Ghidul de credit auto

Page 1

Porsche Finance Group Romania Ghidul dumneavoastră de credit auto. Mobilitatea viitorului.

Ghid Credit Auto

1


Cuprins 1. Totul despre contractul dumneavoastră

1.1. Cum începe colaborarea cu Porsche Finance Group Romania

1.1.1. Înmatricularea mașinii

1.1.2. Asigurările auto

1.2. Ce trebuie să știți despre derularea contractului

1.2.1. Rambursarea ratei: - Modalităţile de plată - Plăţile anticipate - Notificările 1.2.2. Internet Banking 1.2.3. Alte situaţii care vă pot interesa: - Ieșirea din țară cu autovehiculul - Pierderea cheilor - Schimbarea datelor de identificare - Accident rutier 1.3. Ce trebuie să ştiţi despre închiderea contractului 1.3.1. Închiderea contractului la termen 1.3.2. Închiderea anticipată a contractului

1.3.3. Asigurarea CASCO

2. Cum ne puteți contacta

2

Ghid Credit Auto


Bine ați venit! Vă mulţumim pentru alegerea făcută! Ne bucurăm că aţi ales produsul nostru de credit auto pentru achiziţionarea noului dumneavoastră autovehicul. Pentru că ne dorim să avem o colaborare simplă şi eficientă, am creat pentru dumneavoastră acest ghid, în care am adunat informaţii utile legate de derularea contractului de credit. Scopul este acela de a vă oferi răspunsuri la cele mai frecvente întrebări pe care le-aţi putea avea pe perioada derulării contractului. Vă reamintim totodată principalele avantaje de care dispuneți în colaborarea cu noi: Exclusivitate

Angajament

Odată devenit clientul nostru, intraţi în programul de loialitate şi aveţi acces la oferte preferenţiale de asigurare şi finanţare.

Suntem disponibili prin multiple puncte de contact. Dumneavoastră alegeţi cum să comunicăm: prin call center, e-mail, solicitare pe website-ul companiei şi vă sunăm noi, prin serviciul Mesagerie din platforma Internet Banking sau direct la dealer.

Accesibilitate Aveţi multiple modalităţi de plată a ratelor, dumneavoastră alegeţi varianta care vi se potriveşte. Odată ce ați devenit clientul nostru, vă activăm gratuit un cont de utilizator pe platforma de Internet Banking pentru informaţii la zi privind situaţia conturilor dumneavoastră.

Promptitudine Răspundem prompt și soluționăm rapid solicitările dumneavoastră.

Vă stăm cu plăcere la dispoziție pentru orice detalii suplimentare și vă dorim călătorii plăcute cu noua dumneavoastră mașină! Echipa Porsche Finance Group Romania

Finanțator oficial al mărcilor:

Ghid Credit Auto

3


1.1 Cum ĂŽncepe colaborarea cu Porsche Finance Group Romania

4

Ghid Credit Auto


1.1.1. Înmatricularea autovehiculului În calitate de proprietar al maşinii, dumneavoastră vă revine responsabilitatea înmatriculării autovehiculului. Astfel, după livrarea maşinii, dealerul vă va contacta pentru eliberarea cărţii de identitate a vehiculului.

UTIL Vă rezumăm mai jos paşii ce trebuie urmaţi în vederea înmatriculării:

1

2

Declaraţi autovehiculul pe rolul dumneavoastră fiscal. Procedura presupune să mergeţi cu fişa de înmatriculare la Direcţia de Taxe şi Impozite de care aparţineţi pentru aplicarea vizei de luare în evidenţă a autovehiculului. În cazul în care legislaţia prevede achitarea unei taxe de poluare / timbru de mediu, acesta este momentul în care va trebui să o plătiţi.

3

4

Achitaţi toate taxele aferente înmatriculării (pentru certificat înmatriculare, plăcuţe număr şi pentru înmatriculare). Depuneţi dosarul cu toate actele la Serviciul Înmatriculări de pe raza judeţului în care aveţi domiciliul.

