Page 28

Acp.nl/vakinbeeld

Bianca Korporaal van de Politieacademie:

’Ingrijpende

ervaringen studenten blijven indruk m De ACP is de politievakbond voor alle politiemensen, van collega’s op straat tot collega’s aan het bureau. Het werk van al deze politiemensen is zeer verschillend. In deze rubriek daarom aandacht voor uiteenlopende functies en taken binnen de politie. Deze aflevering van Vak in Beeld komt Bianca Korporaal aan het woord, docent aan de Politieacademie in Eindhoven.

1. Wat is je functie? “Ik ben docent sociale vaardigheden aan de politieopleiding in Eindhoven. Daar geef ik trainingen en cursussen op het gebied van aangifte, getuigen- en verdachtenverhoor, slechtnieuwsgesprekken voeren, en omgaan met slachtoffers en daders van gewelds- en zedendelicten. Deze trainingen worden gedaan met behulp van acteurs, zodat studenten zo realistisch mogelijk kunnen oefenen. Om een voorbeeld te geven: bij het voeren van een slechtnieuwsgesprek, krijgen studenten eerst een filmpje te zien, een melding over wat er is gebeurd. Vervolgens moeten zij dit slechte nieuws overbrengen aan de nabestaanden. De aspiranten checken alle informatie en vragen door waarover ze nog meer informatie willen hebben. Wij hebben voor de opleiding een woonkamer ter beschikking waar we dit kunnen simuleren. De overige studenten kijken mee hoe hun collega het doet en geven achteraf feedback. Een student belt aan, de acteur en actrice doen open. De student vertelt het slechte nieuws en vangt de emoties van de acteurs op. De casus stopt wanneer de acteurs naar hun overleden dierbare gaan. Deze training is onderdeel van de cursus verkeersongevallen. De student probeert vragen van nabestaanden te beantwoorden en als het antwoord niet voorhanden is, probeert de aspirant de informatie voor de nabestaanden te achterhalen.

Naast deze training gaan studenten naar het mortuarium om te zien hoe het er daar aan toegaat. Sommige studenten hebben nog nooit een dood lichaam gezien. Op deze manier kunnen ze daarmee in een veilige omgeving ervaring opdoen. We oefenen ook met slechtnieuwsgesprekken aan nabestaanden, waarbij de overledene zelfmoord heeft gepleegd. Dit is toch een ander soort slecht nieuws, vaak is er al een verleden waardoor nabestaanden anders reageren op slecht nieuws. Het meest ingrijpende voor studenten is het overlijden van een kind. Ook dit slechte nieuws oefenen we tijdens simulatiegesprekken.”

28 Politiebericht juni 2016

28 Vak in beeld.indd 28

17-06-16 12:40

Profile for Politievakbond ACP

Politiebericht juni 2016  

Bondsmagazine Politiebericht van Politievakbond ACP.

Politiebericht juni 2016  

Bondsmagazine Politiebericht van Politievakbond ACP.

Advertisement