Page 1

2

Marรง 2009


Sumari Portada: Clara i Alba P. Sumari

2

Editorial

3

L’Orlandai és una escola verda

4

Concert de Nadal

5

Amic invisible

6

Orenetes, Gira-sol i Picot

7

Marsupilamis

8

Suricates

9

Pingüins

10

Guineus

11

Rat-penats

12

Pirates

13

Entrevista: Mariano i Miquel

14

Racons de l’escola: Joan i Nina

16

Recomanacions

17

Entreteniments: Bruno, Gabriel i Joan

18

Acudits: Lucia

19

Servei meteorològic: Joan

20

Contraportada: Nina

22

Equip de redacció: classe de Rat-penats, Carme Bohera i Ester L.

La ploma de l’Orlandai, número 2 Barcelona, març 2009


EDITORIAL Estimats nens i nenes de l’Orlandai, Teniu a les vostres mans el segon exemplar de La ploma de l’Orlandai. Aquest número està ple d’entrevistes, cròniques, entreteniments, etc. que hem redactat amb la vostra ajuda.

Hi

podreu

trobar

articles referents

a

activitats que hem realitzat tota l’escola, com la Setmana del Medi Ambient, el concert de Nadal... i activitats concretes de cada grup-classe. Esperem que us agradi

L’equip de revista

Robert, Nina, Clara, Joan, Gabriel, Miquel, Bruno, Alba P, Lucia, Mariano, Naomi, Aina


L’ORLANDAI ÉS UNA ESCOLA VERDA Alba Piquer

Aquest any hem posat una compostadora al pati dels grans, al costat de l’hort. També hem inaugurat la Setmana del Medi Ambient, des del 26 de gener fins al 30 de gener. El dijous 29 va ser el dia més important de tota la setmana, perquè vam fer moltes activitats verdes. Per una banda, va venir el PUNT MÒBIL VERD ESCOLAR (PMVE), que és un camió que recull tot el que no es pot llençar a cap dels contenidors de reciclatge. Nosaltres podíem portar coses que tinguéssim a casa per llençar-les en aquest Punt Mòbil. Per una altra banda, vam poder realitzar un joc de reciclatge en un inflable gegant que van instal·lar al pati de l’escola. A la tarda van venir les famílies i van poder veure tot això, a més de l’exposició sobre medi ambient que hi havia al poliesportiu; l’espai de les idees, on trobàvem objectes ecològics; els eslògans que vam fer a primària i els vam penjar a les escales; i el racó de llibres.

Què vam fer a les classes? Els nens i nenes de parvulari van veure la pel·lícula titulada “El viatge d’una gota d’aigua”. També van jugar a jocs de reciclar i, per acabar, les mestres van representar uns contes amb màscares de silicona amb formes d’animals. També van fer una fitxa per saber col·locar les coses als contenidors, i van representar una obra de teatre. Els Marsupilamis van veure una pel·lícula que es titula “El bosque animado”, els Suricates i els Pingüins van veure “Una amistad inolvidable”, les Guineus “Tierra” i els Rat-penats i Pirates vam veure “Wall-e”.


S’agraeix a totes les mestres de l’escola Orlandai el treball que van fer per muntar la 1a Setmana del Medi Ambient !!!

CONCERTS DE NADAL Mª Antònia Guardiet Les tardes dels dies 17 i 18 de desembre han estat dedicades a la música coral. Hem fet dos concerts al teatre de l’escola, amb la participació de molts familiars que ens han vingut a escoltar.

Concert dels més petits Cada classe, Oreneta, Gira-sol i Picot, ha cantat dues cançons tradicionals catalanes, com ara: La Mare de Déu, El dimoni escuat, Ara ve Nadal, Caga tió... I Les tres classes juntes han cantat: Serra el bon Sant Josep i Fum, fum.

