Page 1

VATTAJA TIMES

Torstaina 26.7.2018

nro 5 Tervetulo

a leirille, sudenpen Nyt meit nut! ä on 1 7 45!

1 Sää on suosinut rantapäivien viettoa.

Pelailua ja hiekkalinnoja Vesilaaksossa Teksti ja kuvat: Helena Lahti

Keskiviikkoaamuna herättiin nousevan auringon paahteeseen, ja siksi hellepäivä olikin mukava aloittaa Vesilaaksossa. Vain muutaman kilometrin päässä leirialueesta sijaitsee upea merenranta, jonne aikamatkustetaan busseilla. Samoajat matkustivat 1700-luvulle, sillä heidän tehtävänään oli rakentaa tukkilautta, jolla ennen vanhaan kuljetettiin perheitä, eläimiä ja ruokaa vesistöjä pitkin. Laut-

ta onnistui hyvin, sillä se saatiin kellumaan ja se kesti yhdeksän samoajan painon, mikä oli uusi ennätys. Seikkailijat harjoittelivat luontoon ja mereen liittyviä asioita. Luontopolulla oli kysymyksiä kasvillisuudesta ja eläimistöstä, kun taas vesipolulla vesistöistä ja veden kulutuksesta. Tämän jälkeen seikkailijat menivät ötökkäjahtiin merelle. Lisäksi he leikkivät merimerkkileikkiä ja tunnistivat kaloja kuvista.

Meressä seikkailijat kokeilivat uimista pelastusliivit päällä ja harjoittelivat niiden pukemista ja riisumista vedessä. He pääsivät myös sup-lautailemaan. Tarpojat matkasivat 1400-luvulle, kun heidät pestattiin tutkimusmatkailija Kristoffer Kolumbuksen miehistöön. Heidän tuli suorittaa melontareitti, tehdä annettuja tehtäviä ja auttaa Kolumbusta tämän vaikeuksissa.

Lisäksi tarpojat pelasivat erilaisia rantapelejä. Sähly, lentopallo ja norsupallo saivat aikaan riemunkiljahduksia veden roiskuessa ja kastellessa pelaajat. Rantapelien ohella tarpojat saivat osallistua suureen arkkitehtuurikilpailuun, jossa tehtävänä oli rakentaa hiekkalinna. Vesilaakson tekijä, tarpojien rantapeleistä vastaava Maija Lumme kertoo, että pääasia Vesilaakson ohjelmassa on nauttiminen säästä, merestä ja

ystävistä. Välillä pitää olla jotain muutakin kuin koulutuksellista ohjelmaa. Tarpojat Hilla ja Aada Kierikistä kertovatkin parasta Vesilaaksossa olleen se, että on saanut päättää itse, mitä tekee - vaikka vain hengailla. Ohjelma voi välillä olla kovinkin hektistä, joten on mukavaa, että välillä on rennompaa.


Torstaina 26.7.2018

nro 5

Vattaja Times

Gallup Teksti ja kuvat: Saara Korhonen

1) Kerro asustasi. 2) Mikä on leirilookkisi kulmakivi? Annaliisa, aikuinen Etruskit 1) Mekko on viileä ja suojaa ihoa palamiselta. Pusero sopii siihen väreiltään. 2) Hattu. Se suojaa auringolta ja erottuu väriltään hyvin kaukaakin.

Esteet pois ja kaikki mukaan leirille

T-Rex, aikuinen Kierikki

Teksti: Kati Korpi-Kaija

1) T-Rex aataminasussa. Olen tarpojien haikin maalin kannustaja.

Tempus on pyritty rakentamaan mahdollisimman esteettömäksi, eli saavutettavuus on huomioitu monella eri tavalla. Pohjanmaan Partiolaisten yhteiskuntasuhteista vastaavan piirihallituksen jäsenen Kaisa Uusimäen mukaan esteettömyyteen on kiinnitetty huomiota läpi koko leirinvalmisteluprojektin ja tarkoituksena on tehdä hyvä raportti, jonka pohjalta seuraavien leirien ja tapahtumien järjestäjien on helppo ottaa esteettömyys huomioon. Tavoitteena olisi, että esteettömyyden huomioimisesta tulisi automaattista, eikä sitä enää tulevaisuudessa nähtäisi jonain ylimääräisenä, jonka eteen täytyy nähdä valtavasti vaivaa.

2) Kuuma on, niin mitäs sitä vaatteita käyttämään.

