Page 118

Životni stil

I

ako nije fiktivni lik, živela je život junaka Dikensonovih romana, okružena razvratom. Zlostavljanja i nomadski način života od nje su načinili jaku, čvrstu i dinamičnu ženu. Bila je žena ispred svog vremena, politička aktivistkinja i sifražetkinja. Rođena je u Ohaju, kao jedno od desetoro dece porodice Vudhal. Osnovnu školu upisuje u osmoj godini i uspeva da se zadrži u njoj nepune tri godine. Ostaje upamćena kao prva žena koja se kandidovala na mesto predsednika Sjedinjenih Američkih Država – Viktorija Vudhal.

Spiritualizam i nomadski način života

Od mesta do mesta, od grada do grada Viktorija provodi svoje detinjstvo prateći oca koji je zarađivao tako što je prodavao prazne priče i varao ljude takozvanim lekovitim napicima. Viktorija i njena sestra su služile da upotpune priču tako što su proricale sudbinu i izvodile spiritualne performanse. Način života koji su vodili ostavlja dublje posledice po potonji život ove mlade Amerikanke. Kako ju je otac zlostavljao, Viktorija spas pronalazi u spiritualizmu. Vremenom će biti sve bolja i bolja, usavršavajući tehnike i metode posla koji pretvara u porodični biznis. Sa petnaest godina stupa u brak sa muškarcem dvostruko starijim od nje. Iako je nosio titulu lekara zapravo je bio alkoholičar, ženoljubac i zavisnik od droge i pretvarao je Viktorijine 118 l mart

dane u krugove pakla. Jedanaest godina koliko je bila u braku predstavljaju jednu mračnu etapu njenog života. Iz prvog braka Vudhal ima dva deteta. Kako je muž sve novce davao na svoje zavisti, bila je prinuđena da radi duplo više kako bi izdržavala decu. Zbog toga je vremenom usavršavala svoje vidovnjačke sposobnosti, radeći i na tehnikama i metodama kako bi zadržala jedini posao koji joj je u tom trenutku bio dostupan. Bile su to godine kada je položaj žena bio na marginama i kada se do iole pristojnog posla jedva dolazilo. Jedino rešenje videla je u razvodu. Vremenom postaje pobornik slobodne ljubavi u pravom smislu te reči i slavljenja ženskog tela. Ubrzo staje na ludi kamen po drugi put sa čovekom koji deli ljubav prema spiritualizmu i slobodnoj ljubavi. Sredinom devetnaestog veka, samo nekoliko godina posle završetka Američkog građanskog rata, seli se u Veliku jabuku i započinje novo poglavlje. Oholost i oštrina u stavu i ponašanju koje stiče boreći se u detinjstvu za goli opstanak, konačno dolaze do izražaja.

Poglavlje Njujork: Nedeljnik i brokerska firma U tom periodu njena sestra upoznaje političara Kornelija Vanderbilta koji im pomaže da otvore brokersku firmu. U to vreme bilo je nepojmljivo da žena poseduje akcije u jednoj firmi, a kamoli da ima i sopstvenu. Sestre Vudhal pokazuju umeće u investiranju i poslovanju, što je za mnoge iz krugova elite bila prava magija, pa su ih često nazivali začaranim posrednicama.

Plezir magazin mart #43 2017  
Plezir magazin mart #43 2017  

Magazine devoted to fashion, art, design,music, film, lifestyle

Advertisement