Page 1

LLUITA ENTRE LÍMITS

Sandra Alises Martin 4A Didàctica de l'educació visual i plàstica Curs 2013/2014

Didàctica de l'educació visual i plàstica


AgraĂŻments L i v ul l d o n a r l e s g r Ă c i e s a totes les meves companyes i familiars per compartir el temps amb mi. A l e s m e s t r e s qu e h a n f e t p o s i b l e qu e j o a r r i b i f i n s a qu Ă­ . I f i n a l m e n t , a t o t h o m qu e h a confiat en mi.


Í n d ex Full de presentació

1

Introducció

2

Dibuixos

3

Altres feines

20

Conclusions

21


F u l l d e p r es en t a c i ó De petita sempre havia pintat, m'agradava molt fer plàstica. Com a tots els infants és un dels moments més importants i més desitjats. Quan tenia 6 anys vaig començar a fer pintura d'extraescolars i més tard manualitats i dibuix. De petita, igual que ara, no era molt creativa però crear, dibuixar, pintar... sempre era un moment per desconectar i experimentar.

Ara de gran, encara a vegades, quan estic molt estressada dibuixo per relaxar-me. La plàstica, desprès d'haver fet aquesta assignatura, crec que és imprescindible pels infants i que com a futures mestras hem d'intentar promoure la creativitat dels infants. 1


I nt r o d u c c ió En aquest portafoli podreu trobar totes les feines que hem realitzat durant aquest curs a l'assignatura Didàctica de la educació visual i plàstica. Per una banda, tenim els 15 dibuixos que hem anat realitzat a casa, on es pot veure el progrés que hem fet desde el primer dia fins l'últim.A cada dibuix hi ha una petita explicació poètica del meu procés. També es poden trobar les feines fetes a l'aula, com les figures de fang, el ser vegetal o els objectes que vam fer amb materials reciclats, amb això tenim una petita mostra del que hem fet a l'aula durant aquest curs. Seguidament, trobem una explicació de les feines que hem hagut de fer durant el curs com, la intervenció amb l'infant, les reflexions setmanals i la Rhoda Kellog, amb aquestes feines hem pogut avançar en el nostre procés d'aprenentatge. I finalment, es pot veure les conclusions on faig un petit resum del que he aprés i el que em queda d'aquesta assignatura i aquest portafolis.

2


D ibuixos

Les estacions 1 d'octubre de 2013 Temperes, composició en quatre dibuixos 21x21 cm Condicions normals A casa

Primer dibuix del procés fet ple d'incertesa però fent servir les meves propies tècniques. Tot un procés acaba de començar...

3


Surt el sol 14 d'octubre de 2013 Temperes

21x21 cm Ma dreta

A casa

Els ulls vaig tancar i com sortia el sol vaig pintar, tons taronges vaig bucar, la paleta vaig usar.

4


Amb imaginació crearem vida! 28 d'octubre de 2013 Llapís i temperes

21x21 cm Dibuix fet en parelles amb ulls tancats i amb llapís i creant individualment un nou dibuix amb temperes.

A clase i a casa

Els ulls vam tancar i entre dos una composició nova vam fer. Incertesa, por i impotència per no poder mirar es tot el que vaig sentir, tot ben petit per no pintar taules i cadires.

5


Plou 11 de novembre de 2013 Temperes 21x21 cm Ma dreta A casa

Un nou repte he aconseguit i el fons no he pintat, certa incomoditat em queda al deixar-lo així. La por a no dibuixar la realitat no em deixa avançar.

6


A la natura ens inspirem 25 de novembre de 2013 Temperes i llapis 21x21 cm Ma dreta i a cops de pinzell A casa

Un altre cop pinto el fons però no em molesten els forats, la perfecció no es troba en lo més regular, tal i com la naturalesa que no és perfecte però les seves imperfeccions la fan perfecte.

7


Toquem mĂşsica 2 de desembre de 2013 Temperes i llapis 21x21 cm Ma dreta A casa

Una nova perspectiva he utilitzat, i colors que no havia tocat els he fet servir.

8


Senzill i bonic 9 de desembre de 2013 Temperes i llapis i fang 21x21 cm Ma dreta A classe

Em sento malament per no fer res més però després

m'ha adono que lo simple també pot ser bonic i m'acaba agradant.

9


Holulú 10 de Febrer de 2014 Fang i elements de la natura 21x21 cm Amb dues mans A classe

Si sortim a la natura, moltes experiències podrem viure, coses extraordinàries podrem fer, la imaginació flueix i nosaltres seguim endevant amb les nostres creacions, totes diferents, cap d'igual.

10


Fins al cel! 26 de Febrer de 2014 Temperes 21x21 cm Ma dreta A casa

Fent mescles he trobat diferents blaus, pinzellades suaus i deixar-me portar per la meva mĂ , sense pensar en que fer, tot un repte superat.

11


Llibertat abstracte 31 de Febrer de 2014 Tèmperes 21x21 cm Ma dreta A casa

Lliure ens han deixat i el dibuix abstracte he experimentat. Un abans i un desprĂŠs trobo als meus dibuixos.

