Pom Fabriek voor de Toekomst Blue Energy

Page 1

Fabriek voor de Toekomst Blue Energy Product & proces

Onderzoek & testen

Internationalisering


Een zee aan mogelijkheden Met de Noordzee beschikt West-Vlaanderen over een unieke productieomgeving voor energie. Wind, getijden en golven zorgen voor een continue stroom aan kracht.

Tegen 2020 zijn er acht windturbineparken ­operationeel die, on- en offshore, heel wat ­werkgelegenheid zullen creëren. Bovendien bieden zij bijzondere opportuniteiten voor ­ondernemers op het vlak van onderzoek, ­ ­­advies, engineering, financiering, logistiek, bouw, ­exploitatie en onderhoud van windparken. Tal van bedrijven specialiseren zich als toe­ leverancier, exploitant of als logistieke partner. ­

Ook voor nieuwe technologieën en technieken zoals golf- en getijdenenergie staat in WestVlaanderen een stevig industrieel netwerk, in hoofdzaak gebundeld in de clusterorgani­saties BOC en FMC, ter beschikking.

In 2020 zal de offshoreproductie 10% van het totale elektriciteitsverbruik van België dekken


Product & proces Onderzoek & testen Internationalisering De Fabriek voor de Toekomst Blue Energy helpt om ook uw kmo te laten groeien in deze veelbelovende sector. Samen met de partners bundelen we kennis om testfaciliteiten, ook op zee, op internationaal niveau uit te bouwen. Uw bedrijf kan er nieuwe technologieën en concepten testen en ontwikkelen, klaar voor wereldwijde toepassing.

Alle knowhow en expertise is aanwezig in West-Vlaanderen. UGent beschikt over een campus in Kortrijk en een wetenschapspark in Oostende. Daar wordt een nieuw maritiem onderzoekscentrum opgericht, met een kusten oceaanbassin voor onderzoek naar de invloed van golf, getijden en wind op kustwaterbouw­ kundige en offshoreconstructies. KU Leuven biedt kennis aan in Brugge en ook het OWI-Lab, het Vlaamse platform voor onderzoek en ontwikkeling voor offshorewindenergie, staat bedrijven bij in hun zoektocht naar innovatieve oplossingen.

Door te blijven investeren in onderzoek, ontwikkeling en infrastructuur mikken wij bovendien op meer jobs, expertise en inter­nationale referenties. De Fabriek voor de Toekomst Blue Energy organiseert eveneens beursbezoeken in het buitenland, zorgt voor internationale samen­ werking in het kader van Europese projecten en ­stimuleert samenwerking met cluster­ organisaties uit andere landen. Zo krijgt ook uw bedrijf vaste voet in het buitenland.

Via ons expertisenetwerk leiden wij u graag naar de juiste partner om zo de drempel voor u te verlagen.


Oostende

Bluebridge De verankering van de Fabriek voor de Toekomst Blue Energy gebeurt in Oostende,­ meer bepaald in Bluebridge. Deze Blue Growth Incubator is de kennishub en ­demonstrator van de blue energysector en heeft kantoren, seminarie- en vergaderruimtes ter beschikking en biedt advies en begeleiding. Bluebridge zal, mede dankzij het nieuw maritiem onderzoekscentrum, verder uitgroeien tot een broedplaats van kennis en innovatie, met een focus op onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten in blue energy. Ook de nabijheid van en de samenwerking met de haven van Oostende, als Energy Port dé uitvalsbasis voor de installatie en het onderhoud van de offshore windparken en de ontwikkeling van golf- en getijdenenergie, is een grote troef.

Brugge

Veurne

Roeselare Poperinge Ieper

Kortrijk

Bluebridge Wetenschapspark 1, B-8400 Oostende


Fabrieken voor de Toekomst Fabrieken voor de Toekomst zorgt voor een hechte samenwerking tussen bedrijfswereld, kennisinstellingen en overheid. De focus ligt op het versterken van die vijf sectoren waarin West-Vlaanderen bijzondere groeimogelijkheden toont:

NIEUWE MATERIALEN

MACHINEBOUW & MECHATRONICA

VOEDING

ZORGECONOMIE

BLUE ENERGY Het doel bestaat erin uw bedrijf te versterken door u toegang te geven tot innovatie, kennis en knowhow. Fabrieken voor de Toekomst zorgt voor een optimale voedingsbodem voor de verdere ontwikkeling van uw bedrijf, zowel regionaal als internationaal.

Via één aanspreekpunt per sector vindt u de weg naar de juiste partner: van praktische dienstverlening tot promotie, onderzoek, opleiding en infrastructuur. De coördinatoren van de Fabrieken voor de Toekomst begeleiden u om de juiste antwoorden op uw vragen te krijgen.

Het partnerschap van de Fabrieken voor de Toekomst geeft u toegang tot een aanbod gericht op volgende drie domeinen:

1. Product & proces

Hoe optimaliseer ik het productieproces of de service van mijn bedrijf? Wat zijn de laatste trends en nieuwe technologieën en hoe kan ik hierop inspelen?

2. Onderzoek & testen

Waar vind ik geschikte testinfrastructuur om nieuwe ideeën te onderzoeken? Waar vind ik de nodige expertise om mij hierbij te begeleiden?

3. Internationalisering

Hoe zet ik mijn eerste exportstappen? Welke nieuwe afzetmarkten en bijhorende beurzen zijn interessant voor mijn bedrijf?

Fabrieken voor de Toekomst wil een hefboom zijn voor nieuwe opportuniteiten voor WestVlaamse ondernemers. Wij openen deuren die tot nu toe voor u gesloten bleven. Wij helpen u op weg naar de juiste beslissing en introduceren u graag in ons netwerk. Vijf experts in vijf domeinen staan voor u klaar!


Grijp nieuwe kansen voor uw bedrijf: neem vandaag nog contact met ons op! www.fabriekenvoordetoekomst.be

Partners

Contact Ira Lardinois Coรถrdinator Blue Energy Fabrieken voor de Toekomst T +32 59 36 99 04 | M +32 470 66 27 86 E ira.lardinois@pomwvl.be