Page 1

DESFENT PER TROBAR El camí per coneixer-nos Portafoli digital

Júlia Raurich Garcia Didàctica de l’educació Visual i plàstica 01/06/2014 Universitat de Barcelona


2


A la meva mà esquerra la protagonista i creadora de tota aquesta feina, a l’Anna Mauri per entendrem com “artista”, a la Júlia Castell per les seva paciència en les classes express d’informàtica i a tota aquella gent que ha estat al meu costat aquest curs per aportar el seu granet de sorra.

3


4


INDEX 1. Per començar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6 2. Portafoli.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8 3. Les meves vivències o aprenentatges a partir de dibuixos 9 4. Altres activitats.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33 5. Per acabar.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35

5


1. Per començar . . . Aquest és el meu portafoli, em dic Júlia i actualment sóc estudiant d’Educació Infantil de la Universitat de Barcelona. La meva relació amb l’expressió plàstica és bastant estreta, sempre m’ha agradat bastat, des de ben petita he dibuixat i creat amb materials diferents. No tinc molta creativitat però si imaginació i amb els anys he anat aprenent com inventar i crear coses noves. Sempre se m’han donat bé les assignatures relacionades amb les manualitats o la plàstica en general, encara que el meu gran el meu gran enemic és el dibuix tècnic. Mai se m’ha donat bé, no m’agrada això de fer servir el regle i ser perfecte. A mi m’agrada crear al meu aire i no seguir les estretes pautes dels senyors regle, escaire i cartabó. Vaig fer el batxillerat artístic, i per sort dibuix tècnic a segon de batxillerat no era obligatori.. Quan vaig veure que me’n podia lliurar ràpidament vaig escollir l’assignatura de volum (semblant a

6


l’escultura). A l’hora d’escollir carrera universitària volia fer Belles Arts, però per nota vaig haver de fer història de l’art, ja que era el més semblant que hi havia, però vaig durar un any, al següent tenia una mica més clar cap on tirar.. Cap a l’escultura.!! Al setembre del 2006 vaig començar el grau superior d'arts aplicades a l'escultura a l'Escola Massana. Va ser aquí on a poc a poc vaig anar entenent que era això de l’art i com eren els artistes. Vaig veure que si volia entendre aquest món havia de tenir la ment ben oberta per veure que tot era possible. Després d’aquests tres anys, compaginats amb el cau i dues feines (de monitora de sala al Museu Frederic Marés i Monitora de lleure a una escola), vaig decidir encaminar la meva formació cap a l’educació infantil, animada pels meus interessos, amics i professors de l’Escola Massana. Primer vaig fer un cicle formatiu i després la carrera. Actualment segueixo aprenent i gaudint del que faig (tant a les classes com fora, en el meu dia a dia), de cara al any vinent vull fer la menció d’expressions artístiques.

7


2. Portafolis Aquest és el meu portafoli digital de l’assignatura Didàctica de l’educació Visual i plàstica, realitzat al llarg del curs 2013/2014, però concretament maquetat durant els mesos d’abril i maig de 2014. L’objectiu d’aquest és mostrar un petit recull dels aprenentatges adquirits al llarg de l’assignatura. Està format pels diferents treballs realitzats al llarg del curs. Per una banda hi ha les obres més significatives i explicatives del meu procés d’aprenentatge, ordenades cronològicament, i per l’altra una petita explicació i reflexió sobre les diverses activitats que he realitzat al llarg del curs. Entre les obres més significatives trobem totes les realitzades a classe, tant els dibuixos com les peces de fang, i una selecció dels 15 dibuixos fets a casa que considero que representen el meu camí al llarg de l’assignatura.. Per fer l’elecció dels 15 dibuixos vaig trigar bastant ja que no sabia ben bé quins escollir i quins descartar, els que tenia clars que posaria eren el primer i l’últim, per deixar ben clar el punt d’inici i el final. Els d’ “entremig” els he anat escollint basant-me en els aprenentatges adquirits (anar més enllà dels meus límits, fer el que no faria, aturar-me abans d’hora, o fer el que no m’agrada).

8


3. Les meves vivències i aprenentatges a partir de dibuixos.

El recorregut d’un dibuix lliure 30 de Setembre 2013 Rotring negre temperes i aquarel·les sobre paper blanc 21x21 cm Mà dreta, ulls oberts, amb música, . .

Estranyada penso com puc fer un dibuix lliure, però lliure de veritat.. Mentre penso en això agafo el pinzell i em deixo portar en aquest nou camí de la incertesa.

