Bry seg om avisen 2021

Page 1

Hva er gaming, og hvem gamer? Stadig flere bruker tiden på avanserte dataspill, både gutter og jenter. Even Dyrbeck og Benjamin Bruun gamer hver eneste dag, og de har sine klare favorittspill. Les mer om gaming i denne avisen. FOTO: ANDREAS TRONERUD


2

Disse gutta elsker gaming Hva er det med spill som gjør at unge trekkes mot det? Hvilke regler bør man forholde seg til? Og hva betyr egentlig gaming for dem? TeKst og foto: Minda Persvold Hva er det med spill som gjør at unge trekkes mot det? Hvilke regler bør man forholde seg til? Og hva betyr egentlig gaming for dem? Even Dyrbeck, Benjamin Bruun og Noah Brudvik har tre ting til felles: De er 14 år, går på Hov ungdomsskole og elsker gaming!

hus. – Jeg tror foreldre får et bedre bilde av hva spillet går ut på dersom de setter seg ned og følger med på oss. – Kanskje de innser at spillet ikke er så farlig likevel, sier Even spørrende.

Tidlig interesse

Fiksjon og virkelighet

Spørsmålet om hvem av gutta som gamer mest blir raskt besvart: – Det er definitivt Even, sier de to andre og ler høyt. – Det kan nok stemme det, innrømmer Even. Han sitter i gamingstolen mellom to til sju timer hver dag. – Men det varierer! Jeg spiller gjerne mer i helgene sammenlignet med ukedagene hvor mye av tiden går til skolearbeid og andre gjøremål, forteller han. Interessen for gaming oppsto tidlig hos guttene. Alle hadde erfart gleden av videospill før de begynte på barneskolen. – Mitt første spillminne inkluderer en 4 år gammel Benjamin med en Wii konsoll i hånda. Bak meg sitter en engasjert familie som heier på meg i det jeg slenger armen rundt i alle retninger, forteller Benjamin mens han etterligner bevegelsene.

Det kan fort gå en kule varmt i kampens hete. Dette kan Noah bekrefte. – Det er veldig lett å glemme seg. Plutselig slenger jeg ut et banneord uten å tenke på det, forteller Noah. Men nå skal språkbruken skjerpes! – Jeg har byttet ut de stygge ordene med helt tilfeldige og hverdagslige ord som «gressklipper» og «traktor». Det er nok par av mine utenlandske spillvenner som klør seg godt i huet i det jeg skriker det, ler han. Noah er vokst opp med en spilleglad familie. Fra ung alder har han fått lov å spille skytespill. – Jeg er ikke en annen person, eller ser på livet med andre øyne fordi jeg spiller voldelige spill. Jeg føler meg trygg på at jeg kan forskjellen på fiksjon og virkelighet, sier Noah.

Delte meninger I dag spiller kompisene dataspill hver dag. – Gaming er chill! Det gir meg en stor glede og følelse av mestring. Det blir nesten som en dopamin fabrikk, sier Even engasjert. Skytespillet Payday 2 er en soleklar favoritt hos 14-åringen. – Det handler ikke bare om å skyte hverandre, altså! understreker han. – Det er et lagspill hvor alle har et felles mål. Det er mye samarbeid og strategi som må til for å vinne, forklarer han. I motsetning til de to andre kompisene, får ikke Benjamin lov til å game spill over sin aldersgrense.

Ingen kjip greie – Jeg ser faktisk ikke på det som en kjip greie. Jeg klarer meg fint med de spillene jeg har, sier han. – Hvilket spill går det i mest? – Rytmespillet Osu! Passer midt i blinken for meg som også spiller piano, sier Benjamin smilende. Det virker som at de tre kompisene er innforstått med at ingen husstand er lik, og at det finnes store variasjoner for hvilke regler som gjelder fra hus til

Avslapning og sosial kontakt Det er tydelig at gaming er en viktig del av livene til de tre kompisene, men hvor mye betyr det? – Jeg forbinder ofte gaming med kvalitetstid med familien. Det er noe vi alle liker og synes er en fin aktivitet å gjøre sammen i ny og ne. Gaming knytter oss nærmere, forteller Benjamin. Even er takknemlig for gaming, og bruker det stadig som en metode for avslapning. – Om jeg er sliten og lei, tar jeg meg en spillrunde for å få tankene på noe annet. Det er godt å koble litt av fra den virkelige verden noen ganger, mener Even.

Møter mange venner Noah setter mest pris på folkene han møter i gaming-verden. – Jeg snakker med flere av nettvennene mine daglig. Noen er fra store land som USA, og noen fra mindre som Litauen. Selv om vi er milevis unna hverandre og har aldri møttes, føler jeg merkelig nok at jeg kjenner de. Det er ganske sprøtt! – Hva hadde skjedd dersom alt av spill forsvant? – Det hadde vært en skikkelig nedtur, men vi hadde nok vendt oss til en verden uten gaming også, mener Even som håper spillverden aldri går noe sted.


3

BRY SEG om-AVISA

Gaming, datakultur og møteplasser Stiftelsen Positiv Oppvekst har i et par års tid jobbet med å forankre og utvikle et mulig gamingsenter i tilknytning til Freezone og Ringerike Kultursenter. En sosial møteplass og et skaperverksted for datakultur. Datakultur er for oss et nokså nytt begrep, og defineres som samhandling med andre om produksjon, spill og aktiviteter knyttet til gaming. Kreativitet, læring og planlegging, i skjønn forening med lek og moro. Eksempler på «produkter» er live-sendinger, gamestreaming, YouTube-videoer, videoredigering, 3D-printing og programmering. Gaming kan oppfattes av voksne som pasifiserende og negativt, og foreldrebekymring rundt barn og unges skjermtid er et kjent fenomen. Men i det siste har det kommet tydeligere frem at gaming er en sosial aktivitet, der man kommuniserer og samhandler med venner og likesinnede. Datakultur og gaming kan gi verdifull kompetanse og livsmestring, sosial og digital kompetanse, og språkferdigheter som er attraktive i arbeidslivet. I denne avisen ønsker vi å gi et bredere perspektiv på hva gaming er, og si noe om hvilken betydning sosiale møteplasser rundt datakultur kan ha for de unge som vokser opp i dag. språkferdigheter som er attraktive i arbeidslivet. Jørn Syversen Daglig leder i Stiftelsen Positiv Oppvekst

Utgiver Stiftelsen Positiv Oppvekst Ansvarlig redaktør Jørn Syversen Produksjon: Ringerikes Blad

SOSIALT: - Gaming er ikke så usosialt som folk skal ha det til, mener Benjamin Bruun og Even Dyrbeck.


4

AKSEPTERT: Christine Skilbrigt (19) har registrert at det er mer vanlig og akseptert for jenter å drive med dataspill nå enn tidligere. Foto: Freezone.

Ikke bare en guttegreie Mange tenker på gaming og dataspill som en «guttegreie», men det finnes også mange jenter som har gaming som interesse. Kate Oddlin Hoås Christine Skilbrigt (19) fra Hønefoss og Elise Marie Jung Risvik (17) fra Mjøndalen har i flere år hatt gaming og dataspill som interesse. De oppdaget det i venneog familiekretsene sine som barn og ungdommer. – Jeg oppdaget spilling via kompiser som spilte, forteller Christine. – Det tok litt tid før jeg kom skikkelig inn i det. Selv om jeg har gamet en del har jeg har aldri vært en av dem som har investert i masse dyrt utstyr. Den dag i dag spiller jeg på den gamle skole-pc-en, ler hun.

Via foreldrene Elise Marie oppdaget interessen for spill via foreldrene hjemme i stua, da hun var liten. – Jeg kan huske at vi hadde Play Station hjemme, og at jeg så på mens foreldrene mine brukte den. Da jeg begynte var jeg vel rundt 3–4 år, og så utviklet interessen seg videre etter hvert, forteller Elise Marie. For Christines del har det blitt mindre tid til spilling i voksen alder. Nå er det jobb og andre oppgaver som må prioriteres.

Begge mener at dataspill og gaming er en fin sosial aktivitet, samtidig som man kan lære mye av spillene man spiller. – Jeg liker godt at gaming ofte er en sosial aktivitet der du må kommunisere med andre. I spill som League of legends, som er et lagspill, må man snakke og samarbeide med medspillerne på sitt lag for å gjennomføre, sier Christine. – Det er en fin måte å henge med venner og møte folk på, dersom man ikke kan gå ut og treffe dem fysisk. Det har vært veldig fint i tiden med nedstengning i forbindelse med covid-19, forteller Elise Marie.

LAN-treff Ellers har mange ungdommer glede av å treffes på større datatreff, også kalt LAN, sammen med likesinnede spill-interesserte. – Noe annet som er veldig positivt, er at man lærer mye språk, særlig engelsk. Dersom man spiller spill med historiske innslag kan man også lære litt historie, samt at man kan lære seg strategisk tenkning ved å spille strategispill, legger hun til. – Det er også mye action og spenning i de ulike spillene og det liker jeg godt, forteller Christine. Mens Elise Marie har opplevd å være en del av et vennefellesskap der flere jenter har vært interessert i dataspill, har Christine opplevd å være en av veldig få jenter som spiller i sin omgangskrets. – Jeg husker at jeg har fått en kommentar på ungdomsskolen da jeg fortalte at jeg spilte – «ække det en guttegreie, da?», ler hun. «En gang har jeg også opp-

levd å være den eneste jenta på LAN» fortsetter hun muntert. I en undersøkelse gjort av Medietilsynet blant ungdom fra 9–18 år kommer det fram at andelen jenter som spiller jevnlig har økt de siste årene, fra 63 prosent i 2018 til 76 prosent i 2020.

