Portaltrondheim 01 2014 issuu

Page 1

GRATISMAGASIN | 01/2014

PORTRETTET | KLAUS SONSTAD

KLAUS PÅ KANTEN

MAT & DRIKKE | CIELO

GUTTA OG SJOKOLADEFABRIKKEN

MOTOR | HARLEY-DAVIDSON

EN AMERIKANSK LEGENDE

BYEN VÅR: DET SKJER I BYEN. LADESTIEN. KAFÉRUNDEN PÅ BAKKLANDET | DESTINASJON: ØYRIKET | HUS & HAGE: UTEROMMET


å by på. Åpent salgslokale i Harald Hårfagres gt. 9 hver onsdag kl. 12:00 -14:00. Velkommen!

Ladebyhagen Ladebyhagen

Sentralt Sentralt til til altalt det det Lade Lade harhar å by å by på.på.

Illustrasjon.

Åpent salgslokale Åpent salgslokale i Harald Hårfagres i Haraldgt. Hårfagres 9 gt. 9 hver onsdag hver kl. 12:00 onsdag - 14:00. kl. 12:00 Velkommen! -14:00. Velkommen!

Illustrasjon.

Jan Er Megle Tlf. 93


ladebyhagen.no

Illustrasjon. Avvik vil forekomme

Det er på Lade våren kommer først, det er her shoppingen er best – og det er hit alle drømmer om å flytte. Er drømmeleiligheten din ledig? Klikk deg inn på ladebyhagen.no

Illustrasjon. Avvik vil forekomme

Jan Erik Fjeldseth Megler Tlf. 932 54 144

Illustrasjon. Avvik vil forekomme

Tonje Borthen Avdelingsleder/Megler Tlf. 416 05 422

Mette Leinum Eiendomsmegler MNEF Tlf. 464 28 420

Illustrasjon. Avvik vil forekomme


MARKISER • PERSIENNER • SCREEN • GARASJEPORTER

Glidelås-screen

– tåler vindstyrke opptil 100 km/t

VÅR kupp!

Screen: behold utsikten, mens sola og varmen forblir på utsiden

Terrassemarkise

Skap ditt personlig uttrykk med plisségardiner

Pergolino - motorisert markise med langt utfall

Kontakt oss for gratis befaring!

Alt innen solskjerming og garasjeporter Vi er gode på pris og kvalitet!

VÅRE DYKTIGE

Fasadeprodukter AS er største norskeide leverandør av både solskjerming, interiørgardiner og garasjeporter. Vi kommer gratis hjem til deg og gir

SALGSKONSULENTER

gode råd og løsningsforslag. For mer info: www.fasadeprodukter.no

ER ALLTID KLARE TIL

eller ring: GRATIS: 800 80 488

G

Fasadeprodukter of Norway

SA

D E P R ODUKT

AR NT A

I

Knut Morten Stokke Tlf: 975 42 405

ER

Stig-Arne Krogseng Tlf: 908 76 794

FA

Å HJELPE DEG!

SOLSKJERMING – GARASJEPORTER


Bennett AS | Foto: Lars Botten / Palookaville

du skynder deg ikke med noe som skal vare i generasjoner Blå Trønderbunad i gloria

Hver bunad har sin helt spesielle historie. Sydd spesielt for deg. Sydd for å vare i generasjoner. Din bunadshistorie kan begynne nå - Velkommen til Norsk Flid Husfliden Trondheim.

www.norskflid.no


Spesialist på Apple. Rå på god lyd. Hos Eplehuset finner du ikke bare de siste Apple-produktene, men også den fremste teknologien innen lyd, leker, helse og livsstil, og det lekreste innen vesker og annet tilbehør. La deg begeistre!

Eplehuset Trondheim | Midtbyen | Solsiden T 73 20 24 00 | www.eplehuset.no


INNHOLD | 01/2104

VELKOMMEN 11 HYGGELIG Å SE DEG IGJEN!

OLAVSFESTDAGENE, SIDE 13

Jerry Seinfeld

– Vi forventer rundt 200,000 besøkende og det er et fantastisk program vi har å by på.

BYEN VÅR

12

FESTIVALER 14 UNGT PÅGANGSMOT 18 FRA KAFÉ TIL KAFÉ PÅ BAKKLANDET 20 LIVET I PARKEN 25 BEYERBRYGGA – EN DRIFTIG DAME 30 UT PÅ TUR: LADESTIEN 32

PORTRETTET, SIDE 36

– Humoren ble min lynavleder, og jeg tok nok ofte narrens rolle.

PORTRETTET 36 KLAUS SONSTAD

TRENING, SIDE 44

Norge topper statistikken i Europa over stillesittende adferd hos barn.

TRENING 44 DET GJELDER Å IKKE SITTE STILLE SIRI MARTE HOLLEKIM-STRAND

DESTINASJON, SIDE 48

– Det ligger nok i genene. Har et folk levd av fiske, så blir man handlekraftig.

DESTINASJON 48 HITRA OG FRØYA PORTAL TRONDHEIM | 7


Borekurs

Brønnteknikk VG2 • Lånekasse-godkjent • Eksamensgaranti • Fleksibel undervisning Nye kurs starter i august. Les mer på www.offshoreutdanning.no.


INNHOLD | 01/2014

MAT & DRIKKE

60

SJØMAT OG SJOKOLADE OPPSKRIFTER 62 URTER OG GRØNNE SAKER 64 CIELO SJOKOLADEMAKERI – GUTTA OG SJOKOLADEFABRIKKEN 66

CIELO SJOKOLADEMAKERI, SIDE 66

De startet friskt ut i et lånt lokale med mors kaffetrakter og en isdisk fra Diplom-is.

FASHION 70 LET'S GO TO MOROCCO 70 VÅRENS TRENDER 85

HARLEY-DAVIDSON, SIDE 92

– Det er fine, bra sykler. Men det er også noe mer. Det er alt det merket representerer.

MOTOR 92 HARLEY-DAVIDSON – EN AMERIKANSK LEGENDE TOHJULINGEN MIN

92 105

HAGEN, SIDE 112

– Nyt fine sommerdager med å plukke bær, og lag det herligste syltetøy på kjøkkenbenken hjemme.

UTEROMMET 111 HAGEN 112 TERRASSEN 121 TERRASSE-MAKEOVER 122

PORTAL TRONDHEIM | 9


ANSVARLIG UTGIVER Portal Trondheim AS Kontaktperson: Camilla Bergmann E: camilla@portaltrondheim.no SALG OG MARKED Ståle Bergmann E: staale@portaltrondheim.no Camilla Bergmann E: camilla@portaltrondheim.no REDAKSJONEN Camilla Bergmann, Gunn Merete Roll, Ståle Bergmann, Toril Arnevik Dowling. JOURNALIST Gunn Merete Roll | Roll & Company AS FOTOGRAF Eskil Roll | Roll & Company AS GRAFISK DESIGNER Toril Arnevik Dowling E: grafisk@portaltrondheim.no TAKK TIL GT Nergaard og studenter ved Norsk Fotofagskole for veldig godt samarbeid med marokkanske backdrops. Folk på Hitra-Frøya for åpent landskap og gjestfrihet til stoff om øyriket. Alle annonsører som har trua på byens nye magasin. Alle Facebook'ere som er aktive på siden vår! Forsidefoto: Eskil Roll | Roll & Company Modell: Benedikte Steinsvoll Larsen Lik oss på Facebook for ekstra info og innsikt i Portal Trondheim. Les også magasinet på issuu.com/portaltrondheim. Kilder til Visste du at og Hva skjer: Trondheim Byleksikon, Historiske Trondheim, Trondheim kommune, Byguiden, rbkmedia.no, kosmorama.no, wikipedia.no, wikistrinda.no.

10 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014


LEDER | VELKOMMEN

FOTO: Eskil Roll | Roll & Company AS

Vi ønsker deg velkommen til vårutgaven av Portal Trondheim. En så godt som snøfri vinter ligger bak oss, til glede for noen og til frustrasjon for andre. Uansett kan vi nå se frem mot en vår og sommer med mange opplevelser for oss som bor i denne flotte byen.

Hyggelig å se deg igjen! En mengde aktiviteter er planlagt til glede for store og små. Ikke minst har vi tre store festivaler å se frem til. Først ute er Kosmorama som fyller ti år i år og byr på et spennende jubileumsprogram. Så følger den aller største festivalen, Olavsfestdagene, i slutten av juli, med hele 200 arrangementer i løpet av en uke. Pstereo inntar som vanlig Marinen i august, og har headlinere som Biffy Clyro, Franz Ferdinand og norske Highasakite på programmet. Dette, og mer til, kan du lese om under vignetten Byen vår.

En utfordring fikk forøvrig også interiørdesignerne hos Ikea. En ganske stor, men nokså trist terrasse ble omskapt til en oase i løpet av en hektisk dag. Resultatet kan du se under temaet Uterom, hvor vi også gir deg gode tips til hagen.

Vi har truffet bypatriot Klaus Sonstad og snakket om programsuksessen Klaus på kanten, og om å være en italiener i sjela. Portrettintervjuet kan du lese på side 36.

Mesterkokk Adrian Løvold gir deg også i dette nummeret gode oppskrifter, og vinekspertene i Trondheim Sommelierklubb tipser om god drikke til. Desserten er det gutta i Cielo Sjokolademakeri som står for. Historien om de tre kameratene som startet sjokoladefabrikk kan du lese på side 66.

At våren har kommet markerer vi på flere vis; du får gode treningstips fra Siri Marte Hollekim-Strand, og vi tar deg med langs den fine Ladestien. Vi har funnet frem til godbiter fra vårmoten, og synes det er gledelig å kunne fortelle at alt finner du i butikker i byen. Vi vil også takke studentene fra Norske Fotofagskole som tok utfordringen og pakket med klær fra Trondheimsbutikker da de gjorde fotoshoot for oss i Marokko. Vi brenner for en levende og aktiv by, og oppfordrer våre lesere til å handle i de mange fine butikkene vi har her i byen. – Surf globalt, shop lokalt, sier vi.

For deg som foretrekker å suse rundt på to hjul, har vi også noen godbiter å by på. Historien om Harley-Davidson kan du lese på side 92, etterfulgt av de Italia-frelste entusiastene i Trondheim og omegn scooterklubb.

Sist, men ikke minst: Vi har vært på tur. Denne gangen til det fantastiske øyriket ute på kysten. Hitra og Frøya har mye å by på, kun et par timers kjøring fra byen. Neste nummer kommer til høsten. Da kan du blant annet lese om bær og soppplukking, jakt og fiske, og vi skal fortelle deg hvordan du selv kan brygge et godt øl. God sommer!

PORTAL TRONDHEIM | 11


Foto: Cathrine Ruud

BYEN VÅR 12 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014


BYEN VÅR | INTRO

TRONDHEIMS TENDENSER Våren og sommeren byr alltid på festivaler i Trondheim. Som her i Borggården under Olavsfestdagene. Les også om byens små perler og nyheter du kanskje ikke visste om.

PORTAL TRONDHEIM | 13


BYEN VÅR

Her er et knippe av sommerens aktiviteter

MUSIKKFEST 7. juli fra klokken 12 er det Musikkfest i byen. Arrangementet som var tidligere kjent som Musikkens dag, er gratis og en skikkelig folkefest med all type musikk.

I GREVENS TID 7.mai er det premiere på "I Grevens tid" på Trøndelag Teater. Komedien har gått for fulle hus i Sverige og er skrevet av Carl Mannheimer, som har hatt stor suksess TV-serien «Svenska hjärtan».

10 ÅR MED FILM Trondheims egen internasjonale filmfestival, Kosmorama, feirer ti år i år. Det gir grunn til forventninger om alle tiders opplevelser i mørke kinosaler på Nova. Barn og barnlige i alle aldre kan fryde seg over filmene som vises i familieprogrammet. De får tjuvstarte festivalen allerede 26. april med Charlie og sjokoladefabrikken i sjokoladelageret til Nidar i Dora. Sugar rush! I hovedprogrammet vises prisvinnende filmer fra forskjellige filmfestivaler. I år er det fokus på blant annet skandinavisk og asiatisk film. Svensknorske Tusen bitar om Bjørn Afzelius blir åpningsfilm og har verdenspremiere 29. april. Stor interesse bør filmer under vignetten New Directors få. Dette er filmer fra filmskapere som har maks tre filmer bak seg, og som regnes som up-and-coming. Ramaskrikprogrammet vil by på horrorfilmer av mange slag. Alle filmene vises på Nova Kino. Ellers strør Kanonprisen 28. april et lite dryss av Oscar over Trondheim med rød løper, prisutdeling til fjorårets beste norske filmer, og ganske sikkert en og annen filmkjendis å se. I tillegg kan du oppleve mye mer som filmquiz, foredrag, fester og animasjonsverksted for kidsa. Billetter kjøpes på Nova eller på kosmorama.no. Skal du se mange filmer, kan du kjøpe klippekort eller rett og slett melde deg inn i Kosmoklubben. Da kan du gå på så mange filmer du vil og får med en kul festival-t-skjorte på kjøpet.

ÅRETS KOSMORAMA RULLER FRA 28. APRIL TIL 4. MAI

I år er er det grunnlovsjubileum, og dermed ble Folk temaet for Olavsfestdagene 2014. – En uke med 200 arrangement gir folkefest i byen, sier festivaldirektør Petter Myhr. – Det er en veldig stor festival, og foruten vi som jobber med den til daglig, er det rundt 380 frivillige i sving. Vi forventer rundt 200,000 besøkende og det er et fantastisk program vi har å by på. Åpningskonserten blir Kjetil Bjørnstads prosjekt "Sanger om tilhørighet". Bjørnstad spiller selv piano på uroppføringen 26. juli, og har i tillegg med seg både musikere, sangere og kor. Lørdag 26. juli står også den svenske artisten Lars Winnerbäck på scenen i Borggården. Som en av  ÅGE ALEKSANDERSEN og Sambandet spiller årets avslutningskonsert i Borggården 2. august.

14 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014

NOSTALGI: Den første Kosmorama-plakaten ble laget av Tibe-T Reklamebyrå. Fotograf var Kimm Saatvedt.

broderlandet største artister har Winnerbäck fått et stort og dedikert publikum også her i landet, og hans tiende og foreløpig siste album Hosianna har fått strålende kritikker både i Sverige og Norge. Et annet stort navn er Mavis Staples som holder konsert i Vår Frues Kirke 30. juli. Gospellegenden var Grammy-nominert i 2004 for en duett sammen selveste Bob Dylan. Med albumet "You Are Not Alone" vant hun Grammy i 2010, og med den nye platen "One True Vine" er hun blant Grammy-favorittene i 2014. Bachs h-moll-messe med verdenskjente René Jacobs som opptrer for første gang i Norge, er et annet virkelig stort høydepunkt, forteller Petter Myhr. – "Trondheimsnatt" med Åge og Sambandet, med Mari Boine og Henning Kvitnes som gjesteartister, blir et flott punktum for årets festival.


BYEN VÅR | HVA SKJER

GRUNNLOVSJUBILEET skal selvfølgelig markeres på forskjellig vis. 15. mai kl. 13 åpner jubileumsutstillingen på Vitenskapsmuseet om Trondheim i tiden rundt 1814. Under åpningen lanseres også Vitenskapselskapets bok om samme tema. Gratis inngang og enkel servering loves.

17. MAI blir ekstra stas i jubileumsåret. Blant flere andre arrangement blir det historisk folketog fra Ilaparken med tema "Demokrati gjennom 200 år". Grunnen til at toget går fra Ila er at Norges første folketog gikk herfra i 1826.

PSTEREO:

Foto: Pstereo

BIFFY CLYRO, LONDON GRAMMAR OG FRANZ FERDINAND

EN FESTIVAL MIDT I BYEN VÅR, på historisk grunn, med domkirken stødig i bakgrunnen og Nidelven blinkende i front; Pstereo har en av de fineste beliggenhetene av alle festivalene her i landet, mener vi i den lett patriotiske Portal Trondheimredaksjonen. Publikum har i økende grad strømmet til Pstereo, og publikumstallet landet i fjor på 24,500. Frivillige er det heller ikke vanskelig å få tak i, folk står gjerne på venteliste for å få hjelpe til. 15.–16. august er festivalen i gang igjen. I år med det skotske rockebandet Biffy Clyro som en av headlinerene. De har vært toppnavn på internasjonale festivaler i de senere

årene, og Pstereo er den eneste festivalen de spiller i Norge i 2014. Fra England kommer London Grammar, som var nominert i klassen årets nykommer under Brit Awards. Minimalistisk storslagent, med et lydbilde av indietronicasound ispedd
 triphop, med vokalist Hannah Reids majestetiske kontraaltstemme, bergtar London Grammar publikum. Det legendariske indiebandet Franz Ferdinand er et annet stort navn som er på plass til årets festival. Gutta fra Glasgow, som har fått strålende kritikker på sitt siste album Right Thoughts, Right Words, Right Action, skal få gressletta på Marinen til å gynge. Det skal også de lokale heltene i

Johndoe. Pstereo klinker nemlig til med to comeback i år; både Tungtvann og Johndoe vil være på scenen under årets Pstereo festival. Det vil også Highasakite, som slapp sitt andre album tidligere i vår. Med herlige låter og Ingrid Helene Håviks nydelige vokal, vil nok Highasakite få deg til å sveve mykt over Marinens grønne gress. Annet å glede seg til er Skambankt, Thumpers, Stein Torleif Bjella og Cult of Luna, samt den tidligere gourmetkokken Action Bronsen som har så smarte rim at han har blitt sammenlignet med selveste Wu-Tangs Ghostface Killah. Mye å se fram til i august med andre ord!

PORTAL TRONDHEIM | 15


BYEN VÅR

HUNDRE ÅR MED FLYVING skal feires. Værnes Airshow foregår 21.–22. juni. Over 50,000 besøkende ventes til utstillinger, omvisninger, demonstrasjoner, akrobatikk, uhørte hastigheter, mektig lyd og sjeldne fly og mennesker som tøyer grensene, i følge arrangementskomitéen.

VISSTE DU AT

…ELLER AT

Rivollan Borettslag er Norges største frittstående borettslag. Det ble utformet av arkitektkontoret Brandtenberg, Cold og Hiorthøy, som vant pris for arkitekturen. Borettslaget sto ferdig i 1974.

Kosmorama Filmfestival har fått sitt navn etter en av Trondheims første store kinoer, Kosmorama Theater, grunnlagt i 1910 av filmpioneren Paul Kräusslich, mens byens første permanente kino var Kinografen, etablert i 1906.

#ThrowbackThursday

KINOGRAFEN, Trondheim første permanente kino. På trappa ser vi innehaver Martin Carstens. På plakatene reklameres det for filmene Præriens solstraale, Ligtornen og Anarkistens kone, sistnevnte var en "stor lattersucse". Bildet er tatt av Hilfling-Rasmussen i 1910. Copyright: trondheimbilder.no

16 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014


BYEN VÅR | HVA SKJER

GRATIS JAZZ OG EVENTYR Ila Brannstasjon er blant byens minste kaféer, men får på mystisk vis plass til utrolig mange når de åpner dørene for sin søndagsjazz. Hver søndag kl. 14.00 er det gratis jazzkonserter på kaféen ved Ilaparken. De har forøvrig også noe for de minste, og hver lørdag kl. 14.00 fortelles det eventyr.

meter lang

DEN GAMLE KRAMBOD er en landhandel på Nedre Bakklandet som er et lite skattekammer for de som skal bygge om eller restaurere gamle hus. Der kan du få reparert gamle beslag og lignende. Spesialprodukter etter egne tegninger, eller modeller i jern, rødgods, lettmetall eller porselen, produserer de også. For alle andre er butikken full av artige kuriosa, gamle skilt og bokser. Åpningstidene er kanskje byens mest spesielle, men kommer du onsdager fra 16.00–19.00 bør du finne døren åpen.