9


El caos 7 d’Octubre 2013 Llapis sobre paper blanc Mà esquerra i ulls tancats 21x21 cm A classe

El llapis i la mà, la mà i el llapis es coneixen i descobreixen. Comencen camins que acaben en el mateix paper. Miro el que hi ha, feia molt temps que no feia gargots.

10


Em retrobo amb els gargots 7 d’Octubre 2013 Llapis i tempera sobre paper blanc 21x21 cm Mà esquerra, ulls tancs per fer els gargots i els ulls oberts per pintar, amb música, . . A casa

La meva mà esquerra dibuixa lliurement pel full, només pensa en agafar el llapis. Juga, busca el límit i imagina.. Què sortirà després?

11


Sense títol 21 d’Octubre 2013 Tempera sobre paper blanc 21x21 cm Mà esquerra i ulls oberts.. A classe

Inspiro i pinto tranquil· lment el meu ambient, el fons, el que es respira. Em canvien el fons, dibuixo el que sento que hi ha. Me'l tornen i em sorprenc.. un nou dibuix apareix.

12


Què hi ha entre els gargots? 28 d’octubre 2013 Llapis i tempera sobre paper blanc 21x21 cm Mà esquerra en el dibuix i mà dreta per escriure la frase, ulls tancats per fer els gargots i ulls oberts per pintar. Començat a l’aula i acabat a casa

Tanco els ulls i em deixo portar. Deixo que la mà s’expressi a la seva manera, no té part racional, és lliure. Què hi ha? Semblen figures.. i si les segueixo amb la pintura, què sortirà?

13


La llimona al sol 4 de Novembre 2013 Tempera sobre paper blanc 21x21 cm Mà esquerra, ulls oberts. A classe

Em sento, em diuen que dibuixi, em qüestionen, però em sento lliure i faig el més surreal que em passa pel cap.

14


El blau dels mars 4 de Novembre 2013 Tempera sobre paper blanc, i collage 21x21 cm MĂ esquerra, ulls oberts. A casa

Agafo el blau i les mans, comencen a barrejar els colors,. Els tons van sortint, mil blaus ja no els puc contar. Els trenco a trossets, els barrejo. Ara si que ĂŠs el mar.

15


La llum entre les branques 11 de Novembre 2013 Tempera sobre paper blanc, sprai groc per crear l’efecte de la llum 21x21 cm Mà esquerra i ulls oberts. A casa

Ara el marró per fer unes branques, una llarqa per aquí una més curteta per allà.. . Però i la llum? On és la llum? De quin color és la llum? Agafo un sprai i hi tiro printura groga per sobre, que passarà? Com quedarà?

16


Alguns devant el serp vegetal conjunt

Serp vegetal 25 de Novembre 2013 Tempera i llapis sobre paper blanc 21x21 cm Mà esquerra i ulls oberts A classe

Començo un camí dins del meu full i el pinto. Escric noms, adjectius i verbs sense sentit, això ja no és important. Compartim camins, busquem i trobem fites.

17


La tardor 25 de Novembre 2013 Llapis, tempera, punta de llapis, guix i sprai sobre paper blanc 21x21 cm MĂ esquerra, ulls oberts i mĂşsica. A casa

Una fulla a aparegut al full, la imagino, la ressegueixo i la pinto, els colors van apareixent a poc a poc, els que van venir primer van quedar tapats pels que van venir desprĂŠs.., les mans inventen creen i troben.

18


Detall de la pintura a la pell

Sense tĂ­tol 9 de Desembre 2013 Tempera amb fang sobre paper blanc 21x21 cm MĂ esquerra i ulls oberts, i amb mĂşsica. A casa

Em pinten, es estrany.. els obro miro i trasllado el que sento amb aquesta nova pintura al paper.

19


Mandales de fang 9 de Desembre 2013 Tempera amb fang sobre paper blanc 21x21 cm Mà esquerra i ulls oberts, i amb música. A casa

Una fullaEscolto la música i la meva mà esquerra comença a crear mandales allà on li sembla del full. Em concentro en el que faig i alhora em deixo portar i perdre pels diferents camins de colors que van apareixent.

20


Els lĂ­mits? 13 de Gener 2014 Tempera i rotolador sobre paper blanc 21x21 cm MĂ esquerra i ulls oberts. A casa

Suco el pinzell al color negre i em deixo portar pel camĂ­ de la rectitud, creant mandales rectangulars. Les corbes volen tenir el seu protagonisme i apareixen pels extrems del full.

21


Formes amb fang 3 de febrer 2014 Fang 10 x 4 cm aprox. Amb les dues mans i ulls oberts. Amb música. A classe

Sona la música em deixo portar primer penso i després creo. la ment calla i les mans comencen a parlar.