Ikke-brutale spill Mens gutter gjerne spiller skytespill og strategispill, vil flere jenter foretrekke spill som ikke er så brutale, mener Christine og Elise Marie. Også ifølge Medietilsynets undersøkelse kommer det fram at gutter og jenter til en viss grad foretrekker ulike typer spill, men at det er større forskjeller mellom ulike aldersgrupper enn mellom kjønn. Undersøkelsen avdekker at fram til 17–18 års alderen spiller både jenter og gutter Roblox, Minecraft og Fortnite, men fra 17-års alderen spiller gutter oftere Counter-Strike og FIFA enn jentene, som spiller mer Candy Crush og Sims4. Begge kjønn spiller også Minecraft og Grand Theft Auto V i 17–18 års alder, kan vi lese på gamer.no. Det kommer også fram at jenter i større grad enn gutter går bort fra spilling etter hvert som de blir eldre, men at andelen jenter som fortsetter med spilling også har økt siden 2018. I og med at gaming tidligere var sett på som en «guttegreie» kan det fortsatt være at noen jenter som er nysgjerrige på gaming og spill ikke har turt å forsøke. Både Christine og Elise Marie påpeker at de anbefaler jenter som er nysgjerrige å prøve seg fram til de finner noe de liker

Sosialt og lærerikt: Elise Marie har hatt glede av spill som en sosial aktivitet og som arena for læring. Foto: Privat.

å spille. En ting Christine nevner som hun tenker kanskje kan bremse enkelte jenter fra å begynne, er at gaming ofte blir sett på som en veldig dyr hobby. -Det er selvfølgelig kjekt om en kan skaffe seg godt utstyr, men det er absolutt ikke nødvendig for å ha glede av å spille. Man kan spille ganske mye forskjellig uten mye og dyrt utstyr, sier hun. Både Elise Marie og Christine har hatt glede av fellesskapet i spillsammenheng, og Elise Marie framholder at det kan være lurt å finne fram til folk som liker de samme spillene som en selv og spille sammen. – Uansett er det bare å prøve seg fram, se hva du liker og oppdage hva som finnes, sier de.


5

ÅRETS NYHET!

YARIS CROSS HYBRID Privatleie

2 950,pr. md*

YARIS CROSS HYBRID ACTIVE AWD-i Pris: 399

900,-*

2,95% fastrente i 3 år*

Startleie: 60 000,-* Inkl. Nokian vinterhjul og metallic lakk

Med et moderne design og høy sitteposisjon er Yaris Cross en SUV som passer like godt i byen som til langturer vinterstid. Det smidige hybridsystemet med intelligent firehjulsdrift (AWD-i) gir deg trygghet til å kjøre videre i alle slags vær- og føreforhold.

Privatleie

Privatleie

NÅ: 2 595,pr. md*

NÅ: 2 415,pr. md*

C-HR HYBRID ACTIVE Pris: 365 900,-

*

0,95 % fastrente i 3 år* Startleie 60 000,Inkl. Nokian vinterhjul og metallic lakk.

HØNEFOSS Osloveien 4 32 17 05 00

HADELAND

Garveriveien 3 61 32 47 70

Privatleie

NÅ: 3 890,pr. md*

COROLLA HYBRID ACTIVE TECH

RAV4 PLUG-IN HYBRID ACTIVE AWD-i

0,95 % fastrente i 3 år* Startleie 60 000,Inkl. Nokian vinterhjul og metallic lakk.

1,95 % fastrente i 3 år* Startleie 80 000,Inkl. Nokian vinterhjul og metallic lakk.

Pris: 381 900,-*

Pris: 569 900,-*

TOYOTA HØNEFOSS toyotahonefoss.no

*Alle priser er inkl. frakt- lev. og reg.omk. 12 200,-. Privatleie eks. modell Yaris Cross Active AWD-i : Startleie/etabl.gebyr 65 490,-. Md. pris: 2 950,-. Totalt: 171 690,-. 3 års bindingstid, kjørelengde 45 000 km. Priseks. Billån v/35 % egenkapital: Nom. rente 2,95%, eff. rente 5,39%, 150 000 o/5 år. Etabl.geb. 3444. Totalt 170 927,-. Renten er subsidiert i 3 år for deretter å bli justert til normal salgsrente. Forbruk blandet kjøring, utslipp CO2 og NOx: YARIS CROSS fra 0,44 l/mil, fra 99 g/km, 9,5 mg/km. C-HR HYBRID fra 0,49 l/mil, fra 110 g/km, fra 1,9 mg/km. COROLLA HYBRID fra 0,45 l/mil, fra 102 g/km, fra 2,3 mg/km. RAV4 PLUG-IN HYBRID fra 0,57 l/mil, 22 g/km, 0,42 mg/km. Avbildet modell kan ha ekstrautstyr. Vi tar forbehold om trykkfeil.


6

Guro (46) gir sønnen fritt spillerom Guro Oshjell (46) ser kun positive sider ved sønnens spillevaner. – Det er ganske chill, mener Hans Martin (14). TeKst og foto: Minda Persvold Mange foreldre viser en tydelig bekymring for barnas spill og skjermtid. I en landsdekkende undersøkelse fra Blå Kors kom det fram at mer enn halvparten av foreldre kjenner en bekymring for nettopp dette. – Det burde ikke være sånn, mener Guro.

Holder ikke tilbake Hun er mor til en spilleglad 14-åring, men kan ikke kjenne seg igjen i disse følelsene. – Jeg har kun vært positiv til gaming hele veien, sier Guro. Helt siden Hans Martin var 5 år, har han fått lov til å spille hva han vil. – Så lenge barna er innforstått med at spill er et spill, og klarer å skille mellom fiksjon og virkelighet, ser jeg ikke grunner til hvorfor holde tilbake, mener moren. Hans Martin kan lett sitte timevis med øyne på skjermen og med en konsoll i hendene. – Det går fort noen timer av dagen på gaming, innrømmer han.

Delta i spillingen Hovedgrunnen til at Hans Martin spiller, er kort og presis: – Det er gøy og avslappende! Noe av det beste han vet, er når bestekompisen Nikolai kommer på overnatting. – Da blir det ofte spilling til langt på natt. Da pleier faktisk mamma å være med også, forteller sønnen. Det er ikke lenge siden de hadde en koselig spillkveld i stua. Alle tre levde seg godt inn i spillet, og glemte alt av tidsperspektiv. Plutselig var det blitt langt på morgenkvisten, forteller Guro. – Er det kleint når mamma er med? – Nei, bare chill, mener Hans Martin.

Ypperlig plattform Guro har alltid døren åpen for venner og bekjente av Hans Martin. På det meste har huset vært fylt opp med 15 ungdommer på en og samme kveld. Om de er to eller ti her inne, spiller in-

gen rolle. De samarbeider, fører gode samtaler og koser seg sammen. Det er en fryd å observere, forteller hun. Guro mener gaming er genialt: – Det er en ypperlig plattform for læring og selvutvikling. – Bare se på språkkunnskapene til dagens ungdom. De fleste snakker flytende engelsk fra tidlig alder. Det er ikke lenge før Hans Martin er bedre i engelsk enn sin 46 år gamle mor, ler Guro. Når alt av skolearbeid og andre gjøremål er blitt gjort, får Hans Martin styre sin egen hverdag. Etter at han har gjort ferdig alt han skal, har ikke jeg noen grenser på hvor lenge han kan spille. Han får sitte så lenge han har lyst, forteller moren.

Spill er spill Guro kjenner seg ikke igjen i bekymringen som flere foreldre har. – Jeg forstår ikke skepsisen. Dersom de voksne hadde involvert seg mer, samt testet ut spillene, så hadde de nok ikke hadde vært så skeptiske, sier Guro. – De sitter garantert med egne former for spill på enten mobiltelefon eller iPad. Hvorfor skal det være bedre enn en konsoll og pc? Gaming er gaming, sier hun.

DÅRLIG TAPER: Guro Oshjell elsker å game med sønnen Hans Martin.

Avkobling Selv om Hans Martin og Nikolai kan sitte inne i timevis, er de begge flinke til å kjenne på kroppen når det er tid for pause. - Vi passer på å ta jevnlige lufteturer, og finner gjerne på andre aktiviteter for å koble litt av fra spillverden, forteller Nikolai. – De er sunne, aktive og smarte ungdommer. En lidenskap for gaming endrer ikke det bilde, tvert imot, mener Guro.

DÅRLIG TAPER: Guro Oshjell elsker å game med sønnen Hans Martin.


7

Distriktets trykksakleverandør i over 60 år!

e All

k tr y er p ty

rykk og levering/dis idé til t tribu – fra sjo r e k n a s k

DM’er

FAKTURAER

BREVARK VISITTKORT

BROSJYRER

KALENDERE HEFTER

KONVOLUTTER PLAKATER

MAGASINER

Ullerålsgt. 12 – 3513 Hønefoss Tlf.: 32 12 25 68 – post@palerud.no – www.palerud.no

FORELDRETIPS ■■ Vis interesse og still spørsmål: Medietilsynet

har egne sider der de oppfordrer deg til å snakke med barnet ditt om spill. På «snakk om spill.no» finner du flere nyttige tips til hvordan du bør kommunisere med barnet.

■■ Spør hvilken tone barna har seg imellom. De

fleste spillene foregår på nett, der deltakerne kommuniserer med hverandre underveis i spillet, og da som oftest på engelsk. Som i andre sosiale medier er det lurt å følge med på hvordan tonen er mellom ungdommene også her. Mobbing foregår på alle arenaer og det er fint å spørre barnet ditt spørsmål som: «Er det noen som mobbes, eller som dere er stygge med når dere spiller? Føler du deg trygg når du spiller?»

■■ Spør hvem de spiller med. Dagens spill er

mer sosiale enn de fleste foreldre er klar over. Spillene kan være en svært positiv opplevelse for tilhørighet, spesielt for barn som sliter med å passe inn i andre tradisjonelle sosiale sammenhenger, da de møter likesinnede på nett. Som forelder bør du vise interesse rundt hvem

■■ Prøv selv. Du trenger hverken være god eller game

lenge for å forstå prinsippene i spillet. De fleste spill har en «tutorial» som går gjennom spillets storyline og grunnleggende spillfunksjoner. Her kan du lære hvordan spillkarakterene beveger seg og du kan bruke en «non-player-character (NPC)» der du kan teste med god hjelp fra PC-en. Kilde: www.komplett.no


8

GOD STØTTE: Elkjøp-leder Geir Thoresen flankert av Werner Jacobsen (til venstre) og Jørn Syversen. Foto: Andreas Tronerud

Elkjøp-samarbeid Elkjøp Hønefoss er en av samarbeidspartnerne til Positiv Oppvekst, som har bidratt på ulike måter og vært en god støttespiller i mange år. – Vi synes det er viktig å støtte positive fritidstilbud for ungdom og bidra med det vi kan når det er naturlig, sier daglig leder Geir Thoresen. Han har bidratt med premier og utlån av utstyr til arrangementer, og i tillegg vært en god medspiller og rådgiver rundt stiftelsens planer om å utvikle gamingtilbud. – For oss er det hyggelig å bli spurt, og vi tar gjerne rollen som «trusted advisor», sier han.

Remi Nat Christiansen (24) er salgsleder for gamingutstyr, som er den mest voksende geskjeften på Elkjøp for tiden. Han bruker selv også mye tid på gaming. Han forteller at de har hatt betydelig vekst på salget av gamingutstyr etter at butikken flyttet til lokalene på Hvervenmoen i mars 2020. – Her har vi større plass, med mulighet til å ha et større vareutvalg, og det å kunne gi kundene en ordentlig gamingopplevelse inne i butikken. I spillavdelingen står det ferdig rigget komplette gaming-pc-er for prøving, sier han.

Trenger du

KONTORMØBLER? Hjørnepulter, sjalusiskap, arkiv, reoler, konferansemøbler, postreoler, lamper, skranker, white-boards, skillevegger, kursbord, lagerreoler, pallereoler og mye mye mer.

Vi har stort utvalg i brukt og nytt

Et godt miljø: Teamet på Freezone ønsker å tilrettelegge ungdommer med interesse for gaming og data.

Freezone skal ut Gaming- og datakulturen skal utvikles ytterligere på ungdomsklubben Freezone i Hønefoss sentrum. Kate Oddlin Hoås Freezone åpner dørene for ungdommene i Hønefoss hver onsdag og fredag. Ungdomsklubben har vært et populært samlingssted og også hatt et digitalt tilbud under covid-pandemien. Noe av det ungdomsklubben ønsker og planlegger for fremtiden, er å utvikle en god gaming- og datakultur i tillegg til de andre aktivitetene sine.

Et trygt samlingssted

MAN., TIRS., ONS. KL. 10-16 TORSDAG KL. 10-17

Freezone startet opp i 1996, etter at initiativtakerne tok kontakt med kommunen og spurte: Hva trenger Hønefoss by? «Et samlingssted for barn og unge,» var svaret. Freezone drives av Stiftelsen Positiv Oppvekst, og er nå åpen igjen som normalt etter at samfunnet gradvis har normalisert seg etter utbruddet av koronaviruset.

– Freezone er en ungdomsklubb hvor ungdommene kan komme etter skolen og spise sammen, spille biljard, PlayStation, brettspill eller bare slappe av, forteller leder for Freezone, Stian Høibråten. – Minst annenhver fredag gjør vi noe ekstra, som å ha konserter, biljardturneringer, åpen scene eller lignende. For en kort stund siden hadde vi pepperkakebaking, og i desember har vi Christmas party med grøt og konkurranser, fortsetter han. Noen ungdommer velger også å gjøre lekser når de er på klubben, og for dem som driver med sang, dans og musikk er det mulig å benytte et øvingsrom i lokalet.

Gaming- og datakultur De siste årene har interessen for gaming og data økt, og blitt enn uunnværlig del av hverdagen til mange, særlig de unge. «Gamer» er blitt et hverdagslig begrep for unge og voksne som liker å spille, både alene og sammen med andre, og teamet på Freezone har registrert at gaming er noe ungdommene som kommer ønsker å drive med også på ungdomsklubben. Derfor har Freezone et ønske om å etablere og utvikle en bredere data- og gamingkultur med godt utstyr og variert innhold. – Pr. i dag har vi PlayStation 4 her på klubben, og det


9

Tar ungdom på alvor: Freezone

ønsker å ha et tilbud til ungdom basert på det ungdommene behøver og ønsker seg, som blant annet et bredere tilbud innen data og gaming, sier Freezone-leder, Stian Høibråten.

FOTO: Kate O. Hoås

FREEZone-FAKTA ■■ Ungdomsklubb i Hønefoss sentrum ■■ Drives av Stiftelsen Positiv Oppvekst ■■ Lokaler i tilknytning til Ringerike

Kultursenter

■■ Åpent hver onsdag og fredag gjennom

skoleåret

■■ Kafé, diskotek, kiosk, biljard,

PlayStation, andre spill og aktiviteter

■■ #etterskolen hver onsdag med

middagstilbud

■■ Digital klubb, med egen Discord-

server

■■ Musikkverksted: gratis øvingslokaler

for band, dansegrupper, DJ-er

■■ Aldersgrense: 8. klasse t.o.m. 18 år ■■ Freezone er en viktig møteplass for

ungdom

■■ Et trygt sted å være sammen med

venner

■■ Se bilder fra klubbkveldene: www.

freezone.no

FOTO: ANDREAS TRONERUD

utvikle gaming-kulturen blir brukt en del til å spille spill som FIFA, hvor man kan være flere spillere. Vi har også planer om å kjøpe PlayStation 5, men det er ikke mulig å få tak ifra leverandør for øyeblikket, sier Høibråten.

Eget gaming-senter Freezone inkluderer de unge i avgjørelser og planlegging. I september inviterte klubben til et møte med elever fra ungdomsskolene og videregående skole, der de snakket sammen om gaming og hva de ønsker seg knyttet til et slikt tilbud. – Vi har ønske om å kunne opprette et gamingsenter på Freezone etter hvert, men også utvikle et bredere tilbud i lokalene vi har pr. i dag, basert på det ungdommene ønsket. De forteller blant annet at de ønsker seg godt utstyr, og det ønsker vi å gi dem. Vi ønsker også å ha muligheter for 3D-printing, filmskaping, YouTubesendinger og streaming. Vi har søkt Sparebankstiftelsen om midler til å utvide og utvikle tilbudet, forteller Stian Høibråten. Dersom et tilbud til ungdommer skal friste ungdommene, må det treffe dem som målgruppe på flere vis. Og de vet hva de ønsker seg om man spør og viser interesse. – På gamingmøtet fortalte de også om hvordan de

ønsker at rommene skal se ut og hvilke kvaliteter de tenker er viktig med et rom for gaming. De forteller både at de ønsker rom med mørke vegger, god ventilasjon og RGB-lys, så de har mange tanker rundt hva de liker og ønsker, sier Høibråten. Freezone har også vært i dialog med Dataforeningen i Ringerike og håper å kunne arrangere LAN sammen med dem på nyåret, som også er noe ungdommene har ønsket seg. Viktigheten av digital kunnskap og utvikling Det er ikke til å komme unna at selv om enkelte kan være skeptiske til den digitale utviklingen og digitaliseringen i vår tid, så har digital kommunikasjon hatt stor verdi på mange ulike områder. Den digitale kommunikasjonen gjorde det for eksempel mulig å holde kontakten med hverandre da samfunnet stengte ned etter utbruddet av koronaviruset, noe også Freezone benyttet seg av for å holde kontakten med ungdommene. – I nedstengningsperioden hadde vi et digitalt tilbud siden vanlig ungdomsklubb var uaktuelt, forteller Høibråten. – En av de frivillige ungdomsarbeiderne våre rigget til sitt eget utstyr her, og så gjorde vi sendinger herfra, først på Facebook og så på Twitch. På den måten kun-

ne vi holde kontakten med ungdommene, og noen av dem har uttalt at det har betydd mye, fortsetter han. På grunn av mulighetene i de digitale plattformene kunne ungdommene fortsette å møtes, spille sammen, snakke og chatte sammen. – Vi hadde en 60–70 brukere som benyttet seg av dette, og vi var utrolig glade for at vi kunne holde kontakt med hverandre når vi ikke kunne møtes fysisk, smiler Høibråten.

Viktigheten av å møtes En vanlig oppfatning av gaming og andre digitale aktiviteter er at de forhindrer sosial kontakt mellom mennesker, og i enkelte tilfeller kan det naturligvis hende at man blir sittende for mye alene. Det er også noe av grunnen til at Freezone ønsker å utvide tilbudet sitt innen gaming og data. – Vi ønsker at de unge skal få muligheten til å komme sammen og drive med det de er interesserte i, og ikke måtte sitte mest hjemme alene og spille. Det er sunt å komme seg ut og møte likesinnede, og her kan man gjøre det innenfor trygge rammer, sier Høibråten.


10

Trodde du videospill var noe nymotens?

Videospillenes opprinnelse kan spores tilbake til slutten av 1940-årene, da ideen om et videospill ble unnfanget og patentert av Thomas T. Goldsmith jr. og Estle Ray Mann. Gaming, slik vi kjenner det i dag hadde sin spede begynnelse i 1981, da Game & Watch ble introdusert i Norden. Ball var den første versjonen du kunne kjøpe, men i senere tid kunne du til og med kjøpe klassikere som Donkey Kong. Mikke Mus ble også introdusert.

