Page 1

K ATA L O G F Ă– R A L L A M O D E L L E R O C H N Y H E T E R

Loves to move.

60 SIDOR Campinginspiration


I snart 50 år har Solifer tillverkat husvagnar som legat i framkant när det gäller innovation, vägegenskaper och miljötänkande. Detta eftersom vi drivs av resan och friheten och alltid har strävat efter den ultimata upplevelsen och fortfarande känner samma engagemang över varje ny vagn som rullar ut från vår fabrik.


SOLIFER

L atitud: N 6 4° 1 1’ 4 9 ” L ong itud: E 16° 1 8’ 37 ”

s o l i f e r k ata lo g 2013

3


I NT R O D U K T I O N / I NN E HÅ L L

Innehåll Välkommen till

Solifer 2013! I år har vi många nyheter att visa upp. Vita köksluckor, nya golvalternativ och en hel massa annat. Våra nya husvagnar är nog de hemtrevligaste vi någonsin presenterat. Men vi har också en del nyheter när det gäller praktiska och funktionella förändringar. Allt för att ge dig en vagn som alltid är redo för en ny tur.

Solifer tillverkat husvagnar för den nordiska marknaden, vilket ställer höga krav på hållbarhet och körglädje. Våra vagnar är fullt vintervärdiga, med marknadens tjockaste isolering. Våra aerodynamiska karosser ger dessutom vagnarna bästa tänkbara vägegenskaper, och en mycket god körekonomi. Solifers mjuka linjer klarar vilket väder som helst och kan följa dig ut i världen närhelst du får lust, helt oberoende av årstid.

06

Nuets tankesätt

08

Framtiden är ljus

10

Unika lösningar

12

Sprängskiss

14

Nyheter

16

Hur bygger vi?

22

Artic

34

Finlandia

45

Det sitter i detaljerna

50

För att resan är målet

52

Golv och tapeter

54

Service, garanti och reservdelar

56

Teknisk information

58

Välj hur du vill bo

I s n a rt 50 å r h a r

Vi på Solifer har alltid varit väldigt måna om att göra vagnar med så liten miljöpåverkan som möjligt. Från produktion till användande. Egentligen är det ju helt logiskt. Hela idéen med en Solifer är ju trots allt att du ska komma nära naturen. För så här tänker vi: Solifer är vagnen där du vilar ut efter en lång dags strapatser i världen utanför vagnen. Och vi tycker du ska ha det funktionellt och praktiskt, men också hemtrevligt så att du orkar ta nya tag nästa dag. Och dagen därpå.

Utgivare: Viggo Engström Projektledare: Michaela Palombo Produktionsledare: Jörgen Smedshammar Art Director: Johan M Sandell Grafisk Formgivare: Tobias Andersson Fotograf: Johan Lygrell Copywriter: Jörgen Kjellgren Tryck: Colorprint, Danmark Papper: Inlaga: 115 gr. – Profimatt,

Med moderna arbetsmetoder vill vi ge dig din bästa tid.

Vi är rotade i historien och nyfikna på framtiden.

Vad är det egentligen som gör en Solifer speciell?

Se hur en Solifer är uppbyggd.

I år har vi flera nya lösningar och innovationer att visa upp.

Låt oss berätta om hur man bygger en riktigt bra husvagn.

Våra smala vagnar. För dig som vill kunna sticka iväg spontant. 26 / Artic 366 30 / Artic 520 28 / Artic 480 32 / Artic 560

Breda modeller, samma överlägsna vägegenskaper. 38 / Finlandia 560 42 / Finlandia 630 40 / Finlandia 600

Sätt din prägel på vagnen med textilier.

Våra många tillval förhöjer din vagn, och därmed din fritid.

Kompromissa inte med hemtrevnaden bara för att du är på resande fot.

Vi lämnar branschens längsta garantier.

Jämför våra vagnar på ett överskådligt sätt.

Hur vill du ha just din vagn?

Omslag: 300 gr. – Multidesign natural. Mer information: solifer.com

s o l i f e r k ata lo g 2013

4


rel a t io n e n

“Resorna med min Solifer är värda allt slit under året.” — B arbro, 5 1 å r —

“En oslagbar känsla av frihet.” — L ennart, 4 7 å r —

“Som om jag är en del av landskapet, och inte bara KÖR IGENOM DET.” — M arc u s , 3 6 å r —

s o l i f e r k ata lo g 2013

5


n ue t s t a n kes ä t t

Det är lika bra vi säger det direkt. Solifer är Nordens mest sålda husvagn. Idag finns det ungefär 70.000 Solifervagnar i bruk. Runt om i Norden finns det ett flertal Soliferklubbar, och det är vi väldigt stolta över. Vi tror att det som förenar oss och våra entusiaster är intresset för naturen, upptäckandet och äventyret.

V i t illverk a r vå r a vag n a r i Dorotea i södra Lappland, i världens nordligaste husvagnsfabrik. Här kan köldgraderna ibland sjunka under 40 grader, vilket gör att vi har de hårdast tänkbara testförhållandena runt knuten. Det leder naturligt till en del smarta lösningar. Vi bygger våra vagnar för årets alla årstider. Vi tycker nämligen att det är du som ska avgöra när du vill ge dig ut på vägarna. Och vi tycker att du ska kunna bestämma destination utan att begränsas av vad din husvagn klarar av.

En av våra erfarna montörer.

Nuets

tankesätt

Ytterligare en Solifer klar för leverans.

s o l i f e r k ata lo g 2013

6


n ue t s t a n kes ä t t

Vä rlde n s n ordlig a st e h usvag n sfa b rik , j a . Bemannad av kunnig och erfaren personal. Dessutom har vi i och med fabrikens läge nära tillgång till den svenska gran vi bygger våra vagnar av. När vi jobbar hårt med att minimera vår miljöpåverkan är närproducerade råmaterial en bra utgångspunkt.

Fabriken i Dorotea är Solifers nav. Här har vi samlat all vår produktion, utveckling och kunskap. Det möjliggör säkra leveranser och god kontroll på hela tillverkningsprocessen. Dessutom garanterar det högsta kvalitet. Vi sätter stort värde på hantverket. Det är helt enkelt inte vem som helst som kan tillverka husvagnar som svarar upp mot våra krav på kvalitet, funktionalitet och hållbarhet. Många av våra anställda har arbetat hos oss länge och är väl förtrogna med sitt arbete. En del är till och med husvagnsbyggare sedan flera generationer.

Ett av Solifers flitiga arbetslag.

Våra vagnar testas i de tuffaste förhållanden de någonsin kan tänkas utsättas för, en naturlig konsekvens av fabrikens geografiska läge. Vi kan som följd av våra hårda tester lämna sju års täthetsgaranti på våra vagnar. Hur vi testar för täthet? Det är en avancerad metod, men enkelt uttryckt kan man säga att vi spolar 36.000 liter vatten över vagnen under en timmes tid. En husvagn som klarar det behöver du inte oroa dig över. När vi inte är i fabriken och bygger och utvecklar våra vagnar, försöker vi vara så mycket vi kan där ni är. Vi ser till exempel fram emot att träffa er på landets olika husvagnsmässor. Du kommer också kunna träffa oss hos våra återförsäljare, och inte minst på campingplatser runt om i landet.

Snickeriet.

Solifer är nybliven partner till Sveriges snabbast växande turismföretag Grönklittsgruppen, som äger Grännastadens, Orsa, Siljansbadets och Enåbadets campingplatser. Några av landets finaste campingplatser tycker vi, med natursköna lägen och gott om möjligheter till spännande aktiviteter och upplevelser. Kort sagt, platser som gjorda för Solifer. Här och på många andra ställen hoppas vi ha mycket roligt och spännande tillsammans med er framöver!

s o l i f e r k ata lo g 2013

7


fr a m t id

I natursköna Lappland bygger vi våra vagnar.

framtiden är ljus Vår ambition är att tillverka husvagnar som möjliggör dina fritidsdrömmar. Din helg på en dansfestival eller vid en skogstjärn. Vi sätter dig i centrum från början och drivs av att tillgodose dina behov och önskemål så långt det över huvud taget är möjligt. För så här är det: Vår mission är att du ska kunna njuta till fullo av din fritid. Det är därför vi bygger kvalitetsvagnar. Med världens bästa vägegenskaper.

På S olifer t illverk a r vi va g n a r som låter din egen upplevelse vara målet. Oavsett om du vill blicka ut från en fjälltopp eller bada i nordiska sommarvatten är Solifer vagnen du tar med dig dit. Självklart innebär det också att vi tar vårt ansvar för miljön, för en hållbar framtid.

Vår vision är att tillverka produkter med minimal inverkan på miljön såväl under tillverkning som vid användning. Solifers karaktäristiska, bensinsnåla profil är en direkt följd av den tanken. Kärleken till naturen har drivit Solifer ända sedan starten. Som en konsekvens av detta har vi till exempel alltid använt freonfri isolering. Ända sedan starten har Solifer varit en ledande innovatör. Det blir så när man är passionerat fokuserad på funktion och kvalitet. Vi har testat och ändrat i vagnarna tills vi blivit nöjda. Och tills ni blivit nöjda. För vi har alltid lyssnat på er som använder våra vagnar. Ni som utsätter vagnarna för de verkliga prövningarna.

s o l i f e r k ata lo g 2013

8


å t er b lick

Påväg mot nya naturupplevelser.

