Page 1

Boedapest De stad waar alle zintuigen bij elkaar komen

Excalibur Tours Excalibur Tours neemt je mee in een onvergetelijke reis door Boedapest! Helemaal aangepast op jou wensen en behoeften.

Experience Voor ieder individu een andere ervaring. Boedapest brengt voor ieder wat wils!

Zintuigen Ervaar de geur en smaak van Boedapest en krijg een indruk van wat er allemaal te zien is ĂŠn waar je een Hongaars gevoel van krijgt.


Inleiding

Boedapest, stad aan de Donau, werd in 1873 gevormd door het samenvoegen van Boeda, op de westelijke oever, en Pest, op de oostelijke oever. De stad biedt door haar snelle groei mooie brede boulevards, prachtige gebouwen met rijk geornamenteerde gevels. Hier heeft Boedapest haar bijnaam ‘Het Parijs van het Oosten’ aan te danken. Op de westelijke oever van Boedapest ligt het stadsgedeelte Boeda. Dit is de oude hoofdstad waar rijke families op de beboste heuvels hun villa’s bewoonden en vanuit waar de overheid haar land bestuurde. Ten oosten van de rivier ligt Pest. Dit is het stadse gedeelte van Boedapest. Hier is het leven druk, hectisch maar vooral heel gezellig. Een bezoek aan Boedapest is een reis door de tijd waarbij al je zintuigen worden geprikkeld. De pracht van de stad, de geluiden van het leven in die stad, de smaak en geur van het heerlijk eten en het gevoel dat de stad en haar verhalen opwekken zijn gewoonweg memorabel te noemen.

In dit magazine maak je kennis met de prikkelingen die Boedapest te bieden heeft.

1


Inhoudsopgave

Inleiding 1 Zien 3

Horen 7 Proeven 9

Ruiken 11 Voelen 13 Dankwoord 16

2


Zien

Arm en rijk, historisch en modern, heuvels en vlak, dit zijn de tegenstellingen die Boedapest het best omschrijven. Deze kenmerken komen ook duidelijk terug in de bezienswaardigheden van de stad. Een stad met een rijke geschiedenis als Boedapest heeft daarom veel te bieden.

Boedapest is dé stad als je geïnteresseerd bent in kunst en cultuur. Naast de verscheidene musea is er ook op straat veel kunst te vinden. Ieder museum in Boedapest leert je iets over de cultuur, historie en kunst van het land en de stad. Bezoek bijvoorbeeld het Sziklakórház Múzeum. Dit museum laat je een grot zien die tijdens de tweede wereldoorlog en de Hongaarse revolutie dienst deed als ziekenhuis en nucleaire bunker. Dit is een uniek museum die je graag alles laat zien over de denk- en werkwijze van de Hongaren in de Tweede Wereldoorlog en de Hongaarse revolutie. Na het bezoeken van dit museum is het leuk om door te lopen naar het Vissersbastion en via deze weg terug naar beneden. Vanaf het Vissersbastion heb je een uniek uitzicht over het Parlementsgebouw. Wanneer je de tocht vervolgt naar beneden, zie je aan de voet van de heuvel de opvallende kabelbaan waarmee je, voor een paar euro, Castle Hill kunt bezoeken.

3


Boedapest is niet alleen een stad met kunst en cultuur opgeslagen in musea. De stad zelf is ook ÊÊn groot kunst en cultuur museum. De kunst die je op straat ziet laat je kennis maken met het verhaal van de stad. Op de straat vind je verschillende kunstwerken die het verhaal van Boedapest vertellen. De meeste van deze kunstwerken zijn ter nagedachtenis van de mensen die gestorven zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Hongaarse Revolutie. De muurschilderingen, vervallen huizen en diverse winkeltjes maken de stad ideaal voor een culturele stadswandeling. In het stadse gedeelte van Boedapest vind je doorgaans veel boetiekjes met tweedehands artikelen, spullen uit de oorlog en winkels die materialen hergebruiken. Ook zie je speciale designerboetiekjes die gevestigd zijn in kleine panden. Hier werken zij aan de meest aparte ontwerpen. Door een stadswandeling beleef je Boedapest op zijn best. Ben je niet zo van het wandelen, dan brengen de populaire gele taxi’s je voor een kleine vergoeding naar de gewenste bestemming. Ook met het openbaar vervoer kom je in een korte tijd op de beste plekjes.

