Page 1

Institut Escola Mare de DĂŠu del Portal de Batea Revista nĂşm. 83 Juny de 2012

allmajor vallmajor


SUMARI EDITORIAL -Parla la nostra directora. HEM APRÈS - De P3 fins a 3r d’ESO............ 3 a 18. TOTS JUNTS CELEBREM - La Castanyada, Nadal, Dia de la Pau, Jocs Tradicionals.........18 i 19.

EQUIP DE REDACCIÓ DE VALLMAJOR: Tots els alumnes, mestres i professors/es de l’Institut Escola Mare de Déu del Portal de Batea. MAQUETACIÓ i CORRECCIÓ ORTOGRÀFICA: Jordi Pedrola. IMPRESSIÓ i DISSENY PORTADA:

El Consell de Redacció de Vallmajor agraeix la col·laboració desinteressada dels mestres, professors, professores, alumnes i AMPA que han posat el seu granet de sorra en l’elaboració d’aquest número.

HEM ANAT - Trobades (Arnes, Fontcalda, Gandesa, Corals, Teatre, Esport), Deltaventur, Montblanc i l’Espluga, Barcelona, Tr@dijoc, TNC .............................20 a 31. SOM SPECIALISTES - Visual i Plàstica, Educació Física, Educació Especial, Religió i Música........................... 32 a 36. II SETMANA CULTURAL - L’Època Medieval» .................... 37 a 39. ENTREVISTEM A... - Josep Mateu................................. 40. HI HAVIA UNA VEGADA... - La Biblioteca........................... 41 i 42. L’AMPA - Fent Memòria................................43. PROYECTO ARCE.......................... 44. CRÈDITS DE SÍNTESI ..................... 45. FETS I GENT - VIII Certamen de Lectura en Veu Alta i Visita de la Llar d’Infants............................................ 46. ÚLTIMA HORA - Petits Grans Emprenedors ............ 47. LA CONTRA - Benvinguda P3............................ 48.

EDITORIAL Són temps difícils... Això ho sabem tots. La crisi es nota a totes les llars... El següent curs ens portarà canvis com són els nous horaris, la reducció de professorat, augment de les ràtios (més alumnes per aula), no es cobriran les substitucions de menys de 10 dies, la supressió d’ajuts... i tot ens fa pensar que el model de retallades en educació continuarà. Això afectarà indiscutiblement a la qualitat de l’ensenyament públic. Pensem que els polítics han de reflexionar seriosament sobre el model educatiu que volen per als futurs ciutadans del seu país. Un país que inverteix en educació crea una inversió de futur. La formació dels nostres fills/es no és un tema per jugar-hi! Malgrat la situació actual, seguim amb la tasca de sempre i més il·lusionats que mai. Es tracta d’anar trobant solucions creatives i vàlides per a resoldre situacions concretes. S’acaba el curs i és hora de fer balanç i una valoració per afrontar el nou curs escolar. L’equip directiu està content amb el treball fet i sabem que ens acompanyen grans professionals, docents i personal laboral que vetllen dia a dia per una educació integral amb el suport de les noves tecnologies. Sabem que les famílies seguiu el seu procés d’aprenentatge donat que el blog del nostre Institut Escola té moltes visites setmanalment. Moltes gràcies per formar part de la comunitat educativa, creiem que el projecte de centre el construïm entre tots i totes. El fet de ser un centre petit i d’una línia ens permet fer un seguiment personalitzat dels alumnes. Al setembre ja estarem complerts i formarem estudiants des dels 3 anys fins als 16. En aquest nou número, hi trobareu tot el que hem après, les festes que hem celebrat conjuntament, el treball dels especialistes, aportacions de l’AMPA... i al blog, la versió digital. I per encetar l’estiu, recuperem el tradicional festival de fi de curs que portava 12 anys sense celebrar-se. Esperem la vostra participació! Bones vacances!

2

Mar Isern Meix Directora de l’Institut Escola


HEM APRÈS... La classe de P3 Els alumnes de P-3 hem estudiat les bruixes i els bruixots. Hem après coses molt interessants! Fixa-t’hi!

3


HEM APRÈS... La classe de P3: Racons Els alumnes de P-3 us volem ensenyar els Racons que les nostres mestres ens han muntat i que han estat d’allò més divertits:

4


HEM APRÈS... La classe de P4

5


HEM APRÈS... La classe de P5 A

6


HEM APRÈS... La classe de P5 A

7


HEM APRÈS... La classe de P5 B

8


HEM APRÈS... La classe de P5 B

9


HEM APRÈS... La classe de 1r de Primària

10


HEM APRÈS... La classe 1r de Primària

11


HEM APRÈS... La classe de 2n de Primària

12


HEM APRÈS... La classe de 2n de Primària

13


HEM APRÈS... La classe de 3r de Primària... a Ma temàtiques Matemàtiques Aquest curs a matemàtiques hem après moltes coses. Per exemple a dividir. Abans no en sabíem gens i ara ens agrada fer divisions de fins a quatre xifres al dividend. Després fem la prova per veure si estan ben fetes. També hem hagut de fer servir el compàs. Ens va costar perquè no el sabíem agafar bé i l’agulla que feiem servir per enganxar al paper s’escapava. Llavors les circumferències

sortien una mica estranyes. Ara ja ens surten rodones. Els dilluns anàvem per grups amb el mestre Manel a la sala d’ordinadors per practicar la numeració amb un programa que ha fet ell mateix. Era super divertit! Els divendres, amb el mestre Jaume, fèiem servir els miniportàtils a la classe de cinc en cinc per aprendre millor les taules de multiplicar i la senyoreta Asun ens les preguntava cada dia que teníem matemàtiques. Ara ja les sabem totes i per això ens agrada fer divisions. Tots xalàvem estudiant les fraccions amb unes rodones de plàstic que eren la unitat o quan tocava aprendre el litre i altres unitats de capacitat més

14

petites amb uns gerros que omplíem d’aigua i també fent figures amb plastilina i escuradents de colors. Una altra cosa que fem és que, quan hem acabat de fer operacions de sumes i restes les comprovem amb la calculadora. Com que som una cooperativa i hem de vendre a la parada, hem hagut de treballar molt per saber tornar diners. Ho feiem amb monedes i bitllets de mentida que tenim a la classe. Ara estem estudiant els nombres romans. Són molt divertits.

Com veieu, a l’hora de matemàtiques hem hagut de treballar molt però ha valgut la pena. Ara sabem moltes més coses que quan va començar el curs.


HEM APRÈS... La classe de 4t de Primària... Les comarques i la Liter atur a Litera tura Aquest any, per primera vegada, hem estudiat les comarques de Catalunya, que n’hi ha 43. Les comarques es poden agrupar de diverses formes: segons el relleu, políticament i segons el sector econòmic més important. Ara explicarem cadascuna d’aquestes agrupacions.

Segons el relleu poden ser: de costa o litoral, ja que toquen al mar (Barcelonès, Montsià, Maresme, Baix Camp, Baix Ebre...), de muntanya (Vall D’Aran, Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Cerdanya, Ripollès...) i de Plana (Terra Alta, Priorat, Ribera d’Ebre, Conca de Barberà, Les Garrigues...). Segons el sector econòmic poden ser: turístiques, industrials o agrícoles i ramaderes. Les turístiques (Barcelonès, Alt Empordà, Gironès, Val d’Aran, Maresme...), industrials (Tarragonès, Baix Camp, Baix Llobregat, Vallès Oriental, Vallès Occidental...) i agrícoles i ramaderes (Terra Alta, Priorat, Bages, Segrià, Ribera d’Ebre...). La més coneguda és la distribució política en quatre províncies: Tarragona, Barcelona, Girona i Lleida. Tarragona té 10 comarques (Terra Alta, Baix Ebre, Priorat, Ribera d’Ebre...), Barcelona en té 11 (Barcelonès, Bages, Vallès Oriental, Vallès Occidental...), Girona 9 (Gironès, La Selva, Ripollès, Garrotxa..) i Lleida, que en té 13 (Val d’Aran, Pallars Sobirà, Urgell, Alt Urgell..). Hem fet díptics turístics de cada una de les comarques de Catalunya, per si hi voleu anar de vacances. Però per nosaltres la més important és la Terra Alta, perquè és la nostra comarca la nostra

