Page 1

Mai 2014 | anul 11 | numărul 207 | 9.9 lei

ESTE ROMÂNIA O DESTINAŢIE DE BUSINESS PENTRU INVESTITORII STRĂINI?

UNDE LUCREAZĂ STRĂINII DIN ROMÂNIA?

Mai 2014 | anul 11 | numărul 207 | 9.9 lei | www.cariereonline.ro


GENERATING PEOPLE IMPACT

Discover there are no such things as limits, with an exciting career at Genpact.

In today’s volatile world, organizations and individuals need to drive innovative solutions to capture opportunities when they occur. We call those organizations who are effective in diverse markets and are alert to evolving stakeholder requirements Intelligent Enterprises. At Genpact we are always searching for the best and brightest to join us, to deliver the highest standards of service and execution to some of the most successful companies in the world. To find out more about us, visit www.genpact.com and send us your resume at career@genpact.ro


EDITORIAL

ROMÂNIA, PRIN OCHII LOR Străinii pe care îi întâlnesc de regulă în România sunt managerii din companiile multinaționale sau specialiștii atrași de oportunitățile legate de carieră, de pachetul salarial și de posibilitatea unui nivel de trai mai ridicat – multe cheltuieli legate de cazare, sănătate, educație și familie le sunt acoperite de firmă. Foarte puțini vin cu gândul de a începe o afacere aici – pe câțiva dintre antreprenorii-expați îi veți cunoaște și voi în paginile acestei ediții, așa cum veți afla și motivația lor de a face business în România. Mai sunt câțiva, care vin din nevoia de a se elibera de regimurile opresive din țările lor de origine și alții, mânați de dorința de a-și deconstrui viețile complicate, trăite în marile metropole ale lumii. Sătui de reguli, siguranță și control, dar și de consumerism și alienare, aceștia din urmă vor să experimenteze frugalitatea sau minimalismul, luând-o de la zero în România, cu un stil de viață ceva mai puțin conformist. Nici unii, nici alții nu prea știu la ce să se aștepte când vin, așa că, de regulă, pun răul înainte. Șocul cultural pe care îl prefigurează se transformă într-o surpriză plăcută. Avem cea mai rapidă conexiune la internet din Europa, citadinii sunt educați, mulți știu două limbi străine, viața de

ADRESA: Str. Nicolae G Caramfil nr. 22A, birou IV B, etaj 4, sector 1, Bucureşti, tel: 021.410.83.58, fax: 021. 410.83.71 e-mail: cariere@cariereonline.ro web: www.cariereonline.ro ISSN: 1583-5804 Distribuţia se face prin centrele de difuzare a presei din Bucureşti şi din ţară. TIPAR ART GRUP | www.artdesign.ro Prepress: CPC, tel.: 021.224.16.15 Publicaţia este auditată de Biroul Român de Audit al Tirajelor (BRAT), pe perioada mai 2011 - august 2012. Revista Cariere beneficiază de rezultate de audienţă conform Studiului Naţional de Audienţă FOCUS, măsurate în perioada mai 2011 – mai 2012. CARIERE este membră European PWN Romania şi susţine diversitatea de gen.

noapte e destul de animată, berea e foarte bună și ieftină, munții sunt superbi, iar Delta e unică. Lista ar putea continua, dar mă gândesc să vă las să citiți ce au ei de spus, ca să vă convingeți. Cei care fac business în România știu că anul trecut economia a depăşit aşteptările şi a avut o creştere de 3,5%, determinată de randamentul industrial şi de o recoltă care a alimentat exporturile. Acestea au crescut, importurile au fost slabe, astfel încât balanţa comercială în materie de bunuri şi servicii s-a îmbunătăţit. Creştere economică este estimată și pentru 2014 şi pentru 2015. Reformele structurale, precum liberalizarea pieţei de energie şi noul Cod al muncii au avut efectele lor pozitive. În timp ce unele proiecte de infrastructură avansează, investiţiile ar putea lua avânt, susţinute fiind și de o mai bună absorbţie a fondurilor UE. Toate acestea ne privesc, pentru că se vorbește despre o creștere graduală a veniturilor, ca urmare a unei majorări reale a salariilor. Odată ce încrederea noastră revine, consumul privat ar urma să crească firesc. Dacă străinii se stabilesc la noi, își găsesc serviciu, își dau copiii la școlile noastre și își fac vacanțele aici, ignorând indisciplina din trafic, gropile din asfalt și maidanezii

Nici o parte a revistei nu poate fi reprodusă, parţial sau integral, text sau imagini fără acordul scris al editorilor.

