Page 1

s ä m l i s a a Av oot kaupunkipuistos! Porin kansallinen kaupunkipuisto esittäytyy Luontotalo Arkissa Pohjoispuisto 7, Pori

4.5.-29.9.2013

tiistaista sunnuntaihin kello 11-17 www.pori.fi/kaupunkipuisto | www.facebook.com/porinkansallinenkaupunkipuisto | kaupunkipuisto@pori.fi

Yhteistyössä Sisäänpääsymaksut: aikuiset 4 € opiskelijat 2 € lapset 7 - 17v 1 € alle 7-vuotiaat maksutta

Porin kaupunki Cygnaeuksen koulu Kaupunkisuunnittelu Kaupunginkirjasto Kulttuuriasiainkeskus Porin taidekoulu Puistotoimi Satakunnan Museo, Luontotalo Arkki Työllistämispalvelut Vapaa-aikavirasto Videotuki Viestintä Ympäristövirasto

Porin lastenkulttuurikeskusSatakunnan lastenkulttuuriverkosto Keski-Porin seurakunta, varhaiskasvatus Läänintaiteilija Roosa Halme Mu Pori o kaunis -yhteisö Turun yliopisto, kulttuurituotannon ja maisematutkimuksen koulutusohjelma


Tutustu kaupunkipuistoon! Luontotalo Arkki uudistunut

Kymmenen neliökilometrin laajuinen Porin kansallinen kaupunkipuisto tarjoaa asukkaille ja vierailijoille viihtyisän, terveyttä edistävän ympäristön. Se sisältää arvokasta luontoa sekä rakennusja kulttuuriperintöä.

Luontotalo Arkin perusnäyttely on uudistunut ja esillä on entistä enemmän eläin- ja kasvilajeja. Täysin uusia satakuntalaista luontoa esitteleviä osuuksia ovat Säppi, Merimetsoluoto, Perhosniitty ja Suurpedot. Lisäksi keskeisintä teemaa, Kokemäenjoen suistoa, on laajennettu entisestään. Uutta Luontotalo Arkissa on myös yhteistyö Metsähallituksen Luontopalveluiden kanssa. Uudistuneen perusnäyttelyn sisällä on Selkämeren kansallispuiston luontoa esittelevä pienoisnäyttely, jossa kerrotaan Selkämeren saaristo- ja vedenalaisesta luonnosta.

Luontotalo Arkissa 4.5. - 29.9. esillä olevassa teemanäyttelyssä voit kokea ja aistia kaupunkipuiston monipuolisuuden. Esillä ovat vihreä kaupunkiluonto ja arvokas rakennusperintö. Kannustamme havainnoimaan omaa elinympäristöä. Voit muun muassa ripustaa Unelmien puuhun omia toiveitasi unelmien puistosta ja tutustua pyörän selässä kaupunkipuistoon. Olemme mukana kesän ja syksyn aikana monissa Porin tapahtumissa.

Luontotalo Arkki on avoinna ti-su klo 11-17. Tiedustelut: arkki@pori. fi, (02) 621 1176.

Porin taidekoulu:

Kaupunkipuiston koko kirjo Kansallisen kaupunkipuiston varrella sijaitseva Porin taidekoulu on osallistunut lukuisilla lasten, nuorten ja aikuisten tekemillä teoksilla näyttelyn rakentamiseen. Mukana on ollut noin 150 lasta. Aikuisten iltalinjan kierrätystaidekurssi on osallistunut omalta osaltaan teosten tuottamiseen. Kaupunkipuiston monimuotoisuutta on tarkasteltu visuaalisuuden näkökulmasta. Arkin sisätiloihin ovat matkalla niin traktorin sisäkumista valmistetut perhoset

kuin betoniset koppakuoriaisetkin. Sen sijaan mitään kiirettä ei ole pihamaalla rauhallisina laiduntavilla eläimillä, jotka ovat kierrätystaidekurssilaisten tuotoksia. Näyttelytilassa sijaitsee Porin kansallisen kaupunkipuiston kertova kollaasitekniikalla koostettu mielikuvakartta, joka antaa näkökulmia kaupunkipuiston moninaisuudesta. Kollaasin ovat työstäneet kymmenet lapset ja nuoret.

