setter på sin side pris på kunder som kommer med utfordringer. –At Canal Digital utfordrer oss, gjør at vi utvikler oss. Vi synes Canal Digital er en veldig spennende og fremtidsrettet kunde å jobbe med, sier Tina Kalland, kundeansvarlig for Canal Digital i Bring Dialog.

IDA •

IDA står for Interaktiv Dialog Applikasjon og er Bring Dialogs web-baserte verktøy for kundedialog via digitale kanaler. Lokale installasjoner av applikasjonen er ikke nødvendig. IDA er et brukervennlig alt-i-ettverktøy for design, produksjon, utsendelse og responshåndtering av e-post og SMS. Se demofilm på www.bring.no/ida

Vil du vite mer? Kontakt Tina Kalland tlf. 995 00 182 tina.kalland@bringdialog.no

Tekst: Signe Steinnes

21


Vær spesifikk Gjør e-posten relevant ved å la kunden angi hvilken type informasjon han eller hun ønsker. Du kan også segmentere på bakgrunn av informasjon du har om kundeforholdet. ■

■ Du får veldig mye igjen for å tørre å være spesifikk. Da vil du kunne sende ut en skreddersydd e-post som mange oppfatter mer som service enn salgsframstøt. På tross av at du sender ut til færre, vil antallet som bestiller bli høyere enn om du sender ut det samme til alle kundene.

Del informasjonen inn i nyhetsbrev og mer segmenterte salgskampanjer.

Send ut nyttig informasjon som ikke bare fokuserer på salg – for eksempel utvikling og trender – for å gjøre e-postene verdiøkende for kundeforholdet, og opptre som en rådgiver. Da holder du interessen oppe hos kunden, samtidig som du kan være tøffere og spissere i mer salgsrettede e-poster.

Sett klare mål Det som betyr noe, er at du får kundene til å gjøre det du ønsker de skal gjøre. Sett deg ett eller flere klare mål om hva du ønsker å oppnå over tid, og fokuser på det – som oftest vil det være å få flere og mer lojale kunder. Ikke gå deg bort i åpning og klikkrater.

Å gi kunden en garanti om hva som kan forventes i nyhetsbrevet er én måte å opparbeide lojalitet på. For eksempel kan e-postmottakerne få vite om eksklusive tilbud før andre. Det gjør at kunden vil åpne e-posten oftere, samtidig som det ikke koster deg noe ekstra. ■

Send e-poster som er relevante for kunden. Du får mer respons på e-poster som er tilpasset kunden enn tradisjonelle nyhetsbrev. Å sende irrelevant informasjon gjør at mange mottakere etter hvert melder seg av eller ikke gidder å åpne e-posten igjen. ■

Vinn kampen For å lykkes med e-postmarkedsføring må du kunne mer enn å trykke «send». Håvard Kvinnesland og Nina Furu har rådene.

«Hvis ikke emnefeltet er bra, blir ikke e-posten åpnet» Nina Furu, foredragsholder E-postakademiet

22


e-postakademiet

Gjør det enkelt Språket i selve e-posten er viktig. Det er de samme tommelfingerreglene for god skriving som gjelder i e-post som på en nettside. Skriv kort og tilrettelegg for vertikal lesing, slik at kunden enkelt kan skumlese teksten. Bruk virkemidler som kulepunkt, korte avsnitt, mellomtitler og utheving av enkeltord.

■ For at kunden skal klikke seg videre til en bestilling eller et kjøp, må lenken være så tydelig som mulig – aller helst en tekstlenke. Lenken er et løfte som landingssiden man blir sendt til, må oppfylle. ■ Hvis lenken er «klikk her for å få hårspenner på tilbud», må det stå «hårspenner på tilbud» i overskriften på landingssiden også. Du må ha en tydelig «call to action» – det må være enkelt for kunden å få bestille produktet.

Emnefeltet er viktig ■ Fire kritiske faktorer må være til stede for å lykkes med e-postmarkedsføring: Du må kunne skaffe e-postadresser. Du må sørge for at e-posten din blir åpnet. Du må sørge for at kunden klikker i e-posten. Landingssiden, den siden kunden klikker seg inn på, må fungere bra.

