Page 124

PROJECT (Residential)

D.CHENG RESIDENCE - BASONG As the second project in the brickwork series experimentation, Basong is a further interpretation of our intent towards regaining the persistent material in the vicinity. (refer Balau for comparison) Basong was conceived as a monumental brickwork volume that breaks away the convention of a typographical modern Malaysian house. The scale and deliberate misalignment of windows on the front elevation detracts from the ordered glass curtain wall façade that flanks the side elevations. The recurring theme here is an array of spaces and rooms, either physically or visually permeable amongst each other. Each of these spaces and rooms are oriented towards the garden and pool that forms a breathing space between the building and its surrounding mass. Mid-way through the development of the design, we realized that the house was becoming 'gestapo-like' in its discipline towards a preset architectural grid. We needed to humanize it‌ All the while, we had envisioned that this site is an open area in entirety on plan. Thus the opportunity to utilize the rooftop as a public open space was seized and subsequently developed. To link all the spaces together, a continuous circulation loop from the lower garden that leads up to the first floor across the pool, subsequently would connect to the roof top garden via a suspended bridge that seemingly coils around the house. From the roof top garden, the user would be lead into the house from the study, leading downwards to the family area and thereafter down to the living spaces downstairs. By chiseling, carving and hand-hewn the preconceived form, the circulation path becomes punctuated with prominent 'white-block' nodal points internally and externally, large and small. Coupled with the ability for the spaces to be experienced in a reversed sequence, we felt that the little 'quirkiness' added to the plot has humanized the building. Definitely feels human to bastardize a perfectly formed face.

Profile for PORT25

PORT25 portfolio 2018  

architecture | interior design Kuala Lumpur, Malaysia

PORT25 portfolio 2018  

architecture | interior design Kuala Lumpur, Malaysia

Profile for port.25