Europus Mutandis - Dinozaver ali gazela?

Page 133

G E N E RAC I J A Z

do velike mere krčili gozd, sedaj raste nov gozd, ki ga je zasadil človek. Mojo pozornost ukrade pogled na pisano pokrajino, kjer kmetje skrbno obdelujejo zemljo za oskrbo mesta in njegove okolice s hrano. Po krajšem oddihu nadaljujem svojo pot. Ustavim se ob bližnjem avtomatu, iz katerega potegnem kabel in ga priključim v tablični računalnik velikosti A4-formata, ki je namenjen zgolj branju časnikov. Preko optičnega kabla si prenesem aktualne novice. Oko se mi ustavlja na naslovih, kot so »Jezik evropejščina v zadnji fazi razvoja«, »Izpust CO2 zmanjšan za več kot 60 odstotkov« in »Evropska unija o pogajanju za Združene države Evrope«. Med potjo srečujem ljudi z nasmeški na obrazih. Pot me popelje mimo trgovine. Tam, kjer so nekoč stale police s plastenkami in steklenicami sokov, so sedaj samo še avtomati, kjer si lahko ljudje natočijo želeno pijačo v plastenke in steklenice, ki so jih prinesli seboj. Nakupovalne vrečke so zamenjale prostorne košare. Predvsem ljudje

132 / 133

v tretjem življenjskem obdobju so deležni brezplačne dostave dobrin na dom in lahko tako nakupujejo kar iz domačega udobja. Nekaj časa še stojim in strmim v trgovino, nato pa se dokončno odpravim do železniške postaje. Prestolnice vseh držav članic so povezane s hitrim vlakom, prav tako vsa glavna mesta znotraj posameznih držav. Stopim na vlak in si izberem sedež ob oknu. Med vožnjo občudujem čudovito pokrajino, pisano podeželje in mogočne gozdove. Na težko naseljivih in nerodovitnih področjih se razprostirajo mnoge zračne turbine. Hiše v vaseh so prekrite s sončnimi celicami, vasi pa doživljajo hiter, vendar okolju prijazen industrijski razvoj.

PAT R IK BOL E, ROJEN LETA 1996, JE DIJAK DRUGEGA LETNIKA GIMNAZIJE V ŠOLSKEM CENTRU POSTOJNA . ZANIMAJO GA PREDVSEM ZGODOVINA , SOCIOLOGIJA TER ANGLEŠČINA . LETA 2013 JE PREJEL BRONASTO PRIZNANJE ZA SODELOVANJE NA XII. DRŽAVNEM SREDNJEŠOLSKEM TEKMOVANJU MLADIH ZGODOVINARJEV NA TEMO »HLADNA VOJNA IN NJENA PROTISLOVJA«. V LETU 2013 JE SODELOVAL PRI PROJEKTU MLADE IDEJE ZA EVROPO.

>> >