Din lokale forsikringsspesialist

ILDSJELER: Simen Skoglund og Robin Bjørge har ofret mye tid og penger for å gi gamere et unikt tilbud.

Unikt gaming-tilbu Robin Bjørge og Simen Skoglund møttes tilfeldig gjennom et videospill. Lite visste de at dette var starten på et viktig vennskap og dannelsen av et stort spillsamfunn.

Torvgata 3, 3513 Hønefoss

Tlf. 32 17 98 00 www.ringforsikring.no

TEKST/FOTO: MINDA PERSVOLD – Det har vært litt av en reise! Sier Robin med et stort smil om munnen i det han åpner en Red bull. – Man er ikke en fullverdig gamer uten litt energidrikk, skjønner du! spøker Simen. Vi befinner oss i et nyoppusset gamingrom i kjellerleiligheten til Simen. I etasjen over bor huseier Robin med familie. – Jeg hadde aldri sett for meg å dele hus med en «random» gamer, forteller Robin.

Spill ble redningen Da Robin var 19 år fikk han en stygg kneskade som senere ble betydelig forverret etter en alvorlig feiloperasjon. Han mistet muligheten til å fortsette med fotball aktivt, og kunne ikke lenger gjøre den fritidsaktiviteten han likte best. Ingen av behandlingene så ut til å fungere, og smertene ble bare verre og verre. For seks år siden fikk han et uventet tips fra overlegen om å begynne med videospill for å fokusere på noe annet enn smerten ved å belaste hjernen i stedet for kneet. – Tulller du med meg? Skal jeg bruke 40.000 kroner på spillutstyr, og forvente at kona tror meg når jeg sier det er legens

ordre? tenkte han. I dag ler 35-åringen godt av hele situasjonen. – Jeg er i hvert fall heldig som fant meg en tålmodig kone, sier han.

Fra ukjent til bestevenn Samme år kom det nye skytespillet «Squad» ut på markedet , og det fenget interessen hos flere gamere. Det tok ikke lang tid før nybegynner Robin selv ble hekta. Spillet ble en helhetlig arena for både hjernetrim, sosial omgang og samarbeid på en og samme måte, forteller Robin. I desember 2019 førte han interessen videre, og opprettet en ideell organisasjon som i dag går under navnet «Norske gamere». – Jeg ønsket å skape et sosialt og positivt spillsamfunn der terskelen er lav for å slå av en prat under et spill, forteller Robin. En dag møtte han på et nytt medlem. Det viste seg å være 24 år gamle Simen fra Enebakk som viste en stor nysgjerrighet for klubben. De fant raskt tonen, og fortsatte å spille mot hverandre. Ro-


11

VI STØTTER

POSITIV OPPVEKST og det flotte ungdomsarbeidet de gjør!

KLUBBLEDER: Det er ingen tvil om at Robin Bjørge trives som klubbleder: - Jeg gleder meg til fortsettelsen!

FLISEKOMPANIET GIR DEG: – KVALITET AKTIV GAMER: Simen fanget interessen for gaming som ung gutt: Siden den gang har det bare ballet på seg!

ud hjemme i stua bin fra gutterommet i Haugsbygd, og Simen fra soverommet i Enebakk. Gaming har vært en viktig støtte for Simen gjennom godt og vondt. Spesielt under en krevende periode med nedstengning og strenge restriksjoner ble spill redningen ved lange dager med mye ensomhet. Rundt samme tid var Robin og familien i full gang med oppussing av eneboligen. En tom kjellerleilighet sto ledig. Robin fulgte den gode magefølelsen, og spurte om Simen kunne tenke seg å flytte inn. Sommeren 2020 var Simen allerede på plass. – Og her sitter vi i dag, som bestekompiser! sier Robin.

– Har tatt helt av! Det tidligere gutterommet utviklet seg raskt til å bli et felles spillerom. Nå sitter kompisene side om side. Med to engasjerte gamere under ett tak, begynte tankene om utvidelse av spillsamfunnet raskt å fly. Sammen la de en rekrutteringsplan, og gikk på let etter nye medlemmer. På kort tid hadde klubben medlemmer fra hele landet. – Vi gikk fra 15 medlemmer til over 900 aktive spillere på ett år. Det er ganske sykt, sier Simen. – Det har tatt helt av! Jeg hadde aldri trodd at vi skulle bli så mange, forteller Robin, som jevnlig får nye medlemsforespørsler.

– Det som er spesielt for gaming-kulturen, er at den passer for alle. Bare se på det store aldersspennet. Det yngste medlemmet er 12 år, og eldstemann er en sprek 73- åring. Det er ikke verst, sier Simen. Ved flere anledninger har ildsjelene arrangert sosiale aktiviteter for at spillerne kan møtes fysisk og bli enda bedre kjent med hverandre. Det har gått i volleyball, bading, grilling og telttur. Sammen har vi skapt et trygt og inkluderende miljø som har blitt mer enn bare gaming, sier Robin. – Vi har fått flere henvendelser fra spillere som forteller om hvordan klubben fungerte som et lyspunkt for dem i vanskelige perioder. – Hva tenker du når du hører slikt? – Det er superviktig at alle har et sted der en kan være seg selv og kjenne på en tilhørighet. Det betyr mye at norske gamere har blitt en slik arena for mange, sier Robin.

– FAGKUNNSKAP – KREATIVE FORSLAG – GOD SERVICE – LEVERINGSDYKTIGHET

Ny flott og dobbelt så stor butikk!

Tok saken i egne hender Nå er sokkelleiligheten omgjort til tidenes gamingkjeller. Med støtte fra Elkjøp fikk Robin fylt opp de to gaming-rommene med topp utstyr til fem spilleplasser. – Vi har til og med lagt til rette for to sengeplasser dersom det skal være ønskelig å sove over, forteller Robin. Kompisene håper på en offisiell åpning av gamingleiligheten den 12. desember.

FLISEKOMPANIET HØNEFOSS Tyrimyrveien 12, Hov næringspark, 3515 Hønefoss Mandag - fredag 07 - 17 • Torsdag 07 - 18 • Lørdag 10 - 14 Tlf.: 32 12 81 30 • www.flisekompaniet.no


Ringerike Renhold Renox Gruppen og Renox støtter

støtter Positiv Oppvekst! Positiv Oppvekst! Vi tilbyr totale renholdsløsninger for næringslivet i Hole, Ringerike og Hadeland

Vi Vi tilbyr ti

totale renholdsløsninger

n forr næringslivet på Ringerike!

tlf. 32 12 58 80 tlf po post@renox.no tlf. 32125880

tlf. 32 12 58 80 post@ringren.no post@renox.no

tlf. 32 12 58 80 post@ringren.no tlf. 32125880

tlf. 32 12 58 80 post@ringren.no post@ringren.no

tlf. 32125880 post@renox.no

Stort utvalg av sykler og elsykler - HELE ÅRET

Sykkel og skiverksted - GRATIS VINTERLAGRING av sykkel ved service i løpet av vinteren.

ÅRETS FELLESKI FRA

2300,-

www.gladehjul.no - sjekk vår nye nettbutikk.

Torvgt. 8 - 3513 Hønefoss Tlf. 32 12 23 68 www.gladehjul.no


13

SAMARBEID: Kultursjef Øyvind Norstrøm og bibliotekar Christian Ragnar Scach ser fram til et godt samarbeid.

Vil skape møteplasser – Alle skal ha muligheten til å være seg selv. Dette krever flere tilbud og flere møteplasser, mener kultursjefen.

Øyvind derimot, har så vidt rørt en konsoll siden Playstation 1 sin storhetstid. – Jeg spiller sjeldent. Når jeg først har tid til fritidsaktiviteter fokuserer jeg mest på musikk, forteller han.

Min første spillerunde – Men jeg kommer nok aldri til å glemme min første spillrunde på datamaskinen Amiga 500. Det var tider det! ler han. Kultursjefen er positiv til en økende gaming-kultur, og mener den fortjener større anerkjennelse. – Gaming er en flott arena for læring, mestring og sosial kontakt med både kjente og ukjente, mener han.

Minda PERSVOLD Øyvind Norstrøm har kommet seg godt til rette som ny kultursjef i Ringerike. – Jeg går inn i jobben med et stort engasjement og motivasjon for å styrke kulturlivet i kommunen, forteller han.

Ønsker bredere tilbud I 2022 går kulturavdelingen i gang med en ny kulturstrategi hvor Norstrøm vil være en viktig pådriver. – Vi skal bygge videre på de gode prosessene som allerede er i gang, samt sette fart på nye, opplyser han. Kultursjefen vil spesielt legges et stort fokus på barn- og ungdomskultur. – Det er viktig å huske at ingen er like. Ikke alle deler samme interesse for ballspill, musikal eller scenekunst. Vi ønsker oss et bredt kulturtilbud slik at alle likesinnede kan møtes, sier han.

POSITIV: Gaming-kveld på biblioteket slo an blant barn og unge. Nå håper bibliotekar

Christian håper på flere slike møteplasser.

Tidligere i høst ble det arrangert en vellykket gaming-kveld på biblioteket som falt i god smak for de 150 ungdommene som møtte. Bibliotekar Christian Ragnar Scach er strålende fornøyd med hvordan kvelden gikk. – Vi ble overrasket over at det dukket opp så mange. Dette beviser igjen at det er et stort behov for større tilretteleg-

ging for gaming-kulturen, sier han. Christian betegner seg selv som gamer, og har spilt aktivt siden barndommen.

