__MAIN_TEXT__

Page 24

24

PORILAISTA MURKINAA suomalaisille murreille NEUfrau Oy on valmistanut koiranruokaa jo 15 vuoden ajan. Tuotantotilat ja toimisto sijaitsevat Reikossa. Tuotanto on ollut tasaisessa kasvussa, ja tällä hetkellä koiranruokaa tehdään reilut 400 000 kiloa vuodessa. Liikevaihto on noin 1,2 miljoonaa euroa. Lukuja voi pitää kunnioitettavina, sillä väki keskittyy tekemiseen eikä juurikaan markkinoi itseään.

TEKSTI: JORMA VESTERHOLM, KUVA: ALEKSI RIMPILÄINEN

N

EUfrau Oy:ssä työskentelee 13 henkeä ja toimintaa johtaa Tytti Takanen. Kokoaikaisia heistä on seitsemän, muut ovat osa-aikaisia työntekijöitä sekä opiskelijoita. Yritystä voi pitää edelleen vahvasti perheyrityksenä, sillä Tytin ohella hommia paiskivat hänen miehensä, siskonsa ja poikansa Roni. Firma on perustettu vuonna 2005, mutta sen juuret työntyvät 1970-luvun puoliväliin. Tytin isä Ilmari, nykyään Ilu Virtanen, oli hankkinut koiravartiointiluvan. Sattuman johdosta hänen ja erään hänen ystävänsä tie vei Mäntyluodon satamaan. Vartiointihommia tarjottiin, sopimus syntyi, ja työt alkoivat välittömästi. Koti löytyi Reikosta. Samaan aikaan Ilu perusti kennelin, joka tunnetaan nimellä Kennel Reikon. Siellä kasvatettiin saksanpaimenkoiria, joille annettiin saksankielisiä nimiä. Ilu alkoi kehitellä myös koiranruokia, joita ihmiset kävivät ostamassa. Usein kysyttiin sitä uutta tuotetta (uusi on saksaksi neu), ja kun yhtiötä alkoi johtaa rouva Takanen (rouva on saksaksi frau), syntyi firman nimi kuin itsestään.

Kaupanalalta koukaten koiranruokayrittäjäksi Tytti Takanen kasvoi ns. koiramaailmassa. Nuorempana hän vannoi itselleen, ettei ottaisi ikinä koiraa, eikä työskentelisi missään, mikä liittyisi koiriin. Vaan toisin kävi. Kun hän opiskeli ja halusi vähän käyttörahaa, oli helpoin tapa tehdä töitä silloin tällöin vanhempien luona. Valmistuttuaan Tytti suuntasi Musan Ekamarkettiin kysymään töitä. Niitä löytyi, ja kaupan alalla kului 13 vuotta. Niistä kaksi viimeistä oli rankkoja, sillä työ kaupassa vaati veronsa, ja samalla Tytti hoiti NEUfraun askareita. Vuonna 2007 syksyllä Tytti jäi kokoaikaisesti yrittäjäksi. Tuolloin työntekijöitä oli vain kaksi, ja silloin kaikki tekivät kaikkea.

Toimintaperiaate ja toistuva kiertolenkki toiminnan perustana Kotimaisuus, terveellisyys, laatu ja tuotekehittely – siinä niitä avainasioita, joihin yhtiö perustaa tekemisensä. Ilun oli ollut aikoinaan helppo saada raakaaineita, kun Porissa oli Satakunnan Osuusteurastamo. Sieltä haettiin ”lämmintä läskiä”. Nykyään raaka-aineita hankitaan muun muassa Naantalista, Loimaalta ja Säkylästä. Lihat tulevat pääsääntöisesti Atrialta, Nurmosta ja Kauhajoelta. Tästä valkenee myös firman tuotantoreitti. – Neljän viikon välein auto lähtee liikkeelle

NEUfraun pihamaalta. Valmista koiranruokaa viedään liikkeisiin Turkuun ja matkanvarrella myös muun muassa Luvialle, Raumalle, Laitilaan ja Mynämäelle. Yksityishenkilöt hakevat koiranruokaa esimerkiksi Liedon ja Loimaan jakelupaikoilta. Takaisin Poriin tullaan toista reittiä, jolloin tuotteita jätetään muun muassa Harjavaltaan, Nakkilaan ja Ulvilaan. Niitä käydään ostamassa paljon myös itse toimitiloista Reikosta, Tytti kertoo yhtiön toimintatavoista. Tuotteita kuljetetaan rahtina myymälöihin ympäri Suomea. Yksityiset henkilöt saavat koiranruokaa muun muassa Matkahuollon ja Postin välityksellä. Nykyään kaikki yksityistilaukset tehdään verkkokaupassa firman nettisivujen kautta.

