Page 1

programma seizoen 12 | 13 路 www.podiummozaiek.nl

Nu in locatie Bos en Lommerweg 191 茅n kunstENhuis Westergasfabriek


2

3

COLOFON

Programmering Senad Alić, Natalie Beckers, Edo Berger, Babs Gons, Meral Polat, Zafer Yurdakul Redactie Fleur Bardoul, Natalie Beckers, Sacha Khodabux, Sylvia van Loo, Interviews Fleur Bardoul, Shirley Brandeis, Pablo Cabenda, Patrick Deters, Nina Slagter, Paul Spies, Sabine van Vught, Simone Zeefuik Grafisch ontwerp Helma Timmermans Fotografie Jeroen van Amelsvoort, Joel Fildes, Meike Göckel, Bart Heemskerk, Michiel Honig, Fleur Huijsdans, Jean van Lingen, Lennart Monaster, lja Meefout, Martin Oudshoorn, Karib Ribeiro, Esra Rotthoff, Brett Russel, Hassan Souhail, Helma Timmermans, Niels Willems, Jan Versweyfeld, Çağlayan Yıldız Drukwerk Drukkerij Gianotten subsidiënten

Wanneer u kaarten bestelt voor drie (of meer) voorstellingen, krijgt u 30% korting! sponsors

SAMENWERKINGSPARTNERS

Aslan Muziekcentrum Dame Jeanne De Doelen FANZ productions IDFA Julidans Korzo KunstKrul Muziekcentrum Eindhoven Muziektheater Klangk Nederlands Blazers Ensemble / Jong NBE Oosterpoort Selim Doğru SOBEL Stadsschouwburg Amsterdam Stadsschouwburg Utrecht Stichting AIDA NL Stichting Djalidonkoli Stichting Literaire activiteiten Amsterdam Storytelling festival Theatercafé Mozaïek Theater RAST/ Jong RAST To be Sung Urban Myth Vredenburg Leeuwenbergh World Connection Agency

www.podiummozaiek.nl

Beste bezoeker, Voor u ligt onze seizoensbrochure 2012-2013. Een brochure met een iets andere opzet dan u van ons gewend bent: hij bevat een wat beknoptere programma-informatie en daarnaast veel interviews met makers en met onze programmeurs. Zij vertellen over hun drijfveren en keuzes. Uitgebreide programma-informatie en achtergronden vindt u op onze website www.podiummozaiek.nl, ook met smartphone snel te bereiken via de QR code naast de titels. In deze brochure willen we een kijkje in de keuken geven: we laten zien hoe we te werk gaan bij het samenstellen van ons programma en hoe we samenwerken met onze partners in huis en in de stad. Met deze nieuwe opzet willen we graag iets van het plezier dat wij hebben bij het samenstellen en presenteren van het programma op u overbrengen. Zo hebben we dit jaar bijvoorbeeld – naast onze vertrouwde programmeurs – voor het eerst dankbaar gebruik mogen maken van de expertise van twee gastprogrammeurs: actrice/zangeres en theater-gek Meral Polat en poetry-breathing spoken word connaisseur Babs Gons. Zij boekten voor ons een serie geweldige voorstellingen voor Theater 2.0 en Outspoken. Ook voegen we na Julidans en IDFA een derde internationaal festival toe aan ons programma; Europe Now, een theaterfestival met nieuwe verhalen uit vijf Europese hoofdsteden dat we zelf samen met Theater RAST initieerden.

seizoen 2012 | 13

Nieuwe verhalen worden ook geschreven voor het nieuwe literaire programma West Words, dat we dit seizoen introduceren in samenwerking met SLAA. En er is meer nieuws! Per 1 februari 2012 heeft Podium Mozaïek een nieuwe locatie op het Westergasterrein: het paviljoen van het voormalig KunstENhuis. Op deze locatie, in de inspirerende en creatieve omgeving van de Westergasfabriek, bieden we grootstedelijke makers een plek voor ontwikkeling en presentatie. Wat niet veranderd is, is dat we in het nieuwe seizoen weer een programma hebben samengesteld vol muziek, theater, beeldende kunst, festivals, verdieping, bijzondere projecten en spannende activiteiten uit binnen- en buitenland. Zo is er voor iedereen wat te beleven en belooft het weer een mooi seizoen te worden in en rondom Podium Mozaïek! We hopen dan ook dat u na het lezen van de brochure net zoveel zin krijgt in het nieuwe theaterseizoen als wij hebben. En we hopen u het komende jaar vaak te mogen begroeten in Podium Mozaïek!

Namens het hele team, Zafer Yurdakul, Directeur Podium Mozaïek


4

Word vriend! DO 19 juli opening 30 sept BEELDENDE KUNST 17.00 u | vrij entree EXPOSITIE

Régis Gonçalves

In het werk van Régis Gonçalves zijn kleuren en materialen van groot belang en sterk beïnvloed door zijn omgeving en zijn Braziliaanse achtergrond. Tijdens de opening wordt het werk uitgebreid toegelicht door de kunstenaar zelf en een gastspreker.

Zondag 8 juli

Tasty Sunday

Zwijmel weg bij de zwoele stemmen van multitalent Karsu Dönmez en Cheyenne Herdigein met haar veertigkoppige koor. Wandel mee met de rondleiding naar de moestuin van het local food project I can change the world with my two hands in Landlust of eet een hapje mee bij de Tafel van Zina.

Zondag 15 juli

Natural Sunday

1, 8, 15 & 22 juli culturele zondagen in het Erasmuspark

14.00 u - 19.00 u | vrij entree

Van 1 tot en met 22 juli is er weer elke zondag WESTwaARTS in het Erasmuspark: Het buitenfestival van Amsterdam West met muziek, theater, dans, cabaret, circus en workshops voor jong en oud. Een afwisselend programma met landelijk bekende acts en optredens van lokale helden. Naast de optredens veel verrassende kleine acts, interessante wandelingen en workshops en life-style activiteiten voor kinderen en volwassenen.

Zondag 1 juli

Sunday Stories

Luister naar de verhalen van meesterverteller Wijnand Stomp (A.k.a. Mister Anansi) en geniet van de muzikale optredens van Junior Jam, jongNBE en Rina Mushonga. Train je conditie en lichaam tijdens een workshop Taekwondo terwijl de kids lekker knutselen met Merel Barends. Ga met ZID mee op ontdekkingsreis door het Erasmuspark of ga op de thee bij Willeke en Anneloes Rodenhuis.

Luieren in het gras met muziek van Nyun Pransun en MOmansa, Gypsy/Klezmer muziek van Balcony Players waarbij je niet stil kan blijven zitten en muziek van Merals Harem die Turkse, Nederlandse en Italiaanse liedjes bij elkaar brengen. Ontmoet De Verrukkelijke Vuilnismannen van Meatball en van de Camp, of bezoek de pop up store van Estafette, de nieuwe biologische winkel op de Bos en Lommerweg.

Zondag 22 juli

Supple Sunday

Dans mee met Moussé Dramé of aanschouw de acrobatische en jonglerende acts van Circus Elleboog. Vanaf het Hoofdpodium klinkt muziek uit de Balkan en de Zwarte Zee die vaak vrolijk, soms melancholisch, maar o zo aanstekelijk is. Bij Mix voor Kids kunnen kinderen en jongeren hun energie er af dansen en springen.

29 juli en 5, 12, 19 aug culturele zondagen Erasmuspark

14.00 u - 17.00 u | vrij entree

WESTwaARTS kids

De laatste vier weken is WESTwaARTS het domein van de kids en hun ouders: Er zijn verschillende workshops en theatervoorstellingen waar zij samen van kunnen genieten

Zondag 29 juli

De kinderen maken de meest fantastische fantasiedieren met Tante Lien en De Verhalenman heeft voor de kids van 4 jaar en ouder een spannend verhaal over Grasmannetjes.

Zondag 5 augustus

Vandaag maken de kids met de hulp van Tante Lien hun eigen Robots! Fratelli Fiasco spelen een sprookjesachtige voorstelling over een dwerg die een gouden ei vindt en besluit dit zelf uit te broeden.

Zondag 12 augustus

Scratch Marionetten zorgen voor een vermakelijke poppenvoorstelling over Circus Topsy en er worden vliegers gemaakt.

Zondag 19 augustus

Tijdens de laatste WESTwaARTS Kids maken de kinderen een sprookjescollage en is er een ontroerende voorstelling over twee Vuilnisventjes van Compagnie Mouettes.

In deze tijd van grote kunstbezuinigingen hebben wij de steun van ons publiek hard nodig! Wij brengen daarom graag ons Vriendenprogramma bij u onder de aandacht: Podium Mozaïek kan namelijk niet zonder de steun en medewerking van geestverwanten die net als wij van mening zijn dat culturele uitwisseling een belangrijk aspect is in ieders leven. Niet alleen omdat het op termijn resulteert in een betere dialoog, en daarmee in meer openheid en samenhang in de gemeenschap, maar gewoonweg, omdat het je leven verrijkt. Als Vriend van Podium Mozaïek profiteert u van diverse extra’s, zoals uw naam op een theaterstoel en in de foyer, de mogelijkheid eenmaal per jaar iemand gratis kennis te laten maken met Podium Mozaïek en interessante aanbiedingen tussendoor. Eenmaal per jaar nodigen wij u uit om feestelijk de vriendschapsband met Podium Mozaïek en andere Vrienden te vieren en te versterken. Er zijn diverse mogelijkheden om Vriend te worden; met of zonder geldelijke bijdrage.

vriend

Als Vriend van Podium Mozaïek steunt u ons voor € 50,- (voor bedrijven minimaal € 100,-) per jaar. Als Vriend van Podium Mozaïek kunt u ons ook steunen met uw hulp (met of zonder financiële bijdrage). U kunt ons helpen door: Podium Mozaïek in contact te brengen met potentiële zakelijke of culturele klanten en/of Podium Mozaïek in contact te brengen met nieuwe sponsoren/ vrienden en/of Podium Mozaïek te promoten bij (nieuw) publiek.

·· ·

gouden vriend

Als Gouden Vriend van Podium Mozaïek steunt u ons voor minimaal € 500,- per jaar. Naast onze vriendschap bieden wij u een aantal extra’s zoals vrijkaarten en korting op de verhuurprijzen.

diamanten vriend

Als Diamanten Vriend van Podium Mozaïek steunt u ons voor minimaal € 5.000,- (gedurende minimaal 3 jaar), uiteraard staat hier een inspirerende tegenprestatie tegenover. Op onze website vindt u uitgebreide informatie over de pakketten en heeft u de mogelijkheid direct Vriend te worden! Heeft u interesse om Podium Mozaïek met uw bedrijf te steunen? Maak dan een afspraak met ons via zafer. yurdakul@podiummozaiek.nl. We praten graag verder over de diverse mogelijkheden.

www.podiummozaiek.nl


6

7

Samen thuis in Amsterdam West Podium Mozaïek, Theater RAST en het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) zijn hechte zakelijke vrienden. RAST is ruim zeven jaar het huisgezelschap van Podium Mozaïek en in 2010 sloot het NBE zich bij hen aan. De kruisbestuiving tussen de drie partijen is vruchtbaar. ‘We delen veel meer dan alleen de kopieermachine.’

D

e agenda’s van Gert de Boer (zakelijk leider RAST), Bart Schneemann (artistiek leider NBE) en Zafer Yurdakul (directeur Podium Mozaïek) staan vol. Zo bomvol dat het alleen op een feestdag lukt om de heren samen aan tafel te krijgen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de hoeveelheid projecten die komend seizoen op stapel staat. De partners werken veel in het buitenland én brengen topmusici en –theatermakers uit de hele wereld naar Amsterdam West. Gert de Boer verheugt zich op twee buitenlandprojecten van RAST. Het gezelschap brengt dit najaar een Koerdische Hamlet naar Turkije. ‘Daarmee komt een langgekoesterde wens van onze artistiek leider Celil Töksöz uit.’ In het voorjaar volgt Europe Now: ‘Şaban Ol regisseert een toneeltekst van Anouk Saleming, over het multiculturele,

nieuwe Europa. We gaan met de voorstelling naar Londen, Berlijn en Istanbul.’ Europe Now is het resultaat van jaren voorbereiding. ‘Het zaadje is lang geleden geplant, nu gaan we met veel plezier oogsten.’ Blij is hij ook met de komst van theatermaker Raymi Sambo, die zich vanaf 2013 als partner aan RAST verbindt. ‘Hij geeft een nieuwe impuls aan ons interculturele repertoire.’

genwoordiger van het kosmopolitische Istanbul, terwijl de andere de Koerdische muziektraditie bewaakt. Daarnaast hebben we een programma met Carmen Linares, de grootste nog levende flamencozangeres van Spanje. Verder spelen we ook beroemd klassiek repertoire van Beethoven: de opening van zijn vijfde symfonie kent echt iedereen: pa-pa-pa-paaa.’

Het NBE ‘haalt de wereld naar Nederland’, zoals Bart Schneemann het verwoordt. ‘Boven de culturele sector hangen donkere wolken, maar daar trekken wij ons niets van aan. Het wordt een woest en exotisch seizoen. Zo halen we twee beroemde zangeressen naar de Bos en Lommerweg, waarvan het niet vanzelfsprekend is dat ze samen op een podium staan: de Turkse Şevval Sam en de Koerdische Aynur. De ene diva is verte-

Alle premières van Theater RAST, Jong RAST, NBE en Jong NBE zijn in Podium Mozaïek te zien. Naast de partners staan er dit seizoen nog vele andere groepen van internationale allure. Zafer Yurdakul noemt een aantal highlights. ‘Ik ben benieuwd naar de ervaringsvoorstelling Niemandsland van Dries Verhoeven tijdens het Weekend van de Buurt. Als toeschouwer maak je een persoonlijke wandeling van Sloterdijk naar de Kolenkit, met een

www.podiummozaiek.nl

acteur als gids. Je wordt onderweg voortdurend geconfronteerd met de angst voor het onbekende en ervaart hoe jij daar als persoon mee omgaat.’ Enthousiast is hij ook over de serie World Sessions, die dit jaar zijn vijfde seizoen beleeft, over Raymi Sambo, de nieuwe partner van RAST, en over Jungle by Night, een jonge, energieke band waarbij muzikanten van JongNBE meespelen. De samenwerking tussen Theater RAST en Podium Mozaïek gaat terug tot 2005. Gert: ‘De nieuwsgierigheid naar andere culturen verbond ons van begin af aan. Voor ons is het een luxe om een huispodium te hebben, omdat we tijdens het maken van voorstellingen kunnen sparren met de medewerkers van Podium Mozaïek.’ Zafer vult aan: ‘Door artistieke plannen uitvoerig met elkaar te bespreken, kunnen we onze ideeën aanscherpen. Zo ontstaan ook nieuwe projecten.’ Het NBE sloot zich in 2010 aan als huisensemble. Bart voelt zich met het NBE thuis in Amsterdam West. ‘We zitten hier niet op de Cornelis Schuytstraat, maar op een plek in de stad waar veelkleurigheid en tolerantie een realiteit is. Podium Mozaïek zet haar deuren voor iedereen open en is internationaal georiënteerd. Dat geldt ook voor het NBE.’ Bovendien staan de organisaties samen sterker. Zo hebben Podium Mozaïek en het NBE intensief samengewerkt om Şevval Sam en Aynur uit Turkije naar Nederland te halen. Zafer tegen Bart: ‘Ik weet niet precies wat je met de diva’s hebt gedaan aan de Bosporus, maar het heeft gewerkt!’

alle drie met acteurs en muzikanten die over de schutting heen durven te kijken. Ze zijn bereid om hun eigen genre, vakgebied en waardeoriëntaties los te laten. Dat leidt tot interessante cross-overs.’ Het klimaat voor culturele cross-overs is volgens de partners verslechterd. Bart: ‘Nederland is steeds kleiner geworden. Eeuwenlang hebben we iedereen welkom geheten en getolereerd. Nieuwkomers werden gestimuleerd om hun eigen cultuur te behouden, maar nu vinden we dat steeds vaker beangstigend. Alles moet blond, gezond en Germaan zijn.’ Gert beaamt dat: ‘Het motto is: Europa eerst en de rest kan barsten. Wij proberen een tegengeluid te geven.’ Zafer denkt dat de kunstenaar van de toekomst hybride zal zijn. Gert knikt instemmend. ‘Jong

RAST werkt daaraan: we leiden mensen op die meerdere talenten hebben. Ze kunnen acteren, bewegen goed en zijn muzikaal.’ Bart: ‘Op het conservatorium leer je goed spelen. Dat is natuurlijk belangrijk, maar als muzikant moet je meer kunnen. Je moet weten waarom je een bepaald stuk speelt, wat je precies wilt overdragen en welke vorm je daarvoor kunt kiezen. Kruisbestuivingen met andere disciplines zijn dan nuttig.’ Zitten er geen gevaren aan al die kruisbestuiving? ‘Het is belangrijk om onze eigenheid te bewaken. Het is niet de bedoeling dat we allemaal op elkaar gaan lijken. Ook mag het doel van onze samenwerking nooit zijn dat we op die manier goedkoper kunnen kopiëren. Door alle drie onze eigen artistieke kleur in te brengen, komen we inhoudelijk verder. Dat moet het doel zijn.’

Voorstellingen Theater RAST / Jong RAST, NBE / JongNBE en Europe Now in seizoen 2012-2013 Theater RAST / Jong RAST Theater RAST | Hamlet 31 oktober 2012 Jong RAST | 1.0 14 t/m 16 november 2012 Theater RAST | Eldersland 26 t/m 28 februari en 1, 2 maart 2013 (Europe Now) Raymi Sambo | Op zoek naar Oom Tom 15 maart 2013 Europe Now Ballhaus Naunynstrasse | Beg your Pardon 27 t/m 29 maart 2013 Festival Europe Now met Jag ringer mina bröder van Riksteatern (Zweden), Pippa van Talimhane Tiyatroso (Istanbul),

De heren vinden het prikkelend om samen te werken vanuit verschillende disciplines. Gert: ‘Het NBE geeft concerten met een theatraal tintje. En bij RAST maken we juist de omgekeerde beweging: in onze voorstellingen speelt muziek een steeds prominentere rol. In dat proces kunnen we elkaar begeleiden en inspireren.’ Zafer is het daarmee eens. ‘RAST, NBE en Podium Mozaïek werken

seizoen 2012 | 13

en The Maire Rider van het Arcola Theatre (Londen) 8 t/m 12 mei 2013 | 8 & 9 mei 2013 NBE / JongNBE NBE met Sevval Sam en Aynur 12 oktober 2012 (seizoensopening) NBE | Vurig Flameco 24 januari 2013 JongNBE en Jungle by Night 22 februari 2013 NBE | Oost West thuis niet best 12 maart 2013 NBE | Die Zauberflöte 11 april 2013


8

9

Culturele tradities smelten samen in Café Istanbul

Zo’n vijf jaar geleden besluit Zafer Yurdakul (Directeur Podium Mozaïek) de swinging sound en ambiance van de populaire Türkü Bars in Instanbul naar Amsterdam te brengen. Het resultaat is een bijzondere ontmoeting met de Turkse cultuur in Podium Mozaïek, waarbij bekende Turkse volksliederen onder het genot van een drankje en de beroemde Turkse mezes uit volle borst meegezongen kunnen worden. Twee jaar later wordt het programma uitgebreid. Om een breder publiek aan te spreken combineert Yurdakul de levendige sfeer van de Türkü Bars met de wereldse popcultuur. En daarmee is het programma Café Istanbul geboren. Grootse namen en aanstormend talent zetten samen een cross-over van traditionele Turkse volksmuziek en moderne pop neer. Dit seizoen groeit het concept opnieuw. Samen met Jörgen Tjon A Fong (Specialist culturele diversiteit op de afdeling programmering van de Stadsschouwburg Amsterdam) brengt Yurdakul Café Istanbul naar de grote zaal van de Stadsschouwburg Amsterdam. Wat kunnen we verwachten?

