__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 12

J Ä S E N Y R I T Y S E S I T T E LY S S Ä

Lemmikkiaitan palvelut

KATTAVAT KOKO ELINKAAREN Eläinlääkäriasema Lemmikkiaitta Oy:n tiloissa huokuu rento, mutta osaava tunnelma. Periaatteena on säilyttää päivittäisessä työssä toisiaan tukeva, hyvä meininki. Tämä takaa lemmikkien parhaan mahdollisen hoidon, ja luo luottamusta niiden omistajiin: meiltä saa hyvää palvelua. Teksti Jorma Vesterholm Kuva Aleksi Rimpiläinen

LEMMIKKIAITAN PERUSTI vuonna 2009 Kirsi Hautamäki. Hän toimi pitkään yksin Aittaluodossa. Noin neljän viime vuoden ajan tämä yksityinen klinikka on sijainnut toimivissa, hiljattain myös laajennetuissa tiloissa Karjarannantiellä. Palveluista vastaa nykyään yhtiön omistaja Anna Viljanen. Kirsi lähti aseman palveluksesta reilu vuosi sitten, kun Anna osti hänen osuutensa. Toiminnot ovat kasvaneet ja tehostuneet tasaisesti. Tällä hetkellä asemalla työskentelee kolme eläinlääkäriä ja kolme hoitajaa. Aiemmin yksi eläinlääkäreistä otti potilaita vain yhtenä ja toinen neljänä päivänä viikossa. Aivan hiljattain heidän työnsä on muuttunut jokapäiväiseksi.

Insinööristä eläinlääkäriksi Anna Viljasen tie eläinlääkäriksi ei kulkenut aivan tuttuja ratoja. Hän ehti työskennellä Cimcorpin palveluksessa kymmenisen vuotta tietotekniikan insinöörinä, ennen kuin työuupumus iski. Oli aika miettiä, mitä sitten. Ajatus uranvaihdosta alkoi selkeytyä, kun oma koira sairastui. – Jouduin viemään rakasta lemmikkiäni eläinlääkäreille aina Helsinkiä myöten. Seuratessani heidän toimintaansa kiinnostuin tästä työstä valtavasti. Ilmoittauduin pääsykokeisiin Helsingin Yliopistoon. Valmistauduin niihin todella hyvin ja pääsinkin sisälle opinahjoon heti ensi yrittämällä. Kuuden vuoden opiskelun jälkeen valmistuin eläinlääketieteen lisensiaatiksi. Opintojen alkuvaiheessa tein kesätöitä seminologina eli keinosiementäjänä ja koulun loppuaikoina toimin eläinlääkärin sijaisena. Samoihin aikoihin tutustuin Kirsi Hautamäkeen, ja hän kertoi haluavansa minut töihin juuri Lemmikkiaittaan. Neljä vuotta sitten minusta tuli osaomistaja, ja työt alkoivat toden teolla, Anna selventää reittiään nykyiseen toimenkuvaansa. Neljä viidesosaa hänen työstään koostuu lemmikkien hampaidenhoidosta, loppu taasen leikkauksista ja muusta hoidosta.

Tarpeenmukaiset laitteet ja paljon vakioasiakkaita Lemmikkiaitta hoitaa lähinnä koiria ja kissoja, mutta joskus tarvittaessa myös kaneja ja jyrsijöitä. Laadukkaan

12 – Pyry 1/2021

hoidon takaavat monipuoliset ja ajanmukaiset laitteet ja toimintamahdollisuudet. Käytössä ovat röntgenlaitteisto, inhalaatioanestesia, laboratoriolaitteet yleisimpien verinäytetutkimusten tekemiseen sekä hammasporayksikkö ja hammasröntgen. Työntekijät ovat myös ahkeria koulutuksissa kävijöitä, joten ammattitaito pysyy korkealla tasolla. Vilkkaimpina päivinä, tietysti hoidon laajuudesta riippuen, asemalla voidaan hoitaa päivittäin jopa 20–25 potilasta. Yleensä ne tulevat ajanvarauksen kautta, mutta Anna esimerkiksi muistuttaa tekstiviestein ajankohtaisista hammastarkistuksista. Lisäksi soittaessaan lemmikin omistaja voi saada yksinkertaisia hoito-ohjeita. Samalla päätetään, onko tarpeellista tuoda lemmikki myös klinikalle tarkistettavaksi. Eläinlääkärit huolehtivat hoidosta pääosin, mutta myös hoitajat voivat suorittaa joitakin toimenpiteitä. Näitä ovat esimerkiksi kynsien leikkuu ja anaalirauhasten tyhjennys. Lisäksi heillä on lupa annostella joitakin lääkkeitä eläinlääkärin ohjeiden mukaan. Vastaanottoaikojen nyt lisäännyttyä ajan asemalle saa yleensä samana, mutta viimeistään seuraavana päivänä. Anna Viljanen kertoo, että vakioasiakkaita on paljon. – Yhtenä syynä on se, että hoitosuhteesta tulee nopeasti syvä ja luottamuksellinen. Toiseksi potilaan tiedot ovat klinikkakohtaisia eli ne ovat täydellisinä vain asemalla, jossa on käyty. Tämä parantaa ja nopeuttaa hoitoa. Useimmiten potilaat pysyvät rauhallisina, koska omistaja on vieressä, mutta kyllä joskus vilkas kissa voi lähteä hoitopöydältä viilettämään ympäri Lemmikkiaitan tiloja, Anna hymyillen muistelee.

