Page 1

Primària i ESO

Primària i ESO

FO TO NO © C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l

Bona ortografia sense esforç Quadern per dominar l’estratègia ortogràfica

Daniel Gabarró

www.boiraeditorial.com -1

Amb extres gratuïts al web www.boiraeditorial.com


Primària i ESO

FO TO NO © C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l

Condicions per aprofitar aquest quadern Aquest quadern et permetrà integrar una estratègia mental ortogràfica que et facilitarà escriure bé sense esforç. Després de fer aquest quadern tot el treball d’ortografia que feu a classe no et suposarà cap esforç: aprendràs amb facilitat. Però per treure profit d’aquest quadern, cal que compleixis quatre condicions:

Primera condició: has de ser capaç de llegir mínim unes 70 paraules per minut. Sense llegir àgil és molt difícil millorar en ortografia: són habilitats vinculades. Si llegeixes més a poc a poc, fes algun quadern de velocitat lectora com el que s’ofereix a Boira Editorial o fes servir les feines que el teu professor o la teva professora t’indiqui. Tan bon punt llegeixis ràpid, treuràs més profit d’aquest quadern. Compleixes aquesta condició? Sí `

No `

Quantes paraules per minut llegeixes? _____________

Segona condició: has de ser capaç d’escriure de forma àgil, un mínim de 10 paraules per minut. Compleixes aquesta condició? Sí ` No `

Tercera condició: has de sentir bé i ser capaç de diferenciar els sons sense problemes. Si a vegades escoltes la gent parlant, però et costa diferenciar les paraules, consulta amb una persona especialista de l’oïda. Si portes aparells auditius que normalitzen la teva oïda, podràs millorar l’ortografia sense problemes. Compleixes aquesta condició? Sí ` No `

Quarta condició: has de voler aprendre. Si no tens interès en aprendre, no en treuràs profit. Vols tenir una bona ortografia que et surti de forma natural i sense esforç? Compleixes aquesta condició? Sí ` No `

2- www.boiraeditorial.com


Primària i ESO

FO TO NO © C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l

Quin és el secret de la bona ortografia? El secret és molt senzill: veure al cap la imatge de la paraula. Totes les persones amb bona ortografia veuen a la seva ment les lletres de les paraules que volen escriure: COPIEN les paraules que veuen! Dir o escoltar les paraules per descobrir la seva ortografia no serveix: el so és font d’error perquè hi ha lletres mudes, sons que poden ser representats per més d’una lletra...

Aprendre a recordar les paraules com imatges és molt fàcil i tothom ho pot fer, igual que tothom pot recordar la imatge d’en Superman o la dels barrufets. Aquest quadern t’ajudarà a fer-ho cada vegada millor. Al final del quadern ho faràs de forma automàtica, inconscient. Així tindràs bona ortografia sense esforç: com totes les persones que escriuen bé. Un cop que automatitzis aquesta estratègia mental qualsevol treball ortogràfic que facis et serà molt útil i gairebé no faràs faltes d’ortografia! Escriure bé serà tan fàcil com copiar del teu cap!

www.boiraeditorial.com -3


Primària i ESO

FO TO NO © C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l

Avaluació inicial Escriu una redacció de més de 400 paraules (o diversos textos curts que sumin aquest nombre de mots) sense mirar el diccionari, copiar o preguntar per l’ortografia dels mots. Així, quan t’ho hagin corregit sabràs el teu nivell ortogràfic actual.

Per saber el tant per cent d’errors ortogràfics, fes el següent:

( nombre d’errors x 100 ) __________________________ =

% d’errors ortogràfics

nombre de paraules escrites

Quin tant per cent de faltes ortogràfiques tens ara? _________________

4- www.boiraeditorial.com


Primària i ESO

FO TO NO © C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l

Primera fase: comprovar que ja uses la memòria visual Per comprovar que ja utilitzes la memòria visual, contesta mentalment les preguntes següents i te n’adonaràs. 1) Quantes finestres té casa teva?

Per contestar la pregunta, imagina’t que entres per la porta d’entrada i vas recorrent la casa i comptant totes les finestres que vegis a la teva imaginació. 2) Quina és la casa o botiga que es troba en tercer lloc quan surts de casa teva i camines cap a la dreta? Si t’imagines mentalment el recorregut podràs veure la resposta. 3) De quins colors és la roba que usa en Superman?

Si recordes la imatge de Superman a la teva imaginació, podràs saber el color de la capa, de les malles, de la samarreta...

4) Si gires el mapa de Espanya, quines autonomies queden a la dreta? Per contestar, has d’utilitzar una imatge mental d’un mapa d’Espanya. També ho pots fer amb el mapa de Catalunya, d’Europa o un mapa que coneguis bé, però el resultat és el mateix: cal recordar la imatge del mapa, girar-lo mentalment i mirar què hi ha ara a la dreta.