Steinsprutskade på frontruta? Vi fikser steinsprut kostnadsfritt*. Du får time på dagen og lånebil ved behov.

s! s e r t s l l u N

*ved kasko eller delkasko

PORTAL TRONDHEIM | 17


BYEN VÅR

BYVANDRING Hver lørdag fra kl. 14.00 og hver søndag fra kl. 12.00 arrangeres

byvandring i historiske Trondheim. De kunnskaprike og dyktige guidene tar deg med til ukjente perler og kjente attraksjoner og forteller deg historiene bak. Ingen påmelding, det er bare å møte opp på Torget ved Olav Tyggvasonstatuen. Prisene er også overkommelige, 120 kroner for voksne. Studenter får 20 kroner i avslag, og for barn under 15 er det gratis å bli med.

Trondheim Katedralskole ble stiftet i

og er dermed Norges eldste skole

To unge damer + to måneder + en haug med gode hjelpere = dansestudio

UNGT PÅGANGSMOT PORTAL TRONDHEIM LIKER:

I høst kom Catharina Salberg (28) og Therese Fagerstrand (26) over et lokale på Nyhavna som passet så bra til et dansestudio. De hadde drømt om eget dansestudio lenge, så de brukte ikke lang tid på å bestemme seg for å satse. – Vi har hatt veldig god hjelp fra våre fantastiske foreldre og fra gode venner, forteller Catharina. Vi har pusset opp, planlagt, organisert kurs og fått laget logo og websider, alt i løpet av to måneder. 17. januar hadde vi lanseringsfest, og 20. januar startet de første klassene.

18 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014

Jentene har dansegruppen Xact Dancecrew sammen Christian Øyen og Erlend Nakken, og mange vil nok kjenne igjen navnet fra Norske Talenter. Det var også noe av grunnen til at de valgte navnet Xact Dansestudio når de nå har fått realisert drømmen sin. – Det er hip hop som er grunnlaget for mange av danseklassene, men det er mye lek, særlig for de yngste på 4–5 år. Når de blir litt eldre, lærer vi dem litt mer dans og setter sammen trinn, men det er fortsatt det å leke og bruke sin egen kreativitet som er fokuset. Vi bruker tid sammen ungene

slik at de skal bli trygge og ha det artig når de er hos oss. Når de er mellom 9 og 14 år lærer vi bort mer koreografi og groovy danseuttrykk, forteller de. For eldre ungdommer og voksne har de både Ragga Fusion, Zumba, Jazz og selvfølgelig Hip Hop. Den tøffeste klassen er likevel Krumping, en utagerende dansestil beslektet med hip hop og breakdance. Både Catharina og Therese har solid bakgrunn. Catharina har en bachelor i dansepedagogikk fra Balletthøyskolen og har flere ganger vært i Los Angeles for å trene. Her fikk hun sansen for hip hop som har blitt en del av hennes egen dansestil. Therese er utdannet faglærer i kroppsøving med fordypning i idrettsvitenskap. Sin unge alder til tross har hun allerede ti års erfaring i fra undervisning i gruppetrening og dans. – Dans er en super hobby, du blir i kjempegod form, og det er veldig sosialt. På Hip Hop Voksen har vi deltakere fra 18 til 50 år. Så kom og vær deg selv, det er mer enn nok for oss så lenge du har glede av det, smiler de to unge gründerene.


BYEN VÅR | SMÅSTOFF

MER BYHISTORIE Hvis du nå har fattet interesse for den spennende historien til byen vår, kan du utdype kunnskapen når historiker Terje Bratberg inviterer til kåseri på Sverresborg 15. mai. Foredraget holdes i Auditoriet på Folkemuseet med sosial sammenkomst på Tavern etterpå.

Småbarnskaféen MED LEK PÅ MENYEN Café Au Lek er kaféen som har fått en del pes av byantikvaren på grunn av fargen utvendig (den er rosa), men vi synes den er fin, vi, og tar turen innom kaféen som alle småbarnsforeldre "sjekker inn på" på Facebook. For dette er en ordentlig barnekafé, derav det fiffige navnet, hvor foreldre kan slappe av hvis poden bråker litt mer enn hva som er sosialt akseptert på andre kaféer. Her er det egne lekeområder, husker i taket og hobbyaktiviteter. Menyen består av barnevennlig mat lagd av økologiske råvarer, og med jevne mellom rom arrangeres det kurskvelder på kaféen, som for eksempel malekurs og babysang. Café Au Lek ligger i Kongens gate 42.

PORTAL TRONDHEIM | 19


BYEN VÅR

BYEN FRA SJØSIDEN Frister det heller å se byen fra sjøsiden? Da kan en sightseeingtur med båt være noe for deg. Turen går fra Ravnkloa og viser deg kanalhavnen, Gamle Bybro, bryggene i Nidelven, før den ender opp på Munkholmen. Her kan man velge om man vil gå av eller bli med tilbake inn til byen. Velger man å tilbringe litt tid på Munkholmen for å gå på kafé eller for å sole seg og bade, kan man bli med den ordinære Munkholmbåten tilbake. Pris for rundturen er 170 for voksne og 60 for barn.

FRA KAFÉ TIL KAFÉ PÅ BAKKLANDET EN SØNDAGSTUR PÅ BAKKLANDET ER NOE AV DET TRIVELIGSTE DU KAN GJØRE HER I BYEN NÅR VÅRSOLA TITTER FREM, OG UNDERVEIS ER MULIGHETENE FOR FORFRISKNINGER MANGE. PORTAL TRONDHEIM HAR TATT TUREN OG GIR DEG EN LITEN GUIDE TIL KAFÉENE I OMRÅDET. Hvis vi ber noen om å fortelle hva som er det beste med Trondheim, vil nok koselig være med i beskrivelsen. Et lite, oversiktlig sentrum, krydret med smale veiter, Bakklandets brosteinsgater, Solsiden og ut mot trivelige Ila; det tar knappe 20 minutter å gå fra den ene enden til den andre, og innenfor dette området finnes en ønskedrøm av aktiviteter, kultur, butikker og kaféer.

20 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014

- dromedar Når du rusler inn mot Bakklandet ved Bakke Bro, går du ikke mange meter før DROMEDAR dukker opp på venstre side. Byens beste kaffe, mener mange, og sukker henført over Dromedars macchiato, cortado og chilikaffe. Lokalet er ikke stort, og de har mange stamgjester både her og på Dromedar lengre opp mot Bybroen, men en ta-med-kaffe er heller ikke dumt. Kanskje er det direkte å anbefale om været er sånn noen lunde bra, for da kan man rusle ned til høyre og finne en plass på en benk nede ved elva.


BYEN VÅR | KAFÉRUNDEN

VISSTE DU AT Rosenborg Ballklubb ble stiftet i 1917, og het da Sportsklubben Odd,

Falkenkameratene. A-laget hadde et betydelig oppsving på 60-tallet med

men skiftet navn til Rosenborg Ballklub i 1927. Klubbens A-lag i fotball

radarparet Odd Iversen og Harald Sunde, og Iversen ble toppscorer i hele

deltok i NM første gang i 1932. Under krigen ble aktiviteten lagt ned for

7 sesonger (1967–69, 1973–75 og 1981). Tidenes toppscorer i RBK er

å hindre nazistenes infiltrering i idretten. En del av de ivrigste spillerne

Harald Martin Brattbak med 151 seriemål (1994–96 og 2002–04).

fikk likevel spilt fotball rundt omkring i distriktet under pseydomnymet

- kaffebrenneriet Betegnelsen byens beste kaffe vil nok også KAFFEBRENNERIET, som har etablert seg på hjørnet ved Bybroen, by på en aldri så liten kamp om. Kaffebrenneriet kan, i likhet med Dromedar, også tilby sine egne ferske bakevarer, og du har mulighet til å kjøpe med deg en kake hjem, fra en luksuriøs sjokoladekake til den amerikanske klassikeren bananbrød til 140 kroner.

- kalas og canasta Overkommelig er det også hos KALAS OG CANASTA. Kaféen med det rare, men artige navnet, og som stort sett bare kalles Kalas på folkemunne. Her serveres på dagtid husmannskost fra alle verdens hjørner for 115 kroner. Vil du kjøpe med deg noen delikatesser hjem, så har de salg av noen utvalgte godsaker over disk også.

- annas kafé Bakklandet byr ellers på flere artige kaféer. ANNAS KAFÉ har blitt populær med sitt utvalg av økologisk drikke og mat og sin uhøytidelige stemning. Ikke minst Annas suppekjøkken gir god mat for en overkommelig pris.

 PORTAL TRONDHEIM | 21


Ta vare på byen vår kjør el-bil Smarte, lille e-up!

liten? bare på pris. Stor på komfort og kjøreglede. Stor på utstyr og sikkerhet. rekkevidde 160 km. Fra kun 198 100,-

nye Golf blue e-motion

Golf setter standarden igjen. norges mest solgte bil, nå i el-bilutgave. 190 km rekkevidde, må oppleves! Fra 255 320,-

Kom og prøvekjør! Vi lover en kjøreopplevelse du blir i godt humør av.

Trondheim Ingvald Ystgaardsv 19-21 7047 TRONDHEIM


BYEN VÅR | KAFÉRUNDEN

BYEN VÅR

Trondheim kommunes areal er

VISSTE DU AT Kjeldsberg Kaffe, Trondheims egne kaffebrenneri, har brent kaffe i over 150 år. Rasmus Flor Kjeldsberg åpnet sin første kolonialbutikk i Trondheim i 1856, og helt fra starten var kaffe et av

km2

hovedproduktene.

Omtrent rett over gata for Kalas, finner du ANTIKVARIATET. Som navnet sier, er det fullt av bøker, og er du der på kveldstid kan du gjerne la deg overraske av alt fra vitenskapsforum og quiz til små konserter og improteater. Trivelig på dagtid også, og en tallerken med lokale pølser og oster til 69 kroner er ikke å kimse av. Eller hvorfor ikke fråtse i konfektkake til 39 kroner, det er da tross alt søndag (i skrivende stund)!

- antikvariatet -

- baklandet skydsstasjon På andre siden av gaten finner vi legendariske BAKLANDET SKYDSSTASJON i et hus som har sine aner helt tilbake til 1791. Og historien sitter i veggene på Skydsstasjonen, som også har gjort inntrykk på erfarne reisejournalister. I "Best of 2012" ble de kåret til beste kafé av selveste National Geographic: "Best Café: Baklandet Skydsstation (Trondheim, Norway). An old fisherman’s cafe-turned student hangout, this may be the coziest place in Scandinavia". Skydsstasjonen er forøvrig danskinspirert i matutvalget. En kreativ kokk eksperimenterer gjerne med så forskjellige smaker som ingefærsild og sild smaksatt med lavendel, men også mer tradisjonelle smaker som karrisild og tomatsild har fått plass på sildebordet, hvor du spiser så mye du vil for 178 kroner. Eller du kan bestille full pakke med øl og akevitt, for der i huset er de glade i akevitt og har et stort utvalg av sorten.

BLOMSTERNE BLOMSTRER OP. DER GÅR EN EDDERKOP. FUGLENE FLYVER I FLOK NÅR DE ER MANGE NOK. LYKKEN ER IKKE DET VÆRSTE MAN HAR, OG OM LIDT ER KAFFEN KLAR. "Svantes lykkelige dag" Tekst: Benny Andersen

PORTAL TRONDHEIM | 23


tc

hs

Hundre HemmeligHeter Fabelaktig, nyskrevet musikal med Cirka Teater og Trondheim Voices URPReMieRe På hoVedScenen 5. aPRiL 2014

Regi

Kjersti Haugen og Anne Marit Sæther Scenografi Gilles Berger Kostymer Jenny Hilmo Teig og Gilles Berger Lysdesign Eivind Myren Komponist Eirik Hegdal Lyddesign Asle Karstad Musikalsk tekstbearb. Siri Gjære Medvirkende: Jørgen Vennen Mamma Pappa Zakariankazarian Vingehesten Bagasjemannen Figurfører Figurfører

Sondre Pettersen Kingsford Siayor Ingrid Bergstrøm Hans Petter Nilsen Marianne Meløy Tor Ivar Hagen Per-Theodor Paulsen Dag Nygaard Per-Emil Grimstad

Trondheim Voices: Siri Gjære (kunstnerisk leder), Ingrid Lode, Sissel Vera Pettersen, Heidi Skjerve og Mia Marlen Berg

Følg oss på Facebook og Twitter @TrondelagTeater

Billetter 73 80 50 00 Grupper 73 80 50 50 trondelagteater.no

#100hemmeligheter

gs

ss

tk

Illustrasjon: Oxygen Design / Stig Værnes

Hundre HemmeligHeter Hovedscenen


BYEN VÅR | PARKLIV

BYEN VÅR

VISSTE DU AT

…OG AT

…ELLER AT

132 000 trondheimere trenger mindre enn en time

32 000 bor slik at de trenger

Folk i Trondheim gjennomfører ca 40 000 sykkel-

på å sykle tur/retur Torvet, viser beregninger fra by-

mindre enn 20 minutter til

turer per dag i gjennomsnitt. Sykkelandelen utgjør

plankontoret. Tre av fire innbyggere kommer seg til

og fra sentrum.

8 % av alle reisende. Bare Kristiansand har en høyere sykkelandel med sine 9 %.

Alle foto: Eskil Roll | Roll & Company AS

og fra bykjernen på under 60 minutter.

LIVET I PARKEN Trondheim er en grønn by med hele 53 offentlige parker som er elsket av byens befolkning. 

PORTAL TRONDHEIM | 25


BYEN VÅR

VISSTE DU AT Enkeltskillingsveitene består av flere veiter i området mellom

for en skilling stykket. En annen mulig forklaring er at det

Olav Tryggvasons gate, Dronningens gate, Munkegata og Jomfru-

stammer fra Dorothea Olsdatter Enkeltskilling, antagelig verts-

gata. Navnet skal visstnok stamme fra slutten av 1600-tallet og

huseierens datter, som tilbød byens herrer visse tjenester for en

et vertshus med navn Enkeltskillingen, hvor eieren solgte drinker

rimelig penge.

FOLK

i alle aldre strømmer til parkene så snart vårsola begynner å varme, og byens parker er særlig populære blant unge folk som bor nært sentrum og ikke har en egen hage.

Både i Lademoparken og Ilaparken yrer det av folk, men aller mest populært er kanskje området rundt Kristansten Festning. Der er det store plener som innbyr til aktivitet, og mer lune kroker til soling og grilling. Du bør være glad i menneskets beste venn om festningen er ditt parkvalg, for området er et yndet sted for å lufte hunden. Har du selv hund og vil la hunden løpe fritt, kan du ta turen til hundeparken på Lade. Ved Østmarka Sykehus har kommunen gjerdet inn et stort område dedikert til så vel en Lady som en Landstryker.

26 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014

MELLOM TORVET OG DRONNINGENS GATE finner vi den ærverdige Stiftsgårdsparken. Med fontenen i midten og særdeles vakre blomsterbed, er den en oase midt i byen. En av Portal Trondheims desiderte parkfavoritter er imidlertid den lille Gåsaparken på Bakklandet. Med Nidarosdomen rett på andre siden av elven og utsikt til Lykkens Portal til høyre, ble den derfor vårt valg da vi skulle ta forsidefoto til dette nummeret.

DE ALLER ELDSTE PARKENE i byen er grøntdraget i Kjøpmannsgata (ja, det regnes som en park det også) og Lade Gård, som begge kan dateres tilbake til 1600-tallet. Blant de nyeste er Dokkparken ved Solsiden som ble anlagt i 1997, og Eddaparken som ligger ved bussholdeplassen tvers over Studentersamfundet. Sistnevnte har kanskje ikke en spesielt fin beliggenhet, men parken kan være verdt å svinge innom for å sitte litt på kunstverket Zig Zag som er laget av de anerkjente arkitektene Sami Rintala og Dagur Eggertsson.


BYEN VÅR | PARKLIV

…ELLER AT Torvet i Trondheim er nevnt hos Snorre på 1200-tallet og i

hvor det bl.a. har kommet inn 700 innspill og forslag, står

et brev fra 1338, men man vet ikke hvor torvet lå den gangen.

Torvet nå foran en omfattende restaurering. Du kan følge ut-

Torvet, på sin nåværende plassering, ble anlagt på nytt av

viklingen og se planene på torvetitrondheim.no

Cicignon etter bybrannen i 1681. Etter en omfattende prosess

VED VITENSKAPSMUSEET på Kalvskinnet finnes en stor park som betimelig nok

Ladeparken er et yndet sted for barnefamilier.

har fått navnet Museumsparken. Parken er opprinnelig fra 1910, og hundre år senere ble parken renovert. Mange av de store, gamle trærne er bevart, og parken har mange fine sitteplasser. Beliggenheten ved museet har inspirert til spesielle lekeapparater. Her finnes både snurrekopper, paraboler, en spesiell pendelhuske og en steinxylofon. Og mens barna leker, kan de voksne beundre statuen av Cissi Klein og kunstverket Reflexions som skifter farge etter temperaturen.

LADEPARKEN er likevel den parken som er aller best tilrettelagt for lek. På området der svært mange av oss har gispet over sirkusakrobater i luftige svev over sagmuggen, sykles det nå i kuperte løyper, det klatres og hoppes, grilles og soles. Muligens inspirert av Sirkus Arnado, er parken et fargefyrverkeri med sin røde portal, blå kupler og grønne plener. DEN ALLER FINESTE ER LIKEVEL MARINEN med sin fantastiske beliggenhet. Sydvendt med Erkebispegården i ryggen og elva foran seg, er Marinen et av byens aller flotteste områder. Elvepromenaden som går fra Gamle Bybro til Ilen Kirke går gjennom området, og de minste kan kose seg på lekeplassen som ble oppgradert for et par år siden. Området er også arena for konserter og ulike arrangement. Ikke minst arrangeres Pstereofestivalen her, nå i år for syvende gang. Årets festival kan du lese mer om på side 15. Og mens vi venter på magiske musikkopplevelser i august kan vi utforske resten av byens mange parker. En komplett oversikt finner du for eksempel i boka Byguiden som kom ut i høst.

Museumsparken på Kalvskinnet er

år gammel

PORTAL TRONDHEIM | 27


Nye ŠKODA Yeti

– en perfekt SUV for norske forhold

Med høy bakkeklaring, robust konstruksjon, full av smarte løsninger og ŠKODAs anerkjente kvalitet til minste detalj, er Yeti en perfekt SUV. Nå kommer den i to nye versjoner: ŠKODA Yeti i elegant og stilig «urban» versjon, og den tøffe ŠKODA Yeti Outdoor som er skreddersydd for deg med en aktiv livsstil. Begge fås med både forhjulsdrift og det anerkjente Haldex firehjulsdriftsystemet, og du kan velge mellom manuelt gir eller DSG automatgir. Pris fra 243.500,-

Leangen Tungasletta 6. 7489 Trondheim Tlf: 901 66 756 / 992 05 262 / 994 93 946 For fullstendig liste over standard- og ekstrautstyr og prøvekjøring se skoda.no. Avbildet modell kan ha ekstrautstyr. Drivstofforbruk og CO-utslipp fra 4,6/100 km og 199gr/km. Pris fra 243.500,- inkl. frakt og levering Oslo. Årsavgift og frakt utenfor Oslo kommer i tillegg.