– Flott aktivitet – Gaming er en flott aktivitet for avslapning. Selv pleier jeg å spille et par runder etter jobb for å lette litt på skuldrene, forteller han.

Digitale verktøy Kulturlivet ble hardt rammet da pandemien kom til landet. Etter flere måneder med digitale løsninger i både skole, jobb og fritid har de fleste tilnærmet seg en ny levemåte. – Vi har fått øynene opp for et fantastisk verktøy som kan være lønnsomt å ha med seg videre. – Ved hjelp av digitale arrangementer kan vi holde oss oppdatert og underholdt selv under omstendigheter hvor en ikke kan møte fysisk, sier Øyvind.


14

Vi kan tiilby: Profesjonell utleie av lyd/lys til alle anledninger! Vi prosjekterer og installerer alt av: lyd/lys/bilde/sceneteknisk utstyr! Tlf. 32 12 27 82

www.honefoss-lyd.no

Ringbillett tilbyr billettsalg og løsninger for små og store arrangører. Se våre arrangementer på ringbillett.no, hallingbillett.no eller gdbillett.no, eller last ned våre apper fra AppStore eller Google Play. Kontakt oss: post@ringbillett.no

DIN LOKALE BILLETTPORTAL - RINGBILLETT.NO


15

2

3

1 1 PÅ HBK-LAGET: Petter Bønsnes (18) og Stian Aamodt (33) er to av medlemmene i HBK sitt E-Sport lag og møtes ukentlig for å spille sammen. 2 TRENERKURS: Stian Aamodt (33) skal sammen med daglig leder i HBK på et generelt trenerkurs i E-Sport. Han vil deretter fokusere mer på utvikling. 3 KLUBBHUSET: I HBKs klubbhus på AKA Arena møtes medlemmene i HBKs E-Sportlag for å spille sammen.

E-sport vokser kraftig

Petter Bønsnes (18) og Stian Aamodt (33) er to av medlemmene i HBKs E-Sport lag. Nå skal Stian på kurs for å kunne bidra med enda mer til laget. Helene Nordrum Grun

I klubbhuset til HBK på AKA Arena møtes e-sport gjengen for å spille. I dag er det utøver Petter Bønsnes (18) Stian Aamodt (33) som har møttes for å spille fotballspillet FIFA. Stian kaller seg selv

hjelper, men om ikke lenge vil han kunne kalle seg selv trener. Først skal han og daglig leder til Oslo for å lære mer om ESport. – For øyeblikket spiller vi bare FIFA, men vi ønsker å utvide til flere spill, forteller Stian som selv startet som spiller i E-sportslaget til HBK.

Vil fokusere mer på utvikling – Kurset er et generelt E-Sport trenerkurs. Frem til nå har vi ikke hatt så mye fokus på utvikling her, men etter kurset skal det bli det, sier Stian som reiser sammen med daglig leder for å delta på kurset. Kurset de skal på inneholder forelesninger med teori relevant til spilling. Både strategi og teknikk i forskjellige spill. I tillegg lærer de om ernæring og fysisk trening for spillere. Det vil også

være fysisk trening på kurset. – Vi bruker hodet mye når vi spiller. Det er mye taktisk og man tenker at hvis du er fysisk trent, så vil også konsentrasjonen være mer skjerpet, forteller Stian som selv er fotballtrener. E-Sport er en sterkt voksende aktivitet. – Det er mange som sitter hjemme og

e-sport

■■ Elektronisk sport, hvor datamaskiner

og datanettverk er en forutsetning for å konkurrere. ■■ Gamer.no har Norges største E-Sport liga med over 1.590 spillere. ■■ I ligaen spilles de seks spillene Counter-Strike: Global Offensive, League Of Legends, StarCraft II, Dota 2, Hearthstone: Heroes of Warcraft og Fortnite. Kilde: Wikipedia

spiller og da kan det være fint å ha en møteplass å komme å spille. Det er ikke alle som liker å drive med fysisk aktivitet, så da kan vi møtes her å bare spille, forteller Stian. – Jeg anbefaler andre å komme hit fordi man får trent på å spille, forteller Petter. Personlig er favorittspiller hans Fortnite, og han håper laget kommer til å begynne å spille det etter hvert.

Lett å bli medlem – Vi her i HBK E-Sport har ingen treningsavgift, men vi må være medlem i HBK og betale for det, sier Stian som mener at alle som vil kan komme til dem for å spille. – Det er viktig å si at dette ikke er et toppa lag, men en breddeklubb. Du trenger ikke engang å ha spilt spill før for å komme hit, sier Stian.


16

DIN LOKALE GAMINGSPESIALIST Hos Elkjøp Hønefoss elsker vi gaming. Kom innom oss for å teste utstyret i gamingavdelingen eller få tips og råd om de perfekte julegavene. Spør oss! Velkommen!

Åpningstider gjennom julen: Mandag-fredag: kl. 10-20 Lørdag: Kl. 10-18 Søndag 5., 12. og 19.: kl. 14-18


17

catchmedia.no

VI STØTTER POSITIV OPPVEKST OG DET ARBEIDET DE GJØR FOR VÅRE BARN OG UNGE

Positiv tilstedeværelse Fokuser på her og nå, så tar vi oss av resten. Vi er en profesjonell samarbeidspartner som ønsker å bidra til lønnsomhet for våre kunder. Overlat dine økonomiske og administrative oppgaver til oss, slik at du kan fokusere på din kjernevirksomhet – her og nå.

tilbyr bedriftshelsetjenester til små og store bedrifter. Vi gjør HMS enkelt og praktisk.

SAGA BEDRIFTSHELSETJENESTE

setter kundens lønnsomhet i fokus med 30 års praksis. Mer enn bare regnskap!

SAGA REGNSKAP HØNEFOSS*

SAGA ENTREPRENØR REGNSKAP*

Marit Hollerud mh@sagabht.no / 400 02 207

Magnus Haugerud magnus@sagaservices.no / 934 54 763

Morten Strøhm morten.strohm@sagaservices.no / 908 98 809

DUIT

er et regnskapsbyrå med entreprenør- og håndverkervirksomhet som spesialfelt.

SAGA CONSULT

er et IT-selskap som integrerer, automatiserer og robotiserer IT-prosesser hos kunder og i skyen.

tilbyr økonomisk rådgivning med fokus på lønnsomhet, og kan bistå i hele prosessen ved kjøp og salg av virksomhet.

Roar Nilsen roar@duit.as / 478 12 211

Svend Holum post@sagaconsult.no / 481 74 004

består av 5 sagaselskaper og 67 medarbeidere på Ringerike som står klare til å bistå deg.

Med tilhørighet* til

www.sagaringerike.no

siden 2003


18

IDÉSKISSER: Dette er hva arkitekten ser for seg, i rommet som ligger under bakken, ut mot Brutorget.

Forprosjektet snart i mål

Kultursenteret kan få eget Stiftelsen Positiv Oppvekst har i et par års tid utredet mulighetene for å etablere en sosial møteplass med gaming og datakultur i tilknytning til ungdomsklubben Freezone og Ringerike Kultursenter. Jørn Syversen

Sparebankstiftelsen bevilget i fjor 200.000 kroner til et forprosjekt, der målet er å gi en grundig utredning og kvalitetssikring av bygningstekniske forhold, kostnadsestimater og samhandling med berørte parter. – I dette arbeidet har vi engasjert ekstern konsulenthjelp til teknisk rådgivning og for å se på mulig utnyttelse av underetasjen på kulturhuset, sier prosjektleder Werner Jacobsen i Positiv Oppvekst. Man har sett på bærekonstruksjoner, branntekniske krav, trappeløsninger, elektro, ventilasjon m.m. – Sammen har vi funnet en teknisk mulig løsning. Nå gjenstår de siste kalkylene, og vi tar sikte på at sluttrapporten til forprosjektet kan ferdigstilles straks på nyåret, sier Jacobsen.

Det har gått mye tid til å forankre prosjektet lokalt, både overfor kommunale fagpersoner, i tillegg til at det har vært tett dialog med styrene i Stiftelsen Ringerike kultursenter, Stiftelsen Ringerike kultureiendom og Sameiet Hønefoss Bru 3.

Utbygging av kultursenteret – Vi må se dette prosjektet i sammenheng med utbyggingen av kultursenteret for øvrig, sier Jacobsen. – Det vil ikke være hensiktsmessig at vi utvikler et gamingsenter og driver prosjektet helt på egen hånd, legger han til, og presiserer at det blir helt nødvendig med samarbeid og samordning med den øvrige utbyggingen av kultursenteret, hvis man skal lykkes med


19

STORE SKJERMER: Flere skal kunne følge med på store skjermer på veggen.

gaming-senter det videre arbeidet.

Pilotprosjekt Selv om forprosjektet ikke er helt avsluttet, så har stiftelsen allerede sendt søknad til Sparebankstiftelsen om finansiering av et pilotprosjekt. – Vi innser at kultursenterutbyggingen tar lengre tid enn først antatt. Derfor ønsker vi i første omgang å utvide gamingtilbudet innenfor dagens klubblokaler, sier han. Sentralt i pilotprosjektet er involvering og samarbeid med ungdom for å sikre at det etableres et attraktivt og meningsfullt tilbud som de unge selv vil ha og som de får være med og utvikle.

– Dette vil også være viktig når vi tenker fremover mot et eventuelt hovedprosjekt, sier Jacobsen

I takt med kultursenteret: Werner Jacobsen har brukt mye tid på å forankre prosjektet, slik at det skal være i takt med utbyggingen av Kultursenteret.


20

1 1 . 1 2 . 1 3 . de s e mbe r Kl . 1400og1800

Ri ngbi l l et t


21

Ringerike er så mye mer enn potet og blåveis.