Si has contestat qualsevol d’aquestes preguntes, hauràs fet servir la memòria visual. Aquest tipus de memòria és la que es fa servir per saber ortografia. Ara ja saps què significa veure una paraula al teu cap, oi? Igual que has recuperat el record de casa teva, del teu carrer o d’en Superman pots recuperar la imatge d’una paraula. Amb aquest llibre t’ajudarem a fer-ho i a aplicar-ho a l’ortografia.

www.boiraeditorial.com -5


Primària i ESO

FO TO NO © C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l

Segona fase: millorar la memòria visual Exercici 1

Retalla les fotografies d’animals i menjar que trobaràs en aquest quadernet. Col·loca uns pocs animals als quadrats de la graella de joc i ensenya’ls a la parella que jugui amb tu. Quan els hagi memoritzat, posa el quadern de forma que no els pugui veure. Llavors, fes-li preguntes sobre l’ordre: que tingui l’obligació de VISUALITZAR les imatges dins la seva ment i treballar, així, amb la seva memòria visual.

Comença posant només tres animals a la graella i canvia de paper cada quatre preguntes. Has de practicar aquest joc fins que puguis recordar un mínim de sis animals. Quan siguis capaç de recordar sis imatges, fes el segon exercici.

A la web pots trobar l’explicació en vídeo d’aquest exercici: si el veus et serà molt fàcil d’entendre! Exemple de preguntes: En quin lloc hi ha l’elefant? Quin animal hi ha en segon lloc? Què hi ha davant l’elefant? Què hi ha darrere l’elefant? Etc.

Graella

6- www.boiraeditorial.com


Primària i ESO

Exercici 2

FO TO NO © C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l

Retalla les formes de colors que trobaràs en aquest quadern.

Veig una estrella, un triangle i un cercle.

Col·loca tres de les formes a la graella de joc i ensenya-les a la teva parella. Quan les recordi, posa el quadern de forma que la teva companya o el teu company no pugui veure-les i fes-li preguntes sobre la forma, el color de la figura o del lloc que ocupa.

Aquest tipus de pregunta obliga a VEURE les imatges dins la pròpia ment per poder contestar: estàs treballant la memòria visual.

Canvia de paper dins del joc de tant en tant: qui pregunta ara contesta i a l’inrevés.

Practica fins que et surti bé amb un mínim de 6 figures. Intenta superar aquest mínim: quantes figures ets capaç de recordar visualment i contestar bé? Recorda que per contestar has de VEURE les figures al TEU CAP. Exemples de preguntes:

De forma: La figura vermella, quina figura és? La segona figura, quina figura és? La figura que hi ha després del cor, quina figura és? Abans de la figura rodona, quina figura hi ha? ... De color: La tercera figura, de quin color és? El cor, de quin color és? Entre la primera i la tercera figura, quin color hi ha? La figura verda, quina forma té? ... De lloc: Quina figura és la primera? Quina forma té la primera figura? El cor, en quin lloc es troba? Quina és l’última forma? ...

Exercici optatiu d’ampliació Qualsevol joc de memòria visual com el memory o els jocs de les set diferències és una opció que tens per reforçar aquest punt.

www.boiraeditorial.com -7


Primària i ESO

Tercera fase: aplicar la memòria visual a l’ortografia

FO TO NO © C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l

Hi ha persones que tenen una gran capacitat visual i una ortografia pèssima. Què els passa? Senzillament, que no l’apliquen a l’escriptura.

Per evitar que això et passi, has de practicar els dos exercicis que ara et proposarem. Al web pots veure un vídeo de com fer aquesta tercera fase.

Exercici 1

Agafa la llista de paraules que trobaràs en lletres de colors i retalla-les.

Col·loca una de les paraules a la graella de joc i ensenya-la a la teva parella. Per exemple la paraula VI. Quan la teva parella la recordi, posa el quadern de forma que no pugui veure-la i fes-li cinc preguntes. Les dues primeres preguntes són, obligatòriament, les següents: Primera pregunta:

Lletreja el mot començant pel final. (En el cas del mot vi seria: I, V). Segona pregunta:

Lletreja el mot començant pel principi. (En el cas del mot VI seria: V, I).

I ara pots fer tres preguntes lliures sobre el color, l’ordre de les lletres, accents o similar. Per exemple: - Quina lletra porta accent? Resposta: a vi no hi ha accent. - De quin color és la v? Resposta: verda

- Quina lletra va després de la lletra blava? Resposta: cap, és la última. - S’escriu amb be alta o ve baixa? Resposta: baixa.

Fes aquest exercici fins que et sigui possible recordar paraules d’un mínim de quatre lletres. Però intenta anar més enllà d’aquesta xifra i establir un rècord: això després t’ajudarà a integrar l’estratègia visual ortogràfica correcta i millorar extraordinàriament.

8- www.boiraeditorial.com


Primària i ESO

Exercici 2

FO TO NO © C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l

Mira la paraula següent i memoritza-la com si fessis una fotografia de les seves lletres. Quan ho hagis fet, tapa-la i contesta les preguntes que hi ha a continuació.