V i h a r a llt id drivi t u t veckli n ge n framåt och många av våra lösningar är så bra att vi använder dem än idag. Och varje år lägger vi till och förnyar för att göra den bästa husvagn vi bara kan. Det handlar ofta om funktionella detaljer, som våra uppvärmda klädskåp. Eller smarta småsaker som vi tycker du ska kunna ta för givna i en Solifer. Programmerbar belysning till exempel, eller skärbrädan som även fungerar som stänkskydd vid spisen.

Men även om vi är väldigt stolta över vår historia tänker vi inte slå oss till ro. Vi kommer att fortsätta tillverka miljöinnovativa husvagnar, för dig som vill ut och skapa nya upplevelser och minnen. Som vi alltid gjort. Med moderna material och modern teknik siktar vi på att fortsätta ligga i husvagnsvärldens absoluta framkant. Följ med oss på äventyret!

s o l i f e r k ata lo g 2013

9


u n ik a L ö s n i n g a r

UNIKA lösningar Det första du ser på en Solifer är karossen. Den iögonfallande profilen. Faktum är att våra husvagnar är snabbast i världen. Genom åren har vi tagit fram en mängd lösningar som vi är stolta över och fortfarande använder. Sådant som våra konkurrenter har tagit efter.

väglaget. En anledning till Solifers utmärkta vägegenskaper och dragbarhet är den väldimensionerade dragbommen. Vi har också jobbat hårt med vagnarnas geometri och viktfördelning, för att skapa en så stabil gång som möjligt. Allt det här sammantaget ger en husvagn med en luftmotståndskoefficient i klass med många sportbilar (cw=0,34). Onödig teknisk information kan man tycka, men den som har kört våra vagnar vet vilken roll det spelar.

H a st ig h e t srekorde t s at t es på M a n torp oc h hamnade i Guiness Rekordbok. Möjligen spelar inte ett fartrekord så stor roll för dig som håller hastighetsbegränsningarna, men det skvallrar om hur bra våra vagnar trivs på vägarna. Solifer är den enda fullt vintervärdiga aerodynamiska vagnen som finns. Den är gjord för de härligt slingrande sommarvägarna, och det hala vinter-

V i h a r a llt id l agt stor vikt vid detaljerna. Det är nämligen just detaljerna som skapar helheten. Och helheten vi strävar efter är en vagn där du inte behöver fundera över saker som är i vägen eller är krångliga att använda, utan kan koncentrera dig på att lägga upp fötterna efter en middag gjord på dagens fiskfångst. Anledningen till att du har en husvagn över huvud taget.

Ovan: Vår klassiska aerodynamiska vagnfront, och en av våra rutinerade montörer.

s o l i f e r k ata lo g 2013

10


u n ik a l ö s n i n g a r

Här är några av våra unika lösningar:

Torksk å p fö r disk i n n e i köksskåpet. Det gör att du får bort disken från kökets arbetsytor, och får ett snyggt och ordnat kök. Var sak på sin plats!

I n s t egs t r a ppa som si t t er fa s t i vagnen. Du har kanske själv kånkat in och ut med en liten trappstege tidigare? Vi har en bättre lösning.

V i h a r e n sepa r at vat t e n ta n k som tillval. Det sparar dig till exempel några turer till campingens vattenkran. Dessutom har du alltid fräscht dricksvatten i köket.

V e n t il at io n sluckor ä r sta n da rd på S olifers husvagnar. Frisk naturluft inomhus helt enkelt. Och god genomströmning när det är som varmast på sommaren.

s o l i f e r k ata lo g 2013

11


solifer del f ö r del

Solifer del för del En del av våra vagnar må vara kompakta, men de rymmer ändå mycket. Här ser du på ett överskådligt sätt hur en Solifer är uppbyggd.

18

19

25 1

9

2

4

26 1. Vi har marknadens tjockaste resårmadrasser. Bäddmadrass ingår.

17

10

2. Uppfällbara sängar med förvaringsmöjligheter.

11

3. Centralvärmepanna för både gasol och el med 12- och 230 volts cirkulationspumpar.

9. Den freonfria isoleringen i Solifers väggar (37 mm EPS) och golv (44 mm) är den

4. Alla våra vagnar har vattenburen golvvärme.

tjockaste på marknaden. En avvägning har gjorts mellan värmekonduktivitet, håll-

5. Noggrann isolering kring frisk-

fasthet och vikt för optimala värden.

luftsintag och värmeelement ger optimal värmeväxling i vagnen.

10. Elboxen har 230V intag, 16amp automatsäkring, jordfelsbrytare och uttag för 230V,

6. Solifers smarta system för värmesprid-

12V, tv och kabel-tv. TV-antenn för digital

12. Solifers strömlinjeformade kaross är

ning och ventilation ger god inomhuskom-

och analog mottagning är standard.

marknadens styvaste och ger oss en husvagn med vägegenskaper i absolut toppklass.

fort året runt, även när det är riktigt kallt. 11. Chassit i en Solifer tillverkas av varm-

Karossproduktionen styrs med CAD-CAM och

7. Vi håller kvar vid de stränga reglerna för

galvaniserade stålprofiler med axlar av

datastyrda överfräsar, vilka garanterar toleransen

ventilation och för installation av gasolap-

ståltorsion, vilket ger lång livslängd och

som ger karossen dess överlägsna styvhet.

parater. Läckageindikator är standard.

underlättar service. Mellanbalkar ger maximal styrka och stabilitet. Vid golvplywoodens

13. Skärbrädan är smart placerad som

8. LED-belysning i vårt utdragbara uppvärmda

skarvar monteras speciella förstärknings-

skiva över diskhon och kan även användas

skidfack (ej i Artic SG) samt i gasolkoffert.

plåtar på 150 mm som stärker ytterligare.

som serveringsbricka eller stänkskydd.

s o l i f e r k ata lo g 2013

12


solifer del f ö r del

14. Varje Solifer är utrustad med ett

16. Sammanfogningen är en egenutvecklad

18. Solifers fönsterkarmar är av typ S4:6, tillverk-

ordentligt torkskåp för disk.

teknik där vi lappar över husvagnens karos-

ade i polyuretan, och tätar mot dubbelglas för

selement och använder flera tätningar för en

bästa isoleringsförmåga samt har optimalt venti-

15. Finlanida har 4-lågig gasspis med elektronisk

oslagbar täthet. En bred aluminiumprofil är

lerande insida. Samtliga sidofönster är öppnings-

tändning. Artic har ett smidigt kombinationskök

monterad över skarven mellan tak och vägg.

bara, gavelfönstret fast för att bättre stå emot fartvinden vid körning. Fönstren är mellantonade

med två lågor. Köksfläkten har löstagbart filter. 17. Ytterdörren har ett inbyggt luftskikt i karmen

och har integrerade myggnät och rullgardiner.

för att motverka kallras och frostbildning.

16

19. Ventilationslucka är standard på alla Solifer. 20. Vinterkopplingsfunktion finns på alla våra vagnar. 21. Ett svalare sovrum får du genom att stänga av elementen bak i

14

vagnen med en manuell shunt.

23

22. Soft Close på lådor i kök. 23. Gångjärnsdämpare på överskåp

15 12 13

24. Sköna, sittvänliga soffor med stoppning av kallskum. 25. Nattbelysning med strömbrytare bekvämt placerad vid sängen.

21

22

26. Vatten och avloppssystem

3

frostfritt installerade.

20

27. Friktionskoppling WS3000 är standard i Finlandia-vagnarna och finns som tillval för Artic.

6

28. Våra mått är alltid baserade på den invändiga golvytans längd.

24

7 27

5 8 28

s o l i f e r k ata lo g 2013

13


solifer

L at it ud: N 6 1° 1 3’ 2 ” L ong itud : E 14° 32 ’ 2 6”

s o l i f e r k ata lo g 2013

14


solifer

s o l i f e r k ata lo g 2013

15


N y h e t er

Årets

NYHETER

Parkett

Tänk på ditt kök hemma så förstår du hur stor skillnad färgen på köksluckorna gör för helheten. Våra nya vita köksluckor ger en modern, fräsch och rymlig känsla. Det här är ett tillval som vi tror kommer bli mycket populärt.

Det är skillnad på golv och golv. Precis som ditt val av köksluckor sätter golvet en stark prägel på känslan i din husvagn. Från och med i år har alla Solifers husvagnar ett snyggt parkettmönstrat golv i en naturlig och varm ton. Designen är ny, med känslan av ett klassiskt trägolv. Skönt att gå på är det också.

Handfat och bänkskiva

Köksbelysning

Bänken är i svart medan handfatet är vitt, vilket är nytt för i år. Dessutom är handfatsskivan mer rundad än tidigare vilket ger en snygg modern design. Även ljusrampen i taket är rundad för att matcha bänken. Snygg och genomtänkt design som förhöjer ditt badrum.

