Page 1

PORTFOLIO/ZHU YITAO 朱逸韜


JUXTAPOSED MOTION Campus Sports Center, CUHK, Hong Kong

BALANCED CO-HABITATION Collective Living Housing, Sai Wan, Hong Kong

ENLIGHTEN Primary School, Lhasa, Tibet, China

ALLEY PARASITE Micro-housing, Kwun Tong, Hong Kong

DRAGON SPINE Cardboard Pavilion, London, UK


JUXTAPOSED MOTION Campus Sports Center, CUHK, Hong Kong Year 2016/17 Articulation and Comprehensive Building Design Instructor: Sebastian LAW Sai Hung


CONTEXT The site is located at the converging point of two different line patterns on the site map. On the south a rather steep mountain backs up the building and gives great level difference within the site area. On the north side run through layers of various ‘motions’ and traffics. These motions (jogging, cycling, driving, riding, etc.) are happening along series of parallel lines, with trees or railings as translucent barrier, preserving visual connection between each other. The project started with reflection on what a sports center could be. Unlike the conventional sports centers where different programs are accomodated in several black boxes, the project intend to become part of the site and bring the spatial experience of parallelity and translucency into the building.


ec tio n sit es science park phase 2

university residence

campus circuit north

22°25’24.4”N

114°12’38.0”E


JUSTAPOSITION In order to bring the site atmosphere into the building, it came almost naturally that the different programs would be arranged in juxtaposition along reference lines derived from the site, specific sports events interwoven with more leisure and communal space. So when people are using certain parts of the building, they could also enjoy views of other activities happening beside them.


LINKAGE Furthermore, the project also provides a pathway linking the lower level to the upper floor and vice versa. The differentiation of interior/exterior circulation connects people from two different levels even when the building is not used. And it creates another level of visual connection between exterior/interior spaces, in that people could get glimpses of what’s happening in the building without entering it, and warm up both physically and spiritually for the activities they are going to take part in in the building.


communal corridor

main hall

entrance foyer


wall section through main hall


physical models development


BALANCED CO-HABITATION Collective Living Housing, Sai Wan, Hong Kong Year 2016/17 Context and Place Making Instructor: YUET Tsang Chi


s

HK U

ntain Mou han S Fu ng Lu

axis along Sands Street

tud

s age

Sai Wan ces of erra en t

vill ent

se v

section 1

section 3

section 2

to seafront


permeation of nature

section 1

leisure surroundings

urban chaos

site

section 2

the site marks the start of Sands Street

the elevated terrace enjoys a sense of tranquility while overlooking the urban bustles

ambiguity between private/open space

section 3

BALANCE The project was located at start of the axis of Sands Street, on top of a series of the stepping terraces. A generous staircase seperate the site from the urban chaos of the bustling Kennedy Town, allowing the residents to enjoy a tranquil environment. The unique site conditions leads to interesting dichotomies. The urban chaos dissolves into the natural landscape surrounding the site, and the boundaries between private and open spaces are blurred. The project thus aims to translate the subtle balances of the site into a co-living housing.


first floor At the ground level , several terraced courtyard spaces are created following the original contour. The courtyards serve as continuation of the site experiences, allowing people to linger and communicate. At the same time however, the elevated domestic part of the building preserve the privacy required by the residents.


Courtyard space as continuation of site experience

communal corridor studio clusters

families

Original slope

families

Level differentiation studio clusters

fitness room

library

semi-private garden

lobby

entrance courtyard cafeteria

Communal living clusters


internal streets

enclosed courtyards

semi-open courtyards

terraced courtyards

preliminary options of open spaces


communal corridor

entrance courtyard

OPEN SPACES The entrance garden at lowest level offers a decent endpoint of the public area and the start of the domestic part. On higher level another semi-public courtyard create communal space for the residents only. Moving up to living levels, several studio units are grouped together to form communal living clusters, each unit donating part of space to form a communal corridor. The corridor, in a sense is a duplicate of the terraces in the site where the boundary between the private and public spaces is hard to define.


studios 20 sqm

couples 60 sqm

families 80 sqm

domestic

communal

balcony


studios

families

LIVING UNITS While the linear building has universal width, the width are divided differently due to different units. The studio units are clustered in groups and oriented towards a generous communal corridor. Doing so, the youths are encouraged to develop a more collective kind of livestyle. In contrast, only a minimized corridor is offered for family units (80 sqm units occupy the full width), indicating a higher level of privacy and orientating the families toward the quiet view of the surrounding landscapes.


