Page 1

Tradicija prošlosti

Tradicija prošlosti

Prirodne ljepote - staze opuštanja

Prirodne ljepote - staze opuštanja

Obsotelje in Kozjansko Turizem v sožitju z naravo

Doživljaji

Slatkoća sadašnjosti

Među izvorima

Pejzaž s mnogo lica -

prošlih dana

uz priče iz prošlosti

prirode

Kozjanski park

Obrtnici sa brežuljaka Obsotelja od davnina su znali izraditi sve: od boca, novih zaprežnih kola, do potkova i brusnih kamena. Znanje starih majstora potonulo je u zaborav, ali njihov duh kod nas još uvijek živi. Upoznajte ga!

Zavirite u prošlu i sadašnju ostavštinu vrijednih ruku. Upoznajte seljačke žuljeve, dug i zdrav život olimske braće, čokoladni grijeh, rujno vino i lončarsko kolo. Kombinacija koja će učiniti dan potpunim.

Ovdje će nas oduševiti izvornost prirode. Prepustite joj se, udahnite s njom i upoznajte dijelove na koja su domaćini posebno ponosni. S razlogom, uvjerit ćete se.

Putniče, budi dobar promatrač, radoznali istraživač, poštuj prirodu i kreativnost naših predaka pa ćeš tu, u Kozjanskom parku, doživjeti nezaboravna iskustva.

PAVILJON KAKTUSA U ROGAŠKOJ SLATINI PČELARSKA ZBIRKA I KRALJEV IZVOR U KOSTRIVNICI BOČ ILI DONAČKA GORA

PILŠTANJ - GRUSKA JAMA - PLANTAŽA STARIH VOĆNIH VRSTA – LEVSTIKOV MLIN GRAD PODSREDA -VETERNIK

Započnimo s bodljikavim biljkama. Paviljon kaktusa u Rogaškoj Slatini spada među najbogatije zbirke u Europi, u njoj je 1600 različitih vrsta kaktusa i ostalih mesnatih biljaka.

Naš put po Kozjanskom regionalnom parku započinje u trgovištu Pilštanj u kojem uz župnu crkvu samuju kuće s bogatim klasicističkim portalima, s prangerom (stupom srama), Ajdovskom ženom i s ostacima nekada moćnog starog grada. Po dolini Bistrice penjemo se prema Kozjem, u čijoj je blizini Gruska jama, kraška zabatna dolina.

ZDRAVILIŠKO JEDRO U ROGAŠKOJ SLATINI STEKLARNA ROGAŠKA - VINSKI PODRUM - MUZEJ NA OTVORENOM ROGATEC - DVORAC STRMOL

MUZEJ SELJAČKE OPREME PODČETRTEK - OLIMJE (SAMOSTAN MALE BRAĆE I ČOKOLADNICA) - VINSKI PODRUM - PILŠTANJ (LONČARSKA RADIONICA)

Za početak ćemo prošetati po Rogaškoj Slatini, koja već stoljećima nudi opuštanje, zabavu i čašu ljekovite mineralne vode. Unikatne proizvode majstora staklara koji puhanjem oblikuju raznovrsne oblike podrobno će nam predstaviti u Steklarni Rogaška. U jednom od vinskih podruma u Rogaškoj Slatini kušajmo vrhunska vina.

Dan ćemo započeti u muzeju seljačke opreme u Podčetrtku. Više od stotinu različitih primjeraka alata podsjeća nas da je u ovoj zbirci nasljeđe vrijednih ruku ovdašnjih seoskih ljudi. I olimski fratri imali su i imaju vrijedne ruke. Olimski samostan poznatiji je po staroj ljekarni nego po svojoj redovnoj funkciji.

