Fabrieken voor de Toekomst Machinebouw & Mechatronica

Page 1

Fabriek voor de Toekomst Machinebouw & Mechatronica Product & proces

Onderzoek & testen

Internationalisering


Technologie in beweging 28.111 personen zijn tewerkgesteld in de West-Vlaamse metaalverwerkende sector of 23% van Vlaanderen, waarvan ruim 11.294 in de mechatronica-sector of ruim 40% van Vlaanderen.

De cluster Machinebouw & Mechatronica (M&M) is met 40,2% van de tewerkstelling in de West-Vlaamse metaalverwerkende sector en zelfs 40% van de Vlaamse tewerkstelling in mechatronica een belangrijke schakel. Deze sector is in West-Vlaanderen goed voor meer dan 11.000 rechtstreekse arbeidsplaatsen en een toegevoegde waarde van 1,2 miljard euro. De sector M&M is een cruciale partner van andere industrieën (bijvoorbeeld voor voeding, nieuwe materialen, blue energy en zorgeconomie). Door haar cross-sectoraal karakter is deze cluster leverancier van heel wat technologische innovatie in de industrie.

In West-Vlaanderen is er een uitgebreid netwerk van meer dan 250 ondernemingen actief in machinebouw en mechatronica. Een netwerk gekenmerkt door talrijke dynamische kmo’s en technologieleiders op wereldniveau. De producten van de West-Vlaamse bedrijven onderscheiden zich op de markt door hun hoge kwaliteit en het gebruik van de nieuwste technologieën.


Product & proces Onderzoek & testen Internationalisering De weg naar Industrie 4.0 is geplaveid met technologische innovaties, zowel in producten als in productieprocessen.

De machines van de toekomst zijn slim en zelflerend. Ze capteren data via een netwerk van sensoren en interageren met andere machines én met hun operatoren om een nog hogere graad van flexibiliteit of prestatie te halen. De uitdaging is om deze concepten om te zetten naar concrete toepassingen op maat van elk productieproces in elke kmo. De Fabriek voor de Toekomst Machinebouw & Mechatronica werkt hiervoor samen met de kennispartners aan de ontwikkeling van open testen innovatieplatformen, gebaseerd op de noden van en de opportuniteiten voor het bedrijfsleven.

We helpen u graag verder met vragen over: • Cyber-physical systems, netwerken die de virtuele en fysieke wereld met elkaar verbinden. • Virtual & augmented reality en connected intelligence. • Flexibel en slim automatiseren. • Slimme productieorganisatie met een focus op de vereenvoudiging van de logistiek. • Integrale productontwikkeling en productieaansturing. • Nieuwe businessmodellen en samenwerkingsconcepten. • Informatie over wereldwijde innovaties en trends in M&M en hieraan gelinkte sectoren.

Bedrijven groot en klein kunnen bij de Fabriek voor de Toekomst Machinebouw & Mechatronica aankloppen. Wij begeleiden u naar de meest geschikte partners in binnen- en buitenland om te innoveren in uw product of proces.


Competentiecentrum Machinebouw & Mechatronica West-Vlaanderen Het Competentiecentrum Machinebouw & Mechatronica steunt op de expertise van belangrijke kenniscentra (Howest, KU Leuven, Sirris, UGent en VIVES), gekoppeld aan een doorgedreven bedrijfsgerichte benadering. KU Leuven investeert op haar nieuwe campus in Brugge in twee innovatielabs. In het eerste lab “De Industrie 4.0 Machine” focust het onderzoek op cyber-physical systems en betrouwbaarheid. Het tweede lab, rond het concept van “The Ultimate Factory” focust op innovatie in Industrie 4.0 georiënteerde productie.

Oostende

Brugge

Veurne

Kortrijk vormt de uitvalsbasis voor twee applicatielabo’s. UGent en Sirris zetten in op de thema’s flexibele assemblage en slimme productieorganisatie. Bedrijven kunnen gebruik maken van de aanwezige knowhow, inspiratie opdoen aan de hand van concrete bedrijfscases en nieuwe tools uitproberen op de demo- en testinfrastructuur.

Roeselare Poperinge

Het technologielabo van Howest heeft unieke expertise rond augmented & virtual reality in huis. Het Maaklab van VIVES tenslotte focust op innovatie in manufacturing met o.a. 3D metaal printen en digitale meettechniek. Het Competentiecentrum is een unieke krachtenbundeling van alle spelers op het veld, in en vanuit het Vlaamse hart van de machinebouw- & mechatronicasector, om ook uw bedrijf klaar te stomen voor de toekomst!

Ieper

Kortrijk

KU Leuven campus Brugge: innovatielabs UGent campus Kortrijk & Sirris: applicatielabo’s Howest: technologielabo Vives: Maaklab


Fabrieken voor de Toekomst Fabrieken voor de Toekomst zorgt voor een hechte samenwerking tussen bedrijfswereld, kennisinstellingen en overheid. De focus ligt op het versterken van die vijf sectoren waarin West-Vlaanderen bijzondere groeimogelijkheden toont:

NIEUWE MATERIALEN

MACHINEBOUW & MECHATRONICA

VOEDING

ZORGECONOMIE

BLUE ENERGY Het doel bestaat erin uw bedrijf te versterken door u toegang te geven tot innovatie, kennis en knowhow. Fabrieken voor de Toekomst zorgt voor een optimale voedingsbodem voor de verdere ontwikkeling van uw bedrijf, zowel regionaal als internationaal.

Via één aanspreekpunt per sector vindt u de weg naar de juiste partner: van praktische dienstverlening tot promotie, onderzoek, opleiding en infrastructuur. De coördinatoren van de Fabrieken voor de Toekomst begeleiden u om de juiste antwoorden op uw vragen te krijgen.

Het partnerschap van de Fabrieken voor de Toekomst geeft u toegang tot een aanbod gericht op volgende drie domeinen:

1. Product & proces

Hoe optimaliseer ik het productieproces of de service van mijn bedrijf? Wat zijn de laatste trends en nieuwe technologieën en hoe kan ik hierop inspelen?

2. Onderzoek & testen

Waar vind ik geschikte testinfrastructuur om nieuwe ideeën te onderzoeken? Waar vind ik de nodige expertise om mij hierbij te begeleiden?

3. Internationalisering

Hoe zet ik mijn eerste exportstappen? Welke nieuwe afzetmarkten en bijhorende beurzen zijn interessant voor mijn bedrijf?

Fabrieken voor de Toekomst wil een hefboom zijn voor nieuwe opportuniteiten voor WestVlaamse ondernemers. Wij openen deuren die tot nu toe voor u gesloten bleven. Wij helpen u op weg naar de juiste beslissing en introduceren u graag in ons netwerk. Vijf experts in vijf domeinen staan voor u klaar!


Grijp nieuwe kansen voor uw bedrijf: neem vandaag nog contact met ons op! www.fabriekenvoordetoekomst.be

Partners

Contact Stefaan Verhamme Coรถrdinator Machinebouw & Mechatronica Fabrieken voor de Toekomst T +32 56 29 27 90 | M +32 494 53 54 73 E stefaan.verhamme@pomwvl.be