capital és Gandesa. La comarca té onze municipis més i el nostre és Batea. Aquest curs els alumnes de 4t també hem treballat diferents poetes de llengua catalana i castellana. Ho hem fet tot sols, només sabíem el nom del poeta, i gràcies a investigar per internet i en diferents llibres hem trobat tota la informació necessària per elaborar la seua biografia. Hem conegut que algun es va fer famós amb poemes d’un amic, d’altres van guanyar els Jocs Florals, alguns van morir durant la Guerra Civil i d’altres van morir de malalties que avui en dia ja tenen remei. Hem après algunes èpoques literàries com el Romanticisme, amb autors com Espronceda, Zorrilla o Bécquer. També la Renaixença, amb Jacint Verdaguer, Apel·les Mestres, el «Siglo de Oro» amb Miguel de Cervantes, i la Generació del 27 amb Miguel Hernández. També hem conegut algunes de les seves obres. Hem descobert els orígens d’algunes obres molt famoses com Don Juan Tenorio. Hem descobert la vida de diferents poetes, alguns tenien la vida més fàcil i d’altres més difícil. I molts no van poder anar a l’escola però tot i així eren super espavilats i grans poetes. Hem superat una miqueta la vergonya de parlar en públic ja que vam haver de llegir davant dels nostres companys el poema que més ens va agradar del nostre poeta. Els poemes que hem llegit ens han despertat algunes emocions, alguns no ens han agradat gens però d’altres explicaven històries que ens interessaven.

15


HEM APRÈS... La classe de 5è i 6è... Explicant el tea tre a Bot teatre Acte 1 (L’Anna està esperant a la Maria a la plaça) Anna: Hola Maria, ja era hora que arribessis! Maria: Hola, sento haver-te fet esperar. És que encara havia d’acabar els deures.

Anna: D’acord, no passa res. Com va anar la «Mostra de Teatre» a Bot? Maria: Ah, molt bé, totes les obres de teatre eren genials! Anna: Quina va ser l’obra que et va agradar més? Maria: Doncs, si et dic la veritat, em van agradar totes. Anna: Quins pobles vàreu actuar? Maria: Divendres vam actuar Caseres i Batea. Cinc obres en total. Anna: Alguna va tenir algun que altre contratemps o va sortir tot perfecte? Maria: Bueeeeenoooo...En una d’elles la música estava tan forta que no se sentia el que deien els personatges i alguns parlaven massa ràpid. Però era molt bonica i original. Anna: Ja m’ho imaginava... I els més petits, com ho van fer? Maria: Molt guapet! Van fer un gran esforç memoritzant el diàleg. Encara que alguna cosa els l’havia de dir el seu mestre. Anna: I els de Bot, també varen actuar? Maria: No, només van venir per a mirar com ho fèiem. Anna: Ah, d’acord. I vosaltres, us vàreu ficar

nerviosos? Maria: Doncs sí! Jo al menys moltíssim, perquè havia de presentar i no em va fer gens de gràcia...

Anna: Quina mala sort! Maria: Doncs sí... Però després ja em vaig sentir més còmoda a l’escenari i no tenia vergonya de res! Als altres de sisè els va passar el mateix.

Acte 2

(Arriba la Carla) Carla: Hola noies, què feu? Anna: La Maria m’estava explicant com va anar el teatre a Bot. Carla: Ah, sí! És veritat! Com us va anar? Maria: Molt bé! Carla: Com es deia la vostra obra? Maria: «Dues vegades loto». Carla: Els de cinquè també van actuar? Maria: Sí! Anna: I com ho van fer? Maria: Super bé. Era una obra molt divertida! Carla: I com es deia? Maria: «Un metge que val per setze» Anna: (Mirant el rellotge) Oh! què tard que se m’ha fet! Ja he de marxar! Carla: Ah, sí! Jo també! Maria: Fins demà! Ja ens veurem a l’escola. (Marxen les tres cap a casa) FI

16


HEM APRÈS... La classe de 1r d’ESO ... Concurs d’ESO... ABEAM Saps què és una fotografia matemàtica? Els alumnes de secundària t’ho poden explicar. Es tracta de fotografiar elements matemàtics que podem trobar en el nostre entorn i titular-los de forma suggerent. Aquest any, l’associació de Barcelona per l’estudi i l’aprenentatge matemàtic (ABEAM) ha organitzat un concurs de fotografia matemàtica i els alumnes de 1r, 2n i 3r d’ESO hi han participat, conjuntament amb la resta dels instituts catalans. Per tal de seleccionar les millors fotografies matemàtiques del centre s’organitzaren dos fases. En la primera fase del concurs, l’equip docent va seleccionar les dues fotografies més atractives de totes aquelles que els alumnes havien estat realitzant al llarg del curs. Les guanyadores en aquesta fase foren l’Anna Aguiló, alumna de primer cicle d’ESO i la Laura Alañà, alumna de segon cicle. A continuació teniu les seves fantàstiques fotografies: Moltes felicitats a les dos!!!!! La segona fase es va realitzar el passat 3 de maig en la seu de l’associació ABEAM. Malauradament no va haver-hi sort... A veure si el curs vinent n’hi ha més!!!!

Títol: Prisma pentagonall Autora: Anna Aguiló

Títol: Presó de rombess Autora: Laura Alañà

La classe de 2n d’ESO ... Hort Ecològic d’ESO...

En aquest curs acadèmic 2011-2012, a l’institutescola Mare de Déu del Portal de Batea, s’ha cursat una assignatura optativa nova: «l’hort ecològic escolar». Aquesta assignatura teòrica i pràctica, l’han cursat alguns dels alumnes de 2n d’ESO. Ha estat una assignatura quadrimestral, per la qual cosa l’han cursat 2 grups de 8 alumnes cadascun. La idea de fer aquest hort ecològic naix del fet de tenir al centre un espai natural que pot ser aprofitat tant pels alumnes que fan aquesta assignatura, com per la resta de professors i alumnes del centre,

tant de primària com de secundària. Un hort és, a més d’un espai de producció alimentària, una gran eina per realitzar altres tasques, com ara la investigació. Com que al centre no hi havia cap espai habilitat per a un hort, han construït l’espai que fa de contenidor i l’han omplert amb terra, també han fet un planter de plantes per després posar-les a l’hort. Aquest primer cultiu s’han plantat enciams, bledes, tomates, cebes, pebrots, albergínies i cols. L’única cosa incerta que tenim és què farem aquest estiu quan ja no hi hagi ningú al centre per tenir-ne cura. Acceptem suggeriments.

17


HEM APRÈS... La classe de 3r d’ESO .. d’ESO.. té P arc Eòlic! Parc Els alumnes de 3r d’ESO, aquest curs, han fet com a projecte un petit parc eòlic a classe de Tecnologia. Des dels inicis del temps, l’home sempre ha aprofitat l’energia produïda per la força del vent per transformar-la en altres tipus d’energia com per exemple l’energia cinètica, es a dir, el moviment. Les antigues naus que travessaven els mars aprofitant la força del vent per mitjà de les veles o els molins de vent (a través d’unes aspes connectades a una roda de pedra molien el blat per obtindre la farina) són dos vius exemples d’aquest tipus d’energia que ha portat tanta prosperitat, i que, a més, s’han escrit en tanta literatura al llarg dels anys. No és, però, fins als anys 70 del segle passat quan l’energia del vent s’ha utilitzat de forma industrial

per produir electricitat. Els molins destinats a aquesta funció s’anomenen aerogeneradors. En aquests, l’energia eòlica mou una hèlix i, mitjançant un sistema elèctric, es fa girar el rotor d’un generador, normalment un alternador, que produeix energia elèctrica. Per tal que una instal·lació sigui rendible, se solen agrupar en concentracions anomenades parcs eòlics, un d’aquests parc eòlics el tenim molt a prop de Batea. Aquest curs, els alumnes de 3r d’ESO, dins del projecte final de curs a Tecnologia, han construït per grups un aerogenerador que transforma el moviment en energia elèctrica suficient per encendre un led lluminós. Encara que el projecte ha necessitat uns quants ajustos després de la seva construcció, els resultats han estat satisfactoris. Podeu veure aquestos resultats a la foto.