Cantata: La ciutat i la Lluna L’alumnat de 2n a 5è -Suricates, Pingüins, Guineus i Rat-penats - hem interpretat la Cantata: La ciutat i la lluna, amb música de Poire Vallvé i text de Rafel Simó. Ha estat un esforç compartit per més de 120 nens i nenes de l’escola. L’alumnat de 6è, Pirates, ha fet la representació teatral de la història, així com de solistes en una cançó. Hem tingut la sort de poder comptar amb una petita orquestra de corda, formada per vuit instruments. Entre els músics hi havia la Carlota Méndez, mestra de l'escola, i una alumna de 5è, la Clara Carrera. El pare


Pau Carrera ha estat el responsable de l'orquestra: la seva energia i el seu compromís han fet possible els assaigs dels violins.

Joan i Gabriel Al Cicle Superior vam fer l’amic invisible l’últim dia del primer trimestre, abans de les vacances de Nadal. Aquest joc consisteix en fer un regal a la persona de la classe que t’ha tocat en un sorteig. El més emocionant és que no se sap qui t’ho fa. Hi van haver diferents tipus de regals: grans, petits, amples, prims, de fusta, de llana, de ferro, de metall, de plàstic. Vaja, una gran varietat de materials i d’idees. Per embolicar el regal cal seguir unes instruccions molt clares: 1. En un full escrivim una endevinalla que serveixi per identificar qui fa el regal. 2. El posem dins d’un sobre i el tanquem. 3. Escrivim el nom del destinatari del regal en el sobre. 4. Emboliquem el regal amb un paper bonic. 5. Després enganxem el sobre al regal. 6. I, finalment, ho emboliquem tot amb paper de diari per despistar els companys/es.


Va ser molt divertit i hi van haver regals genials.

ELS REIS ENS HAN VISITAT

Joan i Nina eLS REIS HAN PASSAT PER LES CASES I ALS MÉS PETITS ELS HAN PORTAT MOLTES COSES. AQUÍ EN TENIU UNS EXEMPLES: UN SCALEXTRIC, TRES CAIXES DE DINOSAURES, UN MAMUT, UNA CAIXA D’ANIMALS DE LA NEU, UNS PATINS, MOLTS CONTES, UN ÀLBUM DE FOTOS, UN CIRC, UNA CÀMERA DE FER FOTOS, UN OSITO-CAIXA, UNA CARRETERA DE FER VOLTES, UNA VIA DE TREN DE JOGUINA, UNA BATERIA, UN RELLOTGE, UN TREN, UNA CASA, UNA CUINA I UNA NEVERA DE JOGUINA, UN VESTIT DE PRINCESA, UNA CUINETA I DOS OUS, UN SON GOKU, UNA BARBIE, UN PETER PAN, UNA NINA, UN TIGRE, UNS PATINS, UN SPIDERMAN I UN SUPERMAN, UNA CAMISETA DEL RAYO MAQUIN I DEL SUPERMAN, UN COTXE, UNA NINA, UN AVIÓ DEL MIKEY MOUSE, UN CAMIÓ...

TAMBÉ HAN PASSAT PER L’ESCOLA I HAN DEIXAT AL PATI DE LA BIBLIOTECA...

UN TOBOGAN!!! HEM PREGUNTAT ALS MÉS PETITS SI ELS HA AGRADAT I TOTS HAN CONTESTAT QUE SÍ. LES RAONS SÓN:

ONA- EM PUC AMAGAR. JAN- HI POTS RELLISCAR. JANA- HI HA UNA CASETA. SARA- TOTS ELS NENS ESTAN ALLÀ I TENIM L’ALTRE PATI PER NOSALTRES. BERTA- EL TERRA ÉS TOU I T’HI POTS TIRAR. NINA- ÉS DIVERTIT.


