POM - Fabriek voor de Toekomst Voeding

Page 1

Fabriek voor de Toekomst Voeding Product & proces

Onderzoek & testen

Internationalisering


Ondernemen met smaak De voorbije decennia vond de voedingsindustrie de juiste voedingsbodem in West-Vlaanderen om uit te groeien tot een cluster met mondiale uitstraling. Met een directe tewerkstelling van ruim 16.000 werknemers, in zo’n 900 verschillende bedrijven, is deze sector de op één na belangrijkste van West-Vlaanderen. Bovendien betreft het hier in hoofdzaak kmo’s.

Een 900-tal kleine en middelgrote familiale West-Vlaamse voedingsbedrijven zijn goed voor 16.000 jobs.

Kenmerkend voor de sector is het brede aanbod van kwaliteitsvolle voedingsproducten en de vele, vaak uiteenlopende, markten die wereldwijd aangeboord worden. Voedingsbedrijven leggen zich met succes toe op de B2B-markt of begeven zich rechtstreeks op de consumentenmarkt.

De West-Vlaamse voedingsindustrie onderscheidt zich van andere regio’s door een hoge specialisatie in de verwerking van diepvriesgroenten en -aardappelen. Door de ligging aan de Noordzee is er ook een significante visverwerkende industrie. De subsector met de grootste werkgelegenheid in onze provincie is de vleesverwerkende industrie.


Product & proces Onderzoek & testen Internationalisering Binnen het samenwerkingsverband van de Fabriek voor de Toekomst Voeding bundelen alle partners de krachten om hun dienstverlening in West-Vlaanderen uit te bouwen. Op die manier ondersteunen we maximaal de West-Vlaamse voedingsbedrijven.

Wij helpen u graag verder met: • U toe te leiden naar de meest geschikte partners om te innoveren in uw product of proces. • Mee te zoeken naar oplossingen in uw zoektocht naar goed opgeleide en gemotiveerde werknemers. • Jongeren warm te maken om te kiezen voor een job in de lokale voedingsindustrie. • Het in contact brengen met wereldwijde innovaties en trends in de voeding en gelinkte sectoren.


Huis van de Voeding Het Huis van de Voeding, uitvalsbasis voor de Fabriek voor de Toekomst Voeding, bevindt zich in het kloppend hart van de voedingsindustrie. Bedrijven, onderwijs­- en onderzoeksinstellingen en overheid nemen samen verschillende initiatieven om de voedingsindustrie verder te laten groeien. Na de recente investeringen is het centrum uitgegroeid tot dé ontmoetingsplaats voor de Vlaamse voedingsindustrie. Voedingsbedrijven en kennisinstellingen kunnen er optimaal gebruik maken van de aanwezige infrastructuur en faciliteiten.

Sensorisch labo: focust op het uitvoeren van sensorisch onderzoek (receptuurontwikkeling, smaaktesten, reststroomvalorisatie…) in samenwerking met de juiste partner. Oefenkeuken: staat ter beschikking voor workshops en product­ ontwikkeling en heeft negen verplaatsbare en in hoogte verstelbare kookeilanden. Opleidingsatelier voeding: biedt kwalitatieve opleidingen aan werknemers en werk­zoekenden aan voor functies in voedingsbedrijven zoals ver­­­pakkingsoperator, procesoperator of onder­ houdstechnicus. Foodlab: geeft eerstelijnsadvies en stelt laboruimte ter beschikking aan kmo’s voor optimalisatie van recepturen, houd­baarheid van producten of etikettering. Joblabo Voeding: een interactief doe- en belevingscentrum waar jongeren en werkzoekenden in contact komen met de verschillende functies en jobopportuniteiten in de voedingsindustrie.

Oostende

Brugge

Veurne

Roeselare Poperinge Ieper

Kortrijk

Huis van de Voeding Spanjestraat 141 bus 1, B-8800 Roeselare


Fabrieken voor de Toekomst Fabrieken voor de Toekomst zorgt voor een hechte samenwerking tussen bedrijfswereld, kennisinstellingen en overheid. De focus ligt op het versterken van die vijf sectoren waarin West-Vlaanderen bijzondere groeimogelijkheden toont:

NIEUWE MATERIALEN

MACHINEBOUW & MECHATRONICA

VOEDING

ZORGECONOMIE

BLUE ENERGY Het doel bestaat erin uw bedrijf te versterken door u toegang te geven tot innovatie, kennis en knowhow. Fabrieken voor de Toekomst zorgt voor een optimale voedingsbodem voor de verdere ontwikkeling van uw bedrijf, zowel regionaal als internationaal.

Via één aanspreekpunt per sector vindt u de weg naar de juiste partner: van praktische dienstverlening tot promotie, onderzoek, opleiding en infrastructuur. De coördinatoren van de Fabrieken voor de Toekomst begeleiden u om de juiste antwoorden op uw vragen te krijgen.

Het partnerschap van de Fabrieken voor de Toekomst geeft u toegang tot een aanbod gericht op volgende drie domeinen:

1. Product & proces

Hoe optimaliseer ik het productieproces of de service van mijn bedrijf? Wat zijn de laatste trends en nieuwe technologieën en hoe kan ik hierop inspelen?

2. Onderzoek & testen

Waar vind ik geschikte testinfrastructuur om nieuwe ideeën te onderzoeken? Waar vind ik de nodige expertise om mij hierbij te begeleiden?

3. Internationalisering

Hoe zet ik mijn eerste exportstappen? Welke nieuwe afzetmarkten en bijhorende beurzen zijn interessant voor mijn bedrijf?

Fabrieken voor de Toekomst wil een hefboom zijn voor nieuwe opportuniteiten voor WestVlaamse ondernemers. Wij openen deuren die tot nu toe voor u gesloten bleven. Wij helpen u op weg naar de juiste beslissing en introduceren u graag in ons netwerk. Vijf experts in vijf domeinen staan voor u klaar!


Grijp nieuwe kansen voor uw bedrijf: neem vandaag nog contact met ons op! www.fabriekenvoordetoekomst.be

Partners

Contact An-Sofie Pinket Coรถrdinator Voeding Fabrieken voor de Toekomst T +32 51 75 02 21 E an-sofie.pinket@pomwvl.be