4


5


Naast de kunst en cultuur biedt Boedapest ook veel groen. De verschillende parken, pleinen en niet te vergeten het Margaretha eiland geven de stad een groene kleur. Ga voor de rust eens lekker wandelen in ĂŠĂŠn van de vele parken, of bezoek het eiland. Vanaf het Margaretha eiland heb je een uniek zicht over de Kettingbrug, de Donau en de beide stadsdelen. Aan de westelijke kant Boeda en in het oosten Pest.

6


Boedapest is een bruisende metropool. Een stad waar dit zeker ook te horen is. Overal is het druk op straat; de auto’s, de mensen, de gezelligheid. Je hoort het door de hele stad. De stad is daardoor niet alleen een lust voor het oog, maar ook zeker voor de oren.

7


Horen

Het nachtleven van Boedapest is bruisend, uitgebreid en erg levendig. In de verschillende wijken van de stad is er voor ieder wat wils. In de Joodse wijk vind je een heleboel artistieke bars terwijl rond de Liszt Ferenc tér het uitgaansleven wat hipper is. Rond de Liszt Ferenc tér zijn de oude pakhuizen in de stad omgebouwd tot clubs. Naast het bruisende uitgaansleven worden er in Boedapest ook vele evenementen en festivals georganiseerd. Het Sziget festival is daarvan het meest bekend. Dit jaarlijks terugkerende festival trekt per jaar zo’n 370.000 bezoekers en is daarmee één van de grootste festivals van Europa. Het Sziget festival heeft een breed muziekaanbod. Naast het hoofdpodium zijn er podia voor jazz, blues en wereldmuziek. Verder kun je op dit festival ook theatervoorstellingen en films bekijken. Een heel veelzijdig festival dus en zeker de moeite waard om te bezoeken! Naast het Sziget Festival worden er nog vele andere evenementen georganiseerd in Boedapest zoals het Jazz Spring Festival, het Wagner in Budapest Opera Festival en het Oktoberfest Budapest.

Boedapest is dus wat muziek betreft een zeer veelzijdige stad en wat opvalt is dat de inwoners van deze stad ook erg trots zijn op hun eigen traditionele muziek en dans. Hongaren zijn hardwerkende mensen die streng voor zichzelf zijn en het leven zwaar opnemen. Dit is ook terug te zien in hun dans en muziek. Het dansen is een ernstige zaak en de Hongaren zoeken in het dansen een uitdaging om het zo moeilijk mogelijk te maken. De muziek zit vol emoties en is erg meeslepend. Hongaren houden van langzame klaagliederen maar ook van opwindende zigeunermuziek. Wil je nu eens deze echte Hongaarse muziek en dans zelf meemaken dan is een bezoek aan de Fonó-club een echte aanrader. Dit is een platenzaak waar live muziek wordt gespeeld en traditionele Hongaarse dansen worden opgevoerd. Verder is een bezoekje aan het restaurant Matyas Pince ook een echte aanrader. In dit restaurant worden traditionele Hongaarse gerechten geserveerd. Terwijl je aan het dineren bent wordt er live Hongaarse muziek gespeeld en worden er Hongaarse dansen opgevoerd.

