Page 1

ANTARKTIS, SYDGEORGIEN & FALKLANDSÖARNA 5 - 25 november 2014

ANTARKTIS WEDDELLHAVET & KEJSARPINGVINER 24 november - 5 december 2014


OM POLARQUEST

PolarQuest är störst i Sverige på expeditionskryssningar i polarområdena med destinationer som Svalbard och Antarktis som främsta flaggskepp. Hit har vi arrangerat resor sedan starten 1999. Alla resor bygger på små grupper, nära möten med vilda djur och storslagen natur. Därtill bekväma sängar och god mat – på några av jordens mest spektakulära platser. Många av de områden vi reser till är det svårt eller nästan omöjligt att ta sig till på egen hand. Varje expedition är unik och vi strävar alltid efter att varje resenär ska få uppleva sitt livs resa.

BOKNING När du ringer till vårt kontor får du tala med personal som själva har erfarenhet från polarområdena och som gärna svarar på dina frågor om resan. PolarQuest ställer garanti till Kammarkollegiet i enlighet med resegarantilagen. Det innebär att dina inbetalade pengar är skyddade fram till dess att resan är genomförd i sin helhet.

FALKLANDSÖARNA

Under vår resa från Puerto Madryn till Sydgeorgien gör vi ett besök på västra Falklandsöarna. Dessa öar är isolerade och vindpinade men väldigt natursköna och bjuder på ett imponerande djurliv. Längs de vita sandstränderna och på de de gula, böljande fälten av gultörne möter vi gentoo-, magellan- och klipphopparpingviner. Högre upp på öarna häckar olika albatrossarter och i vattnen runt Falklandsöarna ses ofta delfiner. Öarna erbjuder även en intressant historia, där Falklandskriget har gjort stora avtryck.

ANTARKTIS

Världens mest avlägsna kontinent lämnar inte ens den mest erfarne världsresenären oberörd. I århundraden har Antarktis svårtillgänglighet lockat upptäcktsresanden. I detta majestätiska landskap med gigantiska glaciärer och isberg trivs mängder av sälar och pingviner och i de näringsrika vattnen ses ofta val. Vi är här när sommaren nyligen har anlänt. Landskapet är jungfruligt vackert och aktiviteten är hög då pingvinerna är i full gång med att förbereda sina bon. Under vår resa har vi chans att se flera olika sälarter såsom Weddell-, päls- och leopardsäl men också flera olika pingvinarter som gentoo-, adelie- och hakremspingvin.

SYDGEORGIEN

bjuder sina besökare på en av världens mest storslagna naturupplevelser. Vi kommer hit när sommaren är i antågande och få fartyg har vägarna förbi. Topparna på de nära 3000 meter höga bergskedjorna är fortfarande snöklädda och även landskapet är vackert inbäddat i ett tunt snötäcke. Överallt, på stränderna och klipporna, i vattnet och luften, trängs djurlivet. Ljudet från de hundratusentals kungspingvinerna är överväldigande. Det är en otrolig upplevelse att befinna sig mitt bland alla dessa charmiga och ofta mycket nyfikna individer. Vid den här tiden på året, har vi även privilegiet att se de imponerande slagsmålen då de modigaste elefantsälshannarna utmanar den härskande haremskungen. En elefantsälshanne kan väga imponerande fyra ton och ha över 200 honor i sitt harem! Vi har även möjlighet att göra en landstigning på Prion Island, den enda plats på Sydgeorgien där man kan se häckande vandringsalbatrosser och som under stor del av året är helt avstängd för besökare. För att verkligen kunna njuta och ta in alla mäktiga djur- och naturupplevelser tillbringar vi fyra dagar på denna paradisö.