TOTS JUNTS CELEBREM... LA CASTANYADA Com tots els anys, vam celebrar una Castanyada molt entretinguda! Vam decorar els passadissos amb fruits típics de la tardor. Al matí ens vam convertir en uns cuiners i cuineres experimentats per poder preparar els dolços típics, com els panellets, coques de fruits secs, boletes d’anous i fabioles. El divendres de la festa, unes divertides castanyeres de cicle superior, van anar a visitar als petits d’infantil per demanar-los castanyes. Després, tots els nens i les nenes de l’escola i l’institut vam sortir al pati per cantar i dansar cançons típiques de la Castanyada. Tots vam gaudir de l’espectacle i vam premiar l’actuació de cada grup amb un fort aplaudiment. Mentrestant, les castanyes s’anaven torrant, i a l’hora del pati ens les vam menjar ben calentetes. A la tarda, vam

degustar els pastissos que tots els alumnes havíem fet el dia anterior…mmmmm, estaven boníssims!!! FESTIVAL DE NADAL Com ja és tradició al desembre, vam celebrar el Nadal. El dimecres 21 vam anar a cantar les nadales a la Residència i a la Fundació. La gent gran va poder passar un gran matí ple d’emocions amb la presència dels xiquets i xiquetes del poble, i nosaltres vam gaudir de la seva companyia i de l’emoció del moment. El dia 22, l’últim dia de trimestre, al matí vam fer cagar el tronc els alumnes d’infantil i cicle inicial (l’havien estat engreixant amb peles de fruita tot un mes!). Més tard ens vam dirigir tots a la sala polivalent de la Germandat per començar les actuacions dels alumnes. Com sempre, no podia faltar la representació dels pastorets a

18


TOTS JUNTS CELEBREM...

càrrec de cicle inicial. Seguidament van actuar la resta d’alumnes de l’Institut Escola, i per acabar els mestres h a v i e n preparat una gran sorpresa per tancar l’espectacle. Després de setmanes de durs assajos, pares i alumnes van poder gaudir de la 1a actuació del «Cor Mestres del Portal», esperem que tingui continuïtat. EL DIA DE LA PAU El dia 30 de gener tots els alumnes de l’Institut Escola Mare de Déu del Portal vam celebrar el Dia de la Pau. Al matí, ens van venir unes noies d’una ONG anomenada «Juntos Podemos Superarnos» a fernos unes xerrades sobre el treball que estan realitzant a Sotos Bajos de Higuey (República Dominicana). És una associació sense ànim de lucre que treballa amb infants, joves i adults. L’objectiu principal és construir una escola per als nens i nenes més pobres de la població perquè puguin gaudir d’uns drets bàsics com és l’educació. Les xerrades van ser molt interessants .i motivadores per als alumnes. A la tarda, vam fer una marxa solidària (tots els alumnes, mestres i familiars) pels carrers de la població de Batea. Per poder aportar el nostre petit gra de sorra a la ONG i ajudar a tots els infants més pobres de la població a tenir una educació digna, vam fer samarretes i xapes. Els diners que vam aconseguir els vam fer arribar amb molta il·lusió.

19

TARDA DE JOCS TRADICIONALS Per acomiadar el 2n trimestre vam realitzar jocs populars i tradicionals tots els alumnes de l’escola. Vam tornar a comptar amb l’ajuda dels alumnes d’ESO per organitzar i dirigir els jocs. Moltes gràcies a tots i a totes. Els alumnes d’educació infantil van realitzar els jocs: 1,2,3 pica paret, l’aranya peluda, les cadires, les 4 cantonades, pase misi, pase misa i jocs d’encert.

Els de primària van jugar a: Arrencar cebes, l’espardenya, futbol xinès, bitlles, cavall fort i passar el cercle. Vam acabar la tarda menjant uns excel·lents pastissos fets per les mares, pot ser també per algun pare, dels alumnes de 3r d’ESO. Tots els alumnes de l’escola van poder comprar una ració de berenar per 1 euro. Els diners que es van recollir van ser per al viatge de fi de curs dels alumnes de 3r. SANT JORDI El passat 23 d’abril el nostre centre va celebrar Sant Jordi a la plaça municipal de Batea. Els alumnes de 3r d’ESO, juntament amb mestres, van instal·lar una parada de llibres i roses per al públic en general. Cada grupclasse del nostre centre educatiu tenia una franja horària destinada a poder visitar la parada, on cadascú podia fullejar i comprar el llibre que més li agradés . A més, els alumnes de 3r d’ESO van preparar l’esmorzar amb cocs i sucs de fruita.


HEM ANAT... ETAPA INFANTIL: TROBADA A LA POBLA

20


HEM ANAT... ETAPA INFANTIL: DELTAVENTUR

21


HEM ANAT... CICLE INICIAL... TROBADA A ARNES

22


HEM ANAT... CICLE MITJÀ... TROBADA A LA FONTCALDA El divendres dia 11 de maig els alumnes de cicle mitjà vam anar a la Fontcalda d’excursió , amb el coneix la Terra Alta. A les 9:40 vam anar pujar a l’autobús. Per l’autobús cantàvem, parlàvem i sobretot ens vam divertir molt. A les 10:40 vam arribar a l’estació de Prat de Comte, on vam esmorzar. Després vam caminar per la via Verda, fins la Fontcalda. Quan vam arribar cadascú es va seure per les taules i vam fer uns quaderns on estudiàvem les plantes i els animals que hi ha. Quan vam acabar van jugar una mica amb els nens dels altres pobles fins les 2 que era l’hora de dinar. Després de dinar va manar una estona a jugar amb els xiquets dels altres pobles de la comarca. En acabat vam agafar les motxilles, vam passar el riu i vam anar caminant cap a una muntanya. La vam pujar fins arribar a un balcó. Allà ens esperaven tres Agents Rurals que ens van donar aquestes ordres: - Amagar les ampolles d’aigua. - Seure tots a terra. - Estar en silenci.

A continuació ens van dir que alliberarien un gamarús i un aligot. També ens van dir que si trobem un d’aquests animals ferits els podem trucar i els el portaran a un centre de recuperació i allí es curen. Seguidament van obrir la capsa del gamarús i ens van explicar les seves característiques. Els mestres i Roger de tercer li van fer fotos. Després el van alliberar. Més tard van fer el mateix amb un aligot. Llavors vam anar passejant per la Via Verda fins a l’antiga estació de tren de Prat de Comte. Van passar per dos túnels. Allí es van alliberar dues perdius i un altre gamarús. La Laura de tercer va ajudar a alliberar una de les perdius. També van fer fotos i ens van explicar les seves característiques. Finalment vam estar jugant amb els altres xiquets fins que va vindre l’autocar a recollir-nos per tornar a Batea. A l’autobús vam cantar cançons. Anàvem amb un xiquet de Caseres i amb els de quart de Gandesa.Feia molta calor però vam passar un bon dia i a ningú li va picar cap mosca negra.

CICLE INCIAL i MITJÀ... MONTBLANC i L’ESPLUGA El dia 24 de febrer, els xiquets i xiquetes de Cicle Inicial i Cicle Mitjà, vam fer una excursió a Montblanc. Vam sortir molt de matí i cap a les deu ja érem a Montblanc. Primer vam anar a esmorzar a una plaça. A prop hi havia un parc. Els que van acabar aviat d’esmorzar van poder anar-hi a jugar. A continuació vam anar a fer una volta pel poble, que està tot envoltat d’una muralla molt alta. El mestre Èric ens va anar explicant tot el que veiem. Primer vam veure l’església,

després vam passar per un carrer estret que tenia un arc molt antic, vam veure el mercat del poble, les seves botigues, l’ajuntament... Seguidament vam pujar per un carrer fins arribar a una església molt més gran. Vam entrar a visitar-la. Tenia vitralls de molts colors. En sortir vam començar a pujar per una costa fins arribar a l’antic castell. Ara només queden les torres que les han convertit en cases i estan llogades per alguns artistes. En baixar del castell ja ens esperava l’autocar al costat de la muralla per marxar a les coves de l’Espluga de Francolí. Alumnes de 3r

23


HEM ANAT... CICLE INCIAL i MITJÀ... MONTBLANC i L’ESPLUGA Els alumnes de CI vam anar a Vimbodí d’Onyar a visitar el Museu del Vidre i a veure com es fa el vidre bufat. El vidre s’ha de posar al foc per donar-li forma i no s’ha de tocar mai quan està calent. El vidre de Vimbodí era de color verdós. En Paco, l’artesà del vidre, va fer davant de nosaltres un cargol, un gat i un setrill. També ens van explicar com feien el vidre antigament. Els primers objectes de vidre van aparèixer a Egipte, i els romans van ser els primers en fer vidre bufat. Quan sortíem del museu va aparèixer un gos i quasi tots el volíem tocar. Després ens vam haver de rentar les mans abans d’anar a dinar. Alumnes de 1r Els de tercer i quart ens vam quedar a l’Espluga de Francolí, vam visitar la cova de la Font Major. Es va formar pel pas d’un riu subterrani, ja que hi neix el riu Francolí. Hi ha dos parts, una per visitar i l’altra per fer espeleologia. Vam veure com vivien els homes de les cavernes, vivien en coves prop d’un riu. Dins de la cova hi vivien diferents famílies. A poc a poc van aprendre a fer cabanes senzilles. La cova era la seva casa, a dintre les dones feien el menjar, feien la roba de les pells dels animals, cuidaven els malalts, tenien els seus fills i els ensenyaven.

