Page 1

1/2016

Toimintaamme tukevat:

Avoinna ma-to: pe:

8.00 – 15.00 8.00 – 13.45

Osoite: Vapaudenkatu 3, 28100 Pori Puhelin: (02) 634 1650 S-posti: klubitalo@tukiranka.fi www.klubitalosarastus.kotisivukone.com


Sarastuksen Sanomat on Klubitalo Sarastuksen julkaisema lehti, joka palvelee tiedostuskanavana kaikkia kuntoutujia ja yhteistyökumppaneita. Lehdessä julkaistaan jäsenten kirjoituksia. Lehteä toimittaa klubitalon lehtityöryhmä. Päätoimittaja: Oona Lahti Taitto: Jenni, Mirka, Oona, Ville, Jonna

m i k ä o n k l u b i ta l o ? Klubitalo on kuntoutujien ja henkilökunnan muodostama yhteisö, jossa kuntoudutaan työpainotteisen päivän avulla. Ennen Klubitalon jäseneksi hakeutumista on tutustumisjakso. Klubitalolla on tutustujia varten torstaisin klo 9:30 info, johon ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Infossa varataan asiakashaastattelu ja sovitaan tutustumisjaksoaika. Porin Klubitalo perustettiin vuonna 2002 ja se on aktiivinen osa satakuntalaista psykiatrista palvelujärjestelmää. Porin Klubitalo on asiantuntija työpainotteisessa mielenterveyskuntoutumisessa. Psyykkiset sairaudet ovat eräs syy varhaiseen eläköitymiseen, kuntoutustuelle jäämiseen, opiskeluiden keskeyttämiseen tai syrjäytymiseen. Klubitaloissa voi kuntoutua takaisin työelämään, jatkaa tai alkaa opiskeluja tai saada itselleen yhteisö, jossa voi käydä päivittäin. Porin Klubitalo on tarkoitettu työikäisille ihmisille, joilla on tai on ollut psyykkisiä sairauksia. Klubitalolla voi käydä myös neuropsykiatrisen diagnoosin omaavat henkilöt. Porin Klubitalo kohdistaa valmentavaa palvelua nuorille, joiden tavoitteena on työ- ja opiskeluelämä.

avoinna: ma-to 8-15.00 pe 8-13.45

2

23


SISÄLLYSLUETTELO

22

Pääkirjoitus

4

Karvetin Klubitalo 20 vuotta

6

Mestari Markon haastattelu

8

Sukellus taistelupelien maailmaan

9

Jullen haastattelu

10

Lähikuvassa Dj Mike Overhouse

12

Kierrätysaskartelu

13

Kulttuuripajan leidit

14

Sarjakuvat ja vitsit

16

Runot, haikut ja mietelauseet

17

Väritysaukeama

18

Vertaisohjaajan haastattelu

20

Yksiköt

21

Työ– ja koulutusvalmentajan palvelut

22

3


PÄÄKIRJOITUS

Porin Klubitalon yksiköt

Tämänkertaisen lehden teema on ollut vapaa ja jokainen on voinut tuoda ehdotuksia ja mielenkiinnon kohteita lehteen.

Susanna ja Jarkko, Tukirangan asiantuntijajäsen sekä Suomen Klubitaloverkoston hallituksen jäsen, vierailivat Naantalissa, Karvetin Klubitalossa, joka täytti kunniakkaat 20 vuotta. Onnea Karvetille!

Haastattelussa on Kulttuuripajan työntekijät. Kulttuuripajan tupaantuliaiset vietettiin 4.3 ja vertaisohjaajakoulutuksessa on yhteensä jo 17 henkilöä. Tulevana keväänä vertaisohjaajat pitävät eri harrasteryhmiä; mm. helmityöryhmä, valokuvausryhmä, ja musiikkiryhmä ovat aloittavia ryhmiä. Uusi kaivattu toiminta aloittaa energisenä kaksivuotisen taipaleensa.