DIRECTOR PUBLICITATE Anne-Marie Slav ana.slav@cariereonline.ro

REDACTOR-ŞEF Daniela Oancea daniela.oancea@cariereonline.ro

SALES MANAGER Ionuţ Preda ionut.preda@cariereonline.ro

EDITOR COORDONATOR Roxana Lupu roxana.lupu@cariereonline.ro

MARKETING-PR Andra Costăchescu andra.costachescu@cariereonline.ro

EDITORI: Mirabela Stoica mirabela.stoica@cariereonline.ro Marius Dobre marius.dobre@cariereonline.ro

COORDONATOR EVENIMENTE Cristiana Pătru cristiana.patru@cariereonline.ro

REDACTOR Marilena Ispas marilena.ispas@cariereonline.ro PUBLICITATE Laura Gheboianu laura.gheboianu@cariereonline.ro

ART-DIRECTOR Andreea Vintilă andreea.vintila@cariereonline.ro FOTO: 123RF FINANCIAR Leni Paraschiv leni.paraschiv@cariereonline.ro

DE DANIELA OANCEA

Redactor-Şef CARIERE

din parcuri, noi de ce n-am face efortul de a vedea partea plină a paharului? Deși ediția de față este dedicată expaților care trăiesc și muncesc în România, scopul ei este să vă determine pe voi, cei care cântăriți argumentele pro și contra rămânerii aici, să încercați să priviți țara prin ochii lor. O veți redescoperi, vie şi plină de substanţă, mai tulburătoare și mai frumoasă decât o știați până acum.

COORDONATOR DIFUZARE Valentin Ion valentin.ion@cariereonline.ro DIFUZARE: Mircea Bărbulescu DEPARTAMENT ABONAMENTE Andrei Ciobotea andrei.ciobotea@cariereonline.ro BUSINESS DEVELOPMENT DIRECTOR Liliana Munteanu liliana.munteanu@cariereonline.ro Amalia Bădescu amalia.badescu@cariereonline.ro DIRECTOR GENERAL Monica Neumorni monica.neumorni@cariereonline.ro Cititorii din străinătate se pot abona prin Hachette Distribution Services Inmedio, Bulevardul Dimitrie Pompei, nr. 9A, Sector 2, Bucureşti, România, la telefon: +40 31 407 82 50, fax: +40 31 407 82 51, email: subscription@hdsnet.ro, sau prin Manpres Distribution prin magazinul online de vânzare ziare, reviste şi cărţi www.romanianjournals.com

3


SUMAR

23/25

STAN PLATT, BRITANICUL CARE SALVEAZĂ VIEŢI ÎN ROMÂNIA

58/60

DEAN EDGAR: „TREBUIE, AȘADAR POT"

CALENDAR

6

NEWS

7

MANAGING De ce ar trebui să ne preocupăm de identificarea corectă a HiPo? COVER STORY Antreprenor-expat în România

4

12 16

EMPLOYMENT Unde lucrează expatriaţii din România?

26

PASTILA DE LEADERSHIP Este leadership-ul o abilitate înnăscută sau una cultivată?

29

SPECIALIST „Nu cred în noroc, cred în efort!”

36


66/67

RECENZIE DE STEVEN VAN GRONINGEN

ŞI ŢARA NOASTRĂ E FRUMOASĂ!

64

DOSAR Expaţii, o specie pe cale de dispariţie?

39

RESPONSABILITATE SOCIALĂ Stan Platt, britanicul care salvează vieţi în România

ANTREPRENOR Omul care „livrează” viaţă

48

OPORTUNITĂŢI Este România o destinaţie de business pentru investitorii străini?

MANAGEMENT UPDATE De ce îşi ţin angajaţii buni ideile grozave pentru ei

51

RECENZIE Găsirea Elementului tău – o călătorie fascinantă către sine WELLBEING Şi ţara noastră e frumoasă!

