__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 18

J Ä S E N Y R I T Y S E S I T T E LY S S Ä

KAKKU kruunaa juhlan

Marjo Moilanen on ollut kakkutaiteilijan urallaan lukuisissa häissä ja muissa juhlissa, järjestänyt kakkukiertueita ja kursseja, kehittänyt reseptiikkaansa, osallistunut kilpailuihin ja vaikka mitä. Juuri ennen oudon koronavuoden alkua, Moilanen painoi jarrua ja vähensi työmääräänsä keskittyen omaan hyvinvointiinsa ennen kaikkien aikojen liikevaihtovuotta 2020. Vaan toisin kävi. Teksti Elina Wallin Kuva Hannu Ikonen

EDESSÄ OLI täyteen buukattu kakkukiertue ympäri Suomea keväällä ja häiden täyttämä kesä. – Vedin antaumuksella henkeä loppuvuodesta 2019. Tiesin, tai luulin tietäväni, mitä tuleman piti, Moilanen kertoo. – Kun kakkukurssikiertueelle julkaistiin uusi päivä jonnekin päin Suomea, se täyttyi heti. Näytti siltä, että edessä on todellakin kaikkien aikojen vuosi.

Kakkuja kaikkiin tarpeisiin Vaikka vuonna 2012 perustetun Marjon Herkkukakun asiakaskunta koostuu pääosin hääpareista, on hänellä myös laaja yritysasiakasjoukko. Kakkukuvia selatessa selviää, että uskomattoman hienoilla kakuilla on juhlittu niin yritysten avajaisia ja syntymäpäiviä. Nyt Marjon kakku juhlistaa Porin Yrittäjiä Pyry-lehden kannessa. – Sitten on tietysti ristiäisiä ja syntymäpäiviä. Hääkakkuja silti kaikkein eniten. Ja niissä variaatioita löytyy makumieltymysten, lempivärien ja vierasmäärän mukaan. – Usein maistelemme hääparin kanssa makuja. Millaisia täytteitä halutaan. Kerroskakussa voi olla eri kerroksissa eri maut. Kaikki onnistuu kyllä, Moilanen lupaa. Siinä sitä lupaamista onkin ollut, kun asiakkaiden tarpeet ovat

18 – Pyry 1/2021

vuosien saatossa vaihdelleet. – Aivan alussa jokunen asiakas halusi laktoosittoman kakun, kunnes markkinat muuttuivat niin, että kaikista kakuista tuli laktoosittomia. Sitten alkoi ilmaantua gluteenittoman kakun tarve. Gluteenittomat leivonnaiset ovat usein unelmankevyitä, kuin pumpulia. Miten ihmeessä sellainen kestää kerroskakussa moussetäytteitä? – Siinä se ammattitaito sitten piileekin, Moilanen nauraa iloisesti. – Siis se, että löytää oikeanlaisen viljattoman tuotteen ja oppii käyttämään sitä, vaatii harjoittelua ja reseptin hiontaa. Nyt olen hionut huippuunsa vegaanisen kakun eli siinä ei ole munaa, maitoa eikä tietysti gelatiinia sisältävää liivatetta.

Sokerikukista tekijä tunnetaan Marjo Moilanen valikoitui hääsuunnittelijan kautta myös Emilia ja Valtteri Bottaksen hääkakun leipojaksi. Sen koristeina oli muun muassa hempeän kauniita sokerikukkia, joista Moilanen tunnetaan. – Totta, voin ihan rehellisesti myöntää, että niitä osaan kyllä tehdä ja niitä opetetaan myös kursseillani. – Kun itse aloitin aikanaan, kakuntekijöitä ei ollut ollenkaan siinä määrin kuin nykyään.

– Nyt olen hionut huippuunsa vegaanisen kakun eli siinä ei ole munaa, maitoa eikä tietysti gelatiinia sisältävää liivatetta.

Profile for Porin Yrittäjät

PYRY 1/2021  

Porin Yrittäjien jäsenlehti 1/21

PYRY 1/2021  

Porin Yrittäjien jäsenlehti 1/21

Advertisement