BYEN VÅR | SMÅSTOFF

BYEN VÅR

VISSTE DU AT

…OG AT

Munkholmen tidligere var Trondheims rettersted og tollstasjon? Benedictiner-

Trondheims nye hotell, Scandic Lerkendal, åpner

klosteret på Munkholmen som ble bygget rundt år 1000, ble i 1658 omgjort til

5. august og blir med sine 75 meter Norges høyeste

festning og fengsel, og senere også brukt som tollstasjon.

bygg utenfor Oslo.

KORSVIKA

Foto: Pstereo

Foto: Eskil Roll | Roll & Company AS

Trolig har det stått et kors her, derav navnet.

PSTEREO

Festivalen jobber under slagordet "Play Clean" med å minimere festivalens belastning på miljøet.

PORTAL TRONDHEIM | 29


BYEN VÅR

VISSTE DU AT

…ELLER AT

Den gamle jernbanestasjonen lå i Prinsens gate, og stasjons-

Trondhjemsrosen er designet av Gullsmed Møller, og er en

bygningen er i dag synagoge for det mosaiske trossamfunn.

stilisert utgave av nyperosen, som er Trondheims kommune-

Stasjonen sto ferdig da den nye Størenbanen ble åpnet 5. august

blomst. Rosen som symbol ble mye brukt i middelalderen,

i 1864. Senere betjente den også Rørosbanen som sørget for

bl.a. som laugsmerke for såvel bakere, smeder og murere, som

togforbindelsen mellom Trondheim og Christiania.

for gullsmeder. Trondheimsrosens utforming bygger på 

YOR-IE B T IS

H

EN DRIFTIG DAME N

Foto: Eskil Roll | Roll & Company AS

Portal Trondheim har vært på en liten bytur med Trondheimsguiden Trine Søraa. Hun er en kjent stemme for mange radiolyttere. Sammen med NRK-profilen Tom Erik Sørensen har hun trasket rundt i byen vår, noe som har resultert i over 300 radioprogrammer og boken "Historiske Trondheim".

30 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014

år vi spør om hun vil ta oss med til et interessant sted i byen er hun ikke vond å be. Men til vår overraskelse er det ikke Stiftsgården eller Nidarosdomen hun velger, nei, hun ber oss møte opp øverst i Kjøpmannsgata, like før du kommer opp til Bybroa. Der ligger en gul brygge, som med sine sju etasjer i sin tid var den største i bryggerekka. Den har navnet Beyerbrygga, og selv om den ble sterkt forringet etter en brann i 1939, og restaureringen har vært nokså tilfeldig, har den en interessant historie på grunn av familien som eide den, mener hun. – Bryggene i nedre del av Kjøpmannsgata tilhørte kjøpmennene som hadde sine residenser i den øvre delen av gaten, og de husene som er bevart taler sitt tydelige språk om velstanden blant byens handelsmenn på begynnelsen av 1800-tallet. Nidelven var den gangen Trondheims havneområde og bryggene hadde derfor en meget strategisk beliggenhet, særlig i forhold til å skipe kobber til kontinentet. Kobberdekte tak og kirkespir var på moten, og mange av hustakene i København fikk taktekking fra kobberverket i Selbu. Otto Beyer var opprinnelig innflytter fra Flensburg, og kom til Trondheim for å drive handel. Her traff han Alette, datter av Marcus Busch, som var blitt rik blant annet gjennom sine eierandeler i nettopp Selbu Kobberverk, forteller Søraa. Otto var en dyktig forretningsmann, og ble så rik at han i 1791 kunne kjøpe det tidligere krongodset, Halseth Gård på Byåsen. Da Otto døde var imidlertid gode råd


BYEN VÅR | BEYERBRYGGA

Tudorrosen, som var et symbol for den mektige Tudor-

I 1989 kom den i bruk på byflagget og er i dag et velkjent

klanen i England. Thomas More, nær rådgiver til Henrik

symbol i mange sammenhenger, blant annet som pynt på

VIII, bærer en lignende rose på et portrett malt av Hans Hol-

mange av byens inngangsdører.

bein d.y. i 1527. Trondheims brannvesen brukte rosen så tidlig som i 1689, og noen år etter ble den en del av byseglet. 

TRINE SØRAA, Trondheimsguide og radioprofil.

Foto: Eskil Roll | Roll & Company AS

dyre for Alette. På den tiden hadde ikke kvinner arverett; arven skulle gå til nærmeste mannlige slektning. Men Alette fant et smutthull i loverket og lyktes å ta over driften av så vel gården som all annen næringsvirksomhet. En meget uvanlig posisjon for en kvinne den gangen. Madame Beyer, som hun ble kalt, viste seg å være driftig dame som hadde teft for forretninger. Hun fikk en fremskutt posisjon i byen på mer enn en måte. Hun var nemlig en ganske så omfangsrik dame, og om Beyerbrygga ble det sagt at "den viser seg mellom Trondheims øvrige brygger som Madame Beyer mellom byens damer". Alette Beyer skal ha vært både raus og gjestfri, og donerte blant annet betydelige pengegaver til skolevesenet i byen. Desverre ble det slutt på hennes ledelse av familieforetaket da nevøen ble myndig. Beyerbrygga ble oppført etter hans overtakelse, men til tross for at han en periode var en MADAME BEYER VISTE av Norges rikeste SEG Å VÆRE EN DRIFTIG menn, sløste han DAME SOM HADDE TEFT bort det meste på FOR FORRETNINGER tvilsomme forretningsaffærer, avslutter Trine Søraa, som er en ikke så lite driftig dame selv. Hennes samtalepartner i radiouniverset, den tidligere omtalte hr. Sørensen, er i hvertfall full av beundring: – Trine Søraa, det er verdens beste Trondheimsguide det, sier han. Og etter å ha tilbragt noen timer i hennes kunnskapsrike selskap er det ikke vanskelig å si seg enig i den beskrivelsen.

LOKAL MAT, RUSTIKK OG TRADISJON

Folk & Fe Bistro er et nytt tilskudd på Bakklandet. Spisestedet tilbereder tradisjonelle matretter med en ny vri, og vil med det spre matglede til folk (og muligens fe). Her samles man rundt bordet i en upretensiøs setting og blir servert sesongbasert mat, gjerne rett fra grillen. Du kan spise 3- eller 7-retter, eller stikke innom for ei fjøl med oster og spekemat. På Folk & Fe råder lokal mat og "nose to tail"-prinsippet (å bruke hele dyret), og på menyen finnes også lokalt produsert øl og most, samt et utvalg vin og brennevin. Bistroen finner du på Nedre Bakklandet 6.

PORTAL TRONDHEIM | 31


VISSTE DU AT

…OG AT

Nidelva er en 30 kilometer lang elv i Sør-Trøndelag. Nidelva

Nidelva er på sitt dypeste i Trongfossen ved Hyttfossen i

har sitt utspring i Selbusjøen.

Klæbu med 56 m og er med dette Norges dypeste elv.

Ut på tur:

Alle foto: Eskil Roll | Roll & Company AS

LADESTIEN

Ladestien er et velkjent turområde for svært mange og turen langs Trondheimsfjorden er populær året rundt. Og våren kommer tidlig her. Når snøen fortsatt ligger i skavler andre steder, kan man finne hvitveis og blåveis langs Ladestien. Stien går fra Grilstadfjæra til Ladehammerkaia og er omtrent 8 km lang. Underveis passerer man flere historisk interessante steder. Vi starter vår tur i Grilstadfjæra, den delen av byen som er mest i forandring. I flere tiår har det vært planer om å bygge ut området. Nå er det store utbyggingsprosjektet Grilstad Marina i full gang og Ladestien vil forlenges slik at det er mulig å vandre langs fjorden forbi det nye boligområdet. Første del av den nye traséen er allerede ferdig og resten vil bli ferdigstilt i 2015.

32 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014

PORTAL TRONDHEIM VIL GJERNE INSPIRERE DEG TIL OPPLEVELSER I OG RUNDT BYEN VÅR. DET KAN VÆRE STEDER DU KNAPT HAR HØRT OM, ELLER KJENTE STIER SOM DU KAN SE PÅ EN NY MÅTE. Vi går i retning byen og passerer på nedsiden av HiST som holder til i de store bygningene som engang var Rotvold Asyl. Sykehuset ble bygget i 1867–1872 på gården Rotvoll Nedre. I følge Strinda historielag kom den første sinnslidende pasienten i januar 1872 og 100 år senere ble pasient nr. 13,890 innlagt.

Like ved Rotvoll ligger Statoils forskningsstasjon, en storstilt utbygging som skapte opphetet debatt tidlig på nittitallet. Naturvernere var bekymret for det unike fuglelivet i Leangenbukta og holdt ut i en teltleir i til dels øsende regnvær i ti uker. 4000 underskrifter ble samlet inn, og saken vakte så stor oppmerksomhet at Statoil valgte å rykke inn fire helsiders annonser i byens aviser for å forsvare utbyggingen. Leangen Gård ligger like overfor Leangenbukta, og er en av lystgårdene i Trondheim. Gården ble første gang oppført i 1666, og bygningene som står der i dag er fra 1820. Leangen Gård eies nå av kommunen som bruker den til representasjon og forskjellige arrangement.


BYEN VÅR | LADESTIEN

KANSKJE VISSTE DU AT Ladestien byr på den aller tidligste våropplevelsen i Trondheim.

Sponhuset het opprinnelig Strandheim, men etter som det ble

Allerede i februar blomstrer selja med sine "kattlabber". Gråor

kalt Sponhuset på folkemunne, så ble navnet etter hvert endret.

og hassel viser også tydelige vårtegn, og plantelivet er variert

Huset er et helt enestående eksempel i Trondheim på å bruke

med flere botaniske sjeldenheter, som for eksempel Norsk

håndkløyvd spon som ytterkledning.

Timian og Kryptimian.

Vertskapet på Sponhuset mener at vaffelsteking er såvel en lidenskap som vitenskap. Etter ca. 1 km kommer vi til Devlebukta og passerer deretter Fagerheimsbukta før vi kommer ned til den fine Ringvebukta. Dette er en svært populær badeplass om sommeren og ikke minst en flott rasteplass på turen. Her ligger nemlig turens eneste bevertningsted. Sponhuset het opprinnelig Strandheim, og var én av flere eiendommer som tilhørte Ringve Gård frem til slutten av 1800-tallet. Vertskapet på Sponhuset mener at vaffelsteking er såvel en lidenskap som vitenskap, og skal man dømme etter antallet gjester som legger turen innom, er det nok flere som mener at de behersker den vitenskapen usedvanlig godt. Huset er i seg selv spesielt, med håndkløvd spon som ytterkledning. På ytterveggen står det da også en oppfordring til kaféens gjester om å la sponkledningen være i fred og ikke røre den unødig. 

PORTAL TRONDHEIM | 33


BYEN VÅR | LADESTIEN

VISSTE DU FORRESTEN AT Erich Christian Dahl, E. C. Dahl, var en betydelig industrimann som grunnla det største bryggeri i det nordenfjelske Norge. Han var en kulturpersonlighet og skapte seg et ettermæle ved å etterlate en stor del av sin betydelige formue til en fødselsstiftelse i Trondheim. Dahl var, ifølge historikeren Knut Mykland, “... en legendarisk skikkelse alt mens han levde, berømt for sitt øl, sine svarte hester og sine kvinnehistorier”.

Litt lenger oppe i bukten ligger Adrianstua, som var forfatteren Kristian Kristiansens hjem. Huset er oppkalt etter romanfiguren Adrian Posepilt i bøkene hans, og er eid av Trondheim Kommune. Trøndersk Forfatterlag disponerer i dag huset som leies ut til lokale forfattere i 5-årsperioder. Forfatterene som bor der, arrangerer hver sommer en litterær hagefest i Adrianstua. Stien fortsetter rundt Østmarkneset, hvor det er sprengt en tunnel som går 100 meter inn i berget. Dette området var strategisk viktig under 2. verdenskrig, og fortsatt fins stillinger for luftvernkanoner og maskingevær, samt gamle ammunisjonslagre her.

34 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014

Kjerringberget er det høyeste punktet på turen og byr på flott utsikt over fjorden. Kanskje kan man beundre noen sprekinger også, for vestsiden av Kjerringberget er et populært sted for fjellklatrere. Fra toppen svinger stien ned mot idylliske Korsvika, en annen av byens populære badeplasser. Har du lyst til å gå enda lenger, kan du fortsette rundt Ladehammeren og komme inn mot havna på den andre siden. Like etter passerer du det flotte hvite huset til E.C. Dahls Bryggeri og det gamle arbeiderstrøket Svartlamon. Da vil du ha gått nærmere en mil, og det vil nok være en lang nok søndagstur for de fleste av oss.

Kjerringberget er det høyeste punktet på turen og byr på flott utsikt over fjorden.

Kilder: Grilstad Marina, Wikipedia, Wikistrinda, Natur og ungdom, Trondheim Kommune.


Nå også på Sirkus Shopping • Akutthjelp • Behandling av tannlegeskrekk • Krone og brobehandling • Kosmetisk (estetisk) tannpleie • Rotfylling

• Tannproteser • Restaurering av ødelagte tenner • Behandling av tannkjøttsykdommer • Vi har oral kirurg • Lystgass

Vi gir student-rabatt og TOBB-rabatt!

Bestill time på: 73 60 50 45 - Toppen Tannhelsesenter 73 53 45 45 - Trondheim Tannhelsesenter

www.trondheim-tannhelsesenter.no, Kongensgate 49 - 7012 Trondheim Bestill time på 73 53 45 45

Sirkus Shopping, Falkenborgveien 9 - 7044 Trondheim Bestill time på 73 60 50 45

All tannbehandling på et sted • 365 dager i året


36 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014


PORTRETTET | KLAUS SONSTAD

Etter å ha besøkt land og strand i utkant-Norge, er han kjent som Klaus på Kanten, men han kan ikke sies å være på kant med noen. Og om han skulle være skarp i kanten, så er det alltid med en touch av god humor. Tekst: Gunn Merete Roll | Roll & Company AS Foto: Eskil Roll | Roll & Company AS

Vi har tatt en prat med Klaus Sonstad om programsuksessen, om narrens rolle og om å være rotekte trønder, men italiensk i sjela. Som den smått legendariske Odin Jensenius, erobret Klaus Sonstad raskt en plass i radiolytternes hjerter. Sammen med makker Are Sende Osen, fikk den halvøkologiske sauebonden slippe til i rikskringkastingens P3 med sine meningers mot om det meste mellom himmel og jord. Fire år på luften skulle det bli, og duoen ble ikke bare elsket av folket; de fikk også flere priser, blant

annet som årets radionavn i Prix Radio i 2005. Da hadde Klaus allerede satt opp flere show med revygruppen Adamseplene, som også ga ut plate og hadde egen humorserie på NRK. Etter bare noen måneder med eget radioshow i kjølvannet av Are og Odin, ble han programleder for Kos og Kaos på NRK1. Programmet, som handlet om barn for voksne, ble nominert til Gullruten i to kategorier. I samme periode spilte han inn den Spellemannprisnominerte barneplaten Indianer Cowboy, der han selv sto for det meste av både tekst og musikk.

PORTAL TRONDHEIM | 37


38 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014


PORTRETTET | KLAUS SONSTAD

Han har ofte hatt dårlig samvittighet,

men har etter hvert erkjent at det ikke hjelper noen Far på ferde. Han hadde tidlig en fast spalte i Adresseavisen, Far på ferde, hvor han raust delte sine erfaringer om hverdagens viderverdigheter som pappa´n til Magnus og Milla. Etter hvert ble det også bokutgivelse med samme tittel. Nå er smårollingene blitt 14 og 11 år, men Klaus har gått på en ny runde og er stolt pappa til tre år gamle Max. Like stolt er han ikke over å ha blitt singel igjen, men det er sånt som skjer. Et samlivsbrudd gjør at han nå er i ferd med å flytte inn i ny leilighet. – Det er pappkasser over alt og fullt kaos, men vi får ta det som det kommer. Akkurat nå er det viktigste å forsøke å være til stede for ungene, sier han. Han har ofte slitt med dårlig samvittighet,

for alt mulig rart egentlig, men har etter hvert erkjent at det ikke hjelper noen, og vil nå heller prøve å være tydelig og ærlig, og til stede med hele seg. Perfekt er han så visst ikke, men det hjelper å ha litt humor, også når det gjelder sine egne svake sider, mener han. Heldigvis har han et godt forhold til barnas mødre, og de har det skikkelig trivelig når den utvidete storfamilien treffes over Trivial Pursuitbrettet på julaften. Klaus på Kanten. For programserien Klaus på Kanten har det vanket mange godord, solide seertall og seier i UTAwards, Adresseavisens leserkåring. Serien, der Klaus og teamet dro rundt og besøkte små utkantsteder i vårt langstrakte land,

var en ekstremsportøvelse å lage; 11 steder og 11 nyskrevne forestillinger på 11 uker er ikke daglig kost når det gjelder tvproduksjon. – Hver gang vi kom til et nytt sted, brukte vi tre dager på å bli kjent med folkene der. Så hadde jeg og tekstforfatter Vemund Vik ett døgn på oss til å skrive et timelangt show, før hele bygda ble invitert til forestilling den siste dagen. – Jeg tenker noen ganger at det å gå på scenen er som et fallskjermhopp; pulsen er høy, kastevinder kan komme når som helst, og går det gæli kan landingen bli hard. Heldigvis var det en utrolig dyktig gjeng med, så vi landet på beina hver gang. I programmet harselerer han lett med folk og serverer ramsalte frekkheter på løpende

PORTAL TRONDHEIM | 39


FOTO: Jørn Adde © Trondheim kommune © Trondheim kommune

80 LEDIGE

utleieleiligheter i FROSTGÅRDEN

INNHERREDSVEIEN 1C

TOTALRENOVERT – klar for innflytting 1. mai 2014 Bo 250 meter fra restaurantrekka på Solsiden. 300 meter fra Bakklandet, og 1000 meter fra Torvet. Vi har 80 ledige 1-roms og 2-roms leiligheter. 2-roms fra 9500,-/mnd.