Dins i fora. Viure l'espai amb Beuys i Isozaki Marsupilamis amb la col·laboració de la Nina i l’Aïna Aquest trimestre les nenes i els nens de la classe de Marsupilamis hem anat al Caixa Fòrum. A través de l'arquitectura d'Arata Isozaki i de la instal·lació de l'artista Joseph Beuys, dues creacions que es poden contemplar a CaixaForum de manera permanent, hem treballat la percepció de l'espai. Amb

l'experimentació

i

jugant

amb

els

contrastos: dins i fora, llum i ombra, obert i tancat… hem après a relacionar-nos amb l'entorn que ens envolta i a tenir una actitud activa amb l’art contemporani. Durant el taller, mitja classe dels Marsupilamis anava vestida de blanc, i l’altra de negre. Els vestits de blanc podien caminar més relaxats, fent corbes amb els braços, en canvi els que anaven vestits de negre caminaven més rígids i en línia recta.


Els Suricates treballen el còmic Mariano

Els Suricates estan llegint còmics a la classe de castellà. Primer volen aprendre com són per, després, ferne de propis, en parelles. Estan aprenent a fer línies de moviment i a fer una història en tres vinyetes. Ara estan decidint qui serà el dibuixant i qui el guionista.

També,

a

l’hora

de

català,

estan

estudiant les expressions de la cara, que demostren els sentiments: tristesa, felicitat, etc. Això els ajudarà a fer els còmics.


Per últim, a la classe d’anglès estan estudiant les onomatopeies que ajuden a entendre els còmics: les que expressen sorolls, sentiments, etc.

ELS NENS i NENES DE PINGÜINS APRENEN EDUCACIÓ VIAL Miquel i Gabriel

El dia 12 de gener del 2009, des de dos quarts d’onze fins a les dotze, els nens i nenes de Pingüins van treballar l’educació vial amb la Guàrdia Urbana. A primera hora els van ensenyar uns quants senyals, com per exemple la de no jugar a pilota.

A la tarda, es van moure per Sarrià. Tots tenien una fitxa que havien d’omplir indicant quantes papereres hi havia pel camí. Tot això els va fer adonar que hi havia molt mobiliari urbà.


Guineus reciclem paper 1. El primer que vam fer va ser constatar quines coses sabíem sobre el paper. Després vam anar a visitar el Museu Molí paperer de Capellades per saber com es feia abans el paper i com es fa actualment. 2. Un cop a l'escola, vam buidar les carpetes de classe de fulls vells i vam recollir-ne d'altres de la caixa del paper per reciclar. Vam estripar a bocins tots els fulls i els vam posar en una olla en remull. 3. Per estovar el paper i treure el greix de les tintes, vam bullir el paper estripat un parell d'hores amb una mica de detergent de rentar roba. 4. Un cop estovat, el vam triturar amb una batedora per obtenir la pasta i vam afegir-hi una mica de vernís per a colors a la cera. 5. Protegits amb davantals de plàstic i botes d'aigua, vam començar a fer d'alabrent traient fulls amb una forma. 6. Fet el full, vam fer la feina del ponedor, apilant els fulls molls, posant un saial entre full i full.


7. Feta la posta, la vam premsar per treure el màxim d'aigua possible i per donar més consistència als fulls. 8. Finalment vam fer la feina del llevador: separar els fulls dels saials. Els vam deixar eixugar i ... Ja tenim paper reciclat!

Els Rat-penats hem estudiat els volcans i els terratrèmols Clara A la classe de naturals hem estudiat els volcans i els terratrèmols i hem après moltes coses. Ara us farem un resum d’aquestes. L’escorça de la terra no està feta d’una sola peça, sinó que està formada per diferents plaques.

És per això que sovint experimenta moviments (terratrèmols) i s’obren escletxes per on surt el magma (volcans). Un terratrèmol que es forma a sota del mar se’n diu tsunami.


Les parts d’un volcà són:

Amb tota la informació hem fet un mural al segon pis, l’heu vist?

Joan La setmana del 16 al 20 de febrer celebrem el Carnestoltes. Tota la setmana és molt divertida. El dilluns arriba el Carnestoltes i ens dóna diferents ordres que haurem de complir al llarg de la setmana. Encara no les sabem, però els altres anys ens van fer portar el cabell “punky”, anar ferits, portar sabates diferents a cada peu, anar tots d’un mateix color ...