‘H

et is een spannende ontdekkingstocht,’ aldus Tjon A Fong. In zijn missie bij de Stadsschouwburg een programmering op te zetten die aantrekkelijk is voor àlle Amsterdammers, gaat hij op zoek naar producties die interessant zijn voor een breder, cultureel divers publiek. En naar partners om dit aanbod mee op te bouwen. ‘Café Istanbul is een bewezen, succesvol programma, dat veel potentie heeft

voor de grote zaal. Doorgaans programmeert de Stadsschouwburg echter vooral dans- en toneelvoorstellingen en geen op muziek gebaseerde programma’s. Aan ons dus de uitdaging om de moderne culturele ontwikkelingen in het uitgaansleven van Istanbul te laten samenvloeien met de theatrale elementen van het teksttoneel. We willen iets laten ontstaan dat meer is dan de som der delen; een gloed-

nieuw geheel, dat nog niet eerder te zien was in Podium Mozaïek of de Stadsschouwburg.’ ‘We maken het onszelf met die meervoudigheid expres niet te makkelijk,’ vult Yurdakul aan. ‘We willen culturele tradities, zoals vertelvormen en muzikale presentaties, laten samensmelten. Denk daarbij aan uitstapjes naar de literatuur, maar bijvoorbeeld ook aan actuele discussies op het gebied van cultuur of politiek in Am-

www.podiummozaiek.nl

sterdam. Het idee is een programma te creëren waarbinnen al die ontmoetingen kunnen plaatsvinden. We gaan daarbij echt een stap verder. Waar gaat het over? Hoe zijn de liederen tot stand gekomen? Wie zijn de makers? En wat drijft hen?’ Tjon A Fong: ‘Café Istanbul is toegankelijk, maar tegelijkertijd inhoudelijk uitdagend en vraagt daarmee om een nieuwe manier van kijken en beleven door het publiek. We hopen dat het de start is van een nieuwe beweging in de theaterwereld, een spannende ontwikkeling waar je als publiek deel van uit wil maken.’ Enthousiast vervolgt hij: ‘De Stadsschouwburg is toch een icoon in Amsterdam, een imposant gebouw waarvan iedereen bepaalde verwachtingen heeft. Het idee om juist daar een heel ander soort programma neer te zetten en een nieuwe groep mensen tegen te komen die je niet vaak in het theater ziet, daar word ik heel blij van.’ De samenwerking tussen Podium Mozaïek en de Stadsschouwburg Amsterdam strekt verder dan het programma Café Istanbul. Zo werken de podia al jaren samen tijdens festivals als Julidans. Samen met het Bijlmer Parktheater gaan Podium Mozaïek en de Stadsschouwburg Amsterdam dit jaar tijdens het festival de wijken in, waar ze een deel van de programmering van Julidans in een andere setting laten zien. Zo bereikt de Stadsschouwburg een nieuw publiek dat al bekend is met de wijktheaters, maar de weg naar de schouwburg nog niet weet te vinden. Andersom biedt de Stadsschouwburg de wijktheaters de ruimte van de grote zaal. Zo beleeft de grote zaalproductie Hamlet - voor het eerste geheel in het Koerdisch uitgevoerd - van Theater RAST (i.s.m. Stadstheater Diyarbakır), het huisgezelschap van Podium Mozaïek, haar wereldpremière in de grote zaal van de Stadsschouwburg. En op het gebied van de verschillende zalen liggen meer kansen: zo is er de

seizoen 2012 | 13

intentie om in de toekomst een aantal door de Stadsschouwburg geselecteerde internationale theaterproducties voor de kleine en middelgrote zaal te tonen in Podium Mozaïek. Op deze manier ontstaat er een brede wisselwerking, waarvan alle partners de vruchten plukken. Tjon A Fong: ‘Het is zonde om alles alleen te willen doen. Waarom zou je niet van elkaar leren? We gaan een duurzame relatie met elkaar aan en kijken daarbij ook buiten de grenzen van Amsterdam. De Stadsschouwburg Utrecht bijvoorbeeld, investeert al jaren in het bereiken van een cultureel divers publiek. Met hen is een samenwerkingsverband geïnitieerd om meer grote zaalproducties uit het buitenland naar Nederland te kunnen brengen. Zo hopen we samen een impuls te geven aan het aanbod in cultureel divers theater. Ook Café Istanbul toert dit seizoen naar Utrecht. Sterker nog, het programma is daar zelfs eerder te zien dan in Amsterdam! Dat was vroeger echt ondenkbaar. Maar het is een bewuste keuze. Het gaat om een mentaliteitsverandering: verbinden in plaats van dingen voor jezelf houden. Daar worden we allemaal sterker van.’ Ook Yurdakul gelooft sterk in het belang van kennis delen: ‘Samen gaan we op zoek naar bijzondere voorstellingen en een publiek waarvan we denken: die moeten dat echt zien en meemaken. De verschillende groepen in Amsterdam moeten zich herkennen in wat we doen en zich welkom voelen. Je ziet dat dat werkt, niet alleen

aan het enthousiasme van het publiek, maar ook aan kunstenaars die zich verbonden voelen met wat we doen en zich regelmatig melden met een voorstel voor samenwerking.’ Tjon A Fong: ‘Toch kan het in deze tijd van financiële onzekerheid lastig zijn om een nieuwe ontwikkeling teweeg te brengen. Naar mijn idee was er een aantal jaar geleden meer ruimte voor experiment. Nu zijn veel organisaties toch wat terughoudender. Het is zonde dat de economische meetlat het experiment af en toe in de weg staat. Want het is belangrijk om jezelf steeds vragen te blijven stellen: waarom doen we dit? Waarom kiezen we voor deze vorm? Waarom? Ik kijk ernaar uit om samen te experimenteren en met Café Istanbul een nieuwe vorm te ontwikkelen. Het belooft iets heel bijzonders te worden!’

Café Istanbul in seizoen 2012-2013 Café Istanbul met Bülent Ortaçgil 7 december Podium Mozaïek, 8 december Stadsschouwburg Utrecht, 10 december Stadsschouwburg Amsterdam Café Istanbul TBA 7 maart Podium Mozaïek, 9 maart Stadsschouwburg Utrecht, 10 maart Stadsschouwburg Amsterdam


10

11

Het was eigenlijk de schuld van de kunstacademie. Als ze destijds niet dat project hadden waarin je je eigen percussie-instrument moest bouwen, was Bartolo Hoffmann misschien wel nooit gegrepen door wereldmuziek in het algemeen en latin muziek in het bijzonder.

Zweeds-Senegalese liefdesbaby’s en verlichte geesten een interview over de nieuwe world sessions reeks met booker bartolo hoffman door pablo cabenda

H

offmann bekwaamde zich in het bespelen van zijn zelfgemaakte cajon, een houten handtrommel die vooral in flamenco wordt gebruikt. En zo rolde de kunstacademiestudent/ instrumentmaker de Nederlandse latin scene in als percussionist. Het ging in de jaren negentig van hobbyist, naar semiprof naar prof en waarbij Hoffmann in allerlei bandjes speelde. ‘En ja, op een gegeven moment moeten er ook allemaal banddingetjes georganiseerd worden. Backline geregeld, contracten opgesteld, de representatie, dat soort zaken. Ik deed dat toen allemaal.’ En zo rolde de muzikant Hoffmann, na een cursusje hier en daar, de meer zakelijke kant in van de muziekwereld. De booker/programmeur met een voorliefde voor Afro-Caribische muziek richtte eerst zijn eigen boekingsbureau Bimac World music, waarna hij later gevraagd werd door World Connection Agency. Het bureau dat de World Sessions concerten samen met Podium Mozaïek bedacht en programmeert in Podium Mozaïek en andere samenwerkende podia in het land: Een serie concerten van veelbelovende wereldmuziek artiesten die het waard zijn gehoord te worden in een breder circuit en verspreid over Nederland optreden. Een simpele maar knappe formule die nu vijf jaar bestaat waarmee een moeilijker ‘genre’ als wereld-

muziek, dat eigenlijk meer een containerbegrip is dan een genreaanduiding, op een slimme manier wordt gepromoot. Hoffmann: ‘World Connection was een van de eerste bureaus die volledig die 360 graden deals voor zijn artiesten heeft ingevoerd.’ Een systeem waarbij één organisatie alle elementen rond de exploitatie van een artiest zoals de productie, het management en de marketing in zijn pakket heeft. Zo is World Connection, naast het bureau dat artiesten programmeert voor de World Sessions, ook een platenlabel waarop diezelfde artiesten hun cd’s opnemen. Het resultaat: een solide basis waarop alle bezigheden rond de artiest optimaal op elkaar zijn afgestemd. Het werkt twee kanten op. De artiest is door de opzet van World Sessions verzekerd van een aantal concerten op gerenommeerde podia waardoor het bereik aanzienlijk wordt vergroot en tegelijk dient World Sessions als keurmerk voor de zalen die hun programma afnemen. Hoffmann: ‘Er is veel vertrouwen bij de zalen. Nog niet alle artiesten in de Sessions serie zijn bekend aan het begin van het seizoen, maar toch wordt de hele serie ingekocht: de zalen vertrouwen er blind op dat het goed komt met artiesten van hoge kwaliteit.’ Zodanig goed zelfs dat World Sessions artiesten regelmatig te horen en te zien

zijn op radio- en tv-programma’s als Gumboots, Vrije Geluiden en Kunststof TV. World Connection heeft dan ook een prima staat van dienst. Al voordat World Sessions bestond was, volgens Hoffmann, het bureau medeverantwoordelijk voor trends rond fado en Balkan beats, opzwepende zigeunermuziek uit de Balkan populair gemaakt door hybride bands als Gogol Bordello. ‘We hadden in 2004 Boban Markovic staan. Kwamen zo een paar honderd Servïers op af die op de tafel stonden te dansen in Paradiso. En Mariza, de Portugese fadozangeres die nu elk jaar een concertje Carré doet? Staat ook op het World Connection label. De Malinese ster Oumou Sangare, de Senegalese superband Orchestre Baobab zijn gelieerd aan het agentschap. En de laatste hit van het bureau is Fatoumata Diawara, de toen nog relatief onbekende Malinese zangeres die haar Nederlandse debuut maakte tijdens de World Sessions van 2010. Sindsdien is Diawara een constante geworden. Ze zong al bij Herbie Hancock, jazz pianist Hank Jones en is nu ook te horen op de cd van superband Rocket Juice and the Moon, een nieuw project van Damon Albarn, muzikale alleseter en voormalig voorman van de Britse band Blur. Voor Hoffmann is de uitdaging om met World

www.podiummozaiek.nl

Sessions een beeld te geven van wat er muzikaal allemaal buiten de platgetreden paden gebeurt; het publiek overhalen daar iets van mee te pikken. En we kunnen nu wel meer hebben dan dat vertrouwde potje salsa. Hoffmann: ‘Genres als salsa of reggae zijn hier vaste waarden geworden. Het is wat het is. Muziekstijlen die min of meer gestold zijn en hun plekje hebben veroverd in ons muzikale bewustzijn. Je merkt ook dat de smaak hier, of in ieder geval de bereidheid te luisteren naar nieuwe dingen, zich verder heeft ontwikkeld.’ Dat vertaalt zich helaas niet automatisch in bezoekersaantallen. Komt volgens de programmeur door het grote aanbod. ‘Waar je vroeger zo’n zes concerten van wereldartiesten per maand had, is dat nu 26 geworden. Er is een overkill geweest. Waardoor het publiek de bekende vertrouwde namen meerdere keren heeft kunnen zien. En liever dan bijvoorbeeld weer het authentieke geluid van een Buena Vista Social Club lijkt het erop dat het publiek nieuwe mengvormen wil.’ Laat dat nou net een van de sterke punten van World Sessions zijn. Voor oktober dit jaar staat de band Calima gepland, moderne flamenco met Indiase en balkanpercussie. Oprichter Junalu ‘el Canijo’ was ook mede-oprichter van de Spaanse band Ojos de Brujo en verzamelde muzikanten uit verschillende landen en culturen om zich heen. Het resulteerde in een muzikale mix van flamenco, jazz, rumba, hip hop en bossanova. En het vindt weerklank. In 2007 kreeg de band een nominatie voor een Latin Grammy. In november meer crossover. Dan treedt Aline Frazão op. Eén van de interessantste artiesten van een nieuwe generatie muzikanten uit Angola. Frazão, geboren en getogen in de hoofdstad Luanda, mengt haar Afrikaanse roots met bossa en jazz. In 2010 nam haar carrière een vlucht

seizoen 2012 | 13

van de kora en ontmoette Maher. Het klikte. Twee albums later heeft het duo al het podium gedeeld met grootheden als Toumani Diabate, Amadou & Mariam en Salif Keita.

door optredens in bars en podia in Madrid en in 2011 bracht de drieëntwintigjarige zangeres haar debuutalbum uit. Voor wie de mengvormen niet extreem genoeg kunnen zijn, is er in februari 2013 Amira Kheir, geboren in Soedan, lange tijd gewoond in Italië en nu gevestigd in Londen. Die globetrottermentaliteit weerspiegelt zich in haar muziek. Hoewel die refereert aan het woestijnlandschap in Noord Soedan hebben de arrangementen elementen uit jazz, soul en muziek uit het Midden-Oosten. En een liefdesbaby van Zweden en Senegal? Het kan allemaal. Sousou (Zweeds) & Maher Cissoko (Senegalees) versmelten West-Afrikaanse mbalax met pop, blues en reggae. In Mahers familie wordt het bespelen van de kora al eeuwenlang van generatie op generatie doorgegeven. De Zweedse zangeres Sousou werd op jonge leeftijd verliefd op het instrument, verdiepte zich in de studie

World Sessions artiesten zijn musici die stuk voor stuk hun muzikale roots elders hebben maar nu in Europa zijn gestationeerd. Volgens Hoffmann dé plek waar spontaan nieuwe mengvormen ontstaan. Immigratie en internet maakten levendig intercontinentaal verkeer van beats en muziek mogelijk met de spannendste hybriden tot gevolg. In popmuziek komt dat tot uitdrukking bij fenomenen als MIA, de Brits/Sri Lankaanse indie darling die geluiden van over de hele wereld gebruikt voor haar derde wereld hiphop bastaardjes. De kids van het Portugese Buruka Som Sistema maken opzwepende dance beïnvloed door onder andere kuduro uit Angola. Hoffmann: ‘Het grappige is dat die uitwisseling nu net zo goed andersom gebeurt; wereldmuziekartiesten die leentjebuur spelen bij pop. De jonge Colombiaanse producer Pernett bijvoorbeeld heeft New Orders jaren tachtig hit Blue Monday gebruikt als basis voor zijn cumbia versie van het nummer.’ Bij World Sessions zijn grenzen er om overschreden te worden. ‘Vroeger had je veel meer dat een groep mensen helemaal into calypso of salsa was, dat is nu veel minder. Het lijkt er op dat mensen bereid zijn meer terrein te ontdekken. Er is genoeg.’ En als het niet ontdekt kan worden omdat het nog niet bestaat dan wordt het vast uitgevonden. Er hoeven maar een paar verlichte geesten uit de eerste, tweede en derde wereld samen te komen om samen muziek te maken.

World Sessions concerten in seizoen 2012-2013 Calima 20 oktober 2012 Aline Frazão 30 november 2012 Amira Kheir 8 februari 2013 Sousou & Maher Cissoko 5 april 2013


12

13

The comfort of a poem

simone zeefuik in gesprek met outspoken programmeur babs gons

Babs Gons is de dame die we onder andere kennen van Poetry Circle Nowhere, de choreopoem I Too Sing en pionierend poetry platform Palabras. Dit seizoen strijkt ze neer in Bos en Lommer en neemt ze met de serie Outspoken de poëzieprogrammering in Podium Mozaïek voor haar rekening. ‘Ik ben vooral uitgegaan van mijn eigen liefde voor woorden en literatuur. Voor mij is Outspoken een hele mooie vrijbrief om te kijken naar shows en artiesten die ik niet snel ergens anders zie, maar ik die ik heel erg tof vind.’

D

e dichter/programmamaker glimt van enthousiasme terwijl ze over het nieuwe project vertelt. ‘Outspoken is misschien wel meer dan een naam; het is een categorie voor uitgesproken, eigenzinnige artiesten die door middel van poëzie verschillende portretten presenteren. Spoken word wordt steeds bekender maar veel one (wo)man shows zien we hier nog niet echt. In de tijd van Palabras heb ik twee of drie keer een artiest uit kunnen nodigen die echt een voorstelling heeft gemaakt en ook tijdens Crimejazz, het vroegere poetry programma van Sasha Dees en Philip Powell, heb ik er een paar kunnen bezoeken. Maar verder… Ik denk,’ vermoed ze na een snelle overweging, ‘dat je hier in Nederland al snel, of in ieder geval vaker, uitkomt bij solo theaterstukken maar dat is niet hetzelfde: de focus ligt dan meer op het theatrale aspect in plaats van op de literaire

invulling. Naast de vorm kijk ik ook echt uit naar het experimenteren met wat meer niche-dingen. Zo zijn er bijvoorbeeld dichters die in Engeland echt household names zijn maar wiens werk nog niet echt overgewaaid is terwijl ik weet dat ze hier zeker wel een publiek kunnen trekken.’ Haar ervaring vertaalt zich onder andere in een scherpere blik. ‘Ik kijk nu meer naar de langere houdbaarheid van stukken; de diepgang en de originaliteit. Storytelling heeft me altijd aangesproken en de stukken die mijn aandacht trekken zijn voornamelijk verhalen die me na laten denken, die een bijzondere invalshoek hebben en die wegblijven van de clichés.’ Dit is precies wat haar aansprak in My Father & Other Superheroes, het stuk van de in Londen wonende, Oegandese dichter Nick Makoha. ‘Nick is opgegroeid zonder vader. Het beeld van de afwezige vader, en dan vooral de Zwarte afwezige vader, is natuurlijk gelinkt aan een hoop stereotypes maar zijn uitwerking van het zogenaamde standaardbeeld is heel interessant. Het gaat over het besef dat hij kreeg toen hij zelf vader werd en dacht ‘Wow, wacht even…’. De groei van anekdotes en korte

www.podiummozaiek.nl

stukken tot langere verhalen waarin meerdere focuspunten en invallen samenkomen is heel indrukwekkend.’ Makoha’s ontwikkeling is er één die Babs van dichtbij mee heeft mogen maken. ‘In 2000 ging ik met Dominique, een Paradiso-programmeur met wie ik toen samenwerkte, naar Engeland. Het idee was om lekker vier dagen naar Londen te gaan en daar de spoken word scene te checken. Bij één van de events die we bezochten, ontmoetten we twee jongens die voor de deur stonden. We hadden een camera bij ons en toen we vertelden waarvoor we kwamen, droegen ze spontaan een aantal poems voor. Eén van die jongens was Nick die zichzelf toen nog Urban Spirit noemde; sinds die dag stond hij altijd op m’n lijst artiesten die ik uit wilde uitnodigen voor Palabras. We programmeerden hem voor het Double Talk-festival en je zag echt hoe volwassen hij was geworden.’ Haar band met het Britse bolwerk bracht Babs het tweede stuk voor het vierdelige Outspoken. ‘Ik kom al jaren in Engeland en één van de dichters met wie ik daar bevriend raakte is Chanje Kunda. Los van haar werk spreekt ook haar persoonlijke verhaal me erg aan: ze is één van de enige dichters die ik daar ken die zichzelf puur en alleen met poëzie kan bedruipen. Laatst zat ik een week bij haar in Manchester en wat ze doet is echt indrukwekkend: ze geeft workshops in musea, asielzoekerscentra en tal van andere plekken die ik niet eens kan bedenken. Dan denk ik: ‘Waarom hebben wij die infrastructuur hier niet?’ ‘Gelukkig was Kunda’s blik broader than Britain. ‘Vanuit Manchester nam ze een steeds grotere plek in Amsterdam in. Momenteel verblijft ze als artist in residence tijdelijk in het H-spot project in Heesterveld maar haar link met Amsterdam gaat langer terug. Een paar jaar geleden werd ze verliefd op Amsterdam en dan specifiek op één Amsterdammer. Deze liefde had helaas niet de beste afloop maar wat ze met dit verhaal doet, is echt exceptioneel. Inmiddels is

seizoen 2012 | 13

ze met het Contact Theater een one womanshow aan het ontwikkelen en omdat haar connectie met Amsterdam zo sterk is, leek het me mooi om het stuk hier in première te laten gaan.’ Wanneer ze vertelt wie de derde naam uit de serie is, blijkt maar weer eens wat het magische nummer is. ‘Waar ik ook heel erg blij mee ben,’ glundert ze, ‘is Soweto Kinch! ’Hij is natuurlijk een dichter op een ander level. Kinch is een jazz saxofonist en een MC maar wat hij doet… Hij heeft zo’n aparte stijl en de manier waarop hij hier poetry doorheen

weeft is absoluut vernieuwend. Een hokje als ‘wereldmuziek’ doet hem echt geen recht.’ Outspoken wordt theatraal afgesloten. ‘De hekkensluiter is de theatervoorstelling Rebelse Vrouwen van Ninsee, het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis. In 2013 is het

150 jaar geleden dat het Nederlands Koninkrijk de door haar uitgevoerde slavernij in Suriname en de Antillen afschafte; Rebelse Vrouwen, een stuk met Joy Wielkens, Aisa Winter, Maureen Tauwnaar en Monique Klein, richt zich op de verhalen van vrouwen in die tijd. Het gaat over een enorm deel van de Nederlandse, Caribische en Afrikaanse geschiedenis maar tegelijkertijd is het heel persoonlijk: de verhalen van vrouwen blijven onderbelicht. Als er al verhalen van onderdrukte groepen worden verteld, dan gebeurt dit te vaak vanuit een mannelijk perspectief; ik denk dat dit soort verhalen niet genoeg verteld wordt.’ Vooruitkijkend op een prachtige serie wipt Babs tevreden in haar stoel en dat mag ook: het 15-jarige meisje dat zichzelf herkende in de woorden van Alice Walker schrijft inmiddels haar eigen pad. ‘Als je mij 20 jaar geleden verteld zou hebben dat ik mijn geld zou verdienen in de spoken word branche…’ Over een paar maanden zijn er 5 Poetry Circles in het land en dan komt het wel heel dicht bij de droom die ik als klein meisje had.’ Natuurlijk heeft ze een paar aanraders. ‘Behalve classics als Sonia Sanchez, Langston Hughed en Countee Cullen geniet ik ook van het werk van hedendaagse artiesten als Sharrif Simmons, Jessica Care Moore, Tish Benson en Zena Edward. Maar ontdek vooral ook het werk van Nederlandse schrijvers als Tjitske Jansen en Ramsey Nasr.’ Zelf stuitte ze laatst op Mysteries, Yes van Mary Oliver. ‘Zij schrijft: ‘How people come, from delight or the scars of damage, to the comfort of a poem..’ Dat is toch geweldig?! En ook helemaal waar: a poem is a comfort.’