KONTAKTINFO: eiendom@frost.no • gunn@frost.no • tlf 73 96 97 00

Rosenborg Reklame FREI0042

BO I SENTRUM


PORTRETTET | KLAUS SONSTAD

FORBILDER I LIVET: DE SOM EVNER Å SETTE SINE EGNE LIV PÅ SPILL I IKKE-VOLDELIG KAMP MOT URETT. BÅDE MARTIN LUTHER KING, GANDHI OG JESUS ER GODE FORBILDER Å HA FOR ALLE, MENER KLAUS SONSTAD.

bånd. Og publikum ler så de griner. Av Klaus, av det rare, lille stedet de bor på, av naboen og ikke minst av seg selv. Det er slikt som bare en komiker med hjertet på rett sted kan gjøre. Timingen er perfekt, og balansen mellom skjemt og alvor likeså. Klaus var også sin egen oppvarmer før forestillingene. Det er uvanlig, men han sier at det ga et nærvær og en spesielt god kontakt med de som satt i salen. – Jeg har blitt utrolig glad i folkene jeg har møtt og har vært rørt til tårer mange ganger underveis, forteller han. Det merkes helt inn i sofakroken, for

dette er feelgood av beste merke. Han sier at han alltid har hatt en særegen observasjonsevne, en intuisjon som gjør at han er vár for stemninger og forholdet mellom mennesker. Det å være opptatt av andres ve og vel, er en forutsetning for å kunne lage den type programmer, mener han. Gråten er latterens bror. Han var huskomiker for kompisene i ungdommen, og heller ikke på skolen klarte han å holde kjeft, noe som viste seg å være effektivt for å få sitte sammen de peneste jentene. Som klassens klovn ble han ofte plassert sammen med de flittige, stille og søte, en kanskje

ikke helt tilsiktet bonus fra lærerens side. Klaus forteller at humoren har vært hans måte å takle ulike situasjoner på helt fra han var liten. Et tilløp til uenighet, en krangel, en ladet taushet; alt kunne løses opp med litt latter. – Humoren ble min lynavleder, og jeg tok nok ofte narrens rolle. Det er på mange vis en bra måte å ha omsorg for andre på, men jeg har blitt mer bevisst på å tørre å stå i alvoret også. Det er ikke alt som må fleipes bort med morsomheter og latter. Det sies at gråten er latterens bror, og jeg har nok blitt en bedre komiker ved å ta alvoret inn over meg. 

PORTAL TRONDHEIM | 41


!

Ta med kupongen og få 25% rabatt ved kjøp av komplett brille. Tom Ford I Fendi I Hugo Boss I Marc Jacobs I Mexx I Gucci Kan ikke kombineres med andre tilbud.

LEÜTHENHAVEN. optikerlundemo.no Tlf: 73 51 55 10


PORTRETTET | KLAUS SONSTAD

OG PUBLIKUM LER SÅ DE GRINER. AV KLAUS, AV DET RARE, LILLE STEDET DE BOR PÅ, AV NABOEN OG IKKE MINST AV SEG SELV. DET ER SLIKT SOM BARE EN KOMIKER MED HJERTET PÅ RETT STED KAN GJØRE.

Blandingen av alvor, humor og varme er en form han er fornøyd med å ha funnet frem til. At humorgeneral Lornts Mørkved på Høylandet etter serien konstaterte at "no ha du komme heim, Klaus", er en uttalelse han har satt stor pris på. Som komiske forbilder nevner han Jonas Gardell som en mester i å balansere gråt og latter, men han er også glad i så vel Robin Williams som Chris Rock og Louis CK. I det norske humorlandskapet synes at han stand-up-forestillingen Thomas Giertsen slår i hjel 4624 sekunder var en milepæl. Italiensk i sjela. At hr. Sonstad er trønder skulle man ikke tro at noen kunne ta feil av, men mange blander likevel i hop han og Truls Svendsen. Nordlige dialekter og en viss likhet i kroppsfasong får ta skylden for at folk tar feil, humrer han. Glad i byen sin er han, og stolt av å være trønder. Han har bodd på vestsiden av elva det meste av sitt voksne liv, og setter stor pris på Bymarka. Området rundt Theisen-

KLAUS' FAVORITTER TV-serier: House of Cards, True Detective, Sopranos Sted i byen: Bymarka, Sverresborg folkemuseum Uteliv: Solsiden Kaffe: Dobbel latte på Dromedar Fritid: Være sammen familie og venner. Har en ambisjon om å ta opp treningen igjen. Reisemål: Gdansk i Polen, og gjerne en sydhavsøy Til en øde øy med hvem: Henne har jeg ikke møtt ennå!

dammen er et av favorittstedene. Ellers er Klaus glad i Solsiden, som han mener førte til at Trondheim ble en urban by. Og ikke minst kaffekjeden Dromedar, som etter hans oppfatning har byens beste sorte brygg. Trondheimskjærligheten til tross: Det bor en italiener innerst inne i Sonstad-sjela. – Maten, sier han begeistret. – Maten og vinen og folket. Naturen. Og byene. Cinque Terre, de fem fiskelandsbyene sør for Genova, må bare oppleves, mener han. Etter å ha pakket ut alle flyttekassene, når alle foredragene er gjort unna, og nye humorserier er pønsket ut, kan det kanskje bli en tur til La Bella Italia. I mellomtiden kan unger, eks-er, familie og venner slå seg ned rundt bordet i den nye leiligheten med utsikt over hele byen, og få servert hans spesialitet, en ekte italiensk pizza. Med knasende tynn bunn, hjemmelaget tomatsaus og ekte mozarella på toppen. Og med en heftig Valpollicella Ripasso på lur, blir det en lykkelig trøndersk-italiensk forbrødring i Klaus Sonstads verden.

PORTAL TRONDHEIM | 43


TRENING:

DET GJELDER Å IKKE SITTE STILLE Endelig er våren her! Vinterklærne kan med sikkerhet pakkes bort, de tunge vintergardinene tas ned, piggdekk byttes til sommerdekk, og loddene på øyelokkene forsvinner i takt med at dagene blir lysere og varmere. Vi sitter ved arbeidspulten og ser lengtende ut på økte temperaturer og spirende trær. En av vårens iboende egenskaper er at den inspirerer til bevegelse. Perfekt timing, for mens vinteren enda blåste om hushjørnene, kom Helsedirektoratet ut med nye retningslinjer for fysisk aktivitet. Det første du kan gjøre for å imøtekomme dem, er å… REISE DEG!

Tekst: Solveig Hollekim Foto: BERRE

44 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014


TRENING | SIRI MARTE HOLLEKIM-STRAND

Helsemyndighetene har nemlig tatt opp kampen mot stillesitting, og inkluderer for første gang i retningslinjene anbefaling om å redusere tiden vi bruker på å sitte på rompa. Forskning viser at vi sitter i snitt rundt 9 timer per dag! Å sitte time etter time, dag etter dag, er blitt den moderne ekvivalenten til sigarettrøyking hva helseeffekter angår. SKJERMAKTIVITET. Skjermtid har en stor del av skylden for denne inaktiviteten. Et mangfold av skjermer har blitt en naturlig del av vår hverdag. Vi sitter foran skjermen, mange både på jobb eller skole og hjemme. I tillegg sitter vi i bilen til og fra jobb eller skole. Til og fra treningssenteret. Til og fra butikken. REDUSER STILLESITTING. På den tiden ”da alt var så mye bedre” hadde vi barne-tv klokka 18, og så gikk vi (eller løp – å gå tok oftest for lang tid) bort til venner, for å høre om det var aktuelt å bli med og leke. Vi lekte ute, mye og lenge. I dag sitter våre barn og unge – som oss – i timevis foran skjermene, og Norge topper statistikken i Europa over stillesittende atferd hos barn (helsenorge. no). Dette får meg til å undre: Hvordan vil sykdomsstatistikken se ut når våre barn er like gamle som oss? Deres aktivitetsgrunnlag fra barndommen må være dårligere enn vår? Eksperter uttaler at vår generasjon kan bli den første til å overleve sine barn. Dette er skremmende uttalelser. Men hva med oss voksnes generasjon? Vil kroppene våre tåle all denne stillesittingen? Hvordan vil sykdomsstatistikken for vår generasjon være når vi er 70 sammenlignet med nåtidens 70-åringer? Det er ingen tvil om at stillesitting nå er ansett som en av de største helsetruslene. Og mens vinden ulte i vinter tok helsemyndighetene dette frem i en enkel, men viktig setning: Reduser stillesitting. NYE ANBEFALINGER FOR FYSISK AKTIVITET. De nye retningslinjene anbefaler videre at vi beveger oss ved moderat intensitet (mer andpusten enn vanlig, som ved rask gange) i minimum 150 minutter per uke, eventuelt 75 minutter ved høy intensitet (tyngre andpusten, som ved løping). Du kan altså kompensere for kortere tid i aktivitet med å øke intensiteten. Et godt poeng for deg med dårlig tid! Selv om minimumsanbefalingene er redusert fra 210 minutter til 150 minutter per uke, betyr ikke det at man anbefales å bevege seg mindre. Minimumsanbefalingene er myntet på de som i utgangspunktet ikke er særlig fysisk aktive. Hvis man leser videre i

#aktivTrD

Har du noen favorittspaserturer? Noen strekning du lufter hunden på morgenen? Steder du tar med barna på ettermiddagene eller helgene? Del dine tips for hverdagsaktivitet i Trondheim med andre på sosiale medier og bruk hashtaggen #aktivTrD! På den måten kan vi inspirere hverandre!

retningslinjene for fysisk aktivitet finner en nemlig raskt ut at for å øke helsegevinsten bør vi bevege oss i minst 300 minutter per uke og helst 150 minutter ved høy intensitet! Her presiseres også behovet for at voksne driver med aktivitet som øker eller opprettholder muskelstyrke. INGEN GRUNN TIL PANIKK. Men før du fortviler eller blir frustrert over nye krav du ikke føler du mestrer: Det handler mye om å minimere tiden du sitter stille! Og det som er bra er at all aktivitet teller. Fysisk aktivitet er ikke definert som trening, men som bevegelse! Det handler dermed ikke i så stor grad om å ikke ha tid. Det handler mye om å gjøre det du kan, når du kan, og på så mange måter som du kan! Og det er for eksempel alle til-ogfra-strekninger. Bruke bena som transportmiddel. Til butikken. På besøk. Ta konsekvent trappa i stedet for heisen. Spark ball med barna. Og den vårrengjøringa, med vindusvask, gulvvask, bilvask, rydding i bod og i klesskap, kan du se på som en vinn-vinnsituasjon! Djevelen ligger i detaljene – i denne sammenhengen; i de aktivitetene du gjerne ikke reflekterer over som fysisk aktivitet. TRENING SOM ALIBI. Det er så stort fokus på å trene etter tradisjonelle treningsprinsipper at vi overser de positive helseeffektene av hverdagsaktiviteter. Vi drar på spinning 2–3 ganger i uka, og dumper ned i sofaen sliten og fornøyd med innsatsen. Noen beveger seg til og med mindre enn vanlig (utenom trening), med trening som alibi! Men strukturert trening et par-tre timer i uka veier dessverre ikke opp for overdreven stillesitting ellers. KLAPP PÅ SKULDEREN. Som med alt nytt i livet må også hverdagsaktivitet planlegges litt for å innarbeide den. Undersøk hvordan du kan inkludere mer bevegelse i dine daglige rutiner. Kutter du ned på stillesittingen med et par timer per dag, kan du allerede gi deg selv en klapp på skulderen! Og når du først har reist deg, ja, da er du i gang. Nyt våren!

PORTAL TRONDHEIM | 45


SMERTEFRI MED RADIO METRO

LAYLAH LOFOTVIK Leder av Ila-Vestbyen Smerteforening og trofast Radio Metro-lytter

Radio Metro er Trondheims radiostasjon og gir deg lokale nyheter, vær, oversikt over hva som skjer i Trondheim og ikke minst god og variert musikk fra 60-tallet og fram til i dag. Laylah Lofotvik, som har vært aktivt sykmeldt i 18 år, er helt kvitt leddsmertene etter at hun begynte å lytte. Prøv du også!

Trondheim: FM 104,2 Heimdal: FM 107,0 Stjørdal: FM 97,5


TRENING | UTSTYR

UTSTYR

1

2

3

5

4

Pssst!

slipp fargene fr i, det er vår! Fargespreke tren ingsklær kan hjelpe på inspiras jonen, så kj på med knallfarge ør r!

6

7 9

8

PERSONLIG TRENING 1 NIKE FREE JOGGESKO, kr. 1100,– Axel Bruun Sport | 2 EXER TUBE TRENINGSSTRIKK, 199,– Axel Bruun Sport | 3 ASICS GEL NIMBUS TRENINGSSKO, 1700,– Axel Bruun Sport | 4 WITHINGS BLODTRYKKSMÅLER, 1099,– Eplehuset | 5 NIKE PRO T-SKJORTE, 849,– Axel Bruun Sport | 6 RÖNISCH SHAPE TIGHTS, 749,– Axel Bruun Sport | 7 ADIDAS SPORTSARMBÅND, 349,– Eplehuset | 8 WITHINGS AKTIVITETSMONITOR, 799,– Eplehuset | 9 ABILICA KETTLEBELL/DUMBBELL, fra 150,– Axel Bruun Sport PORTAL TRONDHEIM | 47


48 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014


DESTINASJON | HITRA-FRØYA

Det finnes en verden der ute mot vest. En kystlinje med over 5000 holmer og skjær med et unikt dyreliv. Så unikt at deler er erklært som vernet område.

To timer fra byen vår finnes en mangfoldig natur og mange hyggelige opplevelser for store og små. Øyriket er velkjent for mange som har hytte i området, men har også mye å by på for alle andre.

Øyriket Tekst: Gunn Merete Roll | Roll & Company Foto: Eskil Roll | Roll & Company

PORTAL TRONDHEIM | 49


Fiskeværet Titran ligger lengst vest på Frøya og er vel verdt et besøk.

Hav og fjell. – En langhelg eller en hel ferie, Hitra og Frøya med øyrekken utenfor gir mange muligheter for friluftsliv, sier Mats Forsberg, svensken som elsker Norge, og som etter flere år i reiselivsnæringen i Tromsø, nå er leder for KystNorge AS. Og han vil gjerne fortelle hvor fabelaktig dette området er.

nom reservatet går gjennom den sørvestre delen, og parkering finner du ved riksvei 713 både fra nordvestsiden og sørøstsiden. Forøvrig finnes det over 7000 fiskevann på Hitra, så muligheten for å få ørret og røye på kroken er stor. Både fiskekort og turkart får du kjøpt på turistinformasjonen på Kystmuseet ved Fillan Kirke.

Og det ikke bare for de som vil ut og fiske. Liker du å gå i fjellet? Havmyran på Hitra, et område med uberørt myr og heilandskap, ble naturreservat i 1982, og er et flott område for både korte og lengre turer. Havmyran er et såkalt ramsarområde, altså et område som er særlig viktig for fuglelivet. Småspoven har sitt viktigste hekkeområde i Trøndelag her, og både heilo, myrsnipe og rødstilk er utbredt. Stien gjen-

Ut på tur. Turistforeningen på Hitra anbefaler oss også Ulvøystien, en skiltet turløype som delvis går helt ned ved sjøen og delvis gjennom marka. Du kjører til Knarlagsundet, og tar til høyre rett etter brua, så kommer du til parkeringen ved Selvåg. Rundturen er på 6 km, en etappe som burde passe de fleste. Samme distanse er det tur/retur til Margretes Minde, en tidligere jaktresidens som nå er turhytte.

50 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014

KJENTFOLK FRA HITRA OG FRØYA Margaret Berger vokste opp på Hitra. Der platedebuterte hun som tekstforfatter i det lokale bandet Slim Void med låta "In Company With Bottles". I 2013 kom Berger på 4. plass i den internasjonale Eurovisionfinalen. Tore Strømøy er fra Frøya og kjent som både journalist, programleder, forfatter og tidlig idrettsmann. Mest kjent er nok Strømøy som programleder for Tore på sporet, og han ble kåret til Årets TV-navn i 1996, 1997 og 2000. Rita Ottervik, utflyttet hitterværing som steg den politiske stigen i Arbeiderpartiet, helt opp til ordførerplass i Trondheim.


DESTINASJON | HITRA-FRØYA

Hitra har mye å by på; blant annet denne idylliske bukta ved Fillan.

Underveis er stien merket med varder og hjerter i ull. Det er skiltet avkjøring til parkeringsplassen fra Melandsjø og det er bra fremkommelighet både med barnevogn og sykkel, da mesteparten av turen går langs en gammel kjerrevei. De som ønsker en litt lengre tur kan gå videre inn til Hokkeltinden som ligger på 190 moh. Overnattingsmulighet finnes på den åpne ubetjente Blåskoghytta. Turen inn hit fra Fillan er på ca. fem km og går på en gruslagt turløype. Og nå du kommer frem henger nøkkelen på døra. Hytta er åpen for alle, men maten må du ta med selv. Kjærlighetsstien. Frøya har et helt annet landskap enn Hitra. Her er det lite skog, og øya er ganske flat med Bremnestua på beskjedne 74 moh. som ett av de høyeste

punktene. Men også Frøya byr på fine turmuligheter, og finest av alle kan vi kanskje gå ut fra at Kjærlighetsstien er. Turen starter ved Skarsvågen og går langs en klukkende bekk frem til Kjerkdalsvatnet. Underveis er stien merket med varder og hjerter i ull. På Dyrøya kan du følge en 4 km lang tursti langs et høydedrag. Underveis kan du nyte medbragt niste på en av de mange fine rasteplassene. Ørretfiskere vil nok likevel sverge til turen rundt Hammarvatnet. Her er mange flotte fiskeplasser og stor og fin ørret.

ET AV FRØYAS HØYESTE PUNKT

74

ER BREMNESTUA PÅ BESKJEDNE

METER OVER HAVET

42 % HITRA OG FRØYA STÅR FOR HELE

AV ALL EKSPORT FRA TRØNDELAG

Store lille Frøya. Kommunen består ikke bare av øya Frøya, men også av øyrekka

PORTAL TRONDHEIM | 51


50

MENNESKER FRA NESTEN

NASJONER JOBBER I ØYRIKET

PÅ HITRAS OG FRØYAS BARNE-

17

HAGER OG SKOLER SNAKKES

FORSKJELLIGE MORSMÅL

– Tour de Frøya er typisk for den positive galskapen og drivkraften her ute i havgapet. utenfor, fra Sula, Mausund og nordover til Froan og Halten, samt store havområder. Selve Frøya er dog ikke større enn at du kan sykle rundt den på en dag. Sprekinger starter fra Sistranda om morgenen, spiser formiddagsmaten på Titran og er tilbake i god tid før middag. Synes du imidlertid at en dagsetappe på 7,8 mil er i drøyeste laget, eller at vinden er litt vel heftig (og det er den ofte på Frøya), kan du legge turen om Nordskag i stedet. Den turen er på rundt 4 mil, og det er mange flotte steder å raste underveis. Tour de Frøya. De aller sprekeste derimot, tilbakelegger strekningen rundt øya på litt over en time. 31. mai arrangeres Tour de

52 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014

Frøya for åttende gang. Da får vi se om fjorårets vinner, Christoffer Bremvåg, som syklet i mål på 1:07:36, må se seg slått. Sykkelrittet hadde 778 deltakere i 2013, og alt som kan krype og gå av øyas 4500 innbyggere syntes å ha samlet seg i entusiastiske supportergjenger. Selv mener arrangørene at dette er det nærmeste du kommer Tour de France i stemning rundt løypa. Stor stemning er det visserligen, både blant frøyværinger, syklister og de mange tilreisende. – Tour de Frøya er typisk for den positive galskapen og drivkraften her ute i havgapet, mener Heidi Glørstad i Trøndersk Kystkompetanse. – Det ligger nok i genene, sier hun. – Har

et folk levd av fiske, så blir man handlekraftig. Det nyttet ikke å vente å se, når det var fisk i havet var det bare å hive seg i båten. Den innstillingen er nok også sterkt medvirkende til at Hitra og Frøya står for hele 42 % av all eksport fra Trøndelag. Havbruksnæringen omsetter for enorme beløp, og gjør sitt til at de små øysamfunnene har et internasjonalt preg. Folk fra tett oppunder 50 forskjellige nasjoner jobber i øyriket, og på barnehage og skole snakkes det 17 forskjellige morsmål. Så når alle Tour de Frøya-deltakerne, fra de superspreke til mosjonistene, begir seg ut på vårens vakreste sykkeltur, kan det være det sniker seg inn et og annet "браво!" blant hurrarop og norske flagg.