2008

2009

El dijous 19 de febrer a la nit els nens i nenes de 6è es queden a dormir per disfressar tota l’escola, amb l’ajuda de mestres, pares i exalumnes.

2008

2009

El divendres a la tarda, quan tot està preparat i l’escola està disfressada, des de P3 fins a 2n fan una “obra de disfresses” i de 3r fins a 6è fan una comparsa sobre un tema interessant. Al final del dia cremem el Carnestoltes i mengem una coca boníssima. E: T’interesa el tema dels volcans?

sempre m’ha agradat molt llegir, i anar

M: Moltíssim

a les llibreries a mirar... Els llibres de nens i nenes sempre m’han agradat

E: Per què?

molt.

M: Té a veure amb el que he dit abans,

és un aspecte de la natura

E: De petita havies pensat en ser

espectacular: un volcà són les forces

bibliotecaria?

de

anar.

M: No, jo no, però el meu pare em

perquè

deia que com que jo llegia molt, de

passa, als nens i nenes els interessa, i

gran hauria de ser bibliotecària. Jo

a mi també, és fantàstic!

només coneixia la biblioteca central de

la

natura

Contemplar-ho

i

deixades entendre

Barcelona i em semblava molt gran i E: Per què vas voler fer de

molt fosca... i contestava que mai no

bibliotecària?

treballaria en un lloc com aquell. Ara

M: Perquè sempre m’han agradat molt

m’agradaria poder-li explicar que sóc

els llibres. Jo era de ciències naturals i

molt feliç de treballar a la biblioteca de

pensava: si sóc de ciències, mai no

l’Orlandai, però ja no és possible...

podré ser bibliotecària, sembla que no lliga una cosa amb l’altra... era un

E:

Quina

és

somni que jo tenia, perquè a mi

bibliotecària?

la

feina

d’una


M: És animar els nens i nenes a que

M: Ah, m’agraden tots, tots... no hi ha

llegeixin,

cap estil de llibre que no m’agradi. Per

aconseguir que s’ho passin

bé llegint i que els agradi buscar la

mi,

per

llegir

informació

m’agrada

més

que

necessiten

en

els

jo,

potser

són

les

el

que

novel·les.

llibres de les biblioteques.

Últimament m’estan interessant molt

És també recórrer llibreries buscant els

algunes novel·les policíaques, abans

llibres més bonics i més atractius pels

no m’agradaven tant... però també en

nens i nenes de l’Orlandai.

llegeixo de poesia,

I, per últim, hi ha una feina una mica

temes, també els de coneixements de

més avorrideta que és posar el segell

ciències naturals... tots!

d’assaig d’alguns

als llibres, les etiquetes, folrar, entrar els llibres al registre... E:

Quins

estils

de

llibres

t’agraden?

RACONS DE L’ESCOLA


CANASTES DE BÀSQUET Joan

Les canastes de bàsquet són un lloc del pati on sempre hi ha gent. Es troben al centre del pati. El bàsquet és un esport que es practica molt a l’escola i a mi m’agrada molt jugar-hi, hi ha bon ambient i la gent aplaudeix i anima molt.

EXPOSITOR DE LA BIBLIOTECA Nina Quin és? És el racó on s’exposen les noves fitxes de biblioteca i els llibres de temporada.

Per què és el meu racó preferit? Perquè m’agrada veure els llibres que es llegeixen i agafar noves idees per fer les meves fitxes.

Què s’exposa? S’exposen llibres nous, quan és Nadal llibres de Nadal, noves col·leccions o llibres relacionats amb un tema: la Caputxeta Vermella, els cocodrils...