58 62 64 66 5


CALENDAR

16-18 MAI BRAŞOV

16

MAI JUBILÉ PRIMĂVERII

19-20 MAI BERLIN

20-21 MAI

BUCUREŞTI

27 MAI

SEDIUL CONSULTEAM, BUCUREŞTI

TRAINING PROFESIONAL DE HIPNOZĂ - MODULUL 1 Trainingul se adresează tuturor celor care doresc să înveţe, să practice şi să aplice hipnoza, personal sau vocaţional, indiferent de pregătirea profesională sau academică. Cursul, oferit de către OmniHypnosis România, este Certificat de către Asociaţia Română de Hipnoză, National Guild of Hypnotists din USA şi National Board of Hypnosis Certification and Education). Costul participării începe de la 1.800 de lei.

CONFERINŢA NAŢIONALĂ A EXPERŢILOR ÎN LEGISLAŢIA MUNCII, EDIŢIA A 2-A Conferinţa îşi propune să reunească practicieni din legislaţia muncii pentru a desluşi împreună problemele izvorâte din relaţiile de muncă angajat - angajator. Vor fi abordate teme cum ar fi: răspunderea salariaţilor pentru pagubele produse angajatorilor, concilierea conflictelor individuale de muncă, cercetarea abaterilor disciplinare ş.a. Costul participării este de 400 de lei.

EUROPEAN HR DIRECTORS BUSINESS SUMMIT, BERLIN Ediţia de anul acesta presupune două zile de conferinţă, focusate pe Strategie de HR, Business Performance şi Organisational Development, studii de caz prezentate de Directori de HR cu experienţă internaţională şi o zonă expoziţională în care se vor regăsi diverse soluţii şi tehnologii de HR.

EXCELENȚĂ ÎN COMUNICAREA CU CLIENȚII Participanţii la cursul organizat de Dynamic Learning vor avea oportunitatea să-ţi îmbunătăţească abilităţile de ascultare activă şi comunicare asertivă în relaţia cu clientul, să îşi dezvolte abilităţile de persuasiune folosind tehnici de rezolvare a obiecţiilor, tehnici de influenţare şi multe altele. Costul participării este de 230 de euro plus TVA, de persoană.

EXECUTIVE EMPOWERMENT Cursul prezintă tehnici-cheie pentru dezvoltarea gândirii antreprenoriale a managerilor şi a specialiştilor din cadrul companiilor, oferind posibilitatea înţelegerii clare a modului în care sunt puse bazele unei afaceri, indiferent de domeniu. Cursul se adresează specialiştilor şi managerilor, indiferent de poziţie sau de domeniul de activitate şi costă 600 de euro + TVA.

OTM Ana-Maria Bogdan

Yugo Neumorni

Ileana Glodeanu

Începând cu luna aprilie 2014, Ana-Maria Bogdan ocupă poziţia de General Manager a agenţiei de publicitate americană R/GA, filiala din România. Ea este unul dintre primii profesionişti români din zona de digital, cu o experienţă de peste 15 ani în domeniu.

Este noul Manager al Departamentului IT & Comunicaţii din Hidroelectrica. În ultimii zece ani, a fost Director IT la Grupul Vimetco, fiind responsabil cu partea de operaţiuni din România, Sierra Leone, Ghana, Europa şi China. Neumorni are o experienţă de 20 de ani în domeniul IT.

Este cel mai nou Partener al casei de avocatură Wolf Theiss, numărul partenerilor în biroul din Bucureşti ajungând astfel la 5. Ileana va coordona un număr de 9 avocaţi din postura de Co-Head al Departamentului de Corporate/ M&A, în cadrul Wolf Theiss & Asociaţii SCA.

Ai fost promovat? Lucrezi pentru o altă companie? Un nou membru s-a alăturat echipei tale? Contactează-ne la tel. 021-410.83.58, mirabela.stoica@cariereonline.ro 6


NEWS

Afacerile Grupului Agricola au crescut cu 15% faţă de anul trecut Dacă în primul trimestru al anului 2013, Grupul de firme Agricola înregistra o creștere a cifrei de afaceri de 5% față de 2012, după primele 3 luni ale acestui an creșterea cifrei de afaceri este de aproape 15% comparativ cu anul trecut, ajungând la 133,732 milioane lei. Agricola Internaţional SA, cea mai importantă companie a Grupului de firme Agricola, în care sunt integrate lanțul de producție a cărnii de pasăre şi operatorul logistic, a înregistrat în primele 3 luni o creştere a cifrei de afaceri cu 12%, ajungând în prezent la circa 76,960 mil. lei (de la 68,941 mil. lei anul trecut). Vânzările la carnea de pui au crescut cu 12% în volum, în primele trei luni, comparativ cu perioada similară din 2013, iar în valoare cu 7%, efect parţial cauzat de scăderea preţului mediu al pieţei. Vânzările la categoria salamuri crud-uscate realizate de Salbac, companie din cadrul Grupul AGRICOLA, au înregistrat cea

mai mare creștere la acest început de an: 18% creștere în valoare, respectiv 15% în volum. În același timp, grupa salamurilor fiert-afumate înregistrează o ușoară scădere a volumelor de 10%, în trendul pieței. Per ansamblu, compania Salbac are o creștere a cifrei de afaceri de 10% față de anul trecut. La categoria semipreparate şi produse de tip ready-meal, obţinute la fabrica Europrod, în primul trimestru s-a înregistrat o creştere în volum a vânzărilor cu 15 % şi o creştere valorică de 18%. Exporturile din această perioadă s-au dublat față de anul trecut (Franța, Marea Britanie, Spania, Danemarca). Și la categoria ouă pentru consum, produse la Avicola Lumina Constanţa, s-a înregistrat o creștere de 65% a vânzărilor faţă de primul trimestru al anului precedent (17,489 mil. ouă), însă o creștere valorică de doar 37%, în contextul în care scăderea de preț mediu este de 17% față de anul trecut.

Ai un magazin online? Înscrie-te la

Finanţări de până la 500.000 euro pentru antreprenori Antreprenorii care sunt în căutarea unei surse de finanțare pentru afacerea lor se pot înscrie până pe 8 iunie în programul Start&Grow 2014, pentru a avea acces la antreprenori cu experiență, dispuși să investească până la 500.000 de euro în startup-uri și companii aflate în dezvoltare. Programul se adresează persoanelor care au deja propria afacere sau urmează să lanseze un startup și au nevoie de un partener financiar pentru dezvoltarea business-ului pe termen mediu și lung. Programul a fost lansat de startups.ro pentru a susține dezvoltarea unor afaceri promițătoare, ajutându-i pe antreprenori să intre în legătură cu investitorii alături de care să își ducă afacerea la următorul nivel. În această rundă a Start&Grow 2014, antreprenorii-investitori deschiși la parteneriate de business sunt Alin Giurea și Radu Tudorache.

GPEC 2014

Au început înscrierile la cea de-a 9-a ediţie anuală a GPeC (Gala Premiilor eCommerce) – evenimentul de referinţă în comerţul electronic. Magazinele online se mai pot înscrie în competiţia GPeC 2014 până la data de 23 mai. Pentru a fi acceptate în Competiţia magazinelor online GPeC 2014, toate magazinele online trebuie să întrunească integral criteriile de preselecţie care presupun respectarea legislaţiei europene în domeniu şi a bunelor practici în comerţul electronic, precum: publicarea tuturor informaţiilor de contact; respectarea politicii de returnare a produselor în 14 zile calendaristice/10 zile lucrătoare; existenţa unei proceduri de conciliere internă în cazul clienţilor nemulţumiţi; informarea corectă a clienţilor cu privire la preţul final al produselor, modalităţile de plată acceptate etc.

OTM Giuliano Menassi

Levent Yuksel

Este noul CEO al Pirelli România. A fost numit în funcţia de VP GM Managerul îşi păstrează şi pentru Greater Balkans şi SEE Franchise actuala poziţe de conducere din al PepsiCo. Această numire face parte cadrul Grupului Pirell, aceea de din eforturile PepsiCo de a-şi întări Manufacturing Senior Vice President. poziţia în regiune. Astfel, activitatea În poziţia de CEO va fi secondat de PepsiCo Greater Balkans şi South East Ayhan Guven în calitate de Deputy Europe Franchise Business Unit este Country Manager şi Director Industrial Pirelli Tyres integrată într-o singură organizaţie. România.