DESTINASJON | HITRA-FRØYA

VI PÅ HITRA-FRØYA RIB RUNDT HITRA OG FRØYA

redningsvest, skrives med Flytedress, Aachen

briller og hansker inkludert. rødtekst skrives i fonten Trade gothic. ace rundt i rib på Trøndelagskysten g smilende passasjerer :)

jodd.no | telefon: 90 85 00 46

VILT, VAKKERT OG MARITIMT! Angelamfi er et ferie- og konferansesenter lokalisert i Grefsnesvågen, sørvest på Hitra, ut mot storhavet og tusenvis av øyer, holmer og skjær. Et eldorado for fiskere, med vår vakre skjærgård og natur er Angelamfi Hitra også et flott utgangspunkt for andre aktiviteter både til lands og vanns. Her kan du dykke, padle, gå lange turer og sykle rundt på øya. Angelamfi Hitra | NO-7243 Kvenvær | t: 72 46 53 00 post@angelamfi.com | www.angelamfi.com

Å sove med ørner. Ingen tur til øyriket er komplett uten en tur til havs, og båtturer finnes det heldigvis mange muligheter for. Roger Lyngvær har vokst opp i havgapet og kjenner området som sin egen bukselomme. Nå har han kjøpt seg stor båt, startet "Rogers eventyrlige verden", og er klar til å ta med besøkende til havs. Han vet hvor sel og kobbe gjemmer seg. Foringsplasser for havørn har han også ordnet med. – Med rolig fart og forsiktig navigering, kommer vi veldig tett innpå ørnene, sier han, og forteller om en stressa dansk lege som gråt sine modige tårer etter opplevelsene i hans eventyrlige verden. Roger er et oppkomme av historier og kunnskap som han raust deler med sine gjester. Og vil du innover øya på hjortejakt, ja, da tar han deg gjerne med på det også. Roger har oppdaget et sted på øya der havørnene samler seg i trærne for å sove. – Jeg var ute på jakt en natt og skulle sove noen timer i en gapahuk. Jeg lå der og kikket opp på månen da jeg så konturene av en havørn. Like etter så jeg en til, og så enda en. Femten ørner satt og sov i trærne rett over meg. Kevin Costner har kanskje danset med ulver, – men jeg har sovet med ørner, smiler han. – Det var en magisk naturopplevelse som jeg ikke tror så mange har opplevd maken til.

NATURSKJØNNE HITRA-OMGIVELSER Dolmsundet hotell på Hitra er et fullservice overnattingssted med hotellrom, leiligheter og hytter beliggende i naturskjønne Hitraomgivelser. Vi henter våre råvarer fra Hitras spiskammer og satser på lokal mat! Velkommen til Hitra og Dolmsundet hotell! Dolmsundet hotell | Hitra, 7250 Melandsjø | t: 72 44 04 40 post@dolmsundet.no | www.dolmsundet.no

FAMILIEEID FISKEOPPDRETT Måsøval Fiskeoppdrett er én av få aktører som har drevet uavbrutt gjennom fire tiår med en av Norges viktigste eksportnæringer. Selskapet eies og drives av familien Måsøval, og helt siden starten har det vært viktig for selskapet å ta medansvar, samt være en aktiv bidragsyter til en positiv miljømessig utvikling av næringen. Måsøval Fiskeoppdrett | Måsøvalen, 7266 Kverva | t: 72 44 70 70 post@masoval.no | www.masoval.no

PORTAL TRONDHEIM | 53


Eventyret venter der hav og himmel møtes

Hopp i havet! Eller dykk ned i lokale smaker, surf gjennom øyriket og bestig berg som gir utsikt til Island. Som perler på en snor er øyene ut for Trøndelag fylt med overraskelser, oppdagelser og opplevelser. Veien er kort, mulighetene mange. Ta med sykkelen på båten eller bilen og kom tettere inn på mangfoldet, fugleliv og småsteder.

Kystsmak

- kortreist, saftig og smakfull

Kystfokus

- livet du ikke ser andre steder

Kysthopping - rødlette kinn på nye steder

Tlf: 407 20 755 Epost: info@kystnorge.com

www.kystnorge.com


DESTINASJON | HITRA-FRØYA

Jørgen J. Fjeldvær tar deg med ut i RIB, og dårlig vær er ingen grunn til å sitte inne. Han har også varme kjeledresser til utlån.

Ingenting smaker så godt som nykokt krabbe og kamskjell tilberedt over bål i fjæra.

Ro, ro til fiskeskjær. Fiske finnes det selvfølgelig mange muligheter for, noe ikke minst tyskerne har oppdaget. Du kan leie både båt og utstyr, og om du vil være sikker på å få fisk, kan du leie guide også. Havet er fullt av fisk, både i Trondheimsleia, i Frøyfjorden og på utsiden av Frøya. Vil du heller plukke maten selv? Hitra er verdenskjent for krabbene sine, og kamskjell finner du også mye av. Ingenting smaker så godt som nykokt krabbe og kamskjell tilberedt over bål i fjæra. For dykkere er øyriket et skikkelig eldorado, og det er flere dykkeklubber. De kan hjelpe deg med å finne steder å dykke og det er også mulig å bli med på en organisert tur med guiding under vann. Full fart med RIB. Det kan gå fort når Jørgen J. Fjeldvær står til rors på sin Valiant PT850 RIB, men han forsikrer oss om at det er fullstendig trygt. – Den eldste jeg har hatt ombord er godt over 70 og den yngste 7 år, så dette går fint hver gang, sier han. – Det som er så fint med RIB er at den er så stabil på sjøen, uansett vær. Fra sin hjemmehavn like ved Kystmuseet på Hitra, tar han gjester med ut på sjøen. Et visningsanlegg for oppdrett av laks er en av flere muligheter for opplevelser. Og dårlig vær er ingen hindring for Jørgen. Inne på Kystmuseet har han både varme heldresser, hansker, luer og beskyttelsebriller som han låner ut til gjestene sine.

PORTAL TRONDHEIM | 55


På Hitra finnes mye villsau. Denne fine karen holder hus hos Dalpro på Hitra hvor han koser seg med lyng, urter, gress, einer og tang året rundt.

– Ungdyra får fly ute om natta, som ungdom flest. Glade kyr og vill sau. Bodil og Yngvar på Helgebostad mener at god mat begynner med glade kyr, og tar så godt vare på dyrene sin at de har vunnet pris for det. Inne fjøset er det gummibelagt gulv og myke gode madrasser å ligge på slik at kyrne ikke skal få belastningskader. – Kyrne får ut i naturen så og si hver dag hele året, og ungdyra får fly ute om natta, som ungdom flest, sier de der i gården. Og god mat blir det av glade kyr. På gården har de ysteri og modningskjeller, og lager oster som kan få selv franskmenn til å svimle. Gårdsrestaurant har de også, hvor de serverer mat til grupper på 10–45 personer. Ønsker du å kjøpe med deg kortreist mat hjem, kan du også legge turen innom Dalpro i Hammersjødalen. Der driver de med oppdrett av hjort og har i tillegg en stor villsaubesetning. De har et lite gårdutsalg hvor du kan kjøpe med deg forskjellige godsaker. Hold også utkikk etter lokale produkter i dagligvarebutikkene når du er på Hitra og Frøya. Sove godt. Det finnes mange overnattingsmuligheter i øyriket. Fra de enkleste pensjonat til fine hoteller som Frøya Hotell og Dolmsundet Hotell, begge to nyrestaurerte og klare til å ta i mot Trondheimsfolk på tur. Behjelpelig er de også med utflukter, leie av båt og hvor du finner de forskjelligste opplevelser. Ellers finnes det flere muligheter til å leie både rorbuer og hytter. Turistinformasjonene både på Hitra og Frøya gir råd og vink om det meste av det du kan oppleve når du tar turen ut mot øyriket i vest.

56 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014


DESTINASJON | HITRA-FRテ郎A

PORTAL TRONDHEIM | 57


HOTELL FRØYA TILBYR Hjemmekoselig atmosfære – Overnatting – Restaurant med kortreist mat – Kurs og konferanse Selskap og julebord – Rekreasjon og avslapping – Bedriftsbesøk – Faglige aktiviteter

HOTELL FRØYA har 60 rom, hvorav 16 suiter med havutsikt og 7 leiligheter • Kurs- og konferansefasiliteter med videokonferanse, 100 mbit WLAN og komplett AV-utstyr • Selskapslokaler til enhver anledning • Trimrom og velværeavdeling med infrarød sauna og massasjebad, massasje, fotpleie, manikyr/pedikyr og hudpleie. I SAMARBEID MED LOKALE AKTØRER TILBYR VI CHARTERBÅT • ØYHOPPING• PUB-TIL-PUB-RUNDE • FLYTUR • GOKART-KJØRING ØRNESAFARI • SELSAFARI • FOTOSAFARI • HAVRAFTING • HAVFISKE

HOTELL FRØYA TLF: 72 46 45 00 • POST@HOTELLFROYA.NO • WWW.HOTELLFROYA.NO WWW.FACEBOOK.COM/HOTELLFROYAAS


DESTINASJON | HITRA-FRØYA

Havet er fullt av fisk, både i Trondheimsleia, i Frøyfjorden og på utsiden av Frøya. Vi ønsker deg god tur til øyriket.

PORTAL TRONDHEIM | 59


60 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014


MAT & DRIKKE | SJØMAT OG SJOKOLADE

SJØMAT og sjo kol ad e Inspirert av reisen til havriket Hitra og Frøya, vil vi i sommer by på mat fra sjøen. Foto: Eskil Roll | Roll & Company AS

Kokken vår, Adrian Løvold, gir deg oppskrift på sashimi med avocado og rogn til forrett. Til hovedretten har han valgt skrei med kapers og hakket egg, og desserten er Cielos nydelige sjokoladetrøfler. Sebastian Philipsson og Stian Buøy Olsen i Trondheim Sommelier Team gir deg denne anbefalingen på gode viner til oppskriftene: Til sashimi, som er rå fisk, får man ofte servert en rekke smaker ved siden av. Da trenger vi en drikk som går til alt, som en crisp og elegant Champagne fra huset J.L. Vergnon, Conversation Brut Grand Cru. Et rimeligere, men meget godt alternativ er Tissot Cremant de Jura. Til skreien har de funnet to rieslinger: Balthasar Ress Schloss Reichartshausen 2011 er en fyldig og rik Riesling med flott syre og frukt, som matcher både fett og mineralitet i retten. Rimelig alternativ er Steinberger kabinett 2012 fra Kloster Eberbach. En kjølig årgang som har gitt vinen lavere alkohol og høyere syrenivå. Dette gir en veldig frisk og crisp vin som matcher maten meget bra. Så husk å plukk riktig årgang. Til sjokoladen har vi beveget oss til Languedoc. Casez Riversaltes Ambré 1999 er en gylden forsterket vin laget på grønne Grenache-druer. Vinen er modnet i fat og har et lett oksidativt preg, som gir den smak av vanilje, nøtter og karamell. Som alternativ har de valgt ut en forsterket vin fra Cognac-produsenten Bache-Gabrielsen. Vinen har noe høyere alkohol og godt med restsødme.

PORTAL TRONDHEIM | 61


ADRIAN LØVOLD

SASHIMI

rått og godt

SPRELLFERSK FORRETT TRONDHEIMS NYE STJERNEKOKK | Adrian Løvold trener kokkekunst på høyt nivå, og kom på en knallsterk andreplass i konkurransen Årets Kokk 2013.

SJØMANNEN Nardogutten Adrian Løvold er kanskje Norges mest ambisiøse kokk, og han kréerer de lekreste retter med nydelige smaker. Med sin store interesse for sjømat, er han en god ambassadør gjennom jobben i Norsk Sjømatråd. Jobben fører med seg mange reisedøgn og Adrian tilbringer mye tid i Asia, hvor han presenterer norsk sjømat som eksportvare. Adrians neste kokkemål er å representere Norge i kokkekunst-VM, Bocuse d’Or, i 2015. I mellomtiden har han gitt oss et par gode fiskeoppskrifter som vi ivrer etter å prøve ut.

INGREDIENSER

400 g laksefilet (i tynne skiver) | 100 g torsk/skrei (i tynne skiver) | 1 avokado | ¼ agurk | 50 g tapioca-perler (stivelse, fås kjøpt i velassosierte matbutikker og innvandrerbutikker) 1 sjalottløk (i tynne skiver) | 2 ss finhakket gressløk 4 ss majones (smakt til med soyasaus) | 50 g syltet ingefær | 2 ss lakserogn | 1 ts sorte sesamfrø 2 ss finhakket gressløk | Koriander

SLIK GJØR DU

1. Begynn med å koke tapioca i 13 min. Sil av og avkjøl i kaldt vann. Sil av alt vannet. 2. Ha tapioca i en plastkopp og hell over soyasaus så det dekker. Sett koppen i kjøleskapet i 24 timer. Tilsett mer soya om ønskelig. 3. Start anretningen med fisken. Brett den sammen så det ser luftig ut. 4. Del agurk og avokado i “naturlige” biter. Anrett med resten av ingrediensene. Bruk fantasien!  VINTIPS: J.L. Vergnon Conversation (Vnr. 9389901). Kr. 255,–, som i våre øyne er mye Champagne for pengene. Alternativ: Tissot Cremant de Jura (Vnr. 4936501). Kr. 189,90.

62 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014


MAT & DRIKKE | OPPSKRIFTER

OVNSBAKT SKREI

CIELOS

med torsketunger

sjokoladetrøfler

HOVEDRETT PÅ TUNGEN

SØT AVSLUTNING

INGREDIENSER

800 g skreiloin (delt i 4 stykker á 200 g) | 8 torsketunger 100 g smør | 1 spisskål | 100 g lakserogn | 1 lite glass kapers 2 ss finhakket persille | 2 ss finhakket sjalottløk | 4 egg (hardkokt og grovhakket) | Mel, egg og panko (japansk strøbrød) til panering | Salt og pepper | Friske urter | Øvrig: Kjele med olje til fritering (180 °C)

SLIK GJØR DU

1. Ha smøret i en kjele på høy varme. Smøret er ferdig når det har en nøtteaktig farge. 2. Krydre fisken med salt og pepper. Ha litt smør på et stekebett og legg fisken med skinnsiden opp. Stek i forvarmet ovn på 180 °C i ca. 10 min. eller til kjernetemperaturen er 56 °C. 3. Renskjær tungene og panér i rekkefølgen mel, egg og panko. 4. Fritér tungene til de er gylne. 5. Del kålen i mindre biter og kok den mør i lettsaltet vann. 6. Ha løk, persille, rogn og egg i det varme smøret. 7. Anrett på en varm tallerken. Start med kålen, så fisken, og avslutt med den varme sausen, urter og torsketungene.

INGREDIENSER

Ganasj: 300 g råsjokolade | 2 dl fløte | Finhakket aprikos, akevitt eller ønsket smak (smak til underveis) Topping: Kokosmasse | Knuste nøtter | Kakaopulver

SLIK GJØR DU

1. Hakk sjokoladen og ha den i en bolle. Varm opp fløte til kokepunktet. Hell den over sjokoladen så den smelter. Rør i 1–2 minutter. 2. Tilsett ønsket smak (f.eks. aprikos eller akevitt) og sett i kjøleskap i noen timer, helst over natten. Her er det viktig å være tålmodig! 3. Rull ut runde kuler med hendene og dekk med kokosmasse, knuste nøtter eller kakaopulver. Skal du imponere litt, tar du noen kuler med hvert slik at det ser variert og flott ut.

VINTIPS: Balthasar Ress Schloss Reichartshausen 2011, (Vnr. 9134001). Kr. 169,90. Alternativ: Steinberger kabinett 2012 fra Kloster Eberbach (Vnr. 1107101). Kr. 137,–.

VINTIPS: Casez Riversaltes Ambré 1999 (Vnr. 9943101). Kr. 279,90. Alternativ: Pineau des Charantes Very Old fra Bache-Gabrielssen (Vnr. 3345201). Kr. 229,90.

PORTAL TRONDHEIM | 63


MAT & DRIKKE | RÅVARER

Urter og grønne saker EN KJAPP INTRO AV NOEN RÅVARER DU FINNER I OPPSKRIFTENE PÅ FORRIGE SIDE.

AVOKADO – LATINAMERIKANEREN Avokado har økt kraftig på nordmenns handleliste og er nå en ganske vanlig frukt (ja, det er faktisk en frukt) i kjøkkenet vårt. Avokadoen inneholder mye enumettet fett og er perfekt på brødskiva med litt salt og pepper, i salater, som mos på burgeren, og selvfølgelig – til å lage en perfekt guacamole til fredagstacoen.

INGEFÆR – GINGER SPICE Vi er kjær i ingefær. Denne kvasse rota gir det lille ekstra i asiatiske woker, gulrotsuppa eller i frokostjuicen. Putt et par cm. rå ingefær i blenderen/juiceren sammen med epler, selleri og sitron, og du har en knallfrisk start på dagen. Syltet ingefær er obligatorisk tilbehør til sushi, men passer også like godt til annen sjømat.

KORIANDER – KINESISK PERSILLE Denne asiateren kan brukes i store mengder, bruk gjerne hele potta i en middagsrett. Koriander er en naturlig ingrediens i currygryter og tomatsalsa, og mange mener den også må representeres i rikelig omfang i guacamole. Koriander, eller cilantro som den også kalles, hører med i det indiske kjøkken, og trives godt sammen med smaker som ingefær og kanel. Tips: Oppbevar korianderpotta hvor den får mye lys, og la den tørke litt mellom hver gang du vanner.

64 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014


Vi har kvalitetskjøkken fra Mobalpa Som prisbelønt Mobalpaforhandler kan vi gi deg all hjelp du trenger for å skape ditt drømmekjøkken. Kom innom og se utstillingen vår!

Trønderkjøkken as Søbstadveien 7, Heimdal. Tlf 72845000. www.tronderkjokken.no Man.-fre. 9-16, tors. 9-19, ellers etter avtale.


At vi har v책r helt egen sjokoladefabrikk her i byen, er det ikke alle som er klar over. P책 Nardo, i det som tidligere var en garasje, produserer tre kamerater og deres gode hjelpere de lekreste konfektbiter som har vunnet mang en sjokoladeelskers hjerte.

