Page 6

Acp.nl/vakinbeeld

Jelmar van der Ploeg van het verkeershandhavingsteam Oost-Nederland:

’Ook de mensen van het VHT

vangen boeve De ACP is de politievakbond voor alle politiemensen, van collega’s op straat tot collega’s aan het bureau. Het werk van al deze politiemensen is zeer verschillend. In deze rubriek daarom aandacht voor uiteenlopende functies en taken binnen de politie. Deze aflevering van Vak in Beeld komt Jelmar van der Ploeg aan het woord.

1. Wat is je functie? “Sinds april 2013 vervul ik de functie van assistent GGP B bij het verkeershandhavingsteam van de eenheid OostNederland. Ik ben begonnen in het district Noord en Oost Gelderland en ik ben in april 2015 overgegaan naar het district Gelderland Midden. Binnen het verkeershandhavingsteam (VHT) werken wij met een klein, maar vast team. De werkzaamheden bestaan uit het houden van snelheidscontroles, radarsnelheidscontroles, alcoholcontroles en verkeerscontroles.”

2. Wat spreekt je het meest aan in je werk? “Controleren op rijden onder invloed van drugs/alcohol spreekt mij persoonlijk het meest aan. Ik ben ook kerninstructeur van de ademanalyse binnen de eenheid Oost-Nederland. Momenteel wordt er binnen de politie gekeken naar drugstesters. Ik hoop dat als deze testers worden uitgerold, ik ook word opgeleid tot kerninstructeur. Ik probeer mijn kennis bij te houden door deze uit boeken te halen en toe te passen in de praktijk. Hiervoor heb je tijdens een radarcontrole tijd genoeg. Minder leuk aan mijn werk vind ik de radarcontroles. Van nature ben

ik een persoon die continu bezig is. Een hele dag stilzitten in een auto is dan ook niks voor mij. Maar deze controles horen ook bij mijn functie. Op dit soort dagen kun je wel goed werken aan je kennis. Want kennis is macht, zo is mij altijd geleerd. Als je weet wat je bevoegdheden zijn en wat je kan en mag, maakt dat het werk op straat een stuk makkelijker.”

3. Hoe ziet je werkdag er doorgaans uit? “Omdat er bij het VHT geen roosterdruk is, hangt er altijd een gezellige en ontspannen sfeer. Ik weet een week van te voren al wat ik op welke dag ga doen. In de dienst begin ik altijd met een briefing. Hier worden de bijzonderheden besproken en wie wat gaat doen. Na de briefing pak ik mijn spullen en ga ik naar de besproken locatie. Dit kan alleen zijn als ik een radarcontrole heb, of samen met collega’s een andere controle moet houden. Als er een snelheidscontrole wordt gehouden, beginnen wij op een locatie waar klachten zijn binnengekomen van burgers. Vanaf die locatie gaan we naar het bureau in de eenheid om koffie te drinken. Vervolgens vertrekken wij naar een andere controleplek in de buurt. Aan het einde van de

6 Politiebericht juni 2016

6 Vak in beeld.indd 6

17-06-16 12:48

Profile for Politievakbond ACP

Politiebericht juni 2016  

Bondsmagazine Politiebericht van Politievakbond ACP.

Politiebericht juni 2016  

Bondsmagazine Politiebericht van Politievakbond ACP.

Advertisement