Page 12

150 de ani de Poştă

mari evenimente organi D

e-a lungul timpului, Poşta Română a fost gazdă a numeroase evenimente importante pentru acest domeniu de activitate şi nu numai. Conferinţe ale operatorilor poştali europeni, ale celor din ţări francofone sau din zona balcanilor, expoziţii filatelice sau Balcaniade ale factorilor poştali, toate acestea au adus România şi Poşta Română în centrul atenţiei. Două au fost însă evenimentele majore care practic au pus România pe harta operatorilor poştali mondiali şi ambele au avut loc destul de recent. Este vorba de cel de-al 23-lea Congres al Uniunii Poştale Universale, desfăşurat în 2004, şi Expoziţia Filatelică Română din 2008.

Congresul UPU 2004 Cel mai amplu eveniment organizat în România, cu excepţia Universiadei din 1981, a debutat pe 15 septembrie 2004, la Palatul Parlamentului. La cel de-al 23-lea Congres UPU, primul organizat într-o ţară din Europa de Est, au participat peste 2.000 de invitaţi din toate cele 190 de ţări care erau membre UPU la acea oră, 70 de înalţi demnitari (dintre care 50 de miniştrii de resort) şi peste 250 de observatori internaţionali. zeci de hoteluri din Capitală şi împrejurimi au fost reţinute special pentru delegaţii la Congres. Gradul de dificultate în organizarea unui astfel de eveniment a fost sporit de faptul că reuniunea a fost una de lungă durată, terminându-se tocmai pe 5 octombrie. Derularea de forţe din partea Poştei Române a fost una impresionantă, sute de salariaţi din Bucureşti dar şi din ţară fiind implicaţi în bunul mers al Congresului. Totul a ieşit aproape perfect, iar la final laudele participanţilor au venit să sublinieze acest lucru.

Viitorul poştei s-a decis în românia Şi lucrările Congresului au avut spor. Sub sloganul „Viitorul poştei se decide în România” miile de participanţi la eveniment au adoptat decizii esenţiale pentru viitorul pe termen mediu şi lung al sectorului poştal. Conform reprezentanţilor Uniunii Postale Universale, Congresul a fost un adevărat succes, fiind dezbătute şi adoptate peste 500 de măsuri, din cele 850 propuse.

12 ¦

IULIE 2012

Astfel, s-a adoptat Strategia Poştală Mondială de la Bucureşti, o foaie de parcurs pe patru ani pentru guverne, operatori poştali şi organismele UPU. Strategia s-a referit în special la modul în care să se desfăşoare activităţile comerciale, în care se va interacţiona cu grupurile de interese şi se va reacţiona în faţa provocărilor noului mediu de afaceri şi a cerinţelor clienţilor. Tot la Bucureşti s-a decis crearea unui Comitet Consultativ, un nou organism al UPU care să reprezinte grupurile de interese externe şi partenerii din sectorul privat în colaborarea cu UPU, şi s-a adoptat un pachet complet de propuneri menite să facă din sistemul de compensare a administraţiilor poştale pentru procesarea şi livrarea corespondenţei din alte ţări (numite sume de decontare la destinaţie) un sistem mai orientat spre specificul fiecărei ţări, care să reflecte costurile reale. Congresul a modificat şi Documentele Uniunii, pentru a se asigura că reglementările şi procedurile corespund nevoilor actuale ale unui mediu de afaceri în schimbare. S-a ales şi un nou preşedinte al UPU, în persoana francezului Edouard Dayan (care este în funţie şi astăzi), şi un director general adjunct, chinezul Huang Guozhong. S-au ales şi noii membri în Consiliul de Exploatare al UPU şi în Consiliul de Administraţie (unde Poşta Română, prin persoana lui Gabriel Mateescu, a deţinut preşedinţia pentru perioada 2004-2008). Totodată s-a decis ca următorul Congres UPU să aibă loc la nairobi, Kenya, în 2008.

Revista "Poştaşul" - Iulie 2012  

Revista "Poştaşul" - Iulie 2012

Revista "Poştaşul" - Iulie 2012  

Revista "Poştaşul" - Iulie 2012

Advertisement