AVIÓ

Si perds la imatge de la paraula i no la pots recuperar, destapa-la, mira-la de nou i torna a començar amb les preguntes. No t’enganyis, no et serviria per aprendre. Preguntes a contestar quan hagis fet la fotografia mental de paraula i la tinguis tapada. 1) Digues les lletres una a una començant per l’última lletra. Per dir-la al revés és imprescindible veure-la, i això és el que has d’aprendre. 2 ) Digues les lletres una a una des del principi. 3) Recordes quina lletra és la primera?

4) Recordes quina lletra és la tercera començant pel final? 5) Recordes quina lletra va abans de la i?

6) Hi ha alguna lletra que duu accent? Si és així, en quina direcció? 7) Hi ha alguna U a la paraula que has vist?

Ara, sense destapar el mot, espera un mínim d’un minut i escriu la paraula: ___________________________________ Està bé? Sí ` o No `

Si t’has equivocat, torna a repetir-ho.

Fes el mateix amb aquestes dues paraules:

Volar

Però

Exercici 3

Tria una paraula de la llista que trobaràs més endavant, per exemple AVIAT memoritza com s’escriu tot guardant la imatge de la paraula com si en fessis una fotografia. Llavors, la teva parella t’ha de fer cinc preguntes sobre el mot, que has de contestar bé. Les preguntes han de ser necessàriament les següents:

www.boiraeditorial.com -9


Primària i ESO

Primera pregunta:

FO TO NO © C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l

Lletreja el mot començant pel final. (En el cas del mot “aviat” seria: T, A, I, V, A). Segona pregunta:

Lletreja el mot començant pel principi. (En el cas del mot “aviat” seria: A, V, I, A, T). Tercera, quarta i cinquena pregunta:

Són preguntes lliures, semblants a les següents: Quina lletra és la tercera començant pel final? I la segona començant pel principi? S’escriu amb be alta o ve baixa? Porta algun accent? Etc.

Pots apuntar els errors i encerts a la graella de control que s’adjunta més endavant. Després els papers es canvien: ara ha de contestar la persona que preguntava.

A l’apartat següent trobaràs moltes més tècniques que et poden servir per integrar els mots sense gaire esforç. Mira-les abans de començar aquest exercici.

Llistat de vocabulari bàsic.

Les paraules següents ocasionen la gran majoria de faltes ortogràfiques perquè s’escriuen amb molta freqüència i moltes vegades malament. Les marcades amb asteriscs pots trobar-les a “Normativa Bàsica” al web. Si s’aprenen, el tant per cent de faltes ortogràfiques acostuma a baixar molt. A més A vegades Abaix Abella Adobar Advers Advertència Agressiu /agressiva Ahir Aigua Aigües Així Això Ajudar Albercoc Àlbum Alcohol Al·là Allà Allí Ambulància

Anava Anglès Antibiòtic Aprovar Aquí Arbre Arribar Assaig Assajar Assignatura Audiovisual Autobús Avançar Aventura Avi Àvia Avió Avisar Avorrir Avui Balcó

Ballet Barca Bé / be* Beguda Bisbe Bitllet Blanc Blau Boca Bolet Bombí Bonic/a Bosc Bossa Botiga Brànquies Bricolatge Bufetada Buidar Bunyol Butxaca

10- www.boiraeditorial.com

Càmping Cavall Caverna Ceba Cervesa Cérvol Cicatriu Col·laborar Col·legi Comptabilitat Conviure Cova Cova Covard Dalt Dèbil Demà Deshidratar Després Deures Dibuix


Habitació Habitatge Hamburguesa Hebreu/hebrea Helicòpter Hemisferi Hi ha Hi havia una vegada Hípica Hipnotitzar Hipòcrita Història Hivern Hivernacle Home Homogeni Homologar Homosexual Hora Horrible Hospital Il·lusió Imatge Institut Intel·ligència Iogurt Ja Jersei Jo Joc Jove Llavors Llenguatge Lleixiu Llibertat Màquina Marró Matemàtiques Meravellós Meu/meva Moure/movia

Navegar Nou/nova Novel·la Núvol Obert Obesitat Orfe Pallasso Paraigües Patge Peatge Pluja Prehistòria Prevenir Primavera Progressiu Prohibir Proïsme Prova Psicòleg Psicòpata Redacció Rehabilitar Rei Rellotge Revista Revolt Ruïna Sabatilla Saliva Samarreta Savi Següent Selva Sempre Seu/seva Símbol Submarí També Tardor Temps Text

Tramvia Treball Treballar Univers Vacances Vagó Vailet Vaixell Valent Vall/Ball * Variant Vàter Vegetació Vegetarià Veí Veïna Vell / bell Venedor Vent Verd Verí Vermell Vertebral Vestit Vi Viatge Viatger/ viatgera Vídeo Vigilant Visual Volia Vosaltres Vostre Vull Xarop Xenofòbia Xicot / xicota

FO TO NO © C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l

Difícil Digestió Divertir Dividir Dóna/dónes * Ecològic Entrepà Equipatge Equivocar Escola Escollir Escriure Escull Esmorzar Estalviar Estiu Estranger Estrany Evaporar Examen Excepció Excepte Excursió Existir Fàcil Favorable Feliç Formatge Garatge Gavina Gel Gelat Gent Germà Gerra Gimnàstica Gitano/a Globus Govern Gronxador Guerra Guitarra Habilitat

Primària i ESO

www.boiraeditorial.com -11


PrimĂ ria i ESO

FO TO NO Š C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l

Graella de control fotocopiable per estudiar vocabulari Marca amb una X les errades i amb una V els encerts.