Muzej na otvorenom Rogatec pozdravit će nas sljedeći. U najvećem takvom muzeju u Sloveniji brinu se da s etnografskim prikazima domaćih obrta sačuvaju stil života slovenskog seljaka iz 19. i prve polovice 20. stoljeća. Ako smo upoznali seljački život, pođimo do dvorca Strmol. Šetnju gradom zaokružit će gozba koju bi i nekadašnji stanovnici dvorca mogli poželjeti - srednjevjekovna svečanost hrane s jelima ispod peke s dvorskog ognjišta - i grofovi bi se obliznuli. Po želji, popodnevne sate će začiniti ručni mužari sa salvom prasaka i dima.

I čokoladu bi mnogi proglasili lijekom, pogotovo domaće olimske poslastice iz prirodnog kakaovca koje se nude na ogled i prodaju nedaleko samostana. S okusom po čokoladi odvest ćemo se na degustaciju izabranih virštanjskih vina. U lončarskoj radionici na Pilštanju upoznajmo spretne lončarske ruke, koje obradom podatne gline stvaraju jedinstvene proizvode koji su izloženi u uređenoj zbirci. Vrijeme je za kasni ručak začinjen nekim od gastronomskih specijaliteta i čašom lokalnog vina.

Ako smo započeli s bodljikama, nastavimo s pčelinjim žalcima u pčelarskoj zbirci u Kostrivnici. Kušat ćemo slatinu iz Kraljevog izvora (Kraljevi vrelec) i pomladiti se; voda naime blagotvorno djeluje na probavu i kožu. Kada smo ugasili žeđ krenimo uzbrdo prema Boču ili Donačkoj gori, izaberimo sami. Svaki vrh ima svoju priču: Boč je pripovijeda uz velokonočnicu (pulsatilla grandis - modra sasa), predstavljenu s multivizijskom prezentacijom. Donačka gora posebno se ponosi bukovom prašumom. Oba su vrha pogodna i za one sa slabijom i one s dobrom kondicijom, a naročito za ljubitelje domaće hrane, zato nas negdje u gorama čeka kasni ručak.

Javni zavod Turizem Rogaška Slatina Zdraviliški trg 1 3250 Rogaška Slatina Tel.: + 386 3 581 44 14 E-pošta: tic.rogaska@siol.net www.rogaska-slatina.si

Kozjanski park

Podsreda 45 3257 Podsreda Tel.: + 386 3 800 71 00 E-mail: kozjanski-park@kp-gov.si www.kozjanski-park.si, www.obcina-kozje.si

TIC občine Šmarje pri Jelšah Aškerčev trg 24 3240 Šmarje pri Jelšah Tel.: + 386 3 810 12 64 E-mail: tic@smarje.si www.smarje.si

Putovanje nastavljamo prema srcu zaštićenog područja. Razgledat ćemo staro kozjansko domaćinstvo s drvarnicom i plantažom starih voćnih vrsta, gdje stručnjaci iz Kozjanskog parka predstavljaju projekt čuvanja livadnih voćnjaka visokog debla. Nakon degustacije ekoloških proizvoda na seoskom imanju, u Podsredi ćemo pogledati multivizijsku prezentaciju Kozjanskog parka i kasnije 400 godina star Levstikov mlin na Bistrici. Visoko na obroncima Orlice zadivit će nas jedan od najslavnijih starih gradova u Sloveniji - grad Podsreda s bogatim stalnim i povremenim izložbama i zbirkama. Razgledavanje parka završit ćemo na Veterniku, sa jednom od najljepših staništa - brdske suhe travnjake.

