Porschist 70

Page 1

Magazine voor de Porschefanaat • jaargang 18 • driemaandelijks • mei/juni 2022 • 70

PORSCHE 911 SPORT CLASSIC SPA© E THE HUMAN QUEST PORSCHIST IN FIJI
Nieuwe Porsche 911 Sport Classic.

10

Back to the future.

4

Porsche introduceert het tweede model uit de reeks van vier exclusieve special editions binnen de Heritage Design-collectie. De door Porsche Exclusive Manufaktur in een gelimiteerde oplage van 1.250 exemplaren geproduceerde 911 Sport Classic is geïnspireerd door het kenmerkende design van de jaren zestig en begin jaren zeventig.

‘Ni sa bula vinaka’.

20

Welkom in Fiji !

Fiji is een exotische eilandengroep met meer dan 300 eilanden in de Stille Oceaan op zo’n vier uur vliegen van Oost-Australië. In tegenstelling tot andere tropische eilanden zoals bijvoorbeeld de Malediven zijn de landschappen op Fiji heel divers. De eilanden zijn bergachtig en bieden naast parelwitte stranden met helderblauwe lagunes en een spectaculaire onderwaterwereld, ook diepgroen regenwoud met verborgen watervallen en kronkelende rivieren. Een reis met vele hoogtepunten en een gesprek met een eigenaar van een mooie 911 Turbo Cabrio.

Verantwoordelijke uitgever: Sven Hoyaux Hoyaux bvba • Bergendreef 2 • 2970 Schilde  0475/66 40 41 • info@porschist.be • www.porschist.be Indien u Porschist niet langer wenst te ontvangen, stuur dan een mail naar info@porschist.be

magazine


PORSCHIST INHOUD

Kunst in Leonhard's Gallery.

Porsche 911 GT3 Cup.

82

94

De Spaanse Lídia Masllorens experimenteert met closeups van gezichten vanuit een voorzichtige abstractie die de kijker in staat stelt de boodschap te vatten, maar tegelijkertijd de mogelijkheid geeft zich verborgen werkelijkheden voor te stellen en het werk opnieuw te interpreteren.

Porsches racewagen voor merkencups is gebaseerd op de 911 van de 992-generatie en valt op door zijn spectaculaire design met de brede turbo-body en grote achtervleugel. Zijn 375 kW/510 pk sterke 4,0-liter boxermotor is geschikt voor het gebruik van synthetische brandstof.

Lídia Masllorens, Rostres / Faces Exhibition.

Nog krachtiger, sneller én spectaculairder.

Vrouwen aan het stuur.

110

Emma Raducanu: tenniswonder en nieuwe Porsche Brand Ambassador.

Emma Raducanu schreef afgelopen zomer tennisgeschiedenis op de US Open, toen ze na een sensationele zegetocht in New York als allereerste gekwalificeerde speelster een Grand Slam-toernooi won. Geen wonder dat Porsche haar vroeg als Brand Ambassador om de sportwagenfabrikant wereldwijd te vertegenwoordigen.

5PORSCHIST VOORWOORD

Where do I begin to tell the story of how great a love can be? Shirley Bassey

Heeft u de nieuwe Porschist-website gezien? Herbeleef de jaren zestig. Een platenspeler, een 8mm-camera, een doos vol vergeelde foto’s, de Côte d’Azur, een Remington typemachine, een hoofdband in het haar... Op de stem van Shirley Bassey brengt Porsche met de Heritage Design-collectie de jaren zestig opnieuw tot leven. Een oer-911 Carrera RS zigzagt langs de legendarische Grande Corniche van Nice naar Menton met in zijn kielzog de hypermoderne 911 Sport Classic anno 2022. Louis de Funès als Le Gendarme de Saint-Tropez zou bouche bée staan. SPA©E – The Human Quest: satellieten, ruimtecapsules, rakketten, de Porsche Taycan naast de Eagle, de maanwagen uit 1969 op ware grootte. Organisator Jürgen Ingels brengt u op de maan in deze unieke ruimtevaarttentoonstelling. In het 'Docking Game’ koppelt u zelf een space craft aan het ISS-ruimtestation en luistert u naar de Moon Speech van John F. Kennedy. Charlie Duke, de laatste over­levende van de twaalf astronauten die ooit op het oppervlak van de maan liepen, bracht een bezoek aan de expo. Hij herbeleefde zijn legendarische Moon Ride aan het stuur van de Eagle. Met de 911 GT3 Cup zorgt Porsche voor een nog krachtigere en snellere racewagen dan zijn voor­ ganger. De grotere achtervleugel met zwanenhals-ophanging zorgt ervoor dat deze racewagen niet naar het heelal wordt geschoten, maar als winnaar op het racecircuit arriveert. Bula, welkom in Fiji. Ik heb afspraak met John Lal, trotse eigenaar van een Porsche 911 en neem samen met hem de ferry naar de vroegere hoofdstad Levuka. Een plek als een filmdecor uit een lang vervlogen tijd. In het COMO Laucala Island Resort logeer ik in villa 3. Mijn buurman, George Clooney – who else? – komt enkele dagen later dan gepland. Orkaan Cody en de vulkaanuitbarsting op het eiland Tonga zorgen ervoor dat ik de enige gast ben. Op Castaway Island heb ik afspraak met Wilson, de vriend-volleybal van Tom Hanks uit de gelijknamige film.

Porsche, a never-ending love story!

Sven Hoyaux, hoofdredacteur

7
10


911 SPORT CLASSIC PORSCHIST

Nieuwe 911 Sport Classic

back to the future.

orsche introduceert het tweede model uit de reeks van vier exclusieve special editions binnen de Heritage Design-collectie. De door Porsche Exclusive Manufaktur in een gelimiteerde oplage van 1.250 exemplaren geproduceerde 911 Sport Classic is geïnspireerd door het kenmerkende design van de jaren zestig en begin jaren zeventig. Net als zijn voorganger uit 2009, de 911 Sport Classic (997), is het design van deze 911 gebaseerd op dat van de eerste generatie 911 (1964-1973) en in het bijzonder op de 911 Carrera RS 2.7 uit 1972.

11


12

De exclusieve 911 valt direct op door de extra brede carrosserie van de 992 Turbo, een vaste achterspoiler die lijkt op de legendarische 'ducktail' van de Carrera RS 2.7, en de carrosseriekleur Sportgrijs metallic met dubbele striping. Een ander designhoogtepunt is het speciale dak met z’n opvallende uitsparing. In het interieur is op de deurpanelen en het midden van de stoelen de iconische pepita-bekleding terug te vinden. Dit exclusieve materiaal vormt een elegante combinatie met de tweekleurige, semi-aniline lederen bekleding in zwart/Classic Cognac.

Het onderstel, gebaseerd op dat van de 911 Turbo en 911 Carrera GTS, voldoet aan de hoogste eisen. Al even uniek is de aandrijving: de 3,7-liter bi-turbo zescilinder boxermotor brengt zijn vermogen van 405 kW/550 pk uitsluitend via de achterwielen op de weg, waardoor de 911 Sport Classic zich qua prestaties bevindt tussen de 911 Carrera GTS en 911 Turbo. De motor deelt een aantal kenmerken met die van de 911 Turbo. De variabele turbine­ geometrie (VTG) dragen samen met de wastegates bij aan de superieure vermogens­afgifte. De speciale luchtinlaat is een belangrijk kenmerk van het 911 Sport Classic-concept: de lucht wordt aangezogen via kanalen onder de achterspoiler. Daarom heeft deze 911 geen luchtinlaten in de achterste zijpanelen zoals de reguliere Turbo-modellen.


13


14


911 SPORT CLASSIC PORSCHIST De boxermotor is gekoppeld aan een handgeschakelde zevenversnellingsbak. De 911 Sport Classic is de krachtigste hand­ geschakelde 911 die momenteel verkrijgbaar is. De versnellingsbak heeft een auto-blip functie die de snelheidsverschillen tussen de versnellingen compenseert met een korte verhoging in het toerental bij het terugschakelen. De verkorte versnellingspook zorgt voor extra snelle schakelacties en een kraakhelder gevoel. Het standaard sportuitlaatsysteem is voor deze uitvoering speciaal aangepast en zorgt voor een nog emotioneler geluid, dat extra goed is te horen omdat Porsche een deel van de interieurisolatie van de auto heeft verwijderd. Dankzij het Porsche Active Suspension Management (PASM) reageren de schokdempers bliksemsnel op dynamische veranderingen. PASM wordt standaard gecombineerd met het sportonderstel, dat met 10 millimeter is verlaagd. De 911 Sport Classic heeft achterwielaandrijving, waardoor de asbelasting aan de voorzijde lager is dan bij modellen met vierwielaandrijving. Daarom hebben de ophangingspecialisten van Porsche de veerconstante op de vooras iets verlaagd. De stuurinrichting en de achterasbesturing zijn speciaal voor de 911 Sport Classic aangepast. Ook carbonkeramische remmen (PCCB) maken deel uit van de standaarduitrusting. De remklauwen zijn gespoten in hoogglanzend zwart en voorzien van een wit Porsche logo.

15


16


17

Het nieuwe Heritage Design Package Classic bevat fraaie designelementen die de flair van de jaren zestig en begin jaren zeventig terugbrengen naar het hypermoderne interieur van de 911.

De Heritage Design collectie van Porsche bestaat uit vier exclusieve edities die het merk gedurende een langere periode introduceert. Het eerste model van deze serie werd in de zomer van 2020 gepresenteerd: de 911 Targa 4S Heritage Design Edition met designelementen uit de jaren vijftig en zestig. De Heritage Design collectie omvat niet alleen speciale modellen, maar ook uitrustingspakketten voor andere 911-modellen, die bestaan uit verschillende interieurelementen van de speciale edities. Zo werd samen met de 911 Targa 4S Heritage Design Edition ook het Heritage Design Package Pure gelanceerd. ♦


Daydreamer lounge - design Joachim Nees

Designed for dynamic seating


jori.com


REIZEN PORSCHIST

20

Castaway Island, Fiji


‘Ni sa bula vinaka’, welkom in Fiji ! eg je Fiji, dan begint iedereen meteen te dromen van helderblauwe hemels en paradijselijke stranden, zo’n plek waar het leven goed en zoet is. Maar al kent iedereen de naam, bijna niemand weet waar het land precies ligt. Ik trek naar de andere kant van wereld en ontdek dat de eilandengroep nog zo veel meer te bieden heeft dan zon, zee en strand. Een van de eilandjes was de set van de film Cast Away met Tom Hanks in de hoofdrol. Op een feestje praat ik met de minister van Toerisme over de toekomst van het land, en met John Lal - eigenaar van een prachtige 911 – bezoek ik het historische Levuka. Een reis met vele hoogtepunten.

tekst: kathleen van bremdt & sven hoyaux - foto's: sven hoyaux

21


REIZEN PORSCHIST Het is muisstil in het vliegtuig. Het toestel davert en schokt alle kanten op. Fiji verwelkomt ons onstuimig. Iets té onstuimig. Met windsnelheden van 100 tot 150 kilometer per uur raast cycloon Cody over de eilandengroep. We vliegen boven Nadi – de internationale luchthaven van Fiji – maar de piloot slaagt er niet in om zijn toestel aan de grond te zetten. Al driemaal zette hij de landing in, al driemaal moest hij weer de lucht in. Tot er plots een kleine opening in het dichte wolkendek is. De piloot maakt er meteen gebruik van en duikt in nagenoeg rechte lijn naar de landingsstrip. Met een klap raken de wielen de grond. Her en der floept er een deur van een bagagebak open. Wat maakt het uit, we staan veilig aan de grond. Er gaat een golf van opluchting door het vliegtuig. Aan de bagageband sta ik naast de piloten. Ik feliciteer hen voor de knappe landing en vraag of er een plan B was. ‘Als het de vierde maal nog niet was gelukt, waren we doorgevlogen naar Auckland, zo’n vier uur verder’, luidt het antwoord. ‘We wisten dat de weersomstandigheden in Fiji zeer slecht waren en hadden voldoende brandstof aan boord.’

CODY LEEFT ZICH UIT

22

Van zodra ik het vlieghavengebouw buitenstap, merk ik hoe krachtig de cycloon is. De regen valt met bakken uit de lucht, het water staat kniehoog in de straten en de lantaarnpalen zwiepen in de loeiharde wind alsof het rietjes zijn. Fiji heet een aards paradijs te zijn, maar dit was niet het beeld dat ik daarbij in gedachten had. Door het noodweer is het onmogelijk om mijn hotel te bereiken en moet ik mijn eerste nacht op Fiji in het Nadi Nalagi aan de luchthaven doorbrengen. Het hotel is bestemd voor passagiers die positief getest hebben op COVID en enkele dagen in quarantaine moeten. De onfortuinlijke gasten mogen hun kamer niet verlaten. Gelukkig mag ik dat wel, al voelt het hotel door de ongewone stilte in de gangen toch aan als een gevangenis zonder tralies. Maar het kan me niet schelen. Ik ben doodop. Fiji ligt niet bepaald om de hoek en ik heb er een ellenlange reis van maar liefst 34 uur met tussenstops in Helsinki en Los Angeles opzitten en heb een afstand van 30.000 kilometer overbrugd. Ik ben over drie continenten, talloze landen en zeeën en door 11 tijdzones gevlogen. Mijn bioritme is volledig ontregeld en ik heb een jetlag om u tegen te zeggen.

Fiji is een eilandengroep met meer dan 300 eilanden in de Stille Oceaan op zo’n 4 uur vliegen van Oost-Australië. De volgende dag is Cody in kracht afgenomen. Het is weliswaar nog steeds hondenweer, maar met een zware pick-up geraken we toch door de overstroomde straten. Fiji ligt in een gebied met orkaanactiviteit en er komt al wel eens vaker een stevige storm voorbij, maar Cody was een cycloon van categorie 1 en dat maakt men ook hier niet elke dag mee. Van mijn chauffeur verneem ik hoeveel schade de cycloon heeft aangericht: er zijn wegen weggespoeld, huizen en gewassen verwoest en op veel plaatsen is er tijdelijk geen elektriciteit door beschadigde hoogspanningskabels. Het lijkt de chauffeur niet te deren. ‘Slecht weer duurt nooit lang’, zegt hij. ‘Kijk, daar is al een klein streepje blauwe lucht.’ Het optimisme van de man werkt aanstekelijk. Ik zal al snel leren dat dit een algemene ingesteldheid van de eilandbewoners is.


FIJI, WAAR LIG JE? Fiji is een eilandengroep met meer dan 300 eilanden in de Stille Oceaan op zo’n 4 uur vliegen van Oost-Australië. Het is één van die landen waar men jaarlijks met Nieuwjaar als eerste het vuurwerk laat knallen. De archipel telt 333 eilanden waarvan slechts een derde bewoond is. Er zijn maar twee eilanden met een oppervlakte van enige betekenis: Viti Levu met 10.390 km² en Vanua Levu met 5.538 km². Het grootste eiland Viti Levu is het hart van Fiji. Hier bevindt zich de hoofdstad Suva, is de internationale vlieghaven Nadi gevestigd en woont 70% van de in totaal 900.000 Fijiërs. De landoppervlakte van Fiji mag dan wel beperkt zijn, op zee is het een ander verhaal, want daar heeft Fiji een exclusieve economische zone van 1,26 miljoen km². Fiji profiteert van een tropisch klimaat. In tegenstelling tot andere tropische eilanden zoals bijvoorbeeld de Malediven zijn de landschappen op Fiji heel divers. De eilanden zijn bergachtig en bieden naast witte bountystranden met turkooisblauwe lagunes en een spectaculaire onderwaterwereld ook diepgroen regenwoud met verborgen watervallen en kronkelende rivieren.

MARRIOTT MOMI BAY RESORT Na een rit van een klein uur arriveer ik aan het Marriott Momi Bay Resort. Tot mijn grote verbazing is hier niets te merken van het natuurgeweld dat de andere kant van het eiland getroffen heeft. De zon schijnt volop en alles is peis en vree. Wat een verschil. Zeg je Marriott, dan zeg je kwaliteit gelinkt aan vijf sterren. Hier in Fiji is het niet anders. Vanuit de open, luchtige lobby blik ik recht op een sprankelende lagune. Al is het Marriott Momi Bay Resort met 250 kamers behoorlijk groot, het voelt aan als een boetiekhotel. De sfeer is er heerlijk ontspannen en er hangt die zalige dolce far niente-vibe waarvan een mens op slag gelukkig wordt. Ik installeer mij in een van de waterbungalows en gooi de kamerhoge ramen open. Ik kan zo het water in duiken. Toch besluit ik eerst een bezoek aan de Quan Spa te brengen. Ik heb de jetlag nog niet verwerkt en ben ervan overtuigd dat zachte, vaardige handen wel zullen helpen om de vermoeidheid uit mijn lichaam te kneden. Wanneer ik bij valavond met een cocktail in de hand overweeg in welk van de drie restaurants ik ga eten, ben ik al helemaal aan Fiji verkocht.

