Page 1

Nr 1/2015

Ohoj

Nyheter från Poseidon Travel

Den marina resebyrån

Segla i Medelhavet mer populärt än någonsin

Härligt gäng seglade över Atlanten I november 2014 var vi en grupp på 32 glada personer som seglade över Atlanten med Royal Clipper. Fina akterliga vindar, god mat, sång och musik och glad samvaro. Vår reseledare Erling Matz och hans fru Carina berättade sjöhistoria och spelade gitarr. För er som missade denna härliga seglats blir det en ny chans. Den 4 november 2015 gör vi om resan och går ombord på Royal Clipper i Barcelona. Först seglar vi söderut med strandhugg i Marocko och Grand Canarias innan vi sätter kurs mot Västindien och Barbados. Vi har fortfarande några hytter kvar i kategori 2 och 3, så skynda att boka om du vill korsa Atlanten i Columbus kölvatten.

Medelhavet är fortfarande det stora resmålet när man vill hyra en charterbåt. Östra Medelhavet med Turkiet och den Grekiska arkipelagen lockar ständigt nya seglare. Vindarna är behagliga, maten spännande, människorna tillmötesgående och den vackra naturen som ständigt bjuder på nya scenerier. Dessutom ligger resmålet nära och priserna är attraktiva. Att segla i Medelhavet är så mycket mer än att hyra en egen båt och segla på egen hand. Genom oss kan du segla i eskader, antingen våra egna arrangemang som tex Turkish Delight i sept/oktober eller Sunsails Flotilla som finns på många destinationer i Grekland, Turkiet och Kroatien, en eller två veckor. Du kan också välja en segelkryssning eller seglarskola där du bokar en hytt i en båt med skeppare/ besättning eller instruktör. Om du vill ha det riktigt bekvämt hyr ni en egen båt för familjen med en skeppare som sköter allt praktiskt eller en stor båt med skeppare, kock och all mat och service inkluderad. Segla med eller utan besättning, segel-, katamaran-, eller motorbåtar. Vi ordnar allt, flygbiljetter, transfer, hotell, proviant etc, allt

för att din resa ska bli så smidig och bra som möjligt. ..... Läs även om våra nya katamaraner på sid 2

Följ med på en magisk lyxkryssning i Österled I år arrangerar vi två unika gruppresor till Fjär�ran Östern och Indien. Vi reser med lyxiga Azamara Club så det blir två exklusiva kryssningar med komfort, underhållning, mat och service utöver det vanliga. Kan du, så måste du följa med på en eller båda dessa upplevelser. Den första resan, som avgår redan 19 mars, lägger vi ut från Singapore och angör Penang i Malaysia, Sri Lanka, Kerala, Goa och Bombay. Sista hamnarna blir orienten med Oman och Dubai. I Dubai stannar vi en natt efter kryssingen och upplever en traditionell festmiddag i öknen. Den andra kryssningen gör vi i november/december från HongKong och utefter Vietnams vackra kust. Första stop blir Halong Bays storslagna

skärgårdslandskap, listat som världsarv. Man kan utforska de spektakulära kalkstensklipporna ombord på en traditionell djonk eller åka på dagstur till Hanoi. Sedan angör vi Danang som är inkörsporten till Vietnamns äldsta stad Hoi-An och kejsarstaden Hue. I Saigon får vi uppleva en fantastisk Azamazing evening. Vi kryssar över Sydkonesiska sjön till Singapore där vi på resans sista dag gör en sightseeing. forts....sid 2

Nya båtar & baser...........sid 2 Kör kanalbåt i Europa...........sid 3 Segla i paradiset......sid 4 www.poseidontravel.se

Lär dig segla.....sid 4


Nya båtar och nya baser 2015 Vi introducerar flera nyheter inför säsongen 2015. Totalt levereras ett 100-tal nya båtar till våra flottor i hela världen under 2015. Moorings får många nya katamaraner, bla helt nya modellen Moorings 4000 som är tillgänglig redan från maj på Torrola, Brittiska Jungfruöarna. Båten har ny bandbrytande design med skjutpartier mot sittbrunn, dörr från salongen till fördäck, upphöjd styrposition och 3 eller 4 dubbelhytter med plats för upp till 10 ombord.

Moorings får även nya segelkatamaraner, främst 4800 och 5800 samt motorkatamaraner 514 Power Cat.

