Page 1

Protestno zaprtje Športno rekreativnega centra Grič za javnost Zaradi nerazumljive gonje in stalnih pritiskov Inšpektorata za RS za promet, energetiko in prostor (prej Gradbeni inšpektorat) bomo zaprli Športno rekreativni center Grič za javnost in tako opozorili na probleme, s katerimi se soočamo pri urejanju ŠRC Grič.

Po 13 letih, odkar smo začeli z urejanjem starega kopališča ob reki Krki v kraju Velike Malence pri znani gostilni Grič in brezplačno nudili vsem obiskovalcem bivanje v naravi, uporabo športnih igrišč, dostop do reke Krke in podobno, bomo protestno zaprli. Za nas je nerazumljiva gonja gradbenega inšpektorja – sedaj inšpektorja za promet, energetiko in prostor, ki želi na vse načine onemogočiti uporabljanje ŠRC Grič, čeprav ta nudi vsem obiskovalcem brezplačno uporabo. Ravno tako brezplačno nudi prostor za delovanje dvema športnima kluboma, v katerih več kot 40 otrok trenira in se giblje v naravi, poleg ostalih vidnih uspehov pa so na nedavnem državnem prvenstvu osvojili pet naslovov državnih prvakov. Vodja inšpekcije izpostave Novo mesto – Celje s svojimi odločbami grozi, da bo onemogočil obratovanje ŠRC Grič in s tem tudi posledično ne bo več mogoč dostop obiskovalcem in delovanje obeh klubov. Vendar očitno to inšpektorja ne moti preveč. Ni mu mar, če bo tako onemogočil dostop tisočem ljudem in otrokom, ki vsako poletje v ŠRC Grič brezplačno preživljajo svoje počitnice, saj si dragega dopusta ne morejo privoščiti. Ni mu mar za vse mlade, ki se tu ukvarjajo s športom in trenirajo veslanje in dosegajo odlične rezultate tudi na državnih prvenstvih. Ni mu mar, če bo tako zaprl znano turistično točko, ki nudi paleto turističnih storitev in je tako dodatna ponudba brežiškega turizma. Le s tem, da o takih problemih obvestimo javnost, lahko pokažemo na nerazumljive pritiske in nerazumljiv odnos odgovornih, ki je privedlo do tega, da bomo vrata ŠRC grič zaprli na vrhuncu poletne sezone.

Podpora občine in lokalnega okolja Čeprav občina in lokalne organizacije podpirajo delovanje in ureditev ŠRC Grič ( priloga pismo o nameri) kakor tudi občani in obiskovalci ( več kot 520 podpisov podpore v prilogi), da lahko ŠRC Grič vsem obiskovalcem brezplačno nudi dostop do vode, bivanje v naravi, uporabo igrišč in igral, pa to očitno ne prepriča inšpektorja, ki nadaljuje gonjo proti mani in vsem, ki se trudimo, da bi lahko vsako leto omogočili takšno brezplačno uporabo ŠRC Grič-a.


Izvirni greh Na spodnji sliki lahko vidite plavajoči bife – po izdanem certifikatu Bureau Veritas, ki je od RS Slovenije pooblaščena organizacije ( v prilogi) je to plavajoča naprava. Menim, da večina ljudi, ki vidi te fotografije lahko zaključi, da gre za nekaj, kar plava in da le to ne more biti gradbeni objekt.

Slika1: plavajoči bife ob poplavi leta 2010


Slika2: plavajoči bife ob poplavi leta 2009

Vendar je gradbeni inšpektor Matjaž Golob, ki je bil pred kratkim obsojen prejemanja podkupnine, z neresničnimi navedbami v svoji odločbi začel gonjo proti meni in vsem, ki se trudimo pri urejanju ŠRC Grič. Z navedbo neresničnih dejstev je opravičil svojo mnenje, da gre za gradbeni objekt in zahteval gradbeno dovoljenje oziroma odstranitev tega bifeja. Pred tem je na tem mestu stal premični bife na kolesih, za katerega sem v preteklosti dobil tudi dovoljenje za delovanje. Plavajoči bife pa sem naredil ravno zaradi tega, ker na tem delu Krka večkrat poplavlja in ker takšen bife brez problema preživi tudi poplave, kar se pokazalo tudi leta 2009 in 2010. Menim, da nobeden od vas še ni videl gradbenega objekt, ki bi plaval. Sledila je seveda pritožba z dokazili, da bife plava, da nima komunalnih priključkov in da ni trajno povezan s tlemi, kar je trdil inšpektor Matjaž Golob. Drugostopenjski organ je verjel neresničnim navedbam inšpektorja Goloba in tako potrdil njegovo odločbo.

Smo ali nismo pravna država oziroma ali smo vsi obravnavani enakopravno? Na spodnji sliki lahko vidite sliko spornega objekta znanega Slovenca, za katerega se sodišče ni moglo odločiti, ali gre ali ne za gradbeni objekt, ki potrebuje gradbeno dovoljenje, in je postopek


vrnilo na prvo stopnjo. Vse skupaj traja že več kot sedem let. V mojem primeru pa sem po dveh mesecih že prejel odločbo o odstranitvi.

Slika 3 - Foto: Anže Petkovšek

Vsakemu, ki primerja obe sliki, je jasno, da gre za povsem različni stvari in da gre za različno obravnavo. Sodišču smo poleg ostalih dokazov predložili tudi izvedeniško mnenje sodno zapriseženega izvedenca gradbene stroke (v prilogi) in certifikat (v prilogi), ki ga je izdal Bureau Veritas, ki je s strani Republike Slovenije pooblaščen zavod, da gre za plavajočo napravo in ne za gradbeni objekt. Tudi to ni pomagalo, da bi sodnik sprevidel, da je takrat gradbeni inšpektor v svoji prvi odločbi navajal neresnice. V odloči je bil odrejen tudi odklop električne energije, čeprav le ta ni bila priklopljena na bifeju.

Kanček srčnosti S prošnjo, da elektriko potrebujemo za delovanje društva in s tem tudi za urejanje ŠRC Grič, da lahko vsem nudimo brezplačen dostop in uporabo ŠRC Grič, športnih igrišč in dostop do reke Krke, kakor tudi omogočamo delovanje obema kluboma, je inšpektor dovolil ponovni priklop in smo elektriko ponovno dobili.


Nerazumljivo vztrajanje z namenom uničenja ŠRC Grič Inšpektor je pri svojem ponovnem pregledu ugotovil, da podjetje Svibor, d. o. o., ki mu je inšpektorat izdal prepoved obratovanja in delovanja, to prepoved spoštuje in v ŠRC Grič več ne obratuje, čeprav to za podjetje pomeni strahotno gospodarsko škodo. Da bi se urejanje ŠRC Grič izvajalo še naprej in na ta način omogočalo tudi letos vsem obiskovalcem brezplačen vstop in uporabo ŠRC Grič, pa društvo opravlja dejavnost. To je tudi edini prihodek društva, da lahko pokrije zelo velike stroške urejanje in obratovanja ŠRC Grič.

Z novo odločbo dokončno zaprtje ŠRC Grič Seveda pa je inšpektor Tonček Žigante pohitel in hitro izdal novo odločbo, v kateri je zagrozil s ponovnim odklopom električne energije. S tem bo očitno dosegel, da bo ŠRC Grič zaprl svoja vrata za vse obiskovalce in za oba športna društva.

Ko birokrat ubije inovativnost Kot je bilo omenjeno, že 13 let urejamo in se trudimo, da bi ŠRC Grič nudil obiskovalcem čim več možnosti druženja v naravi, ukvarjanja s športom, dostop do krasne reke Krke, brezplačno uporabo športnih igrišč, turistične storitve kot dopolnilo obstoječi turistični ponudbi. Ravno toliko let pa se borim tudi z raznimi birokratskimi ovirami in raznimi državnimi inštitucijami, ki z neskončnimi zahtevami omejujejo razvoj inovativnega turizma. Ravno zaradi poplav sem razvil plavajoča napravo – bife, ki plava. Seveda gradbenega bifeja ne bi postavljal iz dveh razlogov: 1. ker vem, da bi ga vsaka poplava zalila in uničila; 2. ker vem, da zanj ne bi mogel pridobiti gradbenega dovoljenja. Tako sem naredil plavajoči bife, ki je do sedaj preživel že dve poplavi. Mogoče bi se kdo iz tega projekta kaj naučil, mogoče bi moje izkušnje še komu pomagale rešiti problem, saj vemo, da je Slovenija zelo izpostavljena poplavam. Očitno to ni zanimalo gradbene inšpekcije. V letu 2009 sem prejel tudi nagrado za najbolj inovativno idejo v turizmu – Snovalec 2009 za projekt plavajočega apartmaja. Le ta sedaj plava v ribniku na lokaciji ŠRC Grič. Očitno je tudi to zmotilo inšpektorja Žiganteja, ki se je sedaj, ko je videl, da ta apartma plava, spravil na ribnik. Ribnik velikosti 9x9 metrov in povprečne višine 50 cm, ki je montažno narejen, kot so bazeni na dvoriščih iz folije, in podprt s strani – torej je montažen in razstavljiv v 30 minutah, je očitno poleg plavajočega bifeja najbolj moteča ''črna gradnja'' v Posavju. Inšpektor je za ta ribnik izdal odločbo o rušenju in zagrozil s kaznijo 40.000 €.