Bogdan Matei A preluat funcţia de director de operaţiuni al Provident Financial România. Bogdan Matei îl înlocuieşte pe britanicul Neil Dalgliesh, care va prelua o funcţie de conducere în structura centrală a companiei-mamă, grupul britanic International Personal Finance.

Ai fost promovat? Lucrezi pentru o altă companie? Un nou membru s-a alăturat echipei tale? Contactează-ne la tel. 021-410.83.58, mirabela.stoica@cariereonline.ro 7


NEWS

Skanska România dă startul Premii de programului de INTERNSHIP 25.000 de euro la În perioada 1 iulie-19 septembrie, Skanska România - una dintre cele mai importante companii de construcţii şi dezvoltări imobiliare din lume - dă startul programului anual de internship, ajuns în acest an la cea de-a doua ediţie în ţara noastră. Procesul de selecţie şi recrutare pentru cele patru poziţii de internship disponibile va avea loc în luna mai a acestui an, urmând ca rezultatele să fie anunţate la începutul lunii iunie. Programul reprezintă o oportunitate pentru studenţii din anii terminali, vorbitori fluenţi de limba

engleză, dornici să înveţe şi să câștige experienţă profesională într-un mediu dinamic şi multicultural. Departamentele în care aceştia pot activa sunt: Leasing şi Marketing (o poziţie), Financiar (o poziţie) şi în cadrul proiectului Green Court Bucharest (două locuri). Fiecare dintre cei 4 interni va fi îndrumat de către un „Patron” şi va avea oportunitatea de a dezvolta un proiect propriu în cadrul companiei. Mai multe informaţii în legătură cu acest program de internship pot fi consultate în secţiunea Cariere a site-ului Skanska România.

Coca-Cola HBC încurajează SUPER MANAGERII Coca-Cola HBC a lansat în această primăvară un demers menit să evidenţieze cele mai frecvente greşeli pe care le fac managerii în relaţia cu echipele lor şi să contribuie în mod activ la schimbarea acestor atitudini în rândul acestora. Mecanismul campaniei a presupus o comunicare în două etape: identificarea greşelilor şi ilustrarea lor în spirit comic, respectiv oferirea de soluţii şi sfaturi de către angajaţii Coca-Cola HBC cu privire la bunele practici ale unui manager. Situaţiile negative alese au fost exagerate intenţionat, pentru a scoate în evidenţă cât de nepotrivite sunt astfel de comportamente într-o echipă. Iar stilul grafic simplu, în spiritul benzilor desenate, s-a potrivit abordării comice şi relaxate a situaţiilor negative. În faza a doua, managerii Coca-Cola HBC au oferit sfaturi şi recomandări care să îi ajute pe manageri să evite astfel de greşeli în comunicarea cu echipa, să gestioneze mai bine relaţiile de lucru şi să se comporte ca adevăraţi Super Manageri. Iniţiativa Super Manager face parte din campania de comunicare a programului de Management Trainee Coca-Cola HBC, care a ajuns anul acesta la cea de-a treia ediţie. Programul se adresează tinerilor studenţi şi absolvenţi şi îşi propune să formeze viitoarele generaţii de lideri Coca-Cola HBC.

Tech School

Robotul care se poate scufunda la o adâncime mult mai mare decât cea la care un om rezistă sub apă? Enciclopedia accesibilă printr-o interfață vocală? Gadgetul care localizează accidentele? Sunt doar câteva idei de proiecte care dovedesc talentul și cunoștințele tinerilor români înscriși pe platforma UPC, Smart Nation. UPC România i-a numit pe câștigătorii celei de-a doua ediții a competiției naționale de proiecte – Tech School – ale cărei premii au o valoare totală de 25.000 de euro. Patru idei de proiecte câștigătoare primesc din partea companiei bugetele necesare implementării, iar o a cincea idee îi aduce inițiatorului un loc la conferința globală TED Youth 2014. Proiectele sunt grupate pe categorii de vârstă – câte una pentru categoriile de 5–19 ani și 20–24 ani și 2 pentru categoria de 11–14 ani. Tech School este o competiție pe 5 arii ale tehnologiei – gaming, robotică, digital media, aplicații și astronomie. În acest concurs au participat tineri cu vârste cuprinse între 11 și 24 de ani, care și-au înscris pe platforma www.smartnation.ro ideile revoluționare. Acestea au fost jurizate de oameni de știință români, mentori în cadrul programului.