Vi er heldige som bor i en mangfoldig region med så mange muligheter! Takk til Positiv Oppvekst for at dere beriker lokalmiljøet gjennom deres arbeid med barn og unge.


22

BILDETEKST: Hos ECIT har mange av de ansatte gaming som sin store hobby. Vilde Marjavara og Stian Olsen er to av dem

FOTO: Ann Kristin Støveren www.futuria.no

Lurt å ha «spillkom Spillkompetanse er et relativt nytt ord. Både NAV og bemanningsbyråer oppfordrer nå jobbsøkere til å sette det opp på CVen. Jostein FrØyshov Danielsen Vi tok en prat med ansatte ved IT-selskapet ECIT for å høre i hvilken grad de mener kompetanse fra gaming har overføringsverdi til næringslivet. – Flere jobbsøkere er forsiktige med å

fortelle oss at de har brukt mye tid på spilling, sier avdelingsleder Fred Øvereng. Han mener det henger sammen med foreldres holdninger til hobbyen. Ofte blir det negativt fokus på antall timer brukt foran skjermen. Hos ECIT ser de mer nyansert på det.

Viser interesse I intervjusituasjoner hender det at Fred bruker prat om spilling som «icebreaker» for å komme inn på kandidaten. – Det er gøy å se hvordan de lyser opp når vi viser interesse for hobbyen deres. Når de har fått senket skuldrene litt, kan vi bli bedre kjent, sier han. - Det er ikke nødvendigvis sammen-

heng mellom det å ha brukt mye tid på spilling og ha teknisk innsikt i data? – Nei, det er det ikke. Det er likevel viktig å se at noen har interesse for faget. Og flere av de som spiller mye, har også lært seg en del teknisk. – Både ved å fikse eget utstyr og hjelpe andre med sitt. Det er i tillegg andre egenskaper enn de rent tekniske som kan være verdifulle i arbeidssammenheng.

Kommunikasjon og samarbeid Noen av de som har brukt store deler av livet på gaming, er Sondre Leikanger, Vilde Marjavara og Dan Holm-Hansen. De prater engasjert om linken mellom spillkompetanse og egenskaper som trengs i arbeidslivet.

Sondre har deltatt på turneringer i spillet World of Warcraft (WoW), vært på forsiden av streamingplattformen Twitch og spilt om store pengepremier. – I WoW er vi delt i grupper på 10 personer. Da nytter det ikke at alle snakker samtidig. Du blir god på effektiv kommunikasjon, sier Sondre. – Vi må kjenne hverandres styrker og svakheter. Det hjelper ikke om folk er gode individuelt, men dårlige på samarbeid. Akkurat som i arbeidslivet, mener han. Dan viser til andre egenskaper som trengs i spill. – Tilpasningsdyktighet er viktig, sier han. Både i møte med nye oppdateringer, og endringer som skjer underveis i et spill.


23

GOD KOMPETANSE: Dan Holm-Hansen, Vilde Marjavara og Sondre Leikanger prater varmt om linken mellom spillkompetanse og behov i arbeidslivet.

GAMER OG DATAMANN: Peter Marjavara

Foto: Jostein Frøyshov Danielsen

FOTO: Ann Kristin Støveren www.futuria.no

mpetanse» på CV-en – I IT-bransjen hvor utviklingen skjer raskt, er det også viktig å kunne tilpasse seg. – Vil dere anbefale folk å sette opp spillkompetanse på CV-en? – Det kommer litt an på hvordan du legger det fram, svarer Sondre. – Det er lurt å være forberedt på å si noe om hvilke egenskaper du har tilegnet deg. Har du erfaring som teamleder, er det bra. – Så er det nok forskjell på arbeidsgivere. Jo mer teknologisk og ungt miljø, jo bedre er det, mener Dan.

Trenger jenter Som jente representerer Vilde et mindretall, både i IT-bransjen og blant gamere. Hun møter stadig på fordommen

om at jenter er dårligere i spill. Det er synd. – Noen av de beste jeg har spilt med er jenter, sier Sondre. – Helt på topp i Europa. – Er det forskjell på egenskapene til jenter og gutter? – Jenter har oftere evnen til å reflektere over feil, svarer Sondre. Alle tre er enige om at det er bra at gutter og jenter balanserer hverandre ut – både innen gaming og på jobb.

Sosialt og gøy Først og fremst mener de spilling er sosialt og gøy. Vennskap går over år og på tvers av landegrenser. – Jeg har enda ikke truffet bestevennen min, sier Vilde.

De har spilt sammen siden 2013. Selv om de kun har møttes digitalt, kjenner de hverandre så godt at hun har vært en viktig støtte igjennom tøffe perioder. At noen bruker så mange timer på spill fordi det er sosialt og gøy, er det ikke alle som skjønner. Vilde forteller: – Da mormor lurte på hvorfor jeg bruker så mye tid på spilling, spurte jeg henne om hvorfor hun bruker så mange timer på strikking. – Fordi det er gøy, svarte hun. – Nettopp, sa jeg. – Ja, det er det det handler om, sier Sondre. – Å ha det gøy ligger alltid i bunn. De andre nikker.

Ecit Solutions ■■ I 2019 fusjonerte Office Center,

Dokumentpartner og ECIT Solutions og tok navnet ECIT Solutions AS.

■■ Leverandør av IT-tjenester til både små

og store bedrifter.

■■ Lokal avdeling med base på

Hvervenmoen


24

Datakulturen har beriket Pandemien har lært oss mye. Den har lært oss et par ting om hygiene og smittevern, om hvor mye en har tatt for gitt, og en voldsom rekke med nye, digitale verktøy. Det gjelder oss som jobber med barn og unge også.

digvis kommer løpende om en deler ut flyers i skolegården. Vi var allerede godt i gang med et gamingtilbud i lokalene våre, og opplevde som forventet at tilbudet var svært populært, men blant en brukergruppe vi allerede hadde på huset. Det fantes ingen rekruttering av nye brukere, slik vi hadde forventet. Men her hadde vi altså løsningen. Plutselig nådde vi de som kanskje allerede i lang tid hadde kjent på sosial distansering. Og i takt med at vi ble kjent med de så vi hvilke enorme kvaliteter mange av de besatt.

Ole Martin Pedersen Gjestad Leder for Ungdommens Kulturhus i Sarpsborg og prosjektleder i KRED, Kompetanse- og ressurssenter for e-sport og datakultur i Viken

Enorme ferdigheter

Plutselig måtte vi stenge ned alle fysiske møteplasser, og det midt i den mest sårbare perioden den yngste delen av befolkningen har vært igjennom etter krigen.

Nye måter Vi måtte finne nye måter å nå de på. Løsningen for mange ble Discord, en digital komunikasjonsplatform først og fremst tatt i bruk blant gamere. Denne plattformen ble plutselig vår eneste måte omgås ungdommen på, og med det innså vi plutselig at vi hadde muligheten til å nå en helt ny brukergruppe. En brukergruppe som ikke nødven-

Flere av ungdommene vi kom i kontakt med hadde enorme ferdigheter når det kom til blant annet strømming av video. Flere hadde nærmest laget tv-sendinger hjemme på rommet. Eureka! Dette måtte vi utnytte oss av. Vi inviterte tre av de mest dedikerte til våre stengte lokaler, og utfordret de til å lage en tv-sending som kunne introdusere nye ungdommer vi traff på nett, til de ulike tilbudene og aktivitetene ved Ungdommens Kulturhus i Sarpsborg. For en suksess det ble! Noen uker etterpå var tre blitt til ti. 17. mai 2021 produserte de en tv-sending som aktiviserte over 600 barn og unge. Et halvt år senere hadde prosjektet blitt til et talkshow som samlet over 30 engasjerte ungdommer hver eneste uke, og vi hadde i tillegg fått æren av å være produsen-

ter for Norgescupen i e-sport. Hvordan kunne det skje? Jo, vi nådde og slapp til en gruppe ungdom som har gått under radaren til oss kulturfolk i altfor mange år. Og med det knakk vi en kode.

Kreativt verksted Dette er bare ett av mange eksempler på hvordan datakulturen har beriket kulturlivet lokalt i Sarpsborg. Det som startet med noen gaming-pcer har nå blitt til et kreativt verksted med 3Dprinting, animasjon, programmering og spilldesign. Det har blitt til digitale festivaler for eldre, til dataparty, og til spillskole. Sistnevnte samlet over 100 barn og unge over fire uker i juli, til noe som kunne minne om fotballskolen. Alle hadde like drakter, og ikke minst fikk en stor gruppe veiledere sitt første møte med lederrollen. Igjen knakk vi en kode. Vi traff en kanskje enda mer sårbar gruppe. Den første uken kom en mor til oss og sa at all kommunikasjon med sønnen måtte gå via henne på telefon, da han ikke hadde snakket med lærerne på skolen på tre år.

Måtte fortsette De to første dagene ringte moren hyppig. Den tredje dagen spurte han selv. Moren gråt. Det var tydelig at dette var et tilbud vi måtte fortsette med, og spillskolen er nå et ukentlig tilbud hos oss to dager i uken. I et utenforskapsforebyggende per-

spektiv er tilbud som dette strengt tatt blitt en nødvendighet i dagens samfunn. Vi kan ikke overse denne gruppen så mye lenger. Utgiftene knyttet til et slikt tilbud blir til slutt små når en vet hva det koster samfunnet når mennesker faller utenfor, og når en ser hvordan denne brukergruppen blomstrer blir den desto mindre.