22


Fang i flors 10 de febrer 2014 Fang, fulles i flors 10 x 3 cm aprox. MĂ esquerra i ulls oberts A classe

Sortim fora miro al meu voltant observo. Escullo, torno a mirar, els combino i em deixo portar.

23


Què tinc al davant? 17 de Febrer 2014 Llapis paper blanc 21x21 cm Mà esquerra i ulls oberts A casa

La meva mà esquerra ha fet una gran feina de realisme, s’ha cansat, ha intentat ser com la dreta., sempre a l’ombra d’ella, per què no la deixo lliure ?

24


I ara que hi ha al davant? 24 de Febrer 2013 Llapis i tempera sobre paper blanc 21x21 cm Mà esquerra i ulls oberts A casa

Tanco els ulls, estic enfadada amb l’assignatura, no sé que s’espera de mi.. Sense pensar en res, només en el que tinc davant, em deixo portar. Agafo el llapis i guixo el paper

25


Sense títol 3 de Març 2014 fang i altres materials 21x21 cm Dues mans i ulls oberts A classe

Seriejo, no penso o almenys ho intento, m’enfado, faig i desfaig, em canso . . Per miro i m`agrada, tot és meu, ha sortit de mi.

26


La ira 3 de Març 2014 Tempera i esmalt d’ungles sobre paper blanc 21x21 cm Mà esquerra i ulls oberts Acasa

No sé per on començar, estic inquieta, agafo la pintura negre i hi pinto en el paper. “Necessito pintura vermella però la tempera és magenta.. I si agafo el pintaungles?” ja que estic agafo també el groc. Els aboco pel full i miro com cauen.

27


Un món imaginari o el canvi de vestit de la Bella dorment 31 de març2014 Estampació de tempera sobre paper blanc 21x21 cm Mà esquerra i ulls oberts A casa

28

La mà dansa pels mons imaginaris que recordo de Walt Disney.. Sembla que un record amagat a ressorgit, tot i no sentir-lo meu hi és. “Serà el canvi de vestits de la Bella Dorment?”


Busco, trobo, m'enfado i dialogo no sé que s'espera de mi. Dialogo.. trobo.. ja no busco, i em sorprenc.

Papintura 7 d’Abril 2014 Collage i tempera sobre paper blanc 21x21 cm Mà esquerra i ulls oberts A clase

29


La realitat sobre el paper 9 d’Abril 2014 Collage i tempera sobre paper blanc 21x21 cm Mà esquerra i ulls oberts A casa

He de seguir investigant amb la pintura i el collage. Sé que el collage és fer entrar la realitat al dibuix, de sobte recordo la xarrada de l’Antoni Aubanell. “Faig entrar les bombolles al meu dibuix?”

30


De postre un dibuix 1 de maig 2014 Maduixa sobre paper blanc 21x21 cm Mà esquerra i ulls oberts A casa

Em començo a preparar el postre i de sobte l’inspiració arriba. Les cuetes de les maduixes volen quedar-se en el meu full, agafo el pinzell, pinto el paper tot fent sanefes. Ja comença a fer olor a final de curs.

31


Fi? 10 de maig 2014 Forats de paper i altres materials, llapis de color, tempera i tinta xina sobre paper blanc 21x21 cm Mà esquerra i ulls oberts A casa

Tot s’acaba.. Ja he arribat al final de camí. M’enfronto al que serà l’últim dibuix.

32


4. Altres activitats Al llarg de l'assignatura hem realitzat diverses activitats algunes estretament relacionades amb la didàctica i la metodologia, i d'altres importants per la nostra formació personal com a mestres. Amb el primer tipus d’activitats he après diferents recursos i tècniques a poder a fer amb els mes petits, i amb el segon, a veure el que m’envolta amb una altre perspectiva, és a dir, obrint la ment per poder arribar a entendre el món infantil. Durant el primer semestre vam fer algunes les lectures del llibre de Rhoda Kellog “Análisis de la expresión plástica del preescolar”. En un principi em va costar seguir la lectura, encara que després, i gracies a tot el que he anat descobrint, he entès molt millor el que se’m explicava. A través d’aquestes lectures m’he adonat que no ho sabia tot, que encara em queda per aprendre i sobretot que mai no ho arribaré a saber tot. Aquestes lectures les vam anar combinant amb altres activitats, primer vam fer un roll playing per parelles, un membre feia de mestre i l’altre d’alumne, en aquest a mi em va tocar ser vaig trobar interesant posar-nos un al lloc del mestre i l’altre al de l’alumne per poder fer-nos una idea de que deuran sentir els nostres alumnes i que sentirem nosaltres en aquestes situacions, perquè no és el mateix creure què farem en el nostre dia a dia a l’aula què saber que farem realment. Per saber-ho una mica millor, vam fer dues activitats: les intervencions amb l’infant. En cada una vam tenir en compte diferents consignes relacionades amb la nostra actuació i amb el material. Em va agradar fer-la per una banda per apropar-me més als dibuixos infantil dels que tant parlàvem a classe, com per conèixer i compartir més moments amb la filla de la meva cosina.