No donis per sabuda cap paraula que no hagi estat totalment encertada, com a mĂ­nim, tres dies seguits. Paraula preguntada

Lletrejar des del final

Lletreig des del principi

Pregunta lliure

12- www.boiraeditorial.com

Pregunta liure

Pregunta lliure


Primària i ESO

FO TO NO © C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l

Tècniques per recordar la imatge de les paraules Aquesta sèrie de tècniques d’estudi et seran molt útils per treballar el vocabulari i els exercicis d’aquest llibre. Hauries de provar-les totes i descobrir aquelles que a tu et funcionen millor per tal de recordar la imatge de les paraules. Quan hagis descobert les que més t’ajuden, utilitza-les tant com calgui per recordar mots.

1) Mira la paraula sense dir-ne les lletres. Tanca els ulls i continua veient el mot escrit en un color que destaqui sobre el fons (com negre sobre blanc).

En mirar el mot sense dir-ne les lletres estàs obligant el teu cervell a guardar únicament la informació visual: just la que necessites. També podries imaginar la paraula en el teu color preferit; seria una manera de treballar dins de l’àmbit visual sense lliscar cap a l’auditiu. Però cal vigilar que el color sigui prou fort i la paraula destaqui força: seria molt difícil veure una paraula groga sobre un fons taronja! 2) Imagina escrita a l’aire la paraula que acabes de veure escrita. Llavors lletreja-la del final al principi i després del principi al final.

3) Mira el mot, imagina que els teus dits són de guix i escriu el mot a l’aire com si fos una pissarra.

Ovella

4) Imagina el mot escrit a l’aire i ressegueix-lo com si el teu dit fos de guix i l’estiguessis escrivint tot escrivint-hi a sobre.

www.boiraeditorial.com -13


Primària i ESO

FO TO NO © C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l

5) Mira el mot i visualitza’l, però posant en gran la lletra difícil.

ahir

6) Fes el mateix, però posant la letra difícil en un altre color ben llampant, i després visualitza’l.

7) Si el mot és molt llarg, divideix-lo i visualitza la part on trobes la dificultat.

Prima

vera

8) Visualitza el mot i, alhora, digues el nom de la lletra difícil.

valent

9) Escriu un mot al palmell de la mà amb el teu dit com si fos de guix.

10) Converteix la lletra difícil del mot en un dibuix o ideograma que tingui relació amb el significat.

14- www.boiraeditorial.com


Primària i ESO

OU

DO

VI

NO

TO

FI

TU

JA

ROC

VIL

VEIG

HOME

AVIÓ

MARE

AIXÍ

AIXÒ

TAMBÉ

GELAT

ESTIU

AVIAT

PLUJA

ROURE

ABAIX

ESTIU

FELIÇ

GENT

FO TO NO © C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l

RE

www.boiraeditorial.com -15


Primària i ESO

FO TO NO © C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l

DALT

ÀVIA

RUÏNA

IOGURT

VOL

CAL

POU

POC

AQUÍ

MEVA

SINÓ

PERÒ

GERMÀ

TAMBÉ

AVIAT

ARBRE

GEL

GOVERN

HI HA

HOME

SOL

FUM

HAC

VAL

NÚVOL

OBERT

VERD

PROVA

16- www.boiraeditorial.com


FO TO NO Š C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l

www.boiraeditorial.com -17


FO TO NO © C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l


Primària i ESO

FO TO NO © C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l

11) Pots confeccionar unes targetes amb els mots que vols aprendre. En una cara hi escrius el mot complet i a l’altra hi escrius el mot sense la lletra o les lletres difícils. Quan miris el revers de la fitxa has de recordar les lletres que hi falten; en girar la fitxa pots comprovar que ho has fet bé. Quan una fitxa l’has feta bé tres dies seguits pots eliminar-la: ja la domines. Aquesta tècnica va molt bé per estudiar els mots que has escrit malament a les redaccions o els exercicis escrits: d’aquesta manera cada cop faràs menys faltes perquè dominaràs plenament el vocabulari que acostumes a fer servir. Exemple:

-icicleta

v? b?

12) A vegades hi ha mots que no hi ha manera de recordar i sempre els confons. Per a aquests casos, uneix la seva imatge a una altra paraula que no et costi; així sempre que en sàpigues una sabràs l’altra. Per exemple, si mai no recordes com s’escriu “tros” i dubtes si va amb essa o amb ce trencada, pots unirla a la paraula “tres”. Quan en recordis una també recordaràs l’altra.