Belysning under skivan i köksbänken höjer mysfaktorn i köket, förutom att du ser bättre när du letar i kökslådorna. Efter dagens bestyr kan du dämpa belysningen och sätta dig ner med en kopp te och slappna av. Vi har flera köksnyheter i år som alla höjer känslan på ditt kök och gör det riktigt hemtrevligt.

Vita köksluckor

Vit front Nu får samtliga Solifer vit front. En liten designdetalj kan man tycka, men på Solifer tycker vi att det är just detaljerna som gör det.

s o l i f e r k ata lo g 2013

16


n y h e t er

Mellantoning

Stege

Ny plafond

Gångjärnsdämpare

Tonade rutor är stiligt och du slipper tänka på insynen i din vagn. Men den stora fördelen är solskyddet. Det blir helt enkelt inte lika hett inne i vagnen när solen ligger på.

Vi inför nu infälld stege till våningssängarna. Den stabila konstruktionen gör det lätt och tryggt att klättra upp och ner. Dessutom, i en husvagn är det alltid en bra idé med utrustning som sitter fast.

Vi har en ny plafond ovanför mittsittgruppen på vagnarna med TBX-planlösning, med två spottar för bättre belysning. Belysning är en viktig faktor när det gäller att skapa stämning inomhus.

Gångjärnsdämpare införs på alla Solifer. Det ger en mjuk stängning av skåpen i vagnen. I vagnens bakre gavelskåp monterar vi magnetlås, och på sätt höjs säkerheten vid inbromsningar.

NYHETER 2013 × Mellantonade fönster × Finlandia 560 får 1600 kg axel som standard × Vit smäcker tältlampa × Slät plåt på gavel bak på Finlandia × Gångjärnsdämpare på alla luckor × Magnetlås i gavelskåp bak × Omtag till draperi × Stege till våningssängar blir infällda som standard × Alde-pannans display får färgskärm × Tvättställsskiva blir svart och lite rundad × Rundning på ljusrampen ovanför tvättstället

Värmepannan

× Nytt duschhandtag i våra vagnsbreda badrum (PH)

Värmepannan styr du inne i vagnen. Vår nya styrpanel är en färgskärm som gör att du lätt får översikt över din energiförbrukning. I Solifer använder vi en Alde-panna som fungerar med både gasol och el. Pannan känner automatiskt av när gasol behövs för ökad effekt. Den har en inbyggd elpatron på hela 3 kW vilket gör att långtidscampare inte behöver vara lika vaksamma över att gasolen tar slut och vagnen blir kall. Vi har jämför vårt värmesystem med de europeiska tillverkarnas och vet att det fungerar mycket bättre samtidigt som vi kan garantera en jämn och skön värme i vagnarna.

× Antennswitch i elcentralgarderoben × Fler hyllskydd införs på badrumshylla × Belysning under köksbänksskivan × Ny plafond i mittsittgrupp, 2 st spottar (TBX) × Nytt golv i parkettmönster × Vita köksluckor till Finlandia (tillval)

s o l i f e r k ata lo g 2013

17


s å h ä r b y gger vi

Alla små detaljer skapar helheten.

Montering Att tillverka en husvagn är en avancerad process, och alla steg måste harmoniera till en effektiv helhet. Vi har under lång tid slipat på våra metoder och rutiner. Allt för att få en så smidig, effektiv och miljövänlig produktion som möjligt. Vi tycker faktiskt att vi har kommit ganska långt, men vi fortsätter sträva framåt för att hela tiden förbättra vår verksamhet, och våra husvagnar. I mo n t eri n gs h a lle n i D orot e a bygger vi ihop våra vagnar. Det första steget i monteringen är att göra en vagn av bottenplattan. Balkar, axlar, bromsanordning, dragstång, däck och

s o l i f e r k ata lo g 2013

18


s å h ä r b y gger vi

Stolta Solifermontörer.

Ingen Solifervagn

är den andra lik hjulhus monteras på undersidan av golvet innan man vänder på steken. Sedan limmar vi golvmattan och monterar alla kablar i golvet. Nästa moment är att få värmepannan på plats, tillsammans med delar av värmesystemet samt tankar för färsk- och avloppsvatten.

Golv

Så småningom är det dags för väggar och tak, och här någonstans börjar ekipaget faktiskt se ut som en husvagn. Alla steg i tillverknings- och monteringsprocessen utförs med största noggrannhet. Det måste vara så eftersom våra vagnar testas så hårt innan vi släpper ut dem ur fabriken. Inget lämnas åt slumpen, och inget blir förbisett.

Vägg

Våra vagnar har både vattenburen golvvärme, element och en värmepanna som växlar automatiskt mellan gasol och el. Väggar, tak och golv sätts ihop med sandwichteknik, där plywood, isolering och kulhamrad plåt fogas samman i stora pressar.

Först måste diskbänken komma på plats, annars går den inte in. Vi gör våra väggar av kulhamrad plåt. Tack vare plåtens struktur kan vi hålla nere tjockleken, vilket gör våra husvagnar lättare. Väggdelarna förbereds med vattenelement, rördragningar och elektronik. Från och med 2013 har baksidan på Finlandia-

s o l i f e r k ata lo g 2013

19


s å h ä r b y gger vi

vagnarna slät plåt. De är lite tyngre, men mycket snyggare.

Tak Tak och väggar fogas samman med Solifers särskilda tätningslister. Listerna, bland annat, är det som gör att vi kan lämna sju års täthetsgaranti.

Snickeri All inredning – skåp, sängar, garderober och diskbänkar tillverkas i vårt snickeri i Dorotea. För en rutinerad montör – och vi har bara rutinerade montörer - tar det ungefär en dag att få allt på plats.

“Vi bygger din vagn när du har beställt den.”

Vårt toppmoderna snickeri.

Avsyning

Taket pressas.

Hela vagnen gås noggrant igenom av en erfaren montör, enligt en lång checklista. Allt sätts under lupp och inget släpps igenom som inte når upp till våra högt ställda krav. Alla tillval ska vara på plats, och vi försäkrar oss om att din vagn ser ut precis som du har beställt den. Vi kontrollerar, och lägger allt i textilväg på plats. Dynor, gardiner och kuddar. Avsyningen avslutas med en grundlig städning, varpå en servicebok läggs i vagnen. Kronan på verket. Nu är vagnen klar för det sista testet, i klimatkammaren. När den klarat det är den redo för leverans.

s o l i f e r k ata lo g 2013

20


s å h ä r b y gger vi

Klimatkammare Det sista steget i hela tillverkningsprocessen är ett riktigt elddop. Eller snarare vattendop. Vi rullar in den vagn som ska testas i vår klimatkammare där den utsätts för ett kraftigt regnväder under en timmes tid. 36.000 liter vatten sköljer över vagnen samtidigt som starka fläktar finfördelar dropparna. Under hela testet sitter en kontrollant inne i vagnen. Han brukar se ganska lugn ut faktiskt, men han är väl van vid att våra vagnar håller för trycket. Med fuktmätare utplacerade på strategiska ställen inne i vagnen kontrollerar han så att ingen fukt tränger igenom från utsidan. Så här har vi testat våra vagnar sedan 2007. Och då menar vi alla vagnar. Andra tillverkare tar stickprov. Men på Solifer testar vi 100 % av vagnarna och vi släpper inte ifrån oss husvagnar som inte garanterat klarar de påfrestningar du kommer att utsätta dem för. Och vi har ett bra facit också. Våra hårda tester är en av anledningarna till att 8 av 10 husvagnar vi någonsin tillverkat fortfarande är i bruk.

36.000 liter vatten spolar över vagnen under en timmes tid i vår klimatkammare.

s o l i f e r k ata lo g 2013

21


h usv a g n sserier

soliferfamiljen Behöver du en liten och kompakt, eller en rymlig och bekväm vagn? Vi har båda delarna och allt däremellan, för att du ska kunna hitta den storlek och planlösning som passar dig bäst. Vagnarna presenteras i storleksordning och planlösningarna är att se som ett grundutförande. Med våra tillval och inredningsalternativ skräddarsyr du vagnen efter dina behov.

V i er b j uder t vå h usvag n sserier , fr a m tag n a för olika behov. Dessutom presenterar vi från och med årsmodell 2013 vår nya serie Zenit. Zenit är en helt ny linje för dig som söker lite mjukare linjer och exklusivare material, men självklart med bibehållna vägegenskaper. På vår hemsida hittar du mer information om Zenit-serien.

Med en Solifer åker du vart du vill, när du vill. Våra vagnar är byggda för att alltid vara redo när du får lust att ge dig ut på vägarna. Därför lägger vi stor vikt vid dina möjligheter att forma din egen vagn. Längden på vagnarna anger den invändiga golvytelängden. Det är för att du lätt ska kunna få en känsla för utrymmet du faktiskt har att spela med. Andra tillverkare anger utvändiga mått. Men ärligt talat, hur lång en vagn är inklusive dragbommen spelar ingen roll när du inreder.