Outspoken by Babs in seizoen 2012-2013 Nick Makoha | My Father and Other Superheroes 31 januari 2013 Soweto Kinch 15 februari 2013 Chanje Kunda 23 maart 2013 Krater Theater en NINsee | Rebelse Vrouwen 19 april 2013


14

15

‘We leren elkaar kennen door elkaar te ontmoeten’ de keuze van meral polat, door fleur bardoul

Meral Polat is een bezige bij. We kennen haar als actrice uit het theater, van tv en als zangeres van onder andere haar eigen band Meral’s Harem. Dit seizoen kunt u haar nog iets beter leren kennen: speciaal voor Podium Mozaïek zocht zij een bijzondere serie van zes voorstellingen uit. Meral vertelt.

‘D

e voorstellingen die ik heb uitgezocht zijn allemaal heel verschillend van elkaar, zowel qua vorm als qua inhoud. Het gaat over verschillende mensen van verschillende leeftijden, met verschillende achtergronden in verschillende tijden en met ieder hun eigen dilemma’s en problemen. Maar allemaal willen ze ergens bij horen, liefde ontvangen en gekoesterd worden. Zo willen we in de kern allemaal hetzelfde, daarin zijn we allemaal gelijk!’ Een van de voorstellingen die dit weerspiegelt is Over Leven, door Bartho Braat en Chris Comvalius. ‘Bartho en Chris vormen een wonderlijk duo, er is een goede chemie tussen die twee. Ze hebben een prachtig verhaal geschreven over de liefde tussen twee mensen die ouder worden. Ik heb het idee dat we in het westen mensen afschrijven, of in

hokjes stoppen en er niet meer naar omkijken nadat ze een bepaalde leeftijd hebben bereikt. Veel mensen boven de 55 hebben het idee “er niet meer bij te horen”, terwijl ikzelf met de idee ben opgegroeid heel veel respect te hebben voor ouderen en ze juist midden in de maatschappij te plaatsen. Dit kan door ze te vragen om advies, door jeugd en vreugde met ze te delen. Jong kan nog zoveel leren van oud, we laten een heleboel liefde en wijsheid liggen!’ Een voorstelling waarin de adviezen van anderen soms voor dilemma’s zorgen is De bruiloft van Özlem. ‘Een lieve, leuke, grappige en herkenbare voorstelling van nieuwkomer Özlem Solmaz.’ Hierin speelt Özlem niet alleen zichzelf, maar ook haar tante Soepie, haar beste vriendinnetje, haar knappe opa en haar broertje van zeven, door wiens ogen ze naar zichzelf kijkt. Ze haalt herinneringen op en droomt over de toekomst: hoe zal die éne grote dag eruit gaan zien? ‘Ik denk dat iedere “Hollandse allochtoon” zich hierin zal herkennen en

dat alle “Hollandse autochtonen” een scherp kijkje achter de schermen zullen krijgen. Maar bovenal gaat deze voorstelling over het zoeken naar jezelf, de zoektocht naar de liefde en het gevoel ergens bij te willen horen.’ Dwars door verschillende tijden en leeftijden heen gaat De Gesluierde Monologen. ‘Dat is ook precies wat het interessant maakt om het nu weer op te voeren. Het is tien jaar geleden dat deze grensverleggende voorstelling in première ging. Deze voorstelling zit in mijn hart en is heel waardevol voor me. Het is een dijk van een voorstelling die enerzijds nog steeds actueel is met alle problemen van toen voor de vrouwen in generaties vóór mij, maar ook nu nog in de generaties ná mij. Anderzijds zijn er de afgelopen tien jaar ook veel dingen veranderd. Ik ben dan ook heel nieuwsgierig hoe het nu zal zijn met dezelfde makers en spelers, maar ook met de inhoud van de voorstelling: seksualiteit en de beleving van de Islamitische vrouw. Op welke manier is het klimaat in Neder-

www.podiummozaiek.nl

land veranderd, is de vrouw veranderd? Dit wil ik graag onderzoeken en beleven.’ Door haar werk als actrice en zangeres komt Meral Polat veel interessante mensen en gezelschappen tegen. Voor de samenstelling van dit programma had ze dan ook meer dan genoeg interessante invalshoeken, het was bijna moeilijk om te kiezen. De band Susies Haarlok, die met Veldwerk in Podium Mozaïek te zien zal zijn, vind ze echter geweldig en kreeg een plekje: ‘Susies Haarlok is een theaterband waarmee ik al twee voorstellingen heb mogen maken. De bandleden zijn zowel muzikaal als theatraal steengoed en ik hou van de manier waarop ze voor Veldwerk te werk zijn gegaan, als ware het een onderzoek.’ Voor elk concert gaat de band opnieuw de buurt in om mensen te ontmoeten en het basismateriaal te verzamelen. ‘De voorstelling is eigenlijk een concert, documentaire en een sociologisch onderzoek in één. Het doel ervan is om mensen bij elkaar te brengen. Wat denk jij over de ander en wat denkt de ander eigenlijk over jou? Dat zijn vragen die centraal staan. Susies Haarlok zorgt dat er een wereld voor je open gaat, omdat ze je anders naar dingen laten kijken dan je gewend bent.’ ‘We leren elkaar kennen door elkaar te ontmoeten, door echt contact te maken. Wat ik vooral mooi vind is dat je, wanneer je deze voorstellingen gaat zien, werelden tegenkomt die in eerste instantie misschien ver van je eigen wereld verwijderd lijken. Toch zit er, volgens mij, in elke voorstelling wel iets dat je het gevoel geeft dat je naar jezelf aan het kijken bent. Dat klinkt misschien vaag, maar ik geloof dat dát is wat deze voorstellingen zo bijzonder maakt!’

ele jongens die elkaar ontmoeten in een concentratiekamp in de Tweede Wereldoorlog. Dankzij hun liefde voor elkaar weten ze te overleven in de zwaarst mogelijke, meest onmenselijke situaties. Dit vind ik een interessant gegeven en het is een onderwerp dat me nieuwsgierig maakt, omdat ik er weinig over weet. Het past goed bij 5 mei, opdat we nooit vergeten dat ieder mens gelijk is en recht heeft op liefde, geborgenheid en respect.’ Ook in De Sunshine Show van Esther Scheldwacht zien we de rode draad van de geselecteerde voorstellingen terug. ‘Actrice Esther Scheldwacht is één van mijn voorbeelden in het vak. Ik heb het geluk gehad twee keer met haar te mogen werken. Als zij speelt is ze als een kind. Ze gaat er altijd voor honderd procent voor, alles wat ze maakt heeft altijd een zekere noodzaak en daarnaast heeft ze ontzettend veel humor. Ik bewonder haar om de manier waarop zij kan schakelen en in het moment kan zijn. De Sunshine Show is een fantastische solovoorstelling over een transseksueel die zijn/ haar levensverhaal vertelt op een muzikale, grappige en tegelijkertijd ontroerende wijze. Het is een enorm virtuoos stuk!’ Er wordt nog hard gewerkt om rondom deze voorstellingen leuke activiteiten te organiseren. Polat: ‘Voor De Gesluierde Monologen ben ik van plan om vier dagen lang Podium Mozaïek liefdevol te

kapen, zodat het er druk is met debatten, lezingen, documentaires, workshops van inspirerende mensen uit het vak, maar ook politici, deskundigen etcetera. En hoe leuk zou het zijn om na De bruiloft van Özlem een echt Turks bruidsfeest te organiseren? Met een Turkse band, een volksdansgroep, een bruidsjurkenexpositie en een kipkar voor de deur! Of een datingsspel, zodat er misschien nog nieuwe bruiloften uit voort kunnen komen! Na Over Leven willen we een veiling houden, waarbij geboden kan worden op een uurtje met een oudere persoon, om vragen te stellen en gebruik te maken van de levenservaring en wijsheid die deze mensen hebben opgedaan. Naast de voorstellingen en vele enthousiaste plannen voor het programma er omheen tipte Meral ons ook de band La Boutique Fantastique, van wie het eerste album uitkwam op het Kytopia label van Colin Benders, alias Kyteman. De muziek is een samensmelting van filmmuziek, soul, chansons, hiphop, zigeuner- en circusmuziek. Meral Polat trad zelf ook een aantal keer met ze op: ‘Ik vind het fantastisch om met ze te zingen. Ik leer veel van ze, juist doordat ze verschillende stijlen en verschillende muzikanten op een speelse manier naast elkaar zetten en daarmee vernieuwende muziek maken.’ In het voorjaar van 2013 kunt u bij Podium Mozaïek van deze band genieten!

Theater 2.0 by Meral in seizoen 2012-2013 Esther Scheldwacht | De Sunshine Show 19 oktober 2012 Adelheid Roossen | De Gesluierde Monologen 22, 23, 25 en 26 januari 2013 Anne Maike Mertens | De bruiloft van Özlem 1 februari 2013 Susies Haarlok | Veldwerk 2 februari 2013

Op Bevrijdingsdag is er zo’n voorstelling te zien die over een wereld gaat die velen van ons gelukkig nooit echt zullen kennen. Dan staat Bent in Podium Mozaïek, geschreven door Martin Sherman. ‘Het is een prachtig verhaal over twee homoseksu-

seizoen 2012 | 13

Chris Comvalius en Bartho Braat | Over Leven 16 maart 2013 Gerdjan Rijnders | Bent 5 mei 2013 En de muziektip van Meral: La Boutique Fantastique 20 april 2013


16

17

COMEDY

tweegesprek met carolien borgers en dara faizi

Elk seizoen brengt Podium Mozaïek een selectie van de beste cabaretiers en stand-up comedians uit binnen- en buitenland met hun eigen, verfrissende kijk op onze hedendaagse samenleving. Dit jaar naast gevestigde namen als Howard Komproe, Soundos en het Belgische The Line Up veel ruimte voor jonge makers als Nina de la Croix, Carolien Borgers en Dara Faizi. Patrick Deters van het online platform voor cabaret liefhebbers Zwartekat.nl sprak deze laatste twee al in Amsterdam West om wat meer over ze te weten te komen. Het werd een levendig gesprek over het verschil tussen stand-up en theater, over veilig en gevaarlijk en over wel of geen alcohol. Hieronder een verslag van het gesprek. Een uitgebreider audio interview is terug te luisteren op www.zwartekat.nl.

O

p een zonnige zondagmiddag mocht ik aanschuiven voor een fijn gesprek tussen Carolien Borgers en Dara Faizi. Carolien Borgers (1983, Breda) wordt op haar 17e aangenomen op de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie en maakt in 2008 haar eerste programma Snars, gevolgd door Makkelijk Praten in 2010. Inmiddels is zij hard bezig met haar derde programma Happy End, waarmee ze in november in première gaat. Dara Faizi (1988, Afghanistan) is dit jaar in première gegaan met zijn eerste voorstelling Gevaarlijke gedachten die door de pers positief is ontvangen. Dara speelt in 2006 voor het eerst op een open podium, waarna hij wordt ingelijfd bij de Comedy Explosion. In 2010 wint hij de jury- én publieksprijs bij het Groninger Studenten Cabaret Festival. Beide cabaretiers zijn nu neergestreken in café/restaurant Edel in Amsterdam om te praten over hoe ze schrijven, vertellen en nadenken over hun programma’s.

We kijken even vooruit naar het nieuwe seizoen. Carolien zit volop in de ontwikkeling van haar derde programma. Dara is zijn programma al aan het spelen, maar heeft in grote lijnen zijn tweede programma al klaar. ‘In grote lijnen wel. Bij je eerste programma ben je vers en onzeker en bij je tweede weet ongeveer hoe het proces in zijn werk gaat.’ Carolien valt bij ‘En je weet waar je kracht zit en dat neem je mee. Iets waar je bij je eerste programma heel lang mee bezig bent geweest. Bij de tweede kan de thematiek je ineens te binnen schieten en dan denk je... o ja, dat ga ik doen. En dan kan ik alles meenemen van het eerste programma en is het tweede programma ‘makkelijk’ te maken en bij het derde programma denk je ineens ‘ohhh, nu moet ik dat weer doen, maar hoe dan!’. Want ik ben zelf nogal geordend en ik zie de lijnen in de onderdelen die ik schrijf. Dus ik ben begonnen met een blauwdruk die ik had van mijn tweede pro-

gramma en geprobeerd zo mijn derde programma te schrijven. Maar dat kan natuurlijk helemaal niet. Je doet het om vastigheid en zekerheid te hebben, maar bij mijn tweede programma was ingebroken in mijn huis en op basis daarvan is het geschreven. En nu was ik voor het derde programma bijna zover dat ik bedacht ‘Ik ga er maar op uit om een ramp te veroorzaken zodat ik weer die blauwdruk kan gebruiken om mijn derde programma te schrijven’. Ik heb gewoon een begin nodig, een uitgangspunt!’ Beiden hebben in hun programma een persoonlijke insteek in het verhaal. Bij een goede verteller ga je mee in zijn/haar verhaal en voor Carolien en Dara zijn dat veelal persoonlijke verhalen. Maar ook een noodzaak om je verhaal te vertellen. Dara licht toe ‘Ja, heel veel mensen zeiden ook tegen me ‘je bent nu 22’ en ik was bezig met het programma ‘is het nu nog niet een beetje vroeg om

www.podiummozaiek.nl

solo te gaan? Moet je niet eerst wat levenservaring opdoen jongeman?’. En ik dacht ‘Nee, ik moet dit verhaal nu vertellen’. En als ik dat eruit heb gegooid dan zie ik wel hoe het wordt ontvangen. En misschien maak ik daarna twee jaar niks en ga ik alleen maar stand-uppen en slechte schnabbels doen. Maar omdat ik dit hele proces van theater maken nu heb gedaan, merk ik ook hoe fijn en veilig dat is. Het is heel prettig dat je in het theater een verhaal kan vertellen en je kwetsbaar kan opstellen. En als je dan ook nog eens grappig bent waardeert het publiek dat enorm. Want ik ben natuurlijk stand-up gewend en als je daarbij niet binnen 30 seconden grappig bent gaat het fout en heb je een hele moeilijke set.’ Verbaasd over de term ‘Veilig’ van Dara vraag ik hier natuurlijk op door. Want is een theater wel zo veilig? ‘Ja zeker! Zeker als je bedenkt waar ik stand-up heb geleerd. Meestal in een locatie waar ik op een biljarttafel stond met links van me een televisie waarop Engels voetbal bezig was. En als ik dan vroeg of de tv wat zachter mocht omdat ik stand-up comedy wilde doen werd mij verteld dat mensen ook voor het voetbal kwamen en of ik niet binnen mijn grapjes wat grapjes over het voetbal wilde maken. Dat is waar ik mee ben opgegroeid.’ Carolien vult aan ‘ik begrijp wel dat je zegt dat theater veilig is. Je kan daar zoveel meer rust nemen. Want die mensen die daar komen accepteren dat wat jij ze gaat geven het komende anderhalf uur dat dat is wat ze gaan krijgen. Ze oordelen vaak daarna. Het is anders dan bij stand-up waarna je na 30 seconden denkt ‘Wat vind ik hiervan’. Bij theater geef je je er wat meer aan over, als je eenmaal in dat theater zit.’ Dara: ‘Het nadeel van het theater is wel dat er wat minder energie in kan zitten. Want vaak als je in een kroeg speelt of een club dan is het al een beetje rumoerig en mensen hebben er al zin in. Terwijl ik soms voor 60 oudere mensen speel en dan moet ik ook proberen die sfeer erin te krijgen.’ Carolien: ‘Het is wel moeilijker. Het is niet, zoals bij een popconcert, dat je die

seizoen 2012 | 13

ontlading, echte ontlading, in het theater krijgt. Dat je daar bent en er helemaal in mee gaat en eigenlijk niet observeert. En dat is in een theater moeilijker, omdat je daar zit en omdat het daar stiller is... dan krijg je daar die gekte niet in. Ik denk dat dat heel veel met muziek te maken heeft. Muziek doet dat gewoon.’ Al kunnen ook andere zaken de voorstelling losser maken. Dara: ‘Alcohol!’ Carolien: ‘Absoluut. Als je een pauze hebt en er wordt in de pauze gedronken dan heb je daarna toch echt een andere sfeer.’ Dara: ‘Ik heb ook een pauze in mijn voorstelling en na de pauze wordt het nog gezelliger. En omdat mensen het over de voorstelling hadden en ze een drankje gedronken hebben en dan komen ze terug... ‘Carolien valt gelijk in de rede ‘En ze komen terug! Ik heb daar eigenlijk nooit zo bij stil gestaan, maar ze gaan eigenlijk voor de tweede keer naar je toe. Ze kiezen er opnieuw voor om naar jou te gaan kijken. Dan ben je misschien al een soort van veilig. Ik heb het nog niet gedaan. Ik heb het idee dat als je een pauze hebt dat er van grote afstand al geanalyseerd wordt over wat er daarvoor al is gebeurd. Ze zijn in hun eigen wereld weer geweest, onder andere hun telefoon even gecheckt. Ze zijn er helemaal uit geweest en dan moeten ze er weer in.’

Patrick Deters is cabaret- en comedygek! Hij ziet jaarlijks absurd veel voorstellingen en helpt mee bij de grootste Nederlandse cabaretwebsite Zwartekat.nl en bij speellijstverzamelsite Cabagenda. nl. Patrick kan zich niet voorstellen dat u niet naar minimaal één van deze voorstellingen gaat! Carolien Borgers | Happy End 17 november 2012 Dara Faizi | Gevaarlijke gedachten 19 januari 2013

Nog meer Comedy in Podium Mozaïek in seizoen 2012-2013 Howard Komproe | N.I.E.U.W. 3 november 2012 Nina de la Croix | Bas 20 december 2012 Omar Ahaddaf 9 februari 2013 Soundos | Er is geen plan B 22 maart 2013 The Line Up 13 april 2013


18

19

Een perfecte balans

was geworden, en niet veel later curator exposities, zocht hij samenwerking met AIDA en nu scouten ze samen uit de gevluchte kunstenaars talent dat geëxposeerd kan worden bij Podium Mozaïek. Artistieke kwaliteit staat daarbij altijd centraal. Niet zelden krijgen deze kunstenaars na zo’n expositie opdrachten en vergroten zo hun netwerk. ‘Dan hebben wij dus kunnen bijdragen aan hun loopbaan in Nederland,’ zegt Senad tevreden.

interview met curator exposities senad alić door paul spies, directeur amsterdam museum Senad Alić begint aan zijn vierde jaar als curator van de expositieagenda van Podium Mozaïek. Die agenda bestaat komend seizoen uit een mix van autonome kunst tot en met historische exposities, samengesteld door mensen van allerlei herkomst.