Tres

Tros

13) Lligar la paraula a d’altres de la mateixa família també és una bona forma de recordar-ne l’ortografia.

Cavall cavaller cavalleria cavallot

Meva Seva Teva

14) Si la imatge de la paraula que recordes no és prou bona, potser has de provar de fer-te’n una imatge una mica més gran i imaginar-te que li toca el sol perquè estigui ben il·luminada. Sovint també hi ajuda posar-hi un fons ben clar i unes lletres fosques o negres que contrastin bé. Mira d’imaginar-te-la una mica més a prop o una mica més lluny: deixa-la allà on la vegis millor. Prova-ho amb la paraula VAIG. Ha millorat la teva imatge quan l’has visualitzada:

més gran més il·luminada amb un fons clar amb lletres fosques

Sí ` No ` Sí ` No ` Sí ` No ` Sí ` No `

Si has trobat una millora amb aquests canvis, procura aplicar-los sempre a a partir d’ara.

www.boiraeditorial.com -19


Primària i ESO

FO TO NO © C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l

Quarta fase: integrar la vida diària per millorar la teva ortografia.

Vivim rodejats de paraules, les trobem per tot arreu: cartells, revistes, diaris, senyals, publicitat, pintades, capses,... Aquest fet el pots aprofitar a favor teu i de la teva bona ortografia si fas els següent exercicis durant tres tandes de set dies, amb tres dies de descans entre cada tanda.

Aprofitar la rutina quotidiana al carrer

Durant 7 dies has de fer el següent: escull qualsevol mot que trobis pel carrer (una paraula d’un anunci, d’una placa del carrer, d’una botiga, d’un programa de televisió, de la caixa de cereals de l’esmorzar,...). Fes una fotografia mental d’aquesta paraula i guarda-la al teu cap uns segons. Després, lletreja-la començant pel final i, en acabar, lletreja-la des del principi.

Per acabar, escriu-la amb el dit sobre el palmell de la teva mà o a l’aire utilitzant el teu nas com si fos un guix i l’aire, la pissarra. Has de fer, com a mínim, 7 paraules cada dia durant 7 dies. Després, deixes passar tres dies de descans i ho tornes a fer 7 dies més i, en acabar, descanses uns altres tres dies i realitzes l’última fase de 7 dies. Recorda-ho: 7 dies, tres de descans, 7 dies, tres de descans i 7 dies més. Un mínim de 7 paraules per dia.

Aprofitar qualsevol lectura

Quan estiguis llegint hauràs de fer el mateix exercici que abans: aturar-te de tant en tant en un mínim de 3 paraules per plana, visualitzar-les i lletrejarles des del final, després des del principi i seguir llegint.

Aquesta pràctica t’ajudarà enormement a millorar la teva ortografia: estaràs automatitzant el gest mental que les persones amb bona ortografia fan de forma inconscient.

20- www.boiraeditorial.com


Primària i ESO

FO TO NO © C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l

Durant aquestes tres tandes d’una setmana tens l’obligació de llegir. Ho pots fer amb els llibres de text mentre estàs a classe, ho pots fer amb una revista del cor, amb un diari esportiu, amb una novel·la d’aventures,... això no té importància. El que té importància és fer l’exercici per habituar la teva ment a fer inconscientment el gest mental que porta a tenir, sense esforç, una bona ortografia.

Aprofitar les teves faltes ortogràfiques

Escriu les paraules que has escrit malament en qualsevol text a les targetes que trobaràs al web, òbviament, algú te les haurà corregides abans. No importa el context on aquestes paraules estaven escrites: un dictat, un exercici de matemàtiques, una còpia, una redacció, un mail personal, un missatge de messenger,...

A un cantó de la targeta escrius la paraula correctament escrita, a l’altra banda fas un dibuix esquemàtic representatiu o la mateixa paraula amb un espai buit on hi hauria d’anar la lletra o lletres difícils. Exemple de targeta:

cavall

ca-all

Com usar les targetes? Molt senzill, cada dia has de mirar les targetes pel costat on el mot no està totalment escrit. Intenta recordar com ha d’escriure’s correctament. Si en tens la certesa i ho has fet bé (gira la targeta per comprovarho), canvia-la de grup. Fes tres grups: vermell, per a les que no saps; groc, per a les que ja has sabut un dia; i verd, per a les que estaven al feix groc i has tornat a saber. Una forma senzilla de fer els tres feixos és amb tres sobres petits, tres clips, tres pinces de la roba o tres caixetes petites diferents.

Si una paraula la saps bé sense cap dubte tres cops seguits guarda-la en un sobre especial: mots que he integrat. De tant ent tant, agafa el sobre de les paraules ja sabudes i assegura’t que segueixes recordant la imatge de les paraules que hi figuren. La teva millora serà espectacular. Utilitza aquest sistema tan senzill per treballar totes les paraules que escriguis malament a partir d’ara. També pots recollir les paraules que tens corregides a textos antics d’altres cursos o assignatures.