MAȘINI SECOND-HAND

SPECIAL

În cazul în care mașina dumneavoastră rulată nu a mai fost înmatriculată în România, respectiv a fost radiată, veți avea un pas suplimentar de efectuat anterior depunerii dosarului la Serviciul Înmatriculări - certificarea autenticității mașinii.

Aveţi domiciliul în Bucureşti sau Ilfov?

Certificarea se efectuează la Registrul Auto Român, în baza unei programări. La momentul prezentării autovehiculului la RAR pentru certificare, va trebui să aveţi în posesia dumneavoastră cartea de identitate a autovehiculului.

Colaboratorii noştri se pot ocupa de întregul proces de înmatriculare a maşinii dumneavoastră, în baza unei împuterniciri notariale (dacă sunteţi persoană fizică) sau a unei împuterniciri semnate şi ştampilate de reprezentanţii societăţii (dacă sunteţi persoană juridică). Veţi fi contactat de către aceştia ulterior livrării autovehiculului.

Ghid Credit Auto

5


IMPORTANT Nu uitaţi să ne transmiteţi cartea de identitate a maşinii (CIV), în original, imediat ce finalizaţi înmatricularea autovehiculului pe numele dumneavoastră. Acest document rămâne în posesia băncii până la finalizarea contractului de credit, iar ulterior vi se returnează.

1.1.2. Asigurările Auto

A. Asigurarea CASCO

Poliţa de asigurare CASCO este emisă de către Porsche Broker de Asigurare, la momentul finanţării maşinii (efectuarea plăţii autovehiculului către dealer) şi acoperă întreaga perioadă a creditului (poliţa multianuală). Poliţa va fi emisă la asigurătorul ales de dumneavoastră conform ofertei de finanţare. Care este suma asigurată? Indiferent dacă maşina este nouă sau rulată, pentru primul an de asigurare, suma asigurată este preţul de vânzare al maşinii, inclusiv TVA. Începând cu anul 2 de asigurare, suma asigurată scade, preţul de vânzare al maşinii fiind corectat cu grila de uzură a asigurătorului ales. 6

Ghid Credit Auto

Ce este prima anuală de asigurare? Prima anuală de asigurare este prețul pe care asiguratul îl plătește asigurătorului pentru un an de asigurare. Prima anuală de asigurare se calculează în funcție de mai mulți factori de risc, printre care: • Perioada de finanţare; • Preţul de vânzare al maşinii; • Marca şi tipul autovehiculului; • Vechimea autovehiculului.


Ce este franşiza?

B. Asigurarea RCA

Reprezintă parte din valoarea daunei, care este suportată de către asigurat, respectiv de către dumneavoastră. Găsiţi toate detaliile aferente franşizei pe poliţa dumneavoastră CASCO.

Asigurarea obligatorie de Răspundere Civilă Auto (RCA) trebuie încheiată pentru fiecare autovehicul înmatriculat în România.

UTIL Dacă ați ales alt asigurător CASCO decât Porsche Asigurări, este recomandat să încheiaţi poliţa de asigurare RCA la acelaşi asigurător la care s-a emis şi poliţa CASCO. În felul acesta, beneficiaţi de extinderea gratuită a valabilităţii CASCO în străinătate.

Ghid Credit Auto

7


1.2 Ce trebuie să știți despre derularea contractului

8

Ghid Credit Auto


1.2.1. Rambursarea ratei În funcție de serviciile contractate cu noi, aveți de achitat valori lunare către diverse companii din Porsche Finance Group Romania, respectiv: A. Modalitățile de plată 1. către Porsche Bank Romania SA veți achita: • rate lunare de credit. Rambursarea ratelor de credit se face prin alimentarea contului deschis pe numele dumneavoastră la Porsche Bank, conform graficului de rambursare emis de către noi după utilizarea creditului (plata maşinii către dealer).