S

enad heeft heel wat kunstenaars ontdekt dankzij zijn eigen netwerk, dat totaal afwijkend is van het standaard kunstcircuit in Amsterdam. Hij kent talloze professionele kunstenaars, afkomstig uit de hele wereld, die in hun herkomstland zijn opgeleid en niet zomaar toegang hebben tot het culturele establishment in hun nieuwe woonomgeving. In het komende seizoen staan er daarom weer allerlei internationale verrassingen op het expositieprogramma. Het nieuwe seizoen begint met het imponerende, uitbundige werk van Régis Gonçalves di Côco, een Nederlander van Braziliaanse afkomst, die Senad al jaren volgt. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld academie en is in feite al een gevierd kunstenaar, want hij exposeerde in Accra, Dubai, Lissabon en Amsterdam. De afgelopen jaren is een duidelijke ontwikkeling merkbaar in de waardering voor Podium Mozaïek bij de kunstenaars die Senad benadert: aanvankelijk kreeg hij vaak de reactie dat men liever niet als “decorateur van een wijkcentrum” optrad. Zo ook Régis Gonçalves di Côco, die zei: ‘Mijn werk heeft ruimte nodig’. Hij ging er van uit dat de zalen van Podium Mozaïek niet de uitstraling konden bieden die zijn werk verdiende. Maar inmiddels heeft Podium Mozaïek de naam dat het een hele mooie, ja zelfs prestigieuze plek is om het eigen oeuvre te presenteren. Met profes-

sionele faciliteiten en een constante toestroom van geïnteresseerd publiek, zowel overdag als in de avond. Dus stelde Régis zijn mening bij en is hij nu gelukkig dat zijn bijzondere werk er van 4 juli tot en met 1 oktober komt te hangen. Op 4 oktober volgt er dan een uitzonderlijk project, namelijk een historische expositie, getiteld Turkse pioniers in Amsterdam. Deze expositie is samengesteld door het Amsterdam Museum in het kader van de viering van 400 jaar Turks-Nederlandse betrekkingen. Centraal in de expositie staan de persoonlijke verhalen van zes mannen uit de eerste generatie Turken, die in de jaren ’60 in Nederland een beter bestaan zochten. Het is de eerste keer dat Senad een puur historische expositie programmeert: ‘We brengen elk jaar zes exposities, waarvan ik er vijf al het jaar ervoor bedenk. De zesde periode van twee maanden hou ik open voor als er zich plotseling een bijzondere gelegenheid voordoet.’ De expositie Turkse Pioniers in Amsterdam is er zo een: ‘Ik hou van geschiedenis en deze groep maakt deel uit van de geschiedenis van dit land en deze stad. Er wonen heel wat Turkse mensen in de buurt en onze directeur Zafer Yurdakul en ons huisgezelschap Theater RAST hebben een groot Turks netwerk. Maar we denken dat er ook heel wat andere Nederlanders, nieuwe èn oude, op afkomen. Daarnaast vinden wij het interessant om met dit project een vaste samenwerking met

het Amsterdam Museum op gang te brengen.’ Als ik hem vraag wat hij in de toekomst van de samenwerking met het Amsterdam Museum verwacht, zegt hij: ‘Het zou interessant zijn als we die ene expositie van Podium Mozaïek die er bovenuit springt, het volgende jaar ook in het Amsterdam Museum kunnen brengen en dus die kunstenaar naar een volgend podium lanceren.’ Als dat zo gaat werken, zouden dat dan volgend jaar bijvoorbeeld Paulien van der Bel en Claudia Lisboa kunnen zijn, die vanaf 15 november in Podium Mozaïek exposeren? ‘Ieder jaar hebben wij twee duo-tentoonstellingen. Ik breng dan twee kunstenaars van mijn keuze met elkaar in contact en die kijken of het klikt.’ Bij de Nederlandse fotograaf Paulien van der Bel en de van oorsprong Braziliaanse videokunstenares Claudia Lisboa klikte het klaarblijkelijk. Van der Bel fotografeert vervallen locaties, zoals verlaten fabrieken, waar de natuur de omgeving weer langzamerhand overneemt. Lisboa maakt ondermeer korte films waarin zij reageert op typisch Braziliaanse fenomenen, zoals de daar wijdverspreide manipulatie van het menselijke lichaam door plastische chirurgie, in feite het tegenovergestelde proces van wat bij de foto’s van Van der Bel te zien is. ‘Het is de eerste keer dat we videokunst laten zien’, zegt Senad, ‘omdat ons de middelen ontbreken voor de benodigde apparatuur. Maar ik loop al twee

www.podiummozaiek.nl

jaar rond met het idee om meer videokunst te laten zien en toen ik werk van Claudia zag, dacht ik: “We gaan het nu gewoon programmeren, de oplossing zal zich wel aandienen.”’ De periode van 17 januari tot en met 4 maart is gereserveerd voor een vaste partner, waarmee Senad elk jaar een expositie samenstelt: AIDA, ofwel Association International de Défense des Artistes, opgericht in 1980 door Westerse kunstenaars die collega’s hielpen die in politieke problemen dreigden te raken, of zelfs moesten vluchten. Senad is zelf oorspronkelijk afkomstig uit Joegoslavië, dat hij bij het uitbreken van de oorlog met vrouw en kind ontvluchtte. Als kunstenaar was het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland niet eenvoudig, maar hij voelde zich destijds wel heel wat meer welkom dan de huidige vluchtelingen in Nederland. En hij weet waar hij het over heeft, want hij heeft regelmatig contact met hen via zijn betrokkenheid bij organisaties als AIDA Nederland. ‘Kunstenaars uit andere delen van de wereld gebruiken vaak een beeldtaal die niet gangbaar is in ons land. Vandaar ook dat ze weinig toegang hebben tot kunstkringen in Nederland. Ik ben zelf destijds geholpen door AIDA en werk al 15 jaar met hen samen. Nadat Senad op eigen initiatief een van de eerste exposanten van Podium Mozaïek

seizoen 2012 | 13

Om kinderen uit de buurt ervan te doordringen dat vrijheid geen vanzelfsprekende zaak is, organiseert Podium Mozaïek elk jaar de jeugdworkshop Vliegers van Vrijheid. Dat evenement vindt dit jaar plaats tijdens de tweede duo-expositie van dit seizoen met Judith Maas en fotografe Jutka Rona (ism multimediabureau Jonge Sla, van 7 maart tot en met 6 mei). De werken van Judith Maas in gemengde techniek op papier lijken te mijmeren over een verloren Arcadië, een wereld zonder wrevel en afgunst, een prachtige metafoor voor de ‘bevrijde wereld’ waarnaar wij allen zo hunkeren, maar waar wij maar moeilijk vorm aan kunnen geven. De installatie van Jutka Rona heet Vierheemskinderenstraat en toont met reeksen foto’s de uiteenlopende interieurs van de bewoners van één straat in Bos en Lommer. We zien hoe deze bewoners uitzwermen over stad, land en wereld, waardoor in feite een “digitale wereldkaart” ontstaat van de diverse gemeenschap die in Amsterdam West leeft. Senad: ‘Het is bij de kunstenaars uit de wijk dat ook de meeste buurtgenoten naar de exposities in Podium Mozaïek komen; ze zijn nieuwsgierig

hoe zij door ‘hun’ kunstenaars worden verbeeld.’ Het seizoen wordt vanaf 9 mei afgesloten met een tweede, jaarlijks terugkerend project, dat met een vaste partner wordt opgezet: De Werkelijkheid (tot 1 juni). De Werkelijkheid gelooft in de kracht van kunst die midden in de samenleving te zien is en gemaakt wordt. Kunstenaars van De Werkelijkheid (musici, beeldende kunstenaars , theatermakers, filmmakers, vormgevers, dansers) moesten allemaal ooit hun land van herkomst ontvluchten. Nu willen zij hun kunst en kracht inzetten om kunst met andere mensen te maken middels community arts projecten en educatieve projecten op scholen. De Werkelijkheid organiseert die projecten voor hen. Ook leidt De Werkelijkheid hen op om interactieve, kunstzinnige workshops en trainingen te geven aan medewerkers van bedrijven. Senad: ‘Deze bezigheden geeft hen enerzijds een uitlaatklep voor hun eigen emoties, maar toont de Nederlandse gemeenschap anderzijds over hoeveel creatief talent vluchtelingen beschikken. Samen zorgen de kunstenaars en de deelnemers dat er een vernieuwing ontstaat, omdat kunst andere gedachtes losmaakt en dingen in beweging zet.’ Als ik Senad vraag wat hij nou zijn belangrijkste werk vindt: het opbouwen van een eigen oeuvre of het initiëren van community art, zegt hij: ‘Collega’s vragen mij wel eens waarom ik mijn autonome vrijheid als kunstenaar deels inlever voor maatschappelijke projecten. Maar die projecten inspireren mij, dat zie je in mijn eigen werk terugkomen. Daardoor is er een perfecte balans tussen mijn eigen kunst en het werk dat ik doe voor Podium Mozaïek.’

Exposities bij Podium Mozaïek in seizoen 2012-2013 Régis Gonçalves 19 juli - 30 september Amsterdam Museum | Turkse Pioniers in Amsterdam 4 oktober - 20 november Paulien van der Bel & Claudio Lisboa 15 november - 13 januari AIDA 17 januari - 2 maart Judith Maas & Jonge Sla (Jutka Rona) 7 maart - 5 mei De Werkelijkheid 9 mei - 30 juni


20

Een vrolijke verantwoordelijkheid de keuze van edo berger, door shirley brandeis

Hij ziet zich niet als grote broer van Lanter en Fanter, maar ‘ik heb wel enige vorm van gezag’. Programmeur Edo Berger stelde – in flink overleg met zijn bovenbuurpoppen – het Lanter & Fanterprogramma voor het aankomende seizoen samen.

bod. Flyers, e-mails, brochures vol voor de kleine mens in het theater. Het is een vrolijke verantwoordelijkheid om daaruit te mogen kiezen.’

H

ij is dankbaar. Heel dankbaar. ‘Theater en jeugd is de mooiste combinatie die er is. En ik ben dus uitverkoren om het programma voor Lanter & Fanter samen te stellen!’ De cabaretier (want dat is Edo Berger ook) dook in de wereld van het kindervoorstellingenaanbod en kwam naar boven met handen vol leuks. Berger: ‘Tijdens speciale presentatiedagen word je door de boekingsbureaus gebombardeerd met aan-

En dat doet Edo Berger niet zomaar. Een voorstelling moet passen als een lekker jasje. In de zaal, in de buurt. Het moet ook grappen voor de grote mensen – ruim aanwezig in de zaal – bevatten. Het moet zo leuk zijn dat hij er zelf graag naartoe wil. En er moet een rood draadje zijn, dit keer is dat: sprookjes. Vandaar dat hij als seizoensopener op 14 oktober voor Yurko koos. ‘Het hele programma was al klaar, maar ik miste nog een reus. We hadden dieren, een ondeugend meisje, maar nergens iets heel groots. En met het feit dat Yurko – kind van reuzen – maar niet groeit, hebben we meteen ook een kabouter in het programma!’ Meevoelen, dat zal de zaal, met de kleine reus Yurko die naarstig op zoek gaat naar een wondermiddel voor zijn lengteprobleem. Het komt allemaal goed, weet Berger. ‘Alle voorstellingen hebben een goed eind.’

Armen in de lucht Ach, wat weet hij het nog goed, Edo Berger dus, hoe het voelde om als kind in een donkere zaal naar een voorstelling te kijken. ‘Ik vertelde er tot in den treure over aan mijn moeder, vervolgens aan mijn oma, daarna nog eens lange tijd aan de juf. Ik ben nu 31, maar kan nog zo het liedje uit een voorstelling uit mijn jeugd oplepelen: ‘Ik ben Edje Kamerman, ik weet overal alles van…’ Vandaar dat hij op 18 november Teatro Munganga heeft uitgenodigd met de voorstelling Orixás. Edo Berger gooit zijn lange armen in de lucht: ‘Muziek! Dans! Theater! Dat decor! De kans dat 18 november een grauwe dag met regen is, is groot. Daarom dit vrolijke binnentheater. In de explosie van kleur en geluid, vergeet je dat het buiten rotweer is.’ Wat voor weer het ook 20 januari is, ook Floddertje – weet Edo Berger – moet je gezien hebben. ‘Verteller Wijnand Stomp behoort tot het huismeubilair van Podium Mozaïek.’ Weer de armen de lucht in: ‘Een meester-verteller! Een voorvechter van de verbeeldingskracht! Slechts één persoon op dat podium en al die peuters zitten met open mond he-le-maal in dat verhaal. Die duidelijkheid is perfect voor die leeftijd: kijk gewoon naar die man met die kale kop. Daar gaat het om en niets meer.’ Een zucht: ‘En het lijkt allemaal zo simpel wat Stomp doet. Je krijgt echt het idee: dat kan ik ook.’

www.podiummozaiek.nl

21

En die gedachte – dat je dat dus ook kunt – wordt meteen na elke voorstelling in de praktijk gebracht. Backstage heet dat en geeft kinderen (en ouders) de mogelijkheid na de show wat ze gezien hebben in de praktijk te brengen. Na Floddertje mogen ze zelf kliederen met verf, na Orixás mogen ze – en ook de ouders – dansen op Braziliaanse muziek. En ook na Klein Zwanenmeer dat in februari wordt opgevoerd, kan alle opgespaarde energie van het toekijken na afloop backstage eruit worden gedanst. Berger: ‘Klein Zwanenmeer heb ik voor de allerjongsten uitgekozen. Het is een enorm toegankelijke voorstelling; vooral fijn voor wie nog niet eerder in een theater is geweest. Duidelijk, koddig, visueel mooi. De theatermakers Cordua en Magnus beheersen echt de kunst om die tweejarigen – en hun oudere broertjes en zusjes – het hele verhaal vast te houden. Het leek me zo leuk als dit de eerste theaterindruk van een peuter wordt.’

een ander jasje dan gewend – op de planken van Podium Mozaïek. Berger: ‘Bij Het gouden ei zullen de kindermondjes de hele voorstelling tot aan de grond open staan. Een archetypische poppenshow is het met dans en toneel en het echte ‘zullen-we-‘m-roepen?’-werk. Met backstage een maskermaakworkshop zodat je thuis met je zelfgemaakte masker het verhaal kunt naspelen.’ Ook na de voorstelling Rupsje is er backstage knutseltijd: maak je eigen rupsje, van sokken, balletjes en elastiek. Berger: ‘Dat is toch het hoogst haalbare als kind, de hoofdpersoon mee naar huis nemen!’ Bijna alle kinderen kennen Rupsje Nooitgenoeg en dat was voor Edo Berger de reden het op dit bekende dier gebaseerde verhaal naar Podium Mozaïek te halen. ‘Het is niet zomaar een voorstelling. Het is een voelvoorstelling! Ja, je mag Rupsje echt aaien en knuffelen - ga ik ook doen – zodat het ook geschikt is voor blinde en slechtziende kinderen.’

Het hoogst haalbare Om de rode sprookjesdraad volledig te maken staan in maart bekende verhaaltjes – maar in

Boefjes Wie met alle backstage nog niet genoeg creativiteit heeft geuit, kan zes keer dit seizoen komen

knutselen op niveau tijdens de Kinderkunstzondagen. Berger: ‘Ook hierbij was het smullen om uit het aanbod aan creatieve dames en heren de allerleukste te kiezen. Dames en heren die grappige en originele dingen gaan maken met de kinderen.’ Op fluistertoon: ‘Ik denk dat ik ergens een kleuter heel stiekem opzij schuif zodat ik zelf mee kan knutselen.’ Opruimen is overigens niet nodig. Berger: ‘Daar hebben we Lanter en Fanter dus voor. Het zijn boefjes. Vaak is iemand van de techniek een rolletje tape of een stuk gereedschap kwijt. Dat hebben zij dan op hun geweten, weten we inmiddels. En na elke Kinderkunstzondag komen ze even naar beneden om te kijken of er kinderen zijn die hun knutsels hebben achtergelaten. Ben je je tekenin0g vergeten? Grote kans dat die dus boven het bed van Lanter of Fanter hangt. Je zelfbeplakte lampje? Dat staat dan vrolijk op hun nachtkastje.’ Nee, Lanter en Fanter zelf zul je niet tijdens de voorstellingen tussen het publiek vinden. Een tip van Edo Berger: ‘Kijk af en toe eens achterom, naar boven. Grote kans dat je ze ziet meegenieten vanuit de nok.’

Voorstellingen binnen Lanter & Fanter in seizoen 2012-2013 Theatergroep Wie Walvis | Yurko (4+) 14 oktober 2012 Kinderkunstzondag Sieraden maken met Mirjam Aalbers (6+) 21 oktober 2012 Storytelling festival Nasreddin Hodja 28 oktober 2012 Matinee Dansé Dramé | Burkino Faso 4 november 2012 Teatro Munganga | Orixás (7+) 18 november 2012 Kinderkunstzondag 3D tekening met Nina Rave (6+) 2 december 2012 Wijnand Stomp | Floddertje (3+) 20 januari 2013 Cordua en Magnus | Klein Zwanenmeer (2+) 3 februari 2013 Kinderkunstzondag | De Tovermachine (3+) 10 februari 201 Kinderkunstzondag met Saafa Khazal (6+) 24 februari 2013 Theater Koekla | Het gouden ei (4+) 3 maart 2013 Kinderkunstzondag Maskers maken met Samma Mutsaers (6+) 10 maart 2013 Matinee Dansé Dramé | Ivoorkust 17 maart 2013 Kinderkunstzondag | Vrijheidsvliegers (6+) 24 maart 2013 Studio de Bakkerij | Rupsje (4+) 7 april 2013

seizoen 2012 | 13


22

Mensen Landschappen, Heimwee en een echt Afrikaans Feestje

drie bijzondere producties en hun makers door fleur bardoul

Ook dit seizoen werkt Podium Mozaïek weer mee aan enkele bijzondere projecten die hier in huis tot stand komen, ontwikkeld zijn, of (mede) bedacht zijn; een bijzondere voorstelling over heimwee, waarbij opera wordt vermengd met spoken word en beweging, een muziektheatervoorstelling met gedichten uit Nederland en Turkije en de Afrikaanse feesten van het echtpaar Dramé. Fleur Bardoul zocht de makers van deze producties alvast op om meer te weten te komen over hun drijfveren en natuurlijk om een tipje van de sluier opgelicht te zien.