Sedaj se več ne čudim, zakaj g. Boscarol in podobni opozarjajo na za podjetnike neprijazno okolje. Ko to začutiš na svoji koži, ti je jasno, da so to le lepe besede o inovativni Sloveniji, ki nas bo popeljala iz krize, medtem ko te resnično življenje sooči z birokratskimi ovirami, ki lahko takšno inovacijo ubijejo že v rani mladosti.

Nizozemska – dežela priložnosti Ker mi očitno doma v Sloveniji ne bo uspelo, sem šel na Nizozemsko iskat nove priložnosti. V prejšnjem mesecu sem jo obiskal z družino in videl, da mi pač doma ni usojeno razvijati inovacij. Neskončne možnosti za plavajoče apartmaje in plavajoče hiše, neskončne kolesarske poti, ureditve ob in na vodi in še veliko drugih stvari pričajo o tem, da si država sama piše zakone in ustvarja okolje za razvoj in da naj bi bili uradniki tisti, ki bi s prenašanjem teh zakonov v življenje pomagali podjetnikom na njihovi poti, saj bodo ti podjetniki kasneje prispevali v državni proračun. Na žalost pri nas tega zavedanja še ni in očitno ga še nekaj časa ne bo. Zelo krasno potovanje, na katerem sem navezal stike in spoznal že nekaj ljudi, ki so pokazali zanimanje za moje apartmaje na vodi, mi vliva novo upanje in daje novih moči za uresničevanje inovativnih idej.

Sporočilo mladim Pred kratkim sem prebral članek, na katerega me je napotila prijateljica in v katerem maturant razmišlja o našem šolskem sistemu. O problemu mladih, ki čeprav imajo diplome, še nimajo nič. Pa tudi če bi imeli željo in voljo ... Vse omejitve in vsi zakoni, predpis, akti, birokratske ovire, inšpektorji … Vse je tu, da omejuje in postavlja ovire in meje … Kakšno sporočilo lahko dam mladim po 13 letih borbe z vsemi mogočimi ovirami na tej tako imenovani podjetniški poti? Le s težavo bi koga navdušil in mu povedal kaj navdihujočega, mu pokazal, da se splača boriti z birokratskimi ovirami, namesto da bi ustvarjal, bil inovativen in lastnim delom služil denar. Potem se pa vsi skupaj čudimo, da mladi niso podjetni … Če mene vprašate, me to nič več ne čudi ...

Za zaključek V vseh teh letih borbe z birokratskimi ovirami doživljam tudi lepe trenutke. Spoznal sem, da imam zelo veliko prijateljev, ki me niso zapustili tudi takrat, ko je bilo težko in so mi vedno stali ob strani in me spodbujali, naj ne odneham in naj se borim naprej. V veliko pomoč mi je tudi družina in predvsem oba sinova, ki uživata na in ob Krki in ki sta eden od glavnih vzrokov, da vztrajam tudi naprej. Sem pa dobil tudi namige, da ne bi smel te problematike deliti z javnostjo in da mi to lahko škodi in podobno. Meni veliko več ne more škoditi … Mislim, da s tem, ko imajo takšni inšpektorji toliko ''moči'', da lahko z neresnicami zapirajo vsem brezplačno dostopen prostor, da mora o tem slišati vsa javnost … Da bomo na to opozorili, bomo protestno zaprli ŠRC

Grič v četrtek, 23. 8. 2012.


Ta dan bom dosegljiv tudi za novinarje od 9.00h do 13.00h, ki bodo lahko dobili dodatne informacije in vpogled v dokumentacijo. Ravno tako bomo od tega dne zbirali tudi podpise podpore za ohranitev ŠRC Grič. Za vse ostale informacije sem dosegljiv na gsm 040 757 756 Z upanjem na boljšo prihodnost

Mitja Oštrbenk

Obvestilo_za_javnost_in_dr%C5%BE.institucije-_zapiranje_%C5%A0RC_Gri%C4%8D____23.8_2012  

http://posavje.info/images/stories/2012-08/Obvestilo_za_javnost_in_dr%C5%BE.institucije-_zapiranje_%C5%A0RC_Gri%C4%8D____23.8_2012.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you