Marriott Momi Bay Resort

23


REIZEN PORSCHIST

EEN AIRBUS EN EEN PORSCHE 911: EEN STRAFFE COMBINATIE

24

Er zijn slechts drie Porsches op Fiji en daarvan heeft John Lal er een. De man woont in Suva, de hoofdstad van Fiji, op drie uur rijden van het Marriott Resort. Hij kondigt aan dat ik hem ’s avonds kan verwachten en dat hij het weekend met zijn vrouw in het Marriott zal doorbrengen zodat we alle tijd hebben voor de geplande Porsche-shoot. ‘Er is trouwens een auto naar je op weg’, zegt John. ‘Dan ben je de komende dagen flexibel en kan je gaan en staan waar je wil.’ Wat een onwaarschijnlijk genereus en attent gebaar van een man die ik van haar noch pluim ken. Het is dan ook geen wonder dat het meteen tussen ons klikt wanneer we elkaar ontmoeten. De zilverkleurige 911 turbo cabrio van John Lal is prachtig. Die smeekt gewoon om een spectaculaire setting. Op Vanuatu – een eilandengroep niet zo ver van Fiji - had ik ooit een fotoshoot met een Porsche onder de vleugels van een toestel van Vanuatu Airlines. Ik zie een herhaling van die stunt wel zitten. Hamvraag is of we dit ook met Fiji Airways geregeld kunnen krijgen. John, die overal contacten heeft, gaat meteen aan de slag en slaagt er zowaar in om toelating te krijgen. In alle vroegte staan we de volgende morgen aan het vliegveld van Nadi. Christina, de marketingverantwoordelijke van Fiji Airways, is met verstomming geslagen als ze de Porsche ziet. ‘No roof! Wow, that’s so sexy!’ John glundert. Waar we willen dat de Airbus staat?, vraagt ze. John en ik kijken haar verbaasd aan. Die vraag hadden we niet verwacht. Ik wijs naar de lege airstrip voor ons en Christina begint te bellen. Een pushback brengt de indrukwekkende Airbus op exact de plaats die ik had aangewezen. Vervolgens rijdt John zijn Porsche de tarmac op en plaatst hem onder de cockpit van het enorme vliegtuig. Het lijkt alsof de twee startklaar staan voor een race. Een fenomenaal beeld!


25


REIZEN PORSCHIST

26 EEN BARBECUE MET HOOGGEPLAATSTE GASTEN Om ons succes te vieren nodigt John mij enkele dagen later uit op een barbecue bij hem thuis. Via de epische Queen’s Road rij ik naar Suva. Het is een spectaculaire rit langs peperkleurige zandduinen, verdoken baaien, uitgestrekte suikerrietvelden en heerlijk geurende pijnboombossen. Chique resorts en vriendelijke dorpjes wisselen elkaar af. Onderweg stop ik even bij de koffiebar van Adriaan Rodenburg, een ruige, sympathieke Nederlander die al jaren op Fiji woont en de beste koffie van de hele archipel serveert. Bij John is het feest al volop aan de gang. De sfeer zit er goed in en iedereen is in de stemming.

Adriaan Rodenburg

Een man met een gitaar – naar verluidt een bekende Fijische muzikant wiens naam ik niet onthoud – zorgt voor opgewekte deuntjes. Op het feest is ook Faiyaz Koya, minister van Handel, Toerisme en Transport. Een aimabele man en goede vriend van John. ‘Als je Fiji écht wil leren kennen, moet je Levuka bezoeken’, zegt de man. ‘Daar ligt de oorsprong van ons land.’


Huidevettersstraat 46 - 2000 Antwerp +32 (0)3 231 98 98 - www.tensen.be


28

Ferry naar Levuka


PORSCHIST REIZEN

MOEILIJK GAAT OOK Als een minister van Toerisme iets aanbeveelt, vind ik dat je zijn suggestie dient op te volgen. Ik besluit dan ook de volgende dag naar Levuka te reizen. ‘Ik ga mee’, zegt John spontaan. Hij krijgt er maar niet genoeg van om met zijn Porsche op plaatsen te komen die hij normaal niet zou aandoen. Levuka ligt op het naburige eiland Ovalau en je geraakt er enkel per ferry. De bootmannen kijken heel bedenkelijk wanneer we met de Porsche aan de kade staan. ‘Met zo’n auto geraak je niet op de boot’, zeggen ze. ‘Daarvoor ligt hij veel te laag.’ We kijken naar de ferry en zien dat de laadklep inderdaad niet plat op de kade ligt. Dat wordt moeilijk voor de 911. Maar waar een wil is is een weg en waar een Porsche is is wilskracht. Dus steken de mannen de handen uit de mouwen en maken met dikke koorden een soort tapijt zodat het hoogteverschil tussen de laadklep en de kade opgevuld wordt en de Porsche zonder schade op de boot kan rijden. Missie volbracht.

29


REIZEN PORSCHIST LEVUKA: GEWEZEN HOOFDSTAD

30

Eenmaal op Levuka is het alsof ik regelrecht het verleden instap. Levuka is een plaats bevroren in de tijd. Ooit bevond zich hier de hoofdplaats van de Fiji-archipel. Levuka werd in 1820 gesticht door Europese kolonisten als eerste permanente Europese nederzetting in de Stille Zuidzee. Het was een belangrijke haven en bruisende handels­ post die mensen van allerlei pluimage aantrok: zakenmensen, scheepsbouwers, missionarissen, speculanten en vagebonden. Voor de lokale stamhoofden was het heel moeilijk om de almaar drukker wordende stad onder controle te houden en ze droegen ze in 1874 over aan de Britten. Zo werd Levuka de eerste hoofdstad van Fiji. Enkele jaren later belemmerde een gebrek aan ruimte de verdere economische groei van de stad en werd de stad Suva op Viti Levu de nieuwe hoofdstad. Voor Levuka was het een zware klap, slechts een minderheid van de bevolking bleef er achter. Aan Beach Street - de enige winkelstraat in het stadje - staan de gebouwen er nog bij zoals ruim een eeuw geleden: het postkantoor, de school, de kerk, een Morris Hedstrom-supermarktje en zelfs het kantoor van de Fiji Times, de eerste krant van Fiji. Ik loop er rond in een 19de eeuws decor. Omdat Levuka een zeldzaam voorbeeld is van een laat-koloniale havenstad werd het in 2013 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed.

Levuka – de vroegere hoofdstad van Fiji – is een plaats bevroren in de tijd.


31

Sacred Heart Church, Levuka


REIZEN PORSCHIST

32 Gestrande ferry Sinu-i-Wasa-Tolu

In een baai ligt een gestrande ferry weg te roesten, een overblijfsel van de ravage die cycloon Winston in 2016 aanrichtte. Ik begrijp nu waarom de mensen zo rustig bleven bij de cycloon die boven het land hing toen ik er aankwam. Cody was een cycloon van categorie 1 en in niets te vergelijken met Winston die een cycloon van categorie 5 was en met windsnelheden van 260 tot 300 kilometer per uur genadeloos hele dorpen van de kaart veegde. De cycloon staat bij de eilandbewoners voor altijd in het geheugen gegrift als ‘het monster’.

NOG MEER NATUURGEWELD Om de een of andere reden blijk ik onder geen goed weergesternte te reizen. Op de terugweg met de ferry van Levuka naar Suva kleurt de lucht zwart terwijl het midden op de dag is. Storm op komst? De zee is echter kalm en er waait slechts een matige wind. Ook de kapitein weet niet wat er aan de hand is. In het hotel Grand Pacific hoor ik dat er een zware ondergrondse vulkaanuitbarsting 65 kilometer voor de kust van Tonga heeft plaatsgevonden. Tonga ligt zo’n 800 kilometer ten zuiden van Fiji. Mijn hotel ligt aan het strand. Of ik me zorgen moet maken? vraag ik aan de receptionist. ‘Als er tsunami-alarm dreigt, dan verwittigen we je wel’, zegt de man. ‘Trouwens, jouw kamer bevindt zich op de derde verdieping.’ Alsof dat een geruststelling is. Op CNN zie ik de eerste satelietbeelden. Een gigantische explosie die een kilometerhoge as- en gaswolk in de lucht vuurt. Dat was natuurlijk wat ik onderweg op de boot zag. Later verneem ik dat de uitbarsting honderden keren sterker was dan de atoombom op Hiroshima en dat er tsunamigevaar in heel het Stille Oceaangebied was. Er werd zelfs een luchtdrukschommeling in Ukkel waargenomen. Onvoorstelbaar. Fiji bleef gelukkig gespaard van enig tsunamigeweld, maar Tonga zelf ontsnapte er niet aan. Bovendien werd de eilandengroep waar ongeveer 100.000 mensen wonen bedolven onder giftige as die het drinkwater onbruikbaar maakte en landbouwgewassen vernielde.


33

Beach Street


34

Janita


NIEUWE LOCATIE LEYSSTR AAT 1, 2000 ANTWERPEN - 03/213 50 80 SCHUTTERSHOFSTR AAT 30, 2000 ANTWERPEN - 03/226 41 44

WWW.SL AETS.EU

Exclusieve SLAETS-creatie met een prachtige groene toermalijn en natuurlijke diamanten, handgemaakt in 18kt goud.
REIZEN PORSCHIST

38

COMO Laucala Island


LAUCALA: VAKANTIEPLEK VOOR DE SUPERRIJKEN Een nieuwe dag, een nieuw begin, een nieuw eiland. Het is te hopen dat die weerperikelen nu achterwege blijven, want de volgende etappe is het ultra-exclusieve Laucala en daar wil ik in optimale omstandigheden van kunnen genieten. Met een privéjet vlieg ik naar één van de allermooiste (en ook allerduurste) resorts ter wereld. Het eiland Laucala ligt helemaal in het oosten van de Fiji-archipel en heeft een oppervlakte van 12 km². Het bestaat uit groen bergland met exotische junglebossen omzoomd door beeldschone witte zandstranden en kleurrijke koraalriffen. Deze parel behoort toe aan Red Bull-magnaat Dietrich Mateschitz. Hij kocht het in 2003 en besloot het om te toveren in een vakantieplek voor hemzelf en zijn bevriende beroemdheden. Dat dat geen boomhutje met een hangmat en een houtvuurtje zou worden, kan u wellicht al raden. Kosten noch moeite werden gespaard om er een spectaculair tropisch toevluchtsoord van te maken. In 2009 verwelkomde het Laucala Island Resort zijn eerste gasten. Het resort belandde prompt op de gerenommeerde lijst van Leading Hotels of the World. Ondertussen is het beheer ervan in handen van de COMO Hotel Group. En nu ben ik er. Een kleine garnaal uit België. Als top of the bill ben ik de enige gast want door de recente cycloon en vulkaanuitbarsting hebben de andere bezoekers hun verblijf naar een latere datum verplaatst.

COMO Laucala Island is een populaire bestemming voor de internationale jetset die op zoek is naar exclusiviteit, exorbitante luxe en absolute privacy.

39


40

Houten tweemaster Rere Ahi


PORSCHIST REIZEN Het onthaal is er niet minder enthousiast om. ‘Bula, bula, we are honoured to welcome you on our island’, zingt een traditioneel koortje. Omdat het resort bestemd is voor de happy few is het kleinschalig gehouden. Het telt slechts 25 exclusieve villa’s die in stijl op elkaar lijken, maar verschillen in grootte en ligging. Er zijn configuraties met één, twee of drie slaapkamers en de gasten kunnen opteren voor een locatie aan een ongerept privéstrand tussen de kokospalmen, hoog in de weelderige tropische tuinen met panoramisch uitzicht op de oceaan of zwevend boven het helderblauwe water van de lagune. Het resort beslaat slechts 20% van het eiland. De rest is ongerepte natuur en ligt te wachten om ontdekt te worden. Je kan er wandelen, mountainbiken, paardrijden op het strand, duiken, snorkelen en alle mogelijke watersporten uitproberen. En zelfs golf spelen, want voor de liefhebber is er zowaar een 18-holes golfbaan ontworpen door David Mclay himself. Voor de kust ligt een houten tweemaster met de naam Rere Ahi (Fijisch voor vuurvlieg). Met deze prachtige klipper wil ik maar al te graag het eiland rondzeilen. ‘Komt in orde’, luidt prompt het antwoord. Ik krijg de sleutel van Bure 3 (Fijisch voor huis) en verken wat voor de komende twee dagen mijn optrekje zal zijn. De villa bestaat niet uit één pand, maar uit verschillende waanzinnig mooi ingerichte paviljoenen waarin een slaapkamer, een in- en outdoorbadkamer, een elegante lounge en een barkamer ondergebracht zijn. Daarin ontdek ik een kleine verwijzing naar de eigenaar van het resort. In de koelkast staat naast dure champagne en exquise wijnen een rijtje kleurrijke Red Bull energiedrankjes. Wat er verder nog is: een privézwembad, een ruim zonnedek, een jacuzzi en jawel hoor, een eigen strand.

41


REIZEN PORSCHIST Alsof dat alles nog niet genoeg is, kan ik rekenen op de service van een persoonlijke butler of Tau (Fijisch voor vriend). Bij hem kan ik voor alles terecht. Of het nu gaat om het organiseren van een activiteit, het brengen van eilandgerechten tot aan mijn voordeur of het ordenen van mijn duikspullen. Hij is een van de maar liefst 400 personeelsleden die nodig zijn om dit 1400 hectare grote tropische paradijs voor maximaal 80 gasten in optimale conditie te houden. In feite moet ik mijn Bure voor niets verlaten, maar dat zou zonde zijn. Met mijn persoonlijke golfbuggy – ook daaraan werd gedacht – zoef ik langs prachtige palmboomlanen en idyllische baaien heen en weer tussen de vijf restaurants op het eiland, de COMO Shambhala Spa en het duikcentrum. Bijna al het lekkers dat hier te eten valt is eigen kweek. Er is een boerderij met runderen, varkens en pluimvee, een grote groenten-, fruit- en kruidentuin en vis wordt lokaal gevangen. Dit betekent dat zowat alles wat ik op mijn bord krijg kraakvers is in bereidingen waarvan de kwaliteit die van alle sterren­ restaurants overtreft.

42

Ik hoef niet meer te zeggen dat Laucala een plaats is die alle verbeelding tart. Het is een populaire bestemming voor de internationale jetset die op zoek is naar exclusiviteit, exorbitante luxe en absolute privacy. Om dat laatste te garanderen heeft het resort zowel in de lucht als op zee een grote verboden zone zodat nieuwsgierige paparazzi geen schijn van kans hebben. Het resort maakt nooit de namen van de gasten bekend tenzij die het zelf doen. Zo verneem ik dat Elle Macpherson, Oprah Winfrey en George Clooney er regelmatig vertoeven. Vele beroemdheden plaatsen wel graag foto’s op Instagram terwijl ze rondhangen in het volledig in glas gebouwde zwembad - een van de absolute eyecatchers van het resort. Al zullen ze niet geneigd zijn te verklappen waar ze zich precies bevinden.


43 Het hoeft wellicht niet gezegd dat er aan dit ultra-exclusieve resort een meer dan gepeperd prijskaartje hangt. Het resort hoort tot de categorie ‘als je moet vragen hoeveel het kost, kan je het je niet veroorloven’. Voor de nieuwsgierigen onder ons toch een kleine indicatie: in de goedkoopste accommodatie mag je één nachtje slapen als je er 5.000 dollar plus 25% lokale overheidstaks voor neertelt. Decadent duur dus, of wat had u gedacht?

Fiji-time: tijd wordt in Fiji niet gemeten in minuten en seconden maar is een rekbaar iets. FIJI-TIME Het verblijf bij mijn onderburen – zoals ik de Fijiërs in gedachten noem – bevalt me uitstekend. De bevolking van Fiji staat bekend om haar onbegrensde gastvrijheid en opgeruimd karakter en die reputatie is wel verdiend. Hier aan de datumgrens wordt een mens met wijd open armen ontvangen. Fijiërs zijn even zonnig als de eilanden waarop ze wonen. Het zijn geboren levensgenieters met een kleurrijke cultuur en diep verankerde tradities. Voortdurend hoor ik ‘bula’ (uitgesproken als boo-lah), een welgemeende groet. Bula is meer dan gewoonweg goeiedag of hallo. De letterlijke betekenis ervan is ‘leven’ en wanneer het als begroeting wordt gebruikt impliceert het wensen voor een blijvende goede gezondheid. De lokale bevolking geeft het perfecte voorbeeld van hoe ontspannen het leven kan zijn. Fiji-time is dan ook een begrip. Tijd wordt in Fiji niet gemeten in minuten en seconden maar is een rekbaar iets. Wanneer komt de bus? Fiji-time. Wanneer begint de tour? Fiji-time. ‘Haast’ en ‘snel’ komen niet voor in het woordenboek van de Fijiër. Rustig aan, alles komt wel goed. Een verademing als je normaal in de mallemolen van het Westen leeft.TOTAALPROJECTEN IN OUTDOOR LIVING Voorteinde 85 - 2260 Westerlo - tel 014 54 75 73 www.ludodierckx.be


REIZEN PORSCHIST NAMALE RESORT & SPA

46

Dat heerlijke rustgevoel ervaar ik ook in het Namale Resort. Wat begon als een kokosnootplantage is uitgegroeid tot een luxe boutique resort dat zich uitstrekt over 525 hectare - een echt juweeltje aan de noordkust van Fiji. In de afgelopen 25 jaar is Namale uitgegroeid van een enkel vakantiehuis tot een all-inclusive resort met 22 luxebungalows, twee restaurants en een spa van 10.000 m² aan de rand van de Korozee. Die spa is in Namale the place to be. Meermaals bekroond en geroemd door iedereen die er zich liet verwennen. Fijiërs weten wat goed is voor lichaam en ziel en gebruiken al eeuwen massagebehandelingen, lang voordat andere culturen op de Fijieilanden arriveerden. De meest traditionele techniek is de Bobo-massage. Die probeer ik uit. Eens ik ingesmeerd ben met met een exotisch oliemengsel vol geneeskrachtige kruiden trekt de masseuse zich op aan een bar bevestigd aan het plafond. Tot mijn verbazing wordt de massage niet uitgevoerd met de handen, maar met de voeten. Behendig glijden ze over mijn lichaam en drukken ze geroutineerd waar nodig de spanning weg. Al snel bevind ik mij in een wereld van totale ontspanning.

