Page 1

Dane Stokes Selected Works 2012-2014


Dane Stokes Contact@DaneStokes.com 303.859.3011 Education

PennDesign, University of Pennsylvania

Expected: May 2015

Master of Architecture Candidate Current GPA 4.0

University of Colorado at Boulder

December 2011

Bachelor of Environmental Design, Architecture Emphasis Graduated First in Class with Special Honors; GPA 3.9

Wyoming Technical Institute

Associates in Specialized Technology, Business Emphasis Associates in Applied Science, Design/Fabrication Emphasis

Professional Experience

May 2004

Graduated First in Class; GPA 3.8

Situ Fabrication, Brooklyn, NY

May 2013 – August 2013

Architectural Fabricator

• Collaborated with architects and contractors to complete complex architectural projects • Fabricated cutting edge architectural installations • Utilized both digital and traditional carpentry & metalworking techniques

PEH Architects, Boulder, CO

January 2012 – July 2012

Architectural Intern

• Primary focus of work involved historic preservation • Drafted and redlined design and construction documents • Digitally rendered and presented client’s projects

Bryan Bowen Architects, Boulder, CO

May 2009 – September 2009

Architectural Intern

• Physically modeled and digitally rendered client projects • Redlined construction documents • Staffed booths at architecture and building trade shows

Renegade Hybrids, Las Vegas, NV

October 2004 – October 2006

Lead Designer/Fabricator

• Designed, built, and maintained high performance vehicles • Sales, public relations, and technical assistance • Oversaw product research and development

Accomplishments

E. Lewis Dales Traveling Fellowship

Spring 2014

Second Place, PennDesign

Will M. Melhorn Scholarship

Fall 2012

Recipient, PennDesign

Dean’s Honors List

Spring 2009 - Fall 2011

University of Colorado at Boulder

Proficiencies

Award for Outstanding Work in Physical Craftsmanship AIAS University of Colorado at Boulder

• • • •

Revit Autocad Sketchup Rhinoceros

• • • •

Illustrator Photoshop InDesign 3D Studio Max

• • • •

Grasshopper Vray Kerkythea AfterEffects

April 2011


03

Table of Contents

09


15

23

31


Hudson Pavilion

Situ Fabrication Employer Architectural Fabricator Position Hoboken, NJ Summer 2013

This project focuses on creating a dynamic, open air space, utilizing a collaboration of cutting edge parametric design tools and traditional wood working techniques. This pavilion was designed by CDR Architects in New York, NY, and built by myself and one other employee at Situ Fabrication in Brooklyn, NY. Designed to be a private open air retreat, the pavilion features an integrated bench, a glass roof to protect from inclement weather, and is fully screened to defend against insects. Most importantly the pavilion offers a large inlaid mahogany floor that provides space to practice yoga, the most prevalent program assigned to the space. An aluminum frame sandwiches a system of mahogany cells, recalling the organizational system that defines a dragonfly’s wings. All work on the pavilion was done by hand, utilizing traditional wood working techniques to form the complex parametrically defined compound miter joints. In a time where complex computational design techniques are becoming a common place in academia, pavilion projects such as this are fascinating canvases in which to explore the real world feasibility of these emerging technologies.


04


06


08


Infused Circulation

Situ Fabrication Employer Architectural Fabricator Position Miami, FL Expected Completion 2014

This project was conceived as a secondary system that could be infused into an existing loft. Comprised of curvilinear two inch thick parametrically defined walnut walls and backed by a plywood support structure, this installation was designed to be pre-fabricated off site, then installed as a panelized system. Walnut sheets were routed into approximately 5000 unique shapes, these pieces were then installed onto 35 unique support panels. The assembled panels were then CNC milled to form solid curvilinear walnut wall sections, finally they were hand polished and oiled. The complete architectural insert features, 4 doors, 2 closets, 2 sinks, cabinetry, integrated seating, a shower, and a wet bar, all built using these techniques. This installation forms the center of an otherwise conventional loft, intertwining itself with the residence’s program, strategically activating key areas within different rooms with the architectural features listed above. The scale and scope of this project was truly groundbreaking for the methods of fabrication employed and required the participation of myself and the entire staff at Situ Fabrication to construct. Installation is expected to be completed in the summer of 2014.


10


12


14


Vienna Colonies

ARCH 601 Design Studio Three Matias del Campo Critic PennDesign Fall 2013

This project explores the continuous transformations of similar components, in a way this project pays respect to Greg Lynn´s ideas about animate form, both in its biological as well as in its architectonic and cultural implications. This design brokers with the Gothic obsession of the vertical space. The design taps into this condition and successfully transforms the sacred connotation connected with the of Gothic spaces into a secular spatial frame for apartments. By studying the colonization habits utilized by barnacles and other aquatic mollusks this structure attempts to achieve a unity within a colonizing system while simultaneously placing the focus on the individuality of the components that make up the whole. The unique nature of the site, adjacent to St. Stephens Cathedral demanded a permeability of structure that allowed the busy tourist culture that has developed around the monument to flow without resistance to the cafÊ and club that dwell within the buildings ground and lower levels. De-laminating fins peel off of the central modules to form exterior door plates each forming outdoor inhabitable space that looks out onto the busy plaza, directly counteracting the secluded interior volumes that support a more comforting and introspective style of occupation.