8


Proeven

Boedapest is een veelzijdige stad met vele smaken. De Hongaren zijn erg trots op het traditionele eten en drinken. Daartegen over zijn er veel internationale invloeden en varianten te vinden op de traditionele keuken. Palinka is een typisch Hongaars drankje. Het is een vruchtenbrandewijn die vooral gemaakt wordt van appels, abrikozen, peren of pruimen. De drank lijkt op de Nederlandse jenever maar is een stuk sterker. Op het Hongaarse plattenland wordt het door de boeren zelf gestookt. Ieder jaar in de maand mei wordt in het Buda Kasteel een Palinkรก Festival gehouden. Dit is zeker een aanrader voor bezoekers, omdat de verschillende soorten dranken gedronken kunnen worden.

Een ander typisch hongaars drankje is Zwack Unicum, dit is een drankje dat door de familie Zwack gebrouwen werd en nu voor de Hongaren nog steeds een ontzettend populair drankje is. Vroeger werd deze drank als medicijn gebruikt tegen kwalen. Unicum is een sterke kruidenlikeur. Een bezoek aan het Zwack Museum brengt je veel informatie over de Hongaarse drank, cultuur en geschiedenis. De drank wordt gemaakt van veel verschillende medicinale planten en kruiden. Er worden meer dan 40 verschillende soorten kruiden verwerkt in het drankje zoals paardenbloem en kamille. Het is een bitterzoete drank met een sterke nasmaak, tijdens de tour worden verschillende glaasjes aangeboden. Ook water wordt in Boedapest op een net iets andere manier gedronken dan in Nederland. Bij de iets chiquere barren wordt het water geschonken met een stukje komkommer erin. Buiten dat dit er erg leuk uitziet smaakt het tevens erg lekker en verfrissend.

9


Verspreid over de stad zijn er verschillende stands te vinden die kleine toastjes verkopen. Deze toastjes zijn een lust voor het oog en de tong en kosten nog geen euro. In de Hongaarse keuken wordt veel gebruik gemaakt van vlees. Wil je in een authentiek Hongaars restaurant eten tussem de Hongaren dan is Kádár etkezde aan te raden in de Joodse wijk. Ook de typisch Hongaarse Goulash mag in deze stad zeker niet overgeslagen worden. Op de Goulash zijn vele varianten te vinden. Als je na de grote vleesgerechten nog niet uitgegeten bent kun je kiezen uit talloze desserts. De Kürtoskalàcs rolls zijn tevens overal in de stad terug te vinden. Het deeg van deze snack wordt alleen van natuurlijke ingrediënten gemaakt en om een houten stok gerold. Vervolgens wordt het gebakken in vet en kun je kiezen uit een aantal toppings. In de middag wordt er door de Hongaren warm gegeten. Bij de restaurants kost een lunch nog geen drie euro. Voor dit geld krijg je een voorgerecht als soep, een hoofdgerecht als spaghetti en een blikje fris. Veel Hongaren kiezen ervoor om tussen de middag uit eten te gaan. Daarnaast wordt er door Hongaren veel gewerkt in restaurants en lunchrooms. Bij iedere eetgelegenheid kan er gebruikt worden gemaakt van gratis Wi-Fi. De laptops kunnen tijdens het roken van een sigaret gewoon op tafel blijven staan, dit vanwege het vele cameratoezicht in de stad. Hierdoor is er ook weinig criminaliteit.

10


11


Ruiken

Boedapest is een erg schone stad waar weinig tot geen afval voorkomt door de stad heen. De enige plekken waar het niet fris ruikt zijn de open gedeelten van de ondergrondse metrostations. De geuren in de stad komen veel overeen met andere wereldsteden. Toch onderscheid Boedapest zich op een aantal facetten.