Emmi, seikkailija Inkat 1) En kovin paljon miettinyt asuani. Laitoin vaatteet, joissa on mukava olla. 2) Lippalakin ja aktiivisuusrannekkeen värien yhteensopivuus. Matti, seikkailija Gallia 1) Äiti on tehnyt tämän paidan. 2) Tärkeintä on, että vaatteissa on kiva ja mukava olla.

Tuomas, samoaja Hype 1) Heräsin aamulla ja katsoin, että ”jaa, nämä on päällä, mennään näillä”. 2) Housut.

Kuvat: Kati Korpi-Kaija, Lassi Karvonen

Tempuksen ilmoittautumislomakkeessa tiedusteltiin, onko osallistujalla erityisiä tarpeita esteettömyyden osalta, ja nämä tarpeet on otettu huomioon. Esimerkiksi ohjelma oltiin varauduttu järjestämään täysin esteettömänä, mutta sille ei ollut tarvetta. Tarvittaessa leiriarjessa olisi voitu käyttää myös kuvitettuja päiväohjelmia, soveltavan liikunnan välineitä ja ohjauksen tukiviittomia.

se tuli todelliseen tarpeeseen, Kaisa kertoo. Yhtä osallistumisen estettä, varusteiden puuttumista, on puolestaan pyritty purkamaan kokoamalla varustepankkeja, joista voi lainata leirivarusteita, joita ei itse omista. Osa lippukunnista on koonnut tällaisia varustepankkeja yhteisvastuukeräyksestä saaduilla rahoilla. Leiriltä löytyy yksi täysin esteetön ruokailukatos, jonne ei tarvitse nousta rappusia. Saatavilla on myös liikuteltava luiska, jonka avulla pääsee esteiden yli esimerkiksi pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa. Opasteissa ja kaikessa viestinnässä on pyritty käyttämään sel-

keitä fontteja. Luettavuus ja selkeys on otettu huomioon myös leirikartassa: alun perin karttaan taustalle laitetut kuuset oli piirretty vahvemmiksi, mutta niitä häivyttämällä kartasta saatiin helpommin luettava. Esteettömät ratkaisut eivät kuitenkaan ole vain erityisryhmiä varten, vaan jokainen meistä hyötyy niistä. Käsienpesupaikan ja juomaveden selkeä logo on pieni asia, jota ei huomaa ajatella, mutta joka auttaa kaikkia erottamaan ne toisistaan. Kun ohjeita pyritään antamaan sekä suullisesti että kirjallisesti, siitä hyötyvät kaikki, kun joku hahmottaa ohjeet parhaiten itse lukemalla ja toinen taas kuulemalla.

Tiesitkö? Leirin vessoista löytyvä vessapassi-tarra viestittää siitä, että vessapassin haltijoille taataan nopea pääsy lähimpään vessaan. Vessapasseja annetaan henkilöille, joilla on sairauden takia tarve päästä vessaan nopeasti. Annathan siis vessapassin haltijan etuilla jonossa!

Leirille ilmoittautuessa oli mahdollisuus myös hakea leirimaksutukea, joka on yksi keino osallistumisen esteiden purkamiseksi. – Avustuksen hakijoita oli kaikista ikäkausista, joten

Salla, tarpoja Rooma 1) Lähden tänään haikille, joten housut ovat pitkät ja suojaavat auringolta, mutta samalla myös ilmavat ja mukavat. 2) Hattu.

Ruoka-aika TO LOUNAS Makkarakeitto

TO ILTAPALA Vanukas

TO PÄIVÄLLINEN Velttohyppelys

PE AAMUPALA Kaurapuuro

Kuva: Helena Lahti

2

Liikuteltavan luiskan avulla pääsee vaikka leirisairaalan portaat ylös.


Torstaina 26.7.2018

nro 5

Vattaja Times

Café Ice Agesta viilennystä leiripäivään

Tekstaripalsta TEKSTARI *viesti* numeroon 040 257 3408

Café Ice Agen aukioloajat Torstaina klo 10–11.30, 12.30–16, 17–18.30 Perjantaina klo 10–16, 17–20 Lauantaina klo 10–11.30, 12.30–18.30

Kahvilan valikoimista löytyy kaikenlaista hyvää suuhunpantavaa.