L atitud: N 64° 1 1’ 1 8” L ong itud: E 16° 1 8’ 7 ”

s o l i f e r k ata lo g 2013

22


h usv a g n sserier

Artic Det här är våra smalare och mindre vagnar. De är gjorda för dig som reser ofta och som vill kunna dra iväg spontant. Den smala vagnsbredden och den aerodynamiska karossen ger goda köregenskaper och god bränsleekonomi. Articseriens vagnar är alla goda följeslagare för dig som vill ta dig nära upplevelserna utanför vagnen.

Finlandia Den här serien är för dig som gärna stannar ute lite längre och vill ha lite mer komfort. Finlandiaserien är fullbreddsvagnar som erbjuder gott om utrymme, och en mängd olika planlösningar. Här hittar du bland annat barnkammarvagnar och vagnsbrett badrum. Vägegenskaperna håller självklart allra högsta klass.

s o l i f e r k ata lo g 2013

23


a r t ic

Artic

planlösningar

Med en utvändig vagnsbredd på 227 cm är Artic vår smala serie och dimensionerna gör underverk för körkänslan. Med sin smidiga konstruktion är detta en vagn för dig som vill komma nära naturen. Bara packa och dra iväg när du vill!

MH: ljus och trevlig Två separata bäddar med fönster på båda sidor ger en ljus och trevlig vagn.

MHE: praktisk och ljus Med hjälp av bordet kan sittgruppen bäddas ner till en dubbelsäng. Ovanför sängen finns två extra skåp. MHP: rymlig och bekväm Skön dubbelbädd tvärs över i vagnens bakre del, vilket ger extra mycket utrymme. TBR: öppen och luftig Med WC/duschrum i hörnet och en dubbelbädd baktill skapas en öppen och luftig planlösning. Stort kök med ordentlig köksbänk. NS: morgonsol och skymning

L atitud: N 64° 19’ 5 3” L ong itud: E 16° 17 ’ 4 5”

Dubbelbädd längs ena väggen, kombinerat med en liten dinett (sittgrupp) mittemot.

S: Standard SG: Sittgrupp (standard i Artic) RSG: Rundsittgrupp (tillval till Artic)

s o l i f e r k ata lo g 2013

24


a r t ic

366

480

520

560 s o l i f e r k ata lo g 2013

25


a r t ic 3 6 6

366 C I T AR

A RT I C

366

3 6 6 som tycker att storleken För dig C I T R A

SPELAR ROLL A RT I C

366

Det här är vår minsta modell, med en boyta på 6,7 m2. Det är också vår enda vagn med dörren på baksidan. En petitess kan man tycka, men ändå. Artic 366 gör det enkelt att smita ut på utflykter och äventyr när andan faller på. Fyll bara upp det 60 liter stora kylskåpet och dra iväg, sommar som vinter.

D u k a n vä l j a at t h a två enkelsängar att sova i, eller två soffor som bäddas ner till en skön dubbelsäng. Artic 366 har precis som övriga Solifer vattenburen golvvärme. Skönt att ha när du kommer in från pimpelfisket eller skidturen.

Med sin smidiga design är Artic 366 både lättdragen och behändig att manövrera. Det gör den skonsam mot både miljön och bensinkontot. För dig som har en naturnära hobby är det här en idealisk vagn. Hela designen, från inredning till vägegenskaper är fokuserat på spontanitet och inspiration. Det enda du egentligen behöver göra är att vakna, kolla vädret och sticka iväg. Eller, du behöver inte ens kolla vädret faktiskt. En Solifer klarar vilket väder som helst. Med ett begränsat utrymme måste man tänka till lite extra, och det har vi verkligen gjort när det gäller Artic 366. Allt för att du ska få ut max av din upplevelse.

s o l i f e r k ata lo g 2013

26


a r t ic 3 6 6

Optimalt planerade utrymmen i Artic 366.

OBS! Solifer Artic 366 har ej tapet, golv, centraldammsugare eller stereo/DVD 7” touchscreen som tillval.

Snabbfakta Längd med dragbom: 501 cm Invändig längd: 316 cm Totalvikt: 750-1 000 kg Bostadsyta: 6,7 m 2

Välj mellan 2 olika planlösningar

3 66 MH S ä ng: 19 4x6 5 c m

= Standard

3 66 MH E S ä ng: 19 4x2 0 0 c m

s o l i f e r k ata lo g 2013

27


a r t ic 4 8 0

480 C I T AR

A RT I C

480

En liten vagn med stora 480

MÖJLIGHETER A RT I C

A RT I C

480

Vår enda vagn med tvärställd dubbelsäng. I Artic 480 är det var sak på sin plats som gäller. Och även om det är en relativt liten vagn rymmer den stora möjligheter. Bland annat har den här modellen en något högre säng, med smart förvaring under, för utrustning, ytterkläder eller något annat som passar dig.

I j ä mfö relse med lille b ror 366 ser Artic 480 nästan ut som en fullstor husvagn. Vad som dock är gemensamt för alla våra modeller är att vi optimerar utrymmena för maximal funktion, komfort och flexibilitet.

Artic 480 har två planlösningar att välja på. Boytan är 10,3 m 2 och smart planerad för två vuxna. Vi har utnyttjat varje centimeter invändigt och lyckats få in alla funktioner som de stora vagnarna har. Eller vad sägs om ett fullt funktionellt kök, toalett och bäddbar sittgrupp? Nytt för 2013 är bland annat gångjärnsdämpare i alla skåp, för mjukare stängning. Du kan också välja bort överskåpen som är standard, och få plats för en fällbar säng längs gaveln baktill, för en gäst eller för permanent användning. Naturligtvis finns även till Artic 480 en mängd olika tyger att välja på för gardiner och klädslar. Med sin aerodynamiska profil är Artic 480 ett riktigt bra alternativ. Litet luftmotstånd, liten bensinräkning.

s o l i f e r k ata lo g 2013

28


a r t ic 4 8 0

Dukat för mellanmål i den bekväma sittgruppen.

Välj mellan 2 olika planlösningar Snabbfakta Längd med dragbom: 667 cm Invändig längd: 488 cm Totalvikt: 1150-1500 kg Bostadsyta: 10,3 m 2

4 80 MH P S G S ä ng: 140 x2 0 5 c m S it tgr upp : 1 3 4 /1 2 8 /2 0 0 c m

= Standard

4 80 MH P RS G S ä ng: 140 x2 0 5 c m S it tgr upp : 1 3 4x1 2 8 x2 0 0 c m

s o l i f e r k ata lo g 2013

29


a r t ic 5 2 0

520 C I T AR

A RT I C

520

A RT I C

520

A RT I C

520

Optimalt planerade

UTRYMMEN

Det första valet du gör i en Artic 520 är huruvida du vill ha två separata sängar eller en dubbelsäng. Vill du ha dubbelsängen och gott om förvaringsutrymme är en 520 TBR ett bra alternativ. Där kan du, förutom i garderoberna, stuva in en hel del saker under sängen. Du kan även välja en planlösning med ett extra fönster och ett lågt skåp.

Art ic 52 0 er b j uder se x olik a planlösningar, vilket gör den till en flexibel resvagn. Det finns gott om tillval för att du ska kunna forma din egen vagn i största möjliga utsträckning. Bland annat kan du välja till en reservhjulshållare, som placeras under vagnen. Tryggt att ha på de längre resorna.

De sex planlösningarna innehåller bland annat fällbart överbäddsskåp, överskåp och mängder av kombinationsmöjligheter. Nästan 11 m2 i boyta ger en hel del utrymme. Sittgruppen i Artic 520 är två soffor mitt emot varandra (SG) som grundutförande, men du kan som tillval välja en rundsittgrupp (RSG). Även vagnar som är små på utsidan behöver vara rymliga inuti. Vi har en serie med större vagnar än Artic-serien. Men den som inte kan planera i det lilla, får svårt att utnyttja det stora också. Därför är utrymmesoptimering en genomgående idé på Solifer.

s o l i f e r k ata lo g 2013

30


a r t ic 5 2 0

Välj mellan 6 olika planlösningar

Smarta förvaringslösningar i köket underlättar matlagningen.

= Standard

52 0 M H S G S ä nga r: 19 8 x8 0 c m, 19 0 x8 0 c m S it tgr upp : 1 3 4x2 0 0 c m

52 0 M H RS G S ä nga r: 19 8 x8 0 c m, 19 0 x 8 0 c m S it tgr upp : 1 3 4x2 0 0 c m

52 0 T BR S G S ä ng : 19 8 x1 3 5 /1 1 0 c m S it tg r upp : 162 /1 3 4x2 0 0 c m

52 0 T BR RS G S ä ng: 19 8 x1 3 5 /1 1 0 c m S it tgr upp : 162 /1 3 4x2 0 0 c m

52 0 T BR S G - L åg t skåp S ä ng : 19 8 x1 3 5 /1 1 0 c m S it tg r upp : 162 /1 3 4x2 0 0 c m

52 0 T BR RS G - L åg t skåp S ä ng: 19 8 x1 3 5 /1 1 0 c m S it tgr upp : 162 /1 3 4x2 0 0 c m

Snabbfakta Längd med dragbom: 695 cm Invändig längd: 516 cm Totalvikt: 1200-1500 kg Bostadsyta: 10,89 m 2

s o l i f e r k ata lo g 2013

31


a r t ic 5 6 0

560 C I T AR

A RT I C

560

5 6 0av de smala Längst C I T R A

Vagnarna 560 C I T R A

Bredvid du b b els ä n ge n fi n n s i Art ic NS en liten sittgrupp som kan bäddas ner till en sovplats för en person. Som tillval finns till exempel en fast överbädd ovanför dubbelsängen och en fällbar överbädd ovanför den lilla sittgruppen. Bäddar du även ner den främre sittgruppen får du ytterligare två sängplatser. Totalt sju sovplatser.

Med en programmeringsbar touchpanel, placerad direkt innanför dörren, kan du styra vagnens belysning. Med ett tryck kan du gå från praktisk arbetsbelysning, till fredagsmys eller middag på tu man hand. Det här styrsystemet för belysning återfinns i alla Solifer.

Det här är den längsta av våra smala vagnar, med en boyta på strax över 12 m 2. I grund och botten är Artic 560 en lyxig vagn för två, men den kan enkelt göras om till en vagn med sovutrymme för upp till sju personer (Artic 560 NS.)

Artic 560 TBR har dubbelsäng mot ena väggen och toalett i hörnet mittemot. Ovanför sängen finns överskåp som standard. Som tillval kan man få fällbart överbäddsskåp eller en fast överbädd på vänster sida. Så skapar du en vagn med ytterligare sovplatser.

s o l i f e r k ata lo g 2013

32


a r t ic 5 6 0

Välj mellan 8 olika planlösningar

= Standard

5 60 M H S G S ä nga r: 2 st 19 8 x8 0 c m S it tg r upp : 1 3 4x2 0 0 c m

5 60 M H RS G S ä nga r: 2 st 19 8 x8 0 c m S it tg r upp : 1 3 4x2 0 0 c m

5 60 NS S G S ä ng : 19 8 x1 3 5 /1 1 0 c m S it tg r upp : 1 3 4x2 0 0 c m

5 60 NS RS G S ä ng: 19 8 x1 3 5 /1 1 0 c m S it tgr upp : 1 3 4x2 0 0 c m

Bäddbar liten soffgrupp: 198x67/60 cm

Bäddbar liten soffgrupp: 198x67/60 cm

5 60 T BR S G S ä ng : 19 8 x1 3 5 /1 1 0 c m S it tg r upp : 162 x2 0 0 c m

5 60 T BR RS G S ä ng: 19 8 x1 3 5 /1 1 0 c m S it tgr upp : 162 x2 0 0 c m

5 60 T BR S G - L åg t skåp S ä ng : 19 8 x1 3 5 /1 1 0 c m S it tg r upp : 162 x2 0 0 c m

5 60 T BR RS G - L åg t skåp S ä ng: 19 8 x1 3 5 /1 1 0 c m S it tgr upp : 162 x2 0 0 c m

Snabbfakta Längd med dragbom: 751 cm Invändig längd: 572 cm Totalvikt: 1300-1600 kg Bostadsyta: 12,07 m 2

s o l i f e r k ata lo g 2013

33


F I N L AN D I A

Finlandia Finlandia är namnet på våra breda vagnar som bjuder på mer utrymme och komfort. Serien innehåller totalt 18 planlösningar, till exempel barnkammarvagnar. I en Solifer Finlandia finner du vila och återhämtning efter härliga dagar vid frusna sjöar eller blomstrande sommarängar.

L at it ud: N 6 4° 2 0’ 3 5” L ongit ud : E 16° 1 5’ 3 8”

s o l i f e r k ata lo g 2013

34


F I N L AN D I A

planlösningar

MH: ljus och trevlig Två separata bäddar med fönster på båda sidor ger en ljus och trevlig vagn.

NS: morgonsol och skymning Dubbelbädd längs ena väggen, kombinerat med en liten dinett (sittgrupp) mittemot. TBR: öppen och luftig Med WC/duschrum i hörnet och en dubbelbädd baktill skapas en öppen och luftig planlösning. Stort kök med ordentlig köksbänk. LK: vår barnkammarvagn Dubbelbädd med fällbart sängskåp som kan användas till förvaring om sängen inte behövs. Dessutom en mysig våningssäng. Välj till ett stort draperi eller ett till varje säng.

560

TBX: utnyttja utrymmet max WC/duschrum i hörnet baktill och dubbelbädd. Mitt i vagnen finns en extra sittgrupp (frukostgrupp).

600

PH: rymlig med stort badrum Vagnsbred WC med duschkabin baktill. Bekväm dubbelbädd ger bra utrymme. S: Standard RSG: Rundsittgrupp (tillval Artic)

630

s o l i f e r k ata lo g 2013

35


fi n l a n di a 5 6 0

FIN

FI

560 A I D LAN

DIA NLAN

560

A 560 I D Vår mest N FINLA

Populära vagn

FINLA

560 NDIA

I å r få r F i n l a n di a 5 60 en 1600 kg axel som standard. Det ger högre lastvikt, så att du får med dig mer packning på resan. Dessutom ger det möjlighet till fler tillval. Ugn och AC väger ju trots allt en del.

Du kanske vill ta med dig cykeln på semestern? Bland våra tillval finns cykelhållare för antingen två eller tre cyklar. Det gör det lätt att utforska världen utanför vagnen, bortom de redan upptrampade stigarna.

Finlandia 560 MH, med två enkelsängar, är vår mest populära vagn. Den är öppen och ljus och det praktiska med att sova i en egen säng lockar många. Finlandia 560 finns med fem planlösningar, bland annat går det att få dubbelsäng, för dig som föredrar det.

Solifer Finlandia har en boyta på 13,5 m2 och är en idealisk bas för dig som är ute och upplever nya saker och platser på dagarna. Mindre än ett radhus, men större än ett tält. Och definitivt mer bekvämt. Möjligheterna är många med den här vagnen. Vår vana trogen har vi planerat och optimerat varje vrå för att din fritid ska bli så njutbar som möjligt. Ut och lek nu!

s o l i f e r k ata lo g 2013

36


fi n l a n di a 5 6 0

Välj mellan 5 olika planlösningar

5 60 MH RS G S ä nga r: 2 st 19 8 x9 0 c m S it tgr upp : 1 3 4x2 2 5 c m

Komfort och hemtrevnad i en Finlandia.

5 60 T BR RS G S ä nga r: 19 8 x14 2 /1 2 5 c m S it tg r upp : 162 x2 2 5 c m

= Standard

5 60 L K RS G S ä ng: 19 8 x1 3 5 /1 1 0 c m Vå n i ngs s ä ng : 19 8 x6 4 c m Över bädds kåp : 193 x6 6 c m S it tgr upp : 1 3 4x2 2 5 c m

5 60 NS RS G S ä ng: 19 8 x14 5 /1 2 5 c m S it tgr upp : 1 3 4x2 2 5 c m Bäddbar liten sittgrupp: 198x80/60 cm

5 60 T BR RS G - L åg t skåp S ä nga r: 1 87 x14 2 /1 2 5 c m S it tg r upp : 162 x2 2 5 c m

Snabbfakta Längd med dragbom: 751 cm Invändig längd: 572 cm Totalvikt: 1400-1600 kg Bostadsyta: 13,5 m 2

s o l i f e r k ata lo g 2013

37


fi n l a n di a 6 0 0

FIN

FI

600 A I D LAN

DIA NLAN

600

A 600 I D Sju planlösningar, mängder av N FINLA

Kombinationer

FI

DIA NLAN

600

Med draperier eller vikdörrar får du en tydlig indelning mellan Finlandia 600’s olika rum. Vi börjar komma upp i storlek nu, vilket ger stora möjligheter och flexibilitet. Vagnen 600 LK till exempel, är en barnkammarvagn där familjen bor riktigt bra. Totalt finns Finlandia 600 med sju planlösningar att välja mellan och kombinationsmöjligheterna är många.

D u som t ycker at t e n dubbelsäng för två är gott nog men som gärna kopplar av i en extra sittgrupp i mitten av vagnen bör kolla in Finlandia 600 TBX. I år har vi återinfört en gammal favorit på vår tillvalslista: ett brunt skinnalternativ som du kan välja till sittgrupperna.