66 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014


MAT & DRIKKE | CIELO SJOKOLADEMAKERI

Gutta sjokoladefabrikken Cielo Sjokolademakeri produserer ti tonn sjokolade i året, og når hver bit ikke veier mer enn ti gram, er det overraskende mye godsaker som blir til i de små lokalene på Nardo. Tekst: Gunn Merete Roll | Roll & Company AS Foto: Eskil Roll | Roll & Company AS

BIT FOR BIT 2 Ståle Andersen, Mats Paulsen og Kris Åstum Hildrum

Selv er jeg glad i Cognac og andre er kompisene som startet sjokoladefabrikk litt syrlige og godsaker. Her lager 2 Startet som iskrem–selgere friske smaker, så vi all sjokoladen 2 Avanserte til iskrem–produksjon det er kirsebær og vår, smiler Mats 2 Sjokoladefabrikk på Nardo yoghurt som er Paulsen, og viser oss 2 Isbarer og sjokoladeutsalg på Solsiden og min favoritt. rundt. En sjokoladeSirkus Shopping, samt i Bodø og Steinkjer fontene står i et Ståle Andersen og hjørne og to kjeler Kris Åstum Hildrum, som er de to andre sjokoladesom temperer den flytende sjokolademassen har makerne, er glad i henholdsvis cognac/marsipan fått plass ved siden av. Videre i lokalet er det innog kirsebær/chili. retninger som sørger for at riktig mengde sjokolade havner i formene, og hyller hvor sjokoladen stivner – Vi smaker oss jo frem til de ulike kombinafør bringebærfyll, cognac og annet godt skal tilsjonene og å smake seg frem til en god cognac til settes. sjokoladen er ikke det kjedeligste man gjør på jobb, ler Ståle. – Vi endte til slutt opp med Braa– Oppskriftene er våre egne og vi har prøvd ut mange stad, og synes det er stas å bruke en cognac med forskjellige smaksammensetninger i de årene vi har norske aner. holdt på.

PORTAL TRONDHEIM | 67


TRE GODE KAMERATER: Fra venstre: Kris Åstum Hildrum, Mats Paulsen og Ståle Andersen, driver Cielo Sjokolademakeri sammen.

Isen produserte de fra 12–06 om natten, så sto de i den lille butikken fra åpningstid frem til kl. 18. Hver dag. Unntatt lørdag kveld, for da var de på byen. Startet med iskrem. Da de tre gründerne begynte virksomheten, gikk de fortsatt på videregående. Og av alle ting var det iskrem de unge rebellene ville satse på. De startet friskt ut i et lånt lokale med mors kaffetrakter og en isdisk fra Diplom-is. Etter hvert fikk de lyst til å lage egen iskrem. Familiene trådte til med lån, og iskrem-maskin ble kjøpt inn. Isen produserte de fra 12–06 om natten, så sto de i den lille butikken fra åpningstid frem til kl. 18. Hver dag. Unntatt lørdag kveld, for da var de på byen, forteller de. Italiensk is. Drømmen var imidlertid å selge ekte italiensk iskrem, for det syntes de byen trengte. Igjen var det familien som kom de ferske butikkdriverne til unnsetning.

68 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014

– Faren til Kris hjalp oss utrolig mye, og vi fikk oss både en bra forretningsplan, fant garasjen på Nardo som vi innredet til produksjonslokale, og et utsalgsted på Solsiden. Dermed var de i gang med å tilby byens befolkning ekte italiensk iskrem. De innledet også et samarbeid med Kulinaris, som var nystartet den gangen og nå har et stort produksjonsanlegg for iskrem i Oslo. – De er proffe og etter hvert som volumet økte, bestemte vi oss for å konsentrere oss om å utvikle oppskriftene og satte bort selve produksjonen til dem. Nå hadde nemlig det aktive trekløveret fått en ny lidenskap, de ville lage sjokolade!


MAT & DRIKKE | CIELO SJOKOLADEMAKERI

Sjokoladefabrikken. For å komme i gang med den nye satsingen, fikk de Innovasjon Norge med på laget. – Vi hadde ikke akkurat tatt ut mye lønn, og så godt som alt vi tjente gikk tilbake til bedriften i form av innkjøp av utstyr, sier Mats. – Men vi hadde lært mye, vi hadde stått på, og ikke minst hadde vi nå en skikkelig forretningsplan. Det er jo litt galskap å starte en sjokoladefabrikk, men Innovasjon Norge trodde på oss. – Vi dro til Vahlrona, en stor sjokoladeprodusent i Frankrike og fikk masse inspirasjon, og ikke minst fikk vi knyttet verdifulle kontakter på råvaresiden.

FILM & SJOKOLADE Charlie og sjokoladefabrikken, filmatisert i 1971 og på nytt i 2005, er basert på en bok av Roald Dahl. Forrest Gump (1994) ga oss det berømte sitatet «Life is like a box of chocolates, you never know what you're gonna get.» Sjokolade (2000) med Juliette Binoche og Johnny Depp. En kvinne åpner en sjokoladebutikk i en erkekonservativ fransk landsby. Fristelsene står i kø for landsbyboerne, og også for sjokolademakeren når en kjekk sigøyner kommer til byen.

Råvarene er de opptatt av, og etter å ha sett en dokumentar om hvor dårlige forhold mange arbeidet under på kakaoplantasjene, ble de veldig bevisst på hvem de kjøpte fra. Nå er de Fairtrade-sertifisert som fullverdig produksjonslinje. Håndlaget og håndpakket. I det lille produksjonslokalet blir ikke sjokoladen bare håndlaget, men også sirlig pakket i gullpapir og fine esker for hånd. Sjokoladen er veldig populær som gave, og elleve årsverk må til for å møte etterspørselen. Fire egne utsalgsteder har det blitt, og en mengde kaféer og butikker selger de lekre godbitene. Nettbutikk har de også lansert. De tre kompisene er fortsatt de aller beste venner, noe de selv mener skyldes at de er akkurat like kreative og ivrige etter å se nye muligheter, samtidig som de er passe forskjellige. Nye planer har de i hvert fall. Først blir det ombygging og ny iskrembar på Solsiden, før de skal i gang med noe som er helt nytt i Norge. Hva det blir, må få lov til å være gutta på sjokoladefabrikkens egen hemmelighet, enn så lenge.

Råvarene er de opptatt av, og etter å ha sett en dokumentar om hvor dårlige forhold mange arbeidet under på kakaoplantasjene, ble de veldig bevisst på hvem de kjøpte fra.

HÅNDLAGET: Sjokoladen lages og pakket for hånd hos Cielo Sjokolademakeri på Nardo.

PORTAL TRONDHEIM | 69


Fotografer fra Norsk Fotofagskole: HENRIK HAGEBAKKEN ERLEND MOEN LEIKNY HAVIK SKJÆRSETH MILLE FRØMYHR KAROLINE PETTERSEN SIGNE FUGLESTEG LUKSENGARD Make up/hår: MARIA SCHISTAD Modell: HELENE G, DP Models

70 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014


FASHION | LET'S GO TO MOROCCO

Let's go to MOROCCO

KJOLE ISABEL MARANT, 3199,– (SHINE) SKJERF MARROKO

PORTAL TRONDHEIM | 71


TOPP VANESSA BRUNO, 2350,– (SHINE) SKJØRT CARVEN, 3200,– (SHINE) SKJERF ISABEL MARANT, 1050,- (SHINE)


KJOLE ISABEL MARANT, 3199,– (SHINE)


SKJORTE FORTE FORTE, 1600,– (SHINE) BUKSE HALEY WANTSO NW PANTS, 299,– (VERO MODA)SKJORTE BY MALENE BIRGER 2299,– (CARMA) BUKSE HUMANOID 1300,– (CARMA)


SKJORTE BIK BOK, 299,– (BIK BOK)


TOPP CATHRINE HAMMEL, 1100,– (CARMA) BUKSE ØRJAN ANDERSON, 800,– (VERO MODA)


JAKKE CARVEN, 9900,– (SHINE)KJOLE CARVEN, 4150,– (SHINE) SKJERF ISABEL MARANT, 1050,– (SHINE)


SKJØRT MSGM, 2498,– (NATASJA) SOLBRILLER BIKBOK BY WHITNEY PORT, 399,– (BIKBOK)


BUKSE MALENE BIRGER, 1700,– (CARMA) OVERDEL CATHRINE HAMMEL, 1200,– (CARMA)


Fretex Fjordgt.

Fretex Nardo.

Fretex Møllenberg.

Fretex møbelutsalg.

Fjordgt. 40,

Nardov. 10,

Rosenborggt. 9-10,

Heggstadmyra 2,

73 50 39 40

73 93 69 19

73 52 38 15

73 59 59 15


Foto: Mille Frømyhr

FASHION | VÅRTRENDER

vårens trender

Våren bringer med seg pasteller og støvfarger, florlette bomullsstoffer og skjørt i alle lengder. Marineblå og hvitt er den klassiske kombinasjonen som kommer år etter år, og buksene viser nakne ankler. På føttene har vi sneakers, flats eller sommerlige hæler – når vi ikke går uten sko i gresset.

PORTAL TRONDHEIM | 85


LANZIA earpost 699,CHARIS rings 549/599,VIDAS necklace 519,BILARY necklace 1039,-

FÅES KJØPT PÅ BECHIC BYHAVEN

DYRBERGKERN.COM


FASHION | OUTFIT

HENNE

2

1

3

Pssst!

pasteller preg er moten, og solb sommerriller og klokke r er rundere i fo rmen enn tidligere seson ger. 7

5 4 6

9

10

8

LYSERE TIDER 1 ILSE JACOBSEN PARAPLY, kr. 399,– Skoringen | 2 HUNKYDORY TOALETTMAPPE, 1900,– Carma | 3 SAMSØE&SAMSØE BLUSE, 1399,– Høyer | 4 FILIPPA K GENSER, 1300,– Retro | 5 KAIBOSH SOLBRILLER, 750,– Retro | 6 KENZO T-SKJORTE, 1000,– Retro | 7 HUNKYDORY BELTE, 1400,– Carma | 8 GANT SOKKER, 500,– Gant Nordre | 9 APAIR PUMPS, 2400,– Carma | 10 BY MALENE BIRGER BUKSE, 1700,– Carma

PORTAL TRONDHEIM | 87


FASHION | OUTFIT

HAN

1

3

2

Pssst!

4

norske "Tom W ood jewellery " ble kåret til be ste tilbehørsm er ke 2013* og har st æsj for både menn og damer

5

6

*av Costume aw

ards

9

8

7

10

FRESH FYR 1 RAY-BAN SOLBRILLER, kr. 1350,– Optiker Lundemo | 2 DANIEL WELLINGTON KLOKKE, 1399,– Høyer | 3 NN.07 GENSER, 800,– Retro | 4 GANT SKJORTE, 900,– Gant Nordre | 5 TOM WOOD RING, 2600,– Retro | 6 ACNE STUDIOS JEANS, 1400,– Retro | 7 GANT WEEKENDBAG, 2200,– Gant Nordre | 8 AMANDA CHRISTENSEN SKJERF, 900,– Retro | 9 GANT HÅNDSÅPE, 200,– Gant Nordre | 10 ECCO SKO, 1400,– Falkanger

88 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014


• •

Foto: Camilla Moe Rødven

100 BUTIKKER 10 SPISESTEDER STORT LEKELAND Trondheims beste P-hus Norges eneste FoodCourt

Vi ønsker velkommen til Sirkus Shopping! Et senter som skaper glede, begeistring og gir en annerledes handelsopplevelse. Senteret tilbyr en spennende butikkmix med flere spesialbutikker innen mote, interiør, fritid, elektronikk, helse og velvære. Velkommen til oss!

9 - 21

9 - 20

www.sirkusshopping.no


HENNE

3 1

2

Pssst!

kan være trøndersk sommer tig å være vik så mangt, så det er met og er ng forberedt på la så. og , er ag innendørsd

4

5

7 6

8

SOLGLØTT 1 DYRBERG/KERN ARMBÅND, kr. 319,– BeChic Byhaven | 2 RAY-BAN SOLBRILLER, 1425,– Optiker Lundemo | 3 GANT BLAZER, 3900,– Gant Nordre | 4 MISSONI HOME PUTE, 2400,– Berge Interiør | 5 VOLUSPA DUFTLYS, 380,– Carma | 6 HOLZWEILER SKJERF, 1299,– Høyer | 7 DANIEL WELLINGTON KLOKKE, 1199,– Høyer | 8 B&CO ANKELSTØVLETT, 700,– Skoringen

90 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014


FASHION | TING & TANG

HAN

1

2

3

4

5

Pssst!

Plukk og miks det beste fra forskjellige stile r - og sleng på noen fornuftige produkter til slutt .

7

8

6

EKLEKTISK MIKS 1 PAUL SMITH SOKKER, kr. 250,– Retro | 2 PHILIPSONS BELTE, 500,– Retro | 3 NN.07 T-SKJORTE, 400,– Retro | 4 RAY-BAN SOLBRILLER, 1800,– Optiker Lundemo | 5 iPHONE BESKYTTELSESCOVER, 799,– Eplehuset | 6 ABILICA VEKTER, 150,– Axel Bruun Sport | 7 KIKKERT, 698,– Slettvoll | 8 TOUCH NANO-WATERBLOCK, 95,– Skoringen

PORTAL TRONDHEIM | 91


Lite visste vel William S. Harley og brødrene Arthur og Walter Davidson at de mekket sammen noe som skulle bli så mye mer enn et kjøretøy, da de i 1903 solgte sin første motorsykkel.

92 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014


MOTOR | HARLEY-DAVIDSON

EN AMERIKANSK LEGENDE

PORTAL TRONDHEIM | 93


I dag, 111 år etter den spede begynnelsen i et skur i Milwaukee, Wisconsin, har H.O.G., Harley Owners Group, én million medlemmer verden over. Vi har tatt en prat med noen av medlemmene i Chapter 5 Trondheim. Tekst: Gunn Merete Roll | Roll & Company AS Foto: Eskil Roll | Roll & Company AS

EN MILD FORM FOR BESETTELSE H.O.G. CHAPTER 5 TRONDHEIM. Jon

Olav Holan har kjørt sykkel siden han var 16, sterkt inspirert av sin Harley-kjørende søster. Nå er han director for H.O.G. i Trondheim. Chapter 5 er ett av 8 chapter i Norge (av totalt 1480 chaptere i hele verden), og alle er knyttet opp mot den ledende Harley-leverandøren på hvert sted. – H.O.G. er over 30 år gammel og verdens største fabrikksponsede MC-organisasjon, forklarer han, og legger til at chapteret i Trondheim har vokst betraktelig de siste årene og nå teller 270 medlemmer. Da Harley-Davidson i 1983 bestemte seg for å opprette en entusiastklubb for Harley-

94 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014

eiere, traff de blink. Allerede i løpet av det første året hadde de 33,000 medlemmer og i dag teller de over 1,2 millioner medlemmer i mange land. Fremtredende i den nye H.O.G.-logoen er Harley-Davidsons Bar & Shield, for ytterligere å tydeliggjøre hvor nært H.O.G. og Harley-Davidson henger sammen. At du er eier av en Harley er det eneste kriteriet som må oppfylles for å bli medlem, og her er alle velkommen. Blant medlemmene i Chapter 5 finnes snekkere, IT-folk, sykepleiere, direktører, rørleggere og designere. Stort sett alle yrkesgrupper er representert og alle har de en ting felles; de er lidenskapelig opptatt av en dunkende maskin på to hjul.

PÅ LYDEN SKAL HARLEY-FOLKET KJENNES. Den spesielle lyden av en Har-

ley skyldes at stemplene slår med ujevne mellomrom. Motoren har liten plass på en motorsykkel, men denne konstruksjonen ga likevel en motor med høyt dreiemoment. Teknisk sett er dette et tilbakelagt stadium, men den sterke forbindelsen mellom en Harley og den karakteristiske lyden av Vtwin-motoren, har gjort at Harley-Davidson har tatt flere patenter på konstruksjonen. – En Harley lyder nærmest som om en snekke har forvillet seg ut på landeveien, sier Ronny Mjøen, assistent director i Chapter 5, – og det er selve lyden av sommer for oss.


MOTOR | HARLEY-DAVIDSON

STORT SETT ALLE YRKESGRUPPER ER REPRESENTERT OG ALLE HAR DE ÉN TING FELLES: DE ER LIDENSKAPELIG OPPTATT AV EN DUNKENDE MASKIN PÅ TO HJUL.

GLAD I HARLEY: (fra venstre:) Jon Olav Holan, Mette Wilsgård og Ronny Mjøen deler lidenskapen for Harley–Davidson med en million andre i H.O.G., Harley Owners Group, verden over. PORTAL TRONDHEIM | 95


GROMLYD: En Harley lyder nærmest som om en snekke har forvillet seg ut på landeveien, sier Ronny Mjøen, assistent director i Chapter 5.

96 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014


MOTOR | HARLEY-DAVIDSON

Og ut på landeveien bærer det ofte for medlemmene. Hver torsdag legger de ut på tur, til Ler og Berkåk, til Fannrem og Støren. Da kan det være over 40 motorsykler på veien. Grillkvelder, kurvfester og lørdagskaffe hos Harley-Davidson på Sluppen er faste innslag. I det hele tatt står det sosiale høyt i kurs hos H.O.G.-medlemmene.

– DET ENESTE JEG KAN SAMMENLIGNE FØLELSEN AV Å KJØRE HARLEY PÅ ÅPEN VEI MED, ER LØSSNØKJØRING PÅ SKI I UBERØRT PUDDERSNØ.

LADIES OF HARLEY. Da Mette Wilsgård først ble bitt av Harley-basillen for fire år siden, åpnet det seg en ny verden. Campingvognen på Oppdal ble solgt for å finansiere kjøpet av sykkel, et valg hun aldri har angret på. – Jeg har blitt kjent med en haug trivelig folk, smiler hun. Når vi treffer henne, er hun på lørdagskaffe-samling sammen barnebarna på 13 og 15 år. Hun sitter i styret for H.O.G. og er officer i Ladies Of Harley (L.O.H), en gruppe på 65 aktive damer innen Chapter 5. Selv om det fortsatt er flest menn som kjører Harley, er damene på full fart inn i miljøet. Kanskje lar de seg inspirere av en pionér, Dorothy Robinson. Hun kjørte mange løp i The Great Lake District på 30-tallet, og vant i 1940 det knallharde todagers utholdenhetsløpet "Jack Pine" over mange mannlige deltakere. Hun og mannen var Harley-Davidson-forhandlere, og som president i Motor Maids, en av de aller første motorsykkelklubbene for kvinner, tilbakela hun adskillige mil for å reise rundt og promotere gledene ved å kjøre motorsykkel. 1,5 millioner miles skal hun ha logget før hun la opp. Det har blitt sagt at få personer har gjort så mye for

promotering av motorsykler generelt og Harley-Davidson spesielt. Så fikk hun da også tilnavnet "The First Lady of Motorcycling". FRIHET PÅ TO HJUL. For Stig Høsøien har lidenskapen også blitt jobb. Å være salgssjef for Harley-Davidson må være selve drømmejobben for en Harley-entusiast. – Det er fine, bra sykler, men det er også noe mer. Det er alt det merket representerer. Det særegne, det individuelle, det amerikanske og ikke minst frihetsfølelsen, mener han. – Det eneste jeg kan sammenligne følelsen av å kjøre Harley på åpen vei med, er løssnøkjøring på ski i uberørt puddersnø. Det gir også sjela en god lunk.

Han har kjørt Route 66 med Harley samt mange andre ruter i USA, og mener at bedre opplevelse og fritid kan du knapt få. Og Harley-Davidson er uløselig knyttet til USA. Mange mener den representerer alt det beste Amerika står for; uavhengighet, lojalitet, friheten til å være sin egen herre. Harley-Davidsons suksess er på mange måter tuftet på patriotisme. Allerede under første verdenskrig produserte fabrikken 20,000 motorsykler til de militære styrkene, og så mye som 70 000 sykler skal tilsammen ha blitt levert til amerikanske og canadiske myndigheter under 2. verdenskrig. NYE TIDER. Etter århundreskiftet skjedde det mye i utviklingen av motoriserte kjøretøy. Brødrene Wright tok ut patent på flyvemaskinen i 1903, den første T-Forden rullet

PORTAL TRONDHEIM | 97


GODT MILJØ: Mette Wilsgård (i midten) fremhever det gode miljøet og de fine turene som en viktig grunn til at hun kjøpte seg seg en Harley–Davidson.