Hva du skriver i emnefeltet betyr mye for hvor mange som åpner eposten. Hvis ikke emnefeltet er bra, blir ikke e-posten åpnet. Si én ting, ikke mange. Unngå generiske overskrifter, à la «Nyhetsbrev fra Bring». Vær så konkret som mulig, og kom gjerne med et konkret produkt eller tilbud i emnefeltet. Plasser triggerordet først.

om innboksen Nina Furu er partner i Webgruppen og gründer av Nettredaktørskolen. Håvard Kvinnesland er fagansvarlig for elektronisk kommunikasjon i Bring Dialog.

Delta på E-postakademiet • Få råd om effektiv kommunikasjon via e-post. • Lær å bygge opp en strategi for salgskampanjer, lojalitetsbyggende kundedialoger og nyhetsbrev. • Få en grundig innføring i de viktigste suksessfaktorene for en optimal digital kundedialog. • Se konkrete og praktiske casestudier på løsninger som blant annet inkluderer sosiale medier. • E-postakademiet arrangeres jevnlig hos Bring Dialog. • En tilrettelagt versjon av kurset holdes som workshop under Dialogkonferansen 27.—28. august. Les mer og meld deg på akademiet her: bringemail.com/kurs

23


smart

Rett hjem fra kjøpesenteret Sentermagasinene leder an i markedsføring av kjøpesentre.

«Å treffe spikeren på hodet med tidsaktuelle produkter og tjenester er vesentlig» Marianne Håkonsen, Sektor Eiendomsutvikling

24


Når kjøpesentre skal markedsføre seg selv som attraktive og spennende, er kjernen i kommunikasjonen å vise frem bredden i varer og tjenester kundene kan fråtse i på senteret. Marianne Håkonsen er markedsdirektør i Sektor Eiendomsutvikling, ledende aktør innenfor forvaltning, utvikling og markedsføring av kjøpesentre i Norge. Hun mener økt kundekonkurranse har ført til at denne markedsføringen har blitt profesjonalisert de siste årene. – Vi har analysert de ulike kanalene, og vi ser at postkassen som kanal er spennende, fordi den rommer mange muligheter. Mangfold tar plass, og skal vi få presentert det aktuelle kjøpesenteret med alt innholdet, trenger vi å breie oss litt.

Inn i kundenes hoder Alle kunder har sine grunner til å ta seg en tur på kjøpesenteret. Noen iler innom for å raske med seg noe de allerede har sett seg ut. Andre besøker flere butikker og blir inspirert til kjøp. Hvert kjøpesenter har ulike målgrupper basert på segmenteringsvariabler som alder, kjønn og andre demografiske karakteristikker. Sektor-sentrene har målgrupperapporter som går i dybden på og beskriver de ulike kundetypene. Slik kan de tilrettelegge for smart og kostnadseffektiv distribusjon av sitt beste våpen i kampen om kundene – sentermagasinet. – Vi ser lokale og regionale forskjeller blant kundene. Kommunikasjonen handler ofte om å treffe de største målgruppene mer hyppig når de er i bestemte sesong-

eller situasjonsmoduser. Å treffe spikeren på hodet med tidsaktuelle produkter og tjenester er vesentlig. Videre blir formen det hele presenteres i, tilpasset det aktuelle kjøpesenteret og dettes kommunikasjonskonsept, sier Håkonsen.

Tester effekten Opp gjennom årene har mange av Sektors sentermagasiner hatt som hovedmål å inspirere kundene med mangfoldet av varer og tjenester sentrene kunne by på. I 2008 lanserte de magasinet «Shop Nå», som hadde et litt annet mål for øyet. Nå skulle kjøpsutløsende kommunikasjon trone øverst på dagsordenen. – Våren 2011 startet vi arbeidet med å legge om magasinet til mer å oppfylle sin egen tittel, nemlig å fokusere på det kunden kunne kjøpe nå. Skal man først endre noe, bør det være til det bedre, og da var effekttest av forsider en viktig del av endringsprosessen. Bring hjalp Sektor med å utføre en effekttest hvor 315 respondenter delte sine meninger om fire ulike magasinforsider. Her ble det blant annet avdekket hva respondentene likte og ikke likte med forsidene, hva som vakte mest interesse og hva de mente om informasjonsmengden. Med denne informasjonen kunne Sektor skreddersy magasinet til å treffe så målrettet som mulig. –Resultatene viste at vi oppnådde mye av det vi ønsket at kundene skulle få øynene opp for. I vårt tilfelle dreide seg om stikkordene «bra tilbud», «vårens nyheter» og «klær». Det handler også om å se hvorvidt dette bidrar til at de faktisk

besøker senteret, og der viser testen at vi scorer høyt på å være moderne og enkle å forstå.

