Page 24

24

Puhtaat, valkeat pyykit Elina ja Jussi Puisto perustivat Pesuporin 11 vuotta sitten Impolaan. Se ei kuitenkaan ollut ensiaskel yrittäjäuralla. Elinalla oli aiemmin ollut siivousalan yritys ja Jussilla omansa kiinteistöhuoltopuolella. Jos tarkkoja ollaan, Pesupori syntyi siivousyrityksen sivutuotteena, päihittäen pian emofirmansa ja työllistäen avioparin lisäksi lukuisia käsipareja. TEKSTi: elina wallin, kuvat: aleksi rimpiläinen

Aletaas pestä asiakkaiden pyykkejä Pesuporin tarina alkaa Elinan siivousfirmasta. - Siivoustöiden ohessa me ajateltiin, että eikös noiden asiakkaiden olis helpointa pesettää meillä haalarinsa, mattonsa ja pyyhkeensä, kun me heidän nurkissaan kumminkin pyörimme, Elina Puisto kertoo yrityksen alkutaipaleesta. - Vanhat yritykset paketoitiin siinä vaiheessa, kun meistä molemmat alkoi olla enemmän pyykillä kuin muualla, Jussi Puisto jatkaa. - Siitä se alkoi. Kolmesti ollaan laajennettu näiden vuosien aikana. Nyt pestään kaikkea muuta paitsi ei nahkaa. Pesupori työllistää tällä hetkellä yrittäjiensä lisäksi viisi työntekijää ja kesäksi muutaman lisää. Alalle on vaikeaa kouluttaa. Tekstiilihuoltajia ja –teknikoita valmistuu Järvenpäässä, joten kyllä melko moni tulee alalle oppisopimuksella. - Onneksi saamme jälleen kesäksi näppärän nuoren mukaan remmiin, yrittäjät iloitsevat.

Kovaa kilpailua Alusta asti oli selvää, että palvelu suunnataan myös yksityisasiakkaille. - Tällä hetkellä kilpailu on alalla kovaa. Varsinkin mattopesuissa Porissa kilpaillaan paljon, Puistot kertovat. - Konemattoja meillä pestään kiloittain. Se on markkinoilla vaihtelevaa, joissain paikoissa pestään koneittain. Kiloittain peseminen on kuitenkin mielestämme asiakkaille tasapuolisempaa. Siitä maksetaan, mitä saadaan. Hiljalleen myös nuoret ovat löytäneet pesulapalvelun ja huomanneet, ettei tämä ole niin kallista kuin yleisesti luullaan. - Kyllä se untuvatakki kannattaa kuitenkin tuoda pesulaan kuin koittaa pestä itse kotona, Puistot kannustavat.

”Kyllä se untuvatakki kannattaa kuitenkin tuoda pesulaan kuin koittaa pestä itse kotona” Vastuullinen pesula Kemiallisissa pesuissa Puistojen yritys on ollut Suomessa edelläkävijä. Ympäristöystävälliset koneet tulivat maahan 2016 ja seuraavana vuonna yksi niistä oli Pesuporissa. Se oli ensimmäinen Satakunnassa. - Kyseessä on modifioituihin alkoholeihin perustuva pesuliuotin suljetussa järjestelmässä, jossa lika toimitetaan jälleenkäsittelyyn Ekokemiin, Jussi Puisto kertoo. Pesuja on erilaisia kotikoneissa ja pesuja on erilaisia pesulassa. Pesulan pesut voidaan jakaa karkeasti vesipesuihin ja kemiallisiin pesuihin, joiden lisäksi on vielä kemiallinen vesipesu, niin sanottu emulsiopesu. Vesipesu ja kemiallinen pesu ovat kaksi täysin eri maailmaa. Pesupori on omalta osaltaan ottanut huomioon myös ympäristöarvot. - Koneissamme on automaattinen annostelujärjestelmä, mikä käyttää optimaalisen määrän pesuainetta pyykkikiloa kohden. Tosi pieniä määriä pesuainetta riittää, Elina muistuttaa. Tärkeää on myös oikea määrä vettä kilomäärään nähden. Puistot tuntevat vastuunsa myös asiakkaita kohtaan. - Siihen voi luottaa, että teemme aivan varmasti kaikkemme tekstiilit puhdistamiseksi, vaikka kyseessä olisi millainen tahra. Eikä sillä ole merkitystä, kuinka isosta asiakkaasta on kyse. Yhdet haalarit ovat yhtä tärkeät kuin 150 haalarit.

S ÄHKÖPOLKUPYÖRIEN ERIKOISLIIKE Tarvikkeet

Polkupyörät

Polkupyörähuollot

Avoinna: Ma-Pe 10-17 Satakunnankatu 32

PYRY 2/2018  

Porin Yrittäjien jäsenlehti 2/2018

PYRY 2/2018  

Porin Yrittäjien jäsenlehti 2/2018

Advertisement