Heimwee

operazangeres/ regisseuse kirsten schötteldreier over haar voorstelling

T

huis zijn en thuis voelen, of juist helemaal niet. Door de geur, de gewoontes of ‘de koffie die lang zo lekker niet is als thuis’. Heimwee kent iedereen. Het is ook de titel van de voorstelling die Kirsten Schötteldreier en Anna Rottier maken. Zij gebruiken de klassieke opera Dido en Aenas als basis voor hun eigen verhaal. Schötteldreier vertelt levendige verhalen over haar geschiedenis die de basis vormt voor de samenwerking met Anna Rottier. ‘Ik wilde een verhaal vertellen over heimwee, omdat ik al 16 jaar als Duitse in Nederland woon en er nog altijd een bepaald soort heimwee blijft knagen. Vooral als dingen mis gaan en je een rotdag hebt, wil je natuurlijk weer terug naar wat voor jou als je thuis voelt. Ik ben toen met Anna Rottier (Dame Jeanne theater) in gesprek gekomen. Zij is in Nederland geboren, maar heeft een Zweedse moeder die haar altijd heeft meegegeven dat in Nederland alles slecht is en in Zweden alles beter. We hadden allebei het gevoel dat we met een soort ballast zaten. Daar wilden we iets mee doen. Die soort heimwee of het probleem ergens opnieuw te integreren komt ook terug in Purcell’s Dido en Aeneas.’ Maar het draait bij Heimwee#Fernweh niet alleen

om het eigen verleden, legt Schötteldreier uit: ‘Het komt inderdaad uit ons en onze geschiedenis, dat hebben wij in elkaar herkend. Maar ik zie ook de maatschappelijke noodzaak van het vertellen van dit verhaal. Het is een modern verhaal, over mensen die ergens naar toe gaan en hoe het is als het er anders ruikt, mensen er thee drinken in plaats van koffie en je eindeloos je best moet doen om werk- en verblijfsvergunningen te regelen. Het gaat over de keuze om te blijven of weg te gaan en het feit dat het nooit vanzelfsprekend is dat je ergens bent. Daar zitten zoveel mensen mee, ook Nederlandse mensen die ‘alleen maar’ een dorp verderop gaan wonen!’ De verschillen tussen thuis zijn en niet thuis zijn laten Schötteldreier en Rottier ook zien in de formele kenmerken van het stuk. ‘We hebben ervoor gekozen om de verschillen zelf ook te laten zien. Dat zit hem niet alleen in de tekst. Het is voor een deel wel teksttheater, maar er is ook opera, urban poetry, spoken word, dans en drums. We hebben verschillende culturen en theatervormen door elkaar heen gebruikt, die elkaar af en toe niet verstaan en soms juist samenkomen. Dit weerspiegelt de kern van het verhaal. Daarnaast werken we op elke locatie samen met een community

www.podiummozaiek.nl

23

koor, wat ook aansluit bij het thema doordat het de verbinding laat zien met de plaats waar we spelen.’ ‘Purcell’s opera spelen we mede hierdoor niet in zijn geheel,’ vertelt Schötteldreier. ‘Anna heeft interviews gehouden met allerlei mensen over hoe moeilijk het soms is als je ergens anders bent dan thuis. Op basis daarvan heeft zij teksten geschreven en hieruit hebben we een verhaallijn gedestilleerd. Uit de opera hebben we vervolgens stukken gekozen waarin de muziek bepaalde emoties aanspreekt. Muziek is naar mijn idee een universele taal die iedereen verstaat en alles samenbrengt. Het creëert een emotie waardoor het verhaal anders binnenkomt en je ook anders gaat luisteren. Ik hoop daarom ook dat mensen die normaal niet naar opera gaan er nu iets van meekrijgen, ook al combineren we het met andere disciplines. Ik wil ze met opera verrassen.’ Wanneer Schötteldreier hierover enthousiast verder vertelt, geeft ze naar eigen zeggen eigenlijk al teveel prijs. Een tipje van de sluier lichten we op: ‘We willen het publiek van begin af aan meenemen in onze wereld door dichtbij ze te spelen. Tegelijkertijd geven we geen kant-en-klare antwoorden. We willen laten zien waar mensen mee worstelen en we bieden aanknopingspunten om hierover zelf na te denken. We willen daarmee op dieperliggende gevoelens ingaan, meer dan dat we alles willen oplossen.’ Heimwee#Fernweh gaat 25 oktober in première in Podium Mozaïek

seizoen 2012 | 13

Meer overeenkomsten dan verschillen een interview met componist selim doğru

M

ensen Landschappen belooft op alle terreinen een veelzijdige voorstelling te worden. Zo is er toneel, muziek en poëzie met werk van Nazim Hikmet en Judith Herzberg als uitgangspunt én zal de voorstelling zowel in Turkije als in Nederland gespeeld gaan worden. Selim Doğru componeerde de muziek, bracht werk van deze dichters samen en werkte, samen met Hazal Selçuk, het concept uit tot een multidisciplinair samenspel voor het bijzondere trio To Be Sung. Enthousiast legt Selim Doğru uit wat voor soort voorstelling hij aan het maken is. ‘In feite is Mensen Landschappen een muziekstuk, maar het is moeilijk te zeggen of het een concert is of een voorstelling. Ik maak regelmatig muziek voor muziektheatervoorstellingen en ik doe projecten die eigenlijk een concert zijn, maar waar theater soms als het ware bij komt. Nu wilde ik iets maken dat daar precies tussenin zit. Ik noem het daarom een theatraal concert; een concert met gedichten en theater. Dit doe ik met het trio To Be Sung.’ Over de samenwerking met hen is Doğru erg te

spreken. ‘Ik heb eerder met ze samengewerkt, dus we kennen elkaar heel goed. Naar aanleiding van een vorig project dat ik met To Be Sung maakte kreeg ik een mail van Fie Schouten (klarinettist van het trio) waarin ze me zei dat ze graag nog eens een project met me wilde maken. Hierdoor kreeg ik plotseling het idee om een project te maken met gedichten over mensen, hun verhalen en hun gevoel. To Be Sung vond dit een mooi idee. Zo is Mensen Landschappen ontstaan en begon de samenwerking voor dit project. Daarnaast werken we nu ook nog met prachtige gastmusici en een bijzondere actrice!’ Doğru vertelt over de muziek, die hij speciaal voor dit project nieuw componeerde. ‘Het is een hele aparte combinatie van hedendaagse muziek, jazz en wereldmuziek. Ik ga heen en weer tussen deze verschillende muziekstijlen, maar ook in het samenspel van muziek en poëzie. Mijn doel hierbij is om muziek en poëzie zo goed en zo interessant mogelijk met elkaar te combineren’, zegt Doğru vastberaden. ‘Op deze manier is de verhouding


24

Mensen Landschappen, Heimwee en een echt Afrikaans Feestje vervolg drie bijzondere producties, door fleur bardoul

tussen deze disciplines in verschillende scènes steeds anders en zijn er liederen, instrumentale stukken en combinaties van tekst, muziek en beweging.’ ‘De gedichten van Judith Herzberg en Nazim Hikmet spelen daarbij een bijzondere rol,’ vertelt Doğru, ik ben begonnen met het idee van mensen, hun verhaal en gevoel. Daarvoor wilde ik werk van verschillende dichters gebruiken, maar uiteindelijk bleek het heel mooi om werk van twee dichters te combineren en de portretten van personages uit hun werk bij elkaar te brengen. Daarbij gaat het vooral om gevoel, omdat dát bij mensen van verschillende landen en culturen vaak gewoon hetzelfde is! Zowel Hikmet als Herzberg schrijft hierover prachtige gedichten, maar maken ook alledaagse dingen tot onderwerp. Een mooie combinatie. Ik wilde daarom juist het werk van deze twee grote dichters – en daarmee ook een stukje van de cultuur van Nederland en Turkije – bij elkaar brengen.´ De voorstelling is zowel in Turkije als in Nederland te zien. ‘De voorstelling is in première gegaan in Istanbul op het Internationale Theaterfestival en staat later dit seizoen in Podium Mozaïek. In Turkije was de gehele voorstelling in het Turks, maar in Nederland zal er vooral Nederlands gesproken worden. De Turkse tekst krijgt dan boventiteling. Zo kan ik zowel in Turkije als in Nederland samenwerken met Hazal Selçuk. Zij regisseert, acteert, danst en zingt samen met sopraan Elisa Roep. Zowel als maker als performer heeft Hazal

hele bijzondere dingen toegevoegd die het project echt hebben verrijkt. Wie haar nog samen met To Be Sung wil zien moet vooral naar de voorstelling in Nederland komen kijken!’ Mensen Landschappen gaat 18 oktober in première in Podium Mozaïek

M

otiefjes op de stoelkussens, een luipaardprintje op de bank en verspreid door de woonkamer een twintigtal percussie-instrumenten. Het mag duidelijk zijn dat in dit huis dat één en al Afrika ademt een liefhebber woont. En een liefhebber is ze, Turid Dramé. In een klein uurtje vertelt ze honderduit over de Afrikaanse cultuur met zijn bijzondere dans en muziek, de afgelopen edities van Matinee Dansé Dramé en ook het komende jaar, wanneer in twee nieuwe edities van de Matinee Dansé Dramé Burkina Faso en Ivoorkust centraal zullen staan. ‘De Matinee Dansé Dramé is een sterk concept’, vertelt Dramé. ‘Het gegeven van de Matinee is bij elke editie hetzelfde. Er staat twee keer drie kwartier een Afrikaanse percussie- en dansshow met de crème de la crème van West-Afrika. Daar tussendoor is er een half uur lang een dansworkshop voor het publiek die wordt gegeven door de gastdanser en er is een half uur een percussieworkshop. Verder zijn er Afrikaanse hapjes, verhalenvertellers of iemand die henna tattoo’s zet en is er een knutselworkshop voor kinderen. We maken er een Afrikaans feestje van, waar ie-

Een echt feestje!

turid dramé over haar afrikaanse middagen in podium mozaïek dereen welkom is en iedereen mag meedoen, maar tegelijkertijd niets hóeft. Lekker hoog achterin op een stoeltje zitten, kijken en van een afstandje genieten is ook goed!’ Dramé is ontzettend enthousiast, wat ook over lijkt te slaan op iedereen die met de Matinee Dansé Dramé in aanraking komt: het is een enorm succes gebleken. Ze vertelt ons het geheim: ‘Het afgelopen jaar hebben we inderdaad veel meer bezoekers gehad dan we hadden verwacht en veel mensen zijn ook bij meerdere middagen geweest. De Matinee spreekt een heel divers publiek aan. Van liefhebbers van Afrikaanse muziek die op zondagmiddag ook hun opa of oma willen meenemen tot fanatieke dansers en percussionisten vanuit heel Europa. En dat is de Matinee; je kunt genieten van een show met topartiesten, maar tegelijkertijd is er ook voor je familie van alles omheen te doen.’ En de topartiesten zijn voor Turid Dramé nooit écht heel moeilijk te vinden. ‘Ik zit al sinds 1988 in de Afrikaanse scène en ben eigenlijk altijd aan het rondkijken. Moussé (Dramé red.) komt natuurlijk ook veel mensen tegen bij de workshops die hij doet. Inmiddels kennen we veel mensen, maar we werken ook veel samen.

www.podiummozaiek.nl

Onder andere met Babara Bangoura die bij de Guineese Matinee was. Hij reist veel en geeft ons tips. Maar het is wel pittig, want iemand moet niet alleen een goede danser(es) of percussionist zijn, een goede show kunnen neerzetten en ook nog goed kunnen zingen, maar hij/zij moet ook een goede workshop kunnen geven, want de zaterdag voor de Matinee geven de gastpercussionist en danser(es) workshops in Amsterdam. Er zijn er van deze kwaliteit niet veel, maar voor de komende edities is het toch weer gelukt met Harouna en Fanta Dembélé en Thomas Gueï met Sellou Sordet!’ Burkina Faso en Ivoorkust staan dit seizoen centraal. Dramé vertelt ten slotte over de dans en muziek die voor de landen kenmerkend zijn. ‘Beide hebben de djembé als hoofdinstrument. In Burkina Faso is daarnaast de balafoon, de Afrikaanse xylofoon, goed vertegenwoordigd. Ook spelen ze er veel op de ngoni, een snaarinstrument. In Ivoorkust is de dans belangrijk. Ze staan bekend om het snelle voetenwerk laag bij de grond. Het tempo van de percussie is daarbij leidend.’ Ook dit lijkt zich weer goed te lenen voor deelname in meer of mindere mate. ‘Dat is ook kenmerkend voor de Afrikaanse cultuur. Dans is daar circulair, je bent onderdeel van een cirkel en in je solo waar je even uit die cirkel breekt pak je je moment om de muzikant te bedanken. Daarna word je weer onderdeel van de cirkel. Westerse dans is veel meer lineair en logisch: het moet kloppen wat je doet en daarna ga je weer af. Bij de Afrikaanse dans draait alles om samen delen en dat is wat we ook bij de Matinees willen bereiken. Het gaat er om dat iedereen welkom is, niks is stom, het maakt niet uit hoe je eruit ziet en hoe fanatiek je meedoet, het is gewoon echt een feest!’ Je kunt een Matinee Dansé Dramé bijwonen op 4 november en 13 maart

seizoen 2012 | 13


26

27

Podium Mozaïek ook op de Westergasfabriek

vr 12 okt theater 20.30 u | entree 1,-

Alhambra| 4 Fighting Nordin

Nordin Ben Salah stond bekend als ‘Fighting Nordin’. Hij werd om onopgehelderde redenen in 2004 op 32-jarige leeftijd op de Kennedylaan doodgeschoten. Vanwege zijn succesvolle carrière als profbokser en zijn maatschappelijke betrokkenheid was Fighting Nordin een rolmodel voor veel Marokkaanse jongeren in Nederland. Boumadian Jaghi voelt zich al zo lang hij zich kan herinneren verbonden met Fighting Nordin. In deze voorstelling gaat hij opzoek naar de Nordin in zichzelf en brengt hij een ode aan zijn held. dian Jaghi

za 10 nov muziektheater 20.30 u | entree

Amsterdam Chamber Opera | A Voz Humana

A Voz Humana is een moderne één-act opera gebaseerd op de opera La Voix Humaine van Francis Poulenc. Judite, een doorsnee zwarte Braziliaanse vrouw wordt op een onfatsoenlijke manier achtergelaten wordt door haar minnaar. Zij ziet haar leven niet zitten zonder hem en zit te wachten op zijn telefoontje. Dan belt hij… Regie/concept: Marcos Rabello | spel en zang: Priscila Olegário

vr 23 nov theater 20.30 u | entree 6,-

Dionne Verwey | Man

voormalig KunstENhuis Paviljoen (het houten huisje aan de Polonceaukade 28) beheren. Podium Mozaïek locatie KunstENhuis is een ontwikkelplek voor nieuwe grootstedelijke makers. In de inspirerende creatieve

Er schuilt een man in Dionne: een overheersende aanwezigheid, een energie gebouwd op kracht, hoekige manieren, agressie en dierlijke krachten. Een jager die constant op zoek is naar prooi. Geen zintuig werkt als er geen uitdaging is. Zodra er een andere man tegenover haar staat, springt de man in haar op ‘aan’. Regie/concept: Dionne Verwey | spel: Dionne Verwey

omgeving van de Westergasfabriek kunnen zij in het paviljoen hun culturele producties ontwikkelen en presenteren aan hun achterban. Onder deze makers rekenen wij natuurlijk onze huisgezelschappen (jong) RAST en (jong) NBE, maar ook andere makers zijn van harte welkom. De locatie KunstENhuis zal de komende tijd vaak in gebruik zijn als ontwikkelingsruimte, maar we zullen ook regelmatig interessante makers en projecten presenteren voor publiek.

www.podiummozaiek.nl

20.30 u | entree 12,50

Dilan Yurdakul | Bekentenis van een jong meisje

Verleiding, lifestyle, genotzucht, materialisme, destructivisme, jezelf verliezen. De hoofdpersoon in Bekentenis van een Jong Meisje van Proust (18711922) worstelde er ook al mee, net als het meisje nu. Heen en weer schakelend tussen de wereld van Proust en het nu laat de maakster zien dat er misschien wel niks is veranderd. Als alles gericht is op verleiding, hoe te leven? Alles heeft een prijs... Regie/concept: Dilan Yurdakul | spel: Dilan Yurdakul

Concept: Boumadian Jaghi | regie: Karim El Guennouni | spel: Bouma-

Portugees gesproken met Nederlands boventiteling

Zeer verheugd zijn we met onze extra ruimte op de Westergasfabriek: sinds afgelopen februari mogen we daar namelijk het

do 29, vr 30 nov en za 1 dec theater

programma seizoen 2012 | 13

vr 14 dec theater 20.30 u | entree 10,-

Camie Bonger | De Grote Burn-out show

De Grote Burn-out show is een show over het alles moeten en willen tegelijk. Over rennen, vliegen en grote stappen maken; geen kleine. De sneltrein raast door en het is nooit genoeg of goed genoeg.... Regie/concept: Camie Bonger | spel: Camie Bonger


28

29

Een perfecte ambiance voor uw eigen evenement Organiseert u zelf een evenement? Samen met Theatercafé Mozaïek, vormt Podium Mozaïek een perfecte ambiance voor diverse gelegenheden. Het unieke karakter van het gebouw en de inspirerende, ontspannen sfeer die de ruimtes uitademen, maken Podium Mozaïek tot een locatie die uitstekend geschikt is voor verschillende activiteiten. Onze monumentale theaterzaal en professionele studio zijn uiterst flexibel in te richten en daarom te gebruiken voor verschillende doeleinden. Ook onze locatie op het bruisende Westergasterrein is een sfeervolle gelegenheid voor intieme presentaties, bedrijfsbijeenkomsten en ontwikkeling. Presentatie kunst en cultuur De theaterzaal is uitermate geschikt voor uw voorstelling, presentatie of optreden. Onze theaterzaal biedt vanuit 300-350 ruime zitplaatsen goed zicht op de centraal gelegen vlakke vloer. De zaal is voorzien van een professionele licht- en geluidsinstallatie. Onze ervaren technici ondersteunen u bij de opbouw van uw voorstelling en de bediening van het licht en/of geluid. Ook voor de opnames van een televisie programma met publiek is onze theaterzaal een mooie locatie. Er zijn voldoende technische faciliteiten aanwezig om een programma in de lucht te brengen, waaronder glasvezelkabel en een schone telefoonlijn.

Ontwikkeling van kunst en cultuur Voor repetities of het monteren van uw voorstelling leent onze theaterzaal zich uitstekend. Onze betrokken en ervaren technici kunnen u ondersteunen bij de opbouw van uw voorstelling, het opstellen van een licht- of geluidsplan en de bediening van het licht en/of geluid. De studio van Podium Mozaïek is zeer geschikt voor repetities van voorstellingen en het ontwikkelen daarvan. De goed geïsoleerde studio is 8 bij 12 meter en heeft een houten vloer. Indien gewenst kan er in de studio een balletvloer worden neerge-

legd. Eén zijde van studio heeft een spiegelwand, welke ook te verbergen is door gordijnen. De vele ramen maken de studio lekker licht. Onze locatie op de Westergasfabriek is eveneens zeer geschikt voor de ontwikkeling en repetities van voorstellingen. Ook een eerste try-out in intieme kring kan hier prima plaatsvinden. Het vrijstaande gebouw heeft een oefenruimte van ongeveer 9 bij 12 meter en heeft daarnaast een volledig ingerichte keuken en simpele kantoorruimte beschikbaar. Lessen en trainingen Wanneer u een rustige ruimte zoekt om college te geven, dan biedt de theaterzaal uitkomst. Bij een college is in de zaal plaats voor maximaal 350 bezoekers verdeeld over de drie tribunes van de zaal en extra stoelen op de vloer. Wilt u als vakdocent, of met uw vereniging of club

te nh ns ku

io ud st

th

ea te rz

aa

l

ui

s

De foyer van Podium Mozaïek is een sfeervolle ruimte die zeer geschikt is voor lezingen, kleine optredens of radio opnames. Er is een klein podium en de ruimte beschikt over een volledige bar.

Wilt u een optreden of intieme voorstelling verzorgen voor maximaal 50 bezoekers, dan is dit mogelijk in onze studio, of op onze locatie op de Westergasfabriek. Hier kunnen lichten ingehangen worden en is een geluidsinstallatie aanwezig. Ook kunnen onze technici u ondersteunen bij uw voorstelling.

een goed bereikbare locatie in de buurt om in een ongedwongen sfeer lessen of repetities aan te bieden? Dan is de studio van Podium Mozaïek ideaal. Geeft u meerdere dagen achter elkaar les? Dan is het KunstENhuis paviljoen op de Westergasfabriek een prima locatie. Dialoog en debat Onze prachtige theaterzaal is een inspirerende ruimte voor het houden van een debat, bedrijfspresentatie of netwerkbijeenkomst. In Lagerhuis opstelling kunnen tot 350 bezoekers plaatsnemen. U kunt uw bezoekers ontvangen in de foyer waar tevens een inschrijfbalie aanwezig is. De studio is een lichte ruimte waar u rustig kunt vergaderen met maximaal 28 personen. Onze locatie op de Westergasfabriek biedt ruimte voor een vergadering  met maximaal 28 personen. Wanneer u een debat organiseert, of een presentatie verzorgt, biedt de locatie ruimte aan maximaal 60 personen. Deze locatie is een  op zichzelf staande ruimte die veel privacy biedt en van alle gemakken voorzien is. In de zomer kunt u de deuren heerlijk open zetten voor een meer ontspannen sfeer. Alle ruimtes zijn voorzien van een professionele licht- en geluidsinstallatie, waarbij we het geheel mooi uit kunnen lichten. Onze ervaren technici zullen het licht en geluid voor u bedienen en u helpen met de diverse technische zaken. Voor vergaderingen van gezelschappen tot tien personen heeft Podium Mozaïek een kleine vergaderzaal beschikbaar. Heeft u interesse om Podium Mozaïek te huren? Neemt u dan contact met ons op via 0205800388. Wij praten graag met u verder over de mogelijkheden.

www.podiummozaiek.nl

theatercafé mozaıek

Wanneer u een voorstelling bezoekt is Theatercafé Mozaïek een prima plek om af te spreken. Voor en na de voorstelling kunt u er terecht voor een drankje, lunch of diner, al dan niet op het gezellige terras. Organiseert u zelf een evenement in Podium Mozaïek? Dan verzorgt het Theatercafé graag de catering voor u.