Blander kanalene – Andre kanaler kan bli vel så viktige å bruke i kombinasjon med postkassen. Digitale kanaler som vi kan styre selv gjennom egne kundeklubber, sosiale medier og nettsider gjør at vi kan krysskoble tilbud og tjenester. Med disse kanalene kan vi både før og etter distribusjonen av sentermagasinet tilby konkrete produkter og tjenester eller henvise til magasinet de har liggende hjemme et par dager på «kjøkkenbordet».

fakta om «shop nå» • Sektor Eiendomsutvikling lanserte magasinet «Shop nå» i 2008.

Vil du vite mer?

• Våren 2011 startet arbeidet med å legge om magasinet.

Kontakt Jon Erik Grylling

• Bring hjalp Sektor med å utføre en effekttest. • 315 respondenter sa sin mening om fire ulike magasinforsider.

tlf. 913 75 215 jon.grylling@bring.com

Tekst: Håvard Jørstad

25


Inspirasjon

Sett pris på produktet Trenger du hjelp til å beregne pris på pakker, post, budtjenester, konvolutter, emballasje eller adressert og uadressert reklame? Bring har samlet sine mest brukte prislister og prisberegnere på én side, så slipper du å bruke hodet for mye på forhåpentlig varme sommerdager. Finn totalbeløpet du leter etter på www.bring.no/pris

Hva skjer? 14. juni Kurs: Mobilmarkedsføring og mobil handel – Whats up Sted: Hotel Bristol konferansesenter, Oslo Arrangør: ANFO Påmelding: anfo.no

14-15. juni Kurs: Strategi og analyse i sosiale medier Sted: Webgruppen, Oslo Arrangør: Webgruppen AS Påmelding: webgruppen.no/ kursoversikt

3-4. september Kurs: ANFO Merkevareskole Sted: The Mini Bottle Gallery, Oslo Arrangør: ANFO Påmelding: anfo.no

20. september Kurs: E-postakademiet – hvordan kan du lykkes med e-postmarkedsføring? Sted: Bring Dialog, Drammensveien 145A, Oslo Arrangør: Bring Dialog Påmelding: bringemail.com/kurs

26. september Kurs: Marketingkonferansen Sted: Oslo Kongressenter, Oslo Arrangør: Confex Norge AS Påmelding: confex.no

26-28. september Konferanse: Webdagene Sted: Oslo Kongressenter, Oslo Arrangør: Netlife Research

26

Synlig suksess med DM Synsam har til nå i år solgt over ti ganger så mange barnesolbriller som i hele 2011. Synsam er Norge og Nordens ledende optikerkjede, med rundt 350 butikker. I begynnelsen av året bestemte de seg for å utvikle en ny mediestrategi, i samarbeid med markeds- og kommunikasjonsbyrået Isobar. – Som markedsledende følte vi det lå et uforløst potensial i markedsføringen vår. Den nye strategien har som mål å hente ut dette potensialet, sier markedssjef Trond A. Gudbrandsen. De har valgt DM som den viktigste kanalen, og i samarbeid med Bring Mail lanserte de sin første DM-kampanje i februar i år. Den fjerde kampanjen er like om hjørnet. – Gjennom DM får vi fram bredden i produktene våre, både når det gjelder merkevarer og pris. Det er viktig for oss. Briller er veldig individuelt – det er forskjell på ansiktsform, noe som gjør at man ikke bare kan vise fram én type brille. DM får også fram inspirasjon på en god måte, sier Gudbrandsen. Resultatene taler for seg. Ved utgangen av april hadde Synsam solgt ti ganger så mange barnesolbriller som i hele 2011. – Flere av butikkene melder om at kundene kommer med kundeavisa i hånden. Det tyder på at responsen er bra, sier markedssjefen.

