__MAIN_TEXT__

Page 6

6

Keskitietä kulkemalla KOHTI HYVÄÄ OLOA Pauliina Mehtälä on juuri se kaupantäti, joka osaa neuvoa hyllyjen välissä asiakasta ravintoarvot edellä. Hän on ravintovalmentaja ja psyykkinen valmentaja. Mehtälän yritys, Ravintoneuvonta Comet, tekee töitä paremman olon puolesta, eikä mitään vastaan.

TEKSTI: ELINA WALLIN, KUVA: ALEKSI RIMPILÄINEN

H

aastattelu on sovittu aamukahviaikaan. Istumme kahvilassa, jonka tunnelma on rauhallinen. Silti Pauliina Mehtälä muistuttaa hetkeen keskittymisen tärkeydestä, vaikka hälinästä ei tarvitsekaan nyt häiriintyä. – Omat työpäiväni alkavat sillä, että autossa matkalla töihin, suljen radion ja hengittelen vain. Se on itselleni eräänlainen siirtymäriitti, hän kertoo.

Elä hetkessä, varsinkin nyt Tässä hetkessä arki saattaa olla erilaista kuin ennen. Pitää miettiä minne voi mennä, onko maskit ja käsidesit mukana, keitä muita kohteessa on, onko ruoka valmiina, mihin aikaan lasten harrastukset tänään ovatkaan, kuka hakee, kuka vie ja niin poispäin. Arki voi olla kovin hektistä ja ajattelemista vaativaa. – Itse olen opetellut tosissani ajattelemaan hetkessä elämistä. Sillä me emme voi jäädä menneeseen emmekä siirtyä tulevaisuuteen. Se auttaa paljon jaksamiseen. Aika kliseistä, mutta totta. Pauliina Mehtälä kehottaa pyrkimään pois ehdottomuuksista. Keskitiellä kulkeminen ravinnon ja psyyken suhteen antaa parhaimman tuloksen. Miten se sitten tehdään, siitä myöhemmin lisää.

Kokista ruokakauppaan ja valmentajaksi Pauliina Mehtälä on miehensä kanssa kotoisin Raahesta, mutta ovat asuneet Porissa jo pitkään. Nuorena Mehtälä tiesi haluavansa kokiksi. – Jotenkin olen osannut jo nuoresta saakka kuunnella sisäistä ääntäni ja vieläpä luottanut tähän intuitioon. Niinpä halusin, pääsin ja menin kokkikouluun. Silloin oli vielä eriytetty suurtalous- ja ravintolakokkien linjat. Suoritin molemmat. Nykyään nämä on yhdistetty ruokapalvelujen ammattitutkinnoksi, josta

voi sitten valita haluamansa suunnan suurtalous- tai ravintola-alalle. Mehtälä on ollut ruokakaupassa töissä nyt yli kymmenen vuotta. Jossain vaiheessa alkoi kiinnostaa ravitsemusasiat enemmän. – Suoritin avoimessa yliopistossa ensin ravitsemustieteiden perusopintoja 25 opintopistettä. Sitten syvennyin lisää ravintopuoleen ja suoritin ravintovalmentajan ja psyykkisen valmentajan koulutukset. Ohimennen käy ilmi, että Mehtälä on opiskellut myös 25 opintopistettä liikuntatieteitä. Tiedonjano on selvästi kyltymätön. – Todellakin. Paljon on kaikkea, mitä haluaisin opiskella vielä lisää.

Ruokavalinnat tehdään kotona Tällä hetkellä Mehtälä yhdistää yrittäjyyteen työnsä ruokakaupassa. – Olen sitä mieltä, että tämän suuntainen tapa saattaa kasvaa lähitulevaisuudessa. Mielestäni kaikki asiakasta myöden voittaa, kun kaupasta löytyy ihminen, jonka avulla on mahdollista tehdä arjen parempia ruokavalintoja. – Olen muutenkin sen koulukunnan edustaja, että mielestäni kaikkien on mahdollista tulotasosta riippumatta tehdä terveellisiä valintoja kaupassa. Toki tiedän sen, että se vaatii aikaa, kun kaikkien purkkien ravintoselosteisiin perehtyy. Juuri sitä varten on asiaan perehtyneitä, kuten minä ravintovalmentajana. – Arjen ruokavalinnat tulisikin tehdä nimenomaan ruokakaupassa eikä jääkaapin ääressä. Ensi vuodeksi Mehtälä suunnittelee palvelua, jossa on mahdollista tehdä asiakkaan kanssa ostoskierroksia ja auttaa parempien tuotteiden valinnoissa. Vaikka Mehtälä on keskilinjan kannattaja, on hänellä tällä hetkellä ruokavaliokokeilu meneillään.

– Olen 3 kuukauden ajan nyt ilman lehmänmaitotuotteita sekä viljoja kotimaista kauraa lukuun ottamatta. Lisäksi ruokavaliosta puuttuu joitain hedelmiä, kuten paljon sokeria sisältävä banaani. – Vaikka kokeilu on vasta alussa, opin kantapään kautta nyt tutkimaan tiettyjä ruoka-aineita ja siten tiedän myös, miten hankalaa välillä on löytää oikeanlaista tuotetta kauppareissulla. – Oma testaukseni liittyy nyt ihon hyvinvoinnin parantamiseen sekä vatsan ja suoliston toiminnan kohentamiseen.

Energisyyttä ravinnosta Asiakkaiden tarpeet ovat aina yksilölliset, mutta usein ne liittyvät Mehtälän mukaan joko energisyyteen, painonhallintaan tai hyvän olon metsästämiseen ruokavalion avulla. – Ravintovalmennus sisältää myös psyykkisen valmennuksen osa-alueita, kuten stressin käsittelyä, kun taas psyykkisessä valmennuksessa mennään mielen puolelle. – Tällöin ei tarvita mitään ”ongelmaa” jota lähdetään purkamaan. Psyykkisessä valmennuksessa voidaan vahvistaa ja haastaa omaa ajattelua tai antaa uusia näkökulmia. Siinä myös usein riittää kerran tai kahden käynti. Pauliina Mehtälä käyttää termiä ravintopolku, puhuessaan jokaiselle itselleen sopivasta ravinnosta ja sen valitsemisesta. – Pyrin avartamaan ruokanäkemyksiä ja vahvistamaan satokausiajattelua. Lopuksi Mehtälä summaa jokaiselle sopivan ajatuksen: – Jos viikkosyömisessä 80 prosenttia on kunnossa, loput 20 prosenttia voi heittää, kunhan sen tekee tasaisesti eikä yhtenä päivänä ahmimalla. Tällä ajatuksella on hyvä mennä kohti joulua.

Profile for Porin Yrittäjät

PYRY 5/2020  

Porin Yrittäjien jäsenlehti 5/2020

PYRY 5/2020  

Porin Yrittäjien jäsenlehti 5/2020

Advertisement