Monipuolinen tuotevalikoima Kaikki yhtiön tuotteet ovat tuorepakasteita. Niitä on tarjolla niin kypsiä kuin raakojakin. Kypsissä tuotteissa käytetään muun muassa lihaa, kanaa ja kalaa, jota saadaan KalaValtaselta. Mukaan tukee myös riisiä, perunaa tai tattaria sekä mausteita. Ainesosat sekoitetaan, jauhetaan, annostellaan, keitetään kypsiksi, jäähdytetään ja pakastetaan. Raakaa lihaa puolestaan käytetään karppituotteissa. Ne sisältävät vain vähän hiilihydraatteja. Mukaan lisätään esimerkiksi mustapippuria, joka on hyväksi koiran aineenvaihdunnalle sekä paprikaa, joka puolestaan auttaa niveliä pysymään hyvässä kunnossa. Muita raaka-aineita voivat olla Rasilaisen hapankaali ja kauraleseet. Lisäksi kaikki karppituotteet sisältävät maitohappobakteereja. Valmis pakasteruoka tuleekin sulattaa rauhassa ja hitaasti, jolloin maitohappobakteerit säilyvät. Ruoan tulee antaa fermentoitua, ja se tarjoillaan huoneenlämpöisenä. – Karppiruoka soveltuu hyvin pennuille, vanhoille koirille ja koirille, joilla on erilaisia vaivoja. Olen saanut upeaa palautetta, että karppiruokaamme on käytetty viimeisenä keinona, ja joskus tämä on tuonut rakkaalle lemmikille lisää elinaikaa. Kaikkien koirien kannattaisi syödä tätä pari kertaa viikossa. Monipuolinen ruokailu on ihmisten tapaan hyväksi myös koirille. Toisaalta kannattaa huomioida koirien yksilölliset tarpeet. Jokin koira kaipaa rasvaisempaa ruokaa, toinen taas vähärasvaisempaa. Siksi meillä on tarjolla yli 20 erilaista vaihtoehtoa, Tytti Takanen valottaa. NEUfrau on ollut jo vuoden mukana Pyhäjärviinstituutin Tanakka- hankkeessa. Pyhäjärvestä ja Köyliöjärvestä puhdistuskalastetaan muun muassa

särkiä viileän veden aikaan. Tämän tyyppisiä, pieniä järvikaloja yhtiön on tarkoitus hyödyntää tulevaisuudessa entistä enemmän. Toisinaan koiranruoissa käytetään myös lampaanlihaa sekä Vuorenmaan hevosenlihaa.

Tulevaisuuteen on kova halu satsata Tytti Takanen on huomannut kaupan kasvaessa kaipaavansa lisäapua. Tarvetta olisi lisäkäsille, jotka huolehtisivat esimerkiksi markkinoinnista ja myynnistä. Markkinoinnin Tytti paljastaa olevan lapsenkengissä. Vieläkin voi käydä niin, että aivan lähistöllä asuva henkilö tulee ostoksille Reikkoon ensimmäistä kertaa ja sanoo olleensa täysin tietämätön yhtiön olemassaolosta. Jonkinlaista lisänäkyvyyttä on kuitenkin tullut. – Koiraihmisissä on yllättävän paljon myös hevosihmisiä. Niinpä olemmekin aloittaneet mielenkiintoisen palvelun. Meiltä voi tilata sekä koiranruokaa että hevosen rehua Porin raviradalle aina, kun siellä järjestetään ravit. Valmiiksi maksetut tuotteet voi noutaa sieltä. Työntekijöillämme itselläänkin on yli 20 hevosta. Heidän aloitteestaan olemme ryhtyneet välittämään hevosen rehua asiakkaille muutenkin, Tytti Takanen iloitsee yhtiönsä kehityksestä. Myös Tytillä on kaksi hevosta sekä kaksi koiraa. Koirien hoito on jäänyt aviomiehen harteille, sillä työn ja hevosharrastuksen lisäksi Tytti käy crossfitissä. NEUfraun ohella hän haluaa kehittää myös itseään. Hän on alkanut suorittaa Yrittäjän Oppimispolku -opintoja ja on mukana myös Seppo Hoffrenin toimitusjohtajakoulutuksessa. – Yhtiön toimitilojen laajentaminenkin on ollut mielessä jo jonkin aikaa. Kohta 70-vuotias isäni Ilu ja äitini Irene ovat edelleen taustavoimina mukana, itse asiassa isä kasvattaa yhä muutaman pentueen vuosittain. NEUfraun tilat sijaitsevat Tytin lapsuudenkodin pihapiirissä, itse asiassa vanhassa navettarakennuksessa. – Haaveissa olisi ollut ensisijaisesti tehdä uudet tilat omalle pellolle, joka sijaitseen tontilla, mutta kaupunki ei ollut kovin innostunut tästä ehdotuksesta. Koska se ei onnistunut, voisi olla tuollaiset 1500 neliötä tuotantotiloja löytyä Porista, Ulvilasta tai miksi ei vaikka Eurajoelta, Tytti heittää haaveitaan ilmoille. Pääpaikka tulee kuitenkin varmasti pysymään Reikossa. Siitä koirat tykkää. Sekä asiakkaat, että työntekijät.

Profile for Porin Yrittäjät

PYRY 5/2020  

Porin Yrittäjien jäsenlehti 5/2020

PYRY 5/2020  

Porin Yrittäjien jäsenlehti 5/2020

Advertisement