Namale Resort & SpaREIZEN PORSCHIST

48

COUSTEAU ACHTERNA Jean-Michel Cousteau Resort: een naam als een klok. Jean-Michel is de zoon van wijlen Jacques-Yves Cousteau, de beroemde Franse oceanograaf en milieuactivist die alle wereldzeeën bevaarde en wiens onderwaterdocumentaires wereldvermaard zijn. Zijn zoon Jean-Michel zet de passie voor de onderwaterwereld van zijn vader onverminderd voort. Als filmproducent maakte hij al meer dan zeventig documentaires. In 1995 opende hij het resort dat hij naar zichzelf noemde op een landtong van het eiland Vanua Levu – het op één na grootste eiland van de Fiji-archipel. Uiteraard heeft Jean-Michel deze locatie niet willekeurig gekozen. Hier ligt het Namina Reef Marine Resort. Waar je bij nummer één, het Great Barrier Reef bij Australië, soms nog meer duikers en snorkelaars lijkt tegen te komen dan vissen, is het Namina Reef Marine Resort onontdekt en ongerept. Hier duiken is een onvergetelijke ervaring. Onder begeleiding van mijn duikinstructeur Johnny maak ik kennis met de wonderlijke onderwater-

Het Namina Reef Marine Resort is nagenoeg onontdekt en ongerept. wereld. Ontelbare vissen in alle kleuren en formaten zwemmen voorbij. Doktersvissen, koraalvlinders, tandbaarzen, maanvissen, papegaaivissen, noem maar op. Niet dat ikzelf alle vissen bij naam ken, maar Johnny natuurlijk wel en hij toont mij de naam telkens op zijn waterbestendig tablet. Zo krijg ik biologieles onder water. Hoe dichter we bij de koraalmuur komen, hoe sterker de onderwaterstroom wordt. Johnny belicht de muur met zijn zaklamp zodat de kleuren tot leven komen. Paars, neongroen, roze, felgeel, oranje, blauw in grillige, beweeglijke patronen. Abstracte kunst van een meesterschilder. Op een diepte van drie à vier meter beleef ik die andere wereld die Jacques-Yves Cousteau zo mooi ‘Le Monde du Silence’ noemde. Wie op zoek is naar authenticiteit is hier zonder enige twijfel aan het juiste adres. Op Laucala was het de onmetelijke luxe die imponeerde, hier is het dat snuifje avontuur dat het resort onweerstaanbaar maakt.


©Brett Monroe Garner

49

©Brett Monroe Garner

©Brett Monroe Garner


50

Jean-Michel Cousteau Resort


51


ONTDEK ONS AANBOD AAN DE COSTA DEL SOL WUIVENDE PALMBOMEN, EEUWIGE ZON, VERKOELENDE TUINEN EN UITNODIGENDE ZWEMBADEN, HIP ESTATES LAAT JE WINTER EN ZOMER GENIETEN IN ZUID-SPANJE. OP AMPER DRIE UREN VLIEGEN KEER JE TERUG NAAR JE EIGEN PLEK ONDER DE ZON EN EEN BRUISENDE OMGEVING VOL LIFESTYLE. CONTACTEER ONS VANDAAG NOG.


GUADALMINA • •

APPARTEMENTEN MET 2 OF 3 SLAAPKAMERS ALLERLEI FACILITEITEN OP HET DOMEIN

PRIJZEN VANAF €363.000

ESTEPONA • •

APPARTEMENTEN MET 2, 3 OF 4 SLAAPKAMERS STRAND OP WANDELAFSTAND

PRIJZEN VANAF €455.000

MARBELLA • •

APPARTEMENTEN MET 2, 3 OF 4 SLAAPKAMERS PANORAMISCH ZEEZICHT IN EEN RUSTIG SETTING

BIV504.093

PRIJZEN VANAF €655.000

TURNHOUTSEBAAN 72 TE 2970 SCHILDE 03/283.87.87 INFO@HIPESTATES.COM

WWW.HIPESTATES.COM


REIZEN PORSCHIST

54

Castaway Island

CAST AWAY Van het meest oostelijke punt van de Fiji-archipel reis ik door naar Qalito, een van de meest westelijk gelegen eilanden. Om er te geraken vlieg ik eerst terug naar Nadi op het hoofdeiland. Als je verschillende eilanden wil bezoeken – en dat moet je absoluut doen, daarvoor is de diversiteit en schoonheid van Fiji te groot – dan ben je wel even onderweg. En dat is absoluut geen verloren tijd want vanuit de lucht heb je het mooiste uitzicht op die ketting van talloze kleurrijke juwelen in een onmetelijke oceaan. Vanuit Nadi is het nog een klein uurtje varen tot aan mijn nieuwe bestemming. Qalito is vanuit Nadi makkelijk bereikbaar en daarom een populaire bestemming. Het heeft een oppervlakte van

70 hectare en het Castaway Island is de enige accommodatie op het eiland. Verscholen in het groen van de weel­ derige tropische tuinen of slechts enkele stappen verwijderd van het strand staan 65 bungalows of Bures want ook deze zijn gebouwd in die typische Fijische stijl met hoog puntdak. Het is fijn dat alle resorts trouw blijven aan de traditionele eilandcultuur. Het zorgt voor een mooie eenvormigheid.


55

Een man, een strand en een volleybal: meer was er niet nodig om van Cast Away een prachtige film te maken met dank aan het indrukwekkende acteerwerk van Tom Hanks. Het resort bestaat al vijftig jaar. Het gros van het personeel werkt hier dan ook al jaar en dag. En dat merk je. Gasten en personeel zijn ondertussen vaak bekenden waardoor de sfeer familiaal en nog hartelijker is – als dat al kan – dan in de andere resorts. Een andere veel gebruikte naam voor Qalito is Castaway Island. Dat doet vermoeden dat hier de gelijknamige film met Tom Hanks in de hoofdrol opgenomen is, maar dat is niet zo. Dát eiland heet Monuriki en ligt iets verderop en wordt dan weer meestal Tom Hanks Island genoemd. Kan u nog volgen?


REIZEN PORSCHIST WILSOOOOOOOON! I’M SO SORRY!

56

Herkent u deze kreet? Dan heeft u de film gezien. Voor wie niet – of voor wie zich het verhaal niet meer zo goed herinnert – een korte inhoud. In de film speelt Tom Hanks Chuck Noland, een medewerker van het koerierbedrijf FedEx die na een vliegtuigcrash aanspoelt op een onbewoond eiland. Als Chuck beseft dat er geen redding komt, moet hij zien te overleven. Er spoelen enkele pakketjes uit het vliegtuig aan, maar in de meeste zit niets waarmee hij iets kan aanvangen. Al kan hij van een paar ijsschaatsen bijlen maken en blijken videobanden handig om takken samen te binden. En dan is er nog een volleybal. Wanneer Chuck na de zoveelste mislukte poging om vuur te maken de bal in volle razernij met bebloede hand wegsmijt, herkent hij wat later in de rode afdruk de vage vorm van een gezicht. Hij tekent er ogen en een mond bij en noemt hem Wilson, naar het merk van de bal. Vanaf dan is Wilson zijn gesprekspartner en metgezel in de strijd tegen eenzaamheid. Jaar na jaar gaat voorbij en we zien hoe Chuck van een weldoorvoede work­ aholic verandert in een magere, gespierde oermens. Wanneer er een golfplaat aanspoelt die hij als zeil kan gebruiken ziet Chuck eindelijk zijn kans om door de hevige branding van het rif te geraken. In het tumult rolt echter Wilson van het vlot en verdwijnt in zee wat bij Chuck een kreet teweegbrengt die door merg en been gaat. Het is het meest hartverscheurende moment van de film. Na enkele dagen wordt Chuck opgepikt door een vrachtschip en teruggebracht naar de bewoonde wereld. Een man, een strand en een volleybal: meer was er niet nodig om van Cast Away een prachtige film te maken met dank aan het indrukwekkende acteerwerk van Tom Hanks.REIZEN PORSCHIST HELEMAAL ALLEEN

EEN FANTASTISCH AANDENKEN

Natuurlijk wil ik naar Chucks eiland. Ik stel vast dat het er precies zo is als in de film. Een breed strand aan een kristalheldere lagune, een dichtbegroeid binnenland en een steile rotsachtige heuvel. Ik spring uit de boot en vraag de schipper om me enkele uren later terug op te pikken want ik wil – nu het kan - dat ultieme alleen-op-een-eiland-gevoel ervaren. Ik neem enkel een handdoek en een fles drinkwater mee. Ik zwem, loop wat rond, zoek de schaduw op onder de palmen en mijmer. Zou ik het kunnen? Overleven op een onbewoond eiland? Overgeleverd aan Moeder Natuur en als totale leek in survivaltechnieken? Zou ik het mentaal aankunnen, dat leven in complete afzondering? Ik vrees ervoor, al is een mens tot veel in staat en kan de oerdrang om te overleven bijzonder sterk zijn. Bij valavond zie ik mijn taxiboot aan de horizon verschijnen. Lucky me. Toch zullen die paar uurtjes op Monuriki mij voor altijd bijblijven.

Mijn terugkeer naar Qalito markeert ook het einde van mijn reis. De volgende dag stap ik op het vliegtuig voor de lange terugreis. Enkele weken na mijn thuiskomst ontvang ik tot mijn verbazing een postpakket vanuit Fiji met daarin een replica van de Wilsonbal uit de film. Ik ben er zo blij mee als een klein kind. Afzender is Ben Johnson, de PR-verantwoordelijke van het Castaway Resort. Bedankt, John, die bal zal ik koesteren tot in de eeuwigheid! ♦

58

Met dank aan: - Jane West, Regional Director Tourism Fiji UK/Europe - Brent Hill, CEO Tourism Fiji - Christina Templin, Manager Global Marketing Fiji Airways - Silvano Dressino, General Manager Fiji Marriott Resort Momi Bay - Adriaan Rodenburg, Owner Café Planet - Jocelyn Whiteside, Director of Sales & Marketing COMO Hotels and Resorts - Bill Keefe, General Manager Namale Resort & Spa - Bartholomew Simpson, General Manager Jean-Michel Cousteau Resort - Meli Titoko, Sales & Marketing Manager Castaway Island Resort - Ben Johnson, Director of Sales and Marketing Fiji Islands - Michael Bell, Director of Sales and Marketing Sofitel Fiji - Gitte Meeussen, travel inspirator


Where horizons know no end….

Fiji: een tropisch paradijs met 333 droomeilanden. Op Fiji ben je geen bezoeker, maar een gast. De exotische archipel verwelkomt je met parelwitte stranden en turquoise lagunes, spectaculaire koraalriffen, weelderig regenwoud en een fascinerende cultuur. Fiji is de ideale plek voor een onvergetelijke reis.

Vera Van Steenvoort • Tel. 0475-36 00 27 • vera@advalorem.be Braziliëstraat 33 • 2000 Antwerpen • www.advalorem.be


INTERVIEW PORSCHIST

Interview John Lal.

l enkele dagen trek ik met John op en we kennen elkaar al behoorlijk goed. Toch maak ik even tijd voor een ‘echt’ interview. Tijdens een lunch op een zonovergoten terras met uitzicht op weelderige tropische tuinen praat ik met hem over zijn werk, zijn liefde voor Fiji en zijn passie voor Porsche.

60

Wie is John Lal? Allereerst een Fijiër met zoals velen van mijn eilandgenoten Indische roots. Nagenoeg een derde van de bevolking op Fiji zijn Indo-Fijiërs. We stammen af van Indiase contractarbeiders die in de 19de eeuw op de eilanden kwamen werken. Ik behoor tot de vierde generatie. Opgroeien op Fiji is heel bijzonder. Het is een eilandengroep die je amper op de wereldkaart ziet liggen, maar het is een fantastische plaats. Ik heb zestien jaar in Australië gewoond, maar ben blij dat ik nu terug ben. Hoe ben je in Australië beland? Ik ben er gaan studeren en ben er na mijn studies een hele tijd gebleven om te werken. Aanvankelijk wilde ik piloot worden. Ik kom echter uit een grote middenklassefamilie en voor mijn vader was de vliegopleiding te duur. Ik koos dan maar voor een technische opleiding en ben elektricien geworden. Mijn eerste job was die van service-technicus bij Xerox. Ik stond in voor het onderhoud en de herstellingen van printers, kopieerapparaten en scanners. Een job die ik best graag deed. Je droom om piloot te worden heb je dus moeten opbergen. Helaas wel, al heb ik het toch nog geprobeerd want de passie was groot. In Australië heb ik enkele vlieglessen genomen en ik voelde meteen dat vliegen helemaal mijn ding was. Toen ik een vernieuwing van mijn medisch attest nodig had, bleek echter dat ik diabetes had. Ik was nog geen 21. Dat betekende meteen het einde van mijn pilotenverhaal. Als je afhankelijk bent van insuline, mag je uiteraard niet vliegen. Ik vind het nog steeds ontzettend jammer, maar het is wat het is.

‘Ik vond de Porsche die volledig aan mijn wensen voldeed in Japan: een 911 Turbo Cabrio van 2011 met vierwielaandrijving.’ John Lal


61

Je bent gestart bij Xerox en altijd in dezelfde branche gebleven. Klopt, maar ik heb er een hele weg afgelegd. Ik ben gestart als technieker en heb me vanuit die positie helemaal opgewerkt. Via marketing en sales ben ik doorgegroeid naar het algemeen management. Nu heb ik mijn eigen bedrijf: TeQwise, een full-service IT-dienstonderneming met kantoren in Brisbane, Sydney en Melbourne. Daarnaast werk ik nog steeds samen met Xerox en lever ik de service voor hun toestellen over de hele oostkust van Australië, op Fiji en ook nog op eilanden verderaf zoals Samoa en Tonga.

Hoe ontstond jouw passie voor Porsche? Die passie had ik al als kind. Ik was gefascineerd door snelle auto’s en bladerde door alle automagazines die ik in handen kreeg. Een Porsche vond ik met stip de allermooiste auto. Uiteraard was er in de tijd toen ik jong was geen enkele Porsche op Fiji. In 1993 vroeg een Slovaakse vriend of ik geen interesse had om mee in zijn zaak te stappen.


INTERVIEW PORSCHIST

62

Hij had een houtverwerkingsbedrijf in zijn thuisland en het idee was dat ik zijn fineerhout naar Australië zou exporteren. Ik vond het een interessante uitdaging en ging met hem mee naar Slovakije. Maar het bleek al snel een vergissing, want het was werkelijk onmogelijk om zaken te doen in Slovakije. De maffia was alom present: de Slovaakse, de Hongaarse, de Russische, noem maar op. Na vier maanden hield ik het al voor bekeken. Ik had geen zin in al die politieke spelletjes, los van het feit dat het allemaal behoorlijk gevaarlijk was. Mijn Slovaaks intermezzo was geen succes, maar leverde me toch ook iets moois op, want tijdens een uitstapje naar München ontmoette ik bij toeval een man die een prachtige Targa SC van 1979 had. Ik vond de auto zo mooi dat ik de eigenaar ter plekke kon overtuigen om de auto aan mij te verkopen. Toen ik terug naar Australië ging, ging die beauty uiteraard mee. Samen met enkele vrienden heb ik het stuur van de linker- naar de rechterkant verplaatst. Ik kan je verzekeren dat dat een hele onderneming was. En ik liet de auto in de originele kleur herschilderen: goud. Daar kon je niet naast kijken.

Kennen mensen hier het merk Porsche? Toch wel, of toch diegenen die in auto’s geïnteresseerd zijn. Wat niet wegneemt dat mijn Porsche altijd heel veel bekijks heeft en heel veel mensen vragen of ze er eens mee mogen rijden. Op Fiji rijden vooral Japanse auto’s. Ik noem ze al grappend ‘ricerunners’. Ze rijden niet op benzine, maar op rijst. (lacht)

Heb je die Porsche nog steeds? Nee, helaas niet. Toen ik terug naar Fiji verhuisde heb ik de auto verkocht. Ik vond het ontzettend jammer, maar ik had om het eerlijk toe te geven toen niet de ballen om een Porsche naar Fiji te brengen. Je hebt de wegen hier gezien. Die zijn verre van geweldig. En wie zou er mijn Porsche herstellen als hij een serieus defect had? Mijn plan was dan ook om nog enkele jaren op Fiji te werken, mijn zaak daarna te verkopen en terug naar Australië te gaan om er te rentenieren en dán opnieuw een Porsche te kopen.

Wat was jouw eerste reactie toen je onze mail kreeg om mee te werken aan een reportage? Ik geef toe dat ik even getwijfeld heb. Ik ben niet iemand die graag in de kijker loopt. Ik hou het allemaal liever low profile. Ik was ook een beetje bezorgd om mijn Porsche zelf. Ik wil niemand voor het hoofd stoten. Fiji is niet groot en op kleine plaatsen gaat nieuws heel snel rond. Ik zou niet willen dat mensen om de een of andere reden jaloers worden en krassen op mijn Porsche zetten of een snee in het dak maken. Toen ik begreep dat het magazine enkel in België uitgebracht zou worden vond ik het geen probleem meer.

‘Ik heb zonder twijfel de snelste auto op Fiji.’ John Lal

Maar het is anders gelopen … Inderdaad. Twee jaar geleden kocht een vriend die even gek is op Porsches als ik een Cayman. Door omstandigheden stalde hij de auto in mijn garage. Ik had de sleutels en reed er natuurlijk zo vaak mee als ik kon. En wat een genot! De Cayman had geen turbomotor, maar het ding reed als een raket. Ik kreeg de smaak weer helemaal te pakken en ging op zoek naar een tweedehands Porsche voor mezelf. Ik vond de Porsche die volledig aan mijn wensen voldeed in Japan: een 911 Turbo Cabrio van 2011 met vierwielaandrijving. Er stonden slechts 50.000 kilometer op de teller. De auto was zilverkleurig met een donkergrijs dak. Het was een 997.2. Een belangrijk gegeven want met de 997.1 waren er problemen geweest met de versnellingsbak en de motor. In de tweede serie waren al die euvels verholpen. Ik had mijn droomauto en heb hem nog steeds. Hij trekt fantastisch op. In drie seconden gaat hij van 0 naar 100 kilometer per uur. Ik heb zonder twijfel de snelste auto op Fiji. (lacht)

Hoe zit het met de taks? Op een prestigieuze auto zoals Porsche heb je natuurlijk een luxetaks. Maar in de coronacrisis werden diverse taksen afgeschaft en daar heb ik naast vele anderen mijn voordeel mee gedaan. Er rijden nu veel meer luxe-auto’s op Fiji rond dan twee jaar geleden.