FARTYGET M/V ORTELIUS M/V Ortelius är ett isförstärkt expeditionsfartyg med högsta isklass och passar därför utmärkt för navigation i polartrakterna. Hon byggdes i Polen 1989 för att användas som forskningsfartyg. M/V Ortelius tar som mest 106 passagerare i 48 rymliga hytter, alla med privat dusch/WC samt fönster eller ventiler. Alla hytter är utrustade med skrivbord och stol och det finns gott om plats till att förvara kläder och annan utrustning. Fyrbäddshytterna har två våningssängar och trebäddshytterna två nedersängar samt en övre. Alla andra hytter har nedersängar. Superiorhytterna har en dubbelsäng, en enkelsäng samt en separat del med soffa och TV.

I fartygets matsal serveras läckerheter mellan landstigningarna och från de stora fönstren i

observationsloungen har vi utsikt över det omgivande landskapet. Här finns också en bar.

Ombord finns även en föreläsningssal. I denna, eller i observationsloungen, kan vi lyssna till

intressanta föreläsningar om områdets biologi, geologi och historia. Ute på däck finns det gott om plats för att njuta av det vackra landskapet eller spana efter djurliv. Fartyget har även en stor brygga som är öppen dygnet runt för passagerarna. Ombord finns en internationell besättning som talar engelska. Att resa med ett litet expeditionsfartyg är en upplevelse som skiljer sig markant mot en färd med ett större och mer konventionellt kryssningsfartyg.

GUMMIBÅTARNA ÄR NYCKELN TILL NÄRA UPPLEVELSER Med dessa stabila och effektiva farkoster kan vi snabbt och säkert komma iland och få många nära naturupplevelser. Vi kryssar fram längs glaciärer, navigerar bland isberg och tar oss smidigt iland för att utforska det spännande djurlivet och den mäktiga naturen på nära håll. M/V Ortelius har elva Zodiacer, något som ger oss stor flexibilitet under resan. Dubbelhytt med ventiler.

Restaurangen ombord.


ANTARKTIS, SYDGEORGIEN & FALKLANDSÖARNA EN STORSLAGEN EXPEDITION TILL ANTARKTIS, SYDGEORGIEN & FALKLANDSÖARNA OMBORD PÅ M/V ORTELIUS Expeditionskryssningen startar i Puerto Madryn i Argentina och följda av sjöfåglar seglar vi mot Falklandsöarna, hem till charmiga pingviner och graciösa albatrosser. Färden fortsätter till Sydgeorgien. Här bjuds besökare på hänförande natur med vilda bergsmassiv, enorma glaciärer och vidsträckta sandstränder. Elefantsälar regerar sina harem och den ståtliga kungspingvinen lever här i hundratusental. Vi seglar sedan söderut mot världens mest avlägsna kontinent, Antarktis, där vi upplever dramatiska landskap, mäktiga isberg och återigen mängder av pingviner. Dag 1: Puerto Madryn, Argentina Äventyret börjar i Puerto Madryn där vi checkar in på ett bekvämt, centralt beläget hotell. Dag 2: Valdéshalvön, Argentina Idag gör vi en utflykt till Valdéshalvön, upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Under en båttur har vi goda chanser att se världens största population av sydlig rätval, som varje år vid denna tid samlas här för att föda sina ungar. Det är få platser i världen där man har möjlighet att komma så nära dessa imponerande djur. Under eftermiddagen går vi ombord på M/V Ortelius och påbörjar vår expedition. Dag 3 - 4: Till havs Vi tillbringar ett par dagar till havs i sällskap av sjöfåglar som petreller, stormfåglar och den imponerande vandringsalbatrossen som graciöst

och lekfullt följer vårt fartyg. Vi spanar efter valar och delfiner och våra polarspecialister håller sina intressanta föreläsningar om Falklandsöarnas djurliv och historia. Dag 5 - 6: Falklandsöarna Västra Falklandsöarna är isolerade och vindpinade, men också väldigt vackra och här finns en stor mångfald av djur. I vattnen runt Falklandsöarna har vi chans att se delfiner och under landstigningarna på Carcass Island och Saunders Island har vi chans att se gentoo-, magellan- och klipphopparpingviner samt häckande albatrosser. Vi besöker även Port Stanley, Falklandsöarnas charmiga lilla huvudstad. Under ett besök på museet eller bara genom att ströva runt på gatorna kan vi känna historiens vingslag.