Lehteä selatessa voi kevään kunniaksi askarrella talouspaperirullasta kukkasen tai rauhoittaa itseään mindfullnessvärityksillä tai lukea T-ragonin uusista seikkailuista.

Ylpeänä esittelemme myös seurassamme olevan Suomen mestarin, jopa kaksinkertaisen voittajan!

Leppoisaa kevään odotusta toivoo Future-yksikön porukka!

4

21


Etsi Facebookista hakusanalla: Porin Klubitalo Sarastus

VERTAISOHJAAJAKSI OPISKELEVAN HAASTATTELU

MATKA OMAAN ITSEEN Kulttuuripajan vertaisohjaajakoulutus on hyvässä vauhdissa. Ohjaajaehdokkaita on niin paljon, että koulutusta annetaan kahtena päivänä viikossa. Haastattelimme Susannaa, joka etsii koulutuksesta lisää ammattitaitoa oman englannin kielen ryhmäänsä, jota on pitänyt klubitalolla jo parisen vuotta. ” Koulutus on todella antoisaa. Kokoonnumme kerran viikossa 4 tunnin ajan. Aloitamme lounaalla ja pidämme välissä pienen tauon. Olemme tehneet erilaisia hauskoja ja mielenkiintoisia harjoituksia, jotka ovat matkoja omaan

itseen, itsetuntemukseen ja omiin vahvuuksiinsa. Olemme miettineet hyvän ohjaajan ominaisuuksia, tehneet ilon listaa, kuulleet Sosped -säätiöstä ja tutustuneet toisiimme. Ryhmällä on erittäin hyvä fiilis, uudet tuulet puhaltaa ja olemme innoissamme. ” Koulutuksia pidetään tulevaisuudessa lisää ja Susanna kehottaakin kaikkia rohkeasti koulutukseen. Meissä jokaisessa paljon asioita, joita voimme antaa toisillemme!

Twittteristä löydymme nimellä: Klubitalo Sarastus @PorinKlubitalo

Porin Klubitalo Porin Klubitalon omat www-sivut löytyvät osoitteesta: klubitalosarastus.kotisivukone.com

Lue lisää: Yhdessä kohti parempaa mieltä – Satakunnan Kansa 29.2.2016 20

5


Naantali, 4.-5.2.2016

Lähdimme matkaan Porin linjaautoasemalta klo 10.00 torstaiaamuna. Matkaan lähtivät Susanna ja Jarkko. Turkuun saavuimme klo 12.15. Mietimme mihin menisimme lounaalle ja sopiva lounaspaikka löytyikin heti Turun linjaautoaseman vierestä, hotelli Helmestä. Lounasbuffet oli oikein hyvä ja laadukas ja hinta 9,50 €.

metodilla. Hyppäsimme Naantaliin menevään linja-autoon ja matka maksoi vain 3,00 €. Naantaliin päästyämme lähdimme etsimään majoituspaikkaamme, Bridget Inn- nimistä B&B-hotellia. Hotellin löydettyämme levähdimme hetken ja lähdimme sitten kohti juhlapaikkaa.

Lounaan jälkeen lähdimme etsimään Turun kauppatoria. Löysimme perille osittain Jarkon älypuhelimen isiä iihty v ja osittain ”kysyvä-ei-tieltä-eksy”t liva et o e n uo ellih Hot Klubitalo Sarastuksen ”delegaatio” Susanna ja Jarkko

6

et ridg B l e Hotespa –r

Inn

Tanssiorkesteri viihdytti juhlaväkeä 19


Vä r i t y s a u ke a m a

Itse juhla oli melko perinteinen. Kuulimme puheita, ansioituneita ihmisiä kukitettiin, kuulimme runonlausuntaa ja imitaattorin esityksen. Juhlassa esiintyi myös tanssiorkesteri.

