Page 20

20

TULOSTA

kunnon työkaluilla Kun yrityksessä yhdistyvät pitkät perinteet, harkittu muutos, nykyhetken hallinta ja tulevaisuuden suunnittelu, syntyy toimiva konsepti. Tästä hyvänä esimerkkinä on Porin Konttorikone Oy. On ollut pian jo 70 vuotta.

TEKSTI: JORMA VESTERHOLM, KUVA: ALEKSI RIMPILÄINEN

Y

rityksen perusti vuonna 1950 Paavo Kähkönen yhdessä vaimonsa kanssa. Myöhemmin mukaan tulivat pariskunnan poika, tytär ja vävy. 1970-luvulla tapahtui ensimmäinen omistajanvaihdos, kun ruoriin tarttui Hannu Sarkkinen. Seuraavaksi vetovastuun otti pariskunta Timo ja Outi Mykrä. Viimeisin vaihdos nähtiin reilu vuosi sitten, kun toimitusjohtajana aloitti pitkään alalla toiminut Mika Castrén.

Tiimi ja kokonaisuudet toimivat Mikan ensimmäinen vuosi on sujunut mainiosti. Tässä tärkein tekijä on ollut asiansa osaava tiimi. Yrityksen asioita hoitaa Mikan ohella 11 henkilöä. Suurin osa heistä on ollut yhtiön palkkalistoilla kaksi, toiset jo jopa kolme vuosikymmentä. Mukana on myös juuri remmiin astunut myyjä, joka keskittyy lähinnä kalusteisiin. – Tässä tiimissä homma sujuu. Kaikki ovat valmiita ottamaan vastaan uusia haasteita, seuraavat teknologian kehittymistä ja itsekouluttautuvat innokkaasti. Kaikki ymmärtävät, että uudet ratkaisut ovat yhtiön mahdollisuus, Mika Castrén hehkuttaa. Kaikkiaan toiminta voidaan jakaa kolmeen lähes yhtä suureen kokonaisuuteen. Näitä ovat huolto ja asennus, it- ja laiteratkaisujen myynti sekä ergonomia ja tarvikkeet. Itse tarjonta etsii vertaistaan. Tarjolla on kaikkea serveteistä, kahviautomaateista ja perinteisistä toimistotarvikkeista aina suunnitteluun, laitteisiin, kalusteisiin, asennukseen ja huoltoon asti.

Asiakas on kumppani Yksi Porin Konttorikoneen perusajatus on, että asiakkaan sijaan puhutaan kumppaneista. Tämä saa aikaan sen, että yrityksestä tulee osa kumppanin toimivaa arkea. Onnistuessaan tämä saa aikaan vastaavanlaisen tunteen myös vastakkaiseen suuntaan. Tätä periaatetta sovelletaan oli kyseessä sitten yhden henkilön yritys tai suurempi toimistokokonaisuus.

Sopivan ratkaisun jälkeen keskitytään toimivuuden takaamiseen. Tämä saavutetaan hyvällä huollolla. Ongelmatilanteisiin pyritään vastaamaan mahdollisimman nopeasti. Tätä edesauttaa laitteiden etäseuranta. Lisäksi huoltoja tehdään tasaisin väliajoin muutenkin. Näiden ohella toiminta-alueella eli Satakunnassa on käytössä kiertävä huoltopalvelu. Se toimii tiettyinä päivinä tietyillä alueilla: tänään Pohjois-Satakunnassa, huomenna Etelä-Satakunnassa. Näin saadaan toimintaan selkeyttä, jatkuvuutta ja toimintavarmuutta, mikä kasvattaa luottamusta kumppaneiden keskuudessa. Mukana tulevat myös säästöt, kun toimitukset, asennukset ja huollot voidaan toteuttaa isompana kokonaisuutena. Verkkokauppa on kasvava osa-alue, mutta Porin Konttorikoneessa vannotaan edelleen kasvotusten tapahtuvaan palveluun. Oikeat tarvikkeet ja laitteet löydetään sekä parhaat ergonomiset ratkaisut saadaan aikaan, kun kaupat tehdään paikan päällä. Tämän jälkeen tuttujen tuotteiden tilaaminen verkossa on toki näppärä tapa. Mikan mukaan myyminen ei ole aikojen kuluessa muuttunut miksikään. Myyjän ja kumppanin välille tulee rakentaa oikeilla ratkaisuilla luottamus, joka kantaa pitkään. Näin Porin konttorikonekin on säilyttänyt asiakkaitaan jo vuosikymmeniä - ja saanut myös uusia kumppaneita. – Oman lisänsä tuovat toimivat maaorganisaatiot. Kun tavarat, laitteet ja varaosat ovat nopeasti saatavilla, hoituvat hommatkin paremmin. Meidän ja maaorganisaatoiden välinen yhteistyö on aina toiminut hyvin. Kun lisäksi siis logistiikka sekä huoltovarmuus ja -tukikin ovat hyvällä tasolla, tästä on suoraa hyötyä tietysti myös itse kumppanille, Mika valottaa.

Yhteistyötä ja omaa kehittämistä Porin Konttorikone Oy on osa pohjoismaista Nordic Office -kokonaisuutta sekä osakkaana jo 1990-luvun alkupuolelta suomalaisessa Euro

Toimistotukut Oy:ssä. Tämä on neuvotteluvaltti valmistajien suuntaan, sillä näin pystytään tekemään isoja tilauksia. Tämä laskee yksikköhintaa sekä kuljetuskustannuksia ja tuo suoraa taloudellista hyötyä kumppaneille eli asiakkaille. Euro Toimistotukkuun kuuluu kolmentoista kotimaisen yrityksen lisäksi myös yksi virolainen yritys. Kuluvan vuoden alusta on tehty merkittävää yhteistyötä Modeon kanssa. Kyseessä on yritys, joka on keskittynyt toimistojen sisustukseen ja kalusteisiin. Tavoitteena on luoda iloa ja sielua tiloihin. Modeo tarjoaa yksilölliset ratkaisut, jotka heijastavat kunkin asiakkaan personallisuutta ja arvoja. Helsingin lisäksi Modeolla on useita alueellisia toimialueita, nyt siis myös Satakunnassa yhdessä juuri Porin Konttorikoneen kanssa. – Kilpailu alalla on melkoista, joten yhteistyö eri toimijoiden välillä on elintärkeää. Kun tähän liitetään oman edistämisen kehittäminen niin hyvää tulee, Mika Castrén perustelee. – Toimipisteessämme Musan Tommilantiellä on juuri saatu valmiiksi myös mittava laajennus, jolla on parannettu ja lisätty tiloja. Siinä konkreettinen esimerkki asioiden edistämisestä. Yhtenä osana yhteistyöstä Mika kertoo myös taloudellisesta tuesta, jota annetaan urheiluseuroille ja yhdistyksille. – Tuemme esimerkiksi pelastushelikopteri Aslakin toimintaa. Eräs huoltomiehistämme oli kuukauden päivät sitten patikoimassa Lapissa. Matkaa oli takana 50 kilometriä, kun nilkka murtui. Seuraavalle taukopaikalle matkaa oli puolestaan melkein 20 kilometriä. Ei muuta kuin apua paikalle pyytämään. Pelastushelikopteri hoiti homman, ja apu löytyi, Porin Konttorikoneen toimitusjohtaja Mika Castrén kertoo huojentuneena. Niinhän se on. Kyllä niitä kumppaneita tarvitaan.

Profile for Porin Yrittäjät

PYRY 4/2019  

Porin yrittäjien jäsenlehti 4/2019

PYRY 4/2019  

Porin yrittäjien jäsenlehti 4/2019

Advertisement