Page 1

Popal Angel MONTAGEHANDLEIDING


Gefeliciteerd met je nieuwe Popal fiets! Welkom bij de Popal-familie. We hebben je fiets met veel zorg ontworpen, samengesteld en verpakt, zodat je veel plezier hebt van je nieuwe fiets. Heb je een vraag over je fiets? Neem dan contact op met je Popal dealer. Deze helpt je graag verder op weg. Door de diverse stappen in deze montagehandleiding te doorlopen zorg je er voor dat je in een handomdraai klaar bent met de montage. En om zo lang mogelijk van je fiets te kunnen genieten is het belangrijk om je fiets goed te onderhouden. Zie hiervoor de onderhoudstips in de bijlage van deze handleiding of laat je fiets periodiek controleren door een Popal-dealer. Wij adviseren een afstelbeurt na 3 maanden en een jaarlijkse grote servicebeurt voor je fiets. Wij wensen je alvast veel fietsplezier!

De familie Popal


Inhoud Frame plaatsen 3 Voorwiel en spatbord 4 Stuur 5 Zadel 6 Trappers 7 Zijwielen 8 Tips van de fietsenmaker Ketting spannen Frame- en sleutelnummer

9 11


Let op! In deze handleiding wordt een standaard omafiets ter illustratie gebruikt. Heb je een andere fiets? Dan kan je deze handleiding ook gebruiken. De handelingen zijn namelijk gelijk. De fiets wordt geleverd zonder gereedschap, omdat de fiets gemonteerd wordt met veel gebruikt gereedschap. Om de fiets te kunnen monteren heb je steeksleutels, schroevendraaiers en eventueel een inbussleutelset nodig.

Frame plaatsen Haal het frame voorzichtig uit de doos en plaats deze op een zachte ondergrond, zoals een tapijtvloer of een kleed. De kans op beschadigingen is dan kleiner, mocht het frame omvallen tijdens de montage.

3


Voorwiel en spatbord • Haal de verpakking van de voorvork en draai de voorvork een halve slag zodat de armen naar voren wijzen. Pak het voorwiel en verwijder het verpakkingsmateriaal en het spatbord. • Schroef de buitenste moeren aan weerszijde van het voorwiel los. • Maak de koplamp vast aan de lamphaak en doe de spatbordbout er doorheen zodat de kop van de bout aan dezelfde kant zit als de lamp. • Plaats de bout door de voorvork en hang het voorspatbord aan de achterzijde van de voorvork. Draai vervolgens de moer op de bout.

• Schuif het voorwiel tussen de voorvork, zorg dat deze in het midden staat en draai de bouten om en om aan en daarna vast. • Controleer na het aandraaien van de bouten of het voorwiel in het midden van de voorvork zit. • Schroef de spatbordstangen aan de voorvork vast.

4


Stuur Let op! Vet het stuur in voordat je deze plaatst. Hierdoor kan je in de toekomst het stuur makkelijker in hoogte verstellen en beschermt het materiaal tegen corrosie. Pak het stuur en verwijder het verpakkingsmateriaal. • Laat het stuur in het frame zakken. Let op, de markering op de pen mag niet meer zichtbaar zijn. • Draai het stuur aan de bovenzijde vast met een inbussleutel. Dicht indien nodig het gat af met een dopje. • Monteer het mandje op de balhoofdhouder.

5


Zadel Let op! Vet de zadelpen in voordat je deze plaatst in het frame. Hierdoor kan je deze in de toekomst makkelijker in hoogte verstellen. • Pak de zadelpen en schuif deze met de smalle kant in de zadelstroppen draai deze aan weerszijde vast met een steeksleutel. • Plaats het zadel in het frame en zorg ervoor dat de markering op de zadelpen in het frame verdwijnt. • Indien mogelijk, plaats de beschermhuls om de zadelstang. • Draai de zadelpen vast met een steeksleutel. • Test of het zadel en de zadelstang goed vast zit.

6


Trappers Let op! Monteer de trappers aan de juiste zijde anders draai je het schroefdraad kapot en is de trapper en de crank niet meer te gebruiken! Vet de uiteinden in om in de toekomst de trappers eenvoudig te kunnen verwisselen.