33


Pel que fa a les activitats més relacionades amb el nostre futur professional, vaig trobar interessant poder-les fer, ja que a través d’aquestes hem pogut veure i pensar com volem dur a terme la nostra futura professió tant pel que fa a la metodologia com a les activitats. Del poder tenir l’entrevista amb la mestra del infant amb qui vaig fer la intervenció, em quedo amb alguns els recursos i algunes metodologies que em va explicar que feia servir (TIC, treball individual en petit grup o gran, etc.). I del visionat dels documentals, “Mensajes entre líneas”” i “Momentos” de Isabel Isabel Cabanellas i Alfredo Hoyuelos em quedo amb la idea del deixar fer, del no posar límits (però vigilar el que passa al nostre voltant), és molt important que la mestra sigui una guia i el seu paper sigui observar, ja que així s’aconsegueix una major autonomia i els infants actuen lliurement decidint per ells el que volen fer. Paral· lelament a tot això vam realitzar un recull setmanal de tot el que anàvem aprenent i de tots els entrebancs que anàvem trobant. En aquestes reflexions setmanals explicàvem, però sobretot, reflexionàvem sobre tot el que anàvem realitzant, descobrint i buscant, a través dels dibuixos, les activitats, les xarrades, etc. A més per altra banda, i també paral·lelament, hem realitzat aquest portafoli digital, on també es recull de manera breu tot allò realitzat i aprés al llarg del curs. Finalment, amb la unitat didàctica, trobo que es tanca el cicle, hem hagut de dissenyar un projecte relacionat amb un tema artístic (artista, monument, etc.) i amb una edat, i tot això recordant tot el que hem aprés al llarg de l’assignatura. Realitzar-la ha suposat l’últim gran repte, a partir de frases que només tenien verb, nom i adjectiu, vam crear infinitud d’activitats molt originals per tractar i treballar el tema escollit i l’edat que ens va tocar.

34


5.. Per acabar . . Per començar les meves conclusions, vull destacar que la metodologia utilitzada al llarg de l’assignatura, al principi, em va sorprendre i no acabava d’entendre perquè fèiem el que fèiem. Com ja he dit m’agrada dibuixar i gairebé tot allò relacionat amb l’art, però és cert que en un inici no acabava d’entendre a on havíem d’arribar amb tots els dibuixos que trencaven els esquemes, amb les reflexions i xarrades a l’aula, i quina relació tenia tot això amb l’art infantil. Però a poc a poc, i amb paciència, vaig començar entendre cap on es dirigia l’assignatura i entenia cada vegada més els dibuixos infantils. He de dir que realment m’ha agradat el que hem fet, penso, que ha estat una bona manera d’ensenyar-nos i aprendre la teoria, a través de la pràctica ( els dibuixos, les xarrades, les reflexions, les posades en pràctica,... ). Ara amb tot allò aprés me n’adono i reafirmo, una vegada més, que per poder conèixer i entendre millor el perquè del que fan els infants cal que em conegui millor a mi mateixa i sobretot retrobar-me amb la Júlia petita que vaig ser, només així comprendré de veritat allò que passa i el perquè passa. Per finalitzar les conclusions del meu portafoli digital, vull destacar que el que més m’ha costat, a part d’escollir quins dibuixos representaven millor el meu aprenentatge i quines frases escriure per expressar aquests aprenentatges, ha esta l’elaboració “digital” del portafoli, ja que trobo que aprendre a utilitzar un programa tan laboriós per maquetar-lo en tant poc temps es gairebé impossible, per mi ha estat una odissea, ja que quan semblava que ja ho tenia tot fet sempre passava alguna cosa i se’m movia o perdia el que havia fet i no sabia com tornar enrere per recuperar-ho. Tot i així crec que me n’he en sortit prou bé, encara que m’hagués agradat poder saber-ne més per poder aprofundir en una bona maquetació.

35


Júlia Raurich Portafoli Digital  

Aquest és el meu portafoli digital de l'assignatura didàctica de l'educació visual i pàstica