Page 1

L'art, un món ple de possibilitats Memòria digital de Visual i plàstica Eva Izquierdo Imbernon Didàctica de l'Educació Visual i Plàtica Any 201 4 Curs 4A


AGRAÏMENTS I

DEDICATÒRIES PERSONALS

Agraeixo als meus pares, germanes i amics per donar-me suport i per estar sempre al meu costat quan més ho necessito. Als meus nebots l'Arnau i l'Aina que sempre em donen un cop de mà per poder posar en practica tot el que estic aprenent a la Facultat, i que ho fan amb un somriure i il∙lusió. Al meu xicot que ha hagut d‛aguantar els meus neguits, per fer-me veure que voler és poder i per formar part de la meva vida en els moments tristos i feliços. Al meu gat en Tigger que m'inspira i em fa companyia en tot moment.

A les dues mestres de l‛assignatura l'Anna i la Júlia que han fet possible que aquest treball s‛hagi pogut portar a terme i per compartir amb mi els seus coneixements i la seva passió per la docència.

En especial a la meva a la meva mare, a qui li dedico aquest treball, ja que ella que es troba en una situació molt delicada de salut, ha estat qui m‛ha animat a continuar quan en elS moments més baixos sentia que no podria amb tot. Perquè ella amb una mirada sap que em passa, i té la virtut de fer-me sentir la persona més important del món. Gràcies a tots per fer que tot això tingui sentit per a mi.

El meu portafolis

2


INDEX

Agarïments i dedicatòries

2

El meu Index

3

Jo i la plàstica

4

Introducció

5

Dibuixos fets a casa

6

Dibuixos fets a classe

22

Altres activitats

31

Conclusions

33


JO I LA PLÀSTICA

La meva relació amb la plàstica des de ben petita ha estat quelcom emocionant i que m’agrada, ja que sempre he tingut la inquietud de fer coses creatives que tenen a veure amb les arts plàstiques, com collages, titelles de guix, ninots amb material reciclat, de feltre i modelar amb fang, entre d’altres. Perquè mai he considerat que sabés dibuixar fins que vaig començar a cursar aquesta assignatura, el que m’ha portat a creure que l’art va molt més enllà del que jo creia abans, i haver de tornar als meus coneixements previs per poder reconstruir el meu coneixement m’ha ajudat molt en el meu procés evolutiu de com vaig començar i com em veig actualment en aquest àmbit. El que m'ha suposat l'assignatura és anar molt més enllà del que creia que no podia fer, m’ha proporcionat ampliar la meva ment i veure la diverses possibilitats de desenvolupar les meves capacitats creatives, donant prioritat a aquelles que han fet possible que pugui exercitar la meva sensibilitat i emocions. Actualment tinc la intenció de continuar practicant tot el que he après al llarg del curs, ja que he viscut cada dibuix que he fet. Alguns els he gaudit més que d’altres, però tots forment part del meu procés d'aprenentatge, ja que en tots hi ha una part de mi. Així doncs, seguiré indagant en els meus dibuixos intentant traspassar nous límits com he fet fins ara. El meu portafolis

4


INTRODUCCIÓ Aquest portafoli digital ha estat realitzat amb el propòsit de fer un recull de totes les activitats que hem treballat a l’aula i a casa pel que respecta a l’assignatura de Didàctica de l'Educació Visual i Plàstica. A més a més, de fer una petita classificació dels dibuixos més representatius sobre el meu procés evolutiu dins de la matèria. Amb la finalitat de relacionar les arts plàstiques amb les noves tecnologies, ja que aquestes últimes són molt presents a la nostra vida quotidiana, i per tant és convenient anar reciclant-se en aquest àmbit com a mestres i com a persones que formen part d'una societat que en fa ús cada dia. També perquè podem comprovar com es poden relacionar les diferents matèries tot unint-les per poder treballar-les en un mateix projecte. El portafoli està dividit en diferents apartats entre els que trobem: agraïments, índex, jo i la plàstica, introducció, fet a casa i fet a classe que tracta d'un recull de dibuixos i activitats significatius per a mi i el meu aprenentatge, altres activitats fetes a l'aula i per últim conclusió, junt amb algunes fotografies i dibuixos que mostren la meva evolució al llarg del curs.


DIBUIXOS FETS A CASA

El meu portafolis

6


Una voràgine de sensacions

La voràgine de colors m'atrapa i em sento petita, la mà em tremola però tot roda.

30 de setembre de 201 3 Dibuix realitzat amb aquarel·les Mà esquerra 21 x21 cm Fet a casa


Gargot Multicolors Submergida en un laberint de sensacions els meus sentits plasmen el que no sóc capaç de veure a través de la raó.

7 d'Octubre de 201 3 Dibuix fet a llapis i aquarel·les Mà esquerra, ulls tancats i en silenci 21 x21 cm Fet a casa


Tot és possible, si et deixes emportar Em deixo emportar per les meves emocions i a través de les lletres arribo a un altre món.

1 4 d'octubre de 201 3 Dibuix fet a llapis amb collage i aquarel.les Mà dreta i esquerra 21 x21 cm Fet a casa


L'Arbre que anuncia la tardor L'arbre ple de branques infinites anuncia amb els seus colors que arriba la tardor.