Ook als u geen voorstelling bezoekt heet Theatercafé Mozaïek u van harte welkom. De wereldkeuken staat garant voor verrassende gerechten en elk weekend wordt er een traditioneel Turks ontbijt geserveerd van 11.00 - 15.00 uur. Theatercafé Mozaïek is van zondag t/m donderdag geopend van 11.00 tot 00.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 01.00 uur. 
Bos en Lommerweg 191 | 1055DT | reserveren: 020 5800383 | theatercafemozaiek@podiummozaiek.nl


30

31

Programma seizoen 2012 | 13 zo 16 sept literaire middag

za 29 sept muziek

DO 4 okt opening t/m 11 nov fotografie

za 20 OKT MUZIEK / DOCU/ MEET & GREET/ DJ

15.00 u | vrij entree

21.00 u | prijs online 14,50 | deur 16,50 | buurtbewo-

17.00 u | vrij entree

21.00 u | prijs online 16,50 | deur 18,50 | meerprijs

boekpresentatie

ners vrij entree

EXPOSITIE

Diner Culturel 18,-

Curaçao door de ogen van Pierre Lauffer

Een middagvullend programma van Uitgeverij In de Knipscheer. Met lezing, interview, voordracht, film en muziek rond de Curaçaose dichter Pierre Lauffer (1920-1981) naar aanleiding van de te presenteren biografie ‘Het bewogen leven van een bevlogen dichter’ door Bernadette Heiligers.

VR 28 sept opening t/m ZO 7 OKT afsluiting ervaringstheater

Kijk op de website voor de diverse aanvangstijden en

WEEKEND VAN DE BUURT

Klezmer Band

Amsterdam

De Amsterdam Klezmer Band staat met hun concerten al jaren garant voor een muzikaal feestje waarbij je niet stil kunt blijven zitten. De zevenkoppige band brengt aanstekelijke Oost-Europese Joodse muziek met zigeuner- en Balkaninvloeden. Met klarinet, trompet, trombone, saxofoon, accordeon, contrabas en zang brengen ze de geestdrift, hartstocht en vrolijkheid van de Klezmermuziek vanavond naar Amsterdam West.

locaties | prijs online 18,00 | buurtbewoners 12,50

Dries Verhoeven | Niemandsland

WEEKEND VAN DE BUURT

Niemandsland is een ervaringsvoorstelling over de angst voor het vreemde en de behoefte om zichtbaar te bestaan. Toeschouwers verzamelen op het afgelegen Station Sloterdijk om vanuit daar meegevoerd te worden op een poëtische, ontregelende reis naar onbekende gebieden en onuitgesproken gedachten.

vr 28 sept cabaret 21.00 u | prijs online 14,50 | deur 16,50 |

zo 30 sept muziek 14.00 u | prijs online 14,50 | deur 16,50 | buurtbewoners vrij entree

Merlijn Twaalfhoven | The Air we breathe

WEEKEND VAN DE BUURT

Een ervaringsconcert waarbij het publiek wordt ondergedompeld in samenspel van tientallen stemmen en zelf steeds meer deel wordt van de muziek. Het concert is opgebouwd uit geconcentreerde solo- en ensemblezang van zangers met elk een eigen specialisme, zoals Bassem Alkhouri (Arabisch/klassiek) en Cheyenne Herdigein (Soul).

Amsterdam Museum | Turkse pioniers in Amsterdam

Deze foto- en filmtentoonstelling vertelt het avontuurlijke verhaal van acht jonge mannen, die in de jaren zestig van de 20ste eeuw vanuit Turkije naar Amsterdam kwamen. In de tentoonstelling wordt hun intrigerende verhaal verteld: over hoe zij naar Nederland kwamen en waarom zij zijn gebleven.

Edo Berger | Iedereen heeft er één

In Iedereen heeft er één verschijnt Edo Berger aan de start met keiharde feiten, experimenteert hij met het publiek en voert hij je een eindeloze sloot grappen om de bittere waarheid mee weg te spoelen.

wo 17 try-out & do 18

première

okT

muziektHEATER

Calima

Calima onderscheidt zich vandaag de dag als een van de meest getalenteerde Spaanse bands. Hun ongeremde ‘Musica mestiza’ is een mix van stijlen als flamenco, jazz, rumba, hiphop en bossa. Met een nieuw album en een nieuwe line up zijn ze helemaal klaar om ook Nederland te veroveren

Regie: Celil Toksöz

20.30 u | prijs online 16,50 | deur 18,50 | meerprijs

vr 12 okt MUZIEK 21.00 u | prijs online 21,- | deur 23,-

NBE met Şevval Sam en Aynur Doğan | Zij aan Zij seizoensopening

Podium Mozaïek viert 400 jaar Turkije-Nederland met een bijzondere seizoensopening! Een muzikaal uitwisselingsprogramma tussen het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) met twee ‘grand ladies’ uit Turkije: Şevval Sam (vertolkster van moderne- en popmuziek met invloeden uit de klassieke Turkse muziek) en Aynur Doğan (hedendaagse Koerdische volksmuziek).

Diner Culturel 18,-

To be Sung | Mensen Landschappen

outspoken

Mensen Landschappen is een literaire muziektheatervoorstelling gecomponeerd door de Turks/ Duitse componist Selim Doğru, in samenwerking met het succesvolle trio To be Sung en met gedichten van Judith Herzberg (NL) en Nazim Hikmet (NL/TR). Composities & artistieke leiding: Selim Doğru | regie & performance: Hazal Selçuk | muziek: To Be Sung

wo 24 try-out do 25 première vr 26 & za 27 OKT muziektheater 21.00 u | prijs online 16,50 | deur 18,50 | meerprijs Diner Culturel 18,-

Dame Jeanne | Heimwee#Fernweh

outspoken

Thuis zijn maar je nooit (meer) thuis voelen. Aan de hand van Purcells opera Dido en Aeneas vertellen een spoken word artiest, een opera zangeres, een hip hop danser en een muzikant een eigentijds verhaal over Heimwee. Concept: Anna Rottier & Kirsten Schöt-

vr 19 okT tHEATER

teldreier | tekst en regie: Anna Rottier |

21.00 u | prijs online 14,50 | deur 16,50 | meerprijs

dans/percussie/urban poetry: Claudio

Diner Culturel 18,-

Ritfeld | zang: Kirsten Schötteldreier

Esther Scheldwacht | De Sunshine Show THEATER 2.0

Sunshine vertelt over haar kleurrijke en bewogen leven dat tot op de dag van vandaag in het teken staat van de zoektocht naar haar kind. Háár kind, dat ze wel heeft verwekt maar niet heeft gebaard. Een verhaal vol tegenstellingen. Tussen arm en rijk. Oost en West. Man en vrouw.

buurtbewoners vrij entree WEEKEND VAN DE BUURT

world sessions

Machtsstrijd, jaloezie, liefde, wraak en vechten voor je identiteit; Hamlet draait om universele thema’s die altijd actueel blijven. Theatermaker Celil Toksöz keert terug naar zijn vaderland om zijn droomproject te verwezenlijken: een primeur in theaterland: een Koerdische versie van Hamlet.

wo 3 okt literair theater 20.30 u | prijs online 9,50 | deur 11,50

West Words

In samenwerking met Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam presenteren we West Words: een literaire avond dicht op de actualiteit! Een speciaal voor West Words geschreven tekst staat centraal en geeft makers, muzikanten en acteurs stof om hierop vanuit hun eigen discipline te reageren. Een regisseur maakt deze ’jamsessie’ uiteindelijk tot een inspirerend theatraal geheel: literatuur als podiumkunst!

Concept en tekst: Esther Scheldwacht | spel: Esther Scheldwacht

www.podiummozaiek.nl

programma seizoen 2012 | 13

wo 31 okt derniÈre theater Koerdisch gesproken, Nederlandse boventiteling 20.30 u | prijs online 16,50 | deur 18,50 | meerprijs Diner Culturel 18,-

Theater RAST | Hamlet, “Hebûn an nebûn” (To be or not to be)

za 3 nov comedy 21.00 u | prijs online 16,50 | deur 18,50

comedy Howard Komproe | N.I.E.U.W.

Howard Komproe, stand-upper van het eerste uur trekt door het land met een voorstelling die je gezien moet hebben. Komproe vindt zichzelf opnieuw uit in een gevecht op leven en dood!


32

ZO 4 NOV muziek/ dans/ workshops / food & fun

33

do 22 nov t/m zo 25 nov documentaire

14.00 u | prijs online 15,- | deur 18,-

Diverse aanvangstijden | programma

MATINEE DANSÉ DRAMÉ

begin november online

Burkina Faso | Harouna Dembelé & Fanta Dembelé

IDFA op locatie

Het Afrikaanse feest voor dansers, muzikanten, Afrikaanse cultuurliefhebbers en kids verzorgd door de crème de la crème van West-Afrika is terug! Deze editie met toppercussionist Harouna Dembelé en fantastische danseres Fanta Dembelé uit Burkina Faso. ‘Mensen uit werkelijk alle hokjes van de samenleving zijn hier vertegenwoordigd. De extreem ongedwongen sfeer doet iedereen goed’ (Schuim @ Parool, februari 2012)

wO 14 première do 15 & vr 16 nov Theater

20.30 u | prijs online 12,50 | deur 14,50 theater 2.0

Jong RAST | 1.0

Bij Jong RAST staan de verhalen van de jongeren altijd centraal. Kom luisteren: in deze multidisciplinaire voorstelling hoor je wat jongeren over jou denken. Kom kijken: dan zie je hoe zij naar jou kijken, terwijl jij naar hen kijkt. Concept en regie: Elike Roovers |tekst: Anouk Saleming

DO 15 nov opening t/m 13 jan beeldende kunst 17.00 u | vrij entree

Paulien van der Bel en Claudia Lisboa

EXPOSITIE / Dubbelpresentatie

Fotografe Paulien van der Bel richt zich met name op urbexfotografie: het maken van fotoseries in afgesloten, beveiligde, vervallen, verlaten panden met dichtgetimmerde ramen en hekken erom heen. Daarnaast werk van de Braziliaanse videokunstenares Claudia Lisboa: videoprojecties met een sterk individualistisch en bovenal vrouwelijk karakter.

za 17 NOV comedy / cabaret 21.00 u | prijs online 14,50 | deur 16,50 | meerprijs Diner Culturel 18,-

Carolien Borgers | Happy End comedy

In de derde avondvullende voorstelling van Carolien Borgers werkt ze toe naar een Happy End. Zonder massagetafel maar met een dijk van een stem, een stortvloed aan verhalen en liedjes gaat ze het onvermijdelijke einde te lijf; het einde van de dag, van de liefde, van een ruzie, het einde van de rij en van het moment.

wo 21 NOV dans

Voor het vierde jaar alweer vertoont Podium Mozaïek tijdens het International Documentary Festival Amsterdam een speciale selectie documentaires uit het international en Nederlandse aanbod van dit grootste documentairefestival ter wereld. Houd de website vanaf eind oktober in de gaten voor de programmering.

wo 28 nov literair theater 20.30 u | prijs online 9,50 | deur 11,50

West Words

In samenwerking met Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam presenteren we West Words: een literaire avond dicht op de actualiteit! Een speciaal voor West Words geschreven tekst staat centraal en geeft makers, muzikanten en acteurs stof om hierop vanuit hun eigen discipline te reageren. Een regisseur maakt deze ’jamsessie’ uiteindelijk tot een inspirerend theatraal geheel: literatuur als podiumkunst!

20.30 u | prijs online 14,50 | deur 16,50

vr 30 nov MUZIEK/ DOCU/ MEET & GREET/ DJ

Dancing on the Edge

21.00 u | prijs online 16,50 | deur 18,50 | meerprijs

Fouad Mohamed & Nir de Volff | Come as you are

Come As You Are nodigt je uit te komen zien wat een verfrissende Coca Cola op het strand doet met een man uit het Midden-Oosten, wanneer hij het drinkt. Een fascinerend dansoptreden van de Egyptisch choreograaf Fouad Mohamed en de Nederlands-Irakese Nir de Volff onder muzikale begeleiding van Haytham Safia.

Diner Culturel 18,WORLD SESSIONS

Aline Frazão

Aline Frazão is één van de meest interessante artiesten van Angola's new generation of musicians. Ze mixt haar Afrikaanse roots met fado, bossa nova en jazz. Vanavond stelt ze zich voor aan het Amsterdamse publiek met een korte docu en fijn optreden en een meet & greet na afloop.

www.podiummozaiek.nl

za 1 dec MUZIEK

DO 20 DEC COMEDY

21.00 u | vrij entree

21.00 u | prijs online 14,50 | deur 16,50 | meerprijs

Hazal Selçuk en Selim Doğru I Generations of Istanbul

In Generations of Istanbul presenteren Hazal Selçuk en Selim Doğru liederen geïnspireerd op vele gedichten van diverse generaties Turkse dichters. Allen die in hun tijd erg invloedrijk waren: Yahya Kemal Beyatlı, Nazım Hikmet, Atilla İlhan en anderen. Traditionele elementen worden in modern jasje gestoken.

vr 7 dec MUZIEK 21.00 u | prijs online 21,- | deur 23,- | meerprijs Diner Culturel 18,CAFÉ ISTANBUL

Bulent Ortaçgil & band

Café Istanbul is een sfeervolle avond geïnspireerd door de muzikale performances in de populaire cafés van bruisend Istanbul: Onder het genot van de beroemde Turkse meze en een drankje heerlijk genieten van bekende en onbekende klassiekers in een modern, grootstedelijk jasje. Proef zo de sfeer van deze metropool op de grens van Oost en West! Vanavond Bülent Ortaçgil met band.

za 15 dec MUZIEK 20.00 u | prijs online 14,50 | deur 16,50

Amsterdam Electric Guitar Heaven | met o.a. Kasba

Tien dagen lang bruist Amsterdam op diverse plekken met elektrische gitaarmuziek tijdens Amsterdam Electric Guitar Heaven. Vandaag in Podium Mozaïek een swingende presentatie van jonge gitaristen. In aansluiting daarop speelt de geweldige groep Kasba een mix van NoordAfrikaanse en Westerse muziekstijlen. Kijk op www.amsterdamelectric.com voor alle info over het festival.

programma seizoen 2012 | 13

Diner Culturel 18,COMEDY

Nina de la Croix | Bas (reprise)

Met het tweede avondvullende programma Bas van Nina wordt het een spannende avond: de avond voorafgaand aan 21 december 2012; De dag dat de wereld zal vergaan. Een voorstelling met een vette basloop die haar grappige verhalen en mooie nummers een stevige basis geeft. Uiteraard met een stevige afterparty: want je weet maar nooit…

DO 17 jan opening t/m 3 MRT beeldende kunst

17.00 u | vrij entree

Di 22, wo 23, vr 25 & za 26 jan theater

EXPOSITIE

woensdag- en zaterdagavond Turks gesproken

AIDA

Stichting AIDA ondersteunt naar Nederland gevluchte kunstenaars en helpt hen een plek als beroepskunstenaar in de Nederlandse kunstwereld te vinden. De exposities van AIDA laten altijd vernieuwende niet Westerse kunst zien en worden tijdens de opening uitgebreid toegelicht. www.aida.nl

za 19 jan COMEDY 21.00 u | prijs online 14,50 | deur 16,50

COMEDY Dara Faizi | Gevaarlijke Gedachten

Het debuutprogramma van de 23-jarige Dara Faizi van Afghaanse komaf mag u niet missen. Hij kan razendsnel schakelen, van vriendelijk naar wantrouwend, van ideale schoonzoon naar rotjochie en van politiek beschouwer naar ras-comedian.

20.30 u | matinee 15.30 u (zaterdag) | prijs online 16,50 | deur 18,50 | meerprijs Gesluierd Diner 18,-

THEATER 2.0 Adelheid Roosen I De Gesluierde Monologen (reprise)

De Gesluierde Monologen laat de wereld zien van de in Nederland wonende Islamitische vrouw. Is zij 10 jaar na de première van deze baanbrekende voorstelling nog steeds onzichtbaar in een samenleving waar de media zonder nuance het debat bepaalt? Of is er iets veranderd? Is Nederland veranderd?

Do 24 jan muziek 20.30 u | prijs online 14,50 | deur 16,50 VOORPREMIÈRE

NBE | Vurig Flamenco

Het NBE gaat samen met zangeres Carmen Linares aan de hand van het werk van de dichters Federico García Lorca en Juan Ramón Jiménez op zoek naar de ziel van de hartstochtelijke Flamenco.


34

35

zo 27 jan muziek

vr 8 feb MUZIEK/ DOCU/ MEET & GREET/ DJ

za 16 feb Muziek

DO 7 mrt opening t/m 5 mei beeldende kunst

DI 12 mrt MUZIEK

14.00 u | prijs online 12,50 | deur 14,50 | meerprijs

21.00 u | prijs online 16,50 | deur 18,50 | meerprijs

21.00 u | prijs / artiest TBA | meerprijs Diner Culturel 18,-

17.00 u | vrij entree

20.30 u | prijs online 14,50 | deur 16,50

Turks Ontbijt 14,-

Diner Culturel 18,-

TE GAST BIJ

WORLD SESSIONS

Matinee klassieke tot moderne Turkse muziek

Een muzikaal programma gebaseerd op de composities van de moderne componisten van Turkije. Een verzameling composities van o.a. Cemal Resit Re, Muammer Sun en Ekrem Giyer. Uitgevoerd door sopraan Tilay Uyar, begeleid door Osman Bayman (piano), Suleyman Ünver (ud), Murat Ay (solist), en Grup Otantik.

vr 1 feb theater

21.00 u

Anne Maike Mertens | De bruiloft van Özlem THEATER 2.0

Huwelijksdilemma’s van een Turkse Amsterdamse. Zeshonderd mensen in een tl-verlichte zaal of een klein feest in een bruine kroeg. Mierzoete baklava en kleffe cakejes of een lopend buffet – ook gluten vrij. Welke bruiloft kies je? Regie en concept: Anne Maike Mertens | spel: Özlem Solmaz muziek: Onur Erdem.

za 2 feb theatraal concert 21.00 u | prijs online 14,50 | deur 16,50 | meerprijs Diner Culturel 18,-

Susies Haarlok | Veldwerk

THEATER 2.0

De muzikanten van Susies Haarlok gaan de straat op om met buurtbewoners te praten. De songteksten in het concert zijn rechtstreeks afkomstig uit deze gesprekken en dus in elke speelplaats anders. Susies Haarlok wil weten: Wie zijn zij? Wat doen zij? En hoe denken zij over elkaar?

do 31 jan theater/spoken word Engels gesproken

wo 6 feb literair theater

20.30 u | prijs online 16,50 | deur 18,50

20.30 u | prijs online 9,50 | deur 11,50

Nick Makoha | My Father and Other Superheroes

OUTSPOKEN

Nick Makoha wordt vader en realiseert zich hij geen idée heeft hoe hij er één moet zijn. Een ontroerend en krachtig verhaal over zijn reis van kind tot vaderschap, zijn strijd met zijn verantwoordelijkheden als een beginnende ouder en de confrontatie met de afwezigheid van zijn eigen vader. Concept en tekst: Nick Makoha | regie: Benji Reid | spel: Nick Makoha

West Words

In samenwerking met Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam presenteren we West Words: een literaire avond dicht op de actualiteit! Een speciaal voor West Words geschreven tekst staat centraal en geeft makers, muzikanten en acteurs stof om hierop vanuit hun eigen discipline te reageren. Een regisseur maakt deze ’jamsessie’ uiteindelijk tot een inspirerend theatraal geheel: literatuur als podiumkunst!