OTM Mircea Coman

Mircea Grădinaru

Este, din luna aprilie 2014, noul Director General executiv al Centrofarm. Cariera profesională a domnului Coman a debutat în cadrul grupului METRO România, unde a dobândit experienţă în vânzări, marketing şi negocieri de contracte de amploare în segmentul retail şi FMCG.

A preluat, începând cu data de 10 aprilie 2014, poziţia de Director General al Sucursalei Sisteme pentru UTI Grup. Acesta cunoaşte business-ul UTI în profunzime, este pasionat de activitatea de cercetare-dezvoltare şi are foarte mare experienţă în dezvoltarea de afaceri internaţionale.

Mădălina Berechet

A devenit, începând cu data de 9 aprilie 2014, partener al Casei de avocatură Muşat & Asociaţii. Ea este recunoscută drept un prestigios avocat cu o experienţă de zece ani în domeniul litigiilor civile şi comerciale, perioadă în care a reprezentat numeroase companii multinaţionale în cauze aflate atât pe rolul instanţelor române, cât şi ale celor europene. Ai fost promovat? Lucrezi pentru o altă companie? Un nou membru s-a alăturat echipei tale? Contactează-ne la tel. 021-410.83.58, mirabela.stoica@cariereonline.ro

8


CEC Bank lansează

CREDITUL PENTRU ANTREPRENORII DEBUTANŢI

CEC Bank continuă politica de susţinere a întreprinzătorilor tineri şi lansează Creditul SRL-D 2014 în baza Convenţiei încheiate cu Ministerul Economiei privind Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri. Astfel, CEC Bank acordă credite în lei din surse proprii, oferind clienţilor multiple beneficii, precum: perioada de graţie de maximum 12 luni; garanţii flexibile, prin acordarea unei garanţii de către stat, prin FNGCIMM, ce va acoperi 80% din valoarea creditului; modalităţi de rambursare a creditului adaptate în funcţie de situaţia economico-financiară a clientului şi consultanţă gratuită în ceea ce priveşte pregătirea documentaţiei de accesare a creditului. Accesând Creditul SRL-D 2014, tinerii întreprinzători vor beneficia de o structură de costuri simplă şi avantajoasă: dobândă variabilă, compusă din indicele ROBOR 6 luni, la care se adaugă o marjă de 3 p.p. (în prezent dobânda este de 5,93%); comision de analiză de 200 de lei; comision de gestiune de 0,75% calculat la valoarea creditului şi perceput la data efectuării primei trageri din credit, iar ulterior, anual, calculat ca procent din soldul creditului. Dobânda se va modifica semestrial, în prima zi lucrătoare a semestrului, în funcţie de evoluţia indicelui de referinţă ROBOR 6 luni.

OTM Toni Volpe A fost numit în data de 29 aprilie în funcţia de preşedinte al Grupului Enel. Acesta s-a alăturat companiei în urmă cu 10 ani şi a obţinut o importantă experienţă internaţională în câteva funcţii manageriale cheie din cadrul acesteia.

9


ADVERTORIAL

YOU INVEST – Investiţia ta flexibilă PROFESIONALISM

Administrare la standarde de calitate, soluţii flexibile şi transparenţă deplină: aşa arată YOU INVEST. YOU INVEST este un nou concept de investiţii oferit de BCR în cooperare cu ERSTE Asset Management şi se adresează clienţilor pentru care flexibilitatea şi transparenţa joacă un rol important. Există trei tipuri de fonduri YOU INVEST: solid, balanced şi active, cu strategii de investiţii diferite, în funcţie de nivelul de risc asumat (activele sunt investite în obligaţiuni, acţiuni, instrumente de piaţă monetară şi investiţii alternative/alte investiţii). Cerinţele tale sunt cele mai importante – experţii ERSTE Asset Management se ocupă de restul detaliilor. YOU INVEST pune accent pe transparenţă. Oferă-ţi experienţa unui nou tip de raportare şi fii în permanenţă la curent cu evoluţia portofoliului tău YOU INVEST.