I Solifer Finlandiavagnarna sitter ett 230V-uttag placerat längst fram i vagnen vid fönsterhyllan. Mycket praktiskt för den som exempelvis önskar ställa en extra lampa på hyllan eller för den som vill lägga mobilen på laddning i närheten av sittgruppen. Finlandia 600 är en stor husvagn. Stor nog för en regnig innedag med sällskapsspel. Finlandia kan också vara vagnen du kommer hem till med nyplockade bär, solmosiga barn eller nypimplad fisk. Det är för dom här stunderna vi alltid har byggt husvagnar. Och det kommer vi fortsätta med.

s o l i f e r k ata lo g 2013

38


fi n l a n di a 6 0 0

Välj mellan 7 olika planlösningar

60 0 MH RS G S ä nga r: 2 st 19 8 x9 0 c m S it tg r upp : 162 /1 3 4x2 2 5 c m

60 0 L K RS G S ä ng : 19 8 x1 3 5 /1 1 0 c m S it tg r upp : 162 /1 3 4x2 2 5 c m Vå n i ngs s ä ng: 19 8 x6 4 c m Över bädds s kåp : 193 x6 6 c m

60 0 T BX RS G - Våni ng ssäng S ä ng : 19 8 x14 2 /1 2 5 c m S it tg r upp : 162 /1 3 4x2 2 5 c m Vå n i ngs s ä ng: 193 x82 c m

= Standard

60 0 NS RS G S ä ng: 19 8 x14 2 /1 2 5 c m S it tgr upp : 162 /1 3 4x2 2 5 c m Bäddbar liten sittgrupp: 198x80/60 cm

60 0 T BR RS G S ä ng: 19 8 x14 2 /1 2 5 c m S it tgr upp : 19 0/162 x2 2 5 c m

60 0 T BX RS G S ä ng: 19 8 x14 2 /1 2 5 c m S it tgr upp : 162 /1 3 4x2 2 5 c m

60 0 T BR RS G - L åg t skåp S ä ng: 19 8 x14 2 /1 2 5 c m S it tgr upp : 19 0/162 x2 2 5 c m

Smarta överskåp med magnetlås.

Snabbfakta Längd med dragbom: 781 cm Invändig längd: 600 cm Totalvikt: 1450-1700 kg Bostadsyta: 14,16 m 2

s o l i f e r k ata lo g 2013

39


fi n l a n di a 6 3 0

FIN

FI

630 A I D LAN

DIA NLAN

630

Stor och

Stark

FI

FI

DIA NLAN

DIA NLAN

630

630

Det här är en så kallad boggievagn, vilket innebär två hjul på varje sida. Den här konstruktionen ger en ännu stabilare vagn som kan lasta tyngre. Bland de sex planlösningarna finns till exempel rymliga kök med ordentliga arbetsytor där den matlagningsintresserade kan njuta i fulla drag. Bara en sån sak.

I F i n l a n di a 6 3 0 P H leder en smidig skjutdörr in till ett vagnsbrett badrum. Här har toalett, handfat och dusch gott om plats sida vid sida. Vi har även gett badrummet ordentligt med förvaring och effektiva spotlights för bästa belysning. I år har Finlandia 630 PH inretts med ett nytt duschhandtag. Om badrummet används flitigt efter tuffa upptäckardagar kan det vara väl värt att unna sig en handdukstork ur tillvalslistan. Nytt för 2013 är även möjligheten att välja till ett fönster i badrummet (tillval Finlandia 630 PH), för härligt ljusinsläpp.

Vi på Solifer är väldigt stolta över vår innovationstradition. I Finlandia 630, liksom i alla övriga Solifer, hittar du i ett av köksskåpen ett diskställ med en smart avrinningslösning. Detta är vår egen uppfinning. Väljer du en Finlandia 630 får du dessutom vårt största kylskåp som är på hela 190 liter. En smart skärbräda gjord i laminat sitter placerad som ett ”lock” ovanför diskhon. Den kan också användas som serveringsbricka. Nytt som tillval för i år är fyra olika kökstapeter, för dig som verkligen vill sätta din egen prägel på köket. Läs mer om dem längre bak i katalogen!

s o l i f e r k ata lo g 2013

40


fi n l a n di a 6 3 0

Välj mellan 6 olika planlösningar

63 0 M H RS G S ä nga r: 2 st 19 8 x9 0 c m S it tgr upp : 162 x2 2 5 c m

63 0 NS RS G S ä ng : 19 8 x14 2 /1 2 5 c m S it tg r upp : 2 2 5 x162 c m Bäddbar liten sittgrupp: 198x80/60 cm

63 0 T BX RS G - Vå ni ng ssäng S ä ng: 19 8 x14 2 /1 2 5 c m S it tgr upp : 162 /1 3 4x2 2 5 c m Vå n i ngs s ä ng : 193 x82 c m

En liten sittgrupp i vagnens mitt är ett utmärkt ställe att avnjuta frukosten vid.

= Standard

63 0 L K RS G S ä ng: 19 8 x1 3 5 /1 1 0 c m S it tgr upp : 162 x2 2 5 c m Vå n i ngs s ä ng : 19 8 x6 4 c m Över bädds s kåp : 193 x6 6 c m

63 0 T BX RS G S ä ng: 19 8 x14 2 /1 2 5 c m S it tgr upp : 162 /1 3 4x2 2 5 c m B ädd ba r l iten s it tgr upp: 193x 8 0 c m

63 0 PH RS G S ä ng: 19 8 x1 3 5 /1 1 0 c m S it tgr upp : 178 /1 3 4x2 2 5 c m

Snabbfakta Längd med dragbom: 807 cm Invändig längd: 628 cm Totalvikt: 1650-2000 kg Bostadsyta: 14,78 m 2

s o l i f e r k ata lo g 2013

41


SOLIFER

L at it ud: N 6 4° 19’ 5 3” L ongit ud : E 16° 17 ’ 4 5”

s o l i f e r k ata lo g 2013

42


ÖVERKAST / DRAPERI

Det sitter i

DETALJERNA

Vi vill att du ska känna dig som hemma, även när du är på resande fot. Därför erbjuder vi ett stort utbud av tyger till dynor, gardiner, draperier, kuddar och överkast. Här kan du se våra förslag på hur du kan matcha textilier. Men självklart kombinerar du allt precis som du vill.

Med våra vackra överkast skapar du ett skönt rum för vila och återhämtning.

Draperierna fungerar som rumsavdelare och förs lätt åt sidan när du vill öppna upp vagnen.

s o l i f e r k ata lo g 2013

43


D y n or / G a rdi n er / K udd a r

P yh ä ä -

Sva r t

Stilfullt svart sofftyg. Exklusivt och klassiskt. Gardinerna går i vitt/lila/svart.

Pal l a s -

G rå

Det grå sofftyget påminner om klippor vid vattnet och passar utmärkt till gardiner i cerise och grått. Tillsammans skapar de en dramatisk känsla

s o l i f e r k ata lo g 2013

44


D y n or / G a rdi n er / K udd a r

Olos -

B e ige

Vilsamt sandfärgat och subtilt mönstrat. Med de diskret mönstrade gardinerna i vitt/beige/brunt får du en avslappnad skön känsla i rummet.

Salla -

B lå

Med svala blå toner i soffa och med gardiner i vitt och blått skapar du känslan av himmel och hav. Bryt gärna av med färgstarka kuddar eller andra detaljer.

s o l i f e r k ata lo g 2013

45


D y n or / G a rdi n er / K udd a r

Ru ka -

Rö d ra nd ig

Varma röda toner ger en hemtrevlig atmosfär. Det fina mönstret är inspirerat av folklore. Gardinerna går i beige/rött.

Yl l ä s -

Sva r t /s k in n

Soffa i svart skinn ger en exklusiv och klassisk känsla. Här matchad med vackert mönstrade gardiner i ljusgrått och svart.

s o l i f e r k ata lo g 2013

46


D y n or / G a rdi n er / K udd a r

Ta h ko -

Oulu -

B e ige/ br u n/skinn

B r u n /s k inn

Unna dig lite lyx och flärd med beige skinn med kakaofärgade detaljer. Hörnkudden blir en smakfull men effektiv designdetalj. Gardinerna går i beige/brun.

Mörkt klassiskt alternativ i skinn. Luta dig tillbaka med något gott i glaset och njut av känslan. Gardinerna går i brun/beige.

s o l i f e r k ata lo g 2013

47


SOLIFER

s o l i f e r k ata lo g 2013

48


SOLIFER

L atitud: N 61° 1 2 ’ 59” L ong itud: E 14° 32 ’ 22 ”

s o l i f e r k ata lo g 2013

49


t illv a l

För att resan

är målet

Hur ser din optimala Solifer ut? Vi har många exteriöra och interiöra tillval för olika ändamål. Vilka funktioner är viktiga för dig?

Gasoluttag

Lastlucka bak

Mikrovågsugn

Vikdörr

Bra att ha när du till exempel vill koppla in grillen. Väljer du utvändigt gasoluttag medföljer en gasoluttagsnippel.

Lättåtkomligt extra förvaringsutrymme. Så att du kan stuva in utemöbler och annat som du inte vill lasta inne i vagnen.

Smidigt och tidssparande när du behöver värma rester, eller tina något. Hemmets bekvämligheter även på resan.

Ersätt draperiet med en vikdörr för en tydligare rumsindelning i din vagn. Bra om någon vill vara ostörd.

Vita köksluckor

Luftkonditionering

Utdragbar skiva

Kyl & Frys

Finns nu som tillval på Finlandiavagnarna och ger ljus och luftig karaktär till köket.

Svalt i vagnen på sommaren. Varmt på vintern. Frisk luft året runt.

Praktisk detalj till matbordet, när du behöver någonstans att ställa grillbrickan, tårtfatet eller något annat.