Turizem Podčetrtek, GIZ Škofja gora 1 3254 Podčetrtek Tel.: + 386 3 810 90 13 E-mail: tic@podcetrtek.si www.podcetrtek.si

Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec Ptujska cesta 23 3252 Rogatec Tel.: + 386 3 818 62 00 E-mail: muzej.rogatec@siol.net www.muzej-rogatec.si, www.rogatec.net

Razvojna agencija Sotla, Aškerčev trg 24, 3240 Šmarje pri Jelšah Tel.: + 386 3 817 18 60, E-mail:: rasotla@siol.net, www.ra-sotla.si

Občina Rogaška Slatina

Slovenija

Občina Kozje

Občina Šmarje pri Jelšah

Občina Podčetrtek

Občina Rogatec

Obsotelje in Kozjansko

Naručitelj / tekst: Razvojna agencija Sotla; Oblikovanje: Podoba Matija Kvesić, s. p.; Prijevod: Tamara Malešević Fotografije: arhivi: občina Šmarje pri Jelšah, občina Kozje, Turizem Podčetrtek, JZ Turizem Rogaška, Zdravilišče Rogaška, Zdravstvo d. o. o., ZKTR Rogatec i Tomo Jeseničnik, Marcel Pernat, Anita Čebular, Izidor Kotnik, Kozjanski park, Jure Kravanja Tisak: Podoba Matija Kvesić s.p.; Naklada: 3000, 2010


Od baroka do pučkog naslijeđa

Od baroka do pučkog naslijeđa

Doživljaji uz rijeku Sutlu

Doživljaji uz rijeku Sutlu

Obsotelje in Kozjansko

Od baroka do pučke

Od prangera

S cestovnim vlakom kroz

Malo drugačiji dan

arhitekture

do prangera

kozjanske brežuljke

uz Sutlu

Zažmirite od viška arhitektonskih ljepota. Zagledajte se u vrhunsku baroknu umjetnost i upoznajte ruralnu arhitekturu, koje pripovijedaju priče pune iznenađenja. Prepustite se graditeljstvu, zvuku orgulja i tradiciji, neka vam se obrate u svojim najljepšim oblicima.

Pridružite nam se na putovanju između prangera. Srednjevjekovni kameni stupovi nekad su služili za kažnjavanje prijestupnika koji su pred očima mnoštva svezani bez hrane i vode proveli dan i noć, a prolaznici su ih mogli kinjiti i vrijeđati koliko god su htjeli. Potrudit ćemo se da doživite nekadašnje dane.

Odvezite se u srce opuštanja, seoskih navada i običaja te odličnih fratrovih kapljica i čokoladnih poroka. Zaplivajte ili udarite lopticu za golf. Prvoklasni doživljaj.

Napunite pluća, adrenalin raste. S udicom ili u sedlu, s vjetrom ili bez vjetra. Isperite ga ljekovitom mineralnom vodom i opustite se brčkanjem u bazenu. Malo drugačiji dan nećete tako brzo zaboraviti.

Turizam u suživotu s prirodom

PRANGER U ŠMARJU PRI JELŠAH - LEMBERG PILŠTANJ - PODSREDA

Današnji ćemo dan proživjeti u cestovnom vlaku. Putovanje započinjemo u Termama Olimia. Upoznat ćemo ponudu vodenih užitaka, welnessa i svega što tu služi za dobrobit tijela i duha. Požurimo prema Olimju. Vozimo se kroz vinorodne brežuljke i već smo stigli do srca ovog kraja, olimskog samostana. Braća fratri minoriti s nama će podijeliti tajne iz stare ljekarne, barokne crkve i povjeriti nam neku od svojih receptura za dug i zdrav život.

