Issuu on Google+

* self determinant form * modular * surface as structure * DESIGN FACULTY

TRIMESTER I SYSTEM EXHIBITION + GLASSES

2007

GROUP 01

YEAR


* exhibiting surfaces * interlocking system * network * linkage *

PROJECT- RHIZOME The study was on the growth pattern of the rhizome root in bamboo plantations. These roots grow horizontally and vertically, interlocking with one another forming a composite system. Cuboidal frames of varying sizes were aggregated to analyse the interlocking system. The frames were arranged on the site in a continuous link form, growing out into the void. The arrangement of the frames was according to the function of the space. Surfaces were introduced in the frames in accordance to the function of the exhibiting spaces. The surfaces follow the system of the frames with a point or an edge continuity.

DESIGN FACULTY

TRIMESTER IV GROWTH AND FORM EXHIBITION

2008

GROUP 02

YEAR


YEAR

contemporary architecture

2010

STUDY TRIP : AHMEDABAD

TRIMESTER IX

Secondary spaces are lower in height as compared to primary spaces, such play with volumes helps connecting the spaces with the courtyard behind. Distinction between public & private spaces. Within a cube many forms are inserted with Double or single heights depending on the function. Bris soleil acting as a skin detached from further divided.

Presence of arches to complement aesthetically and also structurally An interior view of the space

Entrance from centre through ramp-Circulation Interior view

Mill Owners’ Association Le Corbusier IIM- Louis Kahn

CEPT View from the ground (IIM)

SECTION SHOWING NORTH LIGHT DOUBLE HEIGHTED

Part- Section through the ashram space Gandhi Ashram by Charles Correa

CEPT Institute

Hussain-Doshi Gufa

B.V.Doshi

Ashram - Charles Correa

The project is based on a modular system The modules are arranged asymmetrically to gain a new spatial form. the spacemaintains the serinity of the form by pockets of landscape filled into the open spaces

Pockets of open spaces

Continuity of space Transparent space Seamless transition from outside to inside


2010

* fortification * pols * new v/s old * character * TRIMESTER IX STUDY TRIP : AHMEDABAD

YEAR

Ahemdabad, originally known as ‘Karnavati’ is built besides the river Sabarmati. Formally the old city was just a small halting station for trains passing by but started gaining more attention as the trade increased due to textile industry. the old city of Ahemdabad once had huge fortification walls with magnificent gateways. Within the walls. the city was divided into residential areas, markets and suares. The characteristic of Ahemdabad are the blocks or pols that divide the city.

PLAN OD OLD CITY OF AHMEDABAD

The overall character of the old city is dense with compactly packed houses. It gains porosity by virtue of courtyards within the houses and due to streets which also act as open spaces.

Three categories of streets exist which have a changing pattern of activities as the order of street changes.

Primary streets are the major links generated at city gates and leading to the central part of the city. Most of the commercial activities are concentrated on these streets.

A street, irrespective of size and type,is the key element.More than a mere route, it is a space and a focus of community activity.

Secondary streets also serve as links and commercial streets. But, here the commercial activity tends to become more specialized.

Short distances and irregular paths generate narrow, compact and highly textured streets. The circulation is also reduced to only pedestrians, thus the scale more relative to human scale.


YEAR

* isolated * linear * surrealism * mysterious * mixed influence *

2010

TRIMESTER IX CASA MALAPARTE

DESIGN FACULTY

invisible from surroundings

structure built underground

following the profile of the cliff

site plan TERRACE

no boundary conditions STAIRCASE GROUP 07

roof plan CLIFF CLIFF

monolithic structure sitting on the cliff

the form and division of form upper floor plan

mental limitation due to obstruction in between

infinite vision when no boundary conditions

the connection of structure with the city and the sea ENTRANCE

entrance level plan

HEAT GAIINED THROUGH FIREPLACE

VIEW SERVICE FLOOR

SEA

evolution of form cellar floor plan

section

sea

structure

city

elevation from the sea

Fireplace containing a glass facade through which the seaface is visible

Fireplace exhaust on the wall - not hampering the space on the roof

Casa Malaparte, the house of Curzio Malaparte is located on an isolated cliff 32 meters high at Isle of Capri, Italy. The house is constructed by Architect Adalberto Libera and the owner himself. The pyramidal staircase and the roof with no parapets but a white curved wall in the centre are the unique characters of the house. Various contradictions like the huge living space yet confined on one side and the limitless terrace - are seen because of the past of the owner. The mixed influence of the designers of the house has created the contrast of Surrealism and Rationalism that governs the form.