FUN FACTS I 1909 ble den første tosylindrede motoren produsert. Den var på 811 cm2 og hadde sylindrene plassert i en V med 45 graders vinkel, og kalles en V-twin-motor. Vivian Bales kjørte tvers over USA i sin Harley-Davidson i 1929. Evel Knievel kjørte en XR-750 da han gjorde sitt forsøk på å hoppe over 13 dobbeldecker-busser på Wimbledon Stadium i London. Knievel er oppført i Guiness rekordbok som den som har brukket flest ben i kroppen: 435 benbrudd var resultatet før han la opp i 1976 etter en alvorlig ulykke. Filmstjernen Harley Davidson: Easy Rider, Electraglide in Blue, Mask og The Loveless har bidratt til Harley-Davidsons legendariske status.

DET SKJEDDE I 19 03 Brødrene Wright får patent på flyvemaskinen. Teddybjørnen introduseres i USA. Roald Amundsen leder den første ekspedisjonen som kom seg gjennom Nordvestpassasjen. Det første Tour de France arrangeres. William S. Harley og brødrene Arthur og Walter Davidson produserer den første Harley-Davidson.

98 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014

ut av fabrikken til Henry Ford i 1908, og William S. Harley og brødrene Arthur og Walter Davidson skrudde sammen sin første brukbare protoype på en motorsykkel i 1903. De par første årene ble det produsert et beskjedent antall sykler, men etter hvert fikk den ensylindrede motorsykkelen et ry for å være både holdbar og rimelig. På den tiden var det et utall forskjellige produsenter i skur og verksteder rundt omkring i Amerika, og racing ble populært. Harley og brødrene Davidson uttalte derimot at racing skulle de holde seg unna. Men racing førte med seg mye oppmerksomhet og var god reklame, og i 1914 deltok for første gang et fabrikkteam fra Harley-Davidson i det 300 mil lange Dogde City Classic. Den karismatiske Red Parkhurst var én av seks som startet for Harley-Davidson. Det skulle bli


MOTOR | HARLEY-DAVIDSON

det første racet av mange, og Reds mange seire skapte mye blest rundt merket. DEPRESJONEN. I 1929 var Harley-Davidson blitt den største

motorsykkelprodusenten i USA, og hele 24 000 sykler ble produsert dette året. Depresjonen slo imidlertid hardt ut på salgsstatistikken, i tillegg til at motorsykler fikk hard konkurranse fra bilindustrien, særlig fra Ford i og med at man kunne får kjøpt en brukt T-Ford for så lite som 50 dollar. I 1933 hadde produksjonen sunket til 4000 sykler per år. Men eierene tok grep og i 1935 lanserte de en helt ny modell som skulle bli en enorm suksess; The Knucklehead. Denne skulle forbli i produksjon helt frem til 1948.

Årene etter krigen var oppgangstider i USA; det var 50-tallets optimisme og rock ’n’ roll. At Elvis Presley kjørte HarleyDavidson bidro også sterkt til merkets popularitet. Store stjerner som Marlon Brando, James Dean og stuntkjøreren Evel Knievel gjorde som Elvis. Harley Davidson ble også en filmstjerne, på lik linje med Peter Fonda og Dennis Hopper, i roadmovien Easy Rider som kom i 1969. Senere berømtheter som Arnold Schwarzenegger, George Clooney og Brad Pitt kjører også Harley-Davidson. H.O.G. Chapter 5 i Trondheim er tydeligvis i godt selskap i sitt lidenskapelige forhold til en helt særegen motorsykkel. Eller for å si det med deres egne ord: Det er ikke noe i veien med å ha en mild form for besettelse.

PORTAL TRONDHEIM | 99


Vårens nyheter i felger og dekk er nå i butikken. du finner oss på nyhaVna, i rundkjøringa Ved dora, og på sandmoen. www.ladedekk.no

www.ladedekk.no. Tlf: 73 87 46 60


MOTOR | HARLEY-DAVIDSON

USA: Harley-Davidson er uløselig knyttet til USA. Mange mener den representerer alt det beste Amerika står for; uavhengighet, lojalitet, friheten til å være sin egen herre. PORTAL TRONDHEIM | 101


garasjenskoeneboden

grusen

leker

hagengarderoben svigermor sjefen kjelleren oppussing vasking

båtenblomsterbedethuset kjæresten bilen hytta loftet

Våren er den tiden av året hvor vi ofte tenker på forandringer , enten ved utskifting, oppgradering eller opprydding. Vi kan ikke hjelpe deg med alt du vil endre eller bli kvitt...

- M e n av falle t ditt, de t tar v i gje rne !

Tid for opprydding? Lei en container!

- Kostnadseffektiv e og milj øriktige av fallsløsninger

Kontakt oss på: 72 54 05 10 trondheim @returatrv.no


GADGETS | NYHETER

GADGETS

1 2

3

4

Pssst!

st er et trådlø philips hue yrer via en du st led-lys som utmerket pp a iphone- . en r eller kape stemningss ys! sl n k å v opp ing

5

LEKENT 1 SILVERLIT ENZO FERRARI FJERNSTYRT BIL, 599,– Eplehuset | 2 WITHINGS BABYMONITOR, 1999,– Eplehuset | 3 LOGITECH SPILLKONSOLL FOR iPHONE/iPAD, 899,– Eplehuset | 4 POLAR LOOP AKTIVITETSMÅLER, 849,– Axel Bruun Sport 5 PHILIPS HUE LED-LYS, kr. 1599,– Eplehuset

PORTAL TRONDHEIM | 103MOTOR | TOHJULINGEN MIN

NY ANNONSE KOMMER

TOHJULINGEN MIN

PORTAL TRONDHEIM | 105


Tekst: Gunn Merete Roll | Roll & Company AS Foto: Eskil Roll | Roll & Company AS

MAN MÅ IKKE HA EN HEFTIG MOTOR PÅ TOHJULINGEN FOR Å KOMME SEG RUNDT I BYEN Sykkel fungerer også utmerket, særlig nå som det er tilrettelagt mange mil med nye sykkelveier. Gjennom Miljøpakken er det blitt tatt et skikkelig løft for byens syklister, og flere prosjekter er satt i gang, så syklistene går glade tider i møte. Noen har oppdaget el-sykkelens fordeler når man skal opp

106 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014

bakkene til Byåsen, Tyholt og Strinda, mens andre utfordrer balanseevne og muskelkraft på de bratteste stier i marka. Ungdommer knatrer forbi bilkøen på sin nye scooter, mens enkelte foretrekker motoriserte tohjulinger av et mer nostalgisk slag. Vi har truffet et knippe byborgere på to hjul. 


MOTOR | TOHJULINGEN MIN

MEDLEMMENE I TOSK, Trondheim og omegn scooterklubb, er glad i Italia, og i særdeleshet gamle, italienske scootere. Her er Anders Bjørlykke, Reidar Tellebon og Kjartan W. Egeberg.

Nostalgi. For medlemmene i Trondheim Scooterklubb (Tosk) er gammelt bedre enn nytt. Et sted mellom 30 og 40 medlemmer dyrker designet og de vakre linjene på veteranscooterne. For Anders Bjørlykke, Reidar Tellebon og Kjartan W. Egeberg står særskilt de italienske merkene Lambretta og Vespa høyt i kurs. Så er da også herrene ualminnelig glade i Italia. – Dette er vakre kjøretøy rett og slett, fulle av

utstråling og sjarm, og de har dessuten et uimotståelig dametekke, smiler Anders, og legger til at han og kona har hver sin scooter som de kjører rundt på. Kjartan mener også at det er godt å ha et så enkelt kjøretøy, og setter pris på det han kaller "frihet fra utstyr", og Reidar forteller at det blir en del turer i løpet av sommeren, også teltturer med kone og full oppakning på Vespaen.

Ellers synes de det er artig at vi har gamle scootere side om side med Harley-Davidson i dette nummeret av Portal Trondheim. – Vi er jo i hver vår ende av skalaen på alle måter, men det artige er at når vi møtes i trafikken, så hilser vi alltid på hverandre. Vi har vel lidenskapen felles uansett merke, ler de tre scooterentusiatene.

PORTAL TRONDHEIM | 107


design „ teknologi

Frekk og det siste i

FORD FIESTA Ikke rart en jury med kvinnelige motorjournalister kåret den til Women’s Car of the Year 2013. En perfekt kombinasjon av tidsriktig stil og innovative teknologier som gjør hverdagen enklere. Med FordSYNC kan du f.eks. kontrollere musikk og mobiltelefon ved hjelp av stemmekommandoer, og skulle det oppstå et uhell, vil SYNCs nødhjelpsassistanse automatisk kunne ringe etter hjelp. Integrert navigasjon hjelper deg til å finne frem overalt, og akkurat nå får du navigasjon som inkluderer FordSYNC til en svært hyggelig kampanjepris. Ford Fiesta fra kr. 193 000,-*

Kampanjetilbud på integrert navigasjon med Ford Sync Nå kun kr

900,-

***

Forskudd/ Engangssleie

Månedsleie

kr. 30 000,-

1543,-

Ford Fiesta Trend, 1,0 liter 65 Hk bensin. *Prisen er inklusive leveringsomkostninger. Årsavgift kommer I tillegg. ** Fiesta Trend 1.0 65 hk 5-dørs. Månedsleie kr 1543,- inkl. termingebyrer på kr. 95,-. Prisen er inkl. frakt og levering Trondheim. Årsavgift på kr. 3675,- tilkommer. Nominellrente pt: 0,95%. Forskudd/engangsleie inkl. mva: kr. 30 000,- . Etableringskost kr. 5563,-. Totalleie kr. 61 111,-. Tilbudet gjelder kun privatpersoner og forutsetter kredittgodkjenning av Ford Credit. Priser i leietilbudet er inkl. mva. *** Navigasjon er tilgjengelig på Titanium og Titanium X. Kampanjeperiode tom 30.04.2014. Les mer på kvernelandbil.no/Trondheim

Trondheim Tungasletta 8, 7047 Trondheim. Tlf. 73 99 25 00. kvernelandbil.no Åpningstider salgsavdelingen Man–ons, fre 08:00 – 17:00 Tors 08:00 – 19:00 Lør 10:00 – 15:00

**


MOTOR | TOHJULINGEN MIN

V i har møtt

TROND-

Sykkelen til GUNN HELENE NORDGAARD, markeds- og kommunikasjonsansvarlig for Tech Nutrition, er en 2010 Specialized Big Hit freeride-/utforsykkel. Sykkelen er det kjæreste hun eier. – Den bor i stua mi hele året og jeg bruker heller penger på å fikse den enn å kjøpe klær og sko til meg selv. Noen av de beste opplevelsene jeg har, var på denne sykkelen!

HJEMMERE

PÅ TO HJUL

STÅLE GERHARDSEN, AD i Tibe T Reklamebyrå, suser til og fra Lade på sin eminente el-sykkel. Han forteller ​at det gøyeste med el-sykkel er å sykle uanstrengt og smilende forbi både bilkø og halvproffe mosjonistsyklister i oppoverbakke. – En gang syklet jeg forbi en neongulmann i Jonsvannsveien. Jeg hørte han bannet lavt til seg selv, og la seg på hjul etter meg. Han tok meg igjen på rødt lys ved lyskrysset og spurte meg i lettere harnisk om jeg hadde motor, for han hadde aldri blitt forbisyklet før, og i alllefall ikke av en som kjørte med en hånd på styret og mobilen til øret. Han ble litt vred over konseptet el-sykkel, men samtidig glad for at jeg ikke hadde syklet forbi han på rå muskelkraft. Opp og ned gata i fin fart går det når SOFIE (8 år) og EMMA USTERUD (10 år) får tatt frem syklene om våren. Her er Sofie til venstre på sin rosa GT-sykkel og Emma med sin tøffe DBS.

RICHARD LIODDEN SANDERS, forsker på Sintef. Han har en hybridsykkel til turer, og så har han denne kjekke sammenleggbare til bybruk. Det er en håndlaget engelsk sykkel av merket Brompton. – Den får farten opp i nedoverbakkene denne, og det er kjekt å bare klappe den sammen og ta den med seg inn. Jeg sykler overalt, og synes Trondheim er på rett vei til å bli en bra sykkelby.​​ Som styreleder i Trondheimsavdelingen av Syklistenes Landsforening, brenner han for at det skal være trygt å sykle i byen, for alle og enhver! PORTAL TRONDHEIM | 109


problemløser

Prosjekt oPPussing: nye gulv, nye farger, nye møbler. oppussing er artig. Å bli kvitt det gamle skrotet ikke fullt så gøy. La oss ta oss av rot og rask, så kan du konsentrere deg om badet og det fine nye kjøkkenet. Vi leverer avfallscontainere i nær sagt alle størrelser og fasonger. Du kan også levere avfall hos oss på Lade. ring oss! Vi tror du blir positivt overrasket. tlf. 73 92 20 00

www.franzefoss.no

Håkon VII’s gate 13 C, 7041 Trondheim


UTEROM | HAGEN

PORTAL TRONDHEIM | 111


Tekst: Gunn Merete Roll | Roll & Company AS

Vi håper på en fin sommer og går med liv og lyst løs på hager, terrasser og balkonger. Portal Trondheim har snakket med en hagedesigner og fått tips til å planlegge hagen, vi har sett etter sommerens nyheter, og vi har gitt interiørdesignerne på Ikea en utfordring. 112 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014

Noen elsker hagearbeid, andre synes det bare er et ork. Enkelte bor i hus i gamle eplehager, andre i nybygg med en kjedelig flate og pinglete buskvekster i et hjørne. Her får du rådene til et bedre hageliv. EPLEHAGEN. Det høres idyllisk ut, men det kan være vanskelig å holde orden i gamle hager, og noen ganger er de faktisk riktig kjedelige. I den grad de er planlagt, var det mest med tanke på nyttevekster som skulle bidra til husholdningen. Har du en slik hage, er rådet først og fremst dette: Du må beskjære! Epletrær og plommetrær, rips og solbærbusker, alle har de godt av å bli beskjært. Frukten blir større og bærbuskene sunnere. Er du så heldig å få en god avling med frukt til høsten, kan du levere til safting hos Corona Safteri på Rotvoll og få eplejuice og plommesaft tilbake. Rimelig er det også. Om du vil


UTEROM | HAGEN

Bildene er tatt av interiørblogger Vibeke Langørgen, og motivene er fra hennes hage på Byneset. Se mer på bloggen hennes, bengtgarden.com

Epletrær og plommetrær, rips og solbærbusker, alle har de godt av å bli beskjært. Frukten blir større og bærbuskene sunnere. kose deg litt ekstra, kan du lage likør av plommesaften. Rips og solbær, stikkelsbær og rabarbra, – nyt fine sommerdager med å plukke bær og lag det herligste syltetøy på kjøkkenbenken hjemme. SOLDEKK. Å finne et jevnt underlag for hagemøblene er ikke alltid like lett i gamle hager. Da er et soldekk et fint alternativ. Soldekket bygges som en frittliggende terrasse, og kan gjerne formes etter hagen. Firkantet er ikke alltid det beste i gamle hager, så hvorfor ikke bygge soldekket rundt epletreet? En levegg beskytter mot både innsyn og vind, og med lave gjerder på siden, blir soldekket et trivelig sted å være. Som ved terrassebygging kan ikke soldekket være høyere enn 50 cm før du må byggemelde. Har du mye helling i hagen, kan det derfor være lurt å bygge i to nivåer. Likeledes kan du sette opp en le-

vegg med høyde 1,80 m og lengde på 10 meter uten å byggemelde. Men er du i den minste tvil, oppfordrer vi til en tur innom teknisk skranke på Bytorget før du setter i gang. Der kan erfarne saksbehandlere innen plan- og byggesaker fortelle deg hva som er lover og regler i ditt område. Både på nett og hos de fleste byggvarehus finner du gode intruksjoner til terrassebygging som du kan ta utgangspunkt i når du skal planlegge soldekket ditt. STAUDER. I gamle hager finner man så godt som alltid stauder. Ofte er det stauder av den gode, gamle sorten som er både sterke og motstandsdyktige. De er verdt å ta vare på! Vakre røde og rosa peoner, lysende gul fredløs og blå løytnantshjerte er eksempler på stauder som vokser i mange hager her i byen. Og stauder kan deles og plantes om. Se litt ekstra langs gjerder og hekker før du

klipper gresset, kanskje er det du tror er ugress egentlig en staude som kan komme til sin rett hvis du flytter den til et bed med god jord. Staudene kommer igjen år etter år og har ofte lang blomstringstid. HUSETS SJEL. Det er sjelden vellykket å prøve å lage et minimalistisk eller moderne uttrykk i hagen om du bor i et gammelt hus. Et mye bedre resultat får du om du respekterer husets sjel. Lag heller en stemning av bestemors hage med hvitmalte møbler og lette, lyse tekstiler som får flagre i vinden, og plant gammeldagse klatreroser langs husveggen. En hengekøye mellom epletrærne og en kurvstol i et hjørne er uttrykk som kler gamle hus. Eller la deg inspirere av New England-stilen, slik for eksempel det norsk-amerikanske designerparet Heiberg og Cummings gjør det (ta en titt på Heiberg Cummings Design sin nettside). Deres feriested i Hamptons utenfor New York er en herlig blanding av norsk og amerikansk tradisjon, satt sammen i en avslappet stil preget av ekte materialer og kvalitet i håndverket.

PORTAL TRONDHEIM | 113


Tenk stort. Et par krukker i et hjørne vil knapt merkes i en hage. NYERE HUS. Hagen er et av de dyreste rommene å innrede, i følge Kjersti Bergersen i Tid for Hjem. I det populære progammet på TV2 tar hun for seg golde terrasser og stusselige hageflekker og skaper de om til herlige oaser. Trenger du inspirasjon til en større endring, er repriser av programmet et bra sted å starte. Tenk gjennom hvilken type hage du vil ha, hva dere har behov for, og ikke minst hvilke økonomiske rammer dere har, før dere starter. En småbarnsfamilie vil ha behov for plen og sandkasse, og en hage som tåler bruk. Single og par uten barn har kanskje behov for et koselig og skjermet sted å samle venner. Andre liker å gynge dovent i en hengekøye med musikk på øret. Finn fram tegninger over tomten. Er den ikke målsatt, så mål opp en yttervegg og ta utgangspunkt i den. Tenk på hagen din som et hus, finn ut hvilke steder som er solrikt

114 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014

til forskjellige tider på døgnet og tenk ut hva du ønsker: En liten frokostterrasse, en skjermet plass for soling, et sted for grilling og spising. Sonene i hagen kan markeres på forskjellig vis: Busker, levegger, grusganger, forskjellig dekke. Plen, grus, flis og treterrasser. Det finnes mange muligheter. Men det er viktig med tydelige skiller mellom forskjellig dekke. Grusganger må skilles fra plenområdet, gjerne med kantstein. Det samme gjelder blomsterbed. Er du ikke glad i å luke, kan et bed med blomstrende busker og bunndekkende planter være en god løsning. Og tenk stort. Et par krukker i et hjørne vil knapt merkes i en hage. HAGEDESIGN. Synes du det er vanskelig å planlegge selv? En hagedesigner kan hjelpe deg. Prisene varierer, men fra cirka 6000 kroner vil du både få en befaring og en god plan. Det kan nok være vel verdt investeringen. Ikke bare kan hagedesigneren gi deg

spennende løsninger og se muligheter, men du vil ha en plan for innkjøp som i lengden vil spare deg for feilkjøp og impulsshopping. – Skal du bygge nytt hus kan det lønne seg å ta kontakt med en hagearkitekt tidlig, forteller hagedesigner Erlend Grendstad. – Plassering av garasje og hus kan ha stor betydning for senere utnyttelse av hagen, og du sparer både miljø og penger på å bruke eksisterende masser andre steder på tomten. Hvis hele hagen skal omlegges, så tenk på hvordan du skal anvende massene. En flat hage kan være kjedelig, lag heller noen terrasser og skap rom i hagen på den måten, sier han. Store områder med belegningsstein kan med fordel brytes opp med bed og singel. En annen grunn til ikke å ha store områder med beleggingstein, er at dette gir stor belastning på avløp og kloakknett. Når det


UTEROM | HAGEN

første man ser er en dobbelgarasje med et stort firkantet område med belegningsstein foran, er det viktig å få dempet dette og få skapt flere rom i hagen. At man ikke ser det hele når man kommer til hagen, men at hus og hage åpner seg litt etter litt, gir en mer spennende opplevelse.