Diffust og skummelt For mange foreldre i dag er nok gaming sett på som noe litt diffust og skummelt. Det er forståelig, når en hører hvordan enkelte ildner seg opp i kampens hete foran pcen. Men hadde det vært så mye annerledes om en hadde hatt en mikrofon på barna når de spilte fotball, håndball eller andre idretter med konkurransepreg? Jeg tror ikke det. Men for mange er nok sinne de kan bli utsatt for når de ber barna om å avslutte spillet det verste. Vel, igjen handler det om forståelse. I flere av de mest populære konkurransespillene kan en få utestengelser på opptil flere dager om en avslutter et spill før en er ferdig. Og er en ordentlig uheldig spiller en sammen med noen venner også, som også får samme straff. Sånn sett er det ikke rart det kan skape noen reaksjoner. Men dette vet du, om du faktisk har satt deg inn i hva som skjer inne i den skjermen. Spør! Vis interesse. Foreldre vet som regel hvordan fotballkampen

4. - 6. februar


25

t kulturlivet eller matteprøva gikk, men vet svært lite om det som skjer på datamaskinen. Du vil nok kanskje bli overrasket når du finner ut at i løpet av alle timene du tenker går med på spill, så er det like mye sosialt utenfor selve spillet. Jeg har selv sett hvordan flere ungdommer bruker blant annet Discord, som jeg skrev om tidligere, til å se film sammen, snakke om hverdagslige ting som plager de, eller til å øve på engelskprøva.

Har du spørsmål knyttet til gaming og databruk, kan du delta på seminar 6. januar.

Livesendinger og turneringer Mange organiserer turneringer og digitale arrangement som gir de attraktiv kompetanse i kultur- og idrettsliv. Mange bruker tid på grafisk design, programmering, og som nevnt også på å produsere livesendinger. Vi i Sarpsborg kommune har nå blitt et kompetanse- og ressurssenter for esport og datakultur. Dette takket være ungdommene vi har nådd, og som gir oss ny kompetanse å dele hver eneste dag. Sammen former de hvordan vi jobber med en ny og for mange ukjent kultur, og sammen skaper de fremtidens arbeidsplasser.

Forhindrer at noen faller ut Alt dette samtidig som de forhindrer at mange av de mest sårbare havner utenfor. Kommuner som ikke har etablert prosjekter eller tilbud knyttet til datakultur har ikke tid til å vente lenger. Fremtiden er nå.

Seminar om datakulturen

KREATIV: - Flere av ungdommene vi kom i kontakt med hadde enorme ferdigheter, sier Ole Martin Pedersen Gjestad.

Prosjektleder i KRED, Ole Martin Pedersen Gjestad (31) har vært en god rådgiver i arbeidet med å utforme planene om et gamingsenter i tilknytning til Freezone og Ringerike Kultursenter. Torsdag 6. januar kommer han tilbake til Hønefoss, for å snakke om datakultur, gaming og møteplasser for ungdom i en digital tid. Stiftelsen Positiv Oppvekst inviterer samarbeidspartnere, sponsorer, fagpersoner innenfor kultur og oppvekst i kommunen og andre interesserte til en to-timers dialogsamling på slutten av arbeidsdagen denne torsdagen. Seminaret er gratis, og tar sikte på å belyse hvordan datakultur og gaming kan knyttes til sosiale møteplasser for ungdom. Ole Martin Pedersen Gjestad vil fortelle om noen av hovedpunktene fra rapporten «Møteplass Datakultur» som han har vært med og utarbeide på vegne av fem ulike

barne- og ungdomsorganisasjoner, som innspill til Kulturdepartementets dataspillstrategi for 2020-22. Siktemålet med strategien er å løfte dataspill som selvstendig kulturuttrykk, kunstform, næring og fritidsaktivitet. Det blir mulighet til å stille spørsmål til foredragsholderen underveis. Forhåndspåmelding, send mail til: epost@positiv-oppvekst.no

Ole Martin Pedersen Gjestad ■■ Leder for Ungdommens

Kulturhus i Sarpsborg

■■ Prosjektleder i KRED, Viken –

Kompetanse- og ressurssenter for e-sport og datakultur ■■ Alder: 31 ■■ Sivil status: Samboer, 1 datter ■■ Faglig bakgrunn: Gikk rett fra skolebenken til jobb i fylkeskommunen grunnet realkompetanse fra internasjonale verv innen. Har derfor ingen formell utdannelse utover idrettsfag og ett år fagskole innen psykisk helse og rusomsorg. ■■ Andre interesser: Reise, fotball, kunst og kultur i alle former


26

Freezone – «Co Novemberkvelden er kald og frossen, jeg skynder meg fra parkeringsplassen og opp trappene mellom Sentrumskvartalet og Kultursenteret, i Hønefoss sentrum. tekst og foto: Kate O. Hoås Klokka er snart seks og mørket har sakte, men sikkert, senket seg og tvang fram lyset i lyktestolpene. Jeg kjenner en lettelse når jeg ser det varme lyset fra vinduene på ungdomsklubben Freezone og vet at jeg om et øyeblikk kan gå inn og varme meg.

Før dørene åpnes.

KLAGJØR: Katerina, kiosksjef, ordner i stand i lokalet

for kvelden.

Innenfor døra høres latter og ivrige stemmer, de frivillige medarbeider-ungdommene kommer vandrende i flokk fra et planleggingsmøte for årets Christmas party. I kveldsmørket utenfor det store vinduet i klubben kan jeg se mennesker haste forbi, opp og ned trappene. De holder jakkekragene opp mot nesa, hendene i lommene, vil la kulda møte så lite hud som mulig. Frostrøyken gir seg til kjenne i lyssøylene fra utelampene. Kontrasten er stor til hyggen, roen og det lune samværet innenfor. Praten går. – Folkens, det er jo én ting som vi alle mener er veldig viktig og som vi tar opp på hvert fredagsmøte, sier Stian Høibråten og kikker rundt i gruppa. Smiler forventningsfullt. Isabella løfter en hånd. - Ja, det er jo FAR, sier hun. - Nemlig, bekrefter Stian og smiler bredere.

Unge medarbeidere

Vi heier på fremtidens Ringerikinger! Vi heier på deg som står på hver eneste dag for å gi barn og unge en trygg og god oppvekst! Takk til Stiftelsen Positiv Oppvekst for at dere er med på å skape fremtidens Ringerikinger. I Ringeriksregionen er vi god alene, men best sammen, og for oss er det viktig og meningsfullt å støtte lokalt engasjement.

Selv om de frivillige medarbeiderne er unge, fra 15 år og oppover, tar de på ingen måte lett på hva det innebærer å være en del av et team og jobbe for at både de som team og andre ungdommer skal ha det hyggelig når de kommer. Å være medarbeider innebærer mye mer enn å planlegge eventer, stå i kiosken, rydde og organisere et lokale. FAR er klubbens huskeregel for det som er viktig å ha i bakhodet når man jobber på Freezone og representerer en arbeidsplass som ønsker å skape tilhørighet, trygghet og trivsel. FAR står for de tre ordene Forbilde, Ansvar og Respekt. Ungdommene drøfter hva som ligger i de tre ordene og hvordan dette kommer til uttrykk i måten de oppfører seg på når de er på jobb. «Gjøre det som skal gjøres til avtalt tid», «ta vare på utstyr, ikke ødelegge noe», «gi beskjed om

«FAMILIEN»: Isabella og Luca ser på Freezone som et trygt og godt sted å være, og man har gjort en feil, si unnskyld ... gjøre opp for seg», «respektere andres grenser». – Og disse tingene er veldig viktig å ta meg seg og huske på utenfor Freezone også, sier klubbleder Dennis Bakke.

Fra medlem til jobb Det er min første kveld på Freezone, jeg vandrer rundt mellom teammedlemmene mens de arbeider. Før jeg vet ordet av det nynner jeg stille sangen «Come as you are», av Nirvana, mens jeg noterer stikkord fra kvelden på blokka mi. Ungdomsarbeiderne stopper villige opp for en prat selv om de jobber og har ting å gjøre. Flere av dem begynte å gå her som yngre og trivdes så godt at de også ønsket å jobbe her.

– Jeg begynte å gå på Freezone selv da jeg gikk i åttende klasse. Det var flere venner av meg som gikk her og trivdes godt, forteller Elisabeth (15). – Etter hvert begynte jeg også å jobbe som frivillig fordi jeg ønsket å bidra til arbeidet klubben gjør for å skape et godt, trygt sted å komme, fortsetter hun. Isabella (15) forteller også at hun har opplevd Freezone som et godt sted å komme, både for besøkende ungdom og som frivillig medarbeider. - Her opplever jeg å være en del av en familie der vi støtter hverandre. Er det noe som er vanskelig kan man alltid prate med de andre i teamet eller med klubblederne, sier hun, mens hun smiler og gestikulerer til noen hun kjenner som er


27

ome as you are»

HENGE: Thea og Oskar besøker Freezone så godt som hver fredag, for å henge med venner, høre på musikk og nyte å ha fri.

opplever det som å være del av en familie. kommet. Også to av de frivillige som har vært med lengst, Robin (19) og Jon Andreas (21), beskriver Freezone som et sted man genuint ønskes velkommen og får oppleve ekthet og åpenhet. – Jeg har alltid trivdes her på grunn av at alle tas imot akkurat som de er. Freezone har et åpent og tolerant miljø, forteller Robin. – Her opplevde jeg virkelig å få et sted å høre til, sier Jon Andreas.

Hver uke Dette bekreftes av de to ungdommene Thea (15) og Oskar (15) som kommer til Freezone, så godt som hver uke. – Vi liker godt miljøet her. Det er fint å komme hit og slappe av, høre på musikk, henge med venner, være med på morsomme aktiviteter og konkurranser, sier de.