Juhlan jälkeen löysimme Naantalista myös vähän yöelämää eli paikallisen baarin. Aamulla menimme aamiaiselle, joka oli oikein maittava. Aamiaisella oli mahdollista paistaa itse oma vohveli, se oli hauskaa. Aamiaisen jälkeen hyppäsimme taas Turkuun menevään bussiin (busseja kulkee todella tiheään). Turussa odottelimme jonkin aikaa Porin bussia. Bussi tuli, ja olimme perillä Porissa klo 12.15 perjantaina. Matka oli oikein antoisa ja kaikki sujui hyvin. Olen kiitollinen, että pääsin reissuun.

Kirjoittaja: Susanna ”Klubitaloguru” Esko Hänninen piti juhlapuheen esillä alla oli ik a p la h oja Ju ädentait k n e t n jäse

Saimme nauttia hyvän juhla-aterian 18

7


Hymy, jonka annat, palaa aina luoksesi .

Huomioi tänään myös sellaiset ihmiset, joita et yleensä tule ottaneeksi huomioon. Peilistäkin voi löytyä yksi.

Työharjoittelijamme Marko voitti vauhdittoman pituuden tuloksella 306 cm ja vauhdittomassa kolmiloikassa kultaa Irtosi tuloksella 8,80 m. Kaksoismestaruus!

Kun iloitsee pienistä asioista, voi iloita usein.

Kuka olet ja mistä olet kotoisin? Marko Porista. Lue, joka päivä, jotakin jota kukaan muu ei lue. Ajattele, joka päivä, jotakin jota kukaan muu ei ajattele. Tee, joka päivä, jotakin, jota kukaan muu ei ole tarpeeksi hölmö tehdäkseen. On mielelle pahasta olla aina osa yleistä mielipidettä. - Christopher Morley

Voitit kaksi kultamitalia, mitkä ovat voittajan tunnelmat? Hyvät, kisa oli tiukka ja tuplamestaruus nostaa arvoa. Minkä ikäisenä aloitit harrastamaan liikuntaa? Alle kouluikäisenä, harrasti eri lajeja. Yleisurheilussa painonnostoa, pesäpalloa ja jalkapalloa. Mikä sinua muuten kiinnostaa urheilussa? Fyysinen kunto, omat tavoitteet, treeniporukka, uusien ihmisten tapaaminen, sosiaalisuus ja hyvät fiilikset. Mitä joukkuetta kannatat urheilussa? Kannatan Porin Urheiluveteraaneja, Punttikarhuja, Pesäkarhuja ja Porin Ässiä. Mitä musiikkia tykkäät kuunnella? Laidasta laitaan. 8

Mitä katsot telkkarista? Elokuvadokumentteja, urheilua.. Satunnaisesti seuraan joitain sarjoja. Miten kulutat vapaa-aikasi? Ystävien ja kavereiden kanssa. Kuka on idolisi? (Syvä hiljaisuus sitten kertoi, ettei ole yhtä ainoaa.) Terveiset lukijoille? Kiitokset lehteä tekeville ja siinä mukana olleille ja kiitokset Porin Klubitalolle ja kaikille siinä mukana olleille mitalikahveista. Haastattelijana: Julle

Haiku Ville Lumet kun sulaa Ruohonkorret pilkottaa Kesä pian palaa. Kesäpäivä Linda Juoksee innokaana Fransu kimalaisen perässä nurmella jahtaa läähättäessään Fransu luovuta ei leikistä helpolla Välittänyt kimalainen ei liitämistä jatkoi vaan Mutta väsymys voiton vei Fransun makailee pehmeässä nurmella Fransu rentona huokaillen. Uneksien mausta makean jätti herkkuluun.

17


VITSINURKKA hti, sillä Silta roma tti pultit. ja o työnjohta n intoloide ? Mihin rav johtanut n o o lt ie . kointik tymiseen Mies meni tupa n ä ä s li n polto ostamaan Koti Psykologi testasi potilasta: hattua. Mitä tapahtuu, jos leikkaisin Myyjä kysyi: toisen korvasi pois? Mitä kokoa?

En tiedä, mutta on mulla pää mukanani.

En kuulisi sillä korvalla. Entä, jos leikkaisin toisenkin korvan pois? En näkisi. Miten niin et näkisi? Koska silmälasit tippuisivat.