Hyvää yhteistyötä kollegojen kanssa Porissa yksityisiä eläinlääkäriasemia on neljä. Näiden lisäksi pienimuotoisempana toimii kunnallinen eläinlääkäripalvelu. Ilmeisesti loppuvuonna kaupunkiin on tulossa vielä kansainvälisesti toimivan yhtiön klinikka. Anna vakuuttaa kuitenkin, että kilpailun sijaan voidaan puhua yhteistyöstä. – Jos huomaamme, että meillä Lemmikkiaitassa on vaikka kova kiire tai uskomme, että jollakin toisella asemalla on eläinlääkäri, joka on perehtynyt todella syvällisesti esille tulevaan vaivaan, ohjaamme potilaan saamaan

apua sinne. Konsultoimme myös toisiamme toisten asemien henkilökunnan kanssa. Tärkeintä meille on, että potilas saa parhaan mahdollisen hoidon. Leikkausten jälkeen potilas pääsee kotiin heti, kun nukutusaineen vaikutus päättyy. Joskus harvoin se joutuu jäämään joksikin aikaa tarkkailuun. Sekin aika tulee vääjäämättä, kun lemmikistä on pakko luopua. Lemmikkiaitan kautta lopetettu eläin voidaan toimittaa tuhkattavaksi tai sitten omistajat hautaavat sen joko Meri-Porin pieneläinhautausmaalle tai kotipihalleen. Varsinkin talvisin, kun maa on roudassa, tuhkauksen valitsee lemmikin poismenon jälkeen 95 % omistajista.

Lemmikkien määrä on kasvussa Kaiken muun ohella Eläinlääkäriasema Lemmikkiaitta Oy:stä voi ostaa ruokia, lisäravinteita ja hoitotuotteita kuten pesuaineita ja korvapuhdisteita. Ruoka on pääosin erityisravintoa, jota lemmikki tarvitsee, jos se kärsii esimerkiksi suolistovaivoista tai ihon ongelmista. Ongelmista puhuttaessa Anna Viljanen myöntää, että rodunjalostus on osaltaan lisännyt lemmikkien vaikeuksia. – Kyllä moninaiset, pitkäkestoiset vaikeudet ja niiden mukanaan tuomat hoitotoimet ovat runsastuneet. Hoitotarvetta lisää – ja tässä tapauksessa myönteisessä mielessä – myös se, että näin korona-aikaan ihmiset haluavat seurakseen enemmän lemmikkejä, jotka tuovat mukanaan kivaa tekemistä ja mukavaa yhdessäoloa. Anna Viljasen perheessä on kaksi koiraa. Jos ne sattuvat sairastumaan, myöntää Anna menevänsä sen verran lukkoon, että hoidosta saa huolehtia joku kollega. Häntä ei häiritse, vaikka koirien kanssa tulee oltua tekemisissä niin töissä kuin kotonakin. Se tuo pelkästään kaivattua sisältöä elämään. Ajatukset muualle Anna saa siirrettyä harrastuksiensa avulla. Niitä ovat käsityöt. Kutominen on lähellä sydäntä, ja eläinlääkärin käsissä syntyvät myös korut ja kengät. – Työ tuntuu rakkaalta ja mielekkäältä. Hyvä mieli syntyy, kun saa auttaa ja näkee, että siitä iloitsevat niin lemmikit kuin niiden omistajatkin. Eihän tässä voi muuta kuin suhtautua tulevaisuuteen luottavaisin mielin.

Profile for Porin Yrittäjät

PYRY 1/2021  

Porin Yrittäjien jäsenlehti 1/21

PYRY 1/2021  

Porin Yrittäjien jäsenlehti 1/21

Advertisement