Page 1

Ivanhoe 2.0 Roots of Interactive Society

porus

U

N

vakshoor

S

W


PART 01

Private Household -families & couples

Understanding the Brief & the existing stigma of Social & Affordable Housing in city of Sydney

Existing psychological & emotional separation

65% PRIVATE

NSW Land and Housing Corporation (LAHC) has almost 60% stocks in Sydney residential development but is currently facing shortage in social and affordable housing segment for middle and low income groups. The competition brief has following major objectives which need conscious consideration in the architectural planning and design for a piece of land in Macquarie University Precinct. 1. Break the existing between Private and Social

psychological - Affordable

stigma housing.

2. Increase interaction between different income groups for higher motivated social development of the community. 3. on

Provide residence a 8.2 Ha

to site

2,500 at

households 2.9 FSR

Proposal to bind them together to uplift the social status core of the less fortunate

social & affordable

Affordable & Social Household -singles, divorcees, social offenders.

35%


Precedent Study 1. Central Market Plaza Brunswick Centre, London - Patrick Hodgkinson 2. Stepping Building Mass Sirius Building, Sydney - Tao Gofers 3. Residential Facade System King’s Cross Arthouse, London - dRMM Architects

1

2

3

From the selected precedent studies, Brunswick Centre by Ar. Patrick Hodgkinson was an inspiration in understanding the design of a socially active public domain in a housing complex master plan. Sirius Building in Sydney by Tao Gofers was studied during the apartment building design stage where I understand that a simple stepping morphology creates an aesthetic effect of blending with the surrounding environment. Facade Design of King’s Cross Arthouse by dRMM Architects expresses a creative use of 3 shades of cladding panels with several exterior layers such as operable louver screens, corner balconies, different size fenestrations, etc.

Image Credits 1. http://www.c20society.org.uk/ 100-buildings/2006-brunswick-centre-london/ 2. http://www.domain.com.au/news/ sirius-uncertainty-at-the-rocks-20141114-11lt8j/ 3. http://www.abtecbt.com/wp-content/uploads/ 2014/10/arthouse-large.jpg


Analysing opportunities of the Site

Ivanhoe Estate is located in northern part of Sydney city which is around 18kms from the city centre. It is currently housing around 1000 tenants in 259 residential unities. It is located on Herring and Epping roads in Macquarie Park on the southwest corner of the Macquarity University Station priority precinct. The priority precinct is expected to increase in density to accommodate an additional 5800 homes by 2031. Around one third of this population increase will be accommodated on the Ivanhoe site.

Site Location Plan


1

2

Macquarie Park is located in north-western Sydney. The whole are between Parramatta and Lane Cove Rivers was known by its Aboriginal inhabitants as Wallumutta. Early European settlement established the town of Ryde and the natural bush land began to be cleared to make way for roads, housing, market gardens and poultry farming. The establishment of Macquarue University and associated Macquarie Park employment area brought significant change to the character of the area including substantial rezoning of bushland for industrial purposes. The area now provides the fourth largest centre for employment in NSW and is host to concentration of high tech businesses specializing un fields including computing, medical and scientific technology. The Macquarie University station precinct is a NSW Priority Growth Precinct and is expected to increase in density to accommodate an additional 5800 homes by 2031. The Macquarie Park Ivanhoe Estate is encompasses in this precinct and will contribute in this precinct to the uplift.

1.

Rail network & proximity to Central -existing city center and Paramataproposed city center

2.

Bus & Train circulation Close proximity to public

3.

Public amenities Abundant resources surround the site to support high density Housing development

transport


01

Existing Master Plan

The site consists of single to which are planted along the

4 storey apartment units curvilinear internal roads.

Thick vegetation exists throughout the site with significant development along the west’s side which acts as a noise buffer to the Herring and Epping road traffic. A kindergarten is places right at the centre of the site which is highly active and well connected to the existing tenants and visitors. The Shrimpton’s creek to the south connects the site to neighboring recreation spaces and natural reserves. It also acts as a barrier to the industrial activities in Macquarie Park.