Sunnuntaina klo 10–11.30, 12.30–16

Teksti: Sanni Pelkonen, Valtteri Kuorilehto

25.7. klo 0.57 Kiitos vielä hauskasta melontareissusta järjestäjille! Ihan mahtavaa, että aikuiset pääsivät paistamaan lättyjä ilta-auringon laskiessa ja hyvässä seurassa! 25.7. klo 8.37 @surullinenleirilehdentoimitus Julkaisunne on Tempuksen piilokisan mustan sarjan ainoa viestintäkanava huhupuheiden ja koodattujen salaviestien lisäksi. F6Qnn7pGll$0okari08zzG. Mustan sarjan järjestelytoimikunta kiittää. 25.7. klo 12.35 Terveiset aurinkoiselle Vattajalle Annakaisalle ja muille Tervapartiolaisille t: Ak:n kotijoukot 25.7. klo 14.37 Keskiajan alaleiri, ei oo välimallin leiri. Glorialle kunnia! 25.7. klo 17.12 Ruokaa maustetaan ihan liikaa. Ruoka ei maistu ja jää siks syömättä vaikka kuinka jois samalla, just kun pitäis saada energiaa ruuasta. Esim. Tonnikalapasta ja kebabkiusaus ihan liian pippurista, tomaattikeitto liian suolaista. Ei sopimatonta vaan rehellistä palautetta. Ruoka joka ei oo ollu liika mausteista on täyttäny kyllä hyvin!

Kuva: Kati Korpi-Kaija

Kahvila Ice Age tarjoaa monipuolisen valikoiman herkkuja ja pientä suolaista ja juomia kahveista raikkaisiin smoothieihin. Monipuolisen herkkuvalikoiman lisäksi kahvilasta löytyy myös 80-luvun Aku Ankkoja ja mahdollisuus

ladata kännykkää. Yksi erikoisuus kahvilassa ovat pehmikset ja viileä ilmasto. Haastattelimme vierailullamme asiakasta ja kahvilan työntekijää. Asiakas Jukka Spartasta kehuu kahvilan hyvää si-

jaintia, viileää ilmastoa ja erittäin hyvää valikoimaa. Kahvilan työntekijä Tuomo puolestaan kertoo, että Ice Agessa on mukava työskennellä, sillä työporukka on tuttu jo entuudestaan.

– Alussa oli hieman kiirettä aikataulujen kanssa teknisien ongelmien ja sähkön riittävyyden vuoksi. Muuten mukava työskennellä. Kahvilallamme on myös kiertävä kärry, josta löytyy melkein samoja herkkuja, kuin itse

kahvilasta. Kahvilalla on laaja kävijäporukka ja kaikenikäiset ovat tervetulleita. Ohjelmalaaksojen ja ruokailujen välissä on ruuhkaa, mutta muuten asiakkaita käy tasaisesti.

Rentoa meininkiä auringonlaskussa

3

Teksti ja kuvat: Helena Lahti

Vaeltajille järjestetään leiriarjesta muutaman tunnin irtiottoja, joissa on hauskaa tekemistä, pientä purtavaa ja hyvää seuraa. Tässä tunnelmia tiistain rantapeleistä ja melonnasta merenrannalla.

Lentopalloa heitellessä tekniikka ei ollut ihan hallussa, mutta hauskaa oli. Sählyä pelatessa ei voinut välttyä kastumiselta. Se oli kuitenkin vain virkistävää.

Tulevia vaeltajien irtiottoja

Raitilla kuultua

Torstai Joogaa ja mielenhallintaa klo 13.30–16 Partiokaaos klo 20.30–23 Perjantai Vaahtosäbä klo 20 Melonta klo 20 Lauantai Karaoke klo 20 Joogaa ja mielenhallintaa klo 21–23 Partiokaaos klo 21–23 Mölkkyä ja lautapelejä klo 21–23

Melonta auringonlaskussa avomeren jatkuessa äärettömiin oli ainutlaatuinen ja upea kokemus.

Kaikkiin irtiottoihin lisätietoja, ilmoittautumiset ja lähtö Aatehotellilta.

”Olen Väinö Kierikistä ja söin juuri neljä jäätelöä peräkkäin. Toivon pääseväni historiankirjoihin.”


Torstaina 26.7.2018

nro 5

Vattaja Times

Toimittaja testaa: nukkumistavat leirillä Teksti: Elina Pekki Kuvat: Lotta Ollila

Leiriolosuhteissa on erityisen tärkeää saada hyvät yöunet, jotta jaksaa päivän touhuissa. Tempukselta löytyy monia erilaisia majoitteita, joista erikoisimpia kävimme testaamassa. Tässä esiteltynä neljä testaamaamme majoitetta, joista löytyi sekä hyviä että huonoja puolia. TIIPII Itsetehty tiipii vakuuttaa lukuisilla hyvillä puolillaan. Korkea katto mahdollistaa suorassa seisomisen, mikä useissa teltoissa on mahdotonta. Useat tuuletusaukot ylläpitävät sopivaa lämpötilaa, ja tiipiin seinillä ja reunoilla on runsaasti tilaa tavaroille. Tiipiissä voi majailla helposti yksin, mutta tarvittaessa sinne mahtuu myös jopa yhdeksän henkeä. Huonoja puolia ei juuri löydy, mutta teltan liepeet saattavat nousta tuulessa huonosti pystytettynä. TENTSILE

4

RETKISÄNKY Retkisänky on oiva valinta mukavuudenhaluiselle leiriläiselle. Maan kylmyys ei kylmemmälläkään sadesäällä pääse selän läpi eikä makuualustaakaan välttämättä tarvitse. Retkisängyn pohja on sopivan jämäkkä, mutta kuitenkin joustava. Nukahtamista saattavat häiritä nitisevät osat, ja leveään patjaan tottunutta sängyn kapeus. Paljon unissaan pyöriskelevälle jokin muu vaihtoehto voi olla parempi tippumisvaaran vuoksi.

Kaikkien unelmamajoite, tentsile, on kupoliteltan ja riippumaton yhteinen serkku. Se ripustetaan kolmesta kulmasta puihin halutulle korkeudelle. Pehmeä pohja on mukava selälle eikä pään alta varmasti löydy ikäviä käpyjä tai kiviä. Tentsilen ilmavuutta voi säädellä poistamalla teltan ulkokankaan ja nukkumalla pelkällä hyttysverkolla. Hankaluuksia tuottaa tentsileen kiipeäminen, jos se on ripustettu korkealle. Nukkuessa saattaa helposti lähteä valumaan pitkin telttaa, eivätkä kaikki tavarat välttämättä mahdu sisään, jos sisällä nukkuu useampi.

RIIPPUMATTOJA LOGISTIIKAN ÄIJILLÄ Riippumaton hyviä puolia ovat mukautuva ja pehmeä pohja sekä käytännöllisyys – ripustaa voi niin metsään kuin rekan lavallekin. Palvelun keskusvarastolta löytyy logistiikan tekijöiden oma riippumattokommuuni. Riippumattojen toiset päät on kiinnitetty rekan ”hiijappiin”, ja lavalta avautuvat upeat näköalat alas asfaltille. Metsään ripustettuna lähes pakollisena varusteena tarvitaan hyttysverkko, sillä hyttysiltä riippumatto ei suojaa. Ilman alapeitettä tai katosta riippumatossa saattaa kylmällä säällä myös kastua ja kylmettyä.

Vattaja Times -toimitus Päätoimittaja Suvi Takala Toimitussihteeri Kati Korpi-Kaija

Nykypäivän sää AAMU + 23 °C PÄIVÄ

Taittaja Tiia Tuhkasaari

Huippuseminaareja aikuisempaan makuun Perjantaina klo 15 on Mini-VBL-koulutus, jossa osallistuja saa pintaraapaisun arvopohjaisesta johtajuudesta ja alle 29-vuotiaille tarkoitetun puoli vuotta kestävän Value Based Leadership -koulutuksen keskeisimmistä periaatteista. Mini-koulutukseen ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet ikään katsomatta. Tilaisuutta fasilitoi kaksi VBL-alumnia, Sonja Miettinen sekä Jari Nieminen.

ILTA

Lauantaina klo 13 on seminaari aiheesta “Haastavat lapset partiossa: miten rakennan koloillan tukemaan yksilöitä?”. Tilaisuudessa alustaa Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Maria “Hilla” Ruohola.

+ 21 °C

Huippuseminaarit järjestetään Aatehotellilla.

+ 24 °C

Toimittajat Helena Lahti Sanni Pelkonen Elina Pekki Valtteri Kuorilehto Saara Korhonen Kuvaajat Lassi Karvonen Lotta Ollila

Vattaja Times nro 5, to 26.7.  

Tempus18-piirileirin leirilehden viides numero

Vattaja Times nro 5, to 26.7.  

Tempus18-piirileirin leirilehden viides numero

Advertisement