Amira Kheir

De Soedanees-Italiaanse singer/songwriter Amira Kheir creëert een sound die is geïnspireerd door traditionele Soedanese zang en instrumenten en die vervolgens gemixt is met elementen uit de jazz, soul, Afrikaanse en Arabische muziek. Kom kennismaken met deze spannende en vernieuwende artieste.

za 9 feb cabaret | stand up 21.00 u | prijs online 14,50 | deur 16,50 comedy

Omar Ahaddaf

Omar Ahaddaf won de jury- en publieksprijs van het VARA Leids Cabaret Festival 2012. De Marokkaanse cabaretier, die 12 jaar geleden naar Nederland kwam, is volgens de jury “Gedurfd. Iemand die iets te melden heeft, iemand met een statement; warm en innemend”. Met woorden schetst hij knap en overtuigend zijn geboorteland Marokko en zijn ervaring van de Nederlandse cultuur. Omar is een innemende verteller met rake grappen en maatschappelijke relevantie, overtuigend en voor een breed publiek verstaanbaar.

Café Istanbul

Café Istanbul is een sfeervolle avond geïnspireerd door de muzikale performances in de populaire cafés van bruisend Istanbul; bekende gasten presenteren een cross-over van traditionele volksmuziek en hedendaagse popcultuur. Onder het genot van de beroemde Turkse meze en een drankje heerlijk genieten van bekende en onbekende klassiekers in een modern, grootstedelijk jasje.

vr 22 feb muziek

Judith Maas & Jonge Sla ism Jutka Rona

EXPOSITIE Dubbelpresentatie

De schilderijen van Judith Maas hebben een sterke beeldkracht; of het werk nu figuratief of abstract is: het roept vragen bij je op, er zit iets onduidbaars achter, iets mystieks bijna. Daarnaast ander werk dat tot de verbeelding spreekt: In de installatie Vierheemskinderenstraat (de straat achter Podium Mozaïek) laat fotografe Jutka Rona in verschillende reeksen foto’s zien hoe we naast, boven en onder elkaar wonen.

Diner Culturel 18,-

do 7 maart Muziek

OUTSPOKEN

21.00 u | prijs en artiest TBA | meerprijs Diner Cul-

Jungle by Night voerde afgelopen seizoen een ware triomftocht langs de Nederlandse podia. De negen jonge muzikanten zetten hun muzikale voorkeur en ontembare gretigheid in voor een unieke en swingende mix van Afrobeat, Ethiojazz, Dub, Funk en Rock. Tijdens Tweetakt 2012 speelden zij samen met JongNBE het dak van de Utrechtse Schouwburg. Vanavond doen ze dat bij ons opnieuw.

turel 18,-

Café Istanbul

Café Istanbul is een sfeervolle avond geïnspireerd door de muzikale performances in de populaire cafés van bruisend Istanbul; bekende gasten presenteren een cross-over van traditionele volksmuziek en hedendaagse popcultuur. Onder het genot van de beroemde Turkse meze en een drankje heerlijk genieten van bekende en onbekende klassiekers in een modern, grootstedelijk jasje.

vr 15 feb muziek/ spoken word

VR 8 mrt Fashion/ lifestyle/ fotografie/ muziek

Engels gesproken

21.00 u | prijs online 16,50 | deur 18,50 | meerprijs

19.00 u | prijs online 12,50 | deur 15,-

21.00 u | prijs online 14,50 | deur 16,50 | meerprijs

Diner Culturel 18,-

LIFESTYLE & FASHION EVENT

Diner Culturel 18,-

EUROPE NOW

OUTSPOKEN

Over een man die geconfronteerd wordt met de tradities van zijn ouders, zijn identiteit en zijn idealen. Na het overlijden van zijn vader erft de man, geboren en getogen in Amsterdam, een stuk familiegrond op de steppe van Anatolië. De man houdt zielsveel van zijn vader, maar het land van zijn vader is zijn land niet.

Soweto Kinch

Alto-saxofonist en MC Soweto Kinch sleepte al meerdere awards binnen. Kinch is één van de meest diverse, zinderende en talentvolste jonge muzikanten in de Britse jazz en hip hop scene.

Regie: Şaban Ol | tekst: Anouk Saleming | spel: Eran Ben-Michael, Marcel Faber, Khadija Massaoudi e.a.

www.podiummozaiek.nl

programma seizoen 2012 | 13

Exception 2013

Oost, west, thuis niet best is een coproductie van NBE met Stichting de Vrolijkheid, Vluchtelingenwerk Nederland en Musicians Without Borders.

21.00 u | prijs online 14,50 | deur 16,50 |

di 26, WO 27 try-outs do 28 feb première vr 1 & za 2 mrt theater

Theater RAST | Eldersland

Een bijzondere verzameling van musici en componisten uit asielzoekerscentra, ex-asielzoekers en vluchtelingen uit alle windstreken bezingt en vertolkt in dit programma haar verhaal van verdriet en hoop op een betere toekomst.

VR 15 mrt THEATER

21.00 u | prijs online 16,50 | deur 18,50 | meerprijs

Jungle by Night met JongNBE

VOORPREMIÈRE NBE | Oost, West, Thuis niet best

FANZ |

Vanavond een uitzonderlijk en multidimensionaal lifestyle & fashion event: EXCEPTION. Een event waar mode, kunst, fotografie en muziek bijeen komen! Veelbelovende en talentvolle modeontwerpers krijgen de kans om hun collectie te tonen.

meerprijs Diner Culturel 18,-

THEATER 2.0 Raymi Sambo | Op zoek naar Oom Tom

Drie acteurs doen mee aan een talentenjacht. Ze imiteren, inspireren en trekken zichzelf binnenstebuiten. Ongewild raken ze verstrikt in een steeds duisterder wordende machtsstrijd waarin ze er alles aan doen om de glansrol binnen te slepen: de Oom Tom van de 21e eeuw! Regie: Raymi Sambo | spel: Kenneth Herdigein, Raymi Sambo en Sergio Ijssel | regieadviezen: Gerardjan Rijnders.

za 16 mrt theater 21.00 u | prijs online 16,50 | deur 18,50 | meerprijs Diner Culturel 18,-

THEATER 2.0 Chris Comvalius en Bartho Braat | Over Leven

Het is niet ‘cool’ om ouder te worden, oud te zijn of dood te gaan. Wie vóór z’n veertigste de top niet heeft gehaald, geldt als een verliezer. Goof, inmiddels 65 jaar, is zo’n verliezer en blikt terug op zijn leven, carrière en huwelijk. Regie: Javier Lopez | spel: Bartho Braat en Chris Comvalius


36

37

ZO 17 mrt muziek/ dans/ workshops / food &

wo 3 apr literair theater

za 13 apr stand up comedy

wo 8 t/m zo 12 mei

fun

20.30 u | prijs online 9,50 | deur 11,50

21.00 u | prijs online 14,50 | deur 16,50 | meerprijs

Kijk op de website voor de diverse aanvangstijden

Diner Culturel 18,-

Europe Now

COMEDY

Festival Europe Now is een theaterfestival dat intercultureel Europa op de agenda zet. Toneelschrijvers, regisseurs en producenten die zich op dit vlak met theater bezighouden zijn samengebracht om, in dialoog met elkaar, vijf nieuwe stukken te ontwikkelen. Elk van deze producties zal in op zijn minst twee landen te zien zijn. De voorstellingen die deze week in Amsterdam te zien zullen zijn, zijn Pippa (Istanbul), Jag ringer mina bröder (Zweden) en The Maire Rider (Londen).

West Words

14.00 u | prijs online 15,- | deur 18,-

Ivoorkust | Thomas Gueï & Sellou Nadège Sordet

In samenwerking met Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam presenteren we West Words: een literaire avond dicht op de actualiteit! Een speciaal voor West Words geschreven tekst staat centraal en geeft makers, muzikanten en acteurs stof om hierop vanuit hun eigen discipline te reageren. Een regisseur maakt deze ’jamsessie’ uiteindelijk tot een inspirerend theatraal geheel: literatuur als podiumkunst!

MATINEE DANSÉ DRAMÉ

Het Afrikaanse feest voor dansers, muzikanten, Afrikaanse cultuurliefhebbers en kids verzorgd door de crème de la crème van West-Afrika is terug! Deze editie met gastpercussionist Thomas Gueï en topdanseres Sellou Nadège Sordet uit Ivoorkust. ‘Mensen uit werkelijk alle hokjes van de samenleving zijn hier vertegenwoordigd. De extreem ongedwongen sfeer doet iedereen goed’ (Schuim @ Parool, februari 2012)

za 23 mrt spoken word / THEATER

vr 5 apr MUZIEK/ DOCU/ MEET & GREET/ DJ

21.00 u | prijs online 14,50 | deur 16,50

21.00 u | prijs online 16,50 | deur 18,50 | meerprijs

OUTSPOKEN

Diner Culturel 18,-

Chanje Kunda

20.30 u | prijs online 14,50 | deur 16,50

20.30 u | prijs online 16,50 | deur 18,50 | meerprijs

VOORPREMIÈRE

Diner Culturel 18,-

Tamino, Papageno, Pamina, de Koningin van de Nacht, Sarastro, Monostatos, de drie dames, de drie jongens, ze zijn er allemaal in deze gevierde NBE-versie van Mozart’s grote opera waarin sopraan Johannette Zomer, bariton Frans Fiselier en tenor Bernhard Loonen alle rollen zingen en spelen.

21.00 u | prijs online 14,50 | deur 16,50 COMEDY

Soundos | Er is geen plan B

Tweede cabaretprogramma van de opgeruimde Soundos el Amhali, waarin zij zich na een zwaar ongeluk realiseert dat zij maar één kans krijgt om gelukkig te worden, want er is geen plan B.

Thea kan geen rust vinden. Ze worstelt met de ongelijkheid in de wereld, het nieuwe immigratiebeleid, haar gelukkige leven met haar perfecte vriend en haar machteloze gevoelens. Ze is zwanger en weet niet wat ze met zichzelf en het kind aan moet. Ze besluit haar comfortabele wereld te verlaten en begint een onbekende reis.

OUTSPOKEN

NBE | Zauberflöte

VR 19 apr THEATER 21.00 u | prijs online 16,50 | deur 18,50 | meerprijs Diner Culturel 18,OUTSPOKEN

Rebelse Vrouwen

De Nigeriaanse Onise wordt onverwacht geconfronteerd met drie vrouwen aan haar bed die zich vergapen aan haar mooie spullen. De vrouwen blijken geesten uit het verleden, die vroeger als slavin op de plantages werkten. Springend van heden naar verleden komen we achter hun levensverhalen. Winter, Maureen Tauwnaar, Urmie Plein.

Knut Berger, Marleen Lohse,

Rebelse Vrouwen is ontwikkeld door NiNsee en Krater

Mehmet Yılmaz & Maryam

Theater ter gelegenheid van de herdenking

Zaree.

van 150 jaar afschaffing van slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen.

www.podiummozaiek.nl

De vijf theaters die samenwerken in deze internationale dialoog zijn het Riksteatern (Zweden), Talimhane Tiyatroso (Istanbul), Theater RAST (Amsterdam), Arcola Theatre (Londen) en het Ballhaus Naunynstrasse (Berlin).

DO 9 mei opening t/m ma 1 juni Beeldende kunst

17.00 u | vrij entree EXPOSITIE

Regie: Silvia Andringa | spel en zang: Joy Wielkens, Aisa

Regie: Hakan Savaş Mican | spel:

La Boutique Fantastique

Een live optreden van La Boutique Fantastique is een waar feestje waarin viool, cello, contrabas, gitaar, toetsen, monsters, draaitafels, melodica, saxofoon, bariton, sopranino, concertina, drums, enz. enz. een belangrijke rol spelen! Vorig jaar stonden ze al op Oerol, Lowlands en Motel Mozaique en ook dit jaar komen we ze tegen op diverse zomerfestivals. Niet te missen dus deze band!

Sousou & Maher Cissoko

do 11 apr MUZIEK

Festival Europe Now!

21.00 u | prijs online 16,50 | deur 18,50

Expressieve zang en ritmisch rockende kora van de Zweedse Sousou en Senegalese Maher. Met hun groovy band brengen ze WestAfrikaanse muziek met invloeden van reggae, mbalax, pop en blues.

Duits gesproken met Engelse boventiteling

Ballhaus Naunynstrasse | Beg your Pardon

vr 22 mrt comedy / cabaret

WORLD SESSIONS

wo 27, do 28 & VR 29 mrt theater

EUROPE NOW

In België al immens populair: The Line Up. Het concept is simpel… één podium, één MC en vier ijzersterke Vlaamse comedians. Sterk in zijn eenvoud, comedy zoals comedy moet zijn. Met Jeroen Leenders, Begijn Le Bleu, Veerle Malschaert, Michael Van Peel en Joost Van Hyfte als MC.

za 20 apr muziek

Engels gesproken

Poëtische vertelling over de lange afstand relatie tussen een in Amsterdam gevestigde Surinaamse man en een Manchester based Afrikaanse vrouw. Over moderne liefde in het digitale tijdperk en de culturele diversiteit in het Europa van nu.

The Line Up

theater

programma seizoen 2012 | 13

zo 5 mei theater 14.00 u | prijs online 12,50 | deur 14,50 BEVRIJDINGSFESTIVAL

Bent

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog wordt de homoseksuele Max door de politie opgepakt en op transport gezet naar concentratiekamp Dachau. Veel meer dan een gay love story, is BENT een universele getuigenis over de kracht van liefde en haar magische eigenschap om middenin de hel toch een hemel te creëren. Oorspronkelijk script: Martin Sherman | regie: Gerardjan Rijnders | spel: Kevin Hassing en Michiel Bakker.

Stichting Werkelijkheid

De Werkelijkheid leidt kunstenaars met een vluchtelingachtergrond op tot maatschappelijk ondernemer. De expositie vertoont foto’s, video’s en beeldende kunst van de hand van de kunstenaars die binnen De Werkelijkheid zijn opgeleid. www.werkelijkheid. com


38

Lanter & Fanter seizoen 2012 | 13

39

zo 28 okt storytelling

zo 2 dec beeldende kunst

zo 3 feb dansTheater/ poppenspel

zo 3 mrt Theater

zo 24 mrt beeldende kunst

14.00 - 17.00 u, doorlopend programma | entree 6,-

14.00 u | entree 6,-

14.00 u | online kind 7,- volwassen 10,- | deur kind

14.00 u | online kind 7,- volwassen 10,- | deur kind

14.00 u | entree 6,-

Kinderkunstzondag

9,- volwassen 12,-

9,- volwassen 12,-

Storytelling festival | Verhalen van Nasreddin Hodja alle leeftijden

Verschillende vertellers, waaronder de verteller van het jaar, vertellen verhalen over de middeleeuwse filosoof en geestelijke Nasreddin Hodja. Hodjaverhalen lijken simpel, maar zitten vol met levenswijsheden. Hodja houdt de mensen graag een beetje voor de gek en doet dingen net even anders: zit Nasreddin Hodja achterstevoren op zijn ezel? Dan zegt hij tegen de mensen dat zijn ezel achteruitloopt.

3D tekening met Nina Rave 6+

Geïnspireerd door werk van een echte kunstenaar maak je een prachtig driedimensionaal kunstwerkje dat ook mee naar huis mag.

Cordua en Magnus | Klein Zwanenmeer 2+

Met fantasie en humor vertalen Cordua & Magnus het beroemdste ballet aller tijden naar de belevingswereld van jonge kinderen. Een bijzondere combinatie van dans, poppentheater en magisch schimmenspel op een bewerking van de muziek van Tsjaikovski. Na afloop van de voorstelling kunnen de

14.00 u | online kind 7,- volwassen 10,- | deur kind 9,- volwassen 12,-

Theatergroep Wie Walvis | Yurko 4+

Ontroerend sprookje over de kleine reus Yurko die de wereld over moet reizen op zoek naar de ingrediënten voor de toverdrank waarmee hij uiteindelijk een echte, grote, reus zal worden. Zal het hem lukken? Na afloop maken de kinderen een eigen schatkaart en schatkist.

zo 21 okt beeldende kunst 14.00 u | entree 6,-

Sieraden maken met Mirjam Aalbers 6+ Kinderkunstzondag

Kinderen gaan kunstzinnig aan de slag met natuurlijke en bijzondere materialen zoals takken, steentjes, bladeren en boomschors. Na afloop hebben ze een prachtig draagbaar sieraad om mee naar huis te nemen.

zo 10 feb beeldende kunst

14.00 u | kind tot 6 jaar 5,-| online kind 8,- volwas-

14.00 u | entree 6,-

sen 15,- | deur kind 10,- volwassen 18,-

De Tovermachine | Abdul Tawab Safi 3+ Kinderkunstzondag

Burkina Faso met Harouna & Fanta Dembelé alle Matinee Dansé Dramé

Tijdens deze Kinderkunstzondag worden prachtige tekeningen gemaakt met de tovermachine; een oude Afghaanse techniek om speelse tekeningen te maken.

leeftijden Afrikaans feest voor het hele gezin met top-percussionist Harouna Dembelé en danseres Fanta Dembelé uit Burkina Faso en de Afrikaanse band o.l.v. Moussé Dramé. Tussen de optredens door zijn er workshops percussie en dans en kunnen de kids instrumentjes maken of luisteren naar een mooi verhaal.

zo 24 feb beeldende kunst 14.00 u | entree 6,-

De Toverdoos | Safaa Khazal 6+ Kinderkunstzondag

zo 18 nov Theater

zo 20 jan Theater

14.00 u | online kind 7,- volwassen 10,- | deur kind

14.00 u | online kind 7,- volwassen 10,- | deur kind

9,- volwassen 12,-

9,- volwassen 12,-

Prachtige beeldende theatervoorstelling geïnspireerd op verhalen uit de Afro–Braziliaanse mythologie; Een jongen gaat op zoek naar zijn roots. Zijn zoektocht voert hem naar de binnenlanden van Brazilië waar hij de natuurgoden van de Yoruba cultuur – de Orixás - leert kennen.

Eigenwijze interpretatie van dit overbekende verhaal van Annie M.G. Schmidt door een van de beste theatrale verhalenvertellers van Nederland.

Na de voorstelling kunnen jong en oud

Na afloop van de voorstelling maken kinderen hun eigen masker van Wolf, Vos, Kip of Haan. Zo kunnen ze thuis het

Beeldend kunstenaar Senad Alić begeleidt de kinderen langs de expositie van Judith Maas en praat met hen over vrijheid. Daarna gaan de kinderen hun eigen vrijheidsvlieger maken met behulp van de kunstenaar. Als het mooi weer is, worden de vliegers buiten opgelaten.

verhaal naspelen.

zo 10 mrt beeldende kunst 14.00 u | entree 6,-

zo 4 nov dans/muziek/workshops/lifestyle

Teatro Munganga | Orixás 7+

Een moderne muzikale bewerking van een Russische fabel over een kip die op een dag een gouden ei legt en daarmee heel wat teweeg brengt in het bos!

Kinderkunstzondag Vrijheidsvliegers maken met Senad Alić 6+

kinderen meedoen aan een dansworkshop.

zo 14 okt theater

Theater Koekla | Het gouden ei 4+

Wijnand Stomp | Floddertje 3+

Hoe ziet jouw wereld eruit? En je toekomstige wereld? Word je uitvinder? Of Superheld? Woon je op de maan? Leven alle mensen dan in vrede? Is iedereen gezond? Jij mag het zeggen vandaag!