- Plommelikør 1 l plommesaft (f.eks. fra Corona Safteri) 60 % sprit Krydder

vil du ha et hemmelig rom med duftende roser og urter hvor man trekker seg tilbake for å samle energi, eller ønsker du å ha det åpent, grønt og frodig?

roll melhuus

lent Plum Jui xce

E

ssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss s

2011

e

sssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss

ssssssssssssssssssssssssssss sssssssssssssssssssssssssssss

eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

e eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee e

En dansk undersøkelse har forøvrig vist at å grave i jorden frigjør endorfiner, og gir ro og lykke. Bra kaloriforbrenning er det også. Ved å luke ugress en times tid forbrenner du 362 kalorier. Til sammenligning må man danse en time i høyt tempo for å oppnå tilnærmet det samme.

ce

Hagedesignere møter ofte ønsket om en vedlikeholdsfri hage, men det er urealistisk, mener Erlend. Selv på betongbelegg må ugress holdes unna, men man kan likevel planlegge en hage som er enkel å vedlikeholde.

med forskjellige krydderblandinger til du finner den du liker aller best. Noen forslag er: Ingefær, kanel, nellik, sitronpepper, kardemomme, vanilje, honning, anis, appelsinskall. Litt kajennepepper kan også tilsettes om du ønsker litt sting i likøren.

ssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss s

Plassering av sittegrupper, lekeplass og grønnsakshage bør gjennomtenkes med tanke på sol og utsikt. En fin løsning er at terrassen ligger på samme plan som bakken hvis det er mulig. Gelender som hindrer kontakt med hagen kan fjernes, og stier som snor seg skaper spenning. Også når det gjelder bruk av materialer kan man med fordel se etter forskjellige løsninger. Mye betong kan føles hardt, kanskje er bruk av varmere materialer som brent tegl et bedre alternativ.

Så begynner det som er gøy – smaking og krydring:

• Hell likøren opp i drammeglass og prøv deg frem

eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee e

– Å planlegge en hage er en fin prosess for hageeieren, og som hagedesignere er vi opptatt av hvilke behov beboerne har. Vil man ha et hemmelig rom med duftende roser og urter hvor man trekker seg tilbake for å samle energi, eller ønsker man å ha det åpent, grønt og frodig? Mangfold kan skapes ved bruk av forskjellige busker, trær og stauder, og man kan få en spennende hage ved å være bevisst på farge og form. En spiss form strekker seg oppover, en hengende form gir ro, en blå farge øker størrelsen på hagen da det trekker blikket utad, en rød farge kommer deg i møte, og en litt større skulptur i en liten hage gjør at man opplever uterommet annerledes.

• Kok en liter plommesaft inn til det halve. • Avkjøl og fyll halvt opp i flasker. • Fyll etter med 60 % sprit eller vodka.

eeeeeeeeeeeeeeeeeee eeeeeeeeeeeeeeee

- Syltetøy med krydder 1 kg rabarbra eller stikkelsbær ca 500 g Fruktose (fruktsukker) Litt vann Ca ¼–½ ts ingefær Litt kanel Syltepulver/frysepulver

• Rens bær/rabarbra. • Kok opp med litt vann.

• Mos bær/rabarbra mens det koker. • Skum av og tilsett fruktsukkeret. • Kok videre til det er mykt. • Tilsett krydder etter smak.

• Tilsett syltepulver/frysepulver om du vil ha et stivere syltetøy. • Fyll helt opp i steriliserte glass, eller frys ned i små plastbeger.

PORTAL TRONDHEIM | 115Foto: Margaret M. de Lange

Se hele sommerkolleksjonen på slettvoll.no og i butikk Trondheim: Dyre Halses gt. 1B, Solsiden, 73 50 70 90. Åpningstider: 10.00–18.00, lø. 10.00–16.00 www.slettvoll.no


Vi kaN realisere diNe drømmer om et perfekt utemiljø! Norges største faghaNdel Modena er norges største faghandel av produkter til uterommet. Vi leverer det meste innen betongprodukter, skifer, naturstein og fliser. Vi leverer også det du måtte trenge av tilbehør. Trenger du hjelp til gjennomføringen til hele eller deler av ditt nye utemiljø – ordner vi det også! Vi samarbeider tett med lokale anleggsgartnere og arkitekter. Hos oss får du de beste råd og veiledning i tillegg til markedets beste priser!

Fliser utendørs – velg riktig kvalitet! Modena Fliser har det største utvalget av utefliser. Erfaringsmessig er det utrolig viktig med riktig kvalitet for at ikke flisene skal løsne eller sprekke ifra underlaget. Alle våre fliser er kvalitetsmerket på modena.no, noe som gir deg trygghet når du skal velge. Se også tips på modena.no for hvordan du skal legge fliser riktig utendørs...

modena trondheim Modena Fliser Tungasletta 7, 7047 Trondheim, Tlf.: 918 84 260 TRONDHEIM Man-fre: kl. 10-18, Torsdag:Tungasletta kl. 10-19, 7Lørdag: kl. 10-15

T: 918 84 260 Åpent: 9-17, Tor 9-19 (10-15) L Lageret er åpent hverdager fra 07

Modena Fliser OPPDAL

Kåsenvegen 9 T: 954 98 000 Åpent: 7-16.30 (10-14)

Husk medlemsfordeler hos: MODENA.NO FACEBOOK.COM/MODENAFLISER

MEDLEMSFORDELER

fliser – oVNer – skifer – NatursteiN – BelegNiNgssteiN – mur og BetoNgprodukter


INTERIØR | TING & TANG

3

1

2

I PUTEKRIG OG KJÆRLIGHET HVA SER VI MYE AV | SPREKE FARGER, MØNSTER MANIAC, FORSKJELLIGE TREMATERIALER OG TEKSTURKONTRASTER.

8

4

5

6

7

1 HANDELSHUSET MARTINSEN GUL PUTE, kr. 339,– Byggmakker | 2 MISSONI HOME FLØYELSPUTER, fra 900,– Berge Interiør 3 LYSLYKT, 690,– Slettvoll | 4 APPLICATA, DESIGN: JACOB PUGH "BIRD", 419,– C.I. Pedersen | 5 DESIGNERS GUILD PUTE, 770,– Berge Interiør | 6 DESIGNERS GUILD PLEDD, 1495,– Berge Interiør | 7 DESIGNERS GUILD PUTE, 985,– Berge Interiør 8 FREEMOVER LYSESTAKER, fra 385,– Berge Interiør PORTAL TRONDHEIM | 119


Noen slår til og investerer i utendørs boblebad og synes det er verdt pengene. for andre er et utendørskjøkken den store drømmen.

120 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014


UTEROM | TERRASSE

TERRASSEN Tekst: Gunn Merete Roll | Roll & Company AS Foto: Eskil Roll | Roll & Company AS

Nytt terrassegulv. Flis på terrassen har for mange vært en uoppnåelig drøm på grunn av kostnader med å støpe såle under. Frost og telehiv gjør dette til en mer komplisert prosess enn i drømmehagene vi kjenner fra sydlige strøk. Men nye løsninger gjør det mulig å velge flis også her nord. Modena systemflis er store kvadratiske selvbærende flis som festes sammen i hjørnene med justerbare ben. Bena finnes i forskjellige høyder, og så lenge det er tilstrekkelig drenering under, kan den slitte treterrassen få et nytt gulv i løpet av en helg. Så godt som vedlikeholdsfritt er det også. Vedlikeholdsfrie er også de nye terrassebordene i kompositt som hverken råtner eller sprekker. Bordene ligner på tre, men er laget av resirkulerte materialer som plast, trefiber og risskall, og trenger ingen beis eller olje. Kebony er også blitt populært fordi det krever lite vedlikehold utover

normalt renhold. Dette er trevirke som har fått en spesiell behandling, og som er svanemerket. Treet er brunt, men vil endre seg og få en sølvgrå patina over tid. Prismessig er det likevel ingen som slår vanlig impregnerte trebord, som fortsatt er det som det selges mest av. Mange snekrer store terrasser som et flott supplement til stua på sommers tid. Noen slår til og investerer i utendørs boblebad og synes det er en luksus som er verdt pengene. Forlenger sommersesongen gjør det også, boblebadet kan brukes så godt som året rundt. For andre er et utendørskjøkken den store drømmen, og så fort snøen er borte, kommer grillen fram. Med en stor terrasse, en flott grill og et sofahjørne i rotting er man klar for sommeren. Eller? Ble det kanskje ikke så fint som du hadde tenkt? Virker det litt goldt til tross for sommerblomstene i fine krukker? Nettopp slik føltes det for småbarnsfamilien på Lade. 

PORTAL TRONDHEIM | 121


UTFORDRINGEN Terrasse-makeover

Vi ringte til Ikea og markedssjef Marthe Juliussen, som tok utfordringen om å skape en frodig terrasse på strak arm. Noen uker senere dukket seks unge interiørdesignere opp på Lade, bevæpnet med møbler, puter, lykter og parasoller. Men la oss ta det fra begynnelsen. Det ligger nemlig en grundig planlegging bak.

Tekst: Gunn Merete Roll | Roll & Company AS Foto: Eskil Roll | Roll & Company AS

– Når vi skal planlegge et rom til utstillingen i varehuset, tenker vi oss en konkret livssituasjon, sier Ellen Halderager, som er interiørdesigner på Ikea. – Det kan være et par uten barn, en småbarnsfamilie eller en singel ung kvinne. Vi skriver på mange måter historien om de forskjellige, og føler nesten at vi kjenner dem før vi bestemmer hvordan rommet skal være. Et eksempel er hytta som vi har bygd opp i varehuset. Den er planlagt spesielt for oss trøndere, og det er mye som tyder på at vi har truffet blink med den, for mange vil vite nøyaktig hvilke produkter som er brukt og gjerne også ha

122 | PORTAL TRONDHEIM 01/2014

FØR: En typisk norsk terrasse; god plass, men hva gjør man med den?

fargekoden til veggmalingen, smiler hun. – Når det gjelder uterom, tenker vi på samme måte. Vi ser på behovene til de som bor der, før vi tegner opp løsningen som kundene senere kan se i utstillingene på varehuset. Mange synes det er inspirerende å se hva du kan får ut av selv en liten balkong. Og på liten plass er det spesielt viktig å tenke gjennom hvordan man helst vil bruke balkongen sin. Hun forteller at small living-trenden har gjort bevisstheten om fleksible møbleringsløsninger større. Skillet mellom ute og inne 


UTEROM | TERRASSE-MAKEOVER

ETTER: Et innbydende uterom hvor man vil bruke mye tid i de fargerike og funksjonable sonene.

DESIGNTEAMET: De dyktige interiørdesignerne fra Ikea som gjorde terrasse-makeoveren.

_ Vi har jobbet ut fra en behovsanalyse og har blant annet tatt hensyn til at ungene skal ha plass til å bevege seg.

PORTAL TRONDHEIM | 123


REALISER DRØMMER OG BYGG VERDIER!

VI ER OPPDATERTE PÅ TRENDENE!

NORGES STØRSTE FAGHANDEL PÅ FLIS Fliser har utallige bruksområder. Det er i grunnen bare fantasien som setter begrensninger – bad, gang, stue, kjøkken, soverom, terrasse, trapper, hagestue osv. Hos Modena Fliser har vi gode råd og tips til hvordan du kan bruke fliser kreativt hos deg, enten du tenker på å pusse opp eller skal innrede et nytt hjem. Fordeler med fliser • Miljøvennlig, slitesterkt og med svært lang levetid. • Enkelt vedlikehold og enkel rengjøring. Forskjell på kvalitet på fliser Det finnes store kvalitetsforskjeller på keramiske fliser, blant annet ripefasthet, vannoppsug, glassur, frostbestandighet, slitasje motstand og sklisikring. Dette er noe vi i Modena Fliser er meget nøye på og vi setter alltid kvalitet i første rekke.

Modena Trondheim Modena Fliser Tungasletta 7, 7047 Trondheim, Tlf.: 918 84 260 TRONDHEIM Man-fre: kl. 10-18, Torsdag:Tungasletta kl. 10-19, 7Lørdag: kl. 10-15

T: 918 84 260 Åpent: 9-17, Tor 9-19 (10-15) L Lageret er åpent hverdager fra 07

Modena Fliser OPPDAL

Kåsenvegen 9 T: 954 98 000 Åpent: 7-16.30 (10-14)

Husk medlemsfordeler hos: MODENA.NO FACEBOOK.COM/MODENAFLISER

MEDLEMSFORDELER

FLISER – OVNER – SKIFER – NATURSTEIN – BELEGNINGSSTEIN – MUR OG BETONGPRODUKTER


UTEROMMET | TERRASSE-MAKEOVER

Et trancherbord kan brukes på kjøkkenet til daglig, og enkelt rulles med ut når været tillater en grillmiddag. 

viskes bort, og møbler som kan brukes både på balkongen og inne i stua blir det stadig flere av. Et trancherbord kan brukes på kjøkkenet til daglig, og enkelt rulles med ut når været tillater en grillmiddag. Puter og pledd får flytte midlertidig fra innesofa til utegruppe, og krakker i metall tåler en tur ut de også. Fargemessig kan man virkelig boltre seg når man skal innrede et uterom. De støvete pastellene går igjen ute også, men gjerne i en litt sterkere nyanse.

EVENTYR, FAMILIELIV OG SOMMER. For familien på Lade var overraskelsen stor da de kom hjem fra jobb. Da hadde de seks interiørdesignerne forvandlet terrassen deres til et aldri så lite eventyr. Langbordet var ferdig dekket, grillen sto klar, en sofagruppe innbød til å slenge seg nedpå, og ungene hadde fått sin egen lille spisekrok. – Vi har jobbet ut fra en behovsanalyse og har blant annet tatt hensyn til at ungene skal ha plass til å bevege seg, forklarer interiørdesignerne. – Det er grunnen til

at vi plasserte møblene slik at det ble et romslig gangareal mellom de to åpningene mot hagen. De har delt inn terrassen slik at den har tydelige soner, og har i tillegg lagt vekt på praktiske løsninger som skap til hageredskaper og krukker, og en putekasse som kan brukes som ekstra sitteplass. Ved siden av det store spisebordet har de plassert en egen liten barneavdeling med fargerike og robuste møbler i plast. Tre parasoller, krakker som kan brukes både

som sitteplass og ekstra avlastningsbord, solcellelamper, en plantevegg som romdeler og fargerike lykter er andre viktige element. – Når vi har jobbet ut planleggingen, er det tid for de sprelske påfunnene. Vi hadde eventyr, familie og sommer som verdiord for terrassen til denne familien, smiler de. Og eventyrlig og sommerlig har det blitt for familien på Lade. Se bildene og la deg inspirere!

PORTAL TRONDHEIM | 125


CI PEDERSEN GLASSMAGASIN er stolte av å være den butikken i landet med størst utvalg i serviser, glass og bestikk fra de mest kjente leverandører. Vi har ønskelister for brudepar og gaver til enhver anledning. Medlem av kjeden designforevig.


UTEROMMET | TERRASSE-MAKEOVER

_ vi hadde eventyr, familie og sommer som verdiord til denne familien.

PORTAL TRONDHEIM | 127


© Inter IKEA Systems B.V. 2014.

«Denne produsenten lager kjøkken som står vårt hjerte nærmest. I 2013 presenterte de sitt mest fleksible hittil – METOD. Et kjøkkensystem basert på byggeklosslogikk bestående av over 1.400 deler, som skal sikre et sømløst og skreddersydd uttrykk. Med nye moduler, flere kombinasjonsmuligheter og enklere montering betyr det mye for veldig, veldig mange.»

28.320,–

METOD kjøkken med BODBYN grå dører og skuffefronter og MAXIMERA skuffer med dempere. KARLBY benkeplate i eik. Hvitevarer og belysning selges separat.

Nå får du gavekort på 1.000,– for hver 10.000,– du kjøper kjøkken eller hvitevarer for. Tilbudet varer til og med 26. april. Maks 10 gavekort per kunde. IKEA.no/leangen Åpningstider: 10–22 (lør 10–20) Restauranten: 9.30–21.15 (lør 09.30–19.15)


INTERIØR | TING & TANG

1

2

3

ENKELT OG GREIT HVA SER VI MYE AV | DEKORATIV BETONG, MARMOR KOMMER FOR FULLT, SKANDINAVISK MINIMALISME, INDUSTRIELLE TONER, NATURLIGE MATERIALER

5

6

4

7

8

1 KLOSTERSTAKE I BETONG, kr. 599,– C.I. Pedersen | 2 ROSENTHAL VASE, 4098,– C.I. Pedersen | 3 SVARTLAKKERT LAMPE, 1890,– Slettvoll | 4 ARCH "YOU" HUS I TRE ELLER BETONG, fra 149,– C.I. Pedersen | 5 HABO DØRSTOPPER, 109,– Byggmakker | 6 HØY LÆRBOKS, 998,– Slettvoll | 7 RUNDE LÆRBOKSER, fra 249,– Slettvoll | 8 DUCK/DUCKLING, DESIGN: HANS BØLLING TREFIGURER, fra 529,– C.I. Pedersen PORTAL TRONDHEIM | 129


Din nye hytte i Ă…re?


Bestill nå! innFlyttingsklar til jul. Kontakt Fastighetbyrån for prospekt

Flott beliggenhet i Tegefjell, 2 t. fra Trondheim. Ski in-ski out. Nye familieleiligheter i Tegefjell som forener moderne nordisk design med utstrakt bruk av tømmer og stavlaft. Såvel kjøkken som bad har høy standard, og det er lagt inn vannbåren varme som gir lave oppvarmingsutgifter. Størrelse fra 65 til 85 m2 med 3-4 soverom.

Pris fra

1.850.000 sv.kr

Dähliehuset Åre Torg, Åre. Tel: 0647-509 70 E-post: are@fastighetsbyran.se web:fastighetsbyran.se/are


ESTABLISHED 1904

Smykkespesialisten JUVELÈR

• DAHLSVEEN • en del av mestergull

OLAV TRYGGVASONSGT 24 • TRONDHEIM • WWW.GULLSMEDDAHLSVEEN.NO • TLF. 73 52 58 06