Extra stor kyl och frys. Skönt att ha när du behöver fylla upp för längre resor.

Lådor under säng

IDC Stabilisering

Myggnätsdörr

Taklucka bak

P ra k t i s k t u t r y m m e m e d förvaring under våningssängen.

Intelligent Drive Control. Vårt stabiliseringssystem motverkar och häver vobbling.

Ha dörren öppen när det är varmt, utan att behöva bry dig om småknotten.

För extra ljusinsläpp kan du välja till en taklucka bak i vagnen. Finns i tre varianter, t e x Omnivent (se bilden).

s o l i f e r k ata lo g 2013

50


t illv a l / P A K E T

ETT AXPLOCK AV VÅRA TILLVAL

Våra PAKET Vi har satt ihop två tillvalspaket för att höja standarden på din vagn ytterligare. Ett för komfort och ett för säkerhet.

×

Fönster i vagnsbrett badrum (PH)

×

Inre gasoluttag i kofferten

×

Gasvarnare

×

Solcell 57 watt

×

Batteribooster

KOMFORTPAKET

×

Cykelhållare för två eller tre cyklar

×

Gasolomkopplare

Det här är precis vad det låter som. Lite extra guldkant på camping-tillvaron helt enkelt. Det här ingår i komfort-paketet:

×

Reservhjulshållare under vagnen

×

Kökstapeter (1 st standard, 4 st tillval)

×

Golv (1 st standard, 2 st tillval)

×

Belysning i sänglåda

×

Handdukstork

×

Centraldammsugare

×

Extra vattendunk i köksbänk

×

CD-spelare med mp3 och fjärrkontroll

×

Gasolugn med grill

×

Bords- och bänkskivor i svart laminat

×

Rundsittgrupp (standard i Finlandia)

×

Stereo/DVD 7’ touchscreen

×

Fällbar förlängningsskiva till köksbänk*

×

Frostvakt

×

Extra prydnadskuddar

×

Ljuslist i barskåp

×

Lås kulkoppling

×

Säkerhetskoppling WS 3000 (std Finlandia)

×

Pullerwinch för WS 3000

×

Duscharmatur för utvändig montering

×

Skydd över hjulhus, enkelaxlad eller boggie

×

Draperi framför våningssäng

×

Dropplist bakgavel

×

Bäddmadrass kallskum 7 cm

×

Med flera...

* ej alla planlösningar

KOMFORT PA K ET

Taklucka Heki 2 – En stor taklucka på 96x65 cm för extra ventilation och ljusinsläpp. Ljuslister runt om fram – Stämningsbelysning för hemmakvällarna i vagnen. CD med DVD – Solifer lämnar som sagt 7 års täthetsgaranti. Och när regnet öser ner kan det vara skönt att kura upp i soffan framför en bra film.

SÄKERHETSPAKET

SÄKERHET PA K ET

Med Solifers säkerhetspaket får du extra mycket trygghet. Det här ingår i paketet: Gasvarnare – Skulle ett läckage mot förmodan uppstå vill du veta det tidigt. Brandvarnare – Varnar dig i tid om en brand skulle uppstå. Lås kulkoppling – En extra säkerhetsåtgärd om tjuven är framme. IDC Stabiliseringssystem – För att häva vobbling och stabilisera vagnen. Myggnätsdörr – Känslig för insektsbett? Nu kan du vädra tryggt. Gasolomkopplare Alde – När den första gasflaskan är tom byter omkopplaren automatiskt till nästa.

s o l i f e r k ata lo g 2013

51


G O LV

Val av

GOLV

Ditt val av golv spelar stor roll för helhetskänslan i vagnen. Utöver standardmattan i parkett finns nu två nya tillval. En mörkgrå klinkermatta och en antik i beige/brun. Ditt val av golv påverkar inte vagnens vikt. Den enda skillnaden blir hur du trivs i din vagn.

St a nd a rd p a rket t

Mörk grå k l i n ke r

Ant i k

s o l i f e r k ata lo g 2013

52


K Ö K S TA P E T E R

Val av

TAPETER

Köket är hemmets hjärta och nu kan du göra det ännu mer trivsamt. Standardvalet med en varm ljusgul tapet finns självklart kvar. Utöver detta finns fyra varianter i tillvalslistan:

B e i ge k vad rat i s ka rutor

Grå k vad ratiska rutor

Sva r t / bl a n k re k t an g ul ära rutor

B ru na rek ta ngu lä ra rutor

s o l i f e r k ata lo g 2013

53


service & g a r a n t i

Service Bra husvagnar ska ha god service Vi vill erbjuda det bästa. Något vi satsat ordentligt på under våra snart 50 år i branschen är service och eftermarknad. Vi utbildar kontinuerligt återförsäljare och servicekår via regelbundna kurser. Vi tycker det är viktigt att ta hand om både dig, och din husvagn.

Auktoriserade verkstäder och återförsäljare Solifer har ett stort nätverk av återförsäljare och auktoriserade verkstäder. Så oavsett om du behöver få din vagn servad eller om du vill kika på våra nyheter ska du aldrig behöva resa långt. Har du haft din vagn på någon av våra verkstäder så skickas det automatiskt information till vårt datasystem.

Garanti Branschens längsta garantier På Solifer testar vi 100 % av vagnarna i vår klimatkammare. Därför kan vi lämna 7 års täthetsgaranti när det gäller utifrån inträngande fukt. Det är vi ensamma om i branschen. Dessutom lämnar vi 2 års fabriksgaranti på alla vagnar.

Kvalitetssäkring Att tillverka en bra vintervagn är en riktig teknikgren som vi behärskar fullt ut. Täthetsgarantin innebär som sagt att du har 7 års garanti när det gäller inträngande fukt. Din motprestation är att varje år utföra en täthetskontroll på din verkstad och se till att dokumentationen kommer in till oss. Använder du en auktoriserad Soliferverkstad skickas dokumentationen in automatiskt. Det gäller att ha känsla för detaljerna. Vi lagerför nästan 10.000 artiklar i reservdelslagret.

s o l i f e r k ata lo g 2013

54


reservdel a r

En laddning tillbehör redo för leverans.

information Att köpa och äga en Solifer är tryggt och en långsiktig investering. Även begagnade Solifer är eftertraktade husvagnar och har ett högt andrahandsvärde. Skulle du till exempel någon gång vilja byta ut din vagn mot en större får du en ordentlig ersättning för din begagnade Solifer. Det finns flera anledningar till att det är på det här viset och det börjar redan med den allra första svetsfogen. Vår tillverkning är noggrann och våra kvalitetstester är hårda. Dessutom har vi ett stort lager med reservdelar och kompetenta och välutbildade servicetekniker på våra auktoriserade verkstäder. Vi tycker att en Solifer ska hålla länge och tåla mycket helt enkelt.

Reservdelar 3000 kvadratmeter reservdelslager Mitt emot vår fabrik, rakt över gatan ligger Solifers reservdelslager. Sju personer jobbar här med att ta fram reservdelar och tillbehör, och det dom inte vet om hur man håller en Solifer fräsch är inte värt att veta. Vi har investerat i två hissautomater som är sex meter höga och som motsvarar ungefär 120 kvadratmeter per styck. Just nu förvarar vi ungefär 4000 artiklar i dem. Dessutom har vi två stora kallförråd där man kan hitta närmare 100 olika plåtmodeller, koffertar och mycket mera. Vi lagerför nästan 10.000 artiklar. Solifer garanterar reservdelar i tio år, men vi har även reservdelar till många äldre modeller än så.

s o l i f e r k ata lo g 2013

55


vik t & t ek n isk d a t a

Teknisk

Information På de t h ä r uppsl age t h i t ta r du all teknisk info så att du lätt kan jämföra vagnarna och se vilken som passar just dig. Vi vill även göra dig uppmärksam på Transportstyrelsens nya körkortsregler som gäller från och med den 19 januari 2013.

Tjänstevikten som står i tabellen avser standardutförande och räknar in 20 liter färskvatten, en gasolflaska, batteri och madrass (ej resår). Alla tillval tillkommer. Vagnens slutgiltiga tjänstevikt blir alltså vagnens vikt i standardutförande plus de eventuella tillval vi monterar i fabriken.