YEAR

* isolated * linear * surrealism * mysterious * mixed influence * stone flooring in living room giving exterior feeling

Different materials used in a single structure

Materials-elements

The man created a memory of his existence. The period of his confinement on Lipari, and the architecture bears a mark of this. Thus he wanted the spaces to be confined and protected.

FIRE

EARTH sun

wind

CASA MALAPARTE

earth

WATER

CURZIO MALAPARTE The (KURT SUCKERT) Italian journalist, dramatist, novelist and short story writer and architect of the Casa. Jailed between 1933 - 1935. He was a Surrealist.

the structure containing all the platonic elements

TRIMESTER IX CASA MALAPARTE

DESIGN FACULTY

surrealist influence

Normally observed fireplace

Surreal approach to the fireplace

Space giving an empty impression

Living room shimmering in ample of light due to vast windows LIGHT

AIR

LIGHT

GROUP 07

2010

water

Sheltered terrace

Defined staircase As an distinct element

Contradictionterrace and Living space

Open terrace

The white facade replastered to red inspired from the communism symbol.

vast living space with limitation

Transition from the design proposed by Libera to the form built finally by Malaparte

Vastness with limitation in the interiors

Vastness clearly seen at the terrace level

Interiors arranged in a linear form leaving a central circulation space

ADALBERTO LIBERA An Italian Rationalist Member of Gruppo 7 Works advertise Fascist Italy Space occupied MAIN WORKS: Ÿ Palace of Congresses at the EUR (1930's) Ÿ Post office in via Marmorata in Roma (1932) PRINCIPLES OF RATIONALISM No Ornaments Bold Volunetric Forms Privacy obtained due to the Libera’s Desire was to achieve order, logic curved wall on the open and clarity in the design. terrace


2010

* responsive * dynamic * flexible * public* BSSA + IAAC JOINT WORKSHOP 2010 SEA SAND STRUCTURES + FLEXIBLE DECKS

YEAR

Density study of fisherfolk

GROUP 14

Bandra-worli sea link Many fishermen are lost to the sea every year, due to choppy seas and poor navigational systems. The new insert aims to aid the fishermen by serving as a navigational tool by night and a docking yard by day, especially during rough seas. The intervention consists of a dynamic system, comprising of open able flanges, that provide shelter as well a pier for resting the ships. the dynamism reflects the changing currents and tides of the seas.

Pivoted at certain points to allow access

Growth pattern of the components

Sectional detail of mechanism


YEAR

* commercial * compact * mixed use * high density *

2010

TRIMESTER X TERRAFORMATIONS

DIPAL KOTHARI CHHAYA+ATREY CHHAYA

Mumbadevi Temple

Mumbadevi Temple

D

OA

IR

EV

AD

MB

D

OA

DE

2nd AGIARY LANE

MIRZA STREET

History: development of the bazaar Zaveri bazaar initially a residential area came into prominence in 1860 after the British decided to set up a local gold bullion market.Along with bullion and diamond exchange a jewellery retail market also developed offering wide variety in gold, silver and diamond jewellery. In this compact space, various processes of storage, production and retail occur.

GROUP 01

=0.75km =0.65km

The area is flanked by two prominent religious structures namely the Jumma Masjid and the Mumba Devi temple. The buildings here present a typical Bombay usage pattern with shops and bazaars on ground level while the floors above were earlier used for residential purposes and have now been converted into workshops and residences for the artisans.