Näyttelysuunnittelun aikana, osaksi näyttelyä, rakennettiin läänintaiteilija Roosa Halmeen vetämällä jättinukkekurssilla jättikokoinen kaupunkipuistosammakko. Sammakko kävi ilahduttamassa juhlakansaa lasten avajaistilaisuudessa 4.5. ja on esillä kesän aikana myös muissa tapahtumissa. Teksti Henna Jaatinen

Pelle Hermannin leikkipuistossa vietetään 20-vuotisjuhlia

8.–11.8.2013

Porilaisia ja porissa vierailevia lapsia jo 20 vuotta ilahduttanut Pelle Hermannin leikkipuisto virittäytyy elokuussa juhlatunnelmaan. Luvassa on lapsille ja lapsenmielisille suunnattu leikkimielinen juhla.

Sunnuntaina 11.8. vietetään Pelle Hermannin piknikiä. Kaupunginpuutarhuri Ahonen kannustaa varustautumaan piknik-tapahtumaan teeman mukaisesti. - Palkitsemme leikkimielisimmin aiheen mukaan varustautuneet seurueet.

- Turun Sirkuskoulu opettaa päivittäin lapsia sirkustemppujen saloihin. Lisäksi lapsille on tarjolla muun muassa askartelua, kansainvälisiä leikkejä ja puistosuunnistusta, kertoo kaupunginpuutarhuri Ismo Ahonen puistotoimesta.

Myös Kirjurinluodon oma nimikkolintu Viksu Mustavaris lähtee lomalle kyseisenä sunnuntaina.

Juhlatunnelmaa riittää tapahtuman jokaiselle päivälle. Pääjuhlaa vietetään lauantaina 10.8., jolloin paikalla on myös Pelle Hermannin luoja, porilainen kirjailija Simo Ojanen.

Juhlavuoden tapahtumaa on järjestämässä lasten ja nuorten kanssa toimivia yhdistyksiä, Porin lastenkulttuurikeskus, Porin Seudun Matkailu MAISA ja puistotoimi. Tapahtuma on myös osa Porin kansallisen kaupunkipuiston EAKR-rahoitteista Avaa silmäs, oot kaupunkipuistos! -hanketta. Juhlapäivät ovat maksuttomia.

Keksi liikennepuistolle nimi

!

Kirjurinluotoon valmistuu uusi liikennepuisto kesäkuussa. Osallistu nimikilpailuun.

Parhaat ehdotukset palkitaan. Voittajille ilmoitetaan erikseen. Valinnan tekee asiantuntijaraati, jossa ovat mukana kaupungin ja puiston lahjoittajien edustajat Mannerheimin Lastensuojeluliiton Porin paikallisyhdistys ry:stä sekä Porin lasten- ja nuorten suojelusäätiöstä. Liikennepuiston nimi julkaistaan elokuussa 2013. Nimiehdotukset 31.7. mennessä Kirjurinluodon Kahvila Viksussa olevalle Maisan infopisteelle, Teknisen palvelukeskuksen asiakaspalvelupiste Porinaan (Yrjönkatu 6B) tai sähköpostilla kaupunkipuisto@ pori.fi.


Kymmenvuotias Porin lastenkulttuurikeskus mukana kaupunkipuistoyhteistyössä Pyöräilykaupunki Porissa on paljon reittejä pyörällä liikkumiseen. Upeita reittejä löytyy myös kaupunkipuiston alueelta. Porin lastenkulttuurikeskuksen AnttiJussi Marjamäki tuotti näyttelykokonaisuuteen kaupunkipuis-

ton alueelle sijoittuvan digitaalisen pyöräretken. Haastattelimme lastenkulttuurikeskuksen toiminnanjohtaja Päivi Setälää kaupunkipuistoyhteistyöstä:

Mikä Porin lastenkulttuurikeskus on?

Minkälaista toimintaa teillä on?

Miten olette mukana Arkin näyttelyssä?

Miten kaupunkipuisto näkyy teillä?

Porin lastenkulttuurikeskus tuottaa lapsille, nuorille ja heidän perheilleen kulttuuripalveluita ja kehittää lastenkulttuurin saavutettavuutta ja osaamista. Lastenkulttuurikeskus kuuluu valtakunnalliseen Taikalamppulastenkulttuurikeskusten verkostoon, jossa sen kehittämistehtävänä on visuaalinen kulttuuri, kuvataide ja valokuva.

Porin lastenkulttuurikeskuksen kehittämä perheille suunnattu Vauvojen värikylpy on levinnyt laajasti ympäri Suomea ja herättänyt kiinnostusta myös kansainvälisesti. Säännöllistä yhteistyötä tehdään päiväkotien ja koulujen kanssa. Olemme mm. työllistäneet kuvataiteilijoita, jotka ovat yhdessä lasten kanssa toteuttaneet julkisia teoksia niin lasten elinympäräristöön kuin yleisesti julkisiin tiloihin. Yksi teoskokonaisuus on Porin uudessa uimahallissa. Keskus toteuttaa myös valtakunnallisen Vähäx valottaa –valokuvafestivaalin joka kolmas vuosi. Seuraava festivaali on keväällä 2014.

