POM - Fabriek voor de Toekomst Nieuwe Materialen

Page 1

Fabriek voor de Toekomst Nieuwe Materialen Product & proces

Onderzoek & testen

Internationalisering


Grondstof voor verandering De textiel- en kunststofverwerkende industrie is stevig verankerd in West-Vlaanderen. De streek rond de Leie was de bakermat van een van de eerste wereldwijde industrieĂŤn. De nijverheid rond vlas en linnen (of textiel) bracht er eeuwenlang welvaart.

Toen halfweg de 20e eeuw de synthetische vezel en kunststoffen hun intrede deden, begon de sector aan een nieuwe opmars.

de absolute wereldtop. Met slimme oplossingen in textiel, kunststof of composiet bieden deze bedrijven antwoord op complexe noden en zetten ze in op duurzaamheid.

Op vandaag blinkt de sector Nieuwe Materialen nog altijd uit in de ontwikkeling van innovatieve producten en behoren veel van de bedrijven tot

De textiel- en kunststofindustrie in West-Vlaanderen is goed voor 684 ondernemingen met een toegevoegde waarde van 1,2 miljard euro.


Product & proces Onderzoek & testen Internationalisering Fabriek voor de Toekomst Nieuwe Materialen heeft als doel de innovatiekracht van onze ondernemingen te versterken en levert een essentiële bijdrage tot de ontwikkeling van nieuwe materialen en producten.

We helpen u graag verder met vragen rond: • Het gebruik van bio-afbreekbare, bio-gebaseerde en/of recycleerbare materialen. • Circulaire economie en bijhorende businessmodellen. • Procesoptimalisatie. • Innovatieve samenwerkingen in binnen- en buitenland. • Industry 4.0, human capital, e-commerce, augmented reality… We stimuleren de sector om via productontwikkeling en nieuwe materiaaleigenschappen uiteenlopende maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. Dit doen we via ons aanbod aan testfaciliteiten, ons breed netwerk van kennispartners, de samenwerking met multidisciplinaire kenniscentra en een uitgebalanceerd opleidingsaanbod. En dit in nauwe samenwerking met de verschillende sectorfederaties.


Oostende

Circular Materials Center

Veurne

Fabriek voor de Toekomst Nieuwe Materialen heeft als uitvalsbasis het Circular Materials Center (CMC) in Kortrijk. CMC is de kennishub voor kunststof en textiel. De verschillende partnerorganisaties verzorgen er een ruim aanbod aan test­faciliteiten, advies en opleidingen om bedrijven te versterken in hun activiteiten rond onderzoek en ontwikkeling.

Brugge

Roeselare Poperinge Ieper

Kortrijk

Hightech infrastructuur (zoals extrusie- en spinlijn Spinmaster) en topexpertise staan open voor bedrijven, starters, werknemers en studenten uit alle sectoren. Circular Materials Center Etienne Sabbelaan 49, B-8500 Kortrijk


Fabrieken voor de Toekomst Fabrieken voor de Toekomst zorgt voor een hechte samenwerking tussen bedrijfswereld, kennisinstellingen en overheid. De focus ligt op het versterken van die vijf sectoren waarin West-Vlaanderen bijzondere groeimogelijkheden toont:

NIEUWE MATERIALEN

MACHINEBOUW & MECHATRONICA

VOEDING

ZORGECONOMIE

BLUE ENERGY Het doel bestaat erin uw bedrijf te versterken door u toegang te geven tot innovatie, kennis en knowhow. Fabrieken voor de Toekomst zorgt voor een optimale voedingsbodem voor de verdere ontwikkeling van uw bedrijf, zowel regionaal als internationaal.

Via één aanspreekpunt per sector vindt u de weg naar de juiste partner: van praktische dienstverlening tot promotie, onderzoek, opleiding en infrastructuur. De coördinatoren van de Fabrieken voor de Toekomst begeleiden u om de juiste antwoorden op uw vragen te krijgen.

Het partnerschap van de Fabrieken voor de Toekomst geeft u toegang tot een aanbod gericht op volgende drie domeinen:

1. Product & proces

Hoe optimaliseer ik het productieproces of de service van mijn bedrijf? Wat zijn de laatste trends en nieuwe technologieën en hoe kan ik hierop inspelen?

2. Onderzoek & testen

Waar vind ik geschikte testinfrastructuur om nieuwe ideeën te onderzoeken? Waar vind ik de nodige expertise om mij hierbij te begeleiden?

3. Internationalisering

Hoe zet ik mijn eerste exportstappen? Welke nieuwe afzetmarkten en bijhorende beurzen zijn interessant voor mijn bedrijf?

Fabrieken voor de Toekomst wil een hefboom zijn voor nieuwe opportuniteiten voor WestVlaamse ondernemers. Wij openen deuren die tot nu toe voor u gesloten bleven. Wij helpen u op weg naar de juiste beslissing en introduceren u graag in ons netwerk. Vijf experts in vijf domeinen staan voor u klaar!


Grijp nieuwe kansen voor uw bedrijf: neem vandaag nog contact met ons op! www.fabriekenvoordetoekomst.be

Partners

Contact Stefaan Verhamme Coรถrdinator Nieuwe Materialen Fabrieken voor de Toekomst T +32 56 29 27 90 | M +32 494 53 54 73 E stefaan.verhamme@pomwvl.be