Y LANE R A I G A 1st

ABDUL REHMAN STREET

Transport Hubs Commercial Center Public Park

=0.70 km =0.35 km

LANE

s

Line

100m

Chhatrapati Shivaji Terminus-Zaveri Bazar =1.40 km Chhatrapati Shivaji Terminus to Crawford Market Crawford Market to Zaveri Bazaar

=1.20 km =0.30 km

ET

ine

Mar

Chhatrapati Shivaji Terminus

Masjid Bunder Station- Zaveri Bazar =1.05 km Masjid Bunder Station to Abdul Rehman Street Abdul Rehman Street to Zaveri Bazar

MU

N

N STRE

Crawford Market

A MB

MENO SHEIKH

Mangaldas Market

0m

Marine Lines- Zaveri Bazar =1.50 km Marine Lines to GT High School GT High School to Zaveri Bazar

Masjid Bunder

Zaveri Baazar

R VI

3rd AGIARY

DHANJI STREET

LANE

ABDUL REHMAN STREET

Nazam Masjid

Y LANE 1st AGIAR

3rd AGIARY

SHEIKH

MENON

STREET

MU

2nd AGIARY LANE

MIRZA STREET N

figure ground at different levels

GROUND GROUND+1 GROUND+2 GROUND+3 GROUND+4 GROUND+5 GROUND+6

SCALE 1:50

Zaveri Bazaar is a low rise cluster of compact nature with little or no gap between two structures. The heights of the buildings hold no specific relationship to their neighbouring structures. This gives rise to a unique spatial quality with open spaces gradually increasing from the bottom to top.


YEAR

*street layers * less voids * occupancy *

2010

TRIMESTER X

GROUP 01

TERRAFORMATIONS

DIPAL KOTHARI CHHAYA+ATREY CHHAYA

PERCENTAGE OCCUPANCY OF STREETS

PEDESTRIAN

LEATHER PLASTIC BANK OTHER SHOPS

38.5% 20.8% 16%

4 WHEELER

BANK

GLASS

CLOTH

FOOD

HARDWARE

PROGRAMMATIC DISTRIBUTION

OTHER SHOPS

JEWELRY CLOTH GLASS FOOD HARDWARE TEMPLE PLYWOOD BULLION WATCH

JEWELRY

2 WHEELER

HAWKERS 2 WHEELER 4 WHEELER

10%

8.8%

5%

0.9%

Abdul Rehman Street Mumbadevi Road Sheikh Menon Street Dhanji Road Mirza Street Agiary First Street Agiary Third Street Agiary Second Street TOTAL

TOTAL AREA 2358 sq.m 1700 sq.m 1615 sq.m 920 sq.m 700 sq.m 400 sq.m 380 sq.m 330 sq.m 8403 sq.m

AREA OCCUPTIED 550 sq.m 174 sq.m 420 sq.m 250 sq.m 175 sq.m 81 sq.m 140 sq.m 52 sq.m 1842 sq.m

WHO OCCUPIES THE =960 sq.m

+

+

=632 sq.m =250 sq.m

7%

17%

20%

23%

25%

26%

27%

36%


YEAR

* markets * waterfront * la rambla * gaudi * old town *

2011

STUDY TRIP : BARCELONA

BCN - BSSA 2010 EXHIBITION

Barcelona study trip

Barcelona-Diagonal Mar

Mount Montjuic

The barcelona study tour was a walk through the city exploring physical and cultural aspects. Barcelona being a planned city, can be studied at a macro level with its street grids and lively culture. At a more micro level, one can see different styles of architecture like that of Gaudi and Mies Van Der Rohe.

Barcelona - gothic district

Ciutat vella

Barcelona suburb - besos

Avinguida diagonal

The exhibition held at BSSA was an overview of the Barcelona study tour. Few of the places that were visited include the Waterfront, The La Rambla street, Gaudi structures that were exhibited through picture montages, collages, videos and models.


YEAR

* markets * waterfront * la rambla * gaudi * old town * BCN - BSSA 2010 EXHIBITION STUDY TRIP : BARCELONA

2011

WATERFRONT Barcelona's waterfront was an old industrial land cut off from pedestrians by a highway. The growth in the city was once focused away from the waterfront, exemplified by the placement of its highway near the water, cutting it off from the rest of Barcelona and making it a polluted site. However, the city's plan for the 1992 Olympic Games changed it all. The highway was put underground, thus reconnecting the city with its water-front. And new beaches, parks, and neighborhoods filled the newly open land.