Het is waarschijnlijk om dezelfde reden dat je liever niet had dat de lokale pers lucht zou krijgen van ons bezoek. Klopt. Fiji is nog steeds een derdewereldland en er heerst nog veel armoede. Ik wil niet met mijn auto pronken. Ik wil er in se natuurlijk wél mee pronken, maar niet omdat hij een statussymbool is, wel omdat hij zo mooi is. Dat is een belangrijk verschil. Ik ben een autoliefhebber in hart en nieren. Ik hou van snelheid, van techniek, van het huilen van de motor … Als ik met de Porsche rijdt, komt het kind in mij naar boven. Dat is wat telt voor mij. ♦ Bedankt voor het gesprek, John.INTERVIEW PORSCHIST

Interview met minister Faiyaz Sadiq Koya. aiyaz Koya, advocaat van opleiding, is een vooraanstaand Fijisch politicus. Hij is de zoon van Sidiq Koya, de voormalige voorzitter van de National Federation Party die een belangrijke rol heeft gespeeld bij de onder­ handelingen die in 1970 leidden tot de onafhankelijkheid van Fiji. Sinds 2014 is Faiyaz Koya minister van Handel, Toerisme en Transport. De geknipte persoon om te praten over het reilen en zeilen in Fiji.

64

Als minister van Toerisme zal u hier op Fiji beslist een drukke agenda hebben. Dat is zo. Het toerisme is voor Fiji heel belangrijk en goed voor 40% van het bnp. Fiji wordt alom geroemd om de prachtige stranden en het kristalheldere water. Heel veel koppeltjes brengen hier hun wittebroodsweken door. Onze onderwaterwereld behoort tot een van de mooiste ter wereld. Wie van duiken houdt, zal zich op Fiji geen moment vervelen. Maar waar je bij andere strandbestemmingen zoals de Malediven echt aan het strand gebonden bent, is dat in het Fiji niet het geval. De eilanden hebben namelijk een schitterend binnenland waar je kan wandelen door dichte, ongerepte junglewouden, adembenemende watervallen bezoeken, relaxen in warmwaterbronnen, vulkanen beklimmen, rivierexcursies maken, enz. Ik raad ook iedereen aan om de authentieke Fijische cultuur op te snuiven in een van de vele kleine dorpjes die je overal vindt. Je zal er altijd hartelijk onthaald worden. Onze marketing­ slogan is niet voor niets: Fiji where happiness finds you. Dat is de nagel op de kop. Je zal het zelf misschien al wel gemerkt hebben.


Hoe is Fiji de covidpandemie doorgekomen? De pandemie heeft zoals in alle landen ook in Fiji voor heel veel problemen gezorgd. Voor veel Fijiërs geldt: geen toeristen, geen werk, geen inkomen. Maar uiteraard hebben heel de economie en de hele samenleving onder COVID geleden. Al moet ik zeggen dat Fiji nog geluk heeft gehad. De toeristen zijn dan wel weggebleven, maar Fiji is het eerste jaar van de pandemie volledig COVID-vrij gebleven. Uitgerekend op dag 365 hadden we onze eerste coronapatiënt. We hebben toen moeilijke beslissingen moeten nemen waaronder een volledige lockdown en het sluiten van onze grenzen, maar we hadden geen keuze. Gezondheid primeert nu eenmaal. Het beheersen van de corona-crisis is een moeilijke oefening geweest. Ondertussen wordt het leven hier terug normaal, al moeten we ons realiseren dat COVID iets is waar iedereen mee zal moeten leren leven. Nagenoeg de volledige bevolking is nu gevaccineerd. We zijn daar heel streng in geweest: wie niet gevaccineerd was, kon niet terug aan het werk. Sinds 1 december 2021 zijn ook de grenzen terug open. Het toerisme komt langzaam weer op gang. Waar komen de meeste toeristen zoal vandaan? Het merendeel zijn Australiërs en Nieuw-Zeelanders. Voor hen ligt de Fiji-archipel niet veraf. We hebben ook veel bezoekers uit de Verenigde Staten en ook wel wat Europeanen. Die combineren Fiji meestal met een reis naar Australië of NieuwZeeland. In normale tijden bezoeken er jaarlijks 900.000 toeristen onze eilanden.

65

'Als eilandengroep merken we heel goed de gevolgen van de klimaatverandering. Wij zijn niet de oorzaak van die klimaatverandering, maar wel het slachtoffer.' Faiyaz Koya

Fiji leeft voor 40% van toerisme. Wat zijn de andere bronnen van inkomsten? Jarenlang was de suiker- en textieluitvoer de motor van de economie van Fiji. Wat suiker betreft hebben we het een tijd moeilijk gehad om concurrentieel te blijven op de gemondialiseerde markten. Dankzij verhoogde overheidsinvesteringen en enkele hervormingen in 2010 hebben we dit kunnen oplossen. Suiker vertegenwoordigt ongeveer 20% van onze uitvoer en kleding een goede 9%. Andere belangrijke exportgewassen zijn kokosnoten, kopra, tropische vruchten en specerijen. Fiji heeft ook omvangrijke mahoniehoutreserves die worden geëxploiteerd. Uiteraard is ook onze visserij een heel belangrijke sector. En sinds 2000 kent de uitvoer van mineraalwater, hoofdzakelijk naar de Verenigde Staten, een behoorlijke groei. En we ontginnen goud. Op dit moment nog kleinschalig, dus daarin zit nog potentieel. Uit de pandemie hebben we geleerd dat we nog meer moeten diversifiëren. Daaraan wordt gewerkt. Met incentives en financiële steun zetten we ook sterk in op de ondersteuning van jonge ondernemers. Veel Fijiërs gaan in het buitenland studeren – in Canada, de VS of Nieuw-Zeeland - en komen daarna niet meer terug. Daardoor heeft Fiji een redelijk oude bevolking. Die tendens willen we een halt toeroepen. We willen die hoogopgeleide jongeren aanmoedigen om terug te keren. Ook op Fiji zijn er veel mogelijkheden.


INTERVIEW PORSCHIST Merken jullie veel van de klimaatverandering? Absoluut. De aarde roert zich. Als eilandengroep merken we heel goed wat de klimaatverandering teweegbrengt. We zijn maar een klein land, maar proberen toch op zoveel mogelijk internationale milieuconferenties aanwezig te zijn om onze stem te laten horen. Wij zijn niet de oorzaak van de klimaatverandering, maar wel het slachtoffer. Het stijgen van de zeespiegel is een grote zorg voor ons, evenals orkanen. Normaal loopt het orkaanseizoen in Fiji van december tot februari, maar door de opwarming van de aarde is het weer veel wispelturiger geworden. Wat ons het meeste zorgen baart is dat de orkanen in kracht toenemen. Vorige week trok de cycloon Codi over het land. Je hebt zelf de gevolgen daarvan gezien. En dat was nog maar een cycloon van categorie 1. Op 20 februari 2016 werden we getroffen door de cycloon Winston. Winston was een cycloon van categorie 5, dat is de allerzwaarste quotering. Er waren windsnelheden van 300 km per uur met rukwinden tot 325 km per uur. De ravage was enorm. Hele dorpen werden weggeveegd, 42 mensen overleefden het niet, er waren overstromingen, modderstromen, de elektriciteit viel uit … het was de hel. Het was één van de sterkste cyclonen die de aarde ooit heeft gekend en de krachtigste ooit op het zuidelijk halfrond.

66

De cyloon nam ook een zeer ongebruikelijke route. Hij voerde wat weerdeskundigen een ‘loop-the-loop’ uit. Hij begon ten westen van Fiji, trok helemaal naar het zuiden, ging vandaar naar het noorden om dan vanuit het oosten weer volop op Fiji in te slaan. De schrik zit er enorm in dat een dergelijke supercycloon ons opnieuw zou treffen. Gisteren was er dan weer de vulkaanuitbarsting in Tonga die een tsunami-alarm in heel het Stille Zuidzeegebied veroorzaakte en die ook een bedreiging voor Fiji was. Gelukkig bleven de gevolgen beperkt. Dus ja, de klimaatverandering houdt ons enorm bezig. Trouwens de gevolgen van de klimaatverandering zijn niet alleen in Fiji merkbaar, maar in heel de wereld. Daarom is het ontzettend belangrijk dat de wereld maatregelen neemt en de problemen bij de kern aanpakt. Al lijkt het dat het vaak roepen in een woestijn is.

'Onze marketingslogan is: Fiji where happiness finds you. Dat is de nagel op de kop.' Faiyaz Koya

Fiji is ideaal voor elektrische auto’s. Meestal is de reikwijdte van de auto een probleem, maar op Fiji zijn de afstanden steeds klein. Hier op het grootste eiland ben je makkelijk op een dag rond. Zijn er veel elektrische auto's? Er rijden al mensen met elektrische auto’s op Fiji maar die hebben dan een laadstation thuis. De volledige overstap naar elektrische auto’s zal een langzaam proces zijn. Dat heeft te maken met budgetten voor infrastructuur. Wat niet wegneemt dat duurzame energie ons erg bezighoudt en dat we het gebruik van fossiele brandstoffen drastisch willen inperken. Er zijn projecten met zonnepanelen, windmolens en hydro-energie. Ik heb me laten vertellen dat u een motorfan bent. Ja, ik heb de passie voor motoren van mijn vader geërfd. Ik rij momenteel met een Ducati waar ik dol op ben. Niets is zo zalig als daarmee door de bochten scheuren. Op de motor kan ik mij volledig ontspannen wat niet onbelangrijk is als tegengewicht bij mijn drukke job. ♦ Hartelijk dank voor dit gesprek.


JUWELIER HAESEVOETS WAREGEM Stormestraat 27, 8790 Waregem | T +32 (0)56 61 07 36 IWC BOUTIQUE ANTWERP Schuttershofstraat 9C, 2000 Antwerpen | T +32 (0)3 646 11 63


Hoevensebaan 95/99 I Essenhoutstraat 52 I 2950 Kapellen www.vanhavere.be


Porsche Centre Antwerpen Uilenbaan 200 B B-2160 Wommelgem +32 (0)3 22 41 911 info@pca.porsche.be

Icons of cool. De nieuwe 911 Sport Classic.

G eef voorrang aan veiligheid . Milieu-informatie (K.B. 19/03/2004): www.porsche.be / Afbeelding enkel ter illustratie en voertuig uitgerust met betalende opties.

Verbruik gecombineerd / Emissiewaarden WLTP: 12,6 l/100 km / CO2 uitstoot - gecombineerd: 285 g/km

Porsche Centre Antwerpen


70

Porsche Golf Cup 2022

15 & 16 september • PCA & Ternesse Golf Club Porsche Centre Antwerpen organiseert samen met Ternesse Golf & Country Club de vijfde editie van de 'Porsche Golf Cup'. De uitnodigingen voor de editie 2022 van de Porsche Golf Cup België, welke wordt georganiseerd op de meest prestigieuze greens van het koninkrijk zullen worden verstuurd rond juni/juli. Indien u zich voor deze nieuwe competitie wenst in te schrijven, zorg er dan zeker voor dat uw e-mailadres in onze database staat en dat u uw GDPR-goedkeuring gegeven hebt zodat onze e-mails toekomen in uw inbox (en niet in uw spamfolder) Het zou zonde zijn moest u de uitnodiging missen. Het aantal plaatsen is beperkt. Wij werken met een first come first served principe en een inschrijvingscode is vereist. Deze golfdag vormt één van de negen kwalificatiewedstrijden waarmee u een plaatsje kan veroveren op de nationale finale. Of beter nog: op de Porsche Golf Cup World Final!


71

Programma Donderdag 15 september • Vanaf 8u: Check-in, welcome coffee & practice • 8u-13u: 18 holes, volgens uw starttijd • 17u vermoedelijk einde met cocktail

Vrijdag 16 september • Vanaf 8u: Check-in, welcome coffee & practice • 8u-13u: 18 holes, volgens uw starttijd • 18u: Cocktail en prijsuitreiking voor de twee wedstrijden

Golf formule Single Stableford De wedstrijd is toegankelijk voor Porsche-klanten die in het bezit zijn van een geldige federatie-kaart met een geldig licentienummer/handicap in een erkende golfclub, met een handicap van max. 36. Voor meer informatie en foto’s van de vorige editie kan u de website raadplegen: www.porschegolfcup.be

Inschrijvingscode ontvangt u van uw Porsche dealer. Meer info via info@pca.porsche.be

Porsche Centre Antwerpen


72

Antwerp Classic Car Event

7 & 8 mei 2022

Ook dit jaar was Porsche Centre Antwerpen weer present op het jaarlijkse Antwerp Classic Car Event, een tweedaagse happening die de start markeert van de bekende Tour Amical-rally voor Classic & GT Cars. Op 7 en 8 mei 2022 trokken 10.000 liefhebbers naar het Park van Brasschaat om er de de meer dan 1.000 klasbakken te bewonderen. Porsche Centre Antwerpen ontving de bezoekers op een ruime stand: 500 m² waar de nieuwste modellen stonden te blinken en 150 m² voorbehouden aan occassiewagens. Op de stand van GEM Corporations – een partner van Porsche – stond een prachtige 718 Cayman GT4 in opvallend Signal Orange. Moest u het event gemist hebben, dan kan u onze occassiestock 24 op 7 online vinden op www.porsche.com/belgium-antwerpen.

Porsche Centre Antwerpen

Fotografie: Jan Van Gelder Info@photo-vision.be photovision.janvangelder


Bij het binnenrijden van Schilde schittert het prachtige Art Deco pand van Ago’s. Hier kan u genieten van een aperitief met hapjes, een lekkere lunch op het terras of een uitgebreider diner. Er worden enkel kwaliteitsgerechten geserveerd. Een charmant onthaal en een bijzonder warm en gezellig interieur sluit aan op het prachtige terras. Het vertrouwde team van Ago's doet er zoals steeds alles aan om u een lekkere maaltijd te bezorgen in een gezellige sfeer. Pure keuken met een heerlijk glaasje wijn. Dat is Ago’s Apero / Bistro / Resto. De Rooftop bar van Ago’s biedt een fantastisch uitzicht en is de ideale plek voor private dining of een andere privégelegenheid. Onze wijnkaart is een uitstekende selectie van de betere Franse en Italiaanse wijnen, speciaal voor u geselecteerd.

Turnhoutsebaan 627 2110 Wijnegem Reservaties: Tel: +32 468 00 61 60 info@ago-schilde.be www.ago-schilde.be


74

Porsche Approved Pre-owned Een Porsche van maximaal 14 jaar oud met het Porsche Approved-keurmerk is door de technici van Porsche Centre Antwerpen in topconditie gebracht. Uiteraard maken onze technici daarbij uitsluitend gebruik van originele Porsche onderdelen. Dankzij een sluitende historiek, de Porsche Approved Garantie en de Porsche Assistance mobiliteits­ garantie krijgt u meer dan gecertificeerde kwaliteit. Hierdoor creëren wij vertrouwen en kan u met een gerust gemoed uit het aanbod een selectie maken. Dit garanderen we:

   

Minimaal 12 maanden Porsche Approved Garantie en Porsche Assistance Een Porsche die op basis van onze checklist met 111 punten is gecontroleerd Uitsluitend gebruik van originele Porsche-onderdelen Werkzaamheden worden uitgevoerd door technici die door Porsche zijn getraind

Porsche Approved garantie

Met een Porsche rijden betekent met passie genieten van prestaties in de zekerheid dat alles altijd klopt. Met de Porsche Approved garantie kunt u vanaf dag één blijvend genieten van deze gemoedsrust. Alle reparaties aan onder­ delen worden gedekt, inclusief werkuren. Hebt u vragen over de Porsche Approved garantie, dan beantwoordt Porsche Centre Antwerpen deze graag op een moment dat u uitkomt. Kom gerust langs!

Porsche Centre Antwerpen


PORSCHE APPROVED

911 Carrera Coupé (991 I)

Vermogen 257 kW / 350 PK

Kilometerstand 77.287 km

Buitenkleur Agate Grey Metallic Motor Benzine

€ 67.718*

Kilometerstand 32.812 km

Binnenkleuren en materiaal Zwart, stoelen vooraan leder

Buitenkleur Night Blue Metallic

Binnenkleuren en materiaal Standaardint. Zwart Sportstoelen in Alcantara

Transmissie PDK (automaat)

Motor Benzine

Transmissie PDK (automaat)

Kilometerstand 7.946 km

Modeljaar 2014

718 Boxster (982)

Vermogen 220 kW / 300 PK

911 Carrera S (992)

Vermogen 331 kW / 450 PK

€ 84.911

Aandrijving Achterwielaandrijving

€ 144.911*

Aandrijving Achterwielaandrijving

€ 167.499*

Vermogen 500 kW / 680 PK

Kilometerstand 7.458 km

Buitenkleur Binnenkleuren en materiaal Agate Grey Metallic Club vollederen interieur Truffle Brown

Buitenkleur Gentian Blue Metallic

Binnenkleuren en materiaal Lederen interieur, glad afgewerkt leer, Zwart

Motor Benzine

Motor Elektrisch

Transmissie Automaat

Transmissie PDK (automaat)

Modeljaar 2020

Taycan Turbo

Modeljaar 2020

Aandrijving Achterwielaandrijving

Modeljaar 2021

Aandrijving Vierwielaandrijving * BTW aftrekbaar

75


Petrolhead Track Days @ Circuit Zolder. 76

WILT U OP HET CIRCUIT RIJDEN? Zou u graag uw rijvaardigheden nog verbeteren en leren rijden als een echte pro? Laat de benzine in uw aderen sneller stromen tijdens één van onze Petrolhead Track Days op het circuit van Zolder. Hier leert u de ideale lijn in veilige omstandigheden onder begeleiding van ervaren instructeurs. Geen racelicentie nodig, geen geluidsbeperking en maximum 25 wagens op de Track.