24

Els homes anaven a caçar, separaven les pells de la carn dels animals. Feien les eines, les afilaven i reparaven. S’encarregaven d’espantar els animals que entraven a la cova. Hi havia uns homes encarregats d’encendre el foc i vigilar que no s’apagués, algunes vegades el transportaven. Els iaios explicaven històries als més petits. Quan es moria algú l’enterraven en posició fetal dins de la cova, juntament amb totes les seves pertinences. Vam poder veure com era la vida a la prehistòria: vam veure projeccions de la vida d’aquella època, sons, imatges, pintures rupestres , restes d’ossos, ceràmiques, eines,.. Tot això ens ho va explicar una espeleòloga i una guia. Alumnes de 4t A la tarda tots els grups ens vam dirigir al museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí. Allí ens van explicar les formes de vida de la pagesia tradicional catalana. Vam poder veure tota mena d’eines i maquinària que s’utilitzava per treballar la terra i elaborar el producte. El que més ens va agradar va ser la presentació del treball del pagès en els tres cultius principals: la vinya, el blat i l’olivera, i com després s’elaborava el vi, la farina i l’oli.

Alumnes de 3r


HEM ANAT... CICLE MITJÀ... XI TROBADA DE CORALS Els dies 15 i 16 de maig de 2012 es va realitzar a l’auditori Felip Pedrell de Tortosa la XI Trobada de corals escolars. A la porta de l’Auditori i, abans d’entrar a cantar, vam esmorzar per tal d’agafar forces. A les deu del matí va començar l’acte. Hi havia nou escoles convocades: eren tot centres de la comarca del Baix Ebre, a més de nosaltres i l’escola de Gandesa. Aquest any ens va tocar ser els primers i estàvem una mica nerviosos, però a la segona cançó els nervis han marxat i vam xalar molt. Enguany, i a diferència dels darrers anys, no han deixat portar instruments, ni fer balls ni cap tipus de representació teatral. Nosaltres cantàvem «a capella» amb l’acompanyament al piano de la Marisa, mestra de música de Roquetes. Hi havia alumnes de diferents cicles. Nosaltres, com cada any, hem participat en aquesta trobada amb l’alumnat de cicle mitjà.

Enguany, en no tenir sisena hora, on fèiem cant coral i preparàvem les cançons, les hem assajat a classe de música durant tot el que portem de tercer trimestre. Les cançons que vam interpretar van ser: «En Pere Gallerí» (popular catalana) i «Tutira mai» (popular mahorí).També vam cantar dos cançons més amb les altres escoles: «El ball de Sant Ferriol» (popular catalana) i «En Joanet té un gos» (popular catalana). Com a novetat, els mestres de música de les escoles participants també han cantat després de les actuacions de totes les corals. Finalment ens van lliurar un diploma a tots els centres participants i un petit obsequi a tots els cantors i cantores que van participar en aquesta trobada. A la foto ens podeu veure, ja relaxats i tranquils, a la sortida de l’Auditori.

CICLE MITJÀ i SUPERIOR... TEATRE EN ANGLÈS A GANDESA El passat 16 de març vam anar a Gandesa tots els alumnes de Cicle Mitjà i Superior de la comarca per gaudir de l’obra de teatre «Robin and Hood». El Robin Hood que ens presenta l’obra no és el que tothom coneix: és un Robin molt més divertit i graciós, com tots els personatges que hi surten (el seu millor amic Little John, la seua xicota Lady Marian o el dolent Príncep John). En aquesta història, el príncep John ocupa la cadira reial d’Anglaterra en lloc del veritable, el seu germà Eichard The Lionheart. El Príncep John aprofita aquesta absència per fer-se molt ric i sembrar el terror, però

no comptava amb l’hàbil arquer Robin Hood, aquell qui roba als rics per donar-ho als pobres. Durant la història, Robin ha de lluitar contra el dolent Príncep John i, al mateix temps, superar la seua timidesa per declarar el seu amor a Lady Marian. A més a més, els actors van interactuar amb el públic i, fins i tot, van demanar voluntaris per fer-los participar a l’obra. El moment més emocionant va ser quan vam cantar tots la cançó «The Rules to be a good archer» (Les regles per ser un bon arquer), que són les següents: «Stand still like a deer», «Keep you eyes open, show no fear», «Strong arms like a bear», «Pull back your string with care», «Aim with eagle eyes», «See how that arrow flies», «Like a lion be proud» i «Bullseye!!! bow to the crowd».

25


HEM ANAT... CICLE SUPERIOR... GANDESA

26


HEM ANAT... C. SUPERIOR... A GANDESA

27


HEM ANAT... C. SUPERIOR... A BARCELONA!

28


HEM ANAT... C. SUPERIOR... A BARCELONA!

29


HEM ANAT... TROBADA PLA DE L’ESPORT...PRIMÀRIA El passat dimecres 9 de maig de 2012 va tindre lloc la Trobada de centres de primària del Pla Català de l’Esport a l’Escola de les Terres de l’Ebre. La seu d’aquesta trobada va ser Gandesa celebrant-se

entre les 9’30 h i les 13’30 h del matí, i seguint el tradicional sistema d’activitats per rotacions en diferents esports. Durant la trobada es van realitzar una sèrie d’activitats per a tots els participants: mate, jocs tradicionals, hoquei, touch, btt, aeròbic, exhibició de balls, entre altres. Totes les activitats es realitzaven conjuntament amb alumnes de tots els centres participants en el Pla Català de l’Esport a l’Escola de primària de les Terres de l’Ebre. Els alumnes de sisè de primària van ser els participants del nostre centre en aquesta trobada que promou la practica esportiva, com a eina bàsica per a l’adquisició d’hàbits de vida saludables.

TROBADA PLA DE L’ESPORT... SECUNDÀRIA El dimecres 18 d’abril de 2012 es va celebrar a Tortosa la Trobada de centres de secundària del Pla Català de l’Esport a l’Escola. La seu d’aquesta trobada va ser l’Estadi Municipal de la capital del Baix Ebre entre les 9’00 h i les 13’30 h, on es van realitzar una gran varietat d’activitats esportives com van ser: voleibol, futbol, tennis taula, bàsquet, birles, bàdminton, mocador,

30

estirar corda, cursa de sacs, hoquei, rem, escalada indoor i exhibició de balls. Els alumnes de primer, segon i tercer d’ESO del nostre centre que participen en el Pla Català de l’Esport a l’Escola van poder gaudir d’aquesta t r o b a d a juntament amb altres alumnes dels centres de secundària de les Terres de l’Ebre.


HEM ANAT... 1r d’ESO... TR@DIJOC A MÓRAD’EBRE El passat 18 de maig, tots els alumnes de 1r d’ESO de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta ens vam reunir a Móra d’Ebre. La trobada consistia en practicar jocs tradicionals de les nostres terres i fer noves amistats. A les 8:30, els alumnes del IE Batea, vam prendre rumb direcció a Gandesa. Quan vàrem estar a l ’ e s t a c i ó d’autobusos de Gandesa, ens vam trobar amb tota la resta d’alumnes de l’IES Terra Alta. Un cop tots reunits, ens vam dirigir cap a Móra d’Ebre per començar, un any més, el Tr@dijoc. En arribar a Móra d’Ebre ens vam dividir en grups, segons el color de la camiseta que ens van donar i vàrem començar la ronda de jocs. Les activitats es realitzaven en tres zones de la població en les quals es practicaven diferents jocs: petanca, birles, les quatre cantonades, saltar a corda, el mocador, moros i cristians,..