FLEXIBILITATE

STABILITATE

TRANSPARENŢĂ

Obiectivele tale personale sunt prioritatea noastră. Indiferent dacă eşti persoană fizică sau juridică, indiferent dacă urmăreşti câştiguri de capital sau vrei un venit suplimentar la pensie – YOU INVEST are soluţia potrivită pentru tine. Poţi să investeşti bani pentru educaţia copiilor tăi sau să investeşti lunar o anumită sumă pentru pensie. Poţi să obţii capital pentru o achiziţie importantă sau chiar să-ţi înfiinţezi propria afacere.

În ultimii ani, turbulenţele de pe piaţa financiară au cauzat multe probleme investitorilor care şi-au pierdut parţial încrederea în sistem. Tocmai din acest motiv, YOU INVEST are ca obiectiv echilibrul adecvat preţ-randament al investiţiei. Experţii ERSTE Asset Management urmăresc evoluţiile zilnice de pe pieţele financiare şi îţi administrează în mod activ capitalul investit. Strategiile de investiţie moderne şi diversificarea activelor asigură un echilibru între risc şi randament, pornind de la dorinţele şi ideile tale.

YOU INVEST oferă transparenţă deplină. În locul raportărilor financiare complexe, primeşti datele importante, inclusiv cele obligatorii. Astfel, evoluţia investiţiei tale poate fi urmărită în permanenţă. Iar dacă vrei, informaţiile detaliate – de la structura portofoliului tău la strategia de investiţii a fondului - pot fi accesate imediat, de acasă, de la serviciu sau din trafic.

10

Poţi intra în contact direct cu unul dintre experţii Erste Asset Management în investiţii, prin e-mail, blog sau chat. În plus, Clubul YOU INVEST îţi oferă informaţii despre evenimente din sfera pieţelor financiare.


YOU INVEST îţi oferă două tipuri de produse (în RON şi în EUR), trei niveluri de risc (scăzut, mediu, ridicat) şi diverse modalităţi de subscriere şi răscumpărare (direct/ sistematic). Îţi poţi investi banii aşa cum vrei.

Şi nu uita: ai acces permanent la investiţia ta, ceea ce îţi oferă flexibilitate! Pentru YOU INVEST investiţia minimă este de 2.500 EUR sau 10.000 RON, iar la prima operaţiune este necesar să achiziţionaţi minimum un titlu de participare.

AVANTAJE:

RISCURI POTENȚIALE:

– O strategie de investiţii modernă şi activă care asigură un echilibru adecvat între risc şi randament – Investiţie într-o gamă largă de active care au ca obiectiv diversificarea riscului şi limitarea pierderilor – Investiţia poate fi răscumpărată oricând, la preţul de răscumpărare valabil la momentul respectiv

– Investiţiile de pe piaţa de capital sunt influenţate de fluctuaţiile preţurilor de piaţă – Este posibil să apară pierderi – Fluctuaţiile cursului de schimb pot influenţa negativ preţul titlurilor de participare în fond.

Atunci când vorbim despre bani, este important ca discuţiile să fie personale. Vino în sucursalele BCR pentru a discuta cu experţii ERSTE Asset Management. Sau contactează-ne la numărul de telefon 0372.269.923 sau la adresa de e-mail youinvest@erste-am.ro.