Single Access Master Plan Single access point dead-end restricts

to the smooth

site with internal

a

closed circulation.

Curvilinear road network encourages slow vehicular movement in the steep sloping site.

Low-rise continuous curvilinear building masses with 1 to 4 storey’s were developed on the sloping topography to create defines separation between public and private spaces.

Backyard of open spaces

The solar

low-rise access

row house which were

building to the

apartments were identified unused by apartment unit

masses and open spaces

as private households.

orientation maximizes and public domain.

6 hrs

4 hrs

2 hrs

<=0 hrs


02

Can we retail maximum vegetation with 3 large Communal Gardens..?

The idea to retain the existing vegetation layer of the developing 3 looped building masses which create 3 gardens which have minimum construction impact on

site directed to large communal the ecosystem.

Concept Central

Activity

Spine

that connects all residents with communal spaces and activity zones throughout the site.

Retain

existing

Kindergarten

as an emotional connection for the existing tenants of different generations who have spend their childhood in that space.

Communal Courtyard Planning with creates several interactive spaces for residents to mix and enjoy shared amenity to the maximum.


Single Access Master Plan Single access point dead-end restricts

Single addition

access of

to the smooth

site with internal

point to a closed

a

closed circulation.

the site is loop for

retained smooth

with an circulation

The continuity of the existing building mass was streamlines into 3 closed loops which maximize the definition of separation between the street and communal spaces.

Large communal open space was designed in the courtyard of the buildings to maximize visual connectivity and social security.

The proportion of the more solar access

north and central because of its

courtyards are receiving north-south orientation.

6 hrs

4 hrs

2 hrs

<=0 hrs


03

Can we have more intimate proportion courtyard that creates social interaction..?

The idea was to break down the large courtyard into smaller proportions which create more opportunity for social interaction among tenants and recreation space for children.

Concept Central

Activity

Spine

that connects all residents with communal spaces and activity zones throughout the site.

Retain

existing

Kindergarten

as an emotional connection for the existing tenants of different generations who have spend their childhood in that space.

Communal Courtyard Planning with creates several interactive spaces for residents to mix and enjoy shared amenity to the maximum.


Single Access Master Plan Identification of due to single

Secondary cardinal

high entry

/

traffic exit

pedestrian orientation

congestion might cause to and from the site.

streets to

were maximize

designed in solar access.

Retention of courtyard building blocks with reduced scale to comply with ADG specified Building depths and natural ventilation requirements.

Use were

of

shared devised

as to

well as mitigate

semi diverse

private user

open spaces requirements.

The enclosed building volume around the couryard reduces solar penetration to the ground, while the north-south plaza street receives conditioned solar access.

6 hrs

4 hrs

2 hrs

<=0 hrs


04

Final Design

Creation of open ended and well proportioned courtyards that are equally distributed throughout the site to provide equal access to shared amenities. Several activity nodes and landmarks give orientation to the visitors and a unique character to the site.

Concept Central

Activity

Spine

that connects all residents with communal spaces and activity zones throughout the site.

Retain

existing

Kindergarten

as an emotional connection for the existing tenants of different generations who have spend their childhood in that space.

Communal Courtyard Planning with creates several interactive spaces for residents to mix and enjoy shared amenity to the maximum.


Single Access Master Plan Several access routes are designed for the site as well as the adjacent properties thereby maximizing smooth traffic circulation.

The adjacent street extends along the Shriptonâ&#x20AC;&#x2122;s creek to create additional access routes as well as a defined edge to the site which also activates the central plaza street.

The closed building mass was segmented to L & C shape building masses to create a balance of opening and enclosed to the semi private courtyards.

Diverse spatial qualities were induced in developing more interactive communal open spaces like common Plaza square in the centre, courtyard spaces overlooked my apartment units, and sky gardens at intermediate building levels.

The size of courtyards volumes were analyzed to

and the proportion of create well lit courtyard

building spaces.

6 hrs

4 hrs

2 hrs

<=0 hrs


AA

AA

Master Plan 0

25

50

100


Physical Model

1

2

Section AA 0

25

50

100

3

1.