ESO... AL TNC

El passat 8 de març de 2012 els alumnes d’ESO de l’Institut Escola vam anar a Barcelona d’excursió. Al matí visitàrem dos exposicions que hi havia obertes al públic al Palau Robert del Passeig de Gràcia. Les exposicions que vam poder visitar per grups foren: Publicitat a Catalunya 1857-1957. Roldós i els pioners i Ferran Adrià i El Bulli. Risc, llibertat i creativitat. A la tarda ens desplaçàrem al Teatre Nacional de Catalunya per presenciar l’obra el Mercader de Venècia de William Shakespeare, dirigida per Rafel Duran. L’obra va durar dos hores i mitja però la veritat és que no se’ns va fer gens llarga. Vam veure força actors que surten a la televisió! Quan es va acabar la representació , vam agafar l’autobús de retorn a Batea.

31

La gent anava perdent la vergonya i establia noves amistats amb els companys de grup. Al llarg del matí anàvem esmorzant l’entrepà que portàvem de casa. Per finalitzar el dia ens vàrem tornar a trobar a la «Llanterna, Teatre Municipal» on ens vam firmar les camisetes amb els companys dels altres grups i un altre cop vàrem agafar l’autobús per a tornar a Gandesa i un cop allí, els nostres pares ens van vindre a buscar. Va ser una excursió molt divertida i agradable per a conèixer gent nova de les Terres de l’Ebre. Fet perr : Adrià Suñé Adell, Àlex Peig Martín, Idoia Altaba Balsebre, Andrea Peig Albiac i Estel Ferré Aguirre.


SOM ESPECIALISTES

VISUAL i PLÀSTICA Durant aquest curs, a les classes d’Educació Visual i Plàstica els alumnes d’ESO han treballat diferents temàtiques i tècniques: què és la percepció, la composició, la teoria del color, la fotografia i el cinema, la publicitat, el dibuix tècnic, entre altres. Tot seguit, teniu una petita mostra del que han fet durant aquest curs.

32


SOM ESPECIALISTES

EDUCACIÓ FÍSICA PSICOMOTRICITAT Aquí teniu les opinions dels nostres esportistes d’infantil. Els alumnes de P5 ens han fet un breu resum de les activitats que més els han agradat. Passeu un bon estiu, aneu a la piscina, aneu en bici i jugueu, jugueu moltíssim.

CICLE INICIAL, MITJÀ I SUPERIOR Els alumnes de 2n han fet una breu llista d’algunes de les unitats didàctiques que han treballat aquest curs: «jocs tradicionals, la unitat corro salto i giro, acrosport, ciclisme, pitxi futbol, pitxi tenis, el joc del gos del pastor, jocs de bici, futbol, come cocos i jocs populars. Però el que més, més, ens ha agradat

als de 2n és elpitxi futbol. Us desitgem bones vacances». Als alumnes de 1r el que més ens ha agradat d’Educació Física ha estat: «equilibris (Anna), ciclisme (Alba), córrer pel gimnàs (Guillem), futbol (Paula), la bandera (Marçal), pixi (Ugne), futbol (Aaron), pixi (Miriam), ciclisme (Roger), conillets amagats (Laura), ciclisme (Eduard), fer tombarelles (Martí) i xapes (Marc)». Els alumnes de 3r i 4t han continuat desenvolupant i millorant les habilitats motrius bàsiques i les específiques amb jocs d’escalfament, jocs activació, jocs preesportius i esports de col·laboració. Els jocs tradicionals han estat practicats i descoberts per ells, així com elements perceptivo-motrius i capacitats coordinatives com els girs, salts, equilibris, transformació de moviments, orientació espaial. Els alumnes de cicle superior han millorat els seus moviments i destreses motrius a través dels esports col·lectius, els esports d’oposició, esports individuals, jocs preesportius i jocs tradicionals. El treball de flexibilitat a través dels estiraments i la velocitat, a través de jocs esportius, han estat aspectes de la condició física realitzats pels alumnes de 5è i 6è. Hem acabat el curs fent una activitat d’esport adaptat amb la col·laboració de la Fundació Segle XXI, que desinteressadament ens ha deixat cadires de rodes. Aquesta activitat l’han feta tots els alumnes del centre.

Consistia en practicar diferents jocs i esports, ficantse a la pell d’aquells esportistes amb mobilitat reduïda. L’objectiu principal era reflexionar sobre la capacitat d’esforç i adaptació d’aquests esportistes, fomentar l’empatia i coneixement sobre l’activitat física adaptada.

33


SOM ESPECIALISTES

EDUCACIÓ FÍSICA 1r CICLE D’ESO En els alumnes de 1r i 2n d’ESO han treballat els quatre grans blocs que configuren aquesta assignatura. En primer lloc la condició física ha estat desenvolupada amb la finalitat de cuidar el cos i adquirir uns hàbits de vida saludables a través de la velocitat, força resistència i flexibilitat. Els esports col·lectius han estat introduïts per tal de millorar la comunicació, la cooperació i el treball en equip entre tots els alumnes. L’atletisme ha estat l’esport individual escollit per potenciar la superació i el valor de l’esforç per aconseguir els objectius proposats. En expressió corporal les activitats treballades han estat l’acrosport i el ball de bastons. 2n CICLE ESO

ha format part del bloc d’expressió corporal treballat a tercer d’ESO.

EXHIBICIÓ DE TAEKWONDO El passat mes de març els alumnes de 1r i 3r d’ESO van tenir la sort de rebre una classe magistral d’un mestre «sensei» que gentilment es va oferir al centre per fer una petita demostració d’aquesta art marcial coreana tan poc coneguda en les nostres contrades. Els nostres alumnes s’ho van passar d’allò més bé i van demanar repetir-ho més vegades el curs que ve. En sortir de l’experiència, tots els alumnes comentaven que el mestre «sensei» els sonava d’alguna cosa, que l’havien vist algun cop, però que no sabien quan i on.

Els alumnes de 3r han realitzat el treball de condició física a través d’un treball de totes les qualitats físiques bàsiques i molt especialment de la resistència aeròbica coneixent els beneficis que això comporta per al sistema cardiocirculatori, sistema ossi i muscular, i com aquest treball pot previndre possibles afectacions futures al nostre organisme. S’han introduït conceptes bàsics sobre planificació i control de l’entrenament. Els esports col·lectius han estat introduïts per tal de millorar aspectes importants en la vida quotidiana com són la cooperació, la solidaritat i el treball en equip entre tots els alumnes. El ball de bastons també

34


SOM ESPECIALISTES

EDUCACIÓ ESPECIAL

35


SOM ESPECIALISTES

RELIGIÓ Després de treballar la Setmana Santa, amb els alumnes de 3r de Primària, hem treballat la Pentecosta. Jesús va prometre als deixebles que no els deixaria sols, que els enviaria el seu Esperit. Un dia els apòstols van sentir una força especial que els va ajudar a ser testimonis de Jesús; i llavors es van adonar que no estaven sols. Havia arribat l’Esperit Sant. Aquest dia és la Pentecosta i se celebra la baixada de l’Esperit Sant als apòstols, el cinquantè dia després de la Pasqua (Diumenge de Resurrecció). Els alumnes de 3r han fet uns poemes sobre l’Esperit Sant. Aquí en teniu una petita mostra!

així van poder anunciar amb valentia que Jesús vivia. Va pujar al cel, i li digué a Déu que els apòstols són valents, l’Esperit Sant encara, ara, està amb nosaltres, i fa tot amb amor i afecte. L’ESPERIT SANT Al món l’Esperit Sant ens dóna vida, ens dóna força, i sempre estem contents. Amb els amics sempre ens estimem. L’Esperit Sant entra a casa meva i em dóna vida amb tot el seu cor. L’Esperit Sant, l’Esperit Sant, entra a casa, entra a casa, i ens dóna vida, i ens dóna vida. Tots els nens i nenes estem contents amb ell!

L’ESPERIT SANT L’Esperit Sant baixa del cel, per salvar als apòstols, enviat per Jesús, il•luminat per foc, amb amor i afecte. Gràcies a ell, els apòstols es van fer valents,

MÚSICA Enguany ha estat un any, musicalment parlant, amb una novetat al nostre centre molt important. Es va fer una proposta a l’equip directiu de l’institut Escola sobre la possibilitat de musicalitzar les entrades i sortides dels nostres alumnes (matí, tarda, hores de pati, etc). El projecte anomenat «Un tast musical» consisteix en la creació de setmanes o quinzenes temàtiques pel que fa al món de la música, des dels seus orígens fins a l’actualitat, a fi efecte de dotar els alumnes d’uns coneixements musicals a partir de l’escolta i l’anàlisi teòrica de les temàtiques musicals escollides en les hores de classe de música. Aquest

objectiu s’uneix amb un altre: la divulgació d’aquesta cultura musical a tota la resta de la nostra comunitat educativa (mestres, professors, pares, mares, personal administratiu, etc). El projecte, tot i el seu elevat cost econòmic inicial, va ser aprovat i valorat positivament per l’equip directiu i ja fa 3 mesos que funciona, amb una rebuda que creiem que ha estat del tot positiva. Ja hem tingut setmanes dedicades a les Bandes Sonores més reconegudes, al compositor Mozart, al grup de pop-rock Queen, a U2, al Pop Espanyol actual, a la Música Barroca, als Manel (que tan estan de moda en les nostres contrades), al Rock Català, a la Rumba Catalana, etc.

36


II SETMANA CULTURAL

L’ÈPOCA MEDIEVAL Durant el segon trimestre d’aquest curs, hem dut a terme la segona edició de la Setmana cultural. El tema escollit ha estat l’Edat Medieval. Els dies 13, 14, 15 i 16 de febrer van treballar conjuntament alumnes de diferents edats i van endinsar-se en l’època dels cavallers, les princeses i els castells. Pel matí, es van fer tallers intercicles i, a la tarda, cada cicle tenia organitzades les seves activitats. TALLER 1: ARTESANIA AMB CUIR Lloc de realització: aula de 6è. El senyor sabater Óscar Espinós ens va ensenyar com treballar el cuir. Amb una mica de paciència i cuir de tots els colors, vam poder elaborar uns complements personalitzats i ben m o d e r n s : polseres, moneders... TALLER 2: FEM DE CERAMISTES! Lloc de realització: aula de desdoblament. L’artista Àngel Altadill ens va fer embrutar les mans amb el fang. El tacte agradable de l’argila va permetre que cada alumne/ a desenvolupés la seva vessant més creativa per tal d’elaborar unes produccions d’allò més originals.

TALLER 3: D’ENGINY Lloc de realització: biblioteca. El mag Zapata ens va ensenyar alguns trucs de màgia per tal que els alumnes poguessin practicar a casa. També ens va fer ballar el cap amb alguns jocs d’enginy que fins i tot als mestres ens costaven de resoldre... TALLER 4: DANSES MEDIEVALS Lloc de realització: aules d’ESO. Les danses que el mestre de música i la seva ajudant (Natxo i Ma José) ens van ensenyar, ens van permetre traslladar-nos a

37


II SETMANA CULTURAL

L’ÈPOCA MEDIEVAL l’època medieval. Les dramatitzacions van ser molt interioritzades per alguns alumnes. TALLER 5: PINTAR EL MUR Lloc de realització: pati del centre. Les senyoretes Estela i Irene van passar uns horrorosos dies de fred a l’obaga del pati. Tapades fins a la punta del nas anaven dirigint la pintada del mur; val a dir que era per una bona causa. El resultat va ser un magnífic mural sobre la II Setmana Cultural que perdurarà anys i anys i que fa companyia al de l’any anterior, donant llum i color a la paret dels magatzems de material.

Els més petits feien de cavallers i els més grans muntaven i construïen la catapulta amb cartró i plàstic. GIMCANA L’últim dia, pel matí, com a cloenda de la setmana, els docents d’Educació Física ens van organitzar una gimcana medieval que ens va fer descobrir els racons de la Batea medieval. La primera prova començava a l’escola on cada grup s’havia de confeccionar la seva disfressa de cavaller. Van sortir sis equips: la creu, el lleó, el drac, la flor de lis, l’àguila i el castell. A continuació, els equips s’havien de dirigir a la plaça de la població on estava instal·lada una oca medieval gegant. A partir de la puntuació treta als daus, s’havien d’anar realitzant un seguit de proves pel casc antic del poble. Mentrestant, al pati de l’Institut Escola ens

TALLER 6: MECÀNICA I CONSTRUCCIÓ Lloc de realització: aula de Tecnologia Els profes David i Josep van enfrontar-se amb el repte de construir una catapulta i un cavaller amb material de reciclatge que els alumnes havien portat.

38


II SETMANA CULTURAL

L’ÈPOCA MEDIEVAL proves. No va h a v e r - h i guanyadors ni perdedors, tots els grups van completar la gimcana a m b entusiasme i energia.

esperaven els inflables d’Algarabote. Va ser un matí esgotador i ple de reptes, el temps se’ns tirava al damunt i calia completar totes les

39

T O R N E I G MEDIEVAL A la tarda, aprofitant que s’apropava la festa de Carnestoltes, vam escenificar un torneig medieval i altres jocs de l’època. Per reposar forces, els membres de la junta de l’AMPA ens van oferir u n berenar medieval amb pa i codonyat i pa amb oli i sucre. Els més petits hi estan poc acostumats... JORNADA DE PORTES OBERTES A les 4, la segona jornada de portes obertes va permetre que les famílies entressin al centre i acompanyats dels seus fills/es, néts i nétes, van poder fer una ruta pels espais que ens havien fet p o s s i b l e desenvolupar activitats i tallers diferents.


ENTREVISTEM A...

Un profesor diferente Josep Mateu es profesor de biología en el Institut-Escola Mare de Déu del Portal de Batea. Tiene 38 años y sus clases son divertidas. ¿De dónde eres? Soy de un pueblo de Valencia que se llama Castelló de la Ribera. ¿Tienes hijos? Sí, tengo 2 hijos, de uno y dos años de edad. El mayor se llama Pau y el menor Álex. ¿Y hermanos o hermanas? Tengo dos hermanos menores, uno es médico y el otro informático de sistemas. ¿Practicas deportes? Sí, he practicado asiduamente taekwondo, montañismo, y submarinismo; pero actualmente solo tengo tiempo para correr a pie de vez en cuando y montar de forma regular a caballo; aunque ocasionalmente también practico taekwondo, que es el deporte que más me gusta. ¿Y cómo empezaste a practicarlo? Empecé a los 17 años, ¡hace ya 21! Entonces no lo conocía bien, pero a través de su práctica descubrí los principales valores que transmite y que creo que son muy importantes en la vida. Valores como respeto, disciplina, constancia, esfuerzo, seguridad en uno mismo, autocontrol, equilibrio y, sobre todo, mucho compañerismo. ¿Podrías contarnos alguna anécdota que te haya pasado practicando taekwondo? Sí, una vez tuve que ir un fin de semana a entrenar a Alicante con el resto del club, pero como suspendía algunas asignaturas mi madre me castigó y me prohibió ir. Así pues, sin avisarme, se presentaron en mi casa mi profesor y algunos compañeros para hablar con ella y la convencieron para que me dejara ir. Es una de las mejores muestras de compañerismo de la que he sido objeto. Otra vez acompañé al hospital a un compañero que se había lesionado el tobillo y mientras esperaba fuera todo el mundo que llegaba al hospital al verme vestido de blanco, me preguntaban pensando que era un enfermero. ¿Y has lesionado alguna vez a alguien?

Sí, como se trata de un arte marcial de combate, alguna vez, de forma accidental, aunque se practique con cuidado, las lesiones son inevitables. Hablemos sobre tu vida profesional ¿qué te hizo estudiar biología? Me gustaban las ciencias naturales y soy un enamorado del mundo animal; de hecho, mi especialidad es la de zoología. Imagino que tendrás mascotas… Sí, tengo un perro, dos gatas y un gato y un caballo. ¿ Qué te hizo dedicarte a la enseñanza? En principio era la salida laboral con más posibilidades para mis estudios, pero después descubrí que me encanta enseñar. Ya hace unos 11 años que empecé. ¿Qué te parece el Instituto de Batea? Me gusta porque es un instituto muy pequeño y el trato con los alumnos y los profesores es más directo y más humano. En general el nivel aquí es bastante bueno, son trabajadores y se comportan muy bien; aunque como siempre, hay algunas excepciones, pero son minoría. Por otro lado, los perfiles de alumnos se suelen repetir en todos los centros, pero como te he dicho, debido al número reducido de estudiantes en este instituto, el trato con ellos es más directo y los conoces un poco mejor. ¿Qué es lo que más te gusta de esta profesión? ¿Y lo que menos? La posibilidad de transmitir los conocimientos que he ido adquiriendo a otra gente más joven, y ver cómo ellos los aprovechan para forjar su futuro, eso es lo que más me gusta. También me encanta el trato directo con los estudiantes. Lo peor es observar algunos alumnos con buen potencial muy desaprovechado; y sobretodo, odio los malos comportamientos, la falta de respeto y los abusos. ¿Recomendarías esta profesión? Sí¸ siempre que te guste contar lo que sabes a los demás y el trato directo con la gente. Catalín Diaconeasa, Batea

40


HI HAVIA UNA VEGADA...