• Op het uiteinde van beide trappers vind je een L of R markering. Monteer de trapper met de L aan de linkerzijde (rijrichting) van het frame en de trapper met de R aan de rechterzijde. • Draai de trappers eerst met de hand in de crank, om kapot draaien van het schroefdraad te voorkomen. Draai ze vervolgens voorzichtig helemaal vast met een passende steeksleutel.

7


Zijwielen

Let op! De Bela 20 heeft geen zijwielen maar een standaard. • Draai de buitenste achterasmoeren los. Draai nooit de 2 asmoeren tegelijk los, maar doe eerst de ene, en dan de andere kant. • Plaats de zijwielsteunen over de metaalkleurige hulpstukken en vervolgens de achterspatbordstang en de asmoer en draai deze aan. De zijwielsteunen moeten zo recht mogelijk naar beneden gemonteerd worden. De zijwielen moeten aan beide zijden ongeveer een centimeter boven de grond blijven zodat de achterband de grond goed raakt als het kind op de fiets zit. Kan je kind zonder zijwielen fietsen, dan kan je deze verwijderen en een standaard plaatsen ten hoogte van de trappers.

8


9


Tips van de fietsenmaker (vervolg) • Spuit de ketting licht in met siliconenspray als deze schoon is. Bouten kun je het beste invetten met vaseline. Geef de rest van je fiets een extra beschermlaag met siliconenspray. Aluminium, chroom en stalen delen vet je in met zuurvrije vaseline om oxidatie tegen te gaan. • Controleer regelmatig je verlichting, hierdoor ben je beter zichtbaar voor andere weggebruikers en kan jij beter zien. • Controleer regelmatig of alle bouten goed zijn aangedraaid, zoals van het zadel en stuur en controleer of je spaken nog strak staan.

10


Ketting spannen Het spannen van de ketting is een onderdeel van het onderhoud aan je fiets. In de loop van de tijd kan er speling ontstaan. De speling kan er voor zorgen dat de ketting van het tandwiel loopt of breekt. Als je merkt dat de ketting speling krijgt dan is het verstandig om deze weer te spannen. Hieronder wordt uitgelegd hoe dat moet.

1. Druk de ketting omhoog en omlaag en controleer de uitslag aan de hand van de illustratie. 2. Draai beide wielmoeren een paar omwentelingen los. Tip! De as moet licht klemmen! 3. Draai de bevestigingsbout van de reactiearm los. 4. Als de kettingspanning te laag is, trek het wiel naar achteren en draai de wielmoer aan de tandwielzijde vast. of zet hem losser Als de kettingspanning te hoog is, druk het wiel naar voren en draai de wielmoer aan de tandwielzijde vast. 5. Zet het wiel in het midden tussen de vorken. 6. Draai de wielmoeren vast. 7. Druk de ketting omhoog en omlaag en controleer de uitslag aan de hand van de illustratie. 8. Herhaal stap 2, 4 t/m 7 als de spanning te hoog of te laag is. 9. Monteer de afdekkap of span het lakdoek. 10. Draai de bevestigingsbout van de reactiearm vast. 11. Controleer en stel het naafversnellingssysteem af, indien aanwezig.

11


Frame- en sleutelnummer Schrijf hieronder je framenummer en het sleutelnummer van het ART-goedgekeurde slot (Deze zit niet op alle Popal fietsen). Deze heb je nodig bij de aanvraag van een verzekering of bij het aangeven van diefstal. Het framenummer staat boven de voorvork of aan de onderzijde van de trapas. Deze is vaak makkelijker te lezen met een zaklamp. Datum van aankoop Framenummer Sleutelnummer

Popal Fietsen Nederland is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud van deze brochure. De copyrights op foto’s en teksten behoren Popal toe en mogen op geen enkele wijze verveelvoudigd worden zonder de voorafgaande uitdrukkelijke toestemming van Popal. Wijzigingen in de specificaties, kleuren, teksten en afbeeldingen voorbehouden. Kijk voor de actuele aanbod van onze collectie op www.popal.nl of vraag ernaar bij uw Popal dealer.

Montagehandleiding 2015 Popal Angel  

Deze supercomplete meisjesfiets is perfect van Popal die de wereld willen ontdekken. Monteer eenvoudig deze fiets voor je kleine ontdekkings...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you