Også andre kanaler er inkludert i den nye strategien. – DM er navet som vi bygger andre aktiviteter rundt – som hjemmesider og in-storemateriell, utdyper Gudbrandsen. Han synes resultatene er svært lovende, og tror det fortsatt er mer å hente. – Det blir en spennende utvikling framover. Vi er ennå ikke helt i mål når med form og innhold. Vi skal også jobbe mer med segmentering. Vi skal bygge på en kombinasjon av segmentering, magefølelse og sunn fornuft, sier markedssjef Trond A. Gudbrandsen.

Kampanjefakta • • • •

Oppstart: februar 2012. 10 ganger flere solgte barnesolbriller på 4 måneder enn i hele 2011. Andre aktiviteter inkluderer nettsider og in-store-materiell. Videreutvikling med større vekt på segmentering.


Effektivt med IDA Med Interaktiv Dialog Applikasjon kan du selv kommunisere enkelt med kundene. IDA har et brukervennlig grensesnitt for design, produksjon, segmentering, utsendelse og responshåndtering. Utnytt potensialet optimalt! Du kan prøve IDA gratis og uforpliktende i tre måneder. Kontakt Frank T. Wilhelmsen tlf. 926 92 012, frank.wilhelmsen@bringdialog.no

Tips oss Har du tips til hva vi kan skrive om? Send forslag til: dialog@bring.com

Besøk: bring.no/dialogmagasinet Neste utgave kommer oktober 2012

Tre kunder om Bring Kunde: Kirkens Nødhjelp Navn: Siv Holthe Krogh Stilling: Spesialrågiver i

innsamlingsseksjonen – Vi har brukt Bring i en årrekke i forbindelse med brev til våre givere. Bring setter opp brevene og står for pakking og utsendelse. Vi har også brukt dem til rådgivning om giverhenvendelser. Bring er fleksible og leverer raskt. De er nøyaktige og holder seg til tidsfrister og avtaler. De gir oss også god oppfølging underveis. og ikke minst raske tilbakemeldinger.

Kunde: Forsvaret Navn: Martin Cock Stilling: Leder Oslo

militære postkontor – Vi har ansvar for inn- og utgående post i Forsvaret i Oslo, og sender all post gjennom Bring. For oss er Bring en foretrukken leverandør fordi de har et nettverk i hele landet. Vi har hatt noen utfordringer, blant annet post som kom i retur på grunn av avlesningsproblemer på terminalen. Dette har Bring tatt tak i og løst på en god måte.

Kunde: Gjensidige Bank Navn: Malin Marås Stilling: Markedssjef

Forbruksfinansiering – Vi bruker Bring til utsendelse av eDM og DM, samt trykk og print av materiell. DM er en kanal med gode segmenteringsmuligheter, og vi bruker den både til å kommunisere med egne kunder og til å nå potensielle nye kunder i markedet. Bring har vært flinke til å gjennomføre og følge opp ulike kampanjer.

27


Retur: Bring Dialog AS Postboks 252, Skøyen 0213 Oslo

Ekstremt høy IRLK-effekt* * Den sammenlagte effekten av impact, relevans, liking og kjøpsintensjon. Om du er ukjent med begrepet så har det sin naturlige forklaring. Det er nemlig snakk om en helt ny måte å markedsføre produkter på. Blir du med i Vareprøveesken, lander ditt produkt rett i postkassen til en nøye utvalgt målgruppe – som får sjansen til å teste det ut i fred og ro. Høres det interessant ut? Kontakt Geir Østby på telefon 958 99 672 eller på e-post geir.ostby@bring.com. Velkommen skal du være.

Bla om til side 18 og 19 for å lese mer om Vareprøveesken eller besøk bring.no/vareproveesken.

NYHET!

Dialog 02-2012  

Kundemagasin for DM og en-til-en-kommunikasjon, utgitt av Bring Mail og Bring Dialog.

Dialog 02-2012  

Kundemagasin for DM og en-til-en-kommunikasjon, utgitt av Bring Mail og Bring Dialog.

Advertisement