Sunsail satsar vidare på segelbåtar från Jeanneau; Sunsail 41, 47 och 51. Att segla en katamaran blir mer och mer populärt. Moorings och Sunsail har mer än 200 katamaraner, både segel- och motorbåtar. Katamaraner har många fördelar, mest uppenbart är det i tropiska farvatten där man ligger för ankar eller vid boj både vid lunchstoppet och över natten. Utrymmena är förstås oslagbara med båtarnas stora bredd vilket ger en mycket stor sittbrunn, avskilda och bekväma hytter och en salong och pentry som ligger över däck, i samma nivå som sittbrunnen. De största katamaranerna har plats för 10 gäster och har en flybridge med perfekt kontroll av båten, segling och navigation. I Medelhavet finns det numera katamaraner i de flesta seglingsområden. För dig som föredrar motorbåtar är våra Power Cats perfekta med samma höga komfort och dessutom mycket låg bränsleförbrukning i farter kring 12-15 knop. Våra minsta katamaraner är 38 fot och de största 58 fot med utrymmen som motsvarar en 80 fots enskrovs segelbåt.

Den nya Moorings 474 Power Cat. Nya baser Sunsail & Moorings flyttar verksamheten i Joniska öarna från Vounaki på fastlandet till nya marinan på ön Levkas. Ny bas i området är även Korfu för dig som vill segla lite mer öppen havssegling. Öarna Paxos och Antipaxos söder om Korfu är mycket intressanta. På samma sätt flyttas verksamheten i Athen från Lavrion till Zea Marina i Piraeus. Bra förbindelser med tåg och metro till Atens centrum och flygplats.

Bilder på Moorings nya Katamaran L4000 forts. fr. sid 1...

Följ med oss på en riktig lyxkryssning Kryssningarna genomförs i samarbete med Azamara Club Cruises. Den första kryssningen i mars är fulltecknad men om du absolut vill med, så kan vi ev. ordna det. Kryssningen i november/december går från Hongkong till Singapore. Vi får uppleva Vietnam från dess många sidor; den vackra skärgården, landsbygden och den pulserande metropolen Saigon eller - som den också heter - Ho Chi Minh City. Ombord bor vi mycket bekvämt med förstklassig service. Mat och underhållning är i toppklass. Stilen ombord är ledig och klädseln ”Smart Casual”, ingen smoking eller Gala Dinner! China Inga fasta tider, du bestämmer HALONG BAY helt själv när, var och hur du vill DA NANG äta och vad du vill göra. KryssVietnam

ningsfartygen från Azamara tar endast 690 passagerare. 9 av 10 hytter har sjöutsikt, många egen balkong.

HONG KONG

HO CHI MINH CITY

SINGAPORE

Antalet platser i vår exklusiva grupp på dessa två kryssningar är begränsat till 20 personer, så skynda att boka. Se utförlig info på vår hemsida.

q_2-dec_asia_2015_3.ai

www.poseidontravel.se


I sommar gör vi flera seglatser med Star Clipper Segla med Star Clippers och upplev den fantas­tiska känslan på ett stort, mäktigt segelfartyg. Det är komfortabelt, tryggt och lyxigt. En fantastisk seglings­ upplevelse där den som vill kan delta i seglandet och hjälpa besättningen att hissa segel, skota, klättra upp i masten eller ta ut kursen. Poseidon Travel är Skandinaviens mest erfarna experter på seglingar med Star Clippers. Vi går årligen flera uppskattade gruppresor med de tre fartygen. I augusti gör vi en musikkryssning med Star Clipper i grekiska övärlden, i november seglar vi över Atlanten med Royal Clipper och i mars blir det en spännande segling från Kuba till St Maarten med Star Flyer. Om du föredrar att resa på egen hand har vi extra förmånliga paketpriser 2015/16, t.ex: 1. Segla i Västindien till specialpriset 26.900 kr/person inkl flyg, två nätter på hotell, en veckas kryssning med helpension, transfers, dricks och skatter. 2. Musikkryssning i grekiska övärlden 7-15/8: Kusadasi, Patmos, Amorgos, Mykonos o Momenvasia. Paketpris inkl flyg, hotell, transfer, kryssning, helpension, öl/vin/vatten, utflykter fr. 25.900 kr/pers. 3. Korsa Atlanten med Royal Clipper 4-25/11 2015 från Lissabon via bla Casablanca och Teneriffa till Barbados. Helpension & drycker, flyg, 4 nätter på hotell i Lissabon & Barbados, reseledning, underhållning - från 49.900 SEK.

Europas bilvägar blir mer och mer igenkorkade men det finns vägar som inte är så tätt trafikerade - men bedårande vackra: europas många kanaler. Just nu har vi extra förmånliga erbjudanden om du bokar din båt på de franska kanalerna före 28/2. Rabatter på 10-15% samt förmånliga paketpriser där diesel, självriskförsäkring, slutstädning och cyklar ingår.