CHILE

Puerto Madryn

ARGENTINA

Peninsula Valdés

Falklandsöarna Eldslandet Ushuaia po

lci

rke

ln

Sydshetlandsöarna Sydorkneyöarna

Sydgeorgien

Antarktiska halvön

Dag 7 - 8: Till havs Medan vi stävar sydost, och så småningom når antarktiska farvatten, lyssnar vi på intressanta föreläsningar om Sydgeorgiens spännande historia och rika djurliv. Dag 9 - 12: Sydgeorgien Under eftermiddagen når vi denna paradisö som stoltserar med enorma bergskedjor, väldiga glaciärer och hundratusentals frackklädda kungspingviner. Vi anländer i början av sommaren då ön fortfarande är vackert inbäddad i ett tunt lager snö. För alla som tycker om djurliv är Sydgeorgien en riktig oas. På platser som St Andrews Bay, Gold Harbour och Salisbury Plain spatserar otroliga mängder av frackklädda kungspingviner. Kolossala elefantsälar vältrar sig på sandstränderna och vid den här tiden har vi möjlighet att se de imponerande


ANTARKTIS, SYDGEORGIEN & FALKLANDSÖARNA Resans längd: 21 dagar. Datum: 5 - 25 november 2014. Gruppens storlek: Max 106 passagerare. Boende: Hotell, hytt ombord på M/V Ortelius. Transportmedel: Expeditionsfartyg, gummibåt. Pris: Från SEK 77 900 per person. I PRISET INGÅR: 19 nätter ombord på M/V Ortelius . 1 natt på hotell i Puerto Madryn . Alla måltider ombord inklusive snacks, kaffe och te . En erfaren expeditionsledare och kunniga guider, varav en svensktalande . En svensktalande färdledare från PolarQuest . Föreläsningar . Alla utflykter . Landstigningsavgifter och hamnavgifter . Lån av gummistövlar . Omfattande informationsmaterial innan avresa . En illustrerad loggbok efter hemkomst I PRISET INGÅR INTE: Flyg till Puerto Madryn och från Ushuaia, Argentina . Transfers . Flygplatsskatt . Reseförsäkring och avbeställningsskydd . Den sedvanliga dricksen till båtens besättning . Personliga utgifter i bar och shop 524

523

510

512

513

511

516

509

Däck 5 454

453

452

451

450

449

448

447

429 428

430

431

432

433

434

435

436

437

344

342

341

340

339

338

337

445 446

455

Däck 4

519 518

525

520

526

527

R es tau ra n g 439 438

Däck 3

343

334

Observera: Detta är endast en generell plan då vår färdrutt beror på väder- och isförhållanden, tillgängliga landstigningsplatser samt det djurliv vi möter. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

DATUM & PRISER

535

expedition, där fartyget Antarctic blev första fartyg att navigera igenom sundet. På Sydshetlandsöarna ligger Half Moon Island som är ett populärt tillhåll för hakremspingviner, Weddell- och pälssälar samt flera olika fågelarter såsom blåögd skarv och Antarktistärna. Deception Island tillhör också Sydshetlandsöarna och är en aktiv vulkan som man bokstavligen kan segla in i. Här hittar vi varma källor och en övergiven valfångststation. Vi har också chans att se fler olika fågelarter såsom brokpetrellen och Sydpolslabben. Vidare söderut, längs den antarktiska halvön, ligger den massiva packisen fortfarande tjock. Nu visar vårt isförstärkta fartyg och dess besättning sin verkliga kapacitet. Vi rör oss igenom labyrinter av mäktiga isberg och på några av dem sitter säkerligen pingviner och tittar lika förundrat på oss, som vi gör på dem. Kanske stävar vi sakta igenom natursköna passager som Lemair Channal eller Neumayer Channel. Här, bland pampiga, snöklädda bergskedjor kantade av blåskiftande glaciärer, håller vi ständigt utkik efter val och säl. Om vi har möjlighet, går vi iland vid den brittiska forskningstationen Port Lockroy och besöker det lilla museet och postkontoret. Här har vi också chans att möta stora kolonier med gentoopingviner som häckar intill och ibland även ovanpå byggnaderna. Dag 19 - 20: Till havs Under färden norrut fortsätter våra guider att hålla föredrag och vi smälter alla intryck som vi har fått under resans gång. Dag 21: Ushuaia, Argentina Idag anländer vi till Ushuaia, lämnar fartyget och påbörjar hemresan. Om du bokar vårt flyg- och hotellpaket fortsätter äventyret.

528

slagsmålen mellan den härskande haremskungen och utmanande hannar. Ön är också hem till flera andra pingvinarter såsom magellan-, gentoo-, macaroni- och klipphopparpingvin samt pälssälar och vildrenar. På Prion Island hoppas vi se de vandringsalbatrosser som häckar här. Det var på Sydgeorgien som den brittiske polarfararen Shackleton landsteg efter en hårresande seglats. Om vi har möjlighet följer vi i hans fotspår och vandrar från Fortuna Bay till Strømness Bay. Här hittar vi en övergiven valfångssation där pingviner nu vandrar omkring på gatorna och sälar har tagit över byggnaderna. Vi besöker även denne polarhjältes grav i Grytviken, en gammal valfångststation med ett fint museum. Vi hoppas också på att utforska den magiska fjorden Drygalski Fjord, vackert kantad av glaciärer. Dag 13: Till havs Under dagarna till sjöss fortsätter våra guider att berätta om den sjunde kontinentens biologi, geologi och historia. Ute på däck njuter vi av den friska havsluften och studerar de många sjöfåglar som troget följer vårt äventyr. Dag 14: Sydorkneyöarna Mittemellan Sydgeorgien och antarktiska halvön ligger Sydorkneyöarna. Ögruppen bjuder på ett spektakulärt landskap som till 85 % täcks av glaciärer. Här planerar vi att göra ett besök på den argentinska forskningsstationen Base Orcadas för att få en inblick i det arbete som bedrivs här. Dag 15: Södra oceanen Vi fortsätter vår spännande expedition mot den antarktiska halvön och håller utkik efter vackra isberg som när som helst kan dyka upp mot horisonten! Dag 16 - 18: Antarktiska halvön Vår exakta rutt beror på faktorer som väder- och isförhållanden. Några av nedanstående platser kan vi komma att besöka, exakt vilka avgörs på plats. Kaptenen och expeditionsledaren strävar alltid efter att maximera vår polarupplevelse. Gigantiska isberg välkomnar oss till den östra delen av antarktiska halvön. Vi hoppas göra en landstigning på Paulet Island (Pauletön), där vi hittar lämningar från Otto Nordenskjölds expedition 1901 - 1903. Det var här besättningen landsteg, efter många dagars vandring över packisen, då de tvingats överge sitt fartyg Antarctic den 12 februari 1903. Ön är även hem till hundratusentals adeliepingviner. Om möjligt går vi även iland vid Brown Bluff. Nedanför den vulkaniska klippan, på den kilometerlånga stranden, har vi chans att se adelie- och gentoopingviner samt petreller. På väg till Brown Bluff seglar vi igenom Antarctic Sound, även kallat Isbergsallén, döpt efter Nordenskjölds

Hyttkategori

Pris per person i SEK

F: Fyrbäddshytt m ventiler (våningssängar) 77 900 E: Trippelhytt m ventiler (våningssängar)

84 900

D: Dubbelhytt m ventiler (2 separata sängar) 89 900 C: Dubbelhytt m fönster (2 separata sängar) 96 900 B: Superiorhytt m fönster (dubbelsäng)

109 900

A: Svit m fönster (dubbelsäng)

126 900

TILLÄGGSARRANGEMANG MED FLYG FRÅN SVERIGE OCH UPPLEVELSER I ARGENTINA MED SVENSK FÄRDLEDNING PolarQuest ordnar flyg, hotell och upplevelser i Argentina. Vi flyger från Sverige till Buenos Aires i Argentina tillsammans med en svensktalande färdledare från PolarQuest. Här övernattar vi på ett centralt beläget 4-stjärnigt hotell. Under kvällen äter vi en god middag och upplever en färgsprakande tangoshow. Dagen efter utforskar vi denna pulserande huvudstad tillsammans med vår färdledare och en lokal guide. Vi besöker även fartyget Uruguay som räddade Otto Nordenskjöld och hans mannar ur Antarktis grepp. Innan vi flyger vidare ner till Puerto Madryn, och ansluter till reseprogrammet som står beskrivet i denna broschyr, avnjuter vi en argentinsk lunch. När vi når Ushuaia efter vår Antarktisexpedition utforskar vi denna charmiga lilla stad alternativt (beroende på tid) gör ett besök i nationalparken Tierra del Fuego. Därefter flyger vi till Buenos Aires och på kvällen samlas vi för en sista gemensam middag och smälter alla våra intryck från resan. Nästa dag påbörjar vi hemresan till Sverige. Kontakta oss för att få detaljer om detta program!

Våra guider. Vi vet att en viktig del i en lyckad expedition är kunniga och entusiastiska guider. Språket på denna resa kommer att vara engelska. Expeditionsteamet består av en expeditionsledare och sex guider, varav en svensktalande. Utöver detta följer en svensktalande färdledare från PolarQuest med på resan.


ANTARKTIS - WEDDELLHAVET & KEJSARPINGVINER EN UNIK MÖJLIGHET ATT BESÖKA DE STÅTLIGA KEJSARPINGVINERNA PÅ SNOW HILL ISLAND Rakt söder om Eldslandet ligger Antarktis, jordens mest isolerade och avlägsna vildmark. Denna sägenomspunna kontinent har i århundraden lockat upptäcktsresanden, äventyrare och forskare. Här möter oss en värld av stillhet och storslagenhet, där superlativen är både många och påtagliga. PolarQuest är stolta över att kunna erbjuda en expedition till Weddellhavet med en möjlighet att besöka de praktfulla kejsarpingvinerna på Snow Hill Island. Dag 1: Ushuaia, Argentina Äventyret börjar i Ushuaia, världens sydligaste stad, där vi checkar in på ett centralt beläget hotell. Dag 2: Expeditionskryssningen startar Under förmiddagen utforskar vi den charmiga lilla staden Ushuaia på egen hand. Efter en gemensam lunch går vi ombord på det bekväma fartyget M/V Ortelius och påbörjar expeditionen. Under kvällen seglar vi igenom Beaglekanalen och njuter av de vackra vyerna.

Dag 3 - 4: Till havs Vi är nu på väg mot världens mest avlägsna kontinent och medan vi stävar söderut, över Drakpassagen, spanar vi efter sjöfåglar som albatrosser, stormfåglar och petreller, samtidigt som våra kunniga guider berättar mer om Antarktis mäktiga natur och spännande djurliv. Dag 5: Weddellhavet Vi seglar in i Weddellhavet genom Antarctic Sound, även kallat Isbergsallén, döpt efter Otto Nordenskjölds expedition 1901-1903,

där fartyget Antarctic blev första fartyg att navigera igenom sundet. Gigantiska isberg välkomnar oss till den östra delen av antarktiska halvön. Rundade berg, ofta delvis täckta av is och stora glaciärer, skapar tillsammans med vulkanöar och de enorma isbergen storslagna vyer. Vår första landstigning på den antarktiska kontinenten planerar vi att göra vid Brown Bluff. Nedanför den vulkaniska klippan, på den kilometerlånga stranden, häckar adelie- och gentoopingviner samt petreller. Platsen besöks även regelbundet av Weddellsälar och i vattnet ses ofta leopardsälar. Dag 6 - 7: Besök vid kejsarpingvinkolonin på Snow Hill Island Kejsarpingvinerna är unika i och med att de häckar långt in på den antarktiska kontinenten. Detta gör att de är väldigt svåra att få uppleva, men då vi använder oss av helikopter har vi goda chanser att nå vårt mål. Om väder- och isförhållanden tillåter, planerar vi att besöka kejsarpingvinkolonin på Snow Hill Island under två dagar. Detta är även den ö där Nordenskjöld tvingades övervintra 1902-1903 under den


CHILE

ARGENTINA

Eldslandet Ushuaia

dr

ap o

lci

Sydshetlandsöarna rk

el

n

Antarktiska halvön

ANTARKTIS

ANTARKTIS – WEDDELLHAVET & KEJSARPINGVINER Resans längd: 12 dagar. Datum: 24 november - 5 december 2014. Gruppens storlek: Max 106 passagerare. Boende: Hotell, hytt ombord på M/V Ortelius. Transportmedel: Expeditionsfartyg, gummibåt, helikopter. Pris: Från SEK 74 900 per person. I PRISET INGÅR: 10 nätter ombord på M/V Ortelius . 1 natt på hotell i Ushuaia . Alla måltider ombord, inklusive snacks kaffe och te . En erfaren expeditionsledare och kunniga guider, varav en svensktalande (Blir vi en PolarQuest-grupp om minst tio personer kommer även en svensktalande färdledare att följa med på resan) . Föreläsningar . Utflykter med gummibåt . Utflykter med helikopter . Landstigningsavgifter och hamnavgifter . Lån av gummistövlar . Omfattande informationsmaterial innan avresa . En illustrerad loggbok efter hemkomst I PRISET INGÅR INTE: Flyg till och från Ushuaia, Argentina . Transfers . Flygplatsskatt . Reseförsäkring och avbeställningsskydd . Den sedvanliga dricksen till båtens besättning . Personliga utgifter i bar och shop

524

523

510

512

513

511

516

509

Däck 5 454

453

452

451

450

449

448

447

429 428

430

431

432

433

434

435

436

437

344

342

341

340

339

338

337

445 446

455

Däck 4

519 518

525

520

526

527

535

R es tau ra n g 439 438

Däck 3

343

334

Observera: Detta är endast en generell plan och vår exakta färdrutt beror på väder- och isförhållanden, tillgänglighet av landstigningsplatser samt det djurliv vi möter. Vi befinner oss i ett av världens mest avlägsna vildmarksområden och det finns därför inga garantier för att vi lyckas besöka kejsarpingvinkolonin eller för en specifik tid med helikopter. Förutsättningarna kan snabbt ändras och påverka helikopteroperationen, något som expeditionsmedlemmarna måste vara väl införstådda med. Säkerheten sätts alltid i första hand och inga kompromisser kommer att göras. Kaptenen och expeditionsledaren strävar alltid efter att maximera er upplevelse. Flexibilitet är nyckeln till lyckad expedition!

DATUM & PRISER

528

första svenska Antarktisexpeditionen. Flygningen tar cirka 15 minuter och landningsplatsen väljs noggrant ut för att säkerställa att kejsarpingvinerna inte störs eller blir stressade av ljudet från helikoptern. Den sista biten tar vi oss till fots och efter cirka 45 minuters vandring är vi framme vid kolonin. Det är en unik upplevelse att få stå mitt bland världens största pingvinart som är så ståtlig att den har fått namnet kejsarpingvin. Dag 8: Devil Island, Vega Island eller Hope Bay Om vi inte har lyckats nå kejsarpingvinkolonin under någon av de föregående två dagarna, gör vi idag ett nytt försök att ta oss till Snow Hill. Om vi däremot har haft turen med oss och besöken till kejsarpingvinkolonin har lyckats, kanske vi istället besöker någon annan spännande plats i Weddellhavet såsom Devil Island, Vega Island eller Hope Bay. Devil Island bjuder på vackra vyer och är hem till en koloni med tusentals häckande adeliepingviner. Grannön Vega Island är en viktig fyndplats i Antarktis då flera miljoner år gamla fossiler påträffats här. Det var i Hope Bay, eller ”Hoppets vik”, som tre av Nordensköljds mannar