Toteutamme näyttelyyn videoteoksen “Pyöräretki kaupunkipuistossa”. Kauniita maisemia, kaupunkipuistoaktiviteetteja sekä leppoisaa musiikkia sisältävää pyöräretkeä katsellaan oikeiden polkupyörien selästä. Käytössä on sekä aikuisten että lasten pyörä. Lisäksi retkellä pysähdytään katsomaan arkistovideoista tunnelmia Kirjurinluodon aikaisemmista tapahtumista.

Kaupunkipuisto on toiminut monesti työpajojemme tai muun toiminnan tapahtumapaikkana. Esimerkiksi vuonna 2012 Porin kansallisen kaupunkipuiston 10v-juhlavuoteen liittyvässä Laskiaistiistain talvitapahtumassa järjestimme työpajan, jossa oli mahdollista toteuttaa lumiveistosten tekoa. Olemme vastaisuudessakin tapahtumissa mielellämme mukana työpajojen muodossa tai muuten järjestämässä.

www.sakulaku.fi

Väri ja ilo! Porin kansallisen kaupunkipuiston tunnuksessa ovat esillä kaupunkipuiston keskeiset elementit: vihreä luonto ja puistot, arvokas rakennuskulttuuri, kirkollinen teema sekä Kokemäenjoki ja Porin silta. Näyttelyssä on mukana kaupunkipuiston tunnusta kuvaava kiviteos, jonka tekemiseen Keski-Porin seurakunnan kaikki 133 päiväkerholasta ovat osallistuneet maalaamalla ilolla ja ahkerasti kaupunkipuiston värejä kiviin. Lasten ohjaajina toimivat Paula Brander, Kristiina Jokinen, Virpi Kleemola, Terhi Kujansuu, Leila Lehtimäki, Eija Lindholm ja Päivi Piilola.

Mu Pori o kaunis geokätköillen

Avaa silmäs Porille! Nyt pääset tutustumaan Porin kansalliseen kaupunkipuistoon seikkailemalla siellä geokätköjä etsien. Mu Pori o kaunis on syksyllä 2012 perustettu Facebook-yhteisö, jossa ihmiset jakavat valokuvia Porista ja sen lähiseuduilta. Mu Pori o kaunis toteutti Luontotalo Arkkiin osaksi Porin kansallisen kaupunkipuiston Avaa silmäs, oot kau-

punkipuistos! -näyttelyä kaupunkidigitaalisen valokuvanäyttelyn. Kuviin liittyen toteutettiin yhteistyössä Porin kaupunkisuunnittelun, Mu Pori o kaunis -yhteisön ja Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelman geokätköilykurssin kanssa kävelyreitti, jonka varrelta löytyy geokätköjä. Geokätköjen takaa puolestaan löytyy kuvia ja tarinoita.

Kokeile – helppoa ja ilmaista! Tarkoituksena on tutustuttaa ihmisiä kaupunkipuiston alueeseen uudella tavalla ja tuoda esiin porilaisille osin tuntematonta arkiympäristöä reittiin perustuvan tarinan kautta. Reitin varrella saa lisätietoa kohteista rastipisteissä sijaitsevien QR-koodien avulla. Koodien lukemiseen tar-

vitaan älypuhelimeen ladattava ilmainen sovellus. Reitti valmistuu 11.6. mennessä.

Lisätiedot: luennoitsija Pirita Ihamäki 040 164 6339, Heli Nukki 044 701 1976.

Ti 11.6.2013 klo 18-19 Avaa silmäs, oot kaupunkipuistos! Mu Pori o kaunis geokätköillen. Yleisöluento Luontotalo Arkin luentotilassa. Lisäksi käymme maastossa tutustumassa reittiin.

www.mupori.fi www.pori.fi/kaupunkipuisto

Kuva Visa Vehmanen, teksti Taru Jussila, Pirita Ihamäki ja Heli Nukki


Kraak!