LA BIBLIOTECA DE L’INSTITUT ESCOLA L’activitat que s’ha dut a terme a la biblioteca del nostre Institut Escola al llarg d’aquest curs ha estat del tot irregular. Durant el primer trimestre es va tancar a l’alumnat per tal de poder dur a terme el procés d’informatització mitjançant el programa epèrgam, el mateix que s’utilitza a la resta de centres educatius de tot Catalunya. Abans de Nadal ja es van començar a fer préstecs a les aules, sobre tot a les d’Educació Infantil. Al mes de gener, amb quasi tots els llibres de lectura registrats a l’ordinador, es va reprendre l’activitat dels bibliopatis: els alumnes podien llegir o consultar material a la biblioteca a l’hora del pati però sense agafar res en préstec. Per fi va arribar el dia de la «reinauguració», allà pel mes de març. Es van fer en diverses sessions, tenint en compte l’edat dels xiquets i xiquetes. A cadascú se li va lliurar un carnet personal per poder agafar llibres prestats, es va presentar la nova mascota (en Bat l’espantaocells), es van explicar les n o v e s n o r m e s d’utilització d’aquest espai, es van passar uns Power

Points... A partir d’aquell moment, cada dilluns de cinc menys quart a sis de la tarda, els alumnes que ho desitgen, acudeixen a remenar les prestatgeries fins que troben aquell llibre que volen prendre a casa durant dues setmanes. També ho poden fer a l’hora del pati. La veritat és que comencem a tenir una clientela fixa que esperem que vagi augmentant. Com també es va fer el curs passat, s’han muntat activitats per a tots els nivells. Als més petits els va vindre a visitar una conta contes disfressada de bruixa que es deia Pili Ferrando. Els alumnes de cicle inicial van gaudir amb les històries de l’època medieval relatades per l’Elisenda Capdevila. Estrella Ramon, la coneguda escriptora tortosina, va explicar al cicle mitjà i al cicle superior el que passa des que inventa una història fins que aquesta es converteix en un llibre. L’alumnat de l’ESO va poder conversar amb dos il·lustradores, la Marta i l’Ester Llorens, que els van ensenyar les seves variades produccions. Creiem que a tots els van agradar aquestes activitats que tenen com a objectiu final ficar en contacte als alumnes amb els professionals del món de l’escriptura.

41


HI HAVIA UNA VEGADA...

LA BIBLIOTECA DE L’INSTITUT ESCOLA León) per realitzar activitats molt diverses que impliquen a tot el centre i que tenen com a eix vertebrador la biblioteca. Curs rere curs aquest espai es va convertint en un element clau del centre i s’hi porten a terme activitats tant d’organització i de dinamització com de competència informacional. Esperem que, al final del curs vinent, també puguem fer una valoració positiva del funcionament de la biblioteca com la que es fa d’aquest curs que acaba d’arribar al seu final.

Un altre projecte que s’ha ficat en marxa és el del préstec destinat a persones adultes. Com que al centre no disposem de volums suficients, cada família pot portar fins a tres llibres personals que els hagin agradat i deixar-los un temps a la biblioteca. En un principi només es tractarà de fer un préstec tenint la biblioteca com intermediària però, potser al curs vinent, es vagin ampliant les activitats entre els lectors adults. L’Institut Escola ha entrat a formar part aquest curs d’un projecte anomenat ARCE que fica en contacte escoles d’arreu d’Espanya (en el nostre cas de Melilla, Badajoz, Granada i

42


L’AMPA FENT MEMÒRIA... Com cada any, l’AMPA aprofita aquest espai de la revista escolar per presentar-nos a la resta de pares i explicar breument les activitats realitzades durant el curs. Per començar presentarem als membres de l´AMPA: PRESIDENT: Ramon Antonio Arnal Vidal VICEPRESIDENT: Josefina Arrufí Peig SECRETARI: MªJosé Vaquer Piñol TRESORER: Montserrat Suñé Llop ESPORTS: Ferran Altés Bes Alberto Arbiol Fernando Aguiló Pitarch ACT.EXTRAESCOLARS 1: J.Carlos Galcerà Puchol Maite Vallespí Pérez ACT.EXTRAESCOLARS 2: Mercè Rivera Josep Frigola Centelles SUBMINISTRES ESCOL.: Carme Altés Busquet Pere Brio Llop Un cop fetes les presentacions, passem a explicar-vos les activitats que ja s´han portat a terme durant el curs escolar: - Compra i posterior repartiment de tots els llibres lectius. Per al proper curs iniciarem el projecte de la roda de llibres. - Parc infantil de Nadal, els dies 28 i 29 de desembre, a la Germandat, amb la col.locació d’inflables, diferents tallers, discjockey, jocs... etc. - Cavalcada dels Reis Mags d’Orient, i anterior recollida de totes les cartes dels nens per part dels 3 patges reials (el dia 22 de desembre a l’escola, i el dia 4 de gener a la plaça). - El Pla Català de l’Esport inicia el seu cinquè any: a les tardes els nens/es es queden a l’escola o van al Poliesportiu a practicar els diferents esports amb els monitors/es que els són assignats. - Al novembre es van iniciar les competicions esportives: - Escacs, amb la participació de 26 nens/es i entrenats per Santiago Bes, amb uns bons resultats: 5 medalles als comarcals i 4 classificats per la final nacional a Balaguer: Sarai Bes, Nuria Aguiló, Paula Aguiló i Eric Grau).

- Pel que fa al Cross, s’han inscrit 10 participants, i es va aconseguir com a resultat més destacable la 1a posició d´Aleví masculí d’Adam Maijo i la 3a posició per equips del Prebenjamí masculí (Eduard Piñol, Marçal Arnal i Guillem Galcerà). - Al futbol sala Batea ha participat amb quatre equips: - Pre-benjamí A: Entrenador: Joan Casado. - Pre-benjamí B: Entrenador: Marc Peig. - Benjamins: Entrenadors: Marc Serret i Carlos Torres. - Alevins: Entrenador: Kiko Aguiló. - En tenis taula, entrenats per Albert Villarroya, van obtenir 5 medalles. - Cal destacar les Bitlles on s´han inscrit 31 participants on van obtenir 5 medalles. - També participem en tenis, gimnàstica rítmica (entr. Jezabel Parra) i patinatge (entr. Júlia Bosquet). Cal recordar que el dia 3 de juny vam fer la trobada del patinatge a Batea on hi va haver més de 120 patinadores. Altres activitats que hem realitzat són: - La festa de l´Arbre: el diumenge 22 d´abril tots els cursos van anar a fer la plantada dels seus respectius arbres al calvari. - El dia 16 de febrer vam donar donar berenar «medieval» (pa amb codonyat i pa amb oli i sucre). Bé, només queda dir-vos que estem a la vostra disposició per qualsevol consulta o proposta que tingueu i tot esperant que el curs hagi estat profitós tant per a alumnes com per a professors, acomiadem els membres sortints de l´AMPA que ja han complert la seva tasca i donem la benvinguda als pares que passen a formar part de l´associació.

43


PROJECTES...

... PROYECTO ARCE Aquest curs hem engegat al centre la participació en un projecte del programa ARCE (Agrupaciones o Redes de Centros Educativos), un projecte que en el nostre cas porta com a nom «Hargüeta (Biblioteca, ciencia … y convivencia)». El programa ARCE, depenent del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, té com a finalitat establir xarxes de col·laboració entre centres i institucions públiques dintre de l’àmbit de l’educació que estan ubicats en d i f e r e n t s comunitats autònomes incloent les ciutats de Ceuta i Melilla; l’objectiu del programa és desenvolupar projectes comuns que s’han de portar a terme en equip entre tots els centres o institucions participants. A través d’aquest programa de cooperació territorial es busca: * * * * * *

Intercanviar experiències. Establir un marc de debat i reflexió conjunta. Afavorir la creació de vincles i xarxes educatives. Col·laborar en el desenvolupament curricular. Descobrir els elements diferenciats de la diversitat cultural i social de les diferents Comunitats Autònomes. Elaborar i difondre materials que poden ser d’aplicació en diferents àmbits educatius.