Na de voorstelling mogen de kinderen zelf ‘kliederen’: bespetter een T-shirt zo mooi als je maar kan en neem het daarna mee

Maak een Afrikaans masker van klei en versier het met kralen, touw en zwart-witte verf. Of versier ronde en platte kleikralen met gekleurd zand en kleine kralen, om een armband mee te maken die je kunt omdoen als je lekker gaat dansen op ritmische muziek!

zo 17 mrt dans/muziek/workshops/lifestyle 14.00 u | kind 2 tot 6 jaar 5,-| online kind 8,- volwassen 15,- | deur kind 10,- volwassen 18,-

Matinee Dansé Dramé Ivoorkust met Thomas Gueï & Sellou Nadège Sordet alle leeftijden

Afrikaans feest voor het hele gezin met top-percussionist Thomas Gueï en topdanseres Sellou Nadège Sordet uit Ivoorkust en de Afrikaanse band o.l.v. Moussé Dramé. Tussen de optredens door zijn er workshops percussie en dans en kunnen de kids instrumentjes maken of luisteren naar een mooi verhaal.

zo 7 apr Theater 14.00 u | online kind 7,- volwassen 10,- | deur kind 9,- volwassen 12,-

Studio de Bakkerij | Rupsje 4+

Vrolijke, poëtische voorstelling geïnspireerd op het populaire kinderboek Rupsje Nooitgenoeg. Over een rupsje dat anders is dan de rest. Extra bijzonder is dat de voorstelling ook speciaal geschikt gemaakt is voor slechtziende kinderen. Na afloop van de voorstelling gaan de

naar huis.

kinderen een eigen Rupsje knutselen.

zelf de originele Braziliaanse Orixá-dansen leren in een workshop.

www.podiummozaiek.nl

Kinderkunstzondag Maskers maken met Samma Mutsaers 6+

Lanter & Fanter seizoen 2012 | 13


40

Nevenprogrammering en educatie Naast de vertrouwde podiumprogrammering is er dit seizoen weer volop gelegenheid tot verdieping en ontmoeting met makers en andere bezoekers tijdens onze uitgebreide nevenprogrammering.

Diner Culturel Een driegangendiner waarbij een speciale gast aanschuift die tijdens het eten vanuit zijn/haar persoonlijke invalshoek en expertise meer vertelt over de achtergronden van de voorstelling. Regelmatig schuift de artiest of maker zelf aan. Het diner is een leuke manier om meer te weten te komen over bijvoorbeeld het maakproces, de inspiratiebronnen van de makers, verschillende tradities en gebruiken, muziekstijlen of persoonlijke verhalen. Reserveren voor een Diner Culturel kan tot uiterlijk drie dagen voor de voorstelling.

Workshops

Voor bedrijven, onderwijsinstellingen, verenigingen en groepen bieden we workshops op maat aan bij verschillende voorstellingen. De workshops zijn op instapniveau en duren 1½ uur. De workshops worden voorafgaand aan de voorstelling gegeven in Podium Mozaïek, of eerder die week op locatie. Een aangename manier om een teamuitje of andere ontmoeting een zinvolle culturele invulling te geven. Meer weten? Neem dan contact op via randprogrammering@podiummozaiek.nl

ou w d on im ra fo to :

Ilrish Kensenhuis en Wandana Biekram gaan op zoek naar de drijfveren van de nieuwe generatie grootstedelijke theatermakers die dit jaar in Podium Mozaïek staan. Wat zijn de inspiratiebronnen van deze makers? Welke verhalen willen zij vertellen? En hoe vertalen zij die verhalen naar het podium? Tijdens een inspirerend uurtje voorafgaand aan de voorstelling laten Wandana en Ilrish beeld, performances en achtergronden zien, en gaan ze in gesprek met makers en publiek.

Cultuureducatieprogramma voor PO en VO instellingen

Podium Mozaïek wil jongeren nieuwsgierig naar, en enthousiast maken voor kunst en cultuur. Naast de vrije voorstellingen biedt Podium Mozaïek daarom een speciaal programma voor scholieren in zowel het primair als het voortgezet onderwijs. Scholieren bezoeken een voorstelling, en na afloop van - of ter voorbereiding op - de voorstelling verzorgen kunstenaars workshops, waarin de leerlingen werken met het thema van de voorstelling en zelf actief aan de slag gaan met een kunstdiscipline. Naast voorstellingen hebben we een aantal bijzondere schoolprojecten ontwikkeld, die gericht zijn op de totstandkoming van theater- of muziekproducties, beeldende kunst of documentaire maken. Het aanbod voor primair onderwijs is uitsluitend bedoeld voor basisscholen in Amsterdam West. De culturele achtergrond en de woonomgeving van de jongeren zijn belangrijke uitgangspunten bij de voorstellingen binnen dit programma.

da

De Amuse

Masterclasses

Bij concerten van buitenlandse artiesten is het voor kunstvakopleidingen (HBO en MBO) en culturele verenigingen mogelijk om een masterclass aan te vragen. De masterclasses worden in de week voorafgaand aan de voorstelling gegeven in Podium Mozaïek of op locatie. Meer weten? Neem dan contact op via randprogrammering@ podiummozaiek.nl

Ons aanbod voor voortgezet onderwijs presenteren wij in samenwerking met de Theater Educatie Amsterdam (TEA). Dit aanbod is terug te vinden op www.theatereducatieamsterdam.nl. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden voor een passend cultuureducatieprogramma te verkennen via cultuureducatie@podiummozaiek.nl

www.podiummozaiek.nl

EXPOSITIERUIMTE EN BEELDENTUIN witte de withstraat 32 a bg open: vr, za 12-18 uur en op afspraak. www.mlbgalerie.nl


SLAPEN Aan de rand van Amsterdam, in het meest groene stadsdeel, verblijft u in alle comfort in ons sfeervolle viersterrenhotel. In een opkomende buurt aan het dynamische Bos & Lommerplein, met snelle tramverbindingen naar het centrum. Na een goede nachtrust geniet u van ons uitgebreide ontbijtbuffet.

ETEN ’s Avonds bent u van harte welkom in Restaurant Saffron voor een heerlijk diner. Onze chef laat u graag ervaren hoe de intense smaken van de FransChinese keuken een sublieme combinatie vormen.

Kwaliteit

zonder dat je de hoofdprijs betaalt MEETINGS Voor al uw zakelijke bijeenkomsten laten wij u graag kennismaken met ons moderne conferentiecentrum. Vijf zalen staan tot uw beschikking met een maximum capaciteit van 200 deelnemers. Ook hier altijd gratis internet, maar ook gratis gebruik van beamers en schermen en flipovers.

Best Western Blue Tower Hotel Leeuwendalersweg 21 1055 JE AMSTERDAM T. 020 5800360 F. 020 5800369 info@hotelbluetower.com

www.hotelbluetower.com


44

publieksservice Kaartverkoop Kaarten bestellen kan via www.podiumMozaïek. nl of aan de ticketbalie (van maandag t/m donderdag tussen 13.00 uur en 17.00 uur, op vrijdag tussen 13.00 en 18.00 uur en vanaf één uur voor aanvang van een voorstelling). Indien u bestelt via de website, kunt u de kaarten afhalen of thuis laten sturen. In de webshop kunt u kaarten tegen een gereduceerde prijs bestellen. Let op! U kunt aan onze kassa alleen nog maar met pin betalen en niet meer met contant geld. Wij accepteren ook de cultuurkaart, de podiumcadeaukaart en theaterbonnen. Kaarten reserveren Pin Only Kaarten reserveren kan alleen telefonisch via 0205800381 (van maandag t/m donderdag tussen 13.00 uur en 17.00 uur, op vrijdag tussen 13.00 en 18.00 uur en vanaf één uur voor aanvang van een voorstelling). Uw reservering wordt daarna zeven dagen voor u vastgehouden. In die tijd heeft u de gelegenheid de betaling te doen aan de balie of via de webshop. Indien u hier geen gebruik van maakt, komt uw reservering te vervallen. Kaarten die gereserveerd zijn binnen zeven dagen voor een voorstelling, worden weer vrijgegeven voor de losse verkoop indien deze niet uiterlijk een uur voor aanvang van de voorstelling zijn opgehaald. Bij voorstellingen die bijna uitverkocht zijn kunt u in de week voorafgaand aan de voorstelling niet meer reserveren. U kunt natuurlijk wel nog kaarten kopen aan de balie of online. Arrangementen Voorafgaand aan een voorstelling kunt u aanschuiven bij het Diner Culturel (wanneer vermeld): een driegangendiner waarbij een speciale gast aanschuift die tijdens het eten meer vertelt over de achtergronden van de voorstelling. Het aantal plaatsen is beperkt. Reserveren voor het Diner

Culturel kan tot uiterlijk drie dagen voorafgaand aan de voorstelling. Betaling dient vooraf te geschieden. In ons Theatercafé staat op zondag het speciale Lanter & Fanter menu op de kaart en ook voor kinderpartijtjes kunt u bij ons terecht; wij verzorgen in overleg een programma. Korting en acties Wanneer u kaarten voor drie voorstellingen of meer tegelijk bestelt, krijgt u eenmalig een korting van 30% op het totaalbedrag van de voorstellingen. Podium Mozaïek geeft, tenzij anders is aangegeven korting aan houders van een CJP pas / cultuurkaart, 65+ pas, Stadspas en OBA pas op vertoon van de desbetreffende pas. Studenten krijgen eveneens korting op vertoon van collegekaart of OV-jaarkaart. Groepen groter dan 10 personen ontvangen € 2,- korting per kaartje. Deze kortingen zijn in combinatie met een arrangement alleen van toepassing op de prijs van de voorstelling (nooit op het menu). Gedurende het seizoen kunnen er diverse (kortings)acties gelden voor voorstellingen. Deze acties en kortingen gelden alleen tijdens de actieperiode en kunnen niet verstrekt worden op reeds gekochte kaarten. Kijk op de site voor lopende acties. Verhinderd of te laat... wat dan? Mocht u verhinderd zijn, dan kunt u zonder enig bezwaar iemand anders de voorstelling laten bezoeken. Reeds gekochte kaarten kunnen tot uiterlijk twee werkdagen van tevoren worden omgeruild voor een tegoedbon. Hiervoor wordt per kaart € 2,- aan administratiekosten in rekening gebracht. Te laat komen is erg storend voor de artiest(en) en andere bezoekers. Daarom kunt u na aanvang niet meer in de zaal worden toegelaten. Rolstoeltoegankelijk

Podium Mozaïek is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Wanneer u bij het reserveren doorgeeft dat u speciale wensen hebt betreffende een plaats, kunnen wij de meest geschikte stoel(en) voor u reserveren. Aan de achterzijde van het pand is één invalidenparkeerplaats. Geluidsversterking Onze theaterzaal beschikt over een systeem van infrarood geluidsversterking. Slechthorende theaterliefhebbers, met of zonder gehoorapparaat, kunnen van dit systeem gebruik maken.

Bezoekersvoorwaarden

De Algemene Bezoekersvoorwaarden Amsterdamse Podia zijn van toepassing; een exemplaar is in te zien bij de ticketbalie. Fotograferen en mobiele telefoons Het is niet toegestaan om foto-, film-, video- of geluidsopnames te maken. Wij verzoeken u dringend om uw mobiele telefoon in de zaal uit te zetten. Bereikbaarheid Podium Mozaïek ligt op enkele minuten van de ringweg en het centrum van Amsterdam. De parkeergarage Q-Park Bos en Lommer aan de Leeuwendalersweg 23B is op loopafstand (zie www.q-park.nl). Er is ook gelegenheid tot parkeren in de woonwijk rondom Podium Mozaiek, dit is echter betaald parkeren tot 21.00 uur (€ 2,40 tariefzone). Het NS Station Sloterdijk is vlakbij en tram- en buslijnen (bus 21, tramlijn 14 en 12 en nachtbus 352) stoppen voor de deur.

AMSTERDAM elke dag 50% korting oP concerten dans en theater

lastminuteticketshoP.nl www.podiummozaiek.nl

Powered by:


46

47

Programma overzicht seizoen 2012 | 13 zo 16 sept 15.00 u boekpresentatie Curaçao door de ogen van Pierre Lauffer

literair

zo 27 jan 14.00 u TE GAST BIJ Matinee klassieke tot moderne Turkse muziek

muziek

VR 28 t/m zo 30 sept diverse aanvangstijden WEEKEND VAN DE BUURT Dries Verhoeven | Niemandsland

ervaringstheater

do 31 jan 20.30 u Outspoken Nick Makoha | My Father and Other Superheroes

spoken word / theater

vr 28 sept 21.00 u WEEKEND VAN DE BUURT Edo Berger | Iedereen heeft er één

cabaret

theater

za 29 sept 21.00 u WEEKEND VAN DE BUURT Amsterdam Klezmer Band

vr 1 feb 21.00 u THEATER 2.0 Anne Maike Mertens | De bruiloft van Özlem

muziek

theatraal concert

zo 30 sept 14.00 u WEEKEND VAN DE BUURT Merlijn Twaalfhoven | The Air we breathe

za 2 feb 21.00 u THEATER 2.0 Susies Haarlok | Veldwerk

muziek

danstheater

wo 3 t/m zo 7 okt diverse aanvangstijden WEEKEND VAN DE BUURT Dries Verhoeven | Niemandsland

ervaringstheater

wo 3 okt 20.30 u West words

zo 3 feb 14.00 u Lanter & Fanter Cordua en Magnus | Klein Zwanenmeer (2+) wo 6 feb 20.30 u West words

literair theater

muziek

DO 4 okt (opening) t/m 11 nov EXPOSITIE Amsterdam Museum | Turkse pioniers in Amsterdam

vr 8 feb 21.00 u WORLD SESSIONS Amira Kheir

beeldende kunst

COMEDY

vr 12 okt 21.00 u seizoensopening NBE, Şevval Sam & Aynur Doğan | Zij aan Zij

za 9 feb 21.00 u COMEDY Omar Ahaddaf cabaret / stand-up

muziek

beeldende kunst workshop

zo 14 okt 14.00 u Lanter & Fanter Theatergroep Wie Walvis | Yurko (4+)

zo 10 feb 14.00 u Kinderkunstzondag De Tovermachine | Abdul Tawab Safi (3+)

theater

vr 15 feb 21.00 u Outspoken Soweto Kinch

spoken word / muziek

wo 17 & do 18 okT (premiÈre) 20.30 u outspoken To be Sung | Mensen Landschappen

muziek/ theater/ spoken word

muziek

vr 19 okT 21.00 u THEATER 2.0 Esther Scheldwacht | De Sunshine Show

za 16 feb 21.00 u CAFÉ ISTANBUL

theater

muziek

za 20 OKT 21.00 u world sessions Calima

vr 22 feb 21.00 u Outspoken Jungle by Night met JongNBE

muziek

beeldende kunst workshop

zo 21 okt 14.00 u Kinderkunstzondag Sieraden maken met Mirjam Aalbers (6+)

zo 24 feb 14.00 u Kinderkunstzondag De Toverdoos | Safaa Khazal (6+)

beeldende kunst workshop

di 26, wo 27, do 28 feb (premiere), vr 1 & za 2 mrt 21.00 u EUROPE NOW Theater RAST | Eldersland

theater

wo 24, do 25 (premiÈre), vr 26 & za 27 OKT 21.00 u outspoken Dame Jeanne | Heimwee#Fernweh

muziek/ theater/ spoken word

theater

zo 28 okt 14.00 u Storytelling festival Verhalen van Nasreddin Hodja (alle leeftijden)

zo 3 mrt 14.00 u Lanter & Fanter Theater Koekla | Het gouden ei (4+)

storytelling

beeldende kunst

wo 31 okt (derniÈre) 20.30 u Theater RAST | Hamlet, “Hebûn an nebûn”

DO 7 mrt (opening) t/m zo 5 mei EXPOSITIE Judith Maas & Jonge Sla ism Jutka Rona

theater

muziek

za 3 nov 21.00 u COMEDY Howard Komproe | N.I.E.U.W.

do 7 mrt 20.30 u Café Istanbul

cabaret / stand-up COMEDY

VR 8 mrt 19.00 u LIFESTYLE & FASHION EVENT FANZ | Exception 2013

mode / muziek

ZO 4 NOV 14.00 u MATINEE DANSÉ DRAMÉ Burkina Faso | Harouna Dembelé & Fanta Dembelé (alle leeftijden)

muziek / dans

beeldende kunst workshop

wO 14 (premiÈre) t/m vr 16 nov 20.30 u THEATER 2.0 Jong RAST | 1.0

zo 10 mrt 14.00 u Kinderkunstzondag Maskers maken met Samma Mutsaers (6+)

theater

muziek

DO 15 nov (opening) t/m 13 jan EXPOSITIE Paulien van der Bel en Claudia Lisboa

DI 12 mrt 20.30 u VOORPREMIÈRE NBE | Oost, West, Thuis niet best

beeldende kunst

theater

za 17 NOV 21.00 u COMEDY Carolien Borgers | Happy End

VR 15 mrt 21.00 u THEATER 2.0 Raymi Sambo | Op zoek naar Oom Tom

cabaret

za 16 mrt 21.00 u THEATER 2.0 Chris Comvalius en Bartho Braat | Over Leven

theater

zo 18 nov 14.00 u Lanter & Fanter Teatro Munganga | Orixás (7+)

theater

muziek / dans / workshops

wo 21 NOV 20.30 u Dancing on the Edge Fouad Mohamed & Nir de Volff | Come as you are

ZO 17 mrt 14.00 u MATINEE DANSÉ DRAMÉ voorkust | Thomas Gueï & Sellou Nadège Sordet (alle leeftijden)

dans

cabaret

do 22 nov t/m zo 25 nov Diverse aanvangstijden IDFA op locatie

vr 22 mrt 21.00 u COMEDY Soundos | Er is geen plan B

documentaires

spoken word / theater

wo 28 nov 20.30 u West words

za 23 mrt 21.00 u Outspoken Chanje Kunda

literair theater

zo 24 mrt 14.00 u Kinderkunstzondag Vrijheidsvliegers maken met Senad Alić (6+)

beeldende kunst workshop

vr 30 nov 21.00 u WORLD SESSIONS Aline Frazão

muziek

theater

za 1 dec 21.00 u Hazal Selçuk en Selim Doğru I Generations of Istanbul

wo 27, do 28 (premiere) & vr 29 mrt 20.30 u EUROPE NOW Ballhaus Naunynstrasse | Beg your Pardon

muziek

literair theater

zo 2 dec 14.00 u Kinderkunstzondag 3D tekening met Nina Rave (6+)

wo 3 apr 20.30 u West words

beeldende kunst workshop

vr 5 apr 21.00 u WORLD SESSIONS Sousou & Maher Cissoko

muziek

vr 7 dec 21.00 u CAFÉ ISTANBUL Bülent Ortaçgil met band

muziek

zo 7 apr 14.00 u Lanter & Fanter Studio de Bakkerij | Rupsje (4+)

theater

za 15 dec 20.00 u Amsterdam Electric Guitar Heaven Kasba

muziek

do 11 apr 20.30 u VOORPREMIÈRE NBE | Zauberflöte

muziek

DO 20 DEC 21.00 u COMEDY Nina de la Croix | Bas (reprise)

cabaret

za 13 apr 21.00 u COMEDY The Line Up

stand-up COMEDY

DO 17 jan (opening) t/m 3 MRT EXPOSITIE AIDA

beeldende kunst

VR 19 apr 21.00 u Outspoken Rebelse Vrouwen

theater

za 19 jan 21.00 u COMEDY Dara Faizi | Gevaarlijke Gedachten

cabaret

za 20 apr 21.00 u Outspoken La Boutique Fantastique

muziek

zo 20 jan 14.00 u Lanter & Fanter Wijnand Stomp | Floddertje (3+)

theater

zo 5 mei 14.00 u BEVRIJDINGSFESTIVAL Bent

theater

Di 22, wo 23, vr 25, za 26 jan 20.30 u THEATER 2.0 Adelheid Roosen I De Gesluierde Monologen (reprise)

theater

wo 8 t/m zo 12 mei EUROPE NOW Festival Europe Now

theater

muziek

DO 9 mei (opening) t/m zo 30 juni EXPOSITIE Stichting Werkelijkheid

beeldende kunst

Do 24 jan 20.30 u VOORPREMIÈRE NBE | Vurig Flamenco

www.podiummozaiek.nl

programma overzicht seizoen 2012 | 13

literair theater


Cultuur brengt mensen bij elkaar. Dat is het idee. Rabobank draagt cultuur een warm hart toe. Wij vinden het belangrijk om in Amsterdam de ontwikkeling en het behoud van cultuur te stimuleren. Door samen te werken met toonaangevende culturele partners maken wij cultuur toegankelijker voor alle Amsterdammers. Daarom zijn wij sponsor van Podium Mozaïek en vele andere culturele initiatieven in Amsterdam.

Rabobank Amsterdam is sponsor van Podium Mozaïek. Rabobank. Een bank met ideeën.

www.rabobank.nl/amsterdam

Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012  

De seizoensbrochure 2012-2013 vol met theater, muziek, dans, spoken word, kindervoorstellingen, beeldende kunst, achtergrond informatie, tip...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you