Page 1

LOKALT 19

LÖRDAG 26 OKTOBER 2013 ÅBO UNDERRÄTTELSER: TEL: (02) 274 9900. E-POST: NYHETER@FABSY.FI

Fördel. Patrik Edman räknar med att hans erfarenhet från journalist- och kommunikationsbranschen är en fördel när han jobbar som egen företagare i branschen. Foto: J-O Edberg

Han är en uppstickare inom kommunikation S:t Karinsbon Patrik Edman grundade kommunikationsbyrå tillsammans med sin fru. Jan-Ole Edberg | 274 9934/jan-ole.edberg@fabsy.fi

Under dåliga tider skär företagen ner på kommunikation och marknadsföring, det är en tydlig trend just nu. Men det borde vara tvärtom, när det är dåliga tider och folk spenderar mindre pengar är det ännu viktigare för företagen att synas för att få kunder, säger kommunikationskonsulten Patrik Edman. Sedan i våras driver han kommunikations- och PRbyrån Pop Communications tillsammans med sin fru Pia Edman. Målet är att ge kunderna mer synlighet via hemsidor, nyhetsbrev, press och sociala medier. Företagets namn har två betydelser. – För det första tycker vi att kommunikation är pop, och för det andra så kallades vi för pop, alltså Patrik och Pia, innan vi fick barn, säger han.

Båda har erfarenhet från journalist- och kommunikationsbranschen. Edman var journalist vid Radio Vega Åboland på 1990-talet och vid Finska notisbyrån på 2000-talet. Han har också varit kommunikatör vid Nordiska ministerrådet i Köpenhamn. Hustrun Pia har jobbat vid Finska notisbyrån och i en internationell reklambyrå i Köpenhamn. För tillfället är ett danskt nymedieföretag som driver den populära flicksajten goSupermodel hennes största kund. Efter fyra år i Köpenhamn flyttade familjen tillbaka till Finland 2010. Flytten gick via Helsingfors till S:t Karins där familjen byggt ett hus vid Kustö sund. I samma veva sadlade paret om och blev företagare. – Cirkeln är sluten. Jag har

studerat i Åbo och jobbat på Radio Vega Åboland, nu är jag tillbaka i regionen och jobbar som egen företagare, säger Edman, som är uppvuxen i en diplomatfamilj. Under hans uppväxt bodde familjen i flera länder till följd av faderns diplomatyrke. Edmans koppling till S:t Karins är släktens gamla tomt där familjens nya hus också står.

Deras kommunikationsbyrå är en uppstickare i branschen, en bransch där konkurrensen är hård. Också här gäller det att hålla sig framme för att få kunder. Edman räknar med att parets mångåriga erfarenhet från journalist- och kommunikationsbranschen är en fördel. En trumf är att familjeföretaget betjänar kunderna på båda språken. – Vår nisch är nog att vi är fullkomligt tvåspråkiga. En fördel är också att vi erbjuder våra kunder skräddarsydda lösningar, säger Edman.

Målgruppen är små- och med-

elstora företag. – Många mindre företag satsar inte aktivt på kommunikation och marknadsföring. Produktionen går före allt annat medan man sköter marknadsföringen med vänstra handen. En kanal som mediebyråer använder för att nå ut med sina kunders budskap är medierna. Byråerna kan dock uppfattas som lobbyister, vars enda mål är att försöka ge sina kunder synlighet i pressen, kosta vad det kosta vill. Edman ser relationen närmast som symbiotisk. – Vi kan ofta erbjuda information som pressen inte har tillgång till, och det kan resultera i intressanta nyheter och artiklar. Nyttan är ömsesidig.

Ibland kan företagens information svikta. Även om allt fler organisationer inser vikten av kommunikation och synlighet så glöms grundläggande principer ibland bort, speciellt i krissituationer. – Det sker också för stora aktörer, ett färskt exempel

var då Nokias vd Stephen Elops miljonersättning blev känt. Styrelseordförande Risto Siilasmaa sade att Stephen Elops avtal inte skiljde sig från de tidigare verkställande direktörernas avtal. Så var ju inte fallet. I kriser ska man reagera snabbt och hellre berätta för mycket än för lite. Dagens journalister luskar nog fram sanningen, säger Edman.

PROFILEN Patrik Edman

Född: 27.2.1971 i Sollentuna. Utbildning: Pol.mag från Åbo Akademi 1997. Familj: Hustrun Pia och barnen Alec, 5 år, och Isac, 1 år. Bor: I egnahemshus i S:t Karins. Bil: Nissan Qashqai. Favoritprogram på tv: Nyheter, Solsidan. Läser: Dagstidningar, facklitteratur. Favoriträtt: En god biff. Dricker helst: Rödvin, vatten. Favorituttryck: Vi hinner nog. Intressen: Naturen, båtliv, golf, biljard, börsplaceringar.

En målgrupp som Pop Communications också fokuserar på är myndigheter och organisationer. Här erbjuder företaget inte enbart kommunikations- och PR-tjänster, man arrangerar också evenemang och turnéer. – Det största projektet som vi hittills ansvarat för är Samiska nationalteaterns turné i Finland tidigare i höst, säger Edman. – För tillfället har vi flera stora företagsprojekt på gång. Målet är att skapa regelbundna kontakter till företagen. Det gäller att bygga upp ett ömsesidigt förtroende och satsa på lång sikt.

FAKTA Pop Communications

Kommunikations- och PR-byrå som erbjuder kommunikationstjänster på svenska, finska och engelska. Grundat av Patrik och Pia Edman 2013. Företaget fokuserar på strategisk kommunikation, medierelationer, innehållsproduktion och planering av evenemang. Målgrupp är små och medelstora företag.

Åu artikel pop 261013  

Article about PR- and communications agency Pop Communications in the Finnish local newspaper Åbo Underrättelser. Co-founder Patrik Edman i...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you