21 d'Octubre de 201 3 Dibuix fet a llapis i aquarel·les Mà esquerra i en silenci 21 x21 cm Fet a casa


L'art compartint altres maneres de fer

Comparteixo bons moments amb els companys realitzant tot plegat una obra original.

28 d'octubre de 201 3 Dibuix fet a llapis, aquarel·les i collage Mà esquerra i ulls tanctas 21 x21 cm Fet a classe El meu portafolis

11


L'aigua de la calma Perduda com l'ampolla que naufraga sota el mar de la calma durant el trajecte vaig trobant-me i a poc a poc recuperant la meva ànima.

4 de novembre de 201 3 Dibuix realitzat a llapis i aquarel·les Mà esquerra i en silenci 21 x21 cm Fet a casa


Perspectives plenes de lluminositat Observo al meu gat durant la nit des de diferents perspectives, el plasmo amb el pinzell que em tremola i de sobte tot s'ilumina.

1 1 de novembre de 201 3 Dibuix fet a llapis, aquarel·les i collage Mà esquerra i els ulls tanctas 21 x21 cm Fet a casa El meu portafolis

13


Cau la Pluja Vaig encaixant cadascuna de les contes amb la mà esquerra, observo com aquestes es tornen gotes de pluja que quedaran per sempre aquí plasmades.

1 8 de novembre de 201 3 Dibuix fet amb pedres, roba i aquarel·les Mà esquerra i en silenci 21 x21 cm Fet a casa


Música per visionar Retallo papers que m'evoquen temps passats, allò que era i que mai més serà. Enganxo els retalls al paper que formen l'obra que un dia va ser.

2 de decembre de 201 3 Dibuix fet amb la tècnica de collage Mà esquerra i escoltant música 21 x21 cm Fet a casa El meu portafolis

15


Fusió de pintura i fang Els dits que he impregnat de pintura i fang, llisquen sobre el paper emulant un ball.

9 de desembre de 201 3 Dibuix fet amb aquarel·les i fang Mà esquerra i en silenci 21 x21 cm Fet a classe


Recordant a J. Pollock Agafo el pinzell preparat per pintar, un dibuix tenebre que de mi sortirà. Recordo un artista en el que es basarà, per la meva obra poder completar.

3 de març de 201 4 Dibuix fet amb aquarel·les Mà esquerra i en silenci 21 x21 cm Fet a casa El meu portafolis

17


Dels que poden dormir Llisco el pinzell en la tranquil·litat del silenci que seu al meu costat, ja cau la nit i envejo a aquells que poden dormir.

1 7 de març de 201 4 Dibuix fet amb aquarel.les Mà esquerra i en silenci 21 x21 cm Fet a casa


Splash de bombolles Miro el paper per saber que plasmar. Rondino, imagino i comença l'splash de bombolles que plasmat quedarà.

24 de març de 201 4 Dibuix fet amb aquarel.les Mà esquerra i en silenci 21 x21 cm Fet a casa El meu portafolis

19


Retalls anònims Retalls de fotos d'altres persones que formen junt amb la meva pintura una petita obra.

7 d'abril de 201 4 Dibuix fet amb la tècnica de collage i aquarel.les Mà esquerra i escoltant música 21 x21 cm Fet a casa


La primavera ha arribat a la ciutat Faig figures que vistes de front tenen sentit i harmonia, amb uns colors que m'evoquen alegria.

30 d'abril de 201 4 Dibuix fet amb la tècnica de collage Mà esquerra i en silenci 21 x21 cm Fet a casa El meu portafolis

21


DIBUIXOS FETS A CLASSE

El meu portafolis

22


Guixa que guixaràs Tanco

els ulls pensant que guixaré tot el paper, d'aquí surt una obra que em recorda a la d'un nen.

1 d'octubre de 201 3 Dibuix fet a llapis Mà esquerra i en silenci 21 x21 cm


Gerro blau sobre fons groc Amb la mà esquerra el fons he pintat, de groc daurat, que la meva companya completa amb una altra tècnica.

21 d'octubre de 201 3 Dibuix fet amb aquarel·les Mà esquerra 21 x21 cm El meu portafolis

24


Rosa enfangada Del fang i la pintura va nèixer aquesta flor, per quedar plasmada sempre en el meu record.

9 de desembre de 201 3 Dibuix fet amb pintura i fang MĂ esquerra i en silenci 21 x21 cm


Art corporal Utilitzo el meu cos com un llenç sobre el que pintar sent una sensació fascinant i relaxant.

9 de desembre de 201 3 Dibuix fet amb fang i aquarel.les Mà esquerra per parelles i en silenci 21 x21 cm El meu portafolis

26


Pensaments positius Dubto de que fer, penso retallo acabo i sorgeix allò que mai hauria imaginat.

31 de març de 201 4 Dibuix fet amb la tècnica de collage Mà esquerra i en silenci 21 x21 cm


Petit bestiari modelat Modelo amb el fangcmanipulant una textura que fa molt de temps que no he tocat.

3 de marรง de 201 4 Modelatge d'escultures amb fang i material reciclat 21 x21 cm El meu portafolis

28


Ninot reciclat De les coses conegudes sorgeix aquest petit ninot que em mira amb els seus ulls rodons i que m'evoca a la infantessa.

1 0 de marรง de 201 4 Petita figura fet amb material reciclat 21 x21 cm El meu portafolis

29


Natura sobre fang MĂ esquerra i e

Agafo un tros de fang, el premo amb la ma. De la natura va sorgir un bell i perfecte element que forma part de la meva ment.

1 0 de febrer de 201 4 Escultura fet amb fang i natura MĂ esquerra i en silenci 21 x21 cm


ALTRES ACTIVITATS

Al llarg de l‛assignatura hem portat a terme diferents activitats tant a l‛aula com a casa. Aquestes últimes consistien en realitzar setmanalment un dibuix sobre una temàtica concreta o lliure juntament amb una reflexió personal on he plasmat tot allò que ha passat durant les sessions que hem anat fent, afegint tot el que he treballat a l'aula com les lectures de la Rhoda Kellog i un treball concret sobre aquesta. Pel que respecte a les activitats realitzades a l‛aula hem fet diverses com l‛elaboració d‛un ésser vegetal entre tot el grup classe, que consistia en que cadascun de nosaltres havia de fer el seu ésser propi seguint unes pautes per més tard ajuntar-lo amb la resta dels dibuixos dels companys, formant així un gran ésser entre tots i que finalment vam penjar al passadís de la Facultat. També hem fet un dibuix amb els ulls tancats utilitzant la mà esquerra, posicionant el cos de forma correcta sense creuar cames ni peus, i deixant que la nostra mà anés fent sense enviar-li cap ordre des del cervell, és a dir, deixar-nos endur pel seu propi moviment.

Altra activitat ha estat una en la que ens hem dividit en dos grups, la meitat de la classe ha anat cap al final de l‛aula amb l‛Anna per tal d‛imitar els gestos que aquesta anava fent amb el cos, i la resta ens hem quedat a les taules on hem hagut d‛escriure que és important per a nosaltres com a mestres/as per fer una classe de plàstica a educació infantil.

El meu portafolis

31


A continuació els companys/es que estaven fent els exercicis corporals han vingut a buscar una parella amb la que ells havien de fer d‛infants i la resta de docents. El meu rol en aquesta dramatització ha estat el de mestra amb la consigna d‛anar interrompen a la meva companya mentre dibuixava.

Respecte a les dues interaccions amb l'infant, que he fet amb el meu nebot i que a ambdues li he donat llibertat per fer un dibuix com li sortís deixant que ell tries els materials i la mida del paper. Ha estat una experiència que m'ha aportat molt com a futura mestra per entendre i apropar-me una mica més al món màgic dels infants, i en especial al del meu nebot Arnau al que estic molt unida. Una altra de les parts de la interacció amb l'infant ha estat la entrevista amb la mestra del meu nebot, qui ha estat en tot moment disposada a que li preguntés allò que fos necessari i que a través d'aquesta petita entrevista he pogut observar una manera de fer de les tantes que hi ha per realitzar plàstica amb els infants, que no és ni millor ni pitjor. Per últim per fer la unitat didàctica de l'assignatura he visitat el Museu de Badalona, on he pogut extreure algunes idees de com treballar l'art romà a l'aula amb infants de 4 a 5 anys. Una experiència enriquidora que m'ha aportat altres maneres de plantejar les activitat plàstiques a l'aula d'infantil.


CONCLUSIONS Personalment mai he considerat que se’m donés bé dibuixar, però després d'haver assistit a aquesta assignatura considero que l’art va molt més enllà del que jo creia en un primer moment. Cal dir que m'ha agradat fer un dibuix cada setmana, tot i que a vegades no sabia per on tirar. Destacar que les lectures de la Rhoda Kellog m'han semblat interessants i molt útils, ja que he pogut adonar­me de la importància de posar­me en la pell d’un infant, i de que aquests quan dibuixen li donen més importància al procés i és a través de les imatges que realitzen que van revivint el que fan, sense tenir en consideració les mides reals dels objectes i les persones, fent emfàsi en el sentit estètic, deixant de banda el món que els envolta, encara que s’inspirin en aquest, ja que un dibuix pel simple fet de ser dibuix ja té sentit com a tal. Com a futura mestra tenir en compte que molts infants expressen a través dels seus dibuixos coses que no poden dir verbalment, que qualsevol dibuix es pot analitzar a partir dels seus gargots, que els infants guien amb els seus moviments de manera que els traços s’ajusten a patrons definits, els quals surten espontàniament i solen ser la resposta a l’estímul visual del procés de gargotejar. Per concloure dir que realitzar aquest portafoli digital per a mi ha estat una mica feixuc i a la vegada un repte que tot i que m'agradaria haver poder dedicat més temps per causes personals no m'ha estat possible.

El meu portafolis

33


Portafoli digital plàstica pdfeva  
Portafoli digital plàstica pdfeva  

Portafoli digital sobre l'assignatura d'educació visual i plàstica

Advertisement