Performanţele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanţie a realizărilor viitoare. Citiţi prospectul de emisiune şi Documentul privind informaţiile-cheie destinate investitorilor (DICI) înainte de a investi în aceste fonduri! Prospectele de emisiune şi Documentele privind informaţiile-cheie destinate investitorilor (DICI) sunt disponibile în limba română pe site-ul www.erste-am.ro şi pot fi obţinute gratuit de la unităţile teritoriale ale Băncii Comerciale Române SA şi de la sediul SAI ERSTE Asset Management SA. FDI YOU INVEST Solid RON, Autorizaţia ASF nr. A/21/2014, nr. Reg. ASF CSC06FDIR/400087; FDI YOU INVEST Balanced RON, Autorizaţia ASF nr. A/23/2014, nr. Reg. ASF CSC06FDIR/400089; FDI YOU INVEST Active RON, Decizia CNVM nr. 1870/2007, nr. Reg. ASF CSC06FDIR/400042; FDI YOU INVEST Solid EUR, Autorizaţia ASF nr. A/22/2014, nr. Reg. ASF CSC06FDIR/400088; FDI YOU INVEST Balanced EUR, Decizia C.N.V.M. nr. 370/ 2013, nr. Reg. ASF CSC06FDIR/400082; FDI YOU INVEST Active EUR, Decizia C.N.V.M. nr. 369/2013, nr. Reg. ASF CSC06FDIR/ 400083. SAI ERSTE Asset Management SA, Str. Uruguay, nr. 14, sector 1, Bucureşti, telefon 0372.269.999; e-mail: office@erste-am.ro; www.erste-am.ro Decizia CNVM nr. 98/2009, nr. Reg. ASF PJR05SAIR400028; Depozitar: BCR SA, Aviz CNVM nr. 27/2006, nr. Reg. ASF PJR10/DEPR/400010.

www.youinvest.ro 11


MANAGING

De ce ar trebui să ne preocupăm

identificarea corectă a HiPo? de

Preocuparea organizaţiilor pentru identificarea şi crearea de programe de dezvoltare accelerată pentru angajaţii cu potenţial a cunoscut în ultima perioadă un avânt puternic. Acest subiect nu mai reprezintă doar o modă a HR-ului, ci a devenit o prioritate pe agenda board-urilor companiilor care îşi doresc o creştere sustenabilă a business-ului. Cercetările internaţionale arată faptul că, în cea mai mare parte a lor, organizaţiile eşuează în procesul de identificare a angajaţilor cu potenţial înalt, din două motive principale: 1. Confundă performanţa actuală (cât de bine îşi face job-ul actual persoana respectivă) cu potenţialul de a accede niveluri de management superioare şi 2. De cele mai multe ori, nominalizarea HiPo se rezumă la o discuţie extrem de „politică” a managementului de top („trebuie să numim obligatoriu 10 persoane”, „nu poţi ca tu să ai doi din echipa ta şi celalalt niciunul”, „X este cu noi de 10 ani, trebuie să îl încurajăm şi pe el” etc.).

CUM DEFINIM UN HIPO? În discuţiile cu clienţii noştri, am constatat că aceleaşi practici se întâmplă şi la nivelul organizaţiilor din România. Cea mai mare provocare pe care o organizație o întâmpină în acest demers este definirea corectă a ceea ce înseamnă „potențial înalt”. METODOLOGIA UTILIZATĂ ÎN DERULAREA STUDIULUI Am utilizat metodologia JET dezvoltată de către Hogan Assessments, participanţii fiind rugaţi să aleagă din modelul de competenţe Hogan pe acelea pe care le consideră relevante pentru un HiPo. La studiu au participat 75 de persoane cu expertiza în

Un angajat cu potenţial înalt este definit prin: Performanță ridicată și constantă în timp Potențial ridicat pentru a ocupa în viitor poziții cu 1-2 niveluri peste postul ocupat actualmente

12

DE ALEXANDRA (URŞEANU) IONESCU, EXECUTIVE MANAGER, HART CONSULTING

programe HiPo (65% provenind din departamentul de HR şi 35% din departamente non-HR, de la nivel de management). Respondenţii reprezintă un număr de 37 de companii multinaţionale, cu o medie de 300 angajaţi (din domenii precum: IT, FMCG, Oil&Gas, Pharma, Banking, Audit, Consultanţă, Construcţii etc.), din care doar 15% având capital românesc. Cum arată rezultatele studiului, profilul angajatului HiPo rezultat, precum şi cele 10 competenţe relevante sunt prezentate în figura alăturată. În mod interesant, am observat că din acest model de competenţe lipsesc acelea pe care în mod normal le asociem persoanelor cu potenţial, cum ar fi: gândire strategică, inovaţie şi creativitate, anticiparea problemelor, influenţare etc.

Cariere 207  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you