ENLIGHTEN Primary School, Lhasa, Tibet, China Year 2015/16 Structure and Environmental Design Instructor: Bruce Lonnman


29°40’59.5”N 91°09’55.0”E


PASSIVE DESIGN Perched upon the hill at the northeast corner of Lhasa city, the school lies along the contour with long side facing south as to maximize the solar gain. The buildings are half embedded in the ground as a way to take advantage of the relatively stabler temperature of the earth. Additionally, a green house which connects all the programs together not only provide the communal space, but also offers protection for the kids against the coldness of the Tibet Plateau.

linear shape facing south

align to the contour lines

level differentiation

service areas as add-ons

glass greenhouse as filler

roof configuration


hall mezzanine

Sun Corridor

Atrium

Grand Entrance


arrival garden

sun corridor

CIRCULATION SPINE The project has a clear spine indicated by the form of the building. The green house connects with the arrival courtyard forming the entrance of the school, integrates the learning resource center and the hall mezzanine as a central communal atrium, and then shrinks in width to become the sun corridor in front of the classrooms. The ‘enlightened’ green house thus forms a fluid central space, facilitating the ‘enlightenment’ of the school kids.


STRUCTURE AND MATERIALIZATION Two different structural system are adopted to maximize the contrast between the green house and the other parts of the building. Two way spanning diagonal beams for the green house and trussed beam for the other parts. Parallel with the spatial idea of everthing facing inside, wooden columns are used on the inside with masonry brick walls backing up on the outside. This allows the interior space to be more open and continuous, the learning resource center and the mezzanine platform in the hall having the chance even to totally open up to the central atrium with no partitions in between.


ALLEY PARASITE Micro-housing, Kwun Tong, Hong Kong Year 2016/17 Group competition Teammates Audrery CHAN Ciara LO Wilson FUNG


antique shop, Tsuen Wan barber’s shop, Sham Shui Po florist’s shop, Tsim Sha Tsui

micro housing, Kwun Tong


REAPPROPRIATING ALLEY SPACES In Hong Kong, where people are packed into every square mile, space is too valuable to go un-used. That includes hundreds of narrow back alleys separating shophouses and high-rises from one another. The idea of reappropriating underused alley spaces is already familar to Hong Kong. And in less developed areas such as Kwun Tong and Tsuen Wan, there’s still great potentional to exploit the space in alleys. Furthermore, vacanct industrial buildings in the areas during off-work time is also our concern. Given the issues addressed, what we hope to bring about is the “assembly” of both matters. Therefore, a parasitic structure was proposed to set up a system of micro-housing. Given the targets as young adults, the allocation between private and public space were something that we have reconsidered. Instead of studio flats, our concept was to “donate” half of the addressed 16sqm personal space to the living unit shared among 3 dwellings, which hopefully could encourage interaction, and fully utilize the space.

=

=

+

(+

private

=

) =

toilet

living

circulation


entrance from adjacent industrial buildings

communal blocks

a self-growing open system


The basic “start-up kit� for the dwelling includes panels to build a 8sqm designed living unit, and 1-100 customized boxes (30cm x 30cm x 15cm) for the residents to build their own furniture that suits their personal needs.

communal

private


AN OPEN SYSTEM Everyone is different. The idea is to only provide the alley with structure spanning between the two aligning buildings, whilst residents will be the one to personalize their own space from a ‘start-up kit’ provided - both interior, and exterior. We had the vision that the open system would invite residents to become architects of their own environment, and that with the system growing, they could take part in the utilization and revitalization of the residual spaces.


DRAGON SPINE Cardboard Pavilion, London, UK FabFest London Entry, 2016 Fabrication and Computational Design Instructor: Adam Fingrut Teammates Alex Kelvin Li Erin JIANG Estella DENG Sherry MA Tony LIANG


duplicate

scale

rotate

locate slots

interlock

SYSTEM The basic form of the Dragon Spine Pavilion was generated through logical steps of operations: duplicate, scale and rotate. Iteration of these operations creates dynamic expressive forms. With the help of grasshopper and physical model making, we could conveniently test how different basic geometries and rotation centers could change the expression of the outcomes. The basic units of the final form are two three-segment polylines with similiar geometry but different rotation centers,creating the up and down whirlwind-like kinetic distortions. A bench is added along one side of the landing component, further stablizing the structure and inviting interface between the pavilion and the visitors.

model studies

final form


connecting angle

basic strip segment

triangular reinforcement

1:20 models

FABRICATION To maintain the stiffness of each strip considering its great length, we interlocked it with a tube of triangular profile and applied triangular connectors at each angles. Additionally, bench pieces and shoes of also triangular profiles ensure the stable landing of the whole structure.

connecting angle

Final Built Pavilion


photos taken at FabFest’16


Thank you. zhuyitaopoby@gmail.com +852 51728762 +86 15219434759


PORTFOLIO ZHU YITAO  
PORTFOLIO ZHU YITAO  
Advertisement