RECOMANACIONS En Mariano de Rat-penats recomana un llibre d’ aventures: TÚNELES


Vull recomanar el llibre TÚNELES. Va d’un noi que li agrada molt excavar. Un dia el pare desapareix i, al cap de tres dies, Will, (el noi) descobreix un túnel que sembla bastant llarg. Amb el seu amic Chester entren al túnel... Quins perills, personatges, situacions li esperen? Editoral: PUCK Autors: R. Gordon i B. Williams

La Clara de Rat-penats recomana una pel·lícula: MAMA MIA! Vull recomanar aquesta pel·lícula perquè quan jo la vaig anar a veure em va agradar molt. La vaig trobar molt divertida i, a més, les cançons són d’un grup que ara ja no existeix, el grup Abba. A mi m’agraden molt les cançons i espero que als que l’aneu a veure també us agradin.

La Lucia de Rat-penats recomana... Pel·lícula: Madagascar 2 Vull recomanar aquesta pel·lícula perquè la vaig anar a veure i em va agradar molt. És molt divertida, la recomano pels nens i les nenes de 3 a 11 anys. L’heu d’anar a veure!

La Mariona, la bibliotecària, us recomana... “10 coses que puc fer per ajudar el meu món” de Melamie Walsh Aquest llibre és molt adequat per als nens i nenes d’Educació infantil i Cicle Inicial. El llibre ens explica 10 coses ben sensibles que tots podem fer per millorar el món on vivim. Com per exemple: no hem d’oblidar apagar la llum quan sortim d’una habitació, hem de fer servir les dues cares dels fulls de paper, podem fer joguines amb capses velles. El llibre no només ens dóna bones idees, sinó que també és interessant per les il.lustracions i per l’originalitat del seu disseny.

ENTRETENIM ENTS


SOPA DE LLETRES Bruno In this word square there are 9 hidden words. They are all different animals. Butterfly Elephant Monkey Giraffe Mouse Parrot Hamster Tiger Snail

F S

T L

O E H G L H V X S N

K G I R A F F E T O

B K

I P K J P X A R E M

U G

T W

T B

E J

T A Z Y E O M Q I X

Q M N L L K B W G L

M O U S E F H E M D

G O P U P A R R O T

E

F P

L O

Y U

T S M A H Z S Q N S

K P L I A F U O K E

H I O U N L P L E T

R E G I T P E Ă‘ Y I

R


ACUDITS

Lucia És el Jaimito que va pel carrer amb la seva àvia. Agafa un xiclet del terra i la seva àvia li diu: - Jaimito no agafis coses del terra! La seva àvia cau i li diu: - Jaimito, ajuda’m! En Jaimito contesta: - No, no, les coses del terra no s’agafen.

Què li diu un tronc a un altre? - Què passa tronco? Que li diu una pedra a una altre? - La vida es dura! Que li diu un ull a l’altre? - Estem separats per nassos! Que li diu un pet a un altre? - Posa’t el cinturó que ens enlairem. Van dos motoristes i cau el del mig... - T’ha fet gràcia? Doncs no riguis perquè encara el busquen. Va un cargol i derrapa - T’ha fet gràcia? Doncs a la vella que va atropellar, cap!


EL SERVEI METEOROLÒGIC Joan Cavallé

A partir de l’anàlisi de les dades que ens ha donat l’estació meteorològica de l’escola podem dir que a Sarrià el desembre de 2008 vam arribar a zero graus el 8 de desembre, però el dia 23 del mateix mes vam arribar als 20 graus. Fixeu-vos quins canvis de temperatura hi van haver en tan sols 17 dies i nosaltres gairebé no ens en vàrem adonar. Desembre 2008

Temperatura exterior


El 24 de Gener de 2009 va haver-hi una ventada espectacular que va arribar a tirar pins, parets, xiprers i moltes coses més. La velocitat del vent des de les 7:30h fins a les 10:30h va ser d’uns 69 km/h.

Velocitat del vent

Va ser un dia molt trist ja que, a causa del vent, a part de destrosses materials, també van haver-hi víctimes mortals. 24 Gener de 2009


Ploma de l'Orlandai 2  

News School

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you