Med kanalbåt på lugna gatan

Kör själv på Europas vackra vattenvägar Alltfler upptäcker tjusningen med att åka kanalbåt. Man har generöst med plats ombord att röra sig på, det är lätt att laga till en lunch under gång och man får hela tiden nya intryck. Man lägger till var man vill. Kort sagt; det är ett bekvämt, avkopplande och stressfritt sätt att resa. Europa har fantastiska kanalsystem. I Frankrike kör du från den ena landsbyn till den andra, stannar till vid en vingård eller angör en gourmetkrog. På Irland hittar du härliga pubar och klassiska golfbanor utefter Shannon eller Lough Derg. I de skotska högländerna kan du uppleva fantastisk natur och spännande djurliv.

Ingen erfarenhet eller intyg krävs Båtarna är lätta att hantera, komfortabelt inredda med kök och salong, 2-4 dubbelhytter med WC och dusch. Om du så vill, provianterar vi båten och lastar på cyklar, fiskeutrustning eller annat som du vill ha.

Att köra kanalbåt är enkelt och erbjuder roliga och trevliga upplevelser för alla åldrar.

Ny medarbetare på Poseidon Annette Sandqvist har anställts på Poseidon Travel som produktutvecklare och säljare. Annette har lång erfarenhet från resebranschen och kommer närmast från resebyrån Söderhavsresor och före dess var hon många år på Tour Pacific. Funderar du på att segla eller kryssa runt Tahiti, Tonga, Australien eller Nya Zeeland skall du kontakta Annette, hon har stor erfarenhet av dessa öar och länder. Kombinera t ex din segling eller kryssning med ett landarrangemang i Australien eller Nya Zeeland.

www.poseidontravel.se

Besök oss på Allt För Sjön Tillsammans med vårt moderbolag Hummingbird Travel finns vi i år på båtuställningen Allt För Sjön på Stockholmsmässan den 28 februari till 8 mars.

Konferens och kick-off Planerar ni ett arrangemang på företaget och vill att det ska bli något extra så hör av dig. Vi har genomfört många konferenser, säljtävlingar och andra företagsarrangemang med allt från 10 till 200 deltagare ombord på våra segel- eller kanalbåtar eller kryssningsfartyg. Kontakta Lars Linderot för en diskussion om hur vi kan hjälpa ert företag med nästa resa.


Följ med till Sällskapsöarna - eskadersegling i paradiset Under nästan tre veckor i april 2015 reser vi till Söderhavet med 32 gäster, till Franska Polynesien och Sällskapsöarna nordväst om Tahiti. Där är varmt, vindarna vänliga och människorna sällsynt sällskapliga. Seglatserna är behagliga mellan vulkan­öarna Huahine, Raiatea, Tahaa och Bora Bora. Runt öarna ligger skyddande korallrev med smult, smaragdgrönt vatten innanför. Årets eskadersegling i Söderhavet blev snabbt fulltecknad. Därför gör vi en ny resa i april 2016, så om du inte vill missa denna ”livets seglats” ska du boka en plats i god tid. Men se upp, det här är paradiset; många som kommer hit kommer aldrig härifrån - Tahitis kärleksblomma frangipani kan förändra livet för vem som helst............. I trettio år har vi arrangerat eskaderseglingar med charterbåtar i varmare farvatten. En gång räknade vi ut att vi seglat i 33 länder. År 1996 flög vi för första gången till Tahiti för att rekognisera. Planen var en eskader kring öarna med det trevliga namnet Sällskapsöarna. ”Söderhavets glömda öar” heter en bok av den svenske socialantropologen Bengt Danielsson. Det var han som tillsammans med norske upptäcktsresanden Thor Heyerdahl seglade balsaflotten Kon Tiki från Sydamerika till Polynesien i slutet av 1940-talet. Vi träffade Bengt i hans hem utanför huvudstaden Papeete och han delade med sig av sina erfarenheter efter 50 år i Polynesien. Efter äventyret med flotten stannade Bengt Danielsson i Söderhavet. Det är lätt att förstå varför, inga andra öar på jorden omges av ett så vänligt och romantisk skimmer. Först bodde han ett par år på den lilla atollön Raroia. Sen ville han uppleva mer av det verkliga Polynesien. Då valde han och hans fru Marie-Thérèse ögruppen Marquesas – den mest avlägsna i Söderhavet. Därefter bosatte de sig permanent på huvudön Tahiti. Bengt Danielsson gav oss råd om hur vi skulle lägga upp vår segling bland Sällskapsöarna. Vi följde hans råd då vi 1997 arrangerade den första eskaderseglingen - de råden gäller än idag.