SLADKA GORA - KRIŽNI PUT SA CRKVOM SV. ROKA IMANJE SEDOVEC - ORGULJARSTVO SKRABL - IMANJE JUNEŽ

Kažu da onaj tko posjeti Sladku Goru iz nje odlazi triput utješen u svom srcu: kao hodočasnik, poštovatelj umjetnosti i ljubitelj prirode. Sve troje obavija se oko jednog od najljepših baroknih spomenika u Sloveniji, hodočasničke crkve Majke božje. U Šmarju pri Jelšah iznenadit će nas pasionski sklop arhitekture, slikarstva i kiparstva Križnog puta. Na vrhu dominira crkva sv. Roka, jednostavna seoska crkva na prvi pogled, koja u svojoj unutrašnjosti skriva bogato barokno naslijeđe. Nakon baroknih ljepota zaputimo se tragom ekološkog naslijeđa, na imanje Sedovec, gdje ćemo osjetiti pulsiranje seoskog kraja. Kroz vinorodne brežuljke otputit ćemo se do Orguljarstva Škrabl gdje ćemo se upoznati s izradom najstarijeg glazbala s tipkama. Spustimo se do imanja Junež kako bi razgledali staru seosku kuću sa “crnom kuhinjom” i izvornom opremom.

Za početak ćemo u Šmarju pri Jelšah razgledati novovjeki pranger. Sljedeći će biti povijesno važniji lemberški pranger. Lemberg ima bogatu i zanimljivu prošlost na koju podsjećaju kameni stup srama na gradskom trgu i obližnja gradska vijećnica te brojne šaljive priče o stanovnicima Lemberga. Vožnja između bregova dovest će nas do srednjevjekovnog trgovišta Pilštanj gdje nas čeka pravo suđenje prijestupniku kojega su gospoda osudila na pranger. Još kupovina proizvoda iz drnulja, drijenka koji na Kozjanskom vrlo cijene, i evo nas na putu za Podsredu. Na nekadašnjem sajmenom trgu u Podsredi stoji pranger. Krenimo još na stari grad kako bi upoznali gospodu koja su kažnjavala prijestupnike na trgu. Grad Podsreda, koji među slovenskim romaničkim burgovima važi za neospornog pobjednika, skriva priče o nekadašnjim vlasnicima i životu unutar zidina. Još zadnja šetnja dvoranama starog grada i “prangerijada” će polako završiti.

TERME OLIMIA - OLIMJE KUPANJE U TERMAMA OLIMIA ILI PRIKAZ IGRANJA GOLFA

Ljubitelji čokoladnih poroka jedva čekaju odlazak do čokoladnog butika. Nakon svih poroka dobro će doći lagana rekreacija pa će stoga neki skrenuti na kupanje u Terme Olimia, a ljubitelji udaranja loptice otići će na prikaz igranja golfa ili možda čak i na samostalnu igru između devet rupa na igralištu u Olimju. Dan ćemo upotpuniti finim ručkom u odabranom ugostiteljskom objektu.

RIBNJAK ŽABNIK ILI KONJUŠNICA U ROGATCU PRIKAZ JEDRENJA PADOBRANOM - MUZEJ NA OTVORENOM ROGATEC – ZDRAVILIŠKO JEDRO U ROGAŠKOJ SLATINI - KUPANJE

Započnimo aktivno. Hoćemo li učiti osnove ribolova ili konjaništva, odlučimo sami. Ribolovci će razgledati ribnjak Žabnik u blizini Rogatca i upoznati život u njemu. Ljubitelji konja u štali upoznaju konje, pomažu ih osedlati kako bi s njima uspostavili kontakt. Jahanje u manježu jedinstveno je iskustvo - a kamoli terensko jahanje do prašume na Donačkoj gori, što također nude u Rogatcu. Poslije rekreacije na tlu sada ćemo zajedriti na nebo. Na brijegu iznad muzeja predstavit će nam osnove jedrenja padobranom. Još kratka šetnja po Muzeju na otvorenom Rogatec gdje se u programu “Žulike moje babice” (Hljepčići moje bake) možemo okušati i u atraktivnim radionicama domaćih obrta i poslova. Potom ćemo se odvesti do lječilišnog centra Rogaške Slatine. U šetnji jezgrom lječilišta upoznat ćemo legendu o Pegazu, zanimljivu povijest hotelskih gostiju i popiti čašu ljekovite vode Donat Mg. Za točku na i namočit ćemo se u bazenima.

Turizam u suživotu s prirodom  

Brošura "Turizam u suživotu s prirodom" (CRO)