Page 7

Corespondenţă internaţională

După o ceartă intelectuală a inteligenţei naţionale, stăpâniţi de fiorul unei nebunii de a schimba sensul apei Dunării înspre Munţii Pădurea Neagră, să rodească polenul negativităţii într-o primăvară oprită de astre pentru România, când să se scoată manualul de Ataraxie ca o necesitate de oxigen pentru o insuficienţă respiratorie. Sub flamura aceluiaşi Imn naţional „Deşteaptă-te române” să îngenunchem rezemaţi de Columna lui Traian pentru a-l face pe Badea Cârţan – rege sau preşedinte (totuna e).

Rege – Badea Cârţan Nu am compus demult o poezie, mi s-au oprit degetele din scris, nu că nu aş fi trăit fiorul unui bob de rouă, împins de soare în genunchi căzut; şi nici că aş fi tremurat o frunză pe un ram golit. Nu am mai scris, fiindcă am aşteptat Lumina să mă despice-n două: - rădăcina unei pietre aruncată de un dac în Cer, - şi flacăra unui ram cu polenu-i întins să rodească istoria pe Columna lui Traian. Şi-atât am plâns!... Cuvântul topit în lingouri rămas în căciula unui dac, mă absorbea în bobul de rouă, pe Badea Cârţan rege să-l fac! Iar de acolo să încep

să descos istoria, cârpită de acul unui hotar, cu firul aceluiaşi sofism, tras de puterea înălţării aceluiaşi eu străin de tot ce este cultură-n umanism.

Brazii plesnesc în mii de ace; Carpaţii smulg pietre în zadar; azurul suspină în acelaşi blestem, iar eu nu ştiu dacă voi mai scrie un alt poem...! *

*

*

Când eram copil visam să mă caţăr pe Columna lui Traian şi să-i condiţionez Împăratului înălţimea aşezată pe soclu numai dacă ştie să răspundă la o singură întrebare, în caz contrar mă aşez eu în locul lui. Întrebarea era: Ce este politica? Pentru că a tăcut tot timpul, nu l-am mai dat jos; dacă ar fi vorbit i-aş fi înţeles cuvintele. Am aflat atunci consternată că orice cocoţare este inutilă.

Champigny-sur-Marne (Franţa), 22 august 2006 ________________________ 1 Emil Cioran 2 Ibidem

Eseu din volumul “Luminile Transfigurării” Cozma, Maria, Editura Junimea, 2007, p.260

Ecouri Literare - p. 7

Ecouri Literare nr.3  

A treia editie a revistei "Ecouri Literare"

Ecouri Literare nr.3  

A treia editie a revistei "Ecouri Literare"

Advertisement