Page 14

14

Kaksi vuosikymmentä

savesta

Tiina Ranta opiskeli aikoinaan Kankaanpäässä askarteluohjaajaksi. Omimmaksi materiaaliksi osoittautui keramiikka, vaikka tuleva yrittäjä päätyikin askarteluohjaajaksi vanhainkotiin. Hitaalla siirtymällä palkkatöistä Rannasta tuli Savisiiven yrittäjä, kun hän perusti pajansa kodin L:n malliseen siipirakennukseen. Tulevana kesänä Rannan töitä nähdään Porin Asuntomessuilla.

TEKSTi: elina wallin, kuva: aleksi rimpiläinen

Ei soitellen sotaan, vaan Annan Baariin

Muuttunut maailma, mutta kivijalka säilyy

Olin lopulta virkavapaalla vanhainkodista viisi vuotta. Ja sinä aikana opetin myös kansalaisopistossa ja työväenopistossa keramiikan tekemistä ja luovia aloja. Kaksi ensimmäistä vuotta kodin yhteydessä toimiminen luonnistui hyvin, mutta sitten Ranta löysi Isolinnankadulta entisen Anna Baarin kiinteistön. - Savisiipi on ollut tässä siis jo 18 vuotta. Kaksi vuotta olin tässä ja juoksin iltaisin opettamaan opistoihin. Tuntui, että olen aina jostain myöhässä tai jossain liian aikaisin. Lopulta piti tehdä valinta. En voinut kertoa päätöksestä etukäteen oppilaille, koska tiesin heidän puhuvan minut ympäri ja olisin pyörtänyt oman päätökseni, Ranta nauraa. Savisiiven tarjontaan kuului keramiikkatöiden lisäksi erilaiset teemapäivät ja lasten synttärit.

Tosi paljon on maailma muuttunut kahdessakymmenessä vuodessa, Ranta toteaa. - Silloin käytiin aluksi markkinoilla ja kuljetettiin keramiikkaa ympäriinsä. Se oli fyysisesti aika raskasta pakkaamista ja purkamista. Nykyisin myydään verkossa ja yritysten pitää olla aktiivisia sosiaalisessa mediassa ollakseen olemassa. Tiina Ranta kiteyttää ajatuksen, jonka todennäköisesti moni muukin yrittäjä allekirjoittaa: - Koko somehomma on täysin erilaista kuin varsinainen työ ja vaatii toisenlaista kiinnostusta. Ja jos sitä ei luontaisesti ole, niin on se välillä tervanjuontia. Mutta kun sen ymmärtää, että se nyt vaan kuuluu tähän nykyiseen kaupankäyntiin, niin se pitää sitten hyväksyä.

”Unelma tehdä keramiikkatöitä ammatikseen oli täyttynyt ja antanut paljon.” Toinen puhetta herättävä aihe on kivijalkakauppa. -Kyllä kivijalassa on paljon voimaa. Tämä on kokonaan toisenlaista kuin verkkokauppa. Se vaatisi valtavasti resursseja, jos alkaisin myydä tuotteitani verkossa. Nämä pitäisi kaikki mitata, kuvata ja selostaa. Kun tuote on käsityötä, pitäisi tavallaan jäädä myös aika tehdä se myyntituote, Ranta vitsailee. Kivijalka on minun valintani.

Elämysten tuottaja Pari vuotta sitten Tiina Ranta totesi jääneensä unelmansa vangiksi. Unelma tehdä keramiikkatöitä ammatikseen oli täyttynyt ja antanut paljon. - Mediassa puhuttiin päivittäin lamasta ja ihmiset alkoivat pitää rahoistaan entistä tiukemmin kiinni. Se näkyi ja kuului myös Savisiivessä. Ovipumppu ei pahemmin laulanut ja ajattelin jo, että nytkö se hetki on kun pitää pakata pillit pussiin. - Jollakin tavalla kuitenkin pääsin pahimman vaiheen yli ja vuosi sitten tajusin, että kurssit alkaa jälleen vetää. Silloin kun yrittäjä kamppaili olemassaolostaan, iltakurssille saattoi pölähtää väkeä henkäisten, että me tultiin kun täältä saa niin kivan mielen ja hienoja elämyksiä. - Kyllä siitä itsellekin potkua saa! Tulevana kesänä Rannan töitä nähtäneen asuntomessuilla. - Katsotaan, mitä se tuo tullessaan! Nyt tehdään joka tapauksessa kesää varten paljon myytävää. Mielenkiintoista nähdä, mitä superkesä jättää Poriin, keraamikko pohtii.

PYRY 2/2018  

Porin Yrittäjien jäsenlehti 2/2018

PYRY 2/2018  

Porin Yrittäjien jäsenlehti 2/2018

Advertisement