The La Rambla is a tourist pedestrian street, in central Barcelona that contains shops ,various stalls that appeal to the tourists ,markets and street performers .It begins from the center of the old part of town , Placa del Catalunya, to the port area and ends via a bridge at a entertainment centre. A 1.2 kilometer-long tree-lined pedestrian mall between Barri Gothic and El Raval, it connects placa Catalunya in the center with the Christopher Columbus monument at Port Vell. It was originally a small street flowing outside the city walls. It is the most cosmopolitan street of Barcelona with the greatest diversity of people including passerby ,shoppers,civil servants,street musicians and dancers


2011

* markets * waterfront * la rambla * gaudi * old town * BCN - BSSA 2010 EXHIBITION

CCCB : one of the most visited exhibition and art centre in the city. Placa Reial : square in the Barri Gòtic of Barcelona and constitutes a well-known touristic attraction, especially at night. Caixa Forum : is a museum showcasing exhibitions of ancient, modern and contemporary art. MACBA : is a museum of contemporary art consisting of workshops, publications and conference spaces. Placa Espanya : prominent square, a major transportation hub Barcelona Pavillion : designed by Ludwig Mies Van Der Rohe, an example of modern architecture made of materials such as marble and travertine.

STUDY TRIP : BARCELONA

YEAR


2010

* organic * fluidity * mosaic * light *

BCN - BSSA 2010 EXHIBITION STUDY TRIP : BARCELONA

YEAR

0:00:19

0:00:28

0:00:35

0:00:58

0:01:17

0:01:58

0:02:21

0:02:40

0:02:53

0:03:02

0:03:12

0:03:14

0:03:16

0:03:20

0:03:25

0:03:28

0:03:30

0:03:35

0:03:44

0:04:25

0:04:28

0:04:51

0:05:01

0:05:01

0:05:26

0:05:32

0:06:13

0:06:26

0:06:25

0:07:04

0:00:03

0:05:50

0:05:58

0:06:41

0:01:49


2011

* spanning cover * suspension * recycled * distortion-modules *components * KALAGHODA EXHIBITION 2011 CANOPY

YEAR

components joined at one of the faces, forming a row here

components varied in distortion to form varying profiles process models and production images

transformation of the packaging material into a pod

Canopy BSSA Installation Amphitheater, Kala Ghoda The material [corrugated boxboard] provided initial cues in deciding the installations specifications. It is a direct choice of the context of the city[mumbai] - ‘value addition’ and ‘regenerative usage’. It is modular, structurally self-sufficient and works on geometric principles of the diagonal and the rhombus. A modularsystem aids in creating a base which can be modified in accordance with the site conditions - tree-covers, spans and spatial gestures. Generically implied, each pod is like an inhabitant within a larger entity and aims to fit in with its surroundings to create the entity in its entirety - distorted, free-determined, coherent and dependent. A modular system with defined constraints of the site[kala ghoda amphitheter] and the city tries to capture the various forces that define the site and the city. Metaphorically, each packaging box module represents a Mumbaikar; their distortion similar to an individuals state of mind; and each Mumbaikar connected by a string of circumstances. The canopy overall depicts the city of Mumbai, denser at the places it can thrive and sparser at others.

density rings based on tree cover

massing based on branching

canopy at the amphitheatre

site plan diagrams


* undulating surface * contours * fabrication *corrugated sheets * KALAGHODA EXHIBITION 2011

MAP INTERACTIONS// STREET FURNITURE

Exhibit area

The furniture was specifically designed for the Kala Ghoda festival in order to house the exhibits within it. The form is suggestive and leads people onto areas for viewing, sitting and daily interactions. The low undulating surface encourages people to move closer the exhibits and intermingle with each other. The street furniture is made of corrugated sheets, resulting in a structurally sound system of components.

Fabrication

site interractions

Assembly

2011

Exhibit area

STREET FURNITURE

YEAR


YEAR 2010

TRIMESTER XI URBAN DESIGN - JUHU

ATREY CHHAYA

JUHU STUDIES As part of the urban design studio, the suburban area of Juhu was selected. Detailed demographic and programmatic studies of the area were carried out along with studying the existing infrastructure of the area. The studies were aimed at identifying emergent urban conditions in the area and understanding their impact on social, economic, infra-structural and ecological development of the area. DEMOGRAPHY _PERMANANT

LAND USE PLAN

LAND USE_HOUSING

LAND USE_HOSPITALITY

LAND USE_INSTITUTIONS

TRANSPORT NETWORKS

FIGURE GROUND PLAN


group work