Module Development

16


Roof Plan 1:200

Upper Plan 1:200 1 Loft 2 Swimming Pool

3

3 Elevator

2

1 2 2 2

2

1

3

3

2 1


1

Loft Overlooking Pool

18


Middle Plan 1:200 1 Loft

3

2 Swimming Pool 3 Elevator

7

4 Restroom 5 Kitchen

3

3

5

6 Private Library 7 Bedroom

6

3

3

6

3

4 6

6

6

1

5 7 3

3

6

6

7

6

2

5

2

6

5

2

3

5 6

3

3

3

5 6

6

5

4 2

1

3

Lower Plan 1:200 1 Cafe Entrance

3

2 Cafe

1

5

3 Elevator 4 Cafe Restroom

6

3

5 Cafe Kitchen 6 Private Library

4

2 6

2

3

1

6 6

2

3

3

3

3 1

3

2 2 3 3

4

6

6

3 1


6

Library

2

Cafe

20


1

1

2

Unrolled Section Cut To properly understand the composition of this structure, the building must be unrolled. Revealing the modular relationships residing within.

4 3

2

1

4

1

5

4

7 5

7

5 3

2

7

4 5

7

3

5 7

7

7

7

1 Loft

4

2 Pool 3 Elevator 4 Restroom

6

6 6

8

8

5 Kitchen 6 Library 7 Bedroom 8 Cafe

8

3 9

9 0

9 Club

9

9

0

9

0

0

0 Catacombs

Section Callout A 1:200

Section Callout A 1:400

Section


1

1 1 1 4

2 4 4 5 7

3

4

2

5 7

8 9 9 0

5

7

7

7

7

6

7

3

3 8

5

1

5

1

4

4

0

4 5

7

5

7

7 3

7 3

7 6

8

9

9 9

0

3

3

9

0

2

7

3

9

2

8

9 0

0 Section Callout B 1:200

Callout B 1:400

22


Rehabili-Skate

ARCH 502 Design Studio Two Keith VanDerSys Critic PennDesign Spring 2013

This large physical rehabilitation center is designed to act as a central hub for research and treatment of physical injury and disability for the greater Philadelphia metropolitan area. The building’s form reflects and reacts to the historical industrial uses of its river side site, as well as actively re-opening the waterfront to the residents of Philadelphia. Featuring research laboratories, examination and rehabilitation facilities, as well as spaces to house community outreach events this medical center seeks to provide medical services and education to those suffering from physical injuries and disabilities. Designed with an open and free flowing plan, this building caters well to those with mobility problems, while large glazed ribbons of glass provide sweeping panoramic views of Philadelphia and the river below. In addition to providing access to the river and water front walking path, this structure expands the outdoor recreational area provided to patients with a large occupiable green roof, equipped with integrated walking paths as well as an outdoor amphitheater. By encouraging physical fitness through site planning and architectural design the building seeks to encourage healthy living through passive design while harboring active heath care within.


Bike Commuter Examination

Recreation Greenway

Pedestrian Rehabilitation

Auto Outreach

Greenway Outreach Rehabilitation Examination

Pairing Site and Building Programs

24


Site Development

Bicycle

Pedestrian

Auto

Greenway

Resolved Site Plan

Site & Context Map


Formal & Organizational Studies

26


Third Floor Plan 1:850 1 Green Roof

1

2 Amphitheater 3 Research Lab 4 Storage

4

3

1

1

1

2

Second Floor Plan 1:850 1 Green Roof

1

2 Amphitheater 3 Rehabilitation 4 Consultation 5 Staff Office

4

4

3

7

5

6 Restrooms

1

6

7 Lobby

1 2 First Floor Plan 1:850 1 Performance Space 2 Multi-Use Space

6

1

3 Exam Rooms 4 Supply Room

2

5 Staff Lounge 6 Restrooms 7 Lobby 8 Staff Office 9 Meeting Room

7 8

5 9

6 0 3

0 Doctors Offices 4


1

7

Green Roof

Upper Lobby

28


Longitudinal Section 1:450 1 Performance Space 3 Research Lab 5 Staff Lounge 7 Exam Room 2 Rehabilitation

4 Consultation 6 Exam Room 8 Hallway

6

8

5

7


View From River Walkway

3 7

4

4

2 1

30


Club Techtonic

ARCH 501 Design Studio One Joshua Freese Critic PennDesign Fall 2012

Conventional architectural vernacular calls for building typologies that sprout from the ground plane, obliterating the site on which they reside. What if, rather than raising a building above the site, we raise the site above the building? By shifting the ground plane vertically, this project not only fulfills its programmatic requirements as a performance space, it also simultaneously creates a public green space that adds value to the community in which it resides. This structure is comprised of adaptable components, taking advantage of prefabricated units that can change shape to adapt to a high level of geometrical possibilities. Utilizing hinged connections within the module’s interior joints makes the formation of complex three-dimensional surfaces possible. Surface conditions depend on the number and location of hinge engagements. Club Techtonic pushes the possibilities of contemporary architecture by minimizing on site construction, utilizing pre-fabrication, and increasing environmental sustainability. In addition to a focus on responsible construction this building makes its green roof public, acting as a public park, further enhancing the subterranean allure of the performance venue residing below.


Module Adaptability

Modular Interaction

32


Plan Development Public/Private/Performance

Privacy

Circulation

Envelope

Resulting Parti

Program

Threshold

7

1 4

5 9 6 8

2 0

3 4

4

First Floor Plan 1:175 1 Performance Space 3 Elevated Bar 5 Coat Check 7 Green Room

9 Ticket Box

2 Audience Area

0 Supply Room

4 Restrooms

6 Lobby

8 Front Office


3

1

View From Elevated Bar

View From Performance Space

34


1 3 2 Longitudinal Section 1:175

6

8


Green Roof 1 Performance Space 2 Audience Area 3 Elevated Bar 4 Restrooms 5 Coat Check 7

4

6 Lobby 5

6

3

7 Green Room 8 Front Office

Transverse Section 1:175

36


Dane Stokes Portfolio  

Selected Works 2014

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you