– De tar godt imot nye her. Alle er velkommen, fortsetter de. Men hvor er det blitt av FIFA`n, da? På spillrommet sitter Eik (13), Oskar (13), Elias (13) og Martin (13) og leter etter en FIFA-cd. Mens leteaksjonen etter FIFA pågår, forteller de at de hørte om Freezone via eldre søsken og andre venner. – Vi pleier å spille mens vi er her, forteller de. De blir entusiastiske av å høre om planene Freezone har for å utvide tilbudet sitt innenfor gaming og data. – Det høres veldig bra ut, sier de. – Da kommer vi! – år håpe de får tak i Playstation 5 snart, sier Elias. Han har prøvd det hos noen han kjenner og er begeistret. – Ellers er det fint å komme og henge med venner her og slappe av, sier de.


28

Vil åpne biblioteket for sosi Gaming er for lengst blitt en viktig del av barne- og ungdomskulturen. Det tar kulturenheten i kommunen på alvor. Jostein Frøyshov Danielsen

Nå ønsker de å bruke biblioteklokalene til sosial møteplass for spilling. De kaller det «Gaming i stua». Initiativtaker er Victoria Irene Koch jobber, som er kulturkonsulent i kommunen. Sammen med biblioteksjef Wenche Nyaas ser hun flere fordeler ved å flytte gamingen ut av rommene og inn i «stua». De har mange planer for hva de ønsker å tilby dersom de får nødvendige økonomiske tilskudd.

Tror det vil bli populært At tilbudet kommer til å slå an, er de ganske trygge på. - På avdelingen på Sokna er vi allerede i gang med gaming, og det er blitt veldig godt mottatt, sier Wenche. På Verdensdagen for psykisk helse ble det også arrangert spille-

kveld på Ringerike bibliotek. De trodde det skulle komme 7-8 personer. Det kom 150.

Sosialt og inkluderende De ønsker å legge til rette for sosiale opplevelser sammen, der spilling er en del av aktivitetene. Det vil være mulighet for bare å slappe av i lokalene, og kanskje kan de tilby enkel matservering. - Alle har jo ikke mulighet til å invitere med seg folk hjem, sier Victoria. Dette skal være gratis og ingen terskel, legger Wenche til. - Hvilke spill vil dere tilby? - Vi vil tilby et variert utvalg av spill som ungdommen selv ønsker, samt aktiviteter som bidrar til fysisk utfoldelse og oppdagelse av spillkulturens ulike kulturuttrykk, opplyser Victoria. - Eksempler på det kan være Just Dance-turnering, hvor ungdommene på biblioteket samarbeider om å spille mot andre spillere fra hele verden, sammen med en tiktok-workshop. Under arrangementene vil det være trygge voksne tilstede. Både ansatte fra biblioteket og kommunen vil være der, men også foreldre og frivillige trengs dersom tilbudet skulle bli populært. - De vil være en viktig sosial støtte, mener kulturkonsulenten. - Vi voksne bør være mer pålog-

get og tilstede i gamingen, ikke bare for å rette på språkbruken, men for å spille sammen med ungdommen, samarbeide om å løse oppgaver i spillet. Å game sammen kan være en fin felles aktivitet både for voksne og barn, påpeker Victoria.

Sett og forstått – Det er viktig at barna føler seg sett og forstått, fortsetter hun og nevner et eksempel: - Hvis du som voksen forventer at barnet ditt skal slutte å spille med en gang du sier det, kan det hende at det er veldig ødeleggende for resten av laget. Da setter du barnet ditt i en vanskelig situasjon. – Nei, det er viktig at vi går i dialog med dem. - Hvor hyppig vil dere arrangere «Gaming i stua»? - Vi ser for oss å kunne arrangere det en gang i måneden. Vi skal også bygge et eget gamingrom. Men maskiner er dyrt og vi ønsker å tilby det beste, sier de om planene. De ønsker å få med seg ungdommer til utforming og innredning. Rommet vil være tilgjengelig for bruk i bibliotekets betjente åpningstid. – Vil ikke slike store arrangement gå ut over dem som ønsker seg et stille bibliotek? - Vi prøver å tilrettelegge for alles bruk og ivareta alles interesser,

svarer Wenche. - Som med øvrige arrangementer biblioteket arrangerer, vil det alltid gå ut over noen. Vi håper at publikum vil sette pris på vårt initiativ og verdsetter at biblioteket er et dynamisk sted med mye aktivitet, for alle målgrupper.

Gleden over å lese Biblioteksjefen legger ikke skjul på at hun håper flere unge også kan oppdage gleden ved å lese bøker. – Når ungdom over tid mingler på biblioteket, vil de ta med seg positive opplevelser videre i livet. Vi kan dessuten gi dem noen litterære drypp, med forfatterbesøk for eksempel. Ønsker de unge med på laget Ungdomsrådet er blant dem som er spurt når det gjelder kommunens tilbud til de unge. Begge to understreker at de gjerne vil ha med engasjerte unge i utformingen av tilbudet videre. - Sammen kan vi få til mye bra, sier Victoria.

INVITERER: Biblioteksjef Wenche

Nyaas og kulturkonsulent Victoria Irene Koch i Ringerike kommunen ser fram til å åpne for spillkvelder De har mange planer for hva de ønsker å tilby. Foto: ARNBJØRN Moløkken

EIV NES IND T Ø R LIEN EN G T - ANN R O E SEM-JACOBSEN - M

-


29

iale gaming-kvelder

Vi bryr oss om folk! Vi har tid til deg! Som kunde får du egen personlig rådgiver som kjenner deg, og du finner oss på Søndre Torv i Hønefoss. Det er veldig hyggelig om du stikker innom, eller tar kontakt! Du treffer oss på 915 07 583 eller post@skuesparebank.no.


30

ASIATISK: Iselin Flotstrøm Nystrand (14), Agota Fokinaite (14), Nicholas Mathilassi-Brookes (14), Mie Alida Dyrnes (16) og Catherina Håkenstad (16) koser seg på kjøkkenet.

Smakverksted på Freezone

- Her må alle smake Smakstesting av selvlaget mat har stått på Freezoneprogrammet denne høsten. Helene Nordrum Grun Deltakerne har vært med på fem samlinger med kursholder og kokk Toma Juociene (32). Denne dagen er det asiatiske fiskekaker på menyen. Toma vil at ungdommene skal krydre og smake seg frem til de blir fornøyte. – Målet er å gjøre de unge trygge på å lage mat, tørre å prøve seg fram, forteller kokken som er glad i å dele sine kunnskaper. Hun har tidligere vært rundt på skoler og holdt lignende kurs.

Fem onsdager Da vi kom på besøk, var det fisk og asiatiske smaker på menyen. Mie Alida Dyrnes (16) er storfornøyd med tilbudet. – På det første smaksverkstedet lagde vi tilslørte bondepiker. Da var vi så mange, så det var spennende med alle de for-

QUIZ: Etter de har spist får ungdommene testet kunnskapen sin i en quiz med samme tema som det som sto på dagens meny.

MÅ SMAKE: Det er bare èn regel på smaksverkstedet, alle må smake på alt, men du må ikke like det.

skjellige kombinasjonene, deler Mie som forteller at hun lager mat hjemme. Hun har allerede blitt introdusert til mat fra forskjellige kulturer av vennene sine, men har også lært nye ting på dette kurset.

skap. Jeg forteller dem hva de skal gjøre også må de deretter jobbe med en del av retten alene eller i grupper. En av reglene her er at alle skal smake på maten, men det er lov å ikke like den.

Ny kunnskap om mat – Jeg har vært redd for å skjære meg når jeg lager mat, så det har kommet godt med at vi lærer for eksempel skjæreteknik-

ker, forteller Mie som det viktigste hun har lært på verkstedet.Skjæreteknikker er ikke den eneste kunnskapen Toma lærer bort til ungdommen. Det deles kunnskap om matlaging, matvarer og det å bli kjent med sesongens mat, så lærer hun også bort om matsvinn. På denne måten kan ungdommene både lære om hvor maten kommer fra, og hvor den ender opp. – Her kan alle dele sin kunn-

Blindtest og quiz Etter at maten er laget og spist, holder Toma en liten blindtest med mat, og en quiz med dagens tema. Med lukkede øyne

skal de smake og gjette seg fram til hva det er. Dette utfordrer smaksløkene. Dagens blindtest viste seg å være en fiken. – Her kan alle dele sin kunnskap. Jeg forteller dem hva de skal gjøre også må de deretter jobbe med en del av retten alene eller i grupper. En av reglene her er at alle skal smake på maten, men det er lov å ikke like den.


31

TIL FELLES INNSATS

for barn og ungdom PRI

NT

HØNEFOSS

Hønefoss Glass-Service a.s. Autorisert glassrådgiver og glassmester Per Arne Olsen Oslovn. 31, tlf. 32 12 33 70

H Ø NEFOSS

NYE OG BRUKTE KONTORMØBLER

A Smarter Way To Repair

HØNEFOSS 7-Eleven Hønefoss 32 12 27 04

Verdensrekordholder i bilvask!

7-Eleven Hønefoss

HØNENGATA

32 12 27 04

Verdensrekordholder i bilvask!

Hønefoss Lions Club

HØNEFOSS

TLF.

480 99 464 Storgaten 26 · 3510 Hønefoss Tlf. 32 14 03 00

Maler

Fredrik Olsson AS

SAMMEN OM Å SKAPE EN STERKERE «BRY SEG OM-KULTUR»


TIL FELLES INNSATS

for barn og ungdom

Ringerike kommune

Klækken Hotell

HØNEFOSS

HØNEFOSS

EIKLI Barbroveien 7, 3511 Hønefoss www.brhelgesen.no

SAMMEN OM Å SKAPE EN STERKERE «BRY SEG OM-KULTUR»