SARJAKUVA

Saanko lohivoileivän? Olkaa hyvä. Tarjoilija, onko makkaravoileipä saman hintainen? Kyllä on. Minäpä vaihdankin tämän lohivoileivän siihen. Mies sai makkaravoileipänsä, hotkaisi sen ja oli juuri lähdössä. Hei herra! Entä maksu? Mistä? No makkaravoileivästä tietenkin! Mutta minähän annoin teille siitä lohivoileivän. No maksakaa se sitten! Mutta enhän minä sitä syönyt.

SUKELLUS TAISTELUPEL IEN IHMEELLISEEN MAAILMAAN Maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna Porin nuorisotalolla kokoontuu normaalista poikkeava ihmisryhmä. Kyseessä on yksi Suomen ainoita taistelupeli-turnaus tapahtumia nimeltä Luminyrkki. Turnauspelaajien lukumäärä on lähellä 100 henkeä. Taistelupelit ovat videopelien oma genre missä pelaajat ohjaavat erilaisia hahmoja ja peli keskittyy näiden hahmojen väliseen lähitaisteluun. Hahmot ovat suurin piirtein saman vahvuisia ja ottelut koostuvat eri määristä eriä. Erät voi voittaa joko pieksemällä vastustajan hahmon elämäpisteet nollaan tai ajan loppuessa omaten korkeamman elämänpistetason kuin vastustaja. Hahmojen liikkeet koostuvat yleensä lyönneistä, potkuista, heitoista, torjumisista, hypyistä, erikois-iskuista sekä joillain on jopa kättä pidempää mukana. Ensimmäinen peli joka omasi taistelupelielementtejä oli arcadepeli nimeltään Heavyweight Champ (1976). Karate Champ -nimistä peliä pidetään ensimmäisenä joka teki suosituksi yksi vastaan yksi tyyppiset taistelupelit. Enemmän tunnettuja taistelupelisarjoja ovat Street Fighter josta julkaistiin juuri viides peli PS4:lle sekä PC:lle sekä Tekken, jonka sarjan seitsemäs peli on Aasian maissa arcadeluolissa. Mortal Kombat X on myös tuonut vanhaa taistelupelikansaa takaisin tikkujensa ääreen, sen ollessa yksi suosituimmista taistelupeleistä raakuutensa takia.

Piirtänyt ja käsikirjoittanut: Tuomas 16

Taistelupelit ovat vaativa e-urheilun muoto. Ollessaan yksilölaji niihin erikoistuminen ja uppoutuminen on varsin työläistä puuhaa. Parhaimmat pelaajat käyttävät monia tunteja päivittäin harjoitellen erilaisia hyökkäysyhdistelmiä, heittojen torjumista ja analysoiden montako ruutua jokin tietty isku saattaa viedä pelissä. Niin sanotun framedatan analysointi auttaa tietämään paljonko tietty isku vie aikaa osuessaan tai torjuttaessaan. Pelaajat ovat varsin tarkkoja siitä millaisilla näytöillä pelejä voidaan pelata juuri tämän tarkan ruutudatan analysoinnin takia. Pelinäytöksi ei kelpaa perusnäyttö vaan sen tarvitsee olla lagiton eli viiveetön tai vasteajaton näyttö. Yhteisö Suomessa on pieni jopa Suomenkin mittakaavassa. Suurin osa pelaajista tuntee toisensa ja satunnaisesti tapaavat omissa kotikaupungeissaan päästäkseen pieksemään toisiaan. Luminyrkki taas antaa pelaajille paikan missä vaihtaa kuulumisia sekä kilpailla keskenään toisiaan vastaan isommassa turnausmittakaavassa. Suomesta on lähtenyt maailmalle edustamaan Tekken nimisessä taistelupelissä Jyrke Savolainen muutamaan kertaan, sijoittumatta tosin palkintosijoille. Taistelupelien maailma pelaajien luomana on hyvin mielenkiintoinen kokemus, sillä pelien pelaaminen ei lopu täysi-ikäisyyden alkaessa, vaan yleensä alkaa vasta silloin. Kirjoittaja: Juho 9


l ä h i k u va s s a Ammatti? Kudonnan ja vaatetusalan artesaani. Kuka on paras ystäväsi? Bansku. (Hänen lempinimensä.) Suosikkijoukkueesi urheilussa? Rauman Lukko, Mikkelin Jukurit ja Suomen leijonat. NHL:ssä seuraan Chicagoa. Kuka olet? Julle, kesällä 30v.