Petrolhead Afterwork / 11 augustus (16u - 00u) • • • •

€ 385 / WARMING-UP met eigen wagen: rijstage (3 sessies van ‘20 min) onder begeleiding van een instructeur. Geen of weinig ervaring vereist. € 1.000 / WARMING-UP met huurwagen. € 385 / SPORT met eigen wagen. € 60 / Co-piloot of toeschouwer.

Petrolhead Thursday / 29 september • 13 oktober • 10 november (8u - 17u) •

€ 585 / WARMING-UP met eigen wagen: rijstage (5 sessies van ‘20 min)

onder begeleiding van een instructeur. Geen of weinig ervaring vereist. € 1.250 / WARMING-UP met huurwagen: Huurwagen opties: Porsche Boxster/ Cayman. (Afhankelijk van beschikbaarheid) • € 585 / SPORT met eigen wagen: (5 sessies van ‘20 min). Enige circuit ervaring vereist. • € 85 / Co-piloot of toeschouwer: van een betalende piloot. •

Prijzen zijn inclusief BTW en catering. Inschrijven online: www.porsche-centre-antwerpen.be/petrolhead-days

Porsche Centre Antwerpen


alt� d op maat

|

gepatenteerde technieken

|

made in Belgium

77

Sinds 1995 legt ANYWAYdoors zich toe op het heruitvinden van de deur. Een sterk staaltje techniek en een uniek design vormen in elk interieur een zichtbare meerwaarde.

Configureer uw ‘ideale deur’ op www.anywaydoors.be


Porsche Cayman GT4 Clubsport Experience 78

OP ZOEK NAAR DE ULTIEME ADRENALINERUSH OP CIRCUIT? Daarvoor bieden wij u het Porsche Cayman Clubsport Experience Programma aan met vier arrangementen. Maak u keuze, vul het online-formulier in en wij contacteren u voor de verdere inplanning. LEVEL 1: TRACK EXPERIENCE (minimum 3 pers.) Tijdens de circuitervaring van niveau 1 maakt u kennis met het besturen van een echte racewagen op het circuit van Zolder. De dag is verdeeld in verschillende sessies. Bij de circuitervaring met Porsche is er voorzien om 40 minuten zelf te rijden en vervolgens worden er 10 minuten gebruikt voor hotlaps. € 795,- excl. BTW LEVEL 2: TRACK TRAINING (minimum 3 pers.) Tijdens de circuittraining rijdt u op het formule 1-circuit van Spa-Francorchamps. De training is verdeeld in 3 sessies van 20 minuten. U rijdt onder begeleiding van een instructeur. De focus ligt op ideale lijnen, bochten, sturen en remtechnieken. € 1.799,- excl. BTW

LEVEL 3: TRACK TRAINING PRO (minimum 3 pers.) De eerste stappen richting race-activatie. Intensieve circuittraining van 1,5 uur met instructeur en race navigator. Tijdens de training PRO ligt de focus op consistentie, trail braking, het verscherpen van uw circuittechnieken en data-analyse. € 4.750,- excl. BTW LEVEL 4: RACE TRAINING Klaar om te racen? Dat bent u na 5 sessies van 20 minuten met een race navigator en ervaren racecoach. Focus op het aanscherpen van alle technieken, optimaal remmen en het verhogen van de mid-corner en exit snelheid. € 4.750,- excl. BTW

PCA voorziet helmen met intercom, Porsche-raceoveralls en handschoenen. Bij alle trainingen is er catering voorzien. Inschrijven online: www.sprinttrophybenelux.com/experience

Porsche Centre Antwerpen


PROUD SPONSOR OF


CARDOK AUTOLIFTEN - PARKEREN IN STIJL Stijlvol wonen vraagt om een unieke parkeeroplossing. Een innovatief concept zonder storende impact op het landschap en met maximale bescherming van het wagenpark. Bij CARDOK hebben ze hiervan hun vak gemaakt, met high-end autoliften en parkeersystemen voor alle personenwagens, grotere luxewagens en SUV’s. Maak kennis met Zwitserse precisie die fraaie architectuur alle eer aandoet. Ondergronds parkeren zit in de lift bij residentiële woningen en met reden. Sommigen kiezen ervoor omwille van stedenbouwkundige of esthetische redenen, anderen om de parkeerplaats te verdubbelen of de garage optimaal

te benutten. CARDOK heeft voor elke situatie een gepaste oplossing. Het is het neusje van de zalm op vlak van veiligheid, kwaliteit en robuustheid. Het biedt ook zekerheid voor exclusieve wagens. In verlaagde positie loopt het bovendek gelijk met de grond en sluit het naadloos aan op de omgeving, met een solide stalen lid dat onbevoegde toegang verhindert. Ideaal voor de mancave. De parkeersystemen van CARDOK zijn van Zwitserse topmakelij en dat merk je aan elk detail, welke uitvoering je ook wenst. Voor elke oplossing geldt: de mogelijkheden voor design en afwerking zijn quasi onbeperkt.


Er zijn standaardmaten beschikbaar, maar meestal krijgt een CARDOK volledig vorm in overleg met de klant en in de gewenste RAL-kleur. Een verwarmingstoestel, ontvochtigingssysteem, LED-verlichting, dubbele lift, groenbedekking, aquadrain … niets is te gek. Parkeren met CARDOK is een exclusieve parkeerbelevenis. Een ervaring die begint met een vernuftig design en vakkundige installatie door CARDOK Benelux, gevestigd te Herentals. Een gevoel dat doorgetrokken wordt in Service met een grote S, waarbij de gebruiker kan kiezen voor een jaarlijks proactief onderhoud. Het resultaat: een slimme, hoogwaardige en veilige parkeeroplossing om nóg meer te genieten van het leven. Vele referenties zijn alvast een bron van inspiratie voor menig architect en bouwheer.

CARDOK BENELUX NOORDERVAART 43 2200 HERENTALS +32 (0)14 41 55 35 INFO@CARDOK-BENELUX.COM WWW.CARDOK-BENELUX.COM


KUNST PORSCHIST

LEONHARD'S

GALLERY

LÍDIA M ASLLORENS

Rostres / Faces Exhibition

82

e Spaanse Lídia Masllorens experimenteert met close-ups van gezichten vanuit een voorzichtige abstractie die de kijker in staat stelt de boodschap te vatten, maar tegelijkertijd de mogelijkheid geeft zich verborgen werkelijkheden voor te stellen en het werk opnieuw te interpreteren.

Ook voor deze nieuwe expo Rostres / Faces hanteert de artieste de unieke techniek die haar zo typeert. De portretten worden met zwarte acrylverf geschilderd en vervolgens bewerkt met een mengsel bestaande uit water en bleekmiddel. Lídia’s penseelstreken zijn weliswaar scherp en snel, maar door het destructieve karakter van het bleekwater en de onvoorspelbare impact van vocht ontstaan er talrijke onvolkomenheden in de schildering. Tegelijkertijd vormt er zich een uniek kleurenpallet met tinten gaande van roze tot wit en van zwart tot grijs. Niemand kan de werken van Lídia Masllorens en haar werkproces beter beschrijven dan de Catalaanse filoloog Pitu Basart. Hij schreef een prachtig voorwoord in het boek dat naar aanleiding van de nieuwe collectie verscheen. We laten u op de volgende pagina kennismaken met zijn poëtische tekst, vertaald in het Nederlands.

tekst: kathleen van bremdt


83


KUNST PORSCHIST HET PROCES VAN DE KUNSTENAAR Verkenning is de eerste stap. Essentieel om te kunnen creëren. Verkenning op een blanco vel papier: fantaseren in alle richtingen, vragen stellen, zich verwonderen. Op zoek gaan naar nieuwe effecten. En de angsten, de fouten, de beperkingen aanvaarden. Lijden ... ja, lijden is ook nodig: om te bekennen dat de nieuwe methodes niet goed uitpakken. Zelfs om te wanhopen. Maar om vol te houden. Om opnieuw te beginnen, deel te nemen, een beetje waarheid te begrijpen en te geloven dat er een nieuwe weg is. Een diep menselijke weg, wonderbaarlijk dichtbij. En het te nemen. En dat sublieme moment te beleven waarop vreugde en passie aanwezig zijn, menselijk worden op papier. De opwinding. De beproeving van de kunstenaar.

84

‘Untitled Silkscreen 02’ Handmade Silkscreen on paper - Edition of 19 - Size: 183 × 167 cm framed


PORTRETTEN / NIET-PORTRETTEN Soms is het portret de persoon zelf. Alleen al een beweging van de mond, een detail van de neus of de intensiteit van een blik in net afgebeelde ogen – of al deze elementen tesamen - brengen ons terug naar het model, naar de identificatie. Soms echter zoekt het gezicht van een portret niet naar een concreet referentiepunt, het zoekt niet naar een individu. Maar het wijst naar ons allemaal. Het vindt dat medeplichtige gebaar, het ontdekt onze bedoelingen, het ontketent het universum van gevoelens die de gemeenschappelijke basis vormen van onze menselijke soort. We zien onszelf erin. We identificeren ons ermee, zonder angst. Of met de angst dat onze blik ons zal verraden als we ernaar kijken. En dat ons verborgen verlangen, onze primitieve angst naar boven zal komen. Of gewoon de kinderlijke glimlach die we te lang hebben begraven. Portretten en niet-portretten zijn de algoritmen van onze naaktheid. Ze ontbloten ons. Ze portretteren ons.

85

‘Portrait J’ Acryl & bleach on paper, unique 1/1 - Size: 152 x 179 cm framed

ZOOM. DE BINNENKANT Volgens de kwantummechanica trotseert de kleinste wereld formules, vooropgezette ideeën, vooroordelen. Elke vorm van analyse wijzigt datgene wat we waarnemen en dus ook de informatie die we eruit putten. En in elke handeling van observatie zit toeval. We zoomen in op een gezicht. Op een oog in een gezicht. Op de iris van een oog in een gezicht. Een heel nieuw universum zal voor ons opdoemen. Afhankelijk van hoe het licht gereflecteerd wordt, zien we pikzwart of het zilverachtige maanoppervlak van de Zee van Rust. Afhankelijk van hoe de camera is geplaatst, zullen de lippen van een mond Gloomy Sunday in je oor fluisteren of zal een onbekend oog je bekijken vanaf een zeer hoge betonnen muur in Bethlehem. Een oog in een oog. Binnenin de binnenkant. Een fractale wereld, gebroken in duizend stukken. Binnenin één stuk. Zo oneindig als de kust van Groot-Brittannië. Pitu Basart


LÍDIA MASLLORENS Rostres / Faces

86

COCKTAIL VERNISSAGE In aanwezigheid van LÍDIA MASLLORENS

Faces / Rostres Exhibition 11 Juni - 2 Juli 2022

Zaterdag 11 Juni 2022 13:00 - 17:00

Leonhard's Gallery Leopoldstraat 45 - 2000 Antwerpen +32 (0)3 226 28 80

Voor alle info en aanvragen contact:

LEONHARD’S GALLERY LEOPOLDSTRAAT 45 – 2000 ANTWERPEN – Tel. +32 (0)3 226 28 80 Openingsuren galerij: dinsdag – zaterdag van 11u tot 18u – zondag van 13u tot 18u

#leonhardsgallery / www.leonhardsgallery.com / info@leonhardsgallery.com


87

Bang & Olufsen Antwerpen & Kapellen Essenhoutstraat 52 I 2950 Kapellen I 03 664 75 68 Riemstraat 22b I 2000 Antwerpen I 03 288 91 08

www.vanhavere.be


140Omdat je keuken vertelt wie jij bent. De keuken is uitgegroeid tot het hart van de woning. Het is de plek waar je leeft, geniet, je vrienden ontvangt. De keuken van vandaag moet dan ook vertellen wie je bent. Daarom brengt Smeg zijn uitgebreide gamma keukenapparatuur nu in een aantal designstijlen die beantwoorden aan de wensen van elk type man of vrouw, ongeacht smaak, leeftijd of budget. Ontdek alle designstijlen op itssome.be of het hele gamma op smeg.be

EXPERT SCHROEYEN Everselkiezel 120 - 3550 Heusden-Zolder Tel: 011/42 55 48 - schroeyen@gmail.com

www.schroeyen.be


Porsche Centre Paal De Weven 6 B-3583 Paal-Beringen +32 (0)11 911 911 info@pcp.porsche.be www.porschecentrepaal.be

Icons of cool. De nieuwe 911 Sport Classic.

G eef voorrang aan veiligheid . Milieu-informatie (K.B. 19/03/2004): www.porsche.be / Afbeelding enkel ter illustratie en voertuig uitgerust met betalende opties.

Verbruik gecombineerd / Emissiewaarden WLTP: 12,6 l/100 km / CO2 uitstoot - gecombineerd: 285 g/km

Porsche Centre Antwerpen


PCP-GOLF PORSCHIST

Porsche Golf Cup 2022

8 juli 2022 • Millenium Golf Club

www.porschegolfcup.be Porsche Centre Paal nodigt u, samen met 1 Business Partner uit voor de Porsche Golf Club op vrijdag 8 juli 2022 op Millenium Golf Club. Deze golfdag vormt één van de negen kwalificatiewedstrijden waarmee u een plaatsje kan veroveren op de nationale finale. Of beter nog; op de Porsche Golf Cup World Final 2024!


Programma van de dag: Vanaf 8u: Check-in, welcome coffee en practice 8u - 13u: 18 holes, volgens uw starttijd 18u: Cocktail en prijsuitreiking Golf formule: Single Stableford Er wordt gewerkt met een first come first served principe. Opgepast beperkt aantal plaatsen.

Wenst u deel te nemen aan de Porsche Golf Cup? Inschrijven kan via marketing@pcp.porsche.be

Porsche Centre Paal


92

Porsche Approved Pre-owned Een Porsche van maximaal 14 jaar oud met het Porsche Approved-keurmerk is door de technici van Porsche Centre Paal in topconditie gebracht. Uiteraard maken onze technici daarbij uitsluitend gebruik van originele Porsche onderdelen. Dankzij een sluitende historiek, de Porsche Approved Garantie en de Porsche Assistance mobiliteits­garantie krijgt u meer dan gecertificeerde kwaliteit. Hierdoor creëren wij vertrouwen en kan u met een gerust gemoed uit het aanbod een selectie maken. Dit garanderen we:

   

Minimaal 12 maanden Porsche Approved Garantie en Porsche Assistance Een Porsche die op basis van onze checklist met 111 punten is gecontroleerd Uitsluitend gebruik van originele Porsche-onderdelen Werkzaamheden worden uitgevoerd door technici die door Porsche zijn getraind

Porsche Approved garantie

Met een Porsche rijden betekent met passie genieten van prestaties in de zekerheid dat alles altijd klopt. Met de Porsche Approved garantie kunt u vanaf dag één blijvend genieten van deze gemoedsrust. Alle reparaties aan onder­ delen worden gedekt, inclusief werkuren. Hebt u vragen over de Porsche Approved garantie, dan beantwoordt Porsche Centre Paal deze graag op een moment dat u uitkomt. Kom gerust langs! Tel: 011/911 911 - De Weven 6 - B-3583 Paal-Beringen

Porsche Centre Paal


PORSCHE APPROVED

Taycan 4S Cross Turismo

Vermogen 420 kW / 571 PK

Kilometerstand 13.130 km

Buitenkleur Ice Grey Metallic Motor Elektrisch

€ 69.982*

Kilometerstand 35.275 km

Binnenkleuren en materiaal Gedeeltelijk lederen interieur, zwart

Buitenkleur Carrara White Metallic

Binnenkleuren en materiaal Interieurpakket 718 T, contrasterende kleur GT Silver

Transmissie Automaat

Motor Benzine

Transmissie PDK (automaat)

Kilometerstand 8.040 km

Modeljaar 2021

718 Boxster T (982)

Vermogen 220 kW / 300 PK

911 Carrera (992)

Vermogen 283 kW / 385 PK

€ 143.500*

Aandrijving Vierwielaandrijving

€ 133.911*

Aandrijving Achterwielaandrijving

€ 116.000*

Vermogen 420 kW / 571 PK

Kilometerstand 18.500 km

Buitenkleur Binnenkleuren en materiaal Agate Grey Metallic Vollederen interieur Slate Grey

Buitenkleur Jet Black Metallic

Binnenkleuren en materiaal Tweekleurig lederen interieur, Zwart / Bordeaux Red

Motor Benzine

Motor Elektrisch

Transmissie Automaat

Transmissie PDK (automaat)

Modeljaar 2020

Taycan 4S

Modeljaar 2019

Aandrijving Achterwielaandrijving

Modeljaar 2020

Aandrijving Vierwielaandrijving * BTW aftrekbaar

93


94


PORSCHIST TAYCAN GTS

Speciale serie Taycan GTS Porsche viert 90-jarig bestaan Hockenheimring.

er gelegenheid van het 90-jarig bestaan van de Hockenheimring presenteert Porsche de eerste special edition van zijn volledig elektrische sportwagen: de Porsche Taycan GTS Hockenheimring Edition. BIJZONDERE KLEURSTELLING EN JUBILEUMLOGO Tal van unieke details, zoals een combinatie van de klassieke lakkleur Stone Grey en accenten in Bronzite, kenmerken deze speciale uitvoering. Porsche Exclusive Manufaktur tekende voor het interieur, dat uitgevoerd is in zwart leer met tal van decoratieve details in Island Green. Op verschillende elementen van de auto is het ‘90 Jahre Hockenheimring’ jubileumlogo ook terug te vinden, dat het exclusieve karakter van deze 440 kW/598 pk sterke Taycan GTS nog verder aanzet. De mooiste materialen, een stijlvolle kleurcombinatie en exclusieve details die nog niet eerder op de Taycan te zien waren, maken deze special edition uniek. De lakkleur Stone Grey is afkomstig uit het speciale PTS-kleurprogramma van Porsche en wordt dit modeljaar exclusief gereserveerd voor deze special edition van de Taycan. Het koperkleurige Bronzite is gekozen als contrastkleur. Als nieuwe interpretatie van klassieke metallic kleuren voegt deze tint stijlvolle accenten toe aan het exterieur en het interieur.