De Kürtoskalàcs rolls ruiken erg lekker naar pas gebakken deeg. Rond etenstijd vult de stad zich met de geur van vers bereid eten. Waar de mens automatisch honger van krijgt. Buiten etenstijd ruikt de stad niet anders dan een andere stad. Een leuk restaurant is Mátyás Pince. Hier kun je voor een klein bedrag luxe dineren. In dit restaurant waan je je in het leven van een rijke Hongaar. Tijdens het dineren wordt er live muziek gespeeld en is er een Hongaarse dansshow. In de sfeervolle Gozsdu Bazaar kun je bijna alles vinden, van porselein en kunst tot de Hongaarse gerookte paprika en Tokaji wijn. Deze bazaar is gevuld met rijke geuren. Het pand heeft een authentieke uitstraling. De gerookte paprika vind je in bijna alle souvenirwinkels en is een erg bekend souvenirtje. De heuvelachtige rechteroever van de Donau is de groene kant van de stad. Er is hier veel meer ruimte dan aan de andere kant van de rivier. Het ademt hier rust, ruimte en natuur. Er zijn veel parken en het ruikt er fris en natuurlijk. In deze parken is er altijd plek om bij te komen van een lange avond of alle bezienswaardigheden in Boedapest.

12


Voelen

De gemoedelijke en kleurrijke undergroundsfeer in de straten van Boedapest zorgen voor een grote aantrekkingskracht op met name jonge reizigers. Het rijke gevoel dat je krijgt van een portemonnee met duizenden forinten erin, die eigenlijk maar een paar euro waard zijn, geeft Boedapest in combinatie met de underground sfeer een bijzonder gevoel.

13


Boedapest is een stad met een rijke geschiedenis. Dit is tot op de dag van vandaag overal in de stad terug te zien. De vele historische monumenten, gebouwen en pleinen geven het gevoel dat je in een stad rondloopt waar veel gebeurd is. In sommige huizen vind je nog kogelgaten uit de tweede wereldoorlog. In de stad zijn veel herinneringen te zien aan de tweede wereldoorlog en de Jodenvervolging. Een herdenkingssteen die je overal in de stad weervindt is de Stolpersteine. De Stolpersteine is een project van de Duitse Kunstenaar Gunter Demnig. Deze kunstenaar bracht gedenktekens aan op de stoepen voor de huizen van Joodse bewoners die in de tweede wereldoorlog door de Holocaust vermoord zijn. De Stolpersteine zijn kleine stenen waar de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van de overledene zijn gestanst. De kunstenaar noemt deze gedenkplaatjes Stolpersteine omdat je erover struikelt.

Behalve de rijke historie is er nog iets anders zeer kenmerkend aan Boedapest, namelijk de badhuizen. Badhuizen behoren tot de geschiedenis en de traditie van Boedapest. Het is een echte aanrader om tijdens je bezoek aan Boedapest één van de prachtige badhuizen te bezoeken. De badhuizen hebben diverse sauna’s, stoomcabines en allerlei baden met verschillende temperaturen. Daarnaast bieden de badhuizen massages en schoonheidsbehandelingen aan. Een selectie van de bekendste badhuizen van Boedapest zijn Gellert, Kiralyen en Rudas. Naast de veelzijdigheid die Boedapest biedt is Boedapest ook nog eens een heel aantrekkelijke stad. Dit komt voornamelijk doordat het een hele veilige stad is. Op elke hoek van de straat, bij elke winkel of bank en zelfs bij de kleinste boetiekjes of tweedehands winkeltjes hangen camera’s. Overvallen en zakkenrollerij komen hierdoor relatief weinig voor. Daarnaast zijn de prijzen in Boedapest behoorlijk laag, in veel restaurants kun je goed eten voor weinig geld. Ook kun je in bij bijna alle restaurants, cafés en zelfs de kleinere cafeetjes gratis gebruik maken van Wi-Fi.

14


15


Dit magazine is gemaakt in opdracht van Excalibur Tours door studenten van de Hogeschool Rotterdam, Willem de Koning Acedemie, opleiding Leisure Management.

Met dank aan alle personen en organisaties die mee hebben gewerkt aan het opzetten van dit magazine.

16


Excalibur Tours: Groep- en schoolreizen | www.excaliburtours.nl | excalibur@excaliburtours.nl | Tel: 020 4223313

Magazine Boedapest Excalibur Tours  

Magazine about Budapest by four students of University of Applied Scienses in asignment of Excalibur Tours