Mitä urheilua seuraat? Vain jääkiekkoa.

Siviilisäätysi? Parisuhteessa. Kihloissa maaliskuun 27. päivästä lähtien 6 vuotta.

Miten rentoudut? Parhaiten käpertymällä rakkaan kainaloon ja olemalla vaan siinä.

Horoskooppi? Rapu/kukko.

Elämäsi tärkeimmät asiat ovat? Kummina oleminen ja Vahalahden fanitus.

Harrastukset? Vahalahden fanittaminen. Pääasiassa kudon liigasukkia, vietän aikaa ystävien kanssa pelaillen ja nauraen sekä rentoudun rakkaan kainalossa. Minut voi myös löytää Sinikeltaiset huutosakista kannustamasta Lukkoa. Koulut, joita olet käynyt? Peruskoulu 9v ja ammattikoulu 3v.

10

Lempivärinne? A: Kausiluonteista. M: Keltainen, vihreä, oranssi ja punainen.

Mitä musiikkia tykkäätte kuunnella? A: Nettiradiota M: Melodinen punkki, Ramones.

Mitä tykkäätte katsoa televisiosta? A: Dokumentteja. M: Tosi-TV-juttuja enimmäkseen.

Salmiakki vai suklaa? A: Suklaa M: Suklaa

Lempiruokanne? A: Suklaa M: Munakoisovuoka, rakastan aitoa ruokaa.

Oletko 18-35 vuotias mielenterveyskuntoutuja tai haastavassa elämäntilanteessa? Asutko Porissa tai lähialueella? Etsitkö mielekästä tekemistä? Tule mukaan Porin kulttuuripajalle! Ota yhteyttä Minnaan tai Anninaan. Minna Wallenius, hankevastaava puh. 050 351 3874 Annina Cerón, hankesuunnittelija puh. 044 720 2521

Elämäsi tärkeimmät ihmiset ovat? Kummilapset, Teemu, Bansku ja Vahalahti. Esikuvasi? Laitahyökkääjä, Ville Vahalahti. Lempivärisi? Myrkynvihreä, keltainen, sininen ja pinkki.

15


Kulttuuripajan

Lempi laulaja/bändi? Ariana Grande ja Lordi. Millaisissa vaatteissa viihdyt? Löysät housut ja hupparit. Mitä katselet telkusta? Salatut Elämät, Uusi Päivä (kaikki jaksot Kauniit ja Rohkeat (satunnaisesti). Lempiruoka? Iltalian pata ja aito Italialainen pasta, oikein keitettynä ja suolattuna. Suosikkijuoma? Kaikista paras on verigreippilimelimonaadi. Lempieläimesi? Pingviini, niitä löytyy kotona pehmoina muutama. Suurin unelmasi? Saada yhteiskuva Vahalahden kanssa.

Keitä te olette? Annina Ceron 34v. Kuvataiteilija. Minna Wallenius 41v. Työskennellyt paljon ihmisten kanssa ja ihmisten hyvinvointi kiinnostaa. Millaista toimintaa Kulttuuripajalla on? Siellä on paljon erilaisia ryhmiä eri teemoilla, kuten valokuvaus, korutyöpaja, luova kirjoittaminen sekä kuvataide. Kulttuuripaja kouluttaa vertaisohjaajia toimimaan ryhmien ohjaajina. 14

Minkälaisille ihmisille Kulttuuripaja on tarkoitettu? Nuorille aikuisille 18-35- vuotiaille mielenterveyskuntoutujille. Miten saitte tietää Klubitalosta? Työhaastattelut olivat Klubitalolla ja Kulttuuripaja toimii yhteistyössä Klubitalon kanssa. Onko projektissa viihtyisää? On tosi kivaa, olemme superinnoissamme!