A la pàgina següent trobaràs una gràfica que et permetrà dur el control diari de la realització d’aquests tres exercicis. Al web trobaràs un descarregable gratuït per poder posar el teu vocabulari en targetes. Fes aquests tres exercicis abans de passar a la cinquena i última part d’aquest quadern i la teva ortografia es transformarà.

www.boiraeditorial.com -21


Primària i ESO

FO TO NO © C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l

Gràfica de control de les 3 setmanes de treball sobre vida quotidiana, lectura i vocabulari. Posa una marca cada dia que hagis fet l’exercici corresponent Primera setmana Dia 1

Dia 2

Dia 3

Dia 4

Dia 5

Dia 6

Dia 7

Carrer

` ` `

`

` `

`

Lectura

` ` `

`

` `

`

Vocabulari

`

`

` `

`

` `

Descans durant 3 dies:

dia 1 `

dia 2 `

dia 3 `

Segona setmana Dia 1

Dia 2

Dia 3

Dia 4

Dia 5

Dia 6

Dia 7

Carrer

`

` `

`

` ` `

Lectura

` ` `

`

` ` `

`

` ` `

Vocabulari

`

` `

Descans durant 3 dies: dia 1 `

dia 2 `

dia 3 `

Tercera setmana Dia 1

Dia 2

Dia 3

Dia 4

Dia 5

Dia 6

Dia 7

Carrer

` ` `

`

` `

`

Lectura

` ` `

`

` `

`

Vocabulari

`

`

` `

`

` `

Descans durant 3 dies: dia 1 `

dia 2 `

22- www.boiraeditorial.com

dia 3 `


Primària i ESO

FO TO NO © C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l

Cinquena fase: activitats de consolidació Aprendre ortografia tot llegint. Llegeix el següent text i identifica aquelles paraules que et puguin semblar difícils per algun motiu: un accent, una lletra uda, un so que et costi... Estudia-les i, quan te les sàpigues, fes un dictat.

Per aprendre-te-les, segueix els tres passos següents:

1) Fes-ne una foto mental i, quan la tinguis, lletreja-la d’enrere endavant i després d’endavant enrere. 2) Escriu-la amb el dit sobre el palmell de la teva pròpia mà.

3) Escriu-la en un full i comprova que l’hagis escrit bé. Si no dubtes, ja pots passar a la paraula següent.

Seré qui hagi decidit ser

A vegades a la classe hi ha alumnes que en maltracten d’altres: se’n riuen, els amaguen objectes, els insulten, fan córrer rumors... Algunes persones de la classe poden pensar que elles tenen sort perquè no els incumbeix, perquè les víctimes són altres alumnes. Però no és així. No intervenir davant una injustícia és ser-ne còmplice. Si sabem d’una persona que ho passa malament a l’aula, hem de fer-hi alguna cosa: parlar amb el professorat, amb la nostra família, amb la persona que agredeix... Les persones que agredeixen a d’altres alumnes tenen un problema, una incapacitat clara d’estimar, de valorar cada persona pel que és. Si no resolen aquest problema, en el futur, seran persones adultes odioses i desquilibrades. Però els que veuen les injustícies i no actuen també seran odioses, per indiferents, per cruels. De gran seràs qui hagis decidit ser. Qui vols ser, tu? Ara escriu el dictat del text anterior.

www.boiraeditorial.com -23


Primària i ESO

FO TO NO © C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l

Aprendre ortografia quan es copia Sovint copies textos del llibre, de la pissarra o similar. Ara t’ensenyarem com aprendre ortografia mentre copies aquest text que has llegit en aquesta pàgina. Has d’aplicar el mateix sistema sempre que fas còpia; així milloraràs fàcilment. Copia el text d’aquesta pàgina als espais destinats a fer-ho que trobaràs més endavant . Heus aquí les instruccions per tal que et serveixi per millorar l’ortografia. 1) Llegeix tot el text. L’entens? Si desconeixes el significat d’un mot o d’una frase, esbrina’l.

2) Després llegeix una frase completa fixant-te en les possibles dificultats ortogràfiques: accents, apòstrofs, lletres difícils... fins que totes les paraules et siguin familiars i recordis tots i cadascun dels mots.

3) Llavors escriu aquella frase. Si a meitat de l’escriptura te n’oblides, esborra la frase i torna al punt dos. 4) Fes la frase següent.

5) Segueix aquest mateix procés fins acabar tot el text.

Recorda de copiar sempre així i la teva ortografia millorarà sense adonar-te’n.

Les famílies

Cada família és diferent. Hi ha famílies amb molts fills i filles, d’altres amb un de sol o sense. Hi ha alumnes que viuen amb el seu pare i la seva mare, o només amb el seu pare, o només amb la seva mare, o amb els avis, o que tenen dues mares o que viuen amb la nova parella de la mare o del pare...

No és cert que tothom tingui un pare i una mare... hi ha qui en té quatre, qui no en té o qui en té de repetits: dues mares o dos pares!