tvingades övervintra 1903 på väg mot Snow Hill Island. Dag 9: Half Moon Island och Deception Island, Sydshetlandsöarna Under morgonen planerar vi att göra en landstigning på Half Moon Island, där vi har chans att se hakremspingviner, Weddell- och pälssälar samt flera olika fågelarter såsom blåögd skarv och Antarktistärna. På eftermiddagen tar vi oss till Deception Island, en aktiv vulkan som man bokstavligen kan segla in i. Här går vi iland och för dem som vill, är denna lagun med geotermiskt uppvärmt vatten ett perfekt ställe för ett polardopp! Därefter tar vi farväl av Antarktis för denna gång. Dag 10 - 11: Till havs Under färden tillbaka till Ushuaia fortsätter våra duktiga föreläsare att underhålla oss, vi håller utkik efter sjöfåglar ute på däck samt smälter alla intryck som vi har fått under resans gång. Dag 12: På morgonen anländer vi till Ushuaia, stiger av fartyget och påbörjar hemresan.

Hyttkategori

Pris per person i SEK

F: Fyrbäddshytt m ventiler (våningssängar) 74 900 E: Trippelhytt m ventiler (våningssängar)

79 900

D: Dubbelhytt m ventiler (2 separata sängar) 86 900 C: Dubbelhytt m fönster (2 separata sängar) 92 900 B: Superiorhytt m fönster (dubbelsäng)

103 900

A: Svit m fönster (dubbelsäng)

113 900

Våra guider. Vi vet att en viktig del i en lyckad expedition är kunniga och entusiastiska guider. Språket på denna resa kommer att vara engelska. Expeditionsteamet består av en expeditionsledare och sex guider, varav en svensktalande. Blir vi en PolarQuest-grupp om minst tio personer kommer även en svensktalande färdledare att följa med på resan.


FOTO: BRUTUS ÖSTLING (S 7 ÖVRE NR 2), ELKE LINDNER (S 3 BAKGRUND), ERIK EDVARDSSON (FRAMSIDA ÖVRE, BAKSIDA, S 2 MITTEN HÖGER, S 4 BAKGRUND & ÖVRE NR 3, S 5 ÖVRE NR 3), ERWIN VERMEULEN (S 4 ÖVRE NR 4, S 6 ÖVRE NR 3), HANS MURRE (S 3 ÖVRE, S 7 MITTEN VÄNSTER), INGMAR SKOGAR (S 2 NEDRE), JAN VEEN (S 4 ÖVER NR 2), JOHANNA VAKKILA (S 6 ÖVRE NR 2), OLLE CARLSSON (S 2 MITTEN VÄNSTER, S 5 ÖVRE NR 1), PÅL HERMANSEN (FRAMSIDA NEDRE, S 6 BAKGRUND & ÖVRE NR 1, S 7 MITTEN VÄNSTER, ÖVRE NR 1, 3 & 4), MARIA NORDVALL (S 4 ÖVRE NR 1, S 5 ÖVRE NR 2 & 4), MONICA SALMANG (S 3 MITTEN VÄNSTER & MITTEN HÖGER), RICK TOMLINSON (S 6 ÖVRE NR 4, S 7 NEDRE HÖGER), RINIE VAN MEURS (S 2 ÖVRE)

Ring, mejla eller kom förbi! Box 180, 401 23 Göteborg Besöksadress: Stora Nygatan 29, Göteborg Tel: 031-333 17 30 Fax: 031-333 17 31 e-mail: info@polarquest.se www.polarquest.se

TEXT: POLARQUEST. DESIGN: WWW.ALINDERDESIGN.SE. DENNA BROSCHYR ÄR TRYCKT PÅ ETT MILJÖCERTIFIERAT, FSC®-MÄRKT PAPPER PÅ ETT SVANENCERTIFIERAT OCH FSC®-MÄRKT TRYCKERI.

Min 12 mm hög

Antarktis 2014