2. către Porsche Asigurări/Uniqa/ Generali/Omniasig/Allianz Țiriac veți achita: • deconturile de primă CASCO, aferente contractelor de credit, în funcție de asiguratorul ales. 3. către Porsche Mobility SRL veți achita: • rate lunare de servicii de mobilitate (SERVICE, topSERVICE sau Mentenanță PRO), în cazul în care ați contractat un asemenea serviciu.

IMPORTANT Creditul se rambursează în aceeaşi monedă în care a fost acordat. În cazul în care aveţi un credit în valută (EUR), dar vă alimentaţi contul în lei deschis la Porsche Bank Romania, atunci la data scadenţei ratei se va efectua automat schimbul valutar în moneda creditului, la cursul Porsche Bank valabil în acea zi şi se va percepe suma aferentă ratei de credit.

IMPORTANT Vă rugăm să vă asiguraţi că nu depăşiţi scadenţa ratei. Data scadenţei este menţionată în graficul de rambursare, anexă la contractul de credit. La data respectivă, suma aferentă ratei de credit trebuie să se găsească în contul dumneavoastră curent deschis la Porsche Bank.

Ghid Credit Auto

9


B. Plăţile anticipate

IMPORTANT Nu uitați că puteți utiliza cardul Porsche Bank pentru achitarea ratelor de credit. Prezentaţi cardul în staţiile OMV Petrom sau la bancomatele multifuncţionale ale Raiffeisen Bank (prin scanarea codului de bare sau prin introducerea manuală a informaţiilor conţinute) pentru a vă alimenta contul asociat creditului. Nu uitați însă că acest card nu poate fi folosit pentru plata polițelor de asigurare CASCO și RCA. Acestea se achită direct în contul asigurătorului menționat pe decontul de primă. Toate aceste costuri pot fi achitate prin: • transfer bancar/ordin de plată (în lei); • numerar; • card; • online banking. Detalii complete despre modalitățile de plată, inclusiv conturile în care puteți face aceste plăți, găsiți în orice moment pe https://www.porschebank.ro/ro/relatiiclienti/modalitati-de-plata.

Conform contractului, aveţi opţiunea de a rambursa creditul în avans, integral sau parţial, cu acordul prealabil al băncii, acord ce este condiţionat de: • achitarea comisionului de plată anticipată, precum şi de • achitarea integrală a tuturor datoriilor restante, dacă există. Odată ce condiţiile de mai sus au fost îndeplinite, accesaţi www.porschebank.ro, secţiunea Relaţii Clienţi/ Formulare, descărcaţi şi completaţi Formularul de rambursare anticipată şi transmiteţi-l în original către noi. Odată ce primiţi confirmarea noastră, vă puteţi alimenta contul cu suma pe care doriţi să o rambursaţi în avans, plus comisionul de plată anticipată. C. Notificările În cazul neîndeplinirii obligaţiei de rambursare a ratelor de credit, a dobânzii şi/sau a altor costuri datorate, se vor emite notificări şi vor fi calculate dobânzi penalizatoare conform contractului.

IMPORTANT Sunteți asigurat CASCO la Porsche Asigurări? Atunci veți primi decontul de primă și prin e-mail. În plus, aveți opțiunea suplimentară de Direct Debit Porsche Bank, prin care faceți o singură plată pentru credit și asigurare.

10

Ghid Credit Auto


1.2.2. Internet Banking Vă punem la dispoziţie toate informaţiile legate de contractul dumneavoastră, sold și tranzacţii efectuate pe cont, precum şi servicii suplimentare rapide direct pe site-ul nostru. Tot ce aveţi de făcut este să accesați platforma de Internet Banking de pe site-ul www.porschebank.ro, în secţiunea Contul meu, pentru a avea acces non-stop la datele contractului dumneavoastră. Cu noua platfomă aveţi la dispoziţie o singură interfaţă de acces pentru ambele servicii - Extras electronic, respectiv modulul tranzacţional de Internet Banking PorscheBank@YOU. Modulul tranzacțional PorscheBank@YOU Doriţi acces deplin la conturile dumneavoastră de la Porsche Bank? Solicitaţi-ne activarea serviciului de Internet Banking, care vă permite pe lângă vizualizarea conturilor şi efectuarea de operaţiuni (plăţi, schimburi valutare, depozite, plăţi facturi catre entităţile Porsche Finance Group România etc.).