També hi ha famílies que viuen dues al mateix habitatge, o qui viu amb una família diferent de la seva biològica perquè l’han adoptat... Cada família és diferent, però el que compta és sentir-se feliç i estimat o estimada per la seva família.

24- www.boiraeditorial.com


Primària i ESO

FO TO NO © C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l

Aquí has de copiar el text “Les famílies” tot seguint les instruccions.

Avaluació del procés de la còpia:

Has seguit les instruccions per fer la còpia? Sí, del tot `

Bastant, però no del tot `

No, ho he fet diferent `

T’has equivocat en algunes paraules? __________ En quines?

En resum, com t’ha anat? Molt bé `

Bé ` Regular ` Malament `

www.boiraeditorial.com -25


Primària i ESO

FO TO NO © C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l

Jocs de petit grup Heus aquí uns jocs que pots practicar en petit grup per millorar l’ortografia tot integrant més vocabulari. Segur que t’agraden i, a més, et seran útils: 1) A apostar.

Cada jugador/a rep un nombre de fitxes o punts per apostar. Un jugador pregunta una paraula. Els que creguin que la saben escriure poden apostar el nombre de fitxes que vulguin deixant-les al centre del tauler. Els que no s’atreveixen a apostar es poden retirar després de pagar una fitxa al centre del tauler. En escriure el mot, les fitxes es reparteixen a parts iguals entre els que l’han escrit bé. Les persones que s’equivoquen en escriure no obtenen cap fitxa i en paguen quatre. Si tothom falla, les fitxes apostades es deixen al centre per a la següent paraula. 2) A apostar i apujar.

Igual que en el joc anterior, però les persones que aposten poden demanar que s’apugi l’aposta tot afegint un, dos o més mots (fins a un màxim de sis) al qual s’ha d’escriure. Per guanyar el que hi ha apostat al centre del tauler s’han d’escriure correctament tots els mots apostats. Les persones que s’equivoquen en escriure no obtenen cap fitxa i en paguen quatre per cada paraula mal escrita. Els que s’han retirat només paguen una fitxa pel dret a retirar-se. 3) Oca ortogràfica.

Es juga a l’oca de la forma tradicional, però per poder moure s’ha de saber escriure correctament el nombre de paraules que s’hagi pactat al principi (una, dues o tres). Si s’han escrit totes bé es pot moure fitxa; si hi ha una errada, no es pot moure. Quan caus a la mort, a l’hostal, al pou o a qualsevol casella que et perjudiqui, no has de contestar cap paraula.

26- www.boiraeditorial.com


Primària i ESO

Joc en gran grup

FO TO NO © C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l

1) Escolliu un text qualsevol. Pot ser d’un llibre de text, d’una novel·la, d’una revista... l’única condició és que tothom el tingui. Estudieu-lo tot mirant de fixar-vos especialment en els mots que presenten dificultats evidents.

2) Ajunteu-vos per parelles i ajudeu-vos mútuament, comprovant que les dues persones domineu el significat i l’escriptura dels mots difícils.

3) Partiu la classe en dos equips (també pot partir-se en tres, si voleu). Un dels equips surt a la pissarra per ser preguntat mentre una persona de l’altre equip demana que lletregi una paraula del text (recordeu d’incloure els accents dient si són oberts o tancats). Si la persona preguntada contesta bé, seu perquè s’ha salvat. Si no sap contestar o s’equivoca, segueix dreta.

4) Guanya l’equip que abans de cinc minuts (o el temps que marqui el/la mestre/a) tingui tots els integrants asseguts. Si els membres de tots els equips s’han assegut abans de cinc minuts, guanya l’equip que ho ha fet abans. 5) Podeu inventar variants del joc afegint preguntes de vocabulari a més de les ortogràfiques. Una bona variant és exigir a qui fa la pregunta que la contesti en cas que la persona preguntada no la sàpiga. Si el/la preguntador/a no sap la resposta, la persona preguntada té dret a una altra pregunta. Apunteu aquí les paraules que, per la seva dificultat, voleu preguntar especialment:

www.boiraeditorial.com -27


Primària i ESO

FO TO NO © C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l

Dictat creuat per parelles Aquest és un exercici excel·lent per millorar la teva memòria visual vinculada a l’ortografia.

La mecànica és molt senzilla. Escull un text d’un llibre qualsevol. Busca una parella amb qui fer l’exercici. Tu i la teva parella heu d’estar molt separats: un a cada punta, en taules diferents.

La persona que dicta mira la primera frase que ha de dictar. Deixant el dictat al lloc allunyat on està, es dirigeix fins al costat de la persona que escriu i s’espera un minut en silenci abans de dictar-li la primera frase. Llavors, passat el minut, li dicta. Qui dicta ha d’avisar l’altra persona si s’equivoca en escriure algun mot i dient-li com l’ha d’escriure. En acabar la primera frase, retorna al lloc on té el dictat (recorda que ha d’estar allunyat) i fa el mateix amb la segona frase. Cal fer-ho així fins al final del dictat. En acabar el dictat s’ha de corregir mirant el text original. Després canvieu de papers: qui escrivia passa a dictar i a l’inrevés. Aquí tens un text perquè en dictis una part.