Master Plan Model Clear orientation and direction of streets with uniform distribution and spacing of buildings and opens spaces.

2.

Curved Plaza Street Slight curvature to the street maximizes visual connectivity to the building frontage and intermediate activity nodes and courtyards.

3.

Courtyards Semi private courtyard spaces encompassed by residential blocks encourage social interation and recreation to residents of all age groups.


PART 02

Apartment Building Design As a part of the second half of the competition, a unit is being selected based on personal preferences. I have selected this unit because of its adjacency to the kindergarten which needs conscious and sensitive design decisions so that it blends seamlessly within the new built environment

Site Plan 0

50

100

200


Junction of Circulation routes

Adjacent to existing kindergarten

High

Adjacent

Opportunities & challenges to consider in the design of this building As a part of the second half of the competition, a unit is being selected based on personal preferences. I have selected this unit because of its adjacency to the kindergarten which needs conscious and sensitive design decisions so that it blends seamlessly within the new built environment

public

visibility

6mt drop in the site topography

High

open

solar

spaces

access


Can a building respond to its topography, adjacent kindergarten and shared amenities..? The idea for the apartment design has emerged out of the site and its context. The block sits adjacent to a single storey kindergarten which was proposed to be retained in the master plan. Kindergarten is one of the significant social agencies which bring the society together through the mix of children. This aspect has been utilized in activating the public domain and the experience of the residents.

South Elevation 0

2

4

8

16


Proposed

Building

envelope

Smooth

transition

along

the

edge

Design Process The building attempts to respond to the solar access to the apartment units as well as the open space of kindergarten to the south.

Maximize solar access to the open space of kindergarten

Building mass rising with the topography

The building mass has been also inspired from the rising topography and the 6 meter level difference between the two ends of the building. The provision of Social & Affordable housing tenants are designed to provide mixed opportunity to Affordable and Social housing tenants to mix with Private tenants at multiple levels in the floor wherein there will be a mix of Private and social, Social and affordable along with separate levels of only private, social and affordable.

Maximizing View to the Shrimpton creek

Connection of Open space with public domain for maximum interaction

Diverse mix of Private Social

Affordable

Facade design to integrate and enhance the significance of kindergarten in the new built environment


BB

AA

Integration with ground plan Provision of town-house units on the street front attempts to activate the street and provide passive surveillance to the public domain.

BB

SITE PLAN 0

4

8

16

AA

32


Well proportioned Public domain and integration of building into the topography with conscious cut/fill

Road

SECTION AA

The townhouses split at ground level to mitigate the sloping topography thereby creating direct access from the courtyard as well as street level. The junctions of the two streets are accentuated by a double height void in the centre of the building at ground level which connects the public domain to the internal courtyard.

Road Courtyard

SECTION BB 0

4

8

16

32


1ST & 2ND LEVEL

7TH & 8TH LEVEL

GROUND LEVEL

5TH & 6TH LEVEL

BASEMENT LEVEL

3RD & 4TH LEVEL

FLOOR PLANS 0

2

5

10

20


SECTION AA 0

2

4

8

16


4.5m Section AA Studio Unit

Apartment Unit Design These units are designed to meet the Australian lifestyle of open living with 2-3 meter deep balconies which are accessible by both living room and bedrooms.

Section BB

4.5m

The units are plans on a grid of 4.5meter width which helps in creating a unique apartment mix on different floors thereby creating diversity in the buildingâ&#x20AC;&#x2122;s exterior appearance.

1 Bedroom Unit

4.5m Section CC

4.5m

APARTMENT UNIT PLANS 2 Bedroom Unit

0

1

2

5

10


SECTION BB 0

2

4

8

16

Social & Affordable Housing  

Semester 1 project at UNSW, Master of Architecture course. 13 week project duration. Includes Master Planning and Apartment design according...

Social & Affordable Housing  

Semester 1 project at UNSW, Master of Architecture course. 13 week project duration. Includes Master Planning and Apartment design according...

Advertisement