Tapahtumissa: La 18.5. Museoiden yö. Kevään lintuja kaupunkipuistossa kello 15.00-17.00. Avaa silmäs, oot kaupunkipuistos! näyttelyn lyhyt esittely Luontotalo Arkissa ja kävelyretki Polsanluodon luontopolulle Porin Lintutieteellisen Yhdistyksen oppaan johdolla. Ilmainen sisäänpääsy Arkkiin kello 11.00-21.00. Lisätiedot: intendentti Hilkka Viitala p. 044 701 1055. Ke 5.6. Kaupunkisatu kello 14.00 Arkissa: Näyttelijä Peter Sebastian Lehtonen lukee Peppi-kirjasta puistokohtauksen, jossa Peppi selättää roistot. Järjestää Porin kaupunginkirjasto.

Porin nimikkolintu mustavaris pesii kaupunkipuiston alueella. Porin Cygnaeuksen koulun kuvataideluokkien oppilaat tekivät opettajiensa Leena Hiitolan, Marita Helavuoren ja Teija Niemi-Välimäen opastamana näyttelyyn sata upeaa mustavarista .

Julkaisija Porin kaupunkisuunnittelu | Paino Brand ID | Tekijät Heli Koskela & Heli Nukki | 18.5.2013

Pori Folk -kaupunkifestivaali liikuttaa 16.-18.8.2013 14. kerran järjestettävän Pori Folk -kaupunkifestivaalin teemana on liike ja liikuttaminen. Elokuussa Pori Folkissa liikutaan sujuvasti musiikin ja taiteen rajoilla. Festivaalin pääkonsertti on nimeltään RAJATAPAUS ja se pidetään la 17.8.2013 illalla Porin Teatterilla. Illan aikana lavalle nousee nuori r&b -musiikkia ja sähkökanteleen sointia yhdistävä Ida Elina sekä tunnettu uuden kansanmusiikin suomalainen kokoonpano Saaga Ensemble. Illan päättää Timo Rautiaisen Folk Band. Pori Folkin ohjelma julkaistaan toukokuun lopulla, jonka jälkeen se löytyy kokonaisuudessaan festivaalin kotisivuilta. Kaupunkifestivaalin hengessä festivaaliviikonlopussa on noin 20 eri konserttikokonaisuutta ja 16 eri tapahtumapaikkaa. Myös uusia tapahtuma -ja paikkakokeiluja on ohjelmassa. Luvassa on muun muassa Lasten Folk -minifesti-

vaali lapsille, Pruuvaavamman Folkin klubi, ruotsinkielisen kansanmusiikin ilta sekä Askelvirtakansantanssikonsertti. Festivaalin avajaisia vietetään Rakennuskulttuuritalo Toivon pihapiirissä perjantaina 16.8. klo 18.00 alkaen. Pori Folkilla on ohjelmaa myös Avaa silmäs, oot kaupunkipuistos -näyttelyn tapahtumakalenterissa. Porilainen kaupunkifestivaali ujuttautuu kahden eri tapahtuman muodossa luontevasti kaupunkipuistoalueelle. Luontotalo Arkin pihalla järjestetään festivaalilauantaina 17.8.2013 klo 14.30 alkaen Tikut ristiin ja tanssiks - Pori Folkin tikkuristitanssin mestaruuskilpailu. Leikkimielistä kilpailua tahdittaa porilainen Ruosniemen hanurit. Tapahtumaan on vapaa pääsy ja se järjestetään yhteistyössä taiteen edistämiskeskuksen kanssa. Samalla voi kurkata Arkin näyttelyt, jos ei vielä ole ehtinyt niitä näkemään. Tapahtumassa vierailee myös jättinukkeparaati.

Toinen kaupunkipuistoalueen tapahtumista järjestetään Puuvillanpuistossa perjantaina 16.8. klo 14.00 alkaen. Puistossa vietetään Porin yliopistokeskuksen henkilökunnan tapahtumallista piknikiltapäivää. 2013 UCPori täyttää 10 vuotta ja festivaali onnittelee yliopistokeskusta musiikkiterveisin. Piknikillä esiintyvät porilaiset Kireempi vire ja End of August. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Lippujen ennakkomyynti alkaa Lippulinjassa heti ohjelman julkistamisen jälkeen. Tarjolla on tänäkin vuonna runsaasti maksuttomia konsertteja. Pori Folk -kaupunkifestivaalin tuottaa Porin kaupungin kulttuuriasiainkeskus. Festivaalin rahoittaa Porin kaupunki. Lisätiedot: Emma Susi festivaalin päätuottaja emma.susi@pori.fi, 044 701 9299 www.pori.fi/porifolk