Compartim projecte amb quatre escoles més de Melilla, Atarfe (Granada), Badajoz i La Bañeza (Lleó).

44

Els dies 7, 8 i 9 de març ens van visitar els equips directius dels quatre centres per tal de planificar les activitats conjuntes que faríem l’últim trimestre d’aquest curs i proposar-ne d’altres de cara al curs vinent. Les activitats realitzades aquest trimestre han estat dues: 1. L’elaboració de contes compartits entre cadascun dels cicles de tots els centres: un centre començava una història que era continuada pels altres de forma rotatòria. a. «La tribu del Norte» de CS. b. «El libro errante» de CM c. «Guípalo y la cueva secreta» de CI. d. «El globo viajero» d’EI. 2. La realització d’una setmana dels experiments a cada centre, per tal de treballar algun contingut concret del currículum. Podeu accedir a més informació d’aquestes activitats entrant al projecte Hargüeta, clicant la icona del ARCE a la pàgina inicial del blog de l’escola: http://portalbatea.blogspot.com.es/


ANEM DE CRÈDIT...

CRÈDITS DE SÍNTESI A L’ESO El crèdit de síntesi és una disciplina atípica però alhora tan important com les altres dins del currículum de l’Educació Secundària Obligatòria. Atípica perquè transcorre durant 3 dies molt intensos, en els quals s’aturen les classes de les matèries ordinàries. I tan important com les altres perquè té el mateix valor que les matemàtiques, les socials o l’anglès, per dir-ne algunes. De fet, aquest crèdit treballa totes aquestes àrees curriculars de manera transversal a partir d’un eix temàtic o centre d’interès. Us fem cinc cèntims dels crèdits que s’han dut a terme a 1r, 2n i 3r d’ESO durant aquest any. 1r d’ESO: «RODANT PER LA TERRA ALTA» El passat 23 de maig els alumnes de 1r d’ESO van realitzar la sortida corresponent al crèdit de síntesi: «Rodant per la Terra Alta». Aquest crèdit de síntesi està format per un c o n j u n t d’activitats d’ensenyamentaprenentatge que giren entorn del tema escollit: descobrir i conèixer millor la nostra comarca des d’una perspectiva multidisciplinar. Per tant, l’alumne ha de fer servir els conceptes i els procediments apresos en diverses assignatures per resoldre amb èxit les activitats que se li plantegen tant a nivell individual com en equip. La sortida es va iniciar des de Batea i seguint el RT08 es va arribar a Caseres, des d’allí seguint el RT01, arribàrem a Arenys de Lledó, on vam dinar. Seguidament ens vam dirigir a Horta de Sant Joan on ens vam incorporar a la Via Verda de la Terra Alta, que ens va conduir fins a Bot, punt d’arribada de la sortida. Durant el trajecte els alumnes, a més de

pedalar per uns entorns i paisatges espectaculars, van realitzar el quadern de camp amb activitats multidisciplinars. El dia abans i el dia després els alumnes van haver de completar el dossier teòric del crèdit. 2n d’ESO: «CdA del DELTA DE L’EBRE» Els alumnes de 2n d’ESO van realitzar el seu crèdit de Síntesi els dies 23, 24 i 25 de maig en un Camp d’Aprenentatge. Què és un CdA? Bé, és un centre en el qual un grup de professors de secundària es dediquen a realitzar durant tot el curs Crèdits de Síntesi a partir de l’entorn en el qual es troben. Són professors especialitzats perquè estan alliberats del seu institut i centren la seua tasca en la preparació dels crèdits de síntesi. El crèdit de 2n d’ESO té com a eix temàtic el Delta de l’Ebre i totes les activitats que s’hi realitzen hi giren al voltant. Els alumnes van passar tres dies a l’alberg de Sant Carles de la Ràpita acompanyats del seu tutor Josep Mateu i la professora de matemàtiques Sofia Gozalbo. Cal destacar el bon comportament de tots els alumnes. 3r d’ESO: «CdA de BARCELONA» Els alumnes de 3r d’ESO van realitzar el Crèdit de Síntesi al Camp d’Aprenentatge de Barcelona. Durant 3 dies, el 6, 7 i 8 de juny, els alumnes van realitzar diferents activitats relacionades amb la ciutat de Barcelona: van descobrir la Barcelona Modernista (la Massana de la Discòrdia), la Barcelona Romana (visitaren el Casc Antic de la ciutat), el Museu Blau de Ciències Naturals, la Central Tèrmica Endesa i la Barcelona des de l’aire (Castell de Montjuïc). Els alumnes van hostatjar-se a l’alberg Mare de Déu del Coll acompanyats dels professors Rocío Villanueva i Jordi Pedrola. Cal destacar el bon comportament de tots els alumnes.

45


FETS I GENT... CERTAMEN DE LECTURA EN VEU ALTA Enguany l’Institut Escola ha participat en el VIII Certamen Nacional Infantil i Juvenil de Lectura en Veu Alta. El certamen resta organitzat per cicles educatius de la manera següent: - Cicle Mitjà: Grumets Vermells. - Cicle Superior: Grumets Verds. - 1r Cicle d’ESO: Corsaris. - 2n Cicle d’ESO: Tropa de Corsaris. Cadascun d’aquests cicles tenia unes lectures determinades que s’han anat treballant al llarg del curs, sobretot en la mitja hora matinal que cada dia tenen els alumnes en el seu horari. A cicle Mitjà van llegir L’enigma del faraó d’Steve Stevenson i Quina família! de Núria Pradas. A Cicle Superior llegien Uns dies amb Sir William de Jaume Cela i Cornèlius i el rebost d’impossibles de Carles Sala. A primer i segon d’ESO havien de llegir Les aventures de Tom Sawyer de Mark Twain i Segon trimestre d’Àngel Burgas. Finalment, a tercer d’ESO llegien El tramvia blau de Xulio Ricardo Trigo i Tempus fugit: el lladre d’ànimes de Javier Ruescas. Després d’una intensa preparació i un rigorós càsting final, els alumnes escollits foren els següents: - Cicle Mitjà: Maria Ulldemolins i Ester Viñals. - Cicle Superior: Nerea Arrufí i Melani Bielsa. - 1r Cicle d’ESO: Carla Altés i Gemma Canalda.

- 2n Cicle d’ESO: Marta Galcerà, Dària Ferré, Guillem Sunyer i Laura Alañà. Els quarts de final se celebraren el passat dimecres 9 de maig a l’auditori Felip Pedrell de Tortosa. Tot i que tots els nostres alumnes ho van fer molt i molt bé, només l’alumna Maria Ulldemolins de 4t de Primària va quedar seleccionada per a les semifinals de Tarragona, que se celebraren fa pocs dies. No hi va haver sort i la Maria, tot i fer-ho molt bé, no va superar la fase i no va passar a la gran final de Barcelona. Ha estat una experiència molt profitosa per a tots els alumnes del centre, ja que han començat a aprendre a llegir en veu alta i a gesticular quan s’adrecen al públic oient.

VISITA DE LES LLARS D’INFANTS Els alumnes que cursen P2 en alguna de les dos llars d’infants de Batea van visitar la setmana passada el nostre Institut Escola, com ja és tradicional cada any quan s’apropa el final de curs. Aquests petits xiquets i xiquetes seran alumnes del nostre centre a partir del proper mes de setembre. La veritat és que s’ho van passar molt bé i, com acostuma a passar, van trobar l’Institut Escola

46

MOLT I MOLT GRAN! Tot i que en arribar a l’escola se’ls notava una mica espantats, aviat es relaxaren i, a més, van tenir la sort de poder jugar al pati (al parc que tenen habilitat els alumnes d’aquesta edat) amb els alumnes d’Infantil, que els van atendre en tot moment. Els vam veure molt desperts i amb ganes de quedar-se... Us esperem amb els braços oberts!


ÚLTIMA HORA PETITS GRANS EMPRENEDORS

47


Benvinguda a P3

Vallmajor núm. 83  
Vallmajor núm. 83  

Revista de l'Institut Escola Mare de Déu de Portal de Batea

Advertisement