'We willen dit legendarische circuit feliciteren met zijn rijke, 90-jarige geschiedenis.' Alexander Pollich, voorzitter van de Raad van Bestuur van Porsche

De 21 inch Mission E Design wielen zijn eveneens eyecatchers. Het hart van de velg is gelakt in zijdeglans Bronzite, terwijl de velgrand is afgewerkt in de carrosseriekleur, hoogglans Stone Grey. De wielnaafdoppen zijn uitgevoerd in zijdeglans Bronzite en afgewerkt met het kleurrijke Porsche-schild, terwijl de remklauwen in hoogglans zwart zijn gespoten. Andere elementen in Bronzite zijn de dorpellijsten, het gelaagde inzetstuk van de diffuser en het ‘Taycan GTS’ embleem op het kofferdeksel. Op de B-stijlen is in reliëf het jubileumlogo aangebracht. De tekst ‘Hockenheimring Edition’ ernaast is uitgevoerd in Stone Grey. ♦

95


SPACE PORSCHIST

SPA©E – The Human Quest. De strafste ruimtevaartexpo vind je in Antwerpen.

96

stronauten, satellieten, ruimtecapsules en maanwagens: weinig doet jong en oud meer dromen dan de ruimtevaart. SPA©E – The Human Quest neemt de bezoeker mee in de avontuurlijke wereld van de ruimtevaart. De expo pakt uit met authentieke documenten, filmmateriaal en unieke replica’s van ruimtetoestellen op ware grootte. Een blik op de ruimtevaart van toen, nu en morgen.

De Eagle, de maanlander waarmee Buzz Aldrin en Neil Armstrong op de maan arriveerden, is zeven en een halve meter groot. Dan besef je pas echt hoe groot de raket was die hen naar boven bracht.

tekst: kathleen van bremdt


97

© Francis Vermeulen


SPACE PORSCHIST ONDERNEMER PUR SANG EN RUIMTEVAARTADDICT Bezieler van de expo is techondernemer en -investeerder Jürgen Ingels (51). In 2014 maakte hij fortuin met de verkoop van zijn betaalbedrijf Clear2Pay dat hij in 2001 opstartte. Vandaag is Jürgen voornamelijk managing partner bij SmartFin, een risicokapitaalfonds dat investeert in groeiende Europese technologiebedrijven. De bestuurdersraden waarin hij zetelt zijn niet te tellen. Want Jürgen is een duizendpoot met vele interesses en passies. Eén van die passies is zijn liefde voor de ruimtevaart. Al sinds zijn 28ste verzamelt hij historische ruimtevaartdocumenten, vluchtplannen van NASA-missies, ruimtevaart­ covers en andere memorabilia. Zijn grote slag sloeg hij vorig jaar toen hij op een online­ veiling maar liefst twaalf grote replica’s van ruimtevaarttuigen kocht. Al dat moois deelt hij nu via SPA©E - een expo die hij zelf op poten zette - met het grote publiek. Jürgen Ingels

98

EEN REIS IN DE RUIMTE Wie de expo bezoekt, herbeleeft de geschiedenis van de ruimtevaart. Authentiek beeld- en audiomateriaal dompelt je helemaal onder in intergalactische sferen. Je hoort de ‘Moon Speech’ van John F. Kennedy - één van de beroemdste redevoeringen in de geschiedenis - en je ziet de eerste maanlanding. ‘My Mars’ geeft een blik op de toekomst. Een 3D-geprinte maquette van een Mars-hub geeft weer hoe het leven er op de rode planeet zou kunnen uitzien. In het op maat gemaakte ‘Docking Game’ kan je zelf aan de slag en proberen om een space craft aan het ISS-ruimtestation koppelen.

INDRUKWEKKENDE RUIMTETUIGEN Maar dé eyecatchers zijn natuurlijk de replica’s. Ze zijn allemaal minutieus nagebouwd volgens de orginele NASA-plannen en bijna allemaal op ware grootte. SPA©E toont unieke items waaronder de Spoetnik, de eerste satelliet rond de aarde, de Vostokruimtecapsule waarmee Yuri Gagarin als eerste mens in de ruimte geraakte alsook zijn schietstoel. In de Amerikaanse zone staan levensgrote replica’s van zowel een Gemini- als een Mercury-ruimtecapsule - de voorgangers van het Apollo ruimteprogramma. Van Apollo is er op de expo een commandomodule te zien en een 1:10 replica van de drietraps Saturn V draagraket die gebruikt werd bij talloze maanmissies. De Eagle, de maanlander waarmee Buzz Aldrin en Neil Armstrong op de maan arriveerden is gi-gan-tisch. Zeven en een halve meter groot. Dan besef je pas echt hoe groot de raket was die hen naar boven bracht.


BELGIË EN DE RUIMTEVAART Niet veel mensen weten het, maar België heeft een kleine, maar bloeiende ruimtevaartsector. In 1964 werd het BIRA of Belgisch Instituut voor RuimteAëronomie opgericht. België is stichtend lid van ESA, neemt deel aan het ISS-programma en het Von Karman Institute is hier gevestigd - een non-profit internationale onderwijs- en wetenschappelijke organisatie gespecialiseerd in vloeistofdynamica op het gebied van lucht- en ruimtevaart. Ons land behoort tot de top op het vlak van technologie en vele Belgische bedrijven leveren op de meest uiteenlopende manieren hun bijdrage aan de ruimtevaart. En natuurlijk hebben we onze twee astronauten: Dirk Frimout en Frank De Winne. Beide heren hebben een prominente plaats in de expo. Zo kan je het originele ruimtepak van Frank De Winne bewonderen, maar evengoed de 1:1 replica van de 5 ton zware cockpit van de Space Shuttle Atlantis waarmee Dirk Frimout 143 keer rond de aarde vloog.

Ruimtepak Frank De Winne

99

De 40 replica’s zijn minutieus nagebouwd volgens de orginele NASA-plannen en bijna allemaal op ware grootte.


SPACE PORSCHIST CHARLES DUKE EN PORSCHE Tijdens de expo vinden er ook een vijftigtal vip- en bedrijfsevents plaats waarop boeiende gastsprekers uitgenodigd worden. De in onze ogen absolute topvedette kunt u helaas niet meer zien, want die was al op 17 mei aan de beurt. Charles ‘Charlie’ Duke is de laatste overlevende van de twaalf astronauten die ooit op het oppervlak van de maan liepen. Duke is ondertussen 86 maar het is hem niet aan te geven. Duke was ook bestuurder van de maanwagen van de Apollo 16, een van de meest geavanceerde elektrische voertuigen ooit. Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de eerste Lunar Rover-landing in juli 2021 nodigde Porsche Charlie Duke uit voor een testrit met de elektrische Taycan Turbo S, een ervaring die zelfs de doorwinterde astronaut spectaculair vond. Over dit event verscheen er een artikel in Porschist nummer 65.

RUIMTEVAARTTECHNOLOGIE IN ONS DAGELIJKS LEVEN Iedereen plukt – wellicht onbewust – dagelijks de vruchten van de ruimtevaart. Ontelbare nieuwe technologieën, medische hoogstandjes en innovaties kennen hun oorsprong in de ruimtevaart en hebben ondertussen een onmisbare plaats in onze leefwereld. We vinden het normaal dat onze auto aangeeft welke route we moeten nemen, dat we elk orgaan in ons lichaam zeer gedetailleerd kunnen zien op een scan, dat we op een matras kunnen slapen die zich vormt naar de contouren van ons lichaam en dat het vlees niet aanbakt dankzij de Tefallaag in de pan. Het zijn allemaal uitvindingen die hun oorsprong vinden in de ruimtevaarttechnologie. Geschat wordt dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA alleen al de afgelopen vijftig jaar meer dan 1.650 spin-offs ontwikkelde die vandaag de dag toegepast worden in de informatica, landbouw, geneeskunde, transportsector en industrie. Een leven zonder ruimtevaart zou er heel anders uitzien, dus: lang leve de ruimtevaart! ♦

100

SPA©E – The Human Quest is een organisatie van Startups.be I Scale-Ups.eu, het geesteskind van Jürgen Ingels, en kwam tot stand dankzij de steun van de Vlaamse overheid en stad Antwerpen. Samen met ESA, VITO, VRT, BELSPO, VRI, VERHAERT en tal van andere partners belicht SPA©E – The Human Quest ook het belang van ruimtevaart inzake klimaat en innovatie, alsook de rol die Belgische bedrijven hierin spelen. SPA©E – The Human Quest loopt nog tot 30 juni 2022 in Antwerp Expo.


L I V E YO U R PA S S I O N HIGHLIFE CHRONOGR APH AU TO M AT I C frederiqueconstant.com

Lanaken : Juwelier Caenen - Zoersel : Juwelier Christiaan Picard - Geel : Huybrechts Juweliers Antwerpen : Oriane | TenSen Juweliers - Brasschaat : Più Juweliers - Sint-Truiden : Juwelier Yans


GT3 CUP PORSCHIST

Porsche 911 GT3 Cup Nog krachtiger, sneller én spectaculairder.

102

orsches racewagen voor merkencups is gebaseerd op de 911 van de 992-generatie en valt op door zijn spectaculaire design met de brede turbo-body en grote achtervleugel. Zijn 375 kW/510 pk sterke 4,0-liter boxermotor is geschikt voor het gebruik van synthetische brandstof. De nieuwe 911 GT3 Cup is inzetbaar in de Porsche Mobil 1 Supercup en in nationale Porsche Carrera Cups, waaronder die in de Benelux en voor het eerst ook de Cup in de VS.

INDRUKWEKKEND UITERLIJK, NOG MEER DOWNFORCE De nieuwe 911 GT3 Cup oogt nog krachtiger dan zijn voorganger. Dat zit hem om te beginnen in de lichtgewicht turbo-spec widebody, waar de Cup-racer voor het eerst gebruik van maakt. De achterzijde van de nieuwe 911 GT3 Cup is 1.902 mm breed (+ 28 mm ten opzichte van zijn voorganger). Ook valt hij op door luchtinlaten vóór de 13 inch brede achterwielen. Ook aan de voorzijde zijn de wielkasten verbreed. Dat resulteert in een totale breedte van 1.920 mm. Hier is ruimte voor 12 inch brede wielen. De nieuwe 911 GT3 Cup genereert nog meer downforce dan zijn voorganger. Dat komt vooral door het front, dat is voorzien van een nieuwe voorspoiler en strategisch geplaatste deflectoren, en door de grotere achtervleugel met ‘zwanenhals’-ophanging. Deze vleugel is in elf standen verstelbaar.


103


GT3 CUP PORSCHIST

104

STERK STAALTJE De carrosserie van de nieuwe Cup-racer bestaat voor 70% uit aluminium en voor 30% uit staal. Bij zijn voorganger was dit precies omgekeerd. Toch is de nieuwe 911 GT3 Cup 35 kg zwaarder (drooggewicht: 1.260 kg). Dit komt door extra verstevigingspunten van de veiligheidscel. Het ontsnappingsluik in het dak voldoet aan de laatste FIA-eisen en de ramen zijn gemaakt van lichtgewicht polycarbonaat met een krasbestendige afwerking. De deuren, motorkap en achtervleugel zijn op hun beurt gemaakt van met koolstofvezel versterkte kunststof. De klep aan de voorzijde (met de opvallende luchtuitlaat) is van aluminium. Dit verlaagt de reparatiekosten bij schade.


ERGONOMIE Coureurs profiteren in de nieuwe 911 GT3 Cup van een verbeterde ergonomie. De racestoel biedt naast rugleuningverstelling nu ook hoogteverstelling (twee settings). In combinatie met de verstelbare stuurkolom is zo altijd de ideale zitpositie te vinden. Speciale paddings maken het mogelijk om de stoel aan te passen aan de wensen en eisen van individuele coureurs. Het multifunctionele stuur van koolstofvezel is overgenomen uit de 911 GT3 R. Op basis van feedback van coureurs zijn de verlichte schakelaars opnieuw gegroepeerd. Het ‘rubber switch panel’ (RSP) met zijn tien grote knoppen voor onder meer verlichting, ventilatie en bandensetting doet denken aan dat van de 919 Hybrid. De rembalans is eenvoudig en intuïtief verstelbaar met een draaiknop aan de rechterzijde van het RSP.

De carrosserie van de nieuwe Cup-racer bestaat voor 70% uit aluminium en voor 30% uit staal. Het vernieuwde, centraal geplaatste 10,3 inch kleurendisplay informeert de coureur tijdens het racen over bijvoorbeeld het toerental, de water- en olietemperatuur en de ingeschakelde versnelling. Ook geeft het foutmeldingen weer en daarnaast informatie over belangrijke settings zoals ‘wet’ voor racen in de regen. Uiteraard zijn deze gegevens ook voor engineers eenvoudig uit te lezen. Door identieke weergave van data voor coureur en engineer wordt het analyseren van een sessie eenvoudiger en dankzij slimme elektronica is het vinden, analyseren en oplossen van storingen eenvoudiger dan ooit. Er zijn circa 700 diagnostische opties beschikbaar en optionele features als ABS en traction control zijn via een digitale code te (de-)activeren. Elektronische componenten als de Motorsport Control Unit en de dataloggers zijn in plaats van in de voetenruimte rechts voor nu rechts achterin de auto geplaatst. Daardoor is het nu eenvoudiger om een tweede stoel voor bijvoorbeeld ‘racetaxi-gebruik’ te installeren.

105RACEN MET UITHOUDINGSVERMOGEN De 911 GT3 Cup beschikt over een atmosferische, watergekoelde 4,0-liter zescilinder boxermotor met dry-sump smering. Hij levert zijn topvermogen van 375 kW/510 pk bij 8.400 tpm en het maximale koppel van 470 Nm is beschikbaar bij 6.150 tpm. De rode lijn van de toerenteller staat bij 8.750 tpm. Afhankelijk van de serie waar de auto wordt ingezet, is er keuze uit drie uitlaatsystemen met katalysator. Een spontane respons op het gaspedaal en een indrukwekkende sound zijn altijd gegarandeerd. De motor is gekoppeld aan een 72 kg wegende sequentiële zestraps dog-type versnellingsbak met een vliegwiel met enkele massa en een drieplaats racekoppeling. De coureur kiest de versnellingen via paddles aan het stuur. De gekozen versnelling wordt nu elektrisch geactiveerd (voorheen pneumatisch). Dit zorgt voor nog sneller schakelen, minder kans op schade bij schakelfouten én de mogelijkheid van live-diagnose. De motor en transmissie vallen beide op door hun uithoudingsvermogen: een onderhoudscheck voor de zescilinder boxer is pas na 100 uur circuittijd noodzakelijk en een kleine inspectie voor de transmissie na 60 uur. Dit correspondeert met circa twee jaar in de Porsche Mobil 1 Supercup. Groot onderhoud is pas na 120 race-uren nodig.

De coureur kiest de versnellingen via paddles aan het stuur. De gekozen versnelling wordt nu elektrisch geactiveerd.

De achterwielophanging van de 911 GT3 Cup is vrijwel gelijk aan die van het productiemodel. Vóór wordt nu een multilink-ophanging met dubbele wishbones en Uniball-lagers toegepast (zoals in de 911 RSR). Hierdoor staan de schokdempers niet meer bloot aan zijdelingse krachten. Dit leidt tot een nog scherper instuurgedrag en een betere feedback voor de coureur. Daarbij nemen de schokdempers de hoogwaardige kleptechnologie over van de 919 Hybrid en 919 RSR. Ook beschikt de 911 GT3 Cup nu voor het eerst over elektromechanische stuurbekrachtiging. ♦ De 911 GT3 Cup is verkrijgbaar vanaf € 225.000 (excl. BTW).

107


CANADA

BIRMA

CURACAO

FRENCH-GUYANA

Surf naar onze nieuwe website. U vindt er exclusief filmmateriaal over onderwerpen die in deze Porschist aan bod komen.

www.porschist.be


JAMAICA

COLOMBIA

CUBA

TIBET

PORSCHIST WORLDWIDE Bhutan • Mali • Sydney • Vanuatu • Livingstone • Lima • Bolivia • Cambodia • Kenya • Argentina • India • Mauritius La Réunion • Hong Kong • Uruguay • Tahiti • Cayman Islands • Panama • Rio De Janeiro • Timbuktu • Indonesia • Vietnam Las Vegas • Iceland • French Guyana • Tanzania • Beijing • Costa Rica • Dubai • Maldives • Seychelles Moscow • Yangon • Kinshasa • Barbados • Colombia • Singapore • Iran • Mongolia • Cuba • Japan • Nicaragua New Zealand • Malawi • Oman • Chili/Easter Island • Nouméa • South Africa • Spitsbergen • Ecuador/Galapagos Tetiaroa/Bora Bora • Ethiopia • Canada • Pakistan • Brunei/Borneo • Zimbabwe • Tibet • Nepal • Falkland Islands Sao Tomé & Principe • Philippines • Outer Seychelles • Azores • Venice • Curaçao • Namibia • Jamaica • Jordan • Fiji COMING UP NEXT: New York


110

‘Bedoeling is om in december 2023 de resultaten van ons werk ‘Review on dental guidelines for astronauts on long term missions’ aan ESA voor te leggen.’ Dirk Neefs


PORSCHIST INTERVIEW

Dirk Neefs: een tandarts voor wie the sky not the limit is. tekst: kathleen van bremdt

irk is tandarts, maar geen gewone tandarts. Hij werkt aan een handboek met richtlijnen voor tandheelkunde in de ruimte, is de enige tandarts in België die met een HoloLens werkt, is lid van de ApoQlar Medical Advisory Board en lid van de Holomedicine® Association. Daarnaast geeft hij lezingen en publiceert hij op regelmatige basis cases. Én … hij is een grote liefhebber van Porsche. Hoe dit alles in elkaar past, leest u in onderstaand interview.