Dictat:

Llavors va arribar la primavera, i per tots els camps hi havia ocellets i petites flors. Només al jardí del gegant egoista encara era hivern. Als ocells no els agradava cantar allà dins perquè no hi havia infants i fins i tot els arbres es van oblidar de florir. Un cop, una bonica flor va treure el seu cap per sobre la gespa, però quan va llegir el cartell es va sentir tan dolguda pels infants que va ficar-se dins la terra de nou i tornà a adormir-se. La neu i el fred eren els únics que estaven contents. —La primavera ha oblidat aquest jardí —cridaven— així que podem viure aquí tot l’any!

La neu va cobrir tota l’herba amb la seva blanca túnica i el fred va pintar de plata tots els arbres cobrint-los de gel. Llavors van convidar el vent del nord a quedarse amb ells i, efectivament, hi va anar. Anava tot cobert de pells i cridava tot el dia amunt i avall pel jardí tot fent caure els barrets de les xemeneies. —Aquest és un lloc deliciós —va exclamar—. Hem de convidar la calamarsa perquè ens faci una visita.

Per aquest motiu va venir la calamarsa. Cada dia durant tres hores es dedicava a ballar contra les teules del terrat del castell del gegant fins que en trencava una bona col·lecció; després corria tan ràpid com podia donant voltes i voltes pel jardí. La calamarsa anava vestida de gris i el seu alè era pur gel.

—No entenc com la primavera triga tant a arribar —digué el gegant egoista mentre seia a la finestra i mirava el seu jardí tot blanc i gelat—. Espero que el temps canviï

28- www.boiraeditorial.com


Primària i ESO

ben aviat.

FO TO NO © C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l

Però la primavera mai no va arribar, ni tampoc l’estiu. La tardor va dur els seus fruits daurats a tots els jardins, però no al jardí del gegant egoista: —És massa egoista —va dir la tardor.

Així que sempre era hivern, allà, i el vent del nord, la calamarsa, el fred i la neu dansaven al voltant de tots els arbres.

Fragment del relat El gegant egoista, d’Oscar Wilde

Espai per escriure el dictat que et faran:

www.boiraeditorial.com -29


Primària i ESO

FO TO NO © C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l

Millorar l’ortografia amb socials A més de servir per a l’ortografia, la memòria visual serveix per a moltes assignatures. Mira un mapa comarcal de Catalunya i memoritza, com a mínim, la localització i com s’escriuen vuit comarques. Si en saps més, molt millor. Per fer-ho: Pas 1: mirar el mapa.

Pas 2: imaginar el mapa davant amb els ulls tancats.

Pas 3: assenyalar el lloc on van les ciutats mentre les veus a la teva imatge mental del mapa. No oblidis dir les lletres de com s’escriu la comarca. Quan dominis almenys vuit comarques, omple el mapa mut:

30- www.boiraeditorial.com


Primària i ESO

FO TO NO © C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l

Avaluació final Fes una redacció de més de 400 paraules o diverses redaccions curtes que sumin aquest total de paraules. Per saber el tant per cent d’errors ortogràfics fes el següent:

(nombre d’errors x 100) _______________________

=

% d’errors ortogràfics

nombre de paraules escrites

A l’inici d’aquest quadern tenies un _________ % de faltes ortogràfiques i ara en tens un _____________% A partir d’ara, com que tens interioritzat el mecanisme mental de la bona ortografia, seguiràs millorant i tots els treballs ortogràfics que facis en endavant, et seran útils. Felicitats! Molts ànims!

www.boiraeditorial.com -31


Primària i ESO

FO TO NO © C Bo OP ira IA B Ed L E ito . ria l

Aquest quadern ajuda a automatitzar el gest mental que fa la gent amb bona ortografia. Un cop s’ha interioritzat aquest gest, l’ortografia s’aprèn amb facilitat i sense esforç. Per això, després d’usar aquest quadern els resultats de qualsevol treball ortogràfic realitzat a l’aula es multipliquen. Un mètode innovador per ensenyar ortografia i aconseguir un descens molt important en les faltes ortogràfiques de l’alumnat, gràcies a la programació neurolingüística, branca aplicada de la psicologia.

Aquest quadern només s’ha de fer servir un sol i únic cop al llarg de tota l’escolaritat: ensenya a gestionar visualment l’ortografia i un cop que aquesta habilitat s’ha adquirit queda automatitzada i, per tant, no cal repetir-la cada any. Existeix una guia didàctica, un llibre de suport i un breu vídeo-curs gratuïts a disposició del professorat al web. www.boiraeditorial.com

© Daniel Gabarró Berbegal, 2010

© D’aquesta edició, Boira Editorial www.boiraeditorial.com ISBN: 978-84-614-0164-2 Dipòsit legal: L.558-2010

Primària i ESO activitats  

Primària i ESO activitats