Teknisk data 366

Artic

480

Artic

520

Artic

560

Artic

Finlandia

Finlandia

Längd med dragbom

501

667

695

751

751

781

807

cm

Utvändig längd (inkl. koffert och bakljusramp)

384

543

571

627

627

655

683

cm

560

600

Finlandia

630

Invändig längd

316

488

516

572

572

600

628

cm

Utvändig bredd

227

227

227

227

252

252

252

cm

Invändig bredd

212

211

211

211

236

236

236

cm

Utvändig höjd

265

265

265

265

265

265

265

cm

195

195

195

195

195

195

195

cm

Tjänstevikt (inkl. 20 L vatten)

Invändig höjd

MH 730 / MHE 745

Min 1115

Min 1130, MH 1160

Min 1240

Min 1315

Min 1370/TBR 1350

Min 1456

kg

Totalvikt

750/850900/1000

1150/1250 1300/1350/1500

1200/1250 1300/1350/1500

1300/1400 1450/1500/1600

1400/1450 1480/1500/1600

1450/1550 1600/1700

1650/1700/2000

kg m2

Bostadsyta

6,7

10,3

10,89

12,07

13,5

14,16

14,78

Sovplatser

2

2 TILL 3

2 TILL 3

2 TILL 5

2 TILL 5

2 TILL 6

2 TILL 5

A-mått tält

SPECIAL

900

930

986

986

1018

1050

ENKEL

ENKEL

ENKEL

ENKEL

ENKEL

ENKEL

BOGGI

185/65R14

185RX14C

185RX14C

185RX14C

185RX14C

185RX14C

165RX13C

JA

JA

JA

JA

JA

JA

JA

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

JA

JA

JA

Axel med compaktlagring Däck Aluminiumfälgar Säkerhetskoppling WS3000

cm

Förtältsservice: 12V/230V/TV-antenn in-/uttag.

JA

JA

JA

JA

JA

JA

JA

Rullgardinskassetter

JA

JA

JA

JA

JA

JA

JA

JA 60 l

JA

Endast 520 MH

Kylskåp Thetford 96L, frostfack 11L Kylskåp Thetford 113L, frostfack 14L

JA

JA

JA

JA

Kylskåp Dometic 190L, frostfack 35L

TILLVAL (endast TBR)

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

JA

JA JA

JA

JA

TILLVAL (ej 520 MH)

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL TILLVAL

2-lågig spis

JA

JA

4-lågig spis Gasolugn med grill Mikrovågsugn med grill 800/1050 W Elektrisk köksfläkt med löstagbart filter Extra vattendunk diskbänk

JA

TILLVAL (ej 520 MH)

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

JA

JA

JA

JA

JA

JA

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

Spillvattensäck

JA

JA

JA

JA

JA

JA

JA

Varmvattenberedare

JA

JA

JA

JA

JA

JA

JA

Kassettoa el/vridbar

JA

JA

JA

JA

JA

JA

JA

Nivåmätare färskvatten

JA

JA

JA

JA

JA

JA

Nivåmätare avloppstank

JA

JA

JA

JA

JA

JA

s o l i f e r k ata lo g 2013

56


vik t & t ek n isk d a t a

Bilens tjänstevikt När man pratar om bilens tjänstevikt är det vikten av den tomma bilen, inklusive förare (som man beräknar väger 70 kg), man menar. Bilens totalvikt är summan av bilens tjänstevikt plus maxlast. Maxlasten är den tyngsta last som bilen är konstruerad för. Information hittar du på din bils registreringsbevis.

NYA KÖRKORTsREGLER! Från och med den 19 januari 2013 införs nya körkortsregler. Det handlar om en utökad B-behörighet, som ger rätt att köra tyngre fordonskombinationer än vad som gäller för vanlig B-behörighet. Utökad B-behörighet gör det möjligt att köra fordonskombinationer där bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt är högst 4 250 kg. För den utökade behörigheten kommer det att krävas ett särskilt körprov. På Transportstyrelsens webbplats hittar du ytterligare info om de nya körkortsreglerna.

Tjänstevikt Husvagnens tjänstevikt är vagnens vikt inklusive de tillval vi monterar i fabriken, men utan packning.

Totalvikt Totalvikt är vad vagnen får väga med packning (inklusive eventuella tillval som du eller din återförsäljare monterar). Totalvikten kan du själv anpassa utifrån vad din bil eller ditt körkort tillåter. Se tabellen nedan för olika valmöjligheter.

Totalvikt – tjänstevikt = Hur mycket packningen i husvagnen får väga.

Teknisk data Artic

480

520

560

Artic

Finlandia

Finlandia

230 V cirkulationspump

JA

JA

JA

JA

JA

JA

Dimmer

JA

JA

JA

JA

JA

JA

366

Artic

Artic

560

600

Finlandia

630

Batteriladdare 30A

JA

JA

JA

JA

JA

JA

JA

Batteritest

JA

JA

JA

JA

JA

JA

JA

Elpatron 3 kW

2 kW

JA

JA

JA

JA

JA

JA

Jordfelsbrytare

JA

JA

JA

JA

JA

JA

JA

Golvvärme vattenburen

JA

Konvektorfläkt (endast mittoalett) Panna: Alde 3010 Compact

JA

Vinterkopplingsfunktion Ljuslister vid sittgrupp Högtalare CD-spelare

JA

JA

JA

JA

JA

JA

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

JA

JA

JA

JA

JA

JA

JA

JA

JA

JA

JA

JA

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

JA (fram, 2 st)

JA (fram, 2 st)

JA (fram, 2 st)

JA (fram, 4 st)

JA (fram, 4 st)

JA (fram, 4 st)

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

Stereo/DVD 7" touch screen Elektronisk TV-antenn Comfort Control Draperi Vikdörr (ej alla modeller)

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

JA

JA

JA

JA

JA

JA

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

JA

JA

JA

JA

JA

JA

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

Mätare innetemperatur

JA

JA

JA

JA

JA

JA

JA

Mätare utetemperatur

JA

JA

JA

JA

JA

JA

JA TILLVAL

Resårmadrass

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

Bäddmadrass

JA

JA

JA

JA

JA

JA

Rundsittgrupp

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

JA

JA

JA

Vid rundsitt (ej 520 MH)

Vid rundsitt

JA

JA

JA

TILLVAL (std 1 sida)

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

JA

JA

JA

JA

JA

JA

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

Lastlucka hö fram Lastlucka bak Ventilationslucka Heki takfönster Gasoluttag i koffert

TILLVAL

Utvändigt gasoluttag Hängtrappa med fästen Tonade fönster Handdukstork Centraldammsugare

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

PALL

JA

JA

JA

JA

JA

JA

JA

JA

JA

JA

JA

JA

JA

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL

TILLVAL TILLVAL

Vissa av vagnarna i katalogen har extra utrustning som är tillval. Tillverkaren förbehåller sig rätten till ändringar i konstruktion och utrustning samt reserverar sig för eventuella feltryck.

s o l i f e r k ata lo g 2013

57


I N R E D N I N G s a l t er n a t iv

Överskåpsalternativ

Välj hur

DU VILL BO

Beroe n de på vilke n modell oc h planlösning du har valt kan du välja på en rad olika inredningsalternativ som gör din vagn ännu mer funktionell för just dina behov.

Artic 480 MHP

Finlandia 560 LK, 600 LK & 630 LK

Standard: Överskåp på bakre väggen och öppna luckor på sidorna. Tillval: Fällbart överbäddsskåp längs gaveln baktill.

Standard: Fällbart överbäddsskåp ovanför dubbelsängen. Tillval: Överskåp eller en fast överbädd.

Standard 21

Tillval 24

Standard 17

Tillval 3

Tillval 16

Artic 520 MH

Finlandia 560 Tbr, 600 tbr, 600 tbx & 630 tbx

Standard: Överskåp utmed långsidorna och på gaveln. Tillval: Fällbart överbäddsskåp eller fast överbädd på vänster sida.

Standard: Överskåp ovanför dubbelsängen. Tillval: Fällbart överbäddsskåp eller en fast överbädd.

Standard 28 Tillval 29

Standard 5

Tillval 15

Tillval 14

Finlandia 630 ph Standard: Överskåp ovanför dubbelsängen. Tillval: Fällbart överbäddsskåp eller en fast överbädd på vänster sida.

Tillval 30

Artic 520 TBR & 560 TBR Standard: Överskåp ovanför dubbelsängen. Tillval: Fällbart överbäddsskåp eller en fast överbädd på vänster sida. Standard 2

Tillval 13

Tillval 14

Finlandia 560 MH/NS, 600 MH/NS & 630 mh/ns Tillval 13

Standard 2

Tillval 14

Artic 560 MH & 560 NS

Standard: Överskåp utmed långsidorna och på bakre väggen. Tillval: Fällbar eller fast överbädd på höger sida. Alternativt fällbar överbädd till vänster och fast överbädd till höger.

Standard: Överskåp på långsidorna och på hela bakre väggen. Tillval: Fällbar eller fast överbädd på höger sida. Alternativt fast överbädd till höger och fällbar överbädd till vänster.

Tillval 23

Standard 4

Tillval 10

Standard 1

Tillval 12

Våningssängar & sittgrupper

Tillval 25

Tillval 31

Tillval 31

Finlandia 600 TBX

Finlandia 630 TBX

Standard: Mittsittgrupp med överskåp ovanför. Tillval: Tvåvåningssäng.

Standard: Mittsittgrupp med överskåp ovanför. Tillval: Fällbar eller fast överbädd. Alternativt tvåvåningssäng.

Standard 37

Tillval 32

Standard 26

Tillval 27

Tillval 32

Tillval 36

s o l i f e r k ata lo g 2013

58


L atitud: N 6 4° 1 1’ 0” L ong itud : E 16° 18’ 14”


art. nr 80 190 4

katalog 2013

V채lkommen till

Loves to move. s o l i f e r .c o m

solifer.com

Solifer Katalog 2013  

Solifer Katalog 2013