Allereerste vraag: waarom ben je tandarts geworden? Omdat mijn vader tandarts was. Zijn praktijk was in huis en ik zag mijn vader nagenoeg altijd in zijn witte jas. Het was evident dat ik ook tandarts zou worden. Na mijn opleiding heb ik me gespecialiseerd in het plaatsen van tandimplantaten. Ook dat was in navolging van mijn vader. Mijn vader was een van de eersten in België die tandimplantaten plaatste – ik spreek dan over 1957. Ik heb ook een master in orale rehabilitaties met tandimplantaten. Dat gaat niet enkel over het plaatsen van implantaten, maar ook over het herstellen van de kauwfunctie en daaruit voortvloeiend de esthetiek van mond en gelaat. Je werkt momenteel ook voor ESA. Hoe is dit tot stand gekomen? Vier jaar geleden gaf ik een presentatie op een TEDx Talk en ontmoette ik Sarah Baatout, professor in nucleaire biologie. Ze sprak over de hoofdpijn die veel astronauten in de ruimte ervaren. In de ruimte is de intracraniale druk groter dan in de rest van het lichaam. Dat kan een mogelijke oorzaak zijn. Maar het is toen in mij opgekomen dat het ook wel eens te maken zou kunnen hebben met een overbelasting van de kauwspieren door tandenknarsen. Zeker in de slaap kan het onbewust over elkaar schuiven van de tanden met heel veel kracht gebeuren. Het dragen van een knars­beugel ’s nachts kan daarbij soelaas bieden. Nadat ik hierover een seminarie aan Sarahs team had gegeven in het Belgian Nuclear Research Centre in Mol heb ik gezocht hoe ik dit thema verder kon uitwerken.

111


INTERVIEW PORSCHIST Onder begeleiding van Angelique Van Ombergen, Discipline Lead for Life Sciences bij ESA, heb ik een topical team samengesteld bestaande uit 28 wetenschappers en academici uit Europa, Australië, Japan en India. Samen voeren we een intensieve literatuurstudie uit om zo tot goede richtlijnen te komen voor de astronauten op hun langetermijnmissies. Tot hiertoe duren de missies maximaal 6 maanden - dat is nog overbrugbaar - maar als men naar Mars gaat, zijn de astronauten meteen voor enkele jaren weg en kan een tandprobleem een reden voor evacuatie zijn. Bedoeling is om in december 2023 de resultaten van ons werk ‘Review on dental guidelines for astronauts on long term missions’ voor te leggen. Hoe verloopt zo’n samenwerking met ESA? Van het moment dat je een topical team hebt samengesteld en het onderwerp van onderzoek is goedgekeurd, sluit je een contract met ESA af. Dit zorgt ervoor dat je bij de uitwerking van je project een zekere financiële ondersteuning krijgt. Je krijgt ook een vaste contactpersoon. Tegelijkertijd ben je door het contract gebonden aan geheimhouding betreffende de bevindingen die resulteren uit het onderzoek. Zit er progressie in jullie werk? Zeker. De start is wat chaotisch verlopen. Het is niet evident om iedereen op dezelfde golflengte te krijgen. Je hebt te maken met intelligente mensen die allemaal een eigen visie hebben. Maar eens je samen een bepaalde consencus hebt gevonden is de trein vertrokken. Ik geef toe dat ik me in het begin wat zorgen maakte. Maar mijn contactpersoon bij ESA stelde me gerust en verzekerde me dat een opstart­proces altijd het moeilijkste gedeelte is. En dat bleek ook zo te zijn.

104 Waar komt jouw fascinatie voor de ruimte vandaan? Ik ben altijd een fan geweest van Star Trek en Star Wars. Dat heeft er altijd ingezeten. Maar het gaat verder dan dat. Ik besef dat onze toekomst in de ruimte ligt. Als je ziet hoe we nu met de aarde bezig zijn en die verknoeien, dan zullen we op een bepaald moment wel naar een andere planeet móeten verhuizen. Ik wil mijn steentje bijdragen zodat astronauten alvast geen tandproblemen krijgen op hun missies. Dat is mijn hoofdmotivatie. Binnen 4 jaar is er het Lunar Gateway-programma van ESA. Dan zal er een ruimtestation in een baan rond de maan gebracht zijn van waaruit langdurige missies naar het oppervlak van de maan ondernomen kunnen worden. Er zijn bovendien plannen om binnen 10 jaar naar Mars te gaan. Al die dingen zijn echt niet meer zo ver af. Zou je zelf graag naar de ruimte gaan? Ja, waarom niet? De vraag is natuurlijk voor hoelang? Als dat voor 3 à 4 jaar is, dan vind ik dat ik te lang. Ik zou de mensen die ik graag zie te veel missen. Maar als het voor een korte periode is, zou het een ervaring zijn die ik absoluut wil beleven.


‘De HoloLens van Microsoft is een mixed-reality-bril die vanuit medische beeldvorming zoals MRI- en CT-scans hologrammen creëert.’ Dirk Neefs

Je zit ook in de medische adviesraad van de firma ApoQlar. ApoQlar werkt eveneens op een domein dat me enorm boeit. Het bedrijf heeft een software­ applicatie ontwikkeld die op de HoloLens van Microsoft draait. Hierdoor kunnen medische beelden als hologrammen geprojecteerd worden. Ik ben een enorme voorstander van de HoloLens en gebruik ze zelf al 2 jaar in mijn praktijk. ApoQlar had nog geen tandarts in hun medische adviesraad en ze hebben me gevraagd of ik mijn steun wilde verlenen bij de ontwikkeling en optimalisatie van hun VSI (Virtual Surgery Intelligence) software. Dat doe ik nu sinds 3 jaar. Hoe werkt de HoloLens? De HoloLens is een draadloze mixed-reality-bril die van medische beeldvorming zoals MRI- en CT-scans hologrammen creëert. Die zweven als het ware in de lucht zodat je geen schermen meer nodig hebt om de medische beelden te bekijken wanneer je implantaten plaatst. Ik kan de hologrammen op een heel natuurlijke wijze vastpakken en bewegen, terwijl de fysieke omgeving volledig zichtbaar blijft. Met de HoloLens kan je tevens communiceren met mensen buiten je praktijk. En via de ingebouwde camera kan je zelfs vanop afstand operaties begeleiden. Een HoloLens is zo bijzonder omdat het toestel alle bestaande state-of-the-art-technologieën in één apparaat verenigt. Daardoor krijg je als arts toegang tot veel informatie tegelijkertijd wat leidt tot een betere geneeskunde en een betere behandeling van de patiënt. Via de HoloLens is het bijvoorbeeld ook veel makkelijker om aan een patiënt uit te leggen welke ingreep er nodig is, waarom en hoe die gaat gebeuren. Holomedicine® is zonder twijfel de toekomst.

113


INTERVIEW PORSCHIST Het is waarschijnlijk om die reden dat je ook lid bent van de Holomedicine® Association? Inderdaad, want de HoloLens is natuurlijk niet enkel geschikt voor gebruik in tandheelkunde, maar is een toegevoegde waarde in alle bereiken van de geneeskunde. De Holomedicine® Association is een wereldwijd netwerk van deskundigen uit de geneeskunde, wetenschap, technologie en politiek die samenwerken om het gebruik van mixed reality-technologieën in de geneeskunde en chirurgie te bevorderen. Het is de bedoeling om holomedicine® in de toekomst als standaard te gebruiken. Is een HoloLens duur? Eigenlijk niet. Een HoloLens kost om en bij de 3.500 euro. De prijs van een HoloLens wordt bepaald door de opslagcapaciteit die je wenst en de verschillende licenties die je wil gebruiken. Er zijn binnen de tandheelkunde heel wat apparaten die veel duurder zijn. Röntgentoestellen kosten tot 40.000 euro en voor een scanner zit je al snel aan 50.000 euro. In het totaalpakket is de investering in een HoloLens verwaarloosbaar.

114

Hoe komt het dat je in al wat je doet zo vooruitstrevend bent? Ik ben gefascineerd door alle mogelijkheden die innovaties brengen. Je moet meegaan met nieuwe technologieën. Het is juist daardoor dat je vele nieuwe uitdagingen in je beroep kan brengen en met plezier blijft werken. Ik ken voldoende collega’s die volledig opgebrand zijn. Ik denk niet dat dat met mij zal gebeuren. Je hebt lang in Spanje gewoond en gewerkt. Ik ben na mijn studies als tandarts beginnen werken in Antwerpen, maar besloot in 2002 om mijn horizon te verruimen en naar Spanje te verhuizen. Ik heb eerst 4 jaar in Barcelona en daarna 14 jaar in Gijon, Asturias, in het noorden van Spanje, gewoond. Twee jaar geleden vond ik dat de tijd rijp was om terug naar België te komen. Ik werk nu bij Dierick Dental Care in Brasschaat. Ik ken de eigenaar van de praktijk, Arnout Dierick, al veertig jaar. Ik werk er samen met 12 collega’s - elk met hun specialiteit. Het volledige team bestaat uit 30 medewerkers. Het grote voordeel van een groepspraktijk is dat je met verschillende specialisaties onder één dak zit waardoor je heel efficiënt kan werken en patiënten de volledige waaier aan tandheelkundige zorgen kan aanbieden. Bovendien heb je een grotere financiële armslag om te investeren in de laatste technologieën. Daarnaast werk ik nog 1 dag per week bij B-dent op het Antwerpse Zuid. En natuurlijk blijf ik gewoon doorwerken aan al mijn nevenprojecten. Even iets helemaal anders: je bent de gelukkige eigenaar van een Taycan 4S. Waarom Porsche? Ik heb altijd al een voorliefde voor Porsche gehad. Porsche symboliseert voor mij de ideale combinatie tussen topkwaliteit en kracht. De Taycan heb ik vorig jaar gekocht. Het is de perfecte auto voor mij: een familieauto met een prachtige lijn en sterk vermogen. Ik heb bewust gekozen voor een elektrische auto. Voor veel mensen is de actieradius van een elektrische auto nog een probleem, maar ik ervaar dat niet zo. Er zijn laadpalen op het werk. Bij uitstapjes is het soms iets meer plannen, maar dat loopt al snel vanzelf.


115

Wat zijn jouw plannen voor de toekomst? Ik prijs me gelukkig dat ik een fijne familie heb. Ik heb drie prachtige kinderen en een fantastische echtgenote, Mariola, die me voor 100% in alles steunt. Zonder haar toewijding had ik niet zo veel kunnen bereiken. Professioneel ben ik dan ook heel tevreden. Ik plaats al 30 jaar met succes implantaten en rehabiliteer monden. Verder heb ik de laatste jaren verschillende voordrachten kunnen geven, met ESA samengewerkt, revolutionaire projecten op poten gezet, enz. De komende jaren wil ik al de lopende projecten tot een goed einde brengen. En, wie weet, misschien vormen ze weer de start van nieuwe projecten. Zolang ik maar een goede balans kan houden tussen mijn professioneel en privéleven. ♦ Dirk, bedankt voor dit boeiende gesprek.


NATIONAAL NETWERK MET 20 KANTOREN ERVARING & EXPERTISE SINDS 1996 GROOT GEVARIEERD AANBOD IMMOPOINT.BE

IMMO POINT DE SPECIALIST IN UW LUXE VASTGOED !

SCHILDE

Ref. 4634750

Ref. 4486203

GERENOVEERDE KARAKTERVILLA.

MODERNE VILLA IN IBIZA STIJL. Grondopp. 1992m²; Bew. opp: 340m²: inkomhal, huiskantoor/atelier, woonkamer, leefkeuken, wasplaats, 4 slaapkamers, dressing, 3 badkamers, berging, garage, open terrassen, overdekt terras met open haard, gezellige Zuid-West tuin. Vg. Gmo Gvkr. Vv. Bg. EPC: 36 KWh/m². UC: 2567938

SCHILDE

SCHILDE

Ref. 4469679

DOMEIN DE RENTFORT. Op 10.687 M². Bew. opp. 1040m²: Magnifiek domein op toplocatie met prachtige kasteelhoeve voorzien van alle luxe en een aparte gasten­ woning van 205m². Eigen zonnepanelenterrein. Vg, Ng, Gmo, Gvkr, Gvv. EPC:101kWh/m², UC: 2077794.

Opp. 3005m². Bew. opp. 380m²: inkomhal, eetkamer, bijkeuken, leefruimte met open haard, strakke leef-, eetkeuken, 4 slaapkamers, 2 badkamers. Dubbele garage, kelder, overdekt terras, polyvalente tuinkamer met pellet­ kachel. Volledig omheinde tuin met tuinberging, vijver en houtopslag. Kijkdagen 28 & 30/05/2022. Vg, Gmo, Gvkr, Gvv, Wp. EPC: 202 KWh/m². UC: 2600107.

ZOERSEL

Ref. 4743058

RECENTE VILLA OP MOOIE RUSTIGE LIGGING. Opp. 1250 m². Bew. opp.: 280m²: ruime living met open haard, lande­ lijke leef-, eetkkn, 3 slaapkamers, 2 badkamers, zolder 100 m² geschikt voor uitbreiding. Volledig omheinde tuin met groot terras en tuinhuis. Kijkdagen 10 & 11/06/2022. Vg, Gmo, Gvkr, Wg, Gvv. EPC: 115 KWh/m². UC: 259832.


SCHOTEN

Ref. 4488329

Ref. 4463506

LANDELIJKE DOMEIN VILLA OP CA. 4,5 HA.

MOOIE VILLA IN RESIDENTIËLE WIJK. Grondopp. 1948m². Living met inbouwhaard en zicht op de tuin en zwem­ bad, leeshoek, eetkamer, leef-, eetkeuken met ontbijthoek, wasplaats, 4 slaapkamers, 2 badkamers, garage, prachtige Zuid-West tuin met ver­ warmd zwembad, tuinhuis. Vg, Gmo, Gvkr, Vv, Wp. EPC: 184 KWh/m². UC: 2545254.

SCHILDE

ZOERSEL

Ref. 4567024

LUXUEUZE MANOIR OP TOPLOCATIE. Opp. 3672m². Bew. opp. :580m³: living met open haard, eetkeuken, bureel met open haard, keuken, oranjerie met open haard, wasplaats, 7 slaapkamers en 4 badkamers, zolder, kelder, 2 garages. Volledig omheinde tuin met zwemvijver. Vg, Gmo, Gvkr, Gvv, Wp. EPC: 126 KWh/m². UC: 2562359.

Bew. opp. 620m²: kantoor met aparte inkom, leefkeuken, eetkamer, salon, TV-salon, oranjerie, 6 slaapkamers, 6 badkamers, wijnkelder, bijgebouw/ garage, extra garage, volledig omheinde parktuin met vijver. Vg, Gmo, Gvkr, Gvv, Ng, EPC: 222 KWh/m², UC: 1731279.

SCHILDE

Ref. 4643564

RUIM LUXE APPARTEMENT MET ZICHT OP GROEN. Bew. opp.: 315m²: inkomhal, bureel, living gashaard en prachtig zicht op de tuin, Tv kamer, open keuken, bijkeuken, 3 slaapkamers, 2 badkamers. Terras deels overdekt. Dubbele ondergrondse garagebox met laadpaal. Vg, Gmo, Gvkr, Gvv, Wp. EPC: 56 KWh/m². UC: 2570915.


118


PORSCHIST VROUWEN AAN HET STUUR

Emma Raducanu: tenniswonder en nieuwe Porsche Brand Ambassador.

mma Raducanu schreef afgelopen zomer tennisgeschiedenis op de US Open, toen ze na een sensationele zegetocht in New York als allereerste gekwalificeerde speelster een Grand Slam-toernooi won. Geen wonder dat Porsche haar vroeg als Brand Ambassador om de sportwagen­ fabrikant wereldwijd te vertegenwoordigen.

'Het betekent veel voor mij om ambassadeur voor Porsche te zijn. Porsche is een van de merken waar ik van jongs af aan van heb gehouden.' Emma Raducanu

tekst: kathleen van bremdt

119


VROUWEN AAN HET STUUR PORSCHIST

Emma Raducanu vertegenwoordigt een nieuwe generatie van succesvolle jonge speelsters op weg naar de top van het vrouwentennis. Ze is momenteel de nummer 13 van de wereldranglijst. Na haar succes op de US Open werd ze door haar land benoemd tot Member of the Order of the British Empire - de jongste vrouw ooit die deze eer te beurt viel. Raducanu, de eerste Britse vrouw die een Grand Slam won sinds Virginia Wade in 1977, werd op 13 november 2002 in Toronto geboren als dochter van een Roemeense vader en een Chinese moeder. Toen ze twee was, verhuisde ze met haar ouders naar het Verenigd Koninkrijk en begon op vijfjarige leeftijd met tennis. Ze mocht vanaf haar dertiende meedoen aan U-18 ITF-toernooien en won prompt acht dagen later de Nike Junior International in Liverpool, waarmee ze de jongste toernooiwinnares in de ITF-geschiedenis werd. Als nummer 338 van de wereld kreeg ze dankzij een wildcard de kans om mee te doen aan Wimbledon waar ze het tot de laatste zestien schopte. De grootste prestatie tot nu toe in haar jonge en veelbelovende carrière kwam toen ze sensationeel de US Open won.

EEN BRON VAN INSPIRATIE EN ROLMODEL VOOR JONGE VROUWEN

120

'Emma Raducanu is een geweldige persoonlijkheid, zowel op als buiten de tennisbaan. Haar optredens op Wimbledon en de US Open brachten niet alleen tennisfans in vervoering. Ze combineert een dynamisch en krachtig spel met passie en een gretige ambitie om te winnen,' zegt Sebastian Rudolph, Vice President Communications, Sustainability and Politics bij Porsche AG. 'Ze laat zien dat je je doelen kunt bereiken als je in jezelf gelooft en bereid bent hard te werken. Ze past daarom uitstekend bij Porsche en de waarden waar het bedrijf voor staat.' 'Voor mij betekent het veel om ambassadeur voor Porsche te zijn', zegt Raducanu. 'Porsche is een van de merken waar ik van jongs af aan altijd van heb gehouden. Een van mijn eerste tenniscoaches reed in een 911. Als ik 's ochtends op de training verscheen en zijn Porsche zag, dacht ik 'wow' en droomde ik ervan om op een dag in mijn eigen Porsche te zitten. Toen ik opgroeide ging ik naar Brands Hatch om de finale van de Porsche Carrera Cup bij te wonen. De adrenaline die ik kreeg van de motorsport en het zien van de Porsches was het leukste deel van de week. Het is voor mij heel belangrijk om me aan te sluiten bij partners en merken waar ik echt warm voor loop en waar ik me mee kan identificeren. Ik vind deze samenwerking met Porsche ongelooflijk en ik ben natuurlijk erg benieuwd wat voor spannende dingen we de komende tijd samen kunnen doen.'


121

DE SELECTE FAMILIE VAN PORSCHE-AMBASSADEURS Als nieuwe ambassadeur vult Raducanu de Porsche-familie aan waartoe ook de huidige Duitse toptennisster Angelique Kerber behoort. Eveneens uit de sportwereld komen de Engelse golfer Paul Casey en de Duitse wereldbekerwinnaar voetbal Sami Khedira, die actief is als ambassadeur voor het Porsche junior ontwikkelingsprogramma. Andere vertegenwoordigers van de bedrijfs- en productcommunicatie van de sportwagenfabrikant zijn de Duitse rallylegende Walter Röhrl, de Australische Endurance-wereldkampioen Mark Webber en de Noorse tweevoudige Olympische skikampioen Aksel Lund Svindal. Ook twee voormalige Porsche-fabrieksrijders behoren tot de kring van merkambassadeurs: GT-specialist en ontwikkelingsrijder Jörg Bergmeister en tweevoudig Le Mans-winnaar Timo Bernhard.


VROUWEN AAN HET STUUR PORSCHIST

'Emma Raducanu is een geweldige persoonlijkheid, zowel op als buiten de tennisbaan.' Sebastian Rudolph, Vice President Communications, Sustainability and Politics bij Porsche AG

122 (v.l.n.r.) Albrecht Reimold, Emma Raducanu, Detlev von Platen, Barbara Frenkel, Andreas Haffner.

PORSCHE TENNIS GRAND PRIX In april maakte Emma Raducanu haar debuut op de Porsche Tennis Grand Prix in de Porsche Arena van Stuttgart. In haar eerste WTA toernooi op gravel begon ze met een comfortabele 6-1, 6-2 overwinning op de Australische Storm Sanders. In de tweede ronde versloeg ze de Duitse Tamara Korpatsch met 6-0, 2-6, 6-1 om samen met vijf van de top 10 van de wereld de kwartfinales te bereiken. Haar volgende tegenstander was echter de nummer 1 van de wereld en uiteindelijke toernooiwinnaar Iga Swiatek. Er volgde een zwaarbevochten wedstrijd die door de Poolse in twee straight sets werd gewonnen: 6-4, 6-4. Ondanks haar nederlaag tegen de nummer 1, was Emma Raducanu tevreden over haar debuut op gravel. 'Als jonge speelster heb ik nog veel te leren op gravel. Mijn tijd komt wel.' Nadat het haar niet gelukt was om de hoofdprijs in de wacht te slepen - een Taycan GTS Grand Turismo - stond haar nog wel een leuke verrassing te wachten: een bezoek aan het Porsche Museum. Op de dag nadat ze was uitgeschakeld reed ze in een Porsche Targa 4S naar Zuffenhausen om zich daar onder te dompelen in de boeiende geschiedenis van Porsche. 'Het is fascinerend om hier rond te kijken en alle auto's van dichtbij te zien', zei ze. 'De ontwikkeling van de eerste tot de nieuwste modellen is een ongelooflijke geschiedenis en maakt het merk zo bijzonder.' De rondleiding duurde langer dan gepland omdat ze zelf in bijna alle tentoongestelde modellen plaatsnam. Ze was vooral onder de indruk van de Porsche 356 en de 911 Turbo S Exclusive Series Cabriolet en de oude en nieuwe racewagens. Als souvenir pikte ze een vintage Le Mans-jasje uit 1982 uit de museumwinkel mee. ♦


Shop deze zomer als een VIP bij Maasmechelen Village Meer dan 100 premium boetieks langs een luxueuze openluchtboulevard, vier restaurants en een ruime gratis parking: Maasmechelen Village is de slimme keuze. Kom zorgeloos shoppen in de openlucht bij internationale topmerken als BOSS, Sandro en Armani, geniet van een heerlijke al fresco lunch op één van onze gezellige terrassen en combineer je trip met een zomerse wandeling in onze prachtige regio. Als Porsche-rijder kan je bovendien genieten van een extra luxueuze winkelervaring. Parkeer bij aankomst op een gereserveerde parkeerplaats vlak bij de ingang en geniet van een verfrissend glaasje champagne in onze luxueuze VIP Lounge. Puur genieten, in alle luxe.

Scan en boek vandaag nog je VIP-arrangement


Log Homes - 0473 26 08 26 - info@loghomes.be - www.loghomes.be


Exclusieve eikenhouten 'Oakframed Buildings' • Stapel- en skeletbouwwoningen en aanbouw Houten bijgebouwen • Rieten daken • Smeedijzer • Thermolog


PAUL MUYS PORSCHIST

Een rijk van korte duur. onder aanmatigend te zijn durf ik zeggen dat de kans dat u de naam van een Fijiër kent, erg klein is. Heel misschien zullen de rugby­spelers onder u (op zichzelf al een kleine, zij het sympathieke minderheid) één of andere Fijische beoefenaar van hun sport kunnen noemen. Maar verder ?

126

Met dank aan Wikipedia vestig ik dan ook graag de aandacht op de figuur van de laatste koning van Fiji, vooraleer die zijn kroon overdraagt aan de Britse vorstin in een tijd dat Groot -Brittannië echt nog groot is. Die koning is Seru Epenisa Cakobau (of Thakobau, met de Engelse th) de zesde Vinuvalu, opperhoofd of krijgsheer, van het eiland Bau. Hij is de leider van één van de stammen die op de eilanden generaties lang om de macht strijden. Deze Seru Thakobau regeert van 5 juni 1871 tot 10 oktober 1874.

OVER PAUL MUYS • geboren in Antwerpen op 21/11/1945 • germanist • gewezen anchor en reportagemaker voor BRT-Panorama • gewezen woordvoerder Solvay • sinds 2005 zelfstandig communicatieconsulent • occasioneel reisleider (vooral Azië)

Seru, zo schrijft een Amerikaanse ooggetuige, '… is groot, oogt goed, is erg zelfbewust en straalt een onmiskenbare waardigheid uit. Hij heeft een geweldige haardos en gaat gehuld in vele meters van een inlands weefsel.' Zijn bijnaam ‘Cikinovu’ of ‘duizendpoot’ zegt iets over zijn aanpak: hij beweegt zich behoedzaam maar weet pijnlijk toe te slaan. Het zijn eigenschappen die hem in zijn actieve leven van groot nut zullen blijken.

Fiji was van 1874 tot 1970 een Britse kroonkolonie. Seru trouwt met twee zussen: Litia (Lydia) en Salote (Charlotte), dochters van een Fiji-notabele en vazal van Seru’s vader, de vijfde Vinuvalu van Bau. Samen zullen zij hem acht kinderen schenken. In 1854 bekeert James Calvert, een Engelse methodistische missionaris, Seru Cakobau tot het christendom. Seru’s tweede naam Epenisa is een verbastering van het christelijke Ebenezer. Het zal wel aan Calvert en andere zendelingen te danken zijn, maar twee jaar na zijn bekering ziet Seru af van kannibalisme. Wanneer Seru zichzelf uitroept tot koning van heel Fiji, weigeren de andere stamhoofden zich hier goedschiks bij neer te leggen.Sommigen zien misschien een programmeur. Wij zien dat de sector van cyberveiligheid tot 2030 aan een tempo van 12,6% per jaar zou groeien. Sommige cliënten profiteren nu al van ons advies over deze beleggingsopportuniteit. En u? Beleggen, dat is zien wat anderen niet zien. Deutsche Bank. De bank voor uw beleggingen.

deutschebank.be/verderzien Bron: Businesswire: Global Cyber Security Market (2020 to 2030) - by Component, Security Type, Deployment, Enterprise, Use Case and Industry - ResearchAndMarkets.com, November 2020. Deutsche Bank AG, Taunusanlage 12, 60325 Frankfurt am Main, Duitsland, HR Frankfurt am Main HRB nr. 30000. Deutsche Bank AG Bijkantoor Brussel, Marnixlaan 13-15, 1000 Brussel, België, RPR Brussel, BTW BE 0418.371.094, IBAN BE03 6102 0085 7284, IHK D-H0AV-L0HOD-14. V.U.: Olivier Delfosse


PORSCHIST PAUL MUYS Ze vinden hem hooguit een primus inter pares. Het kost haast negentien jaar oorlog en de steun van de steeds invloedrijkere Europese en Amerikaanse kolonisten vooraleer Seru Cakobau zijn gezag over de hele archipel kan vestigen. Cruciaal is de slag van Kaba in 1855. Seru heeft twee jaar eerder al eens geprobeerd zijn rivalen in het dorp Kaba te verslaan, maar dat is uitgelopen op een smadelijke nederlaag. Bij deze tweede poging beschikken zijn krijgers niet alleen over de traditionele slag- en steekwapens, maar over een beperkt aantal vuurwapens, gekregen van Amerikaanse zeelui in ruil voor rijstwijn. Seru’s mannen krijgen bovendien hulp van de koning van het naburige Tonga die een sterke vloot stuurt, die intervenieert om de Tonga-bevolking op Fiji te beschermen. De slag duurt nauwelijks een uur, maar het aantal gesneuvelden loopt bij beide partijen op tot ettelijke honderden. Nog een geluk dat Seru Cakobau christen geworden is: na de beslissende slag schenkt hij alle gevangenen genade. Zij ontsnappen aan de Fijische traditie om de overwonnenen ceremonieel te vernederen, te doden en op te eten. Seru is nu de echte leider, de Tui Viti of koning van Fiji, al steunt hij op de militaire macht van Tonga. In 1871 is het verenigd Fijische koninkrijk met Levuka als hoofdstad een feit, maar Seru’s koningschap is van korte duur. Al van in de jaren 1850 sleept Fiji een schuld met zich mee, nadat Fijiërs een handelszaak van de Amerikaanse consul hebben leeggeplunderd en in brand gestoken. De bevelhebber van een Amerikaans fregat eist voor zijn landgenoot een schadevergoeding die oploopt tot 45.000 pond. Voor Seru is dat een dilemma: ofwel wijst hij verantwoordelijkheid voor de schulden af en dan gaat hij in tegen de zelfverklaarde maar nog lang niet door iedereen erkende soevereiniteit over het eilandenrijk. Ofwel aanvaardt hij de verantwoordelijkheid en dan moet hij de schuld betalen of kan hij Amerikaanse sancties verwachten. De oplossing komt van de Britten, maar heeft haar prijs. De Britse ereconsul weet Cakobau en de kolonisten te doen samenwerken. In ruil erkennen de stamhoofden Seru als koning en wordt Fiji een constitutionele monarchie, waarbij de echte macht in de handen van de kolonisten komt. Het heeft nog heel wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk staan Cakobau en de stamhoofden het oppergezag over Fiji helemaal af aan de Britten. In 1874 begroet het Britse stoom-zeilschip Dido bij zijn aankomst voor Levuka Seru Cakobau met 21 saluutschoten. Het is dan nog een kwestie van maanden vooraleer beide partijen een verdrag ondertekenen waarbij de koning en de stamhoofden de Britten hun zin geven. Fiji is voortaan een Britse kroonkolonie en het zal dat 96 jaar lang blijven. Seru Cakobau behoudt de titel van Vunivalu van Bau, maar staat die van Opperste Chef af aan Hare Majesteit Koningin Victoria. Hij beleeft een rustige oude dag en zijn overlijden krijgt nauwelijks aandacht. ♦ tekst: paul muys

129


PORSCHE DRIVER'S SELECTION

HERITAGE DESIGN COLLECTION

Portefeuille, dames, Heritage collectie WAP0300340PHRT

Prijs btw incl.

€ 152,00

130

Credit card etui, Heritage collectie WAP0300360PHRT

Prijs btw incl.

€ 81,00

Portefeuille, heren, Heritage collectie WAP0300350PHRT

Prijs btw incl.

€ 111,00

Credit card etui, Heritage collectie WAP0301500PFBW

Prijs btw incl.

€ 101,00PORSCHE DRIVER'S SELECTION

Paraplu, Heritage collectie WAP0500810PHKR

Prijs btw incl.

€ 92,00

132 Lederen sleutelhanger Porsche embleem, Heritage collectie WAP0500340PWSA

Prijs btw incl.

€ 30,00

Collector's Cup N° 2, Heritage collectie WAP0506010PHRT

Prijs btw incl.

€ 26,00

Sleutelhanger Brake Disc

Collector's Cup Espresso N° 2, Heritage collectie

WAP0503700PSAB

WAP0506020PHRT

Prijs btw incl.

Prijs btw incl.

€ 30,00

€ 20,00


133

SCHILDE

Turnhoutsebaan 234 2970 Schilde

PELT

Houtmolenstraat 26 3900 Pelt

www.club-exphair.be

BOOK ONLINE

OUD-TURNHOUT Steenweg op Turnhout 68 2360 Oud-turnhout

RETIE

Passtraat 7 2470 Retie

MOL

Turnhoutsebaan 15 2400 Mol


PORSCHE DRIVER'S SELECTION

RaceYourDreams Model Car Set, 911 GT3 Cup & 718 Cayman, GT4 CS – 1: 43

956 Winner LM 1982 – 1: 43

WAP0204600PGTX

Prijs btw incl.

Prijs btw incl.

134

€ 162,00

WAP0209560P0LM

€ 66,00

956 Winner LM 1982 – 1: 18 WAP0219560P0LM

Prijs btw incl.

€ 284,00

917 houten speelgoedauto WAP0407000PHZA

Prijs btw incl.

Waytoplay Race Track Porsche Leipzig WAP0400150NLRT

Prijs btw incl.

€ 76,00

€ 30,00


Weekender WAP0350150PHRT

Prijs btw incl.

€ 538,00


PORSCHE DRIVER'S SELECTION

RS 2.7 Kids Collection, Trainings jacket WAP960XXX0PRS2

Prijs btw incl.

€ 97,00

RS 2.7 Kids, Hoodie WAP961XXX0PRS2

Prijs btw incl.

€ 80,00

136

RS 2.7 Kids Collection, T-shirt WAP962XXX0PRS2

Prijs btw incl.

€ 36,00

RS 2.7 Kids, Pet WAP9600010PRS2

Prijs btw incl.

€ 26,00


Sommigen zien misschien een systeem voor druppelirrigatie. Wij zien dat er dankzij slimme technologieën 1.500 miljard m³ water per jaar bespaard zal worden. Onze cliënten profiteren nu al van ons advies over deze beleggingsopportuniteit. En u? Beleggen, dat is zien wat anderen niet zien. Deutsche Bank. De bank voor uw beleggingen.

137

deutschebank.be/verderzien Bron: www.unicef.fr/sites/default/files/userfiles/Eau.pdf Unicef, 2003 Deutsche Bank AG, Taunusanlage 12, 60325 Frankfurt am Main, Duitsland, HR Frankfurt am Main HRB nr. 30000. Deutsche Bank AG Bijkantoor Brussel, Marnixlaan 13-15, 1000 Brussel, België, RPR Brussel, BTW BE 0418.371.094, IBAN BE03 6102 0085 7284, IHK D-H0AV-L0HOD-14. V.U.: Olivier Delfosse


VOLGENDE PORSCHIST

138

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: Sven Hoyaux • Bergendreef 2a • 2970 Schilde •  0475/66 40 41 HOOFDREDACTIE - CONCEPT - REALISATIE: Sven Hoyaux • info@porschist.be REDACTEURS: Kathleen Van Bremdt, Alain De Jong, Paul Muys VORMGEVING: Patrick Cortois, patrick@porschist.be FOTOGRAFIE: Kathleen Van Bremdt, Sven Hoyaux, Francis Vermeulen (Coverfoto Porschist 69 Hans De Bauw) RECLAMEREGIE: Sven Hoyaux • info@porschist.be I DRUK: EVM print I WEBSITE: Taurus & Eagle ABONNEMENTEN: info@porschist.be •  0475/66 40 41 • E 50 voor 4 nummers • IBAN: BE86 733045795750 • BIC: KREDBEBB Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande toestemming van de uitgever overgenomen worden. De uitgever is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor aangeleverd advertentiemateriaal.A ONE, VERKRIJGBAAR IN STAAL, 18KT GOUD EN GEZET MET DIAMANT — ‘CHAMELEON’ RINGEN IN 18KT GOUD MET KERAMIEK - © BESCHERMD MODEL