12


El procés com un fil 3 de Març de 2014 Fang. paper de plata, purpurina

21x21 cm Amb dues mans A classe

Reciclem per fer art, no se bé que és el que podré fer amb un tetabric i fil blanc, però figures sense cap sentit donen sentit a la nostra creativitat i experimentació.

13


Tanquem els ulls 17 de Març de 2014 Temperes 21x21 cm Ma dreta A casa

Fent mescles he trobat diferents blaus, pinzellades suaus i deixar-me portar per la meva mĂ , tot un repte superat.

14


La ira 24 de Marรง de 2014 Temperes amb molta aigua 21x21 cm Ma dreta, ulls tancats A casa

Si tanquem els ulls, veurem coses que mai veuriem amb els ulls oberts, un dibuix totalment diferent que ens ha aportat molt.

15


Fem bombolles 31 de Març de 2014 Temperes, llàpis i retoladors 21x21 cm Ma dreta A casa

Tot el fons és blanc, una ombra he pintat i els retoladors he utilitzat, cada cop avanço una mica més.

16


En calma 7 d'abril de 2014 Temperes i maquillatge d'ulls 21x21 cm Ma dreta, i fet amb música A casa

He acabat i no m'agrada gens, però un nou límit he traspassat quan el maquillatge he usat.

17


La primavera 28 d'abril de 2014 Pinta Ungles 21x21 cm Ma dreta A casa

Les ungles m'he pintat i una idea he tingut, la primavera he mostrat i amb colors cridaners ho he fet.

18


Limits traspassats 5 de Mail de 2014 Temperes, Eyeliner i maquillatge d'ulls 21x21 cm Ma dret i amb els dits A casa

L'assignatura ja arriba al final, un procĂŠs que ja s'acava tot un repte superat, un dibuix abstracte, descentrat fet amb dits i altres materials.

19


A l t r es a c t i v i t a t s Les altres feines que hem realitzat paral∙lelament han sigut: les reflexions setmanals, la lectura i l'estudi del llibre de Rhoda Kellogg, la interacció amb infants i el disseny de una proposta didàctica. Respecte a les reflexions he de dir que primer no trobava cap sentit a fer-les perquè pensava que era un resum del que haviem fet a la sessió però, poc a poc vaig a donarme que tenia un altre sentit, en ell haviem d'analitzar el nostre procès i poc a poc ho vaig entendre. Després, tenim la lectura del llibre de Rhoda Kellogg, aquesta feina per a mi ha sigut la més feixuga, ja que costava una mica d'entendre, però a través d'un treball que es va realitzar al primer semestre vaig entendre que la Rhoda Kellogg el que vol es que els nens tinguin espais per desenvolupar la creativitat, que els adults no siguin el que li tallin aquesta creativitat, i que com a objectiu principal que aprenguem a que ens agradin els dibuixos dels infants. La interacció per a mi és una de les feines més boniques i més trascendents de l'assignatura ja que amb ella podem observar de primera ma el dibuix d'un infant, però no només això sinó que també he pogut observar la meva pràctica com a futura docent. Finalment, la unitat didàctica és una feina que ens ha proposat un repte molt gran sobretot al meu grup ja que hem hagut de crear una proposta per a infants de 0 a 1 anys, cosa que encara no haviem fet i que al principi ens semblava imposible i hem pogut aprendre coses molt interessants. 20


Conclusions Com a conclusió vull parlar una mica del meu camí, i sobretot faré menció al meu títol, ja que per a mi ha sigut una lluita entre límits. I finalment faré una petita valoració del dibuix infantil, primer del coneixement previ que tenia d'ell i l'actual.. El meu camí ha sigut una lluita constant, primer perquè no entenia l'assignatura, no sabia cap on encaminar els meus dibuixos, volia fer composicions que m'agradessin però a la vegada sabia que aquest no era l'objectiu principal de l'assignatura, però poc a poc vaig entendre la finalitat de fer aquesta feina i poc a poc vaig deixar de banda el "fer-ho be, com s'ha de fer, imitant la realitat, per a fer un canvi en els meus dibuixos, fer composicions que mai hagues fet i el més important que finalment, aquestes composicions m'acabessin agradant. Aquest procés que he hagut de fer amb mi mateixa, és el procés que hem seguit amb el dibuix infantil, ja que molts adults i inclús jo en un principi miravem els dibuixos dels infants sense donar-li cap importància pensant que només fan una rodona i uns pals per dibuixar una persona i a un costat del paper, deixant tot lo demés en blanc. Amb aquesta assignatura he après que tot tipus de dibuix té unes característiques que el fan especial i sobretot es fan especials perquè és un moment on l'infant deixa portar les seves mans, la seva imaginació i creació i representa la seva pròpia visió de la realitat. En definitiva, el camí que he recorregut durant aquests mesos m'ha fet actuar com un infant i posant-me en el lloc dels infants he pogut compendre una mica més els seus dibuixos. He d'afegir que dues de les activitats fetes a l'aula no las he pogut posar perquè 21 vaig perdre les fotografies, són el ser vegetal i la pintura al braç.


sandraalises

Sandra alises portafolis digital  

Portafolis digital de l'assignatura d'educació visual i plàstica, per tal de veure el procés que hem fet durant aquests mesos.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you