litliga Moorings och Sunsail, världens största uthyrare med baser i 26 olika seglingsområden runt om i världen. De katamaraner vi kommer att segla med har all modern utrustning och är speciellt anpassade för segling i tropiska farvatten. Det är enkelt att segla här, behagligt varmt, vänliga

En fantastisk segling Sedan 1997 har vi arrangerat flera eskaderseglingar i dessa farvatten och flera hundra seglare har varit med på våra resor till Söderhavet. Och nu är det dags igen. Båtarna hyr vi från på-

Lär dig segla på vår seglarskola i Kroatien Följ med på seglarkurs i Kroatien och upplev samtidigt nya kulturer, underbara miljöer, delfiner, lokal mat och äventyr som bara nås på egen köl. Vårt systerföretag Croatia Yacht Club erbjuder en kombinerad chartersegling och seglarutbildning med erfarna utbildare/skeppare. Vi vägleder er till det stora steget, att hyra segelbåt på egen hand, med familj och vänner. Våra skeppare har lång erfarenhet av chartersegling och självklart också nödvändiga utbildningar som krävs för att få utbilda vidare. Veckan ger dig den blå intygsboken från NFB (Nämnden för båtlivsutbildning) med ett seglarintyg 1 och 2.

Så här kan ett dagsprogram se ut: Morgondopp eller dusch i land. Kontrollera väderprognosen på VHF, över internet eller via väderinformation på hamnkontoret. I samband med frukost planeras dagens segling. Förmiddagens skeppare ser till att båten är redo för dagens seglats och har samtidigt ansvar för att ta oss ut på havet och sätta segel. Dagens navigatör kollar igenom dagen segling en extra gång och rapporterar eventuella utmaningar som dagen segling kommer innehålla.Segeltrim, matlagning och utkik är några av de aktiviteter som förekommer ombord. Frivakten har en stunds avkoppling.

vindar, enkel navigationen och sällsynt sällskapliga urinnevånare. De bästa seglingsvattnen ligger nordväst om Tahiti, vid vulkanöarna Huahine, Raiatea, Tahaa och Bora Bora. Avstånden mellan öarna är bara 20-50 sjömil så dagsetapperna är lagom. Runt öarna ligger ett skyddande korallrev och innanför är vattnet smult och smaragdgrönt. Passagerna in genom reven är ordentiligt utmärkta och med röda och gröna prickar är det inga svårigheter för en svensk skärgårdsseglare att navigera rätt. Innanför korallreven ankrar vi upp i det lugna vattnet och tar ett dopp bland korallfiskar i regnbågens alla färger. Polyneserna har av tradition alltid levt vid stranden och livnär sig på fisk och frukt. Där har man byggt bambuhyddor och korallstenshus och enkla restauranger där man kan äta bananbladsinlindad fisk och grönsaker, tillredda i traditionell kokgrop. Ett möte med Polynesien är alltid omtumlande och seglare drabbas inte sällan av Söderhavskärlek och stannar för evigt. Här är lätt att leva och må bra. Men att arrangera en gruppresa hit, med allt vad det innebär i planering och kontaktnät, kräver stor erfarenhet. Det vet du att vi på Poseidon Travel besitter. Erling Matz, författare, sjöhistoriker och journalist - blir eskaderledare tillsammans med Lars Linderot, grundare av Poseidon Travel.

Ett lunchstopp görs eventuellt i en vik annars så äts det under seglingen. Vi samsas om att sköta maten och disken. Är vi i hamn har vi lagt till med aktern, kanske vi kompletteringshandlar mat och eller bunkrar dryck. Under eftermiddagens segling ansvarar nästa gäng för båtens och besättningens säkra framfart. Både navigering med sjökort och plotter tillämpas. Kvällen tillbringar vi i en vik eller marina där vi förtöjt aktern in mot klipporna eller bryggan, för en lugn natts sömn. Efter dagens segling hinns också eventuell övrig teori med och då jobbar vi utifrån utbildningsmaterialet och övar med hjälp av lokala sjökort. Skepparen föreläser också och vi diskuterar utifrån erfarenheterna från dagens segling. Priser från 8.885 kr per person inkl flyg.

Nyhetsbrevet Åhoj utges av Poseidon Travel AB, Kajpromenaden 22, 252 67 Helsingborg. Ansvarig utgivare: Lars Linderot Tel 042-37 40 00, info@poseidontravel.se - www.poseidontravel.se Återgivande av innehållet tillåts med angivande av källan. Poseidon Travel ingår i resebyråkoncernen Intoit Holding AB - www.hummingbirdtravel.se

Ohoj nr 1  
Ohoj nr 1  
Advertisement