Ke 5.6. Lintukonsertti. Porin seudun ympäristöseuran lähiluontoretkellä tutustutaan Kirjurinluodolla ja lähialueella laulaviin lintuihin. Kokoontuminen kello 21.30 Kirjurinluodon kahvion luo Pelle Hermannin leikkipuiston viereen. Säätilaan sopiva vaatetus ja hyttysvarustus. Säävaraus! Lisätiedot: Hannes Tiira 050 462 8622. Järjestäjä: Porin kaupungin ympäristövirasto Ti 11.6. Avaa silmäs, oot kaupunkipuistos! Mu Pori o kaunis geokätköillen. Yleisöluento Luontotalo Arkin luentotilassa kello 18.00-19.00. Turun yliopiston, kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelmaan kuuluneen geokätköilykurssin opiskelijat toteuttivat Mu Pori o kaunis -yhteisön kanssa reitin Porin kansallisen kaupunkipuiston alueelle. Luennolla perehdytetään geokätköilyyn ja käydään tutustumassa reittiin. Lisätiedot: Pirita Ihamäki 040 164 6339, Heli Nukki 044 701 1976. Ti 25.6.2013 Liikennepuiston avajaisjuhla, Kirjurinluoto kello 14.00. Liikennepuiston uudet autot ja katuverkko käytettävissä. Mukana lahjoittajat MLL Porin yhdistys ja Porin lasten ja nuorten suojelusäätiö. Liikennepuisto avoinna 25.6.-11.8. Järjestäjä: Porin kaupunki, puistotoimi To 8.8.-su 11.8. Pelle Hermannin leikkipuisto 20 vuotta, Kirjurinluoto. Turun Sirkuskoulun opetusta, askartelua, kansainvälisiä leikkejä ja puistosuunnistusta. Pääjuhla la 10.8. Paikalla myös Pelle Hermannin luonut kirjailija Simo Ojanen. Su 11.8. Pelle Hermannin piknik. Porilaiset lasten ja nuorten kanssa toimivat yhdistykset, Porin lastenkulttuurikeskus, Maisa ja puistotoimi. Juhlapäivät ovat maksuttomia. Pe 16.8. Puuvillan piknik, Porin yliopistokeskuksen syyskauden avajaistilaisuus Puuvillanpuistossa kello 14.00. Järjestäjä: Porin yliopistokeskus. Musiikki, Pori Folk. La 17.8. Osana Pori Folk -kaupunkifestivaalia Luontotalo Arkin pihalla kello 14.30 Tikkuristi-kilpailu, jättinukkenäyttely ja -paraati Annikselle (Annankatu 6). Pelimannimusiikkia. To 22.8. Lepakkoretki Kirjurinluodolle. Kokoontuminen kello 21.30 Kirjurinluodon kahvio, Pelle Hermannin leikkipuiston vieressä. Säätilaan sopiva vaatetus, taskulamppu ja hyttysvarustus. Retken yhteyshenkilö: Esko Inberg p. 0500 127 660. Järjestäjä: Porin kaupungin ympäristövirasto Pe 23.8. Kuutamomelonta Kokemäenjoella. Kokoontuminen kello 21.00 Melamajavat r.y:n vajalla Hevosluodon siirtolapuutarhan takana. Retkellä melotaan otsalamppujen valossa kaupunkipuiston alueella, käydään suihkulähteellä ja kierretään Polsanluoto. Ilmoittautumiset ma 19.8. alkaen Maisa puh. (02) 621 7904. Kajakkien vuokra (5 €/lapsi ja 10 €/aikuinen) maksetaan paikan päällä. Retken yhteyshenkilö: Vesa-Pekka Munnukka, p. 040 596 1203. Järjestäjä: Porin kaupungin ympäristövirasto Ma 2.9.- pe 6.9. Maakunnallinen ympäristökasvatusviikko. Koululaisryhmille ti-ke ja pe kello 9.00-10.00 ja 13.00-14.00 Porin kansallisen kaupunkipuiston esittely ja tutustuminen kaupunkipuiston näyttelyyn. Luontotalo Arkin luentosali, luennoitsija FM Heli Nukki. Ennakkoilmoittautuminen p. 044 701 1976. Syyskuun viimeisellä viikolla Porin yliopistokeskuksen TiedeAreena-tapahtuman yhteydessä Science Goes to Museum -tapahtuma Luontotalo Arkissa. Yhteistyössä Porin kaupunkisuunnittelu ja Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisematutkimuksen koulutusohjelma. Lisätiedot: Heli Nukki 044 701 1976.

Kaupunkipuisto_nayttelylehti_2013  

Porin kansallinen kaupunkipuisto esillä Luototalo Arkissa 4.5.2013-29.9.2013.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you