Serviciul este disponibil pe www.porschebank.ro în secțiunea Contul meu, sub numele de PorscheBank@You. Dumneavoastră decideţi cum doriţi să vă autentificaţi pe platformă: cu telefonul mobil, utilizând codul ce vi se transmite prin sms, sau cu un dispozitiv special ce generează coduri (token). În cazul codului trimis prin sms, serviciul este gratuit, în cazul token-ului veţi achita o garanţie pentru dispozitiv ce vi se returnează la final de contract. Accesaţi platforma de Internet Banking pentru a beneficia de comisioane reduse la toate tranzacţiile efectuate şi pentru a vă bucura de confortul accesului non-stop la datele conturilor dumneavoastră.

IMPORTANT Abonamentul la serviciul Internet Banking este gratuit pentru persoane fizice, persoanele juridice achitând un cost lunar menţionat în Lista de Taxe şi Comisioane disponibilă pe site-ul nostru, www.porschebank.ro.

Ghid Credit Auto

11


Extras Electronic La acordarea creditului v-a fost deschis un cont bancar în LEI şi, după caz, unul în valuta creditului. Întrucât rambursările efectuate se fac prin contul dumneavoastră curent, este important să cunoaşteţi situaţia acestuia. În acest sens, vă punem la dispoziţie serviciul gratuit “Extras Electronic”, prin care vă veţi putea consulta situaţia contului în timp real. Serviciul este accesibil din pagina www.porschebank.ro, cu clic pe opțiunea Internet Banking. La acordarea creditului vi se deschide automat un cont pentru această versiune de Internet Banking, utilizând adresa dumneavoastră de e-mail şi numărul dumneavoastră de telefon mobil: - Username: adresa dumneavoastră de e-mail - Parola: conform SMS transmis la acordarea creditului 12

Ghid Credit Auto

IMPORTANT În cazul în care nu aţi primit un SMS de înregistrare, vă rugăm contactaţi-ne în vederea activării serviciului la telefon 021.208.26.00.


Avantajele Internet Banking tranzacțional Îți poți

ALIMENTA CONTUL ÎN LEI cu un card emis de orice altă bancă

Ai posibilitatea de logare în aplicație dar și de autorizare tranzacții prin SMS, alături de

CLASICUL TOKEN

Urmezi pașii descriși în aplicația de Internet Banking pentru transferul online de pe cardul VISA sau Mastercard.

curente, depozitelor sau creditelor în derulare

MESAGERIE INTERNÁ Poți adresa diverse întrebări Băncii și poți atașa documente

Poți realiza operațiunile dorite pentru toate companiile tale cu un singur login.

LOGIN

Poți vizualiza în detaliu

SITUATIA , CONTURILOR

LOGIN MULTICLIENT

GRATUIT! Constitui și desființezi depozite!

Ai opțiunea efectuării de

PLÁTI , CONDITIONATE , din finanțări în derulare

(Banca este cea care finalizează tranzacția dacă există anumite condiții anterioare de îndeplinit)

NEGOCIEZI CURSUL DE SCHIMB VALUTAR (pentru valori de minimum 10.000 EUR sau echivalent)

AI PARTE DE INFORMATII , ÎN TIMP REAL!

Ghid Credit Auto

13


1.2.3. Alte situații care vă pot interesa A. Ieșirea din țară cu autovehiculul

SPECIAL IMPORTANT Trebuie să vă asiguraţi că asigurarea Carte Verde este valabilă în ţara în care veţi călători (indicativul ţării de destinaţie nu este bifat pe poliţa Carte Verde).