Mitä maailmassa pitäisi sinun mielestäsi muuttaa parempaan suuntaan? Enemmän rahaa syöpälapsille ja keskosille, ettei liian moni viaton lapsi kuolisi turhaan. Sitten se, että sota, vääryys ja rasismi loppuisi kokonaan. Jokainen ihminen on samanarvoinen - oli ihon väri mikä tahansa. Mitä ilman et selviäisi? Kummilapsia, koska he ovat minulle tärkeintä koko maailmassa. En voisi elää ilman Teemua, Vahalahatea (fanitus) ja Banskua. Millaisena näet tulevaisuutesi? Olen tällainen ja elän päivä kerrallaan. Terveiset lukijoille? Olkaa aina omia itseänne, koska esittämisen huomaa ja minusta se ei johda mihinkään! Aito oma itse on paras.

Paras kirja, jonka olet lukenut? Uusi Päivä: Vilman ja Ilarin tarina Erikoistaitosi? Osaan kuulemma lukea ajatuksia, niin ainakin ystävät sanovat ja olen hyvä matkimaan eläimien ääniä. No, niitä en ihan jokaisen seurassa tee! Suosikkipelisi? PlaysStationilla on Crash ja muuten MaratonYatzsi ja lupaustikki. Mottosi? Vahis tekee kohta maalin. 11


Kuunteletko paljon musiikkia? Kyllä kuuntelen. Jazzia, Soulia, Bluesia, HipHoppia, Elektroa, Rokkia ja Klassista musiikkia. Näin esimerkiksi.

lähikuvassa dj

mike overhouse

Minkä ikäinen olet? - Täytän maaliskuussa 25. Mistä olet kotoisin? - Turun Paattisilta Mitä toivot tulevaisuudeltasi?

Miten sait idean ryhtyä Dj:ksi - Joskus eräänä päivänä sain idean kokeilla musiikin tekemistä, josta olin jo kauan haaveillut ja siitä se sitten lähti.

Koska rupeat tekemään keikkaa? - Hmm… jaa-a en kyl yhtään tiedä. :D

Millaista musiikkia työstät?

Mistä biisi sanat kertovat?

- Konemusiikkia eli HipHoppia, Techno/House musiikkia.

- No ne vokaalit ei oo mun omia, vaan käytän valmiita vokaaleja joita sitten leikkaan, liimaan, työstän ja sovitan oman mielen mukaan. Yleensä ne on sellaisia GangstaRap-lyriikoita.

Kuka on idolisi? - Niitä on monta, mutta esim näyttelijä Jason Statham, Räppärit Biggie Smalls, Tupac Shakur, P.Diddy ja Dj Adam Goldstein sekä Warp Brothers. 12

- Menestyksellistä, rauhallista, turvallista.. Elämisen arvoista elämää.

Kuvat: Pekka ja Haastattelu: Julle

Terveisesi lehden lukijoille? - Tavoittele haaveitasi ja elä unelmaasi.

KESÄINEN KIERRÄTYSASKARTELU Talouspaperirullasta tehty kukka 1. Säästä 2 talouspaperirullaa. 2. Ota sakset ja leikkaa rulla osiksi. 3. Laita rullan osat vierekkäin ja kiinnitä ne nitojalla, niin että siitä tulee kukan muotoinen. 4. Jos vielä jäi rullan osia, leikkaa ne osat Puoliksi ja liimaa ne kukan väleihin tai keskelle. 5. Kun kukka on valmiiksi koottu, voit maalata sen minkä väriseksi haluat kun se on kuivunut, voit laittaa roikkumaan tai tauluun koristeeksi.

13

Profile for Porin Klubitalo

Sarastuksen Sanomat 1/2016  

Sarastuksen Sanomat 1/2016  

Advertisement