__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 6

J U H L I VA P Y RY L Ä I N E N

Äidin ja tyttären

YHTEINEN SÄVEL Lähes 30 työvuotta yhdessä on pitkä pätkä kenelle tahansa. Kun kyseessä on äiti ja tytär, suoritus on vähintään hatun noston arvoinen. Pirkko ja Susanna Sävel juhlivat tänä vuonna 20-vuotiasta Ravintola Merimestaa. Sitä ennen he työskentelivät yhdessä Yyterin golfravintolassa. Vaikka vuosia on kertynyt, yhteinen hiili ei ole sammunut missään vaiheessa.

Teksti Elina Wallin Kuva Aleksi Rimpiläinen

– TÄNNEHÄN ME PÄÄDYIMME osittain sattuman sanelemana, Pirkko aloittaa. – Meillä oli silloin täysi tohina golfravintolassa. Siellä tapasi käydä eräs kaupungin työntekijä, joka yllytti katsomaan tätä paikkaa Reposaaressa. EUrahallahan tämä rakennus tänne aikanaan rakennettiin ja edellytyksenä oli, että tähän avataan kalaravintola. Viime metreillä tänne tulossa ollut yrittäjä veti jarrut päälle. Susanna Sävel muistelee, että paikkaa käytiin katsomassa toisenkin kerran. Elettiin kevättä 2001. – Me sanoimme, että tulemme tähän sitten syksyllä, jos tämä on silloinkin vielä tyhjä. Mutta eikös mitä. Sääntö oli, että 14.7. pitää olla auki. No sen nyt tietää, millaista hulinaa kesät ovat golf-rintamalla, jazzviikosta puhumattakaan. Siinäpä sitten punnerrettiin putiikki auki. Molemmat naiset vetävät henkeä ja naurahtavat päälle. – Siitä tämä sitten alkoi.

Kympin uutiset ja bussilastiralli Alkujaan pääosin EU:n rahoittamaan rakennukseen oli tarkoitus tulla kalaravintolan lisäksi kalan suoramyyntipiste. Molemmat tulivat ja toimivat edelleen. Vieressä sijaitsee Reposaaren kalasatama. – Meillä toteutuu hyvin se, että saamme satamasta tuoreen kalan ja se on samana päivänä asiakkaiden lautasilla. Palataan silti hetkeksi vielä alkuun. – Tästä rakennuksesta ja hankkeesta oli silloin tuoreeltaan Kympin uutisissa EU-hankkeista kertovassa uutisessa. No arvaahan sen. Se tuotti meille siihen melko lentävään lähtöön loppukesän hulinan, sillä bussilasteja tuli ja tuli, Pirkko muistelee. – Se oli kyllä aikamoinen pyöritys. Paikka oli meillekin uusi ja ihmisiä tuli kaikkialta. Ja paljon, Susannankin yhtyy muisteluihin.

6 – Pyry �/����

– Ei siitä ensimmäisestä vuodesta sitten muuta muistikuvaa olekaan, Pirkko heläyttää ja nauraa iloisesti päälle. Merimesta vetää kahdesta narusta: tuoreesta ja laadukkaasta kalasta sekä maisemasta.

Kalaa kiitos, ja lapsille kans Ihmiset tulevat ilman muuta Merimestaan syömään kalaa. – Saahan meiltä muutakin, mutta ilman muuta kala kaikissa muodoissa on suosituinta. Vuodenkierto vaikuttaa niin saatavuuteen kuin kyselyihinkin. – Kermainen lohikeitto on ikisuosikki ympäri vuoden, Susannan pohtii. Merimestan omat silakkarullat vievät kielen mennessään. – Olen itse muokannut nykyisen reseptin ja siitä tulee kyllä paljon kiitosta, hän jatkaa. – Mutta kyllä sitten kun saadaan ahventa, kuhaa ja siikaa, tekevät ne kauppansa. Sellaisen olemme huomanneet, että sisämaasta tulijat valitsevat mielellään lohta. Rannikon ihmiset lienevät tottuneita näihin muihin vaaleisiin kaloihin, he pohtivat. Merimestan Mestarin menu vaihtuu aina kahden viikon välein, saatavuudesta riippuen. Viime vuosien huomiona Pirkko pohtii kalan syömisen siirtymistä seuraaville polville. – Se tuntuu erityisen hienolta, kun lapset syövät kalaa. Selvästi siis nykyisin enemmän kuin aiemmin. Iloitsen siitä, että lapsille opetetaan sitäkin, Pirkko pohtii pitkällä kokemuksellaan.

Top 10 Suomessa Alkuvuodesta Toptaste listasi lukijoidensa äänestämänä Suomen parhaat kalaravintolat. Kymmenenneksi kipusi Ravintola Merimesta. – No onhan se hienoa, että huomataan täältä,

kehien ulkopuoleltakin, Sävelet kiittelevät ja ovat selvästi kainon ilahtuneita menestyksestä. – Paljon väkeä tuleekin Porin ulkopuolelta. Silloin tällöin aina joku varmistaa erikseen puhelimitse, että jotain tiettyä kalaa on saatavana. Kun sitä sitten on, puhelu päättyy siihen, että toisesta päästä huikataan: ”Me lähdetään sitten heti ajamaan”, Pirkko kertoo. Vaikka takana on tiukat korona-ajat, edessä on paljon hyvää. – Me selvisimme hengissä ja nyt odotetaan hienoa matkailukesää. Viime kesä oli ennennäkemätön, he kertovat. – Mielenkiintoista on nähdä myös, mikä on poikkeusaikojen vaikutus pitkällä tähtäimellä kotimaanmatkailuun. Uskoisin, että vaikutus on erittäin hyvä. Se on totta. Kun uudessa, mielenkiintoisessa paikassa ei ehdi ensimmäisellä kerralla nähdä kaikkea, pitää sinne ajella uudelleen. Ja Reposaaressa riittää katseltavaa useammaksi päiväksi.

– Saamme satamasta tuoreen kalan ja se on samana päivänä asiakkaiden lautasilla.

Profile for Porin Yrittäjät

PYRY 3/2021  

Porin Yrittäjien jäsenlehti 3/2021.

PYRY 3/2021  

Porin Yrittäjien jäsenlehti 3/2021.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded