Dragopisnik št.1/2020

Page 1

PISNIK Spletni časopis OŠ Dragomelj

Šolsko leto 2019/20,številka 1


MAJ 2020

DRAGOPISNIK Prvi spletni časopis osnovne šole Dragomelj

Oblika

Ker nam je mar za okolje, smo časopis izdali le v digitalni obliki.

Ah, Mladostni utrinki!

Dragopisniku na pot V času karantene je nastalo mnogo čudovitih izdelkov. Zimske šolske počitnice so minile, ravno smo se dobro ogreli, da začnemo z drugim delom šolskega leta, pa nas je doletela karantena. Najprej je bila določena za štirinajst dni in nihče si ni mogel misliti, da se ne bomo videli vse do konca šolskega leta! Začeli smo pouk na daljavo, videvali smo se le preko Zooma, Vibra in drugih digitalnih pripomočkov. Čas v karanteni smo si krajšali na najrazličnejše načine. Nastajali so čudoviti izdelki. Fotografije so zbrane v filmčku na spletni strani šole, pisni izdelki pa v prvi številki digitalnega Dragopisnika, ki je pred vami! UŽIVAJTE V BRANJU!!

1

2

3

POUČNO IN ZABAVNO

MALI OGLASI

ZABAVNE STRANI

Zanimivi intervjuji, zgodbe in še marsikaj izpod peres naših učencev.

Kaj vse se ne prodaja, menja, kupuje!

Križanke so ustvarili šestošolci.

Preverite sami!

1

Družabni mediji

Časopis najdete na spletni strani šole ter preko povezave na Facebooku.

Ime

Ime Dragopisnik so si izmislile učenke 6. a razreda.


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

INTERVJU Z ANKO RAKUN - PRVO SLOVENSKO ŽUPANJO Anka Rakun je poleg Cvetke Zalokar Oražem prva slovenska županja. Občino je vodila kar štiri mandate zapored. Leta 2006 je bila nominirana za Slovenko leta. O njenih začetkih se je preko videopogovora z njo pogovarjal Aleksander Rakun. Kako se spominjate svojih začetkov v času županovanja?

Osmošolci so se na daljavo naučili, kaj je intervju.

Bilo je, kot da smo prišli na neobdelano njivo, pri čemer nihče ni vedel natančno, kako se lotiti izziva. Spominjam se, da sem bila cele dneve na novi Občini Ljubno. Na začetku sem bila kar sama. K sreči smo dobili stavbo, v kateri je bila prej Krajevna skupnost Ljubno. Skupaj z občinskimi svetniki smo se odločili, da jo opremimo in zaposlimo tajnico in računovodkinjo. Če se dobro spomnim, sem veliko noči študirala zakone, predpise, uredbe… Veliko sem komunicirala s sosednjimi župani, državo… Pravzaprav smo začeli vsi župani in županje v Sloveniji “orati njivo”, ki se ji reče lokalna samouprava. Bilo je lepo, zanimivo in nepozabno.

v dolžini skoraj 70 kilometrov. Uspeli smo vzpostaviti oz. zgraditi nov kanalizacijski sistem in čistilno napravo za čiščenje odpadnih voda, prenovili smo trško jedro, poskrbeli za socialna stanovanja, popolnoma prenovili zdravstveni dom, asfaltirali ceste v vsa naselja po občini v dolžini 45 kilometrov, zgradili 3 nove mostove, ki so bili dotrajani. Najbolj ponosna pa sem, da smo zgradili podjetniško cono, v kateri so danes delovna mesta v uspešnih podjetjih kot so KLS, odkrižnik, Davidov hram, Eko hiše Riter in drugi.

Na kaj ste najbolj ponosni v času županovanja? Najbolj sem ponosna, da smo uspeli zgraditi novo šolo, novo telovadnico, nov vrtec, pa Najbolj sem ponosna, da smo uspeli zgraditi novo šolo, novo telovadnico, nov vrtec, pa zamenjati vse azbestne cevi, po katerih je tekla življenjsko najpomembnejša pijača - voda,

2


MAJ 2020 DRAGOPISNIK

MAJ 2020

Kakšen je ključ do uspeha, da te imajo ljudje tako radi, da te izvolijo kar štirikrat?

V čem menite, da je prednost ženskega spola pri vodenju občine?

Če me vprašate, kakšen je ključ, ki odpira srca ljudi, da ti zaupajo in te izvolijo štirikrat zapovrstjo, lahko rečem, da ljudje začutijo, da si iskren in da jih imaš rad. Če premoreš še nekaj voditeljskih sposobnosti, vizionarstva, smisla za timsko delo, nesebičnosti in te ob vsem tem spremlja še osebna sreča, so rezultati tvojega, našega dela zagotovo dobri.

Mogoče samo to, da je ženski pogled na svet pobarvan tudi s čustvi, ne samo z razumom. Glede na to, da ste bili zelo aktivni, kako ste se privadili na upokojitev? Ko sem se odločila za upokojitev, me je nov župan poprosil, če bi sprejela funkcijo podžupanje, da bi mu lahko kot »desna roka« tudi kaj svetovala. Z veseljem sem sprejela, kasneje sem sodelovala kot svetnica, dandanes sem pa v nadzornem odboru. Vidite, kar ne morem se ločiti dokončno... Srečo imam, da se lahko zabavam z vnuki, potujem po svetu, kolesarim po Sloveniji, berem knjige, obiskujem gledališče, vsak dan kuham – nikoli mi ni dolgčas.

Ali ste imeli kdaj težave pri vodenju občine? Težav pri vodenju se ne spominjam, je pa res, da je bil včasih kakšen cilj težje dosegljiv. Kaj je bila vaša največja napaka v času županovanja?

Kaj bi sporočili mlajšim županom?

To bi pa morali vprašati koga drugega, sama se ne spomnim nič resnejšega.

Želim jim veliko zdravja, sreče, modrosti, razumevanja, spoštovanja in dobrega vodenja občin oz. občanov, za doseganje boljšega stanja in blaginje nas vseh. Naj jih pri njihovem delu vedno vodi zavedanje, da delajo za dobro vseh ljudi v občini.

Kakšen pogled imate na to, da ste bili leta 2006 nominirani za Slovenko leta? Zelo sem bila presenečena in počaščena. Ponosna sem še danes, saj se v družbi tako uspešnih žensk na različnih področjih dela vedno kaj naučim in lahko pošljem kakšno idejo drugim.

Besedilo: Aleksander Rakun, 8. b Fotografije: osebni arhiv Anke Rakun

Kakšen pogled imate na to, da ste bili leta 2006 nominirani za Slovenko leta?

“Ženski pogled na svet je pobarvan tudi s čustvi, ne samo z razumom!”

Mislim, da ne. V svoje delo sem vedno vlagala veliko energije, odločitve, ki sem jih sprejemala, sem vedno dobro premislila. Delala sem po svojih najboljših močeh, zato ne bi nič spremenila. 3


DRAGOPISNIK

MAJ 2020 Ali ste se v osnovni šoli ukvarjali s kakšnim športom?

INTERVJU S SAŠO ŽUST, UČITELJICO LIKOVNE VZGOJE

Ja, trenirala sem tenis in balet. Ali v prostem času kaj ustvarjate?

Saša Žust je učiteljica likovne vzgoje na osnovni šoli Dragomelj. V prostem času rada ustvarja in bere knjige. Je zelo prijazna in ima dober smisel za humor. Z njo se je še v šoli pogovarjala Zoja Gris.

Ja, tudi v prostem času ustvarjam, na žalost manj kot bi si želela. Vsakič, ko se lotim, se potem vprašam, zakaj tega ne počnem večkrat. Vendar ko ustvarjam zelo uživam. Kaj v slikah največkrat uprizarjate? Dobro vprašanje! Zelo rada uprizarjam človeško figuro, ampak bolj na takšen način, da jo preoblikujem kot ilustracijo. Tudi cvetje in naravo rada rišem.

Kdaj ste vedeli, da želite postati učiteljica likovne vzgoje? Pravzaprav nisem vedela, ali želim postati učiteljica, sem pa vedela, da se želim ukvarjati z likovno umetnostjo. Ko sem se odločila za univerzo, mi je bil ta program najbolj všeč, saj smo imeli vsa leta vsak teden risanje, slikanje, kiparstvo, grafiko in potem še dodatne izbirne predmete, tako da sem res lahko ustvarjala na vse možne načine. Potem pa sem ugotovila, ko smo imeli prakso, da mi gre tudi poučevanje dobro od rok in da je to čisto zabavna stvar, in pri tem sem tudi ostala.

Česa se najbolj bojite? Ali ste že kdaj svoj strah narisali? Zelo dobro vprašanje! Mislim, da ne bi bilo zelo odgovorno od mene, da bi se kar izdala v intervjuju. Bojim se stvari, ki jih je težko narisati. Ne neke konkretne stvari, ampak mogoče izgube nekoga bližnjega ali pa da bi bila v neki situaciji, kjer bi bila primorana narediti stvari, ki ne bi šle v skladu z mojimi vrednotami. Take stvari. Tega še nisem skušala narisati oz. upodobiti, ampak … dobra ideja!«

Ali ste imeli še kakšne druge ambicije v življenju poleg ustvarjanja? Ko sem bila v osnovni šoli, me je zanimalo čisto vse, najbolj naravoslovje, biologija in kemija. To se je sicer v srednji šoli precej spremenilo. Takrat sem postala bolj družboslovno usmerjena, najbolj pa me je zanimala umetnost. Druga ideja je bila, da bi šla študirat tuji jezik ali antropologijo, ampak ljubezen do umetnosti je bila močnejša.«

4


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

Katera tehnika ustvarjanja vam je najbolj pri srcu?

na kateri je bilo zelo veliko rumene, tak rumen kvadrat je bil, z nekaj rdeče, sem se počutila, kot da plavam v bazenu rumene barve, da je vsepovsod okoli mene tako lepo svetlo, krasno.«

Grafika. Grafiko imam strašno rada. Kolaž Kdo je vaša najljubša umetnica oziroma umetnik?

Ali trenutno berete kakšno knjigo? Katero?

Moj najljubši umetnik je Mark Rothko. Je abstraktni ekspresionist (abstraktni ekspresionizem je slog v slikarstvu, ki se je razvil po drugi svetovni vojni), ki ima ogromna platna, zapolnjena z barvo. Ne moremo reči, da nekaj konkretnega predstavljajo. Dokler sem ga poznala samo iz knjig, je bil le eden od umetnikov, ki ga je bilo zelo lahko prepoznati po njegovem slogu ustvarjanja, ko pa sem ga enkrat videla v živo, v muzeju, so me njegove slike tako presunile, da se je brez konkurence zavihtel na prvo mesto mojih najljubših umetnikov. Zato še danes, tudi vam včasih povem, da je velika razlika, ko nekaj vidiš na fotografiji ali pa če likovno delo doživiš v živo. Ko sem stala pred eno njegovo sliko,

Trenutno berem Hararijevo knjigo z naslovom Sapiens, kratka zgodovina človeštva. Zelo zanimiva je. Katera vrsta knjig vam je najbolj pri srcu? Rada imam leposlovje. Všeč so mi tudi knjige, ki te skušajo nekaj naučiti, tako kot ta, ki jo trenutno berem. In še za konec: katero jed najrajši jeste? Čokolado! Besedilo: Zoja Gris, 8. b

POD UČITELJIČINIM MENTORSTVOM USTVARJAJO TUDI UČENCI David Kranjc je s svinčnikom narisal portret sošolca Marka Marinška. Vsi, ki vemo, kdo je Mark, ga na portretu v hipu prepoznamo. David, iskrene čestitke!

5


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

INTERVJU Z ANŽETOM BANKOM, VELIKIM POZNAVALCEM

verjameš v to, kar počneš, lahko pripelje zelo daleč. Katera ekipa ti je najbolj všeč? Moja najljubša ekipa je Dallas Maveriks in jo tudi najbolj spremljam. V bistvu jo najbolj spremljam zato, ker tam igra Dončič. Pri Dončiču in Dallasu mi je najbolj všeč vzdušje, ki ga imajo. Najbolj me preseneča, da imajo pri Dallasu veliko mladih igralcev. Zanimivo je tudi število evropskih igralcev, vendar to ni tako pretresljivo, ker jih v teksaškem klubu zaradi Dirka zelo cenijo.

Anže je veliki športni navdušenec. O tem, kdo je njegov najljubši igralec, o košarki, odbojki in o možnosti, da Slovenija še kaj osvoji, se je z njim pogovarjal Jan Dremelj. Kateri je tvoj najljubši šport?

Ali je ta šport nekaj, kar bi rad počel v življenju ali je samo hobi?

Moja najljubša športa sta košarka in odbojka. Izberi si enega in opiši, kaj ti je pri tem športu najbolj všeč?

Šport je zame v bistvu bolj kot hobi, ker imam veliko drugih interesov, kot naprimer igranje računalniških iger in ustvarjanje programov na računalniku. Rad tudi ustvarjam iz lesa in sem delal tudi kot vajenec pri sosedu, ki je mizar, vendar ne pričakujem, da bi se v prihodnosti s tem ukvarjal.

Najbolj mi je všeč košarka, ker se vse hitro odvija in je vse bolj napeto in zabavno. Pri košarki se lahko v treh minutah zgodi preobrat iz -10 na +15. To mi je najbolj zanimivo, ker je vse tako nepredvidljivo. Všeč so mi tudi navijači, ki velikokrat poskrbijo za nepozabljive trenutke in ker naredijo najboljše vzdušje, ko se zgodi nekaj velikega ali posebnega kot naprimer zabijanje. Kateri je tvoj najljubši igralec? Moj najljubši košarkar je Lebron James, ki je tudi moj vzornik. Moj idol je zato, ker na igrišču pokaže, kakšen mora biti pravi moški. Ve, kdaj mora biti neustrašen in kdaj pokazati čustva, kdaj se zabavati in kdaj vzeti stvari zares. Všeč mi je tudi njegova nesebičnost na igrišču in izven igrišča. Izven igrišča mi je pri njem tudi všeč, kako je preudaren z denarjem. On je dokaz, da te trdo delo in da 6


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

Če bi lahko prevzel katerikoli »signature move« od trenutnih igralcev, katerega bi izbral?

Ali misliš, da imamo brez Urnauta možnost še kaj osvojiti in zakaj? Možnosti imamo seveda, vendar veliko manjše, ker je bil Tine zelo velik člen reprezentance in ga bo težko nadomestiti. Seveda so tu še vedno odlični igralci kot na primer Tonček Štern ali Klemen Čebulj, vendar ne verjamem, da bodo imeli tako velik vpliv na ekipo, kot ga je imel Urnaut.

Uhhh, to je težka odločitev. Verjetno bi si izbral eksplozivnost Derricka Rosa pred poškodbo, ker oba veva, da po poškodbi ni bil nikoli več enak. To bi si verjetno izbral zato, ker bi lahko dobil več točk na tekmo, nasprotnike pa bi pustil odprtih ust. Ker si mi dal tako težko vprašanje in se ne morem odločiti, bi dodal še, da bi zadeval trojke kot Steph Curry. To sem si še izbral zato, da bi bil najboljši igralec vseh časov, ker zdrav Derrick Rose ni nikoli znal dobro metati.

Kateri igralec bi bil lahko najbližje temu, kar je uspelo Tinetu Urnautu?

To je v bistvu težje vprašanje, kot se komurkoli zdi, ker sedaj, ko ga več ne bo, bodo v igro prišli tudi nekateri igralci, za katere še slišali nismo. Zvezda te ekipe je lahko to kdorkoli, ker so se učili od najboljšega. Ampak kot sem rekel, v ekipo lahko pride nek mlad in talentiran igralec, ki bo lahko igral prav tako dobro kot on ali pa še bolje.

Zakaj pa ti je všeč odbojka? Odbojka mi je najbolj všeč zato, ker so Slovenci tako dobri. Všeč mi je tudi zato, ker ni tako naporna. Še vedno mi je bolj všeč košarka ker imaš lahko doma koš, mrežo za odbojko pa malo težje. Kateri je tvoj najljubši igralec odbojke in zakaj?

Hvala Anže za tvoj čas in upam, da se kmalu spet vidimo.

Moj najljubši igralec odbojke je Tine Urnaut, zato ker se zelo dobro razume s soigralci. Všeč mi je tudi zato, ker je nasploh zelo dober igralec. Ima zelo dober odnos z vsemi, vendar je včasih zelo vzkipljiv.

Ni za kaj in enako. Besedilo: Jan Dremelj, 8. a

7


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

Kaj si pri letošnjem rojstnem dnevu najbolj pogrešala?

ROJSTNI DAN V KARANTENI

Pogrešala sem prisotnost širše družine: babic, dedkov, sestričen, bratrancev, stricev, tet. Prav tako pa sem pogrešala svoje prijateljice, praznovanje in zabavo z njimi.

Ela Bizjak je učenka Osnovne šole Dragomelj. Obiskuje 6. razred. Hodi v glasbeno šolo Domžale, kjer igra klavir. Zelo rada tudi poje, zato obiskuje

Kaj ti je bilo najbolj všeč pri letošnjem rojstnem dnevu?

Glasbeni center Černe Avbelj. Ela je zelo ustvarjalna oseba. Rada se druži s

Všeč mi je bilo, da sem rojstni dan preživela z družino in da mi je družina zelo lepo organizirala praznovanje. Zelo všeč mi je bila ideja, da daril nisem dobila naenkrat, temveč sem jih dobivala postopoma.

prijateljicami in igra odbojko. Pred kratkim, bolj natančno 9. maja je dopolnila 12 let. Tako kot mnogi drugi je rojstni dan preživela v karanteni.

Kateri rojstni dan ti je bil bolj všeč lanski ali letošnji?

Kako je potekal tvoj letošnji rojstni dan? Zbudila me je moja družina z rojstnodnevno pesmico Vse najboljše. Bili so preglasni in me niso uspeli najbolje presenetiti, ker so me že prej zbudili. Nato so mi prinesli v posteljo zajtrk. Za zajtrk so pripravili sendviče v obliki srčkov. Na sredinskem sendviču je stala prižgana svečka, ki sem jo pihnila in si nekaj zaželela. Darila so razdelili tako, da nisem dobila vseh naenkrat, temveč sem jih dobivala cel dan. Prvo darilo sem dobila zjutraj, naslednje ob 11. 00, tretje ob 13.00 in tako čez dan.

Lanskoletni rojstni dan mi je bil bolj všeč, saj sem lahko svoj praznik doživela s svojo družino, sorodniki in prijateljicami. Lahko sem se svobodno odločala in gibala ter tudi šla s prijateljico nakupovat. Tudi letošnji rojstni dan je bil lep. Hvaležna sem svojim staršem in svoji sestri, da so mi pripravili mini družinsko praznovanje. Kakšna so bila darila v primerjavi z lanskimi?

Kako se je letošnji rojstni dan razlikoval od lanskega?

Rojstnodnevna darila so bila oblačila, odbojkarska žogo, ovitek za telefon, ogledalo, uhani in nove superge. Rekla bi, da se darila niso preveč razlikovala od lanskih. Karantena pa družine vsekakor ni zadržala in so mi kupili super darila, za katera sem jim hvaležna.

Letošnji rojstni dan je bil drugačen, saj nismo smeli iti nikamor. Zaradi karantene nisem občutila prazničnosti. Prav tako nisem mogla imeti takšnega praznovanja, kakršnega imam ponavadi.

8


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

Je že morda katero od tvojih rojstnodnevnih praznovanj potekalo na podoben način?

Po čem si si zapomnila letošnji rojstni dan? V glavnem sem si 12. rojstni dan zapomnila po karanteni oz. po tem, da sem ga praznovala doma. Bili smo skupaj od jutra do večera. Vsekakor pa ne bom pozabila najlepšega darila --- odbojkarske žoge.

Ne spomnim se, da bi kdaj že imela takšno izkušnjo, saj smo vsi Zemljani prvič doživeli korona čas. To je bila dragocena izkušnja tudi za drugačno praznovanje.

Besedilo: Ema Bizjak, 8. a

Ali so ti vsi, ki so ti blizu, čestitali, čeprav se niste videli?

Fotografija: osebni arhiv Ele Bizjak

Vesela sem bila, da so mi vsi sorodniki čestitali za rojstni dan, medtem ko so nekateri prijatelji, od katerih bi pričakovala voščilo, pozabili, no, večina se je kljub vsemu spomnila name.

LANSKOLETNO SLADKANJE S PRIJATELJICAMI.

9


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

ZGODOVINSKI KOTIČEK

Vsak dan hodimo mimo nje, pa sploh vemo, kdo je bila?

KDO JE BILA REZKA DRAGAR?

zaposlila v tekstilni tovarni. Kot nezakonska deklica je doživljala mnoge krivice in razočaranja, ki so jo močno zaznamovala. Prepričana, da je po krivici zapostavljena, je kmalu stopila v vrste tistih, ki so se bojevali proti izkoriščevalskemu sistemu in terjali pravico za delavski razred.

Pred šolo stoji doprsni kip Rezke Dragar. O tem, kdo je bila, je raziskoval Matic Erzar.

Zelo mlada je postala tovarniška delavka in članica sindikata. Kaj kmalu je bilo čutiti njen revolucionarni vpliv med delavkami in delavci. Znala je nastopiti, pritegniti somišljenike in prepričati neodločneže, da se je krivicam potrebno upreti. Svoje ideje o pravici do boljšega življenja je širila tudi kot članica črnuške podružnice Svobode.

Rodila se je jeseni 1913 leta nezakonski materi, ki jo je, staro le šest tednov, oddala v rejo v bližini Krašnje, da bi sama lahko za preživetje delala v Ljubljani. Tudi Rezka je za svoje preživetje zelo zgodaj morala zaslužiti sama. Najprej z delom na kmetih, pri 14ih kot služkinja v Domžalah, kasneje pa se je

10


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

Delodajalcem je bila trn v peti, zato je morala večkrat menjavati službo: iz tovarne platna v Jaršah je šla v Eiferjevo tekstilno tovarno v Ljubljano, pa v Jugobruno v Kranj. Povsod je bila v središču revolucionarnih aktivnosti. V Kranju se je udeležila znane stavke tekstilnih delavcev 1937 leta in prav ob tej stavki se je izkazala s svojo odločnostjo, ostroumnostjo in iznajdljivostjo. Stavka je potekala mirno in oblastniki so čakali na trenutek nereda, da bi jo lahko zatrli s silo. Rezka je opravljala stavkovno stražo, ko je opazila, da po industrijskem tiru proti tovarni prihaja vlak. Uganila je, da gre za provokacijo, saj delavci ne bodo dovolili iz obratov odpeljati izgotovljenih izdelkov, po katere je prihajal vlak, in izbruhnili bi neredi, stavko pa bi s silo zatrli. Pozvala je sodelavke, naj ležejo na tire in prva to tudi storila. »Samo prek naših trupel boste prišli v tovarno«, je zavpila. Rezka, preprosta delavka, takrat ni imela niti dvajset let. Nadaljevanje stavke je nasilno preprečila policija, Rezko so aretirali, a zaradi izjemno bistrih in odločnih izgovorov tudi kmalu izpustili, ostala pa je brez zaposlitve.

Vrnila se je v Ljubljano, poročila s somišljenikom, Dragomeljskim rojakom Tonetom Dragarjem in skupaj z njim nadaljevala borbo za pravice delavcev. Udeleževala se je akcij, aktivno delala v Vzajemnosti in Svobodi in pritegnila v njune vrste množico žensk s Črnuč in Ježice, ki so sodelovale v protidraginjskih demonstracijah. Takoj po okupaciji je začela aktivno delati v OF. Že junija 1941 je odšla v partizane, v Rašiško četo. Ko je okupator vas Rašico, ki je nudila pribežališče partizanom, požgal, prebivalce pa izgnal, so se borci morali umakniti . Septembra so Rezkino četo po izdaji Nemci presenetili na kozolcu v Selu pri Vodicah. Nekaj borcev je padlo, nekaj je bilo ranjenih, nekaj ujetih, med njimi tudi Rezka. Odpeljali so jo v begunjske zapore, zasliševali in mučili in oktobra na pogorišču žage na Lancovem, ki je oskrbovala okupatorje in so jo partizani zažgali, kot maščevalni ukrep ustrelili v skupini 17. talcev. Pogumna upornica jim je zabrusila, naj kar streljajo, a zmagali ne bodo. Svoje poslednje počivališče je našla blizu morišča, v Mošnjah, vasici sredi najlepših predelov Slovenije. Besedilo: Matic Erzar, 6. a

Takole je potekala slovesnost ob postavitvi spomenika.

11


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

OŠ DRAGOMELJ

zaradi unikatne oblike stavbe znani daleč naokoli. Hvala obema, ker se lahko sankamo po strehi!

Sem Matic Erzar, 6. a in od nekdaj me zanima zgodovina. Za prvo številko Dragopisnika sem malce pobrskal po zgodovini naše šole.

Od 1. septembra 2006 je OŠ Dragomelj samostojna šola. Uradna otvoritev je bila 23. septembra 2006. Šolo obiskujemo učenci iz Dragomlja, Šentpavla, Pšate, Bišč, Male Loke in Šentjakoba.

OŠ Dragomelj je v našem kraju prisotna že zelo dolgo. Že pred 2. svetovno vojno so jo postavili na mestu, kjer danes stoji nadzorni center DARS-a v Dragomlju. Med vojno je bila šola požgana. Obnovljena je bila l. 1947. Dobila je ime po narodni herojinji Rezki Dragar. Bila je podružnična šola, ki je delovala v okviru domžalske šole Venclja Perka.

8. maja 2015 je bil v parku pred šolo postavljen doprsni kip narodne herojinje Rezke Dragar. Kip je mnogo let stal pred nekdanjo podružnično šolo. Ko so šolo leta 2008 podrli, so ta kip tudi odstranili. Ob 10-letnici šole je bila velika slovesnost. Prišel je tudi domžalski župan Toni Dragar in pihalni orkester slovenske vojske.

Ko se je naš kraj večal, je začelo primanjkovati prostora v šoli. Za otroke je postalo naporno, da so se vozili v Domžale, kajti v Dragomlju je bilo prostora samo za prve štiri razrede. Pričelo se je pogovarjanje o novi šoli. Vsi so se strinjali, da potrebujemo novo šolo, vendar so se kaj hitro pričela kupčkanja o njeni lokaciji. Kar dolgo je trajalo, da so zasadili prvo lopato.

Novembra 2016 je sijalo v očeh. V Hali komunalnega centra se je zgodil veliki dobrodelni koncert, ki je pustil velik pečat pri tistih, ki so si ga ogledali. Hvala učitelju Anžetu Zavrlu za odlično opravljeno delo! Od leta 2017 imamo naše nepozabne Mladostne utrinke. Z veliko vloženega truda učiteljev in staršev imamo učenci nepozabno soboto.

Šolo sta skupaj financirali občina Domžale in Mestna občina Ljubljana. Avtorja arhitekturne rešitve, ki sta bila izbrana na natečaju, sta arhitekta Andrej in Gorazd Ravnikar. Prav njima se imamo zahvaliti, da smo

To je bilo nekaj zgodovinskih utrinkov naše šole.

Fotografija: Peter Rojc 12


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

DRAGOMELJ - MOJ DOMAČI KRAJ Tian Kepec je opisal svoj domači kraj, Dragomelj.

Kraj leži južno od Domžal in severno od Ljubljane, ob vznožju Olske gore. Na eni strani ga omejuje avtocesta, na drugi strani pa regionalna cesta. Hiše stojijo ob cesti in so razmetane (brez pravega reda). Na obrobju so novejše hiše. V kraju imamo šolo, vrtec, gostilno in avtobusno postajo.

Dragomelj je prvi poimenoval Valvasor in ga omenil v svoji knjigi Slava Vojvodine Kranjske. Takrat je bil Dragomelj bogat s travnatimi površinami in pašniki, ki so jih v tistem času poimenovali DRAGA. Iz besede Draga je izpeljana beseda Dragomelj.

Tian Kepec, 4. b

Včasih so bile v Dragomlju same kmetije. Prebivalci so doma delali na kmetiji. S časom so se začeli ljudje odseljevati v večje kraje. Kmetije so začele propadati. Ljudje danes hodijo v službo in kmetij je zelo malo. Postavili so novo šolo in avtobusno postajo ter nas bolj povezali z mestom. Domačo pokrajino je najbolj spremenila gradnja hlevov v okolici šole.

MALA LOKA Tiam Teržan Oder pa je opisal Malo Loko.

V zgodovini je bil tu klub pipčarjev. Vsak član je moral vedno imeti s seboj pipec. Če je bil brez, je plačal kazen v skupno blagajno.

Mala Loka je naselje v občini Domžale. Je del krajevne skupnosti Ihan. Vas leži v južnem delu Domžal. Mala Loka ima približno 200 prebivalcev in skupno površino 0,36 km2. Za vas je značilno veliko travnatih in kmetijskih površin. V Mali loki ni trgovin in blokov, ampak same različne hiše.

Skozi vas teče potok Mlinščica, ki je v celoti dolg 10 km. Znamenitost vasi je gostilna Zajc in Samostan sester svetega Križa, ki stoji v samem središču. Prvič je bil omenjen v 14. stoletju. Tiam Teržan Oder, 4. b

13


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

USTVARJALNE IDEJE

V času karantene smo si vsak po svoje krajšali čas!

Ana Drenik je na internetu našla načrt za izdelavo škatlice za kroglice. Skupaj z Evo Drenik sta se odločili škatlico tudi izdelati.

ŠKATLA ZA KROGLICE Skozi fotozgodbo nas bosta Ana in Eva Drenik vodili, kako naredimo škatlo za kroglice.

Potreb u

jemo:

- tanjš

- elast

i karton

iko

- zobo

trebec

j

j

- barvn

- prozo

i papir

rno pla

stiko nsko le pilno p - lepilo ištolo za pap i r - krog lice - siliko

Izrežemo karton…

14

j


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

j

j

j j

…izrezane dele zlepimo…

j j

…izrežemo barvni papir…

j

j

j

j

j

j

j

…na karton nalepimo plastiko…

j

…vse dele sestavimo…

j

…in napolnimo s kroglicami…

15


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

USPELO JE!!!

j

j

j

j j …če pritisnemo na nos, padejo kroglice skozi usta…

j

j

…vsaka ima svojo…

SPLETNA UČILNICA ODDELKOV PODALJŠANEGA BIVANJA Kar nekaj idej za ustvarjanje so vam pripravile tudi učiteljice podaljšanega bivanja. Najdete jih v spletni učilnici podaljšanega bivanja. Morda najdete med njimi kakšno idejo, ki jo boste v življenje spravili med počitnicami.

16

Izdelali Miša in Julija Hribar

j


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

IZDELAJMO HOLOGRAM KAJ JE HO

LOGRAM?

Kako se plastenka spremeni v nekaj magičnega, je v spodnji zgodbi prikazala Pia Cvar.

Hologr am je nziona lna slik a, ki jo ustvari svetlob a , ko se razsipa na obje ktu.

tridime

Za izdelavo holograma potrebujemo: škarje, prozorni lepilni trak, plastenko, flomaster in olfa nož.

Plastenko odrežemo tako, da nam ostanejo trije kosi. Uporabimo samo sredinski del, kjer je plastenka gladka.

Odrežemo 4 pravokotnike in na njih narišemo 4 enake trapeze (slika desno). Zelo pomembno je, da so trapezi enaki. 17


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

Zlepimo jih tako, da so zaviti na notranjo stran. V pametni telefon v youtube iskalnik napišemo: HOLOGRAM VIDEO. Postavimo hologram, kjer je prikazano in uživaj. (Hologram deluje samo v temnejših prostorih.)

Besedilo in fotografije: Pija Cvar, 7. a

18


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

ZGODBE

i

IZPOD NAŠIH PERES

SREDNJI VEK Vas zanima, kako je bilo v srednjem veku? Na fantazijsko popotovanje nas bo popeljala Sara Pepel.

V gozdu sem srečala neverjetno veliko živali, v našem še veveric ne vidiš! Videla sem ogromno ptic na drevesih in nenavadne žuželke s kleščami. Ko sem prišla do vasi, sem bila lačna kot volk, pa tudi utrujena. Bližala se je noč in na tleh nisem hotela spati, kmetje pa so me podili iz svojih hlevov in senikov. Končno mi je odprla neka kmetica. Nismo govorili istega jezika, toda njen mož mi je pokazal, da jima moram pomagati, potem lahko spim. Utrujena sem se odpravila spat v hlev. Ko sem se zjutraj zbudila, sem odšla brez pozdrava, saj sem se srednjeveških ljudi bala. Odšla sem si ogledat tudi grad, vendar sta se me stražarja zelo ustrašila zaradi mojih oblačil. Začela sta me preganjati in šele v gozdu sta me nehala loviti. Hitro sem se odpravila do omare in skočila vanjo. Prebrala sem naslov »Sodobna Ljubljana in nato čez tri ure prišla domov. Tam se čas ni spremenil. Odločila sem se, da nikoli več ne bom potovala v času!

Pred enim letom sem nesla smeti v smetnjak in ob smetnjaku zagledala nekaj čudnega. Na tleh je ležala omara, le da ni imela polic in je bila polna knjig. Bila je tako velika, da sem lahko stopila vanjo. Na glas sem prebrala naslov knjige:«Srednji vek, mučenje brez bolečin«, in poskočila. Omara se je začela tresti! Vrata so se zaprla in preden sem lahko skočila ven, se je omara dvignila in začela leteti po zraku. Nisem si upala odpreti vrat, temveč sem poslušala zvoke od zunaj. Zdelo se mi je, da se omara premika z velikansko hitrostjo, kajti glasovi so bili popačeni! Malce sem lahko tudi videla skozi ključavnico. Sprva sem videla prizore, ki sem jih navajena: naša ulica, preden so postavili semafor, ulica, preden so postavili blok in ko še ni bilo pločnika. Potem so se začele dogajati čudaške reči. Avti so bili starinski in ženske so bile v krilih, moški pa so nosili kravate. Nato je bilo tukaj le še polje in nekaj majhnih hišk, nato spet večja vas in mesto. Nato je mesto gorelo in v naslednjem prizoru sem videla le še zaraščen travnik, nato pa gozd. Takrat se je omara ustavila. Zlezla sem ven in okoli sebe videla samo zelenje. Bilo me je strah in še vedno sem mislila, da je omara letalo. Odpravila sem se po potki v gozd. Šele ko sem v daljavi zagledala grad, ki so se mu zidovi kar svetili od novosti, sem ugotovila, da sploh nisem letela in da sem v srednjem veku.

Sara Pepel, 6. b

Grad:Ruben Gombač

19


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

STARIH STARŠEV UK Takole se je začelo.

Tudi dedek uvidi, da je za babi poučevanje dveh razredov prenaporno in priskoči na pomoč.

Prišel je mesec marec, ko se začne lepo vreme. In glej ga zlomka, pojavi se COVID 19, to je virus »KORONA«. Doma staknemo glave in se posvetujemo, kam bi se umaknili, ker tako velevajo oblasti. Kmalu sklenemo in že se začnejo priprave za umaknitev v osamo. Šole so se zaprle in ne moremo se več učiti v hiši učenosti.

Veliko bolje se počutim, ko dedek začne žagati drva in mu lahko pomagam. Mraz namreč ne popušča, zato kurimo vsak dan. Ko gledam čebelice, tudi one niso živahne zaradi mraza. Vsak dan se s sestro Aleksijo sprehodiva ob potoku in gozdu. Tako je vsak dan nekaj novega. Sestrica pomaga pri kuhi, jaz pa si krajšam čas tako, da raztegnem harmoniko. Prav lepo odmeva po dolini.

Preudarno zložimo stvari v avto, še enkrat preverimo, če imamo vse, da ne bi slučajno pozabili na psička Meka. In gremo!

Upam, da bom kmalu dobil dovolj učenosti v »OLIMO ŠOLI« in na skorajšnje snidenje! Se že veselim!

Kmalu za vasjo smo že na avtocesti. Ta nas pelje mimo Celja v Olimje, rojstni kraj moje babice Vere. V dolini potoka Slivščica sta z dedkom postavila brunarico za skromno domovanje.

Mark Demian Robida, 3. a

Po dobri uri vožnje smo prispeli na cilj, kjer se bomo nekaj časa učili in delali, daleč stran od Covid sveta. Babica se hitro loti plana poučevanja, da ja ne bomo kaj spregledali. Že naslednji dan se začne »OLIMO ŠOLA«! In groza!! Babica je malo staromodna v poučevanju, ampak kar se tiče učenja popolnoma bistra. Prerekanje, kdo ima prav kmalu izgine, ko ugotovimo, da učni program ni zadovoljiv za babičino poučevanje.

Pija Sovinšek

20


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

GAMERS

»Bežimo« je zaklical Tom. »Ampak to ni v našem slogu« je rekel Manuel. Tom ga je odrinil ravno v času, ko je zmaj bruhnil ogenj. »Hvala,« je rekel. »Zahvaljeval se mi boš pozneje« je rekel Tom, rahlo jezen zaradi Manuelovega početja.

1. del »Napad,« je zaklical Tom in ekipa pogumnih gamerjev je napadla trolskega kralja.

Trolski kralj se je otepal mreže, ki jo je na njega vrgla četverica. A bolj, ko se je otepal, bolj se je zapletal vanjo. Spotaknil se je ob skalo in s truščem pristal na tleh. Izginil je, namesto njega pa je na tleh ostala skrinja. Tom je stopil k njej in jo odprl. Zasvetilo se je in nad njihovimi glavami se je pokazal napis NEXT LEVEL. »To je bilo noro!« je vzkliknil Mayk. »Ja! In rešili smo sedmo stopnjo,« je pritrdil Manuel. Četverica je odšla nazaj v resničnost. Malo so se spočili in poskrbeli za svoje zmaje, potem pa spet skočili skozi portal nazaj v igrice. »Kaj nas zdaj sploh čaka?« je vprašal Mayk. »Mislim, da ognjeni zmaj« mu je odgovoril Max. »Ognjeni zmaj? Sicer ne vem, zakaj, fantje, ampak zdi se mi, da mi je to ime znano,« je rekel Tom. »Saj nam je« je rekel Max. »95% jih tam izgubi,« je še dodal. »Zdi se mi, da smo prišli,« je rekel Mayk. In prav je imel. Pred njimi je bila velika jama. Ko so vstopili, so videli samo od ognja požgane stene. Potem pa so v temi zagledali zmajevi očesi.

Zmaj je bruhnil ogenj v skalo, za katero sta bila skrita Mayk in Max. »Skala ne bo več dolgo zdržala« je med zmajevim rjovenjem zaklical Max. »Nekako ga moremo ustaviti,« mu je nazaj zaklical Tom. »V igricah nič ni nemogoče,« je rekel Manuel, čeprav tudi sam ni bil ravno prepričan v to. Potem pa je dobil zamisel: »Kaj pa, če bi splezali po steni in se pogovorili na tisti skalni polici?« jih je vprašal. »Ne da bi nas scvrl? Ampak to je nemogoče,« je rekel Mayk. »V igricah ni nič nemogoče,« ga je opomnil Manuel.

21


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

Tako so skočili v brezno. Zmaj se je presenečen obrnil. Ko se je prvi meč dotaknil zmaja, je ta izginil, namesto njega pa je na tleh ostala skrinja. Tom je stopil do nje in jo odprl. Ko jo je odprl, se je močno zasvetilo in nad njihovimi glavami se je pojavil napis NEXT LEVEL.

»Ja vemo,« so vsi naenkrat rekli. Malo so počakali potem pa začeli plezati. Ko jih je zmaj zagledal, je ves besen začel bruhati ogenj. »Aaaaaaaa« je zaklical Manuel, ko mu je ogenj ožgal roko. Skoraj je že izgubil oprijem, a ga je Tom vsega zasopihanega potegnil nazaj na skalno polico. Tam so se odpočili in Manuelu prevezali rano. Na skali so razmišljali in se poskusili domisliti česa pametnega, da bi premagali zmaja. Zmenili so se, da ga bodo premagali tako, da skočijo s police in zmaja napadejo z meči. »Res misliš, da bo to delovalo?« je Mayk vprašal Maxa. »Nisem ravno prepričan, a vredno je poskusiti« mu je odgovoril Max.

SE NADALJUJE… Besedilo in izbor slik: Lev Aleksej Leskovec, 4. b

22


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

ŽIVLJENJE, KAKŠNO SI? Spodnji razmišljanji sta nastali ob prebiranju pesniške zbirke Skrivnosti pesnika Nika Grafenauerja. Življenje se včasih drži veselo na smeh, a včasih le stežka taji solze v očeh … (Niko Grafenauer) Življenje je krog, ki se ponavlja, je polno vzponov in padcev, ki nas lahko uničijo ali pa naredijo močnejše. Sami odločamo o tem, kako bomo živeli vsak dan, vsak trenutek. Življenje je nepredvidljivo, nikoli ne vemo, kaj nas čaka. Danes je lahko dober dan, jutri pa slab, vsak trenutek na nas lahko vrže oviro, na katero smo lahko pripravljeni ali pa ne. Je kot nekakšen neskončen krog, nekdo umre, nekdo se rodi. Premika se in ljudje se premikamo z njim. Vsak posameznik je dobil priložnost, da živi. Na tem svetu nimamo preveč časa, tako da moramo vsak trenutek izkoristiti kar se da najbolje, moramo živeti na polno. Največkrat se ljudje ne zavedamo, kakšno srečo imamo , da smo na tem planetu in se vedno obremenjujemo z malimi stvarmi, ki niso pomembne, na primer hodimo v naravi, vendar ne opazimo lepote. Včasih se moramo samo za trenutek ustaviti ter biti prisotni v tem trenutku. Zbirka pesmi Skrivnosti je prelepa, saj nam pesnik predstavi teme , s katerimi se ljudje soočamo vsak dan. Pomembno je da imamo cilje , saj nas ti vlečejo naprej, nam dajo smisel, nas prisilijo, da garamo, delamo in se premikamo naprej. Zdi se mi, da osebe, ki nimajo ciljev, nimajo več ničesar, za kar bi živele, saj si nič niso obljubile, nič jih ne potiska naprej po poti življenja. Človek ima na tem planetu najboljšo priložnost za življenje in moramo jo zgrabiti. Jaz osebno si smrt bližnjih predstavljam kot nekaj najhujšega na tem svetu, vendar mi vsi vedno rečejo, da je to del življenja. Če bi živeli večno, bi izgubili ta žar v očeh, postalo bi dolgočasno, brez smisla. Ljudje smo pohlepni, stvari ne opazimo, dokler jih ne pogrešamo. Opazila sem, da starejši ljudje cenijo, opazijo, vidijo, naredijo veliko več stvari kot mlajši, saj z leti začnejo vse bolj in bolj spoštovati življenje. Ker sem zadnje čase zaprta v hiši zaradi korone, sem šele pred kratkim začela opažati majhne stvari, o katerih prej nisem razmišljala in sem jih vzela za nekaj, kar je bilo vedno na voljo, kot na primer objem, svoboda, prijatelji, dotik … začela sem jih opažati in ceniti. "Živiš le enkrat, a če to počneš pravilno, je enkrat dovolj." Joe Louis Besedilo in slika: Ula Čolić, 8. b

23


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

ŽIVLJENJE, KAKŠNO SI? Življenje je kot knjiga. Vsak dan se nam zgodi nekaj novega, vsak dan zapolnimo eno stran papirja. Mi ljudje smo pisatelji svoje knjige, svojega življenja. Mogoče imajo kakšne knjige podoben konec ali začetek, vendar niti ena knjiga življenja ni popolnoma enaka drugi. V življenju doživljamo vzpone in padce. Nekateri verjamejo, da jim je življenje spisala usoda, drugi pa, da si življenje krojimo sami. Jaz mislim, da je najboljši uspeh skupek obojega – malo tega, malo onega. Malokomu gre življenje po načrtu, zato hitro skrenemo s poti. Pomembno je, da se najdemo in nadaljujemo pot, ki je najboljša za nas, pa naj bo ta trnava ali rožnata. Če bi nam bilo življenje že vnaprej znano, ne bi bilo zanimivo in polno nepredvidljivih dogodivščin ter spominov. Kako dolgočasno bi bilo, če bi bil vsak dan enak? Prav zato je vsak teden drugačen, vsak mesec … celo vsako leto je posebno. Najlepši del življenja so tisti sladki trenutki, ko se zabavamo z družino, spoznavamo nove prijatelje, se nekaj novega naučimo. Življenje gre hitro naprej, ne stoji. Zato je vsak dan poln novih dogodivščin. Veliko ljudi se ne zaveda, da življenje teče prav tako hitro, kot se hitro konča dobra knjiga. Zato moramo živeti življenje s polno paro, pozitivnimi mislimi in z ljudmi, ki jih imamo radi. Pomembno je, da čez celo življenje obdržimo upanje, da ne nehamo sanjati in verjeti vase. Prav o tem govori tudi pesem Življenje. Smisel življenja je doživeti vse življenjske faze kot so rojstvo, otroštvo, mladost, starševstvo … in ga izkoristiti do zadnjega diha, ki mu ne uide nihče. Besedilo in slika: Tara Starin Končan, 8. a

24


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

FAIR PLAY Kako lahko razmišljanje o fair playu močno preseže nalogo za pouk športa in postane prava filozofska razprava, je dokazala Erna Peštalić. Fair play je obnašanje med igro. Obnašanje, s katerim vsi spoštujemo igro. Pod »igro« mislim pravila, tekmovalce in gledalce. Zdaj se vprašate, zakaj pa gledalci? Če si si prišel ogledat tekmo po svoji volji ali pa te je oči prisilil, da z njim gledaš devetdeset minutno igro... vseeno je. Spoštuj idejo, da so tam ljudje, ki jih to zanima in da je za tekmovalce tekma pomemben trenute! Zdaj pa poglejmo to devetdeset minutno tekmo… Razmišljala bom o enajstem pravilu: spoštuj šport. V življenju zamenjamo besedo šport z ostalimi pomembnimi besedami. Morda je to sreča, zdravje, ljubezen, starši...? Ne vem, izberite sami. Vse, kar je pošteno in dobro, spoštuj, če želiš! Kako gledamo na svet je naša izbira! Zakaj bi spoštovali stvari (in zakaj vedno ponavljam besedo spoštovanje)? Premisli, koliko ljudi nima tega, kar ti imaš ZDAJ!! Videla sem mrtvo telo. Vsa ta kri, meso in kosti so nekoč bili upanje in sanje. Zdaj, ko to bereš, je mogoče nekdo umrl. Ne cenimo življenja. Cenimo ga takrat, ko nam ga zmanjkuje. Ko sem vam to zdaj pojasnila, vas vprašam ali spoštujemo šolska pravila? Pri športu se vsi trudimo. Nekateri so umetniki, glasbeniki, astornavti ali predsedniki. Kaj imamo vsi skupnega? Nekateri so umetniki, glasbeniki, astronavti ali predsedniki. Kaj imamo vsi skupnega? Trudimo se. Če prekršimo kakšno majhno pravilo (in to ne vpliva na igro), mislim, da je to zaradi ocene. Če pa ga prekršimo iz drugih razlogov… Na pojasnim na primeru. Ali bo Tina udarila Sašo z žogo, ker ji je ukradla fanta? Ne vemo, mogoče bo... Udarila jo je. Je Tina zaslužila medaljo, ker je Saša na tleh in je druga ekipa zadela gol? O tem bo še premislila, sedaj pa imamo dve izbiri: če bomo uporabili logiko, je Tina pametna. Zdaj so zmagali zaradi nje. Če bomo uporabili srce, Sašo zdaj boli glava. To je manipulacija igre. Besedilo in slika: Vsi igrajo, da bi se zabavali. (Če si ocenjen, je to drugačna stvar, Erna Peštalić, 9.b ni zabavno.) Je Tina zdaj prava športnica, ker je svoji ekipi priborila zmago z napačnim ravnanjem? Ne. Zmaga ni kolo sreče. Zmaga je kot gora. Vsi smo fokusirani na vrh in lepoto. Le oseba, ki se vzpenja nanjo ve, kaj pomeni pasti, vstati, truditi se in se včasih ne vzpeti na vrh. Športniki to razumejo. Na televiziji vidimo le zmago in srečo, ne vidimo pa stresa in vloženega truda. 25


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

ZAHVALA Si predstavljate, da morate zapustiti dom, domovino, prijatelje, sorodnike… vse, kar poznate in imate radi in oditi drugam. Med tujce. Med vrstnike, ki ne govorijo tvojega jezika. Med učitelje, ki poučujejo v čudnem jeziku, ki ga prav nič ne razumeš. Sakib je med učenjem na daljavo dobil nalogo, da napiše zahvlano pismo. Učiteljica mu je predlgala, da se zahvali Termam Olimia za prijetno bivanje. A Sakib Hasić se je odločil drugače in napisal zahvalo, ki nas gane do solz.

Spoštovana šola! Osnovni šoli Dragomelj se zahvaljujem za vso podporo, ki mi jo nudijo. Najlepša hvala vsem učiteljem in drugemu osebju te šole. Hvala vsem mojim sošolcem, ki so me sprejeli in mi pomagali, da se v tej šoli ne počutim kot tujec! Veliko hvala vsem! Sakib Hasić, 8. a

HVALA TEBI, SAKIB!

IZDELEK IN FOTOGRAFIJA VREDNA VSAKE GALERIJE Takole umetniški pa je model kože, ki ga je Sakib izdelal za ocenjevanje pri biologiji.

26


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

GIGIJEV ROJSTNI DAN Fotozgodbo napisala Ruben in Kolja Gombač, 3. r. TA DAN JE IMEL GIGI ROJSTNI DAN. KO SE JE ZBUDIL, JE BIL

ŠEL JE POGLEDAT V TELOVADNICO, A TAM NI BILO NIKOGAR.

GIGI NI VEDEL, DA SMO ZANJ PRIPRAVLJALI ŽUR PRESENEČENJA. KOLJA JE NAPISAL VABILO ZA VSE PLIŠKOTE.

27


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

MIDVA S TATIJEM SVA MU MED TEM PRIPRAVLJALA TORTO. DELALA SVA JO ZELO DOLGO ČASA.

V TORTO SVA DALA BANANE, GIGIJEVO NAJLJUBŠO JED. NA TORTO SVA DALA SMETANO IN 4 SVEČKE.

MEDTEM JE GIGI VSE BOLJ OBUPOVAL. ŽELEL SE JE ZAMOTITI Z LEGO KOCKAMI. KO TO NI POMAGALO, JE ŠEL MALO BRAT.

28


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

KO JE PREBRAL KNJIGO SE JE ODPRAVIL NA POT OKROG SVETA. NIČ NI POMAGALO. ŠE ZMEROM GA JE TIŠČALO DA SO VSI POZABILI NA NJEGOV ROJSTNI DAN.

KAR NI VEDEL JE TO… … DA SO VSI PLIŠASTI MALČKI - IGRAČE ŽE ČAKALI NANJ V DNEVNI SOBI!

OKRASILI SMO SOBO IN DALI TORTO NA MIZO. POTEM SMO UGASNILI LUČ IN BILI TIHO.

29


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

KO SEM PRINESEL GIGIJA, SMO VSI ZAČELI PETI VSE NAJBOLJŠE. GIGI JE PREBRAL KOLJINO VOŠČILNICO IN…

… UPIHNIL SVEČKE.

MALO SMO MU POMAGALI, DA JO JE ZMAZAL.

30


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

POTEM SMO PRIŽGALI GIGIJEVO NAJLJUBŠO GLASBO IN SMO PLESALI.

VSI SMO BILI NAVDUŠENI. PLESALI SMO KOT NORI…

… KER SMO POJEDLI VELIKO SLADKORJA.

31


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

DOMEN IN DOBA GRADOV

Nato sem nekaj pomislil. Če sem iz računalnika prišel, bom moral najti nek računalnik in se posrkati nazaj. Sprehodil sem se do Hunov in jih vprašal z mimiko ali so videli kak računalnik. Huni (z mimiko nazaj) povedo, da je edini računalnik na tistem gradu za obzidjem in ga želijo uničiti. Z mimiko sem nazaj povedal, da če me spravijo za obzidje, računalnik uničim in jim obljubim zmago nad Rimom. To sprejmejo in me poskusijo vreči čez obzidje. A ravno v tistem trenutku začne Rim oblegati Hune. Morali so se braniti in jaz tudi. Nekako nam je brez poškodovanih uspelo odgnati Rimljane nazaj za obzidje in to je bil pravi čas, da me z njimi vtihotapijo v grad. Za obzidjem so bili Rimljani pripravljeni narediti vse, da ni nihče prišel noter. Čez rob škatle, v kateri sem bil, sem opazil barbare kako obupano poskušajo preplezati obzidje. Bil sem v škatli z naropanimi stvarmi in nesli so me v prostor poln naropanih reči. Ko so odšli, sem šel iz škatle in opazil veliki računalnik. Prižgal sem ga in posrkalo me je nazaj v sedanjost.

Tisto popoldne sem se odločil malo igrati igre na računalniku. Prižgal sem računalnik in kliknil na igro Age of empires (Doba imperijev). Igral sem s Huni. Vse je bilo normalno vse do takrat, ko sem prišel na dobo gradov. Skratka, ko sem prišel do dobe gradov se je računalniku zmešalo. Na ekranu sem samo videl kako piše z velikimi tiskanimi črkami ERROR. Nato me je posrkalo v računalnik in odvrglo na nekem travniku blizu nekega tabora. Na največjem šotoru je bila zastava Hunov. Bil sem zmeden, da se to ne more opisati. Sprehodil sem se do šotorov in opazil velike može, ki govorijo nek jezik podoben ničemur. Odločil sem se, da se bom umaknil stran, toda nek možakar me je opazil in stekel za mano. Lovil me je še nekaj časa, nato nekaj rekel in šel. Šele, ko sem opazil veliko obzidje in za njim grad, sem opazil, da sem zraven Rimskega imperija. Nisem vedel kaj naj, vedel sem le, da moram stran. Sprehodil sem se nazaj do Hunov in jih opazoval.

Ta pustolovščina me je naučila veliko uporabnih stvari. Ampak kljub temu upam, da se ne ponovi. Besedilo: Domen Grčar, 5. b

TAKOLE PA SE JE DOMEN POIGRAL Z ILUZIJO!

32


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

S ČASOVNIM STROJEM SEM SE POPELJALA V PRETEKLOST

Ko sva prišla na mesto, kjer je prej stal časovni stroj, je na njem stal dinozaver ter ga speštal. Sploh si nisva predstavljala, v katerem času sva. To je bil problem, ki sva ga kmalu razrešila. V moji beležki je pisalo, da sva v prazgodovini. Bila sem vesela, ker sva pristala v tako lepi deželi, in hkrati, ker sem si želela spoznati življenje ter ljudi starega veka.

Že dolgo je znano, da je matematično mogoče zgraditi časovni stroj, a do zdaj nismo poznali materialov, ki bi lahko sestavljali takšno napravo in bi omogočali potovanje skozi prostor in čas. A oče je, potem ko je raziskoval južnoameriško obalo, v neki jami odkril materiale, ki jih znanost še ni poznala. S posebnimi kemijskimi postopki je ugotovil, da je končno našel, kar je iskal.

Očka se je kar takoj lotil popravila časovnega stroja, jaz pa sem se še malo razgledala. Odšla sem na dolg sprehod, ki je name naredil vtis. Malo sem se spočila in spraznila glavo s svežim zrakom. Ko sem se vrnila, mi je oče povedal, da bova morala tu prespati. Poiskala sva jamo, kajti začelo se je večeriti.

Vedno sem si želela raziskovati življenje ljudi starega veka. Nisem si predstavljala, da bom z očetom kdaj doživela to nepozabno potovanje s časovnim strojem. Takoj, ko sem ga zagledala, se mi je porodila odlična zamisel, ki bi bila vsakemu običajnemu človeku neobičajna in nenavadna. Očetu sem povedala zamisel o tem, da bi skupaj potovala v stari vek. Najprej se ni strinjal, vendar je vseeno šel preveriti ali časovni stroj deluje.

Očka je časovni stroj popravljal še dolgo v noč in šele proti jutru je bilpopravljen. Tako sva se lahko vrnila domov. Poslovila sva se od živali in se z njimi dogovorila, da jih prideva obiskat. Ko sva se vrnila domov, je mama povedala, da naju ni bilo le pet minut. Tako sva ugotovila, da en dan v prazgodovini traja v sedanjosti pet minut. Ljudje mislijo, da je potovanje skozi čas stvar znanstvene fantastike, saj ni nobenih znakov o takšnem potovanju. A z očetom sva dokazala, da to ne drži in prav veselim se že, da bova svoje izkušnje delila z drugimi ljudmi.

Že naslednji dan sva se odtihotapila v garažo, v kateri je stal časovni stroj. Vstopila sva vanj in oče je pritisnil rdeč gumb za začetek. Začel se je tresti in mene je bilo malo strah. Kmalu se je nehalo tresti, odprla sva časovni stroj in zagledala dinozavre. Na srečo je bilo zelo malo mesojedih. Ko sva se malo razgledala, sva opazila potok, v katerem je bil mladiček tiranozavra, položen na velik lokvanj. Ob njem sta bila njegova mama in bratec, oče pa je nabiral hrano za mladičke. Po gozdni poti, ki so jo naredili dinozavri, sva se odpravila vse do prepada, ki ga človek nikakor ne bi mogel nikoli preskočiti, le dinozavri.

Besedilo: Julija Peterka, 5. b

Persilozaver, Kolja Gombač 3. a

33


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

POTOPISI POPOTOVANJE PO MOSKVI

To je najslavnejši mestni trg v Rusiji. Širok je 130 metrov in dolg 695 metrov. Ime je dobil po besedi краси ́вая, ki pomeni lepa. Skozi zgodovino je bil trg prostor različnih javnih razglasitev in ceremonij. Danes pa služi raznim javnim prireditvam in uradnim slovesnostim. Drugi dan smo se peš odpravili na Arbat, to je približno en kilometer dolga pot, ki je namenjena samo pešcem. Polna je številnih prodajaln spominkov, umetnikov, ki slikajo mimoidoče in kavarn.

Mitja Gris se je z družino odpravil v Moskvo… 27. 4. 2018 smo se z družino okoli desete ure odpravili na naše popotovanje do Moskve. Moskva je največje in glavno mesto največje države na svetu – Rusije. Razprostira se na 880 kvadratnih kilometrih ob reki Moskvi. Mesto leži v zveznem okrožju Osrednja Rusija. Rusija se nam je zdela že od zmeraj zelo zanimiva država, zato smo se tudi odločili za obisk njenega glavnega mesta Moskve. Na pot do letališča Brnik smo se odpravili okoli desete uri,se vkrcali na letalo in z njim prileteli v Moskvo. Tako smo se najprej odpravili na eno največjih znamenitosti Rusije, in sicer Rdeči trg.

Shopping center Kijershay

Dogajanje na njej je bilo zelo živahno. Na kosilo smo se odpravili v gostilno Mu Mu. Gostila je znan po tem, da ima kravo pred vsako gostilno. In gostilna Mu Mu je samopostrežna. Tretji dan smo se po ogledu trgovine odpravili na Hop on- Hop off. To je dvonadstropni avtobus, s katerim smo se odpravili do nakupovalnega centra Kijershay. 34


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

Kijershay je eden najlepših v Rusiji. Ogledali smo si tudi železniško postajo. Nato smo se z Hop on-Hop off avtobusom spet odpravili do Arbata, kjer smo tudi kosili. V ponedeljek 30. 4. 2018 pa smo se s Hop on- Hop off avtobusom ponovno odpravili na Rdeči trg, kjer smo si ga tokrat natančneje ogledali. Videli smo, da so postavljali ogrodje za oder. Na kosilo smo se odpravili v restavracijo Grabli, kjer je bila hrana zelo dobra. V apartma pa smo se tokrat proti koncu dneva odpravili z metrojem.

V njem si je mogoče ogledati več kot 120 predmetov povezanih z odkrivanjem vesolja. Med njimi je tudi vesoljsko plovilo Vostok 1, s katerim je prvič v vesolje odpotoval prvi človek Jurij Aleksejevič Gagarin. Kosili smo v KFC-ju. Zadnji dan v sredo smo se že zjutraj odpravili v živalski vrt. Nahaja se v samem središču prestolnice. Med državljansko vojno je v njem umrlo 90 % živali. Danes okoli 8000 živali predstavlja 1000 različnih vrst. Živalski vrt nam je bil še posebej všeč. Po končanem ogledu smo se odpravili v cirkus. Tam smo videli slone, tigre, veliko psov, klovne in akrobate. Ogled cirkusa mi bo za vedno vstal v spominu. Saj sem prvič videl cirkus, ki ni potujoči. Rusi so še posebej znani, da imajo odlične cirkuse. Nato smo v četrtek 3. 5. odšli domov. Popotovanje po Moskvi nam je bilo eno najzanimivejših potovanj. Veliko smo se naučili in videli marsikaj novega. Najbolj všeč nam je bil obisk živalskega vrta. Misliva, da je Moskva vredna obiska vsakega popotnika.

Metroji v Rusiji so še posebej urejeni in so speljani po celi Moskvi. V torek smo se z vlakom odpravili do mesta in nato v muzej Kozmonavtike.

Besedilo: Mitja Gris in Vita Osterman Fotografije: Mitja Gris, 9. b

35


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

IZLET V LONDON

Veliko Britanijo sem si želel obiskati že dolgo, saj sta mi všeč njihov jezik in kultura. Zato smo z družino med krompirjevimi počitnicami leta 2018 za pet dni odpotovali v London, glavno mesto Velike Britanije.Naše popotovanje se je začelo na letališču Treviso pri Benetkah, kjer smo zaradi neurja na avion čakali več kot 3 ure. Po dolgem čakanju smo poleteli do letališča Stansted, na obrobju Londona. Zaradi zamud smo do naše nastanitve prispeli šele pozno ponoči. Naš prvi dan v Londonu smo obiskali tako imenovani “West end”, kjer smo si ogledali “Trafalgar square”, na sredini katerega je spomenik admiralu Horatiu Nelsonu ter nato peš odšli do Buckinghamske palače, kjer živi kraljica.

Po ogledu smo odšli še do Britanskega parlamenta, Westminsterske opatije in Big Bena, ki so ga žal prenavljali in je bil zakrit z gradbenimi odri. Kosilo smo pojedli v kitajski četrti, kjer smo jedli cmočke ter nato odšli še v “Covent garden”, ki je znan po “Royal Opera House” in mnogo trgovinah, tam smo si ogledali razstavo z imenom “Bond in motion”.Zvečer smo se odpravili še do ogromne trgovine z bonboni M&M’s. Drugi dan smo z ladjico odšli do Greenwicha, kjer smo si ogledali ladjo Cutty Sark, ki je ena najhitrejših še ohranjenih ladij njenega obdobja, Kraljevi observatoriji in ničelni poldnevnik. Kosilo smo pojedli na Greenwiški tržnici, kjer smo jedli t.i. “street food”. Po kosilu smo po tunelu pod Temzo peš odšli do znamenitega “London eye” in bližnjega zabaviščnega parka.

Buckinghamska palača

36


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

Tretji dan smo odšli v t.i. “Museum Quarter”, do katerega smo se odpeljali s podzemno železnico. Tam smo si ogledali ogromni prirodoslovni muzej. Kosilo smo pojedli v pubu, kjer smo si naročili znano angleško jed “fish and chips” oz. ribe in krompir. Po kosilu pa smo si ogledali še muzej znanosti. Četrti dan smo si ogledali “City” in “South bank”, kjer smo se sprehodili mimo “Tower of London” prečkali Temzo preko mosta “Tower Bridge” in se sprehodili po južnem obrežju Temze. Tam smo videli znamenito gledališče “Shakespeare’s Globe”.

Ta dan smo obiskali tudi galerijo moderne umetnosti “Tate Modern”. Na kosilo smo odšli na “Borough market”, kjer smo si naročili hamburgerje. Po kosilu pa smo čas izkoristili za nakupovanje. Naslednje jutro smo žal morali oditi na letališče, od koder smo odleteli nazaj proti domu. Popotovanje mi je bilo zelo všeč, izvedel sem veliko novih stvari, dobil pa sem tudi priložnost za vajo angleškega jezika. V London bi se z veseljem vrnil, da bi še bolje spoznal kulturo in znamenitosti tega prečudovitega mesta. Besedilo in fotografije: Gašper Majhen, 9. b

Tower bridge

ZANIMIVA DEJSTVA O LONDOU

1

2

3

4

V Londonu govorijo preko 300 različnih jezikov.

London ima večkot 170 muzejev.

Big Ben ni ime stolpa, pač pa ure v njem.

V Londonu je več indijskih restavracij kot v Mumbaju, v Indiji.

37


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

IRSKA

Ustavili smo se v središču Dublina, kjer smo imeli čas za ogled Dublina in večerjo. V »centru« mesta je veliko nakupovalnih trgovin z znamkami in veliko tako imenovane »fast food« hrane. V mestu vozi tudi tramvaj, s katerim se vozi veliko ljudi in je glavni vir prevoza v mestu. Mesto je samo po sebi čudovito. Zvečer smo se odpeljali naprej do Ashbourna, kjer smo se nastanili.

Ko je koronavirus ravno prestopil prag naše države, so se naši osmo in devetošolci odpravili na dolgo načrtovano potovanje na Irsko. Vtise je strnila Živa Šarman. Za potopis Irske sem se odločila, saj je bilo to moje zadnje potovanje v tujino pred koronavirusom. V petek, 6. marca 2020, ob štirih zjutraj smo se osnovnošolci OŠ Dragomelj z učiteljicama Metko in Matejo odpravili na dolgo vožnjo proti Bratislavi. Do letališča smo se vozili okrog osem ur. Imeli smo nekaj prostega časa in se nato okoli druge ure popoldan vkrcali na letalo. Pristali smo v Dublinu, glavnem mestu Irske. Z avtobusom smo vozili mimo predmestnih hiš, ki so bile večinoma enake. Očarala me je irska arhitektura, ki je zelo podobna angleški, in čisto okolje. Prva večja znamenitost, mimo katere smo se peljali, je bila Christ Church Cathedral, ki je znana zaradi posebnega videza. Za Irce je zelo pomembna in je ena izmed najstarejših katedral, stara kar 1000 let.

Naslednji dan smo se z avtobusom peljali mimo Jamestowna, kjer živijo premožnejši ljudje, ki imajo radi mir in odmaknjenost od mesta. Opazovali smo urejene hiše, bogato naravo in travnike. Končno smo prišli do gradu Trima, ki leži ob reki Boyne. Je največji grad na Irskem in je iz 12. stoletja. Nato smo se odpeljali dalje do Causey Farm, ki se nahaja v majhnem mestu Fordstown. Tamkajšnji kmet nas je lepo sprejel in napotili smo se v prostor, kjer smo začeli izdelovati »irski soda kruh«. To je kruh brez kvasa in gnetenja. Postregli so nas s kosilom. Najprej s krompirjevo juho, irskega izvora. Nato smo dobili naš kruh in si ga lahko namazali z rozinami, kakor se tradicionalno jé njihov kruh. Za sladico smo se okrepčali s klasičnim »scones« z marmelado in smetano. Nato smo si ogledali živali na farmi, kot so lame, 38


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

alpake itd., in odšli v »home-made« hišo strahov. Za konec smo poslušali kmeta, ki je pel in igral na ukulele ter nas zabaval z irskimi vici. Pojedli smo enolončnico in se odpravili v hotel. Po dveh dneh raziskovanja Irske smo se tretji dan odpravili do Folk Parka, kjer smo še bolj podrobno spoznali irsko kulturo in njeno preteklost. V tem parku je uprizorjena vasica iz 19. stoletja. Tam stoji tudi tipični srednjeveški grad Bunratty. Presenetila me je njegova velikost in ohranjenost.

Moherski klifi

Ogledali smo si Wellingtonov spomenik, ki je visok 62 metrov. Peljali smo se prav tako mimo rezidence predsednika Republike Irske in dvorca Deerfielda, ki je nasproti rezidence. V Dublinu, območju Ballsbridga, stojijo kipi, imenovani Famine memorial. Kipi so postavljeni v poklon vsem žrtvam lakote, ki je Irce doletela med letoma 1845 in 1849. Napotili smo se tudi v knjižnico Trinity univerze. Je največja knjižnica na Irskem in ima pravico do obveznega izvoda. V njej hranijo znan iluminiran rokopis Knjige iz Kellsa. Z obiskom knjižnice smo zaključili naše popotovanje po Irski.

Grad Bunratty

Po spoznavanju preteklosti Irske smo se podali na večurno pot do klifov na zahodnem delu. Med potjo smo opazovali čudovito pokrajino Irske, obalo, ki jo obdajajo zelene površine, in travnike, na katerih so se pasle ovce. Končno smo prišli do Moherskih klifov, ki so nas zelo navdušili, še posebej pa kristalno modra barva morja pod njimi. Zelo je pihalo, kar je edina slabost Burrna, kjer se klifi tudi nahajajo. Tako smo svoje raziskovanje po Irski zaključili in se odpravili z avtobusom proti hotelu.

Odpravili smo se do letališča v Dublinu in odleteli do Dunaja. Pristali smo ob polnoči in se nato nekaj ur vozili do OŠ Dragomelj. Čeprav je bilo naporno, mi ni žal, da sem se odločila za obisk Irske, saj sem izvedela marsikaj novega, predvsem pa mi bo ostala v spominu naravna lepota dežele, zato bi takšno popotovanje priporočila vsem, ki uživajo v lepi naravi.

Naslednje jutro smo se odpeljali do Phoenix parka, ki leži dva kilometra stran od središča Dublina. Park vsebuje ogromno zelenih površin ter drevoredov.

Besedilo in fotografije: Živa Šarman, 9. b 39


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

S KOLESOM OB KAMNIŠKI BISTRICI

pripeljali do prvega mostu čez reko. Nisva ga prečkali, ampak sva kolesarjenje nadaljevali kar naprej po levi strani reke in se kmalu pripeljali do fitnesa na prostem.

Še v času pred karanteno sta se Vita Bradač in Nina Dujmovič s kolesi odpravili na izlet ob Kamniški Bistrici. Nekega lepega pomladnega popoldneva sva se z mojo prijateljico Nino odpravili na izlet s kolesi. Želeli sva si raziskati pot ob Kamniški Bistrici, ki je reka v osrednji Sloveniji, dolga 33 km in je levi pritok Save. Ta izvira v istoimenski dolini (Kamniška Bistrica) na južnem vznožju Kamniško-Savinjskih Alp. Sprehajalna in kolesarska pot, ki je speljana na obeh straneh reke, povezuje Domžale in Kamnik.

Na desni strani pa sva lahko videli hrib Šumberk, po katerem je speljana tudi trim steza in je poznan kot domžalski Tivoli. V prijetni senci sva se peljali mimo dolgega lipovega drevoreda, ki je prekinjen z manjšim zelenim krožiščem, od koder bi lahko ponovno prečkali reko, a sva pot nadaljevali skozi drevored. Peljali sva se pod mostom glavne ceste Domžal, mimo trgovine Lidl, in uživali v prijetni vožnji vse do Srednjih Jarš. Tam sva se ustavili na poligonu varne vožnje in testirali svoje vozniške spretnosti. Nadaljevali sva vožnjo mimo industrijske cone Jarše, na koncu katere se nahaja most s starimi železniškimi tiri.

S kolesom sva se odpeljali v Domžale do začetka kolesarske poti in se nato peljali po lepo urejeni poti ob Kamniški Bistrici. Po makadamski poti sva se vozili po levem bregu reke. Uživali sva v lepih pogledih na rečne brzice in sem ter tja ozrli tudi živali ob njej. V kratkem sva prišli do velikega otroškega igrišča, kjer sva se spomnili na otroške dni in se kot dva mala otroka kar nekajkrat spustili po velikanskem toboganu. Po kar dolgem oddihu sva se vrnili nazaj na pot ob reki in se 40


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

Vozili sva v smeri Radomelj in si na poti ogledovali vse okoli naju – naravo, živali (race, čaplje, …) in življenje v bližnjih naseljih. Po hitrem postanku za malico sva v daljavi že videli cerkveni zvonik na Homcu, ki je bil najin naslednji cilj. Makadamsko pot sva za trenutek zapustili in se povzpeli do cerkve, kjer sva ozrli razgled, ki pa je bil po večini zakrit z dobro poraščenim gozdom. Po spustu sva se vrnili nazaj na pot ob rečni strugi. Najine noge so bilo po prekolesarjeni poti že kar pošteno utrujene, zato sva naslednji most prečkali in se po drugem bregu reke vrnili nazaj domov.

Najin kolesarski izlet ob Kamniški Bistrici nama je bil zelo všeč, saj sva ob kolesarjenju naleteli na veliko lepih naravnih znamenitosti, za katere sploh nisva vedeli, da obstajajo. Prav tako naju je razveselilo igranje na otroškem igrišču in telovadba v fitnesu na prostem. Sprehod ob Kamniški Bistrici se nama zdi zelo primeren za sprostitev možganov po težkem dnevu, prav tako pa tudi zelo primeren kraj za družinske izlete s kolesom. Besedilo: Vita Bradač in Nina Dujmovič, 9. b Vir fotografij: internet

ŠE NEKAJ FOTOGRAFIJ, KI VAS MORDA PREPRIČAJO, DA SE ODPRAVITE NA KOLESARSKI IZLET.

41


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

f

OKUSNO

RECEPTI KUHARSKIH MOJSTROV DRAGOMLJA

Da so v Dragomlju odlični kuharski mojstri sta že lani v oddaji Mali šef dokazala Luka Banko in Marcel Kos z uvrstitvijo na odlično 2. mesto.

f

Se spomnite čokoladnega namaza, ki so ga za novoletni sejem ustvarili šestošolci? Takole domiselno ga je uporabila Ela Turk Kovačič, 6. a.

ČOKOLADNI ROGLJIČKI SESTAVINE domači čokoladni namaz listnato testo

f

f

f

f

f

f f 42

f f


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

LIMONIN CHEESCAKE Limonin cheescake je ustvarila Živa Kocelj, 6. a.

SESTAVINE:

Osta

nek krem čno e p aše peč na en t oast z mas lom .

odli

LIMONINA KREMA

NADEV

PIŠKOTNA PODLAGA

3 jajca 4 rumenjaki 260 g sladkorja sok in lupinica štirih limon 1 žlica vanilijevega pudinga (prah) 160 g masla

700 g skute 200 g sladkorja 2 jajci 1 rumenjak sok in lupinica ene limone 2 žlici vanilijevega pudinga (prah) 200 ml kisle smetane

150 g maslenih piškotov 92 g stopljenega masla

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Okrogel pekač s premerom 26 cm premažemo z maslom. Piškote dobro zmeljemo in jih zmešamo s stopljenim maslom. Mešanico stisnemo ob podlago pekača, da je ravna in jo postavimo na hladno. Skuto spasiramo in zmešamo s sladkorjem, da dobimo gladko kremo. Dodamo jajci, rumenjak, limonin sok in lupinico, vanilijev puding ter kislo smetano. Sestavine dobro premešamo in maso prelijemo preko piškotne podlage. Pečemo 30 minut, nato pečico ugasnemo in pustimo, da se cheescake popolnoma ohladi. Ko je ohlajen, ga postavimo v hladilnik. Medtem pripravimo limonino kremo. Jajca, rumenjaka in sladkor penasto umešamo. Dodamo sok in drobno naribano limonino lupinico. Vanilijev puding gladko zmešamo z nekaj žlicami vode. Jajčno mešanico nato vlijemo v kozico in jo segrevamo do vrenja. Prilijemo vanilijev puding in med nenehnim mešanjem kuhamo tako dolgo, da se krema zgosti. Kremo malce ohladimo (približno 10 minut), potem pa vanjo vmešamo maslo, da se razpusti. Kremo takoj prelijemo preko ohlajenega cheescaka.

43


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

ŽIVINE TORTICE Že ime izda, da je tudi te tortice spekla Živa Kocelj.

SESTAVINE:

BISKVIT

a

a

225 g moke 90 g sladkorja 2 žlički pecilnega praška ščepec soli 1 razžvrkljano maslo 150 ml mleka 50 ml sončničnega olja 1 žlica vanilijevega izvlečka

a

a

KREMA 1 žlica kakava 2 žlici čokolade v prahu 50 g kremnega sira sladkor po želji

a

a

a

PRIPRAVA:

Pečico segrejemo na 200 stopinj celzija. Pekač za mafine obložimo s papirčki.

a

V skledo za mešanje presejemo moko, pecilni prašek, sladkor in sol. V drugi skledi zmešaj jajce, mleko, olje in vanilijev izvleček. Zmes zlij na mešanico moke in vse skupaj mešaj, da nastane gladka zmes. Testo z žlico porazdelimo v papirnate košarice in peci 20 minut, da tortice pozlatijo. 5 minut jih ohlajaj v pekaču, nato jih preloži na kuhijsko rešetko, da se popolnoma ohladijo.

PRIPRAVA ČOKOLADNE KREME:

a

Vse sestavine za kremo streseš v posodo in s paličnim mešalnikom dobro zmešaš. Sladkor dodaš po lastne okusu. Kremo z žličko namažeš po torticah.

a

DOBER TEK! 44


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

MALI

j

OGLASI

c

Kaj vse prodajajo šestošolci!! Menjam spričevalo za 5. razred s slabimi ocenami, za spričevalo petega razreda z dobrimi ocenami. Priporočljivo je, da vam je ime Miha in ste iz okolice Ljubljane. Če vas ponudba zanima, pokličite na tel. št. 444 555 777.

c

Prodam kačo po imenu Šaljivka. Zelo rada grize in je ljudi, to je razlog za prodajo. Pokličite na 189654322.

c

Prodam test iz slovenščine z oceno 4 a 10 Evrov. Test je iz samoglasnikov in rešen z odlično pisavo. Kontakt: jaka.smešen@test.si

c

Prodam rabljene palčke za ušesa. Zelo so nežne in zelo dobro očistijo ušesa. Za kontakt pokličite na tel. 031 2343253. Cena 20 Evrov.

c

Prodam dve dobro ohranjeni enki za dve rabljeni petki! Ponudba pod: samo enkrat v življenju.

Pri slovenščini imam slabe ocene, zato zamenjam dve dvojki za eno štirko. Vsakršne menjave bom vesel. V zameno ponujam tri kepice sladoleda. Kontakt: moja učiteljica slovenščine.

Za moje slabe ocene pri fantaziji in krakanju podarjam 3 klobase za boljše ocene. Kontakt: Fantazijski ranch Boreč

c

c

Menjam dobro 2 pri matematiki za slabo 5. Sem iz OŠ Dragomlja. Kontakt: Carica, 000/22-555.Prodam dve dobro ohranjeni enki za dve

c

Prodajam učbenik za angleščino, ki vam izboljša ocene. Cena 123,99 Evra, poštnino iz Italije krije kupec. Pred uporabo učbenik vsaj dvakrat razkužite z razkužilom. Pokličite na tel. št.: 112 ali 113.

c

Prodam rabljeno luknjasto nogometno žogo za izjemnih 30 Evrov. Za kontakt pokličite na telefon 000 000 001.

45


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

KOTIČEK ZA ZDRAVJE SAJ VESTE, SMEH JE POL ZDRAVJA…

“Natakar, zakaj moj

zrezek držite z rokami?”

“A hočete, da mi še tretjič pade na tla?!!!”

“Poklicali ste 113, klic v sili.”

“Prosim, pomagajte, dve punci se

Za vaš e zdra vje sta po skrbe l i Zala Levičn ik in P ija Sovinš ek, 6. a.

tepeta zame!!”

Po krajšem premoru:

“In v čem je problem?” “Ta grda zmaguje!!!!”

V knjigarno stopi moški in reče: “Prosim, rad bi knjigo z naslovom Gospodar v hiši.”

Prodajalka ga pogleda in reče: “Znanstveno

Janezek se je vpisal na

fantastiko prodajamo v prvem nadstropju!”

plavalni tečaj. Po nekaj minutah mučenja v bazenu, reče trenerju: “Grem jaz raje domov.” “Že?!! Zakaj?” “Nisem več žejen!”

Policist ustavi kmeta, ki za sabo vodi bika.

“Tu je prometni znak, ki dovoljuje promet samo pešcem!”, reče policaj.

Zakaj imajo policaji najraje okrogle hiše?

“Ja, a se moj bik morda pelje?!”

Da jih nihče ne more pričakati za vogalom!!

46


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

PRVOAPRILSKE ŠALE Z RAHLO ZAMUDO… Takole so se na 1. april pošalili četrtošolci, natančneje bejevčki. METEORIT POŠKODOVAL ŠOLO UNIČENA ŠOLA V DRAGOMLJU Dragomelj - Včeraj je ob 13:17 na osnovno šolo Dragomelj padel meteorit. “Škode je zelo veliko”, nam je povedal ravnatelj šole, g. Peter Jerina. Na srečo ni bil nihče poškodovan, saj so se učenci in učitelji odpravili na skupinski pohod v Domžale. Do nadaljnega bodo učenci ostali doma. Ko bodo sanirali poškodbe na šoli, se bodo učenci vrnili v šolske klopi. A.D

UČENCI OŠ DRAGOMELJ IZUMILI ZDRAVILO ZA KORONA VIRUS V osnovni šoli Dragomelj so pri pouku naravoslovja in tehnike učenci izumili zdravilo za korona virus. Zdravilo so že predali kliničnemu centru. Sedaj lahko vsi učenci pridejo nazaj v šolo in začnejo spet normalno živeti! Novinarka Mila Mermal

OŠ DRAGOMELJ POSTALA ZAČASNA BOLNICA Osnovna šols Dragomelj je postala začasna bolnica, ker zaradi koronavirusa primanjkuje prostora v stalnih bolnicah. V šoli bodo v učilnicah postavili postelje za bolnike. V tla bodo zasadili rastline, travo in drevesa. Ko se bodo učenci vrnili v šolo, bo pouk potekal v gozdnih učilnicah na posteljah.

TUDI UČITELJI NISMO IMUNI NA POTEGAVŠČINE 1. aprila si je nekdo pošteno privoščil tudi našega učitelja Luko. Prejel je telefonski klic zelo jeznega gospoda, ki je povedal, da je direktor Zooma. Na nič krivega učitelja se je vsul plaz hudih besed, kaj ima proti odlični aplikaciji, ki omogoča poučevanje na daljavo in ki tako odlično nadomešča učitelje. Gospod je lepo prosil učitelja, da o aplikaciji lepo govori in so do nje vede s spoštovanjem. In naj seveda ne dela reklame za druge aplikacije, ker je Zoom najboljša. Učitelj Luka ga je po začetnem šoku končno le povprašal po imenu in “direktor “ se je predstavil kot Primož Gašpar. Njega pa poznamo!

47


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

ČAROVNIŠKI ZVARKI Morda sta virus pregnala prav naslednja dva čarovniška zvarka.

ŠMORNO ŠTUNF

ZVAREK ZA ČAROVNICE

SESTAVINE: 1 l medvedjega mleka 3 pajki 2 jajci 0,5 žlice kačje sline 2 žlici ostre moke

SESTAVINE: 4 gnila jajca 2 banani 2 l kisline blato 5 litrov smrekovega soka 1000 g moke

POSTOPEK V štumf zlijemo 1 liter medvedjega mleka. Nato ga postavimo na hladno za 30 minut. V drugem štumfu pripravimo zmes iz 3 pajkov in 2 jajc. Ko se zmes ohladi, dodamo 2 žlici ostre moke. Mešamo še 15 minut, nato vse skupaj zlijemo k mleku. Na koncu dodamo še 0, 5 žlice kačje sline in vse skupaj dobro premešamo. Vse skupaj skuhamo v plesnivem štumfu.

POSTOPEK Vzamemo štiri gnila jajca in jih zmiksaš z lupino. Notri vmešamo 1000 g moke. 2 kg blata damo v ponev in spečemo. Pečemo 15 minut na 100 stopinjah C. Nato dodamo moko. Dolijemo 2 l kisline in vse skupaj zmiksamo. V velik lonec damo dve banani in 5 litrov smrekovega soka. Testo kuhamo v loncu 24 ur in nato je naš napoj končan.

Jorg Hlad Hafner, 5. a

Matic Savič, 5. a

48


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

ZADNJE BESEDE SLAVNIH LJUDI Matic Erzar iz 6. a ima precej neobičajen hobi. Zbira zadnje besede slavnih ljudi. Njegova zbirka je že precej obsežna, tu je le izbor nekaterih. Nostradamus (1403-1566) je bil najbolj znan jasnovidec. Njegove zadnje besede so bile: “Jutri, ko vzide sonce, me ne bo več tu!” In prav je imel.

“Denar ne more kupiti življenja”,je z zadnjim vzdihom dejal Bob Marley (1945-1981), reggae legenda. “OK, ne bom”, je rekel Elvis Presley (1935-1977), kralj rock’n rolla svoji zaročenki, ki mu je na poti v kopalnico rekla:”Ne zaspi tam notri.” “Umrl, draga moja? To je nekaj zadnjega, kar bom storil!” Groucho Marx (1890-1977), legendarni ameriški komik. "Ljubite se med seboj." To so bile besede Georgea Harrisona (1943-2001), slavnega Beatla, družini, ki je zbrala ob njegovi smrtni postelji. "Umrl? Ne bi rekel, kolega. Noben Barrymore ne bo dovolil, da se mu zgodi nekaj tako običajnega." (John Barrymore (1882-1942), igralec in dedek Drew Barrymore)

"Škoda, škoda – prepozno!" (Ludwig van Beethoven (1770-1827), znameniti skladatelj, ko je izvedel, da mu je založnik poslal 12 steklenic vina.)

“Ne, bi pa raje smučal, kot počel, kar počnem,” je komik Stan Laurel (1890-1965) rekel svoji skrbnici, ko ga je vprašala, če je kdaj smučal.

"Za vsako neumnost, ki jo narediš v življenju, moraš plačati." Edith Piaf (1915-1963), slavna francoska šansonjerka, imenovana Pariški slavček.

49


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

LIKI

Name:

1 2

3

4

5

6 7

8 9 10

11

12

Created using the Crossword Maker on TheTeacher

Across

Down

2. Kdo je kraljica na sliki? VODORAVNO 4. Cesar, kasneje znan kot Darth Sidious 5. Mentor Izbranega 2. Kdo je kraljica na sliki? 6. Sin Padlega heroja 4. Cesar, kasneje znan kot Darth Sidious 8. Polžu podoben zlobec Mentor Izbranega 11. Padli heroj, ki je5. izrekel znani stavek 'I'm your father' 6. Sinheroj Padlega heroja 12. Antiheroj, ki je postal

1. Hčerka Izbranega NAVPIČNO 3. Izbrani 7. Kosmati bojevnik, Solojev kopilot 1. 9. Hčerka Kateri Izbranega vrsti pripada Jabba? 3.10. Izbrani Starodavni mojster

8. Polžu podoben zlobec 11. Padli heroj, ki je izrekel znani stavek 'I'm your father' 12. Antiheroj, ki je postal heroj

7. Kosmati bojevnik, Solojev kopilot 9. Kateri vrsti pripada Jabba? 10. Starodavni mojster

Sestavil: Matic Gomezel

50


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

NavpiÄ?no

Vodoravno

Sestavil: Tian Olffacio

51


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

Koliko veste o umetnosti? na mi

g

Sestavila: Živa Kocelj in Matic Erzar

52


DRAGOPISNIK

MAJ 2020

PISNIK Spletni časopis OŠ Dragomelj

Uredila in oblikovala: Maja Kaučič Fotografije na naslovnici: Peter Rojc Leto izdaje: maj 2020

53


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.