• Dacă poliţa RCA/Carte Verde nu este valabilă în ţara de destinaţie, adresaţivă asigurătorului din poliţa CASCO pentru emiterea unei poliţe Carte Verde valabilă şi în acea ţară. • Dacă poliţa Carte Verde este valabilă în ţara de destinaţie şi este emisă la acelaşi asigurător cu cea CASCO, atunci aveţi automat şi extinderea CASCO valabilă. Dacă aveţi asigurător CASCO diferit de asigurătorul RCA/ Carte Verde, contactaţi asigurătorul CASCO pentru extinderea valabilităţii poliţei CASCO în afara ţării. 14

Ghid Credit Auto

În cazul în care polița a fost intermediată prin Porsche Broker și ați ales ca asigurator Porsche Asigurări, Uniqa sau Omniasig, beneficiaţi de extindere CASCO în toată Europa geografică, indiferent de asigurătorul la care aveţi RCA.

B. Pierderea cheilor În cazul pierderii cheilor, trebuie să vă prezentaţi de urgenţă la asigurător pentru a declara pierderea sau furtul.

IMPORTANT În cazul în care pierderea sau furtul unei chei nu se declară, iar autovehiculul dispare, asigurătorul nu despăgubeşte furtul sau o daună provocată ca urmare a furtului sau după furt.


C. Schimbarea datelor dumneavoastră de contact În cazul în care intervine orice fel de modificare în datele dumneavoastră de identificare sau de contact, vă rugăm să transmiteţi o scurtă informare la adresa de e-mail office@porschebank.ro şi noi vă vom contacta pentru finalizarea acestor modificări.

D. Accident rutier Pași de urmat în cazul unui accident:

1 2

3

Completați formularul de Constatare Amiabilă sau întocmiți un proces verbal la Poliție. Cu formularul de Constatare Amiabilă sau procesul verbal de la Poliție, împreună cu polița CASCO, mergeţi la asigurător, unde vi se va deschide un dosar de daună. Contactaţi un service autorizat din reţea pentru a programa maşina la reparaţii.

Ghid Credit Auto

15


Constatarea amiabilă Începând cu data de 1 iulie 2009, pe piaţa asigurărilor auto a intrat în vigoare o nouă procedură, care simplifică procesul de avizare a avariilor uşoare. Descriem în cele ce urmează paşii de urmat. Pasul 1: Completați și semnați formularul de constatare amiabilă, împreună cu celălalt șofer implicat în accident. În acest document, conducătorii vehiculelor respective consemnează circumstanțele producerii evenimentului, datele de identificare ale vehiculelor implicate în accident, datele din polițele de asigurare RCA, precum și pe cele personale. Pasul 2: Odată ce acest formular a fost completat corect, iată ce trebuie să faceți: • În cazul în care aveți drept asigurător Porsche Asigurări: ne anunțați la telefon sau printr-un e-mail despre accident, iar formularul îl veți înmâna inspectorului de daune cu care vă veți întâlni. • În cazul în care ați ales alt asigurător: anunțați asigurătorul la care aveți polița CASCO. Pasul 3: Asigurătorul va analiza vinovăția șoferilor implicați în accident, pe baza informațiilor din formular.

16

Ghid Credit Auto

Procedura se aplică numai în situațiile în care următoarele condiții sunt îndeplinite concomitent: •S -a produs un accident rutier soldat doar cu pagube materiale (fără vătămări corporale). • Î n accident sunt implicate maxim 2 vehicule, care dețin asigurare RCA valabilă la data producerii evenimentului. • Accidentul are loc pe teritoriul României. •N u a fost comisă o infracțiune prevăzută de Codul Rutier (conducere sub influența alcoolului, fără inspecție tehnică periodică la zi, autovehicul neînmatriculat sau cu numere false etc.). Important de știut este faptul că procedura este opțională și nu obligatorie, fiind în fapt o alternativă la varianta tradițională de mers la Poliție.


Ghid Credit Auto

17


Daună totală Un eveniment soldat cu avarierea autovehiculului este declarat daună totală atunci când valoarea devizului de reparaţii este mai mare decât suma asigurată minus valoarea epavei. Paşi de urmat până la închiderea contractului de credit:

1

2

3

Deschiderea dosarului de daună Vă veţi prezenta la asigurător pentru efectuarea constatării şi deschiderea dosarului de daună. Întocmirea devizului de reparaţii Service-ul în care a fost adus autovehiculul întocmeşte devizul de reparaţii şi îl transmite către asigurător. Calculul închiderii dosarului de daună Pe baza devizului de reparaţii, asigurătorul închide dosarul de daună şi comunică rezoluţia de daună totală către Porsche Bank Romania.

4

5

Plata despăgubirii Asigurătorul plăteşte valoarea despăgubirii în contul Porsche Bank Romania. Închiderea contractului de credit Valoarea despăgubirii încasată de la asigurător este alocată de către Porsche Bank Romania pentru acoperirea valorii capitalului rămas de plată pentru maşina avariată.

În măsura în care valoarea despăgubirii încasate de la asigurător depăşeşte sumele datorate menţionate mai sus, diferenţa va fi virată în contul dumneavoastră. În caz contrar, dumneavoastră suportaţi diferenţa. 18

Ghid Credit Auto


1.3 Ce trebuie să știți despre închiderea contractului

Ghid Credit Auto

19


1.3.1. Închiderea contractului la termen După achitarea ultimei rate scadente de credit, contractul dumneavoastră se închide în mod automat. Prin intermediul dealerului de la care aţi achiziţionat autovehiculul, vă vom transmite următoarele documente:

20

Ghid Credit Auto

• Cartea de Identitate (CIV) a maşinii; • Adresa oficială prin care confirmăm finalizarea contractului; • Formularul pe care trebuie să-l completaţi pentru închiderea conturilor dumneavoastră la Porsche Bank Romania.


1.3.2. Închiderea anticipată a contractului Închiderea contractului înainte de termen implică rambursarea integrală a creditului în avans. Paşii necesari sunt descrişi mai sus, la punctul 1.2.1. Rambursarea ratei, subpunctul B. Plățile anticipate.

1.3.3. Asigurarea CASCO

Data expirării contractului de credit poate să fie diferită de data expirării poliţei CASCO. Data de expirare CASCO o regăsiţi înscrisă în poliţa de asigurare. În cazul închiderii contractului de credit înainte de termen, poliţa CASCO rămâne valabilă doar până la data de expirare a ultimei rate CASCO achitate în contul asigurătorului.

UTIL În cazul în care sunteți asigurat CASCO prin Porsche Asigurări, puteți opta pentru păstrarea poliței, înlocuirea ei cu o poliță anuală Porsche Asigurări sau rezilierea ei în baza unei cereri semnate.

Ghid Credit Auto

21


2. Cum ne puteți contacta

22

Ghid Credit Auto


Departamentul Relații Clienți: office@porschebank.ro

+40 21 208 26 00

www.porschebank.ro prin serviciul „Call me back“ Sediu: Biroul Relații Clienți

Bd. Pipera Nr 2, Voluntari, Ilfov

Luni- Vineri 09:00 - 18:00

Internet Banking - prin serviciul Mesagerie - ne puteți scrie un e-mail direct de pe contul dumneavoastră. Instrumentul este disponibil în toate versiunile:

- Extras electronic

- PORSCHEBANK@YOU

Ghid Credit Auto

23


Voluntari, Bd-ul Pipera nr. 2 Tel: +40 21 2082600 Fax: +40 21 2082605 E-mail: office@porschebank.ro www.porschebank.ro www.managementdeflote.ro *Informaţiile din această broşură sunt valabile în momentul actualizării: